Tételes átalányadózás csodája: szobakiadás, szállásadás, fizetővendéglátás

airbnb2

Tételes átalányadózás: az airbnb-sek kedvence

Ha már belemerítkeztél a szállásadók adózásának rejtelmeibe, akkor találkozhattál az átalányadózás lehetőségével (teljes néven: tételes átalányadózás). Ez egy rendkívül kedvező adózási forma, viszont néhány komoly feltételhez van kötve. Miről is szól ez az adózási mód és mire kell figyelned?

Milyen tevékenységre választhatod a tételes átalányadózást?

Erre a tevékenységre sajna nincs bevett kifejezés a hétköznapi nyelvben. Nevezzük sokféleképpen:

 • szállásadás
 • airbnb-zés
 • bookingozás
 • szobakiadás
 • lakáskiadás (az albérlettel összekeverve…)
 • rövidtávú lakáskiadás
 • fizetővendéglátás
 • apartmanozás
 • vendégezés
 • magánszállásadás
 • vendégház
 • szobáztatás 🙂

Hivatalosan nevezik a legszörnyűbben: “Üdülési, egyéb átmeneti szálláshely szolgáltatás”

Elképzelem, a párbeszédet egy új ismerősöddel:

– És egyébként mivel foglalkozol?

– Üdülési, egyéb átmeneti szálláshely szolgáltatást végzek!

– ??

Tételes átalányadó összege:

Az adó mértéke nem a bevételtől függ, hanem a kiadott szobák számától. Átalányadózást választó fizetővendéglátó, szállásadó szobánként  32000 Ft személyi jövedelemadót fizet, valamint 6400 Ft egészségügyi hozzájárulást. Évente!

Pl: ha kétszobás apartmant adsz ki, akkor ennyi adót fogsz fizetni:

SZJA: 2 * 32000Ft = 64000 Ft.
EHO: 2 * 6400 Ft = 12800 Ft.

Ezzel az állam felé be van fizetve minden adód. Tényleg 😀

2017-től változás az szja és eho mértékében! Itt van a legfrissebb verzió: http://tudatosadozo.hu/szallashely-szolgaltatas-fizetovendeglatas-airbnb-lakas-adozasa-2017/

(az önkormányzati adó más tészta, arról se feledkezzünk meg: idegenforgalmi adó és építményadó, utóbbit néhány helyen kommunális adónak nevezik)

Tételes átalányadó esetén a jövedelmed felső határa:

A szállásadók tételes átalányadója nincs összeghatárhoz kötve.

Ennyi az adó akkor is, ha 10 millió forintot keresel egy év alatt egy szobával, és akkor is, ha csak 3 ezer forintot.

És akkor is, ha egyáltalán nem kerestél egyetlen fillért sem! Ha szünetelős éved következik, vagy add vissza a tevékenységet vagy módosíts költségelszámolásra. (ezzel a tippel most jópár tízezer Ft-ot a zsebedbe tettem, ugye észrevetted??)

Az ÁFA-határ viszont érvényes rád! Ha az éves bevételed meghaladja a 6 millió Ft-ot, akkor áfakörös leszel. Attól meg a Jóisten mentsen meg! Év közben kezdőknél időarányosan kell számolni….

Évközben kezdő szállásadó:

Katt ide!
Tudj róla, hogy a tételes átalányadó nem arányosítható évközi kezdés vagy befejezés esetén. Ha év közben kezdesz, akkor is a teljes összeget meg kell fizetned. Extrém példa: karácsonyi, szilveszteri szezonra indítod a lakásodat az Airbnb-n december 20-i nappal, az adószámodat is decemberben váltod ki, a szállásadást gyakorlatilag 10 napig folytatod, ebben az esetben is a teljes összeget kell megfizetni.

Melyik szállásadó választhatja a tételes átalányadózást?

Ez a legkomolyabb korlát ebben az adózási módban. Nagyon figyelj arra, hogy csak saját tulajdonú ingatlanra választhatod, vagy olyan lakásra, amire van haszonélvezeted. Tehát bérelt ingatlanra ez az adózás nem választható.

Még egy masszív sarokpont: csak akkor választhatod, ha egyetlen ingatlanban folytatod az a fizetővendéglátó tevékenységet.

Muszáj szó szerint idéznem, mert ilyen nyakatekert mondatokkal ritkán találkozhatsz az Életben 😛

Szja-törvény.-57/A. § (2) “ A fizetővendéglátó tevékenységet folytató magánszemély adóévenként az adóév egészére – az adózás rendjéről szóló törvény rendelkezései szerint – az e tevékenységéből származó bevételére tételes átalányadózást választhat, feltéve, hogy e tevékenységét a tulajdonában, haszonélvezetében lévő egy – nem szálláshely-szolgáltatás rendeltetésű – lakásban vagy üdülőben folytatja.”

Némi nyelvtani szövegelemzés után kihámozható, amit fentebb egyszerűen megfogalmaztam 🙂

Nézzünk néhány példát:
Példa 1.:

Attilának két lakása van, az egyikben Airbnb-zik, a másikban pedig lakik. Attila választhatja a tételes átalányadózást.

Példa  2.:

Bencének is két lakása van, az egyikben Airbnb-s vendégek vannak, a másikba pedig a Booking-ról érkeznek, Bence az anyukájával lakik.

Bence nem választhatja a tételes átalányadózást, mivel ezt a tevékenységet kettő lakásban folytatja. Nem élhet ezzel a kedvező adózási formával egyik lakására sem.

Példa 3.:

Csabának hat lakása van: az egyikben él s családjával, a másikban apartmanozik, négy lakást pedig hosszú távra kiad bérbe.

Csaba adózási módja: mivel Csabára igaz az, hogy ezt az adózási módot egy ingatlanban folytatja, ezért választhatja a tételes átalányadót.

Adóbevallás, na erre aztán nagyon figyelj!

Ha költségelszámolást választottad korábbi években és szeretnél áttérni az átalányadózásra, akkor erre az adóbevallás beadásakor van lehetőséged. Fontos, hogy előre kell dönteni, azaz a 2016-os jövedelmedről 2017. tavaszán beadott adóbevallásban jelölöd, hogy 2017-re tételes átalányadózást választasz. Az szja bevallás 01-es lapján keresgélj. Ha késve adod be az szja bevallásod, akkor nem fogják elfogadni a tételes átalányadó választását!

Pénztárgép használat kötelező!

Szállásadóként sajna pénztárgép használatára vagy kötelezett. Ne sikíts kérlek, annyira azért nem durva a helyzet, ugyanis lehet mentességet kérni. Erről és az elszámolható költségekről állítottam össze egy kétrészes olvasnivalót Neked (ez utóbbi a költségelszámolást választóknak érdekesebb, mint az átalányadózó fizetővendéglátóknak, ártani azért nem fog 🙂 )

Hová küldhetem?

“Praktikus összesítő az elszámolható költségekről”

címmel néhány pénztárcakímélő ötlettel fűszerezve.

Ráadás: 3 nap múlva megkapod a

“Szállásadók 3 legnagyobb tévhite a kötelező pénztárgép használatról és a havi jelentésről”

című anyagot is, szintén INGYENESEN.

Töltsd le a listát most!

narancs nyil

narancs nyil


Mi történik az adataid megadása után? Az  emailcímedre azonnal kapsz egy levelet, amely tartalmazza a tanulmány linkjét. Ha nem kapod meg 10 percen belül, akkor a technika ördöge játszik velünk, kérlek írj az iroda@tudatosadozo.hu címre.  NAIH-szám: 82866

Baráti üdvözlettel:
Keresztesné Molnár Anita
családi adótanácsadó

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Kategória: Adóbevallás, ügyintézés, Szállásadóknak Címke: , , , , , , , , , ,
67 comments on “Tételes átalányadózás csodája: szobakiadás, szállásadás, fizetővendéglátás
 1. Domokos Hajnalka szerint:

  Kedves Anita! A Kérdésem az , hogy mint kezdő szállásadó , szálláshely üzemeltető, fizető szálláshely kiadó milyen feltételekkel üzemeltethetek egy nem a saját tulajdonomban lévő appartman házat.A tulajdonosnak van egy Kft-je.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Hajnalka!

   Első körben az önkormányzathoz kell fordulni és bejelenteni a szállásadói tevékenységet. Régebben ez engedélyezési eljárás volt. Ma már csak bejelentési kötelezettségnek hívják, de maga az eljárás semmit nem változott. Az ingatlan tulajdonosától mindenképpen írásos hozzájárulást kell kérni ahhoz, hogy az ingatlant szálláshelyként hasznosíthasd.
   A Te adózásodban nem fog semmit befolyásolni az, hogy a tulajdonosnak Kft-je van.
   Ha a szálláshelyet nem vállalkozóként, hanem magánszemélyként szeretnéd üzemeltetni, akkor a tételes átalányadózást nem választhatod.

 2. Dominik szerint:

  Kedves Anita,

  Az egyik kérdésem az lenne, hogy egyéni vállalkozóként, vagy adószámos magánszemélyként lenne érdemes végezni a tevékenységet, ha a tételes átalányadózást választom? Illetve mi a különbség a ketto között?

  A másik kérdésem pedig, ha egy saját lakást adok ki szálláshelyként tételes átalányadózással, és évközben el szeretném kezdeni ezt a tevékenységet bérelt lakással, akkor évközben meg tudom változtatni az adózási formát?

  Köszönettel,
  Dominik

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Dominik!

   Tételes átalányadózást csak adószámos magánszemély választhatja.
   2017-ben csak az választhatja a tételes átalányadózást, aki egy ingatlanban folytatja ezt a tevékenységet. Ha év közben egy bérelt ingatlanban is elkezded a szállásadást, akkor onnantól kezdve egyik ingatlanra sem alkalmazhatod az átalányadót, hanem mind a két lakásra költség elszámoló adószámos magányszemély leszel.

 3. Imre szerint:

  Kedves Anita!
  Ha magánszemélyként tételes általányadózást választva adom ki a saját apartmanom, akkor cégnek is állíthatók ki számlát? Vagy csak magánszemélyeknek adhatom ki? Volt ahol azt olvastam, hogy csak magánszemélynek lehet így kiadni.
  Nagyon köszönöm előre is válaszát.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Imre!

   Cég számára is állíthatsz ki számlát, ennek semmi akadálya nincs.

 4. Fejes Melinda szerint:

  Kedves Anita!
  Szeretném megkérdezni, hogy tételes átalányadózást hogy tudom választani, ha nappali tagozatos hallgató vagyok és egyéni vállalkozó is. Magánszemélyként szeretném kiadni a lakásom rövid távon. A meglévő adószámomhoz tartozó tevékenységi körömet kell kibővítenem? Ha most elkezdem, akkor január 12-ig kell 38400Ft-ot fizetnem?
  Válaszod előre is nagyon köszönöm.
  Melinda

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Az adószámod megmarad és ugyanezzel az adószámmal leszel adószámos magánszemély is. Kicsit skrizofén dolog 😀 😀
   A tevékenység bővítését a 17T101E jelű nyomtatványon tudod megcsinálni és Ügyfélkapun keresztül beküldheted (tehát nem a webes ügysegéden keresztül!!)
   Ha most akarod elkezdeni a szállásadás szolgáltatást és tényleg tételes átalányadózó szeretnél lenni, akkor a nyomtatványon kell ezt jelezned: B-01-es lap, 8. blokk második sora. Ha lemarad, akkor nem pótolható!
   Az adó szobánként és évente 38 400 Ft, tört évre is ennyi, s valóban január 12-ig kell befizetni (hamarabb is lehet)

   • Adrián szerint:

    Kedves Anita,

    nekem is hasonló a kérdésem, azonban egy kis csavarral: KATA-s egyéni vállalkozó vagyok, érdemes-e adószámos magánszemélyként szállást kiadnom vagy számomra kedvezőbb az egyéni vállalkozás forma? Ez esetben hogyan alakul a pénztárgép-használat? Vagy ugyanúgy?

    Köszönettel: Adrián

    • Keresztesné Molnár Anita szerint:

     Kedves Adrián!

     Ha az egyéni vállalkozás bevételi keretébe belefér, akkor érdemesebb vállalkozóként végezni ezt a tevékenységet, hiszen a KATA-t így is úgy is megfizeted minden hónapra, viszont a tételes átalányadót vállalkozóként már nem kell pluszban megfizetned. A pénztárgép használat egyéni vállalkozónak és az adószámos magánszemélynek ugyanúgy alakul, mivel a szabályozás a tevékenységre vonatkozik nem pedig a vállalkozási, illetve az adózási formára.

 5. Szilvia szerint:

  Kedves Anita!
  Abban kérném a segítségét, hogy bérelt ingatlanban hogyan lehet egyéb szálláshely kiadási tevékenységet végezni magánszemélyként. Ill. ha magánszemélyként nem akkor hogyan a legkedvezőbb? Köszönöm! Sz.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Szilvia!

   Magánszemélyként, illetve egyéni vállalkozóként vagy társas vállalkozásként is végezhető a szálláshely szolgáltatás. Adminisztráció és járulék szempontjából a magánszemélyként végzett bérbeadás, illetve a KATA-s vállalkozói forma a legnépszerűbb. A kettő között a döntést a konkrét számok ismeretében lehet meghozni. Magánszemélyként végzett szálláshely kiadás esetén a tételes költségelszámolás jöhet szóba, mivel a törvény bérelt ingatlanban nem engedi az átalányadózás választását.

 6. Koncz Anita szerint:

  Kedves Anita!
  A kérdésem a következő lenne,szeretnénk a lányom lakását rövidtávra kiadni. Ő a tulajdonos, én haszonélvező vagyok.A lakás vidéken van, mi mindketten budapesti állandó lakosok vagyunk.Szükséges,hogy valamelyikünk bejelentkezzen ebbe a lakásba?
  Köszönöm válaszod!
  Koncz Anita

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Anita!

   Nem szükséges egyikőtöknek sem bejelentkezni a kiadásra szánt lakásba.

 7. Kedves Anita!

  A lányom adószámmal rendelkező magánszemélyként üzemeltetne egy olyan egyéb szálláshelyet, amely a férjemmel közös tulajdon, a lányunknak nincs tulajdoni része benne.
  Ha mi a férjemmel írunk egy megbízást a számára, hogy üzemeltetheti a vendégházat, ez így törvényszerű?

  Következő kérdésem az lenne, hogy ha a 8.000.000,-FT-os bevételi határt túllépjük és bejelentkezünk az áfa körbe, onnantól van még valamilyen bevételi határ, vagy a 8.000.000,- túl már nincs ilyen korlát?
  Az áfa-körbe lépés után is folytatható az átalányadózás, csak a kiadási költségek levonása utáni áfát kell befizetni? Kiadási költségek: takarító szerek, bútorok, berendezési tárgyak, ágynemű mosatás, ilyesmi…

  Következő kérdésem:
  Tágabb családunkban összesen 4 adószámos magánszemély fog egy-egy vendégházat üzemeltetni, ebből 3 már működik, a negyediket üzemeltetné a lányunk.
  2 vendégházzal már beléptünk az áfa-körbe, a könyvelő szerint maradhattunk átalányadózók és innentől nincs bevételi felső határ.
  1 vendégház még nem érte el a bevételi határt, alanyi adómentes, így áfa körön kívüli átalányadózó, a negyedik vendégház most fog indulni és szintén alanyi adómentes áfa körön kívüli átalányadózó lesz, figyelembe véve az időarányos bevételi határt az idei évre vonatkozóan.
  Jól gondolom-e, hogy akkor, ha több, vagy mindegyik vendégház eléri a 8.000.000,-Ft-os bevételi határt, akkor továbbra is maradjon mindegyikünk átalányadózó, áfa körbe tartozó adószámos magánszemély?
  Általában cégek dolgozóinak adunk szállást, 3 hónapnál nem hosszabb időtartamra és 16 főnél nem több személynek egy-egy vendégházunkban.
  A számlákat a cég nevére állítjuk ki, a vendégkönyvbe a cég nevét írom és a számlán szereplő éjszakák számát. A vendégekről külön vendéglapot tartok nyilván a személyes adataikkal, ezeket az adatlapokat a vendégkönyv mellett tartom. Ez így helyes-e? Ugyanis, ha a vendégkönyvbe írnám minden egyes héten, amikor visszajönnek, mind a 16 személyt, illetve hétvégente a turista vendégeket, akkor havonta kellene a jegyzőhöz járkálni a vendégkönyvet hitelesíteni, mert egyszerre csak egyet hitelesít a nyomtatványboltokban kapható vendégkönyvekből. Van-e erre valami másik megoldás?

  Előre is köszönöm a válaszát és elnézést a hosszú irományért, de a könyvelő sem tud állást foglalni egyértelműen egy-két kérdésben.

  Üdvözlettel! Gyöngyi

 8. Kárpáti Gabi szerint:

  Kedves Anita !

  AIRBNB -s lakáskiadással kapcsolatban kérdezném :
  A saját házunkban szeretnénk turistákat fogadni.
  Van adószámunk, és az önkormányzatnál is bejelentettünk egy 40 m2
  es tetőtéri részt.
  Ebben a házban van ezen kívül 2db 9 m2 es szobánk ( valójában 1/2 szobák ),hozzá fürdő. és Wc. Ha ezt is szeretnénk időnként kiadni, mi a teendő. Hogy kell az átalányadót fizetni. Egyszer, kétszer, vagy ???
  Köszönöm Kárpáti Gabi

 9. Annamária szerint:

  Kedves Anita!

  Egyéni vállalkozóként van adószámom. Jelenleg szüneteltetem a vállalkozásomat. Lakáskiadáshoz a tételes átalányadózást választanám mostantól. Másik a dószámot kapok, vagy a réginél bővitik a tevékenységeket?

 10. B. TIBOR szerint:

  Kedves Anita,

  mi most, az év közben döntöttük el hogy kiadjuk rövidtávra a lakásunk és az átalányadózást választanánk. Szeretném kérdezni, hogy akkor ez lehetséges e vagy csak az ezévi adóbevalláson tudjuk választani majd?

  Első lépésben kérjük meg az Önkormányzattól az engedélyt?
  …vagy a NAV az első?

  Nyugdíjas vagyok,már évek óta nem adtam be adóbevallást.
  Hogy kezdjek bele ebbe az egészbe?

  Köszönettel várom szíves válaszát!

  Üdvözlettel,
  Bartha Tibor

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Első lépés az Önkormányzat, utána kell a NAV-hoz menni adószámért. Az adószám kiváltásakor kell jelezni a nyomtatványon, hogy erre az évre a tételes átalányadózást választja.

 11. Magdi szerint:

  Kedves Anita!
  Csak a nyári szezonban adom ki üdülőhelyen lévő szobáimat, mivel rövid időszakról van szó, így a költségelszámolásos módot választottam. Böngészem az ez évre vonatkozó szabályokat kérem erősítsen meg, hogy jól értelmezem-e.
  Jövedelmem után, 2017 évre 15 % szja, és 22 % eho fizetendő? Az eho pedig a jövő évben költségként elszámolható, és PTGSZLAH nyomtatványt továbbra is havonként küldeni kell a NAV felé?

 12. Papp Gergely szerint:

  Tisztelt Keresztesné Molnár Anita!

  A fizetővendéglátás EHO általánydíj befizetését az adóbevallásban hol kell feltüntetni?

  Köszönettel: Papp Gergely

 13. Gabor szerint:

  Kedves tudatosadozo.hu!

  A szálláshelyszolgáltatás “tételes átalanyadójának” összegét a sima SZJA számlaszámra kell befizetni vagy egy másik számlaszámra? Segítségét előre is köszönöm

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   A tételes átalányadó is személyi jövedelemadó, ugyanarra a számlaszámra fizetheted.

 14. Nagy Rita szerint:

  Kedves Anita!

  Segítségét szeretném kérni:
  Fiammal együtt két lakásban nyújtunk tszálláshely szolgáltatást.
  Az egyiknek egyedüli tulajdonosa vagyok, erre a lakásra én váltottam ki az engedélyt, nekem van adószámom, én adózók, én vallok a NAV felé stb. A másik lakásnak mindketten tulajdonosai vagyunk, erre a fiamnak van engedélye, ő fizeti az adókat stb….
  Mindketten tételes átalányadózók vagyunk.
  Mindkét lakást én hirdetem, a többi feladatot a családdal megosztva végezzük.
  Most azt hallottam, hogy nem lehet tételes átalányadózó az, aki egynél több ingatlant REGISZTRÁL szállásadó portálon.
  Mi erről a véleménye?
  Köszönöm válaszát!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Rita!
   Az szja-tv. nem tartalmaz szállásportál-regisztrációra vonatkozó kikötést.
   Emlékszel még, hogy hol olvastad ezt? Ha igen, én is szívesen elolvasnám azt a cikket, elküldenéd a linkjét nekem ide? iroda@tudatosadozo.hu
   Köszönöm!

 15. Bokor Andor László szerint:

  Kedves Anita!
  Működési engedélyszámot az önkormányzat ad(hat) ki?
  Magánszemélyként egyáltalán szükség van erre?
  Köszönöm:
  László

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves László!
   Az önkormányzat adja ki és kötelező bizony, csak 2016. 01.01-től már nem engedélynek hívják, hanem bejelentési kötelezettségnek. Ettől függetlenül a folyamat ugyanaz maradt.

 16. Kiss Gabriella szerint:

  Kedves Anita!

  Segítségét szeretném kérni: édesanyámmal Airbnb-én keresztül adjuk ki a fiam lakását, melynek haszonélvezői vagyunk. Az engedélyeket hozzá édesanyám váltotta ki, mert ő nyugdíjas, s így az általányadózást választotta. Minden negyedévebn befizettük az adó a NAV-nak, havonta jelentést küldünk Ügyfélkapun keresztül, minden hónapban befizetjük a számlát után az IFA-t a VII kerületi (Bp.) önkormányzatnak. A NAV felé SMS-t küldtünk anno, hogy csináljanak adóbevallás tervezetet, de ezt a mai napig nem kapta meg anyukám az Ügyfálkapuján keresztül (ESZJA). Ma bennt járt harmadszorra a NAV-nál, s azt mondták, hogy saját bevallást kell készítenie. Ebben tudnak Ön szerint a NAV-nál segítséget nyújtani, mert eddig háromból kétszer elküldték, hogy majd várja a tervezetet, ma pedig azt mondták, hogy vallja be maga. Most akkor pontosan mi a teendője. Remélem nem kell majd több adót fizetnie az eddigi befizetett összegeken kívül (negyedévenként 38.400,.Ft).
  Köszönöm előre is a válaszát
  Üdvözlettel
  Kiss Gabriella

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Gabriella!
   Akinek önálló tevékenysége van, annak nem lesz jó az adóbevallástervezete, még ha meg is csinálja a NAV.
   Egyszerűen azért, mert a szobaszámot az önkormányzatnál kell bejelenteni, nem a NAV-nál, így az adóhivatal nem tudja, hogy hány szoba után adózik. Az adóelőleg összegéből éppen tudhatná is, de mégsem 🙁
   Valóban saját magának kell bevallania az adóját. Az adóbevallás elkészítésében tudok segíteni, itt tudod megrendelni: http://tudatosadozo.hu/szolgaltatasok/online-adobevallas/

 17. Zics Éva szerint:

  Kedves Anita!

  Kérdésem lenne hozzád, ha Tételes átalányadózást választok 2017-es évre, a számlaadási kötelezettség és a vele járó PTGSZLAH- havi bevallást kell a Nav felé beadni? Erről nem találtam tájékoztatást sehol.
  Köszönettel:
  Éva

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Éva!
   Számlát mindenképpen kell adni, ez független az adózási módtól.
   A PTGSZLAH-ot csak a készpénzes számlákról kell küldeni.

 18. Darvasi Anita szerint:

  Kedves Anita,
  Tavaly óta adom ki az Airbnb-n a házamat. Én pedig Franciaországban bérlek egy lakást. Mielőtt meghirdettem a saját tulajdonú házamat az Airbnb-n, felhívtam a NAV-ot, mert nem volt egyértelmű számomra, hogy milyen adózás alá esik és kell-e külön adószám a kiadáshoz.
  A hölgy,akivel beszéltem, azt mondta, hogy miután nem üzletszerűen végzem a kiadást, nem szükséges külön adószám. Az airbnb kiadást azért választottam, hogy míg én külföldön vagyok, ne álljon üresen a lakás, valamint idekint én magam is albérleti díjat fizetek.
  Vagyis az adóbevallásnál a különbözet után kell fizetnem.
  Erről van-e bármi információja?
  Köszönöm válaszát előre! Üdvözlettel, Darvasi Anita

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Jaj!
   A airbnb-s kiadás, azaz szálláshely szolgáltatás MINDIG adószámköteles tevékenység!
   A szállásadás bevételéből nem szabad levonni a bérlakás bérleti díját, ez két teljesen különböző tevékenység!

 19. Bori szerint:

  Kedves Anita!

  A NAV honlapján olvasható, hogy a tételes átalányadó választása esetén az adó éves összege szobánként 38.400 forint,
  amelyet egyenlő részletekben a negyedévet követő hó 12. napjáig kell megfizetni. A kérdésem az lenne, hogy milyen formában kell ezt bevallani, illetve befizetni? Válaszát elore is koszonom!
  Bori

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Bori!
   A NAV-hoz kell befizetni csekken vagy átutalással, a bankszámlaszám ebben a cikkben benne van: http://tudatosadozo.hu/szamlaszamok/
   Bevallani pedig az adóbevallásban kell 😀 (nem kell külön nyomtatvány)

   • Bori szerint:

    Kedves Anita! Köszönöm a válaszát, akkor a jövő évi adóbevallásig nincs adminisztrációs kötelezettség, csak fizetni kell! 🙂
    Eddig a PTGSZLAB nyomtatvány beküldésével lehetett mentességet kérni a pénztárgép-használat alól. Jól tudom, hogy ez 2017. január 1-től megszűnt és nem helyettesítették mással? Köszönöm a választ!

    • Keresztesné Molnár Anita szerint:

     Kedves Bori!
     A PTGSZLAB-ot már nem kell beadni az új szállásadóknek, szerencsére nincs helyette más 🙂

 20. Khalid szerint:

  Kedves Anita
  Tobb lakast szeretnek venni Budapesten, akar 3 nal is tobb, es Airbnb rendszer szerint uzemeltetem (mint Maganszemely). Melyik a legkedvezobb adozasi rendszer jonn szoba nekem. Ugy olvastam hogy a teteles atalanyado rendszer csak akkor ha egy lakasrol van szo. Vagy cegkent jobb ? Koszonom.

 21. András szerint:

  Kedves Anita!
  Kérdésem, hogy 2016-ban már tételes átalányadózó voltam. Változik-e az összeg, vagy idén is 32+6,4 ezer forint az éves díj?
  Köszönöm,
  András

 22. Márta szerint:

  Kedves Anita!

  Balatoni apartmanomat szeretném kiadni nyáron főállású munka mellett adószámos magánszemélyként. Érdeklődöm, hogy választhatom-e (érdemes-es) a tételes átalányadózást illetve az alanyi adómentességet ez esetben.(Nem érem el a 6 millió forint bevételt)Köszönöm

 23. Évi szerint:

  Kedves Anita!

  Ha tételes átalányadózással adok ki szálláshelyet, a pénztárgép helyett a havi adóbevallásokat leadom, akkor az éves szja bevalláskor is be kell írnom újra ezt a bevételt?
  Ha igen, melyik sorba?

  Segítséged előre is köszönöm!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Évi!
   A tételes átalányadózást választó szálláshely szolgáltatóknak nem kell az adóbevallásban a bevételüket szerepeltetni – egyszerűen nincs erre sor az adóbevallásban. Csak a szobaszámot és a fizetendó szja-t ill. EHO-t kell beírni az adóbevallásba.

 24. Bernhardt Gábor szerint:

  Tisztelt Anita !

  Kedves Anita !

  Ha lakáskiadásnál a tételes ktg elszámolást választom és így befizetett szja utána igénybe lehet-e venni a gyermekek után járó adókedvezményt ?

  Válaszát előre is köszönöm

  Üdvözlettel Bernhardt Gábor

  Válasz

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Gábor!
   Igen, a tételes költségerlszámolást választók a lakáskiadás utáni szja-ból igénybe vehetik a családi kedvezményt – persze csak akkor, ha a munkabérből már nem merítették ki a családi kedvezmény-keretüket 🙂

 25. Balázs szerint:

  Kedves Anita!
  Köszönet a hasznos információkért!

  A kérdésem a következő: édesanyám 1/1 tulajdonában van egy lakás, amelyet egyéb szálláshely szolgáltatásként rövid távra kiad, és a bevételek után tételes átalányadózással adózik.

  Részlegesen a tulajdonában van egy másik lakás is, amelyben azonban a testvére is résztulajdonnal és egyben haszonélvezeti joggal rendelkezik. Ezt a lakást a édesanyám testvére szeretné ugyanúgy rövid távra kiadni és tételes átalányadózással adózni.

  A kérdés: igénybe vehetik-e mindketten a tételes átalányadózást, figyelembe véve, hogy édesanyám 2 kiadott lakásban is tulajdonrésszel rendelkezik, de csak az egyiket adja ki ő. A másikat a haszonélvezeti joggal rendelkező nagybátyám hasznosítja.
  Mi számít ilyenkor: az, hogy hány kiadott lakásban van valakinek tulajdonjoga, vagy az, hogy hány kiadott lakásból származik jövedelme? Számomra az utóbbi a logikus, de biztosra szeretnénk menni.

  Köszönettel:
  Balázs

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Balázs!
   Jól gondolod.
   Nézd csak meg a cikkben, szó szerint idéztem a törvényt. Az választhatja a tételes átalányadózást, aki “e tevékenységét a tulajdonában, haszonélvezetében lévő egy … lakásban vagy üdülőben folytatja.”
   Az általad leírtak alapján az anyukád megfelel ennek a kitételnek, hiszen a szálláshely szolgáltatási tevékenységet egy lakásban folytatja.
   A nagybátyád szintén megfelel ennek a kritériumnak.
   Emellett mindkettőjüknek lehet számtalan lakása, amikben laknak, vagy akár hosszútávra is kiadhatják, ez nem zárja ki, hogy a szállásadásra tételes átalányadózást választhassák.

 26. Jónai Sándor szerint:

  Kedves Anita!
  Saját tulajdonomat képező 1+2 félszobás lakásomat szeretném “egyéb szálláshely szolgáltatás”-ként hasznosítani. A kérdésem az lenne, hogy esetemben (amennyiben a tételes átalányadózást választom) mennyi szoba után kell, a 32000 ft jövedelm adót és a 6400 ft egészségügyi hozzájárulást befizetnem? A szobák mérete : 20nm + 6nm + 6nm. Terveim szerint csak a 20nm-es szobát fogm ilyen célra használni, a másik kettő le lesz zárva. Válaszodat előre is köszönöm :
  Jónai Sándor

 27. M.É. szerint:

  Hm… ha 2017-re szeretné az ember a tételes átalányadózást választani, akkor a 2015-ös, 2016-ban benyújtandó adóbevallásban kell erről nyilatkozni. Ha 2016-ban dönt az ember az egyéb szálláshely-szolgáltatás mellett, akkor 2016-ban már nem adózhat ezzel a módszerrel. 2017-ben sem, ha történetesen az év második felében döntött így. Legközelebb: 2018. Ki van ez találva 😀

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Nem egészen így van.
   – ha 2017-re szeretné az ember a tételes átalányadózást választani, akkor a 2016-os, 2017. tavaszán benyújtandó adóbevallásban kell erről nyilatkozni.
   – ha 2016-ban kezdi valaki a szállásadói tevékenységet, akkor az adószáma kiváltásakor (a 16T101-es nyomtatványon) választhatja a tételes átalányadózást.
   Nem olyan rossz ez, csak előre kell tájékozódni 😀

   • Évi szerint:

    az, hogy 2017-re nyilatkozni kell az szja bevallásban, csak akkor áll, ha 2016-ban nem voltam átalányadózó, jól értem?
    Ha tehát 2016-ban már átalányadózó voltam és ezt folytatom 2017-ben is, akkor nem kell x a 01. lap 107. sorba?

    Az útmutató ezt írja: “Abban az esetben, ha 2016-ban az e tevékenységéből származó jövedelme után tételes
    átalányadót fizetett, és így akar a jövedelme után 2017-ben is adózni, akkor erről most nem
    kell nyilatkoznia. “

    • Keresztesné Molnár Anita szerint:

     Így van, az adóbevallásban csak akkor kell az adózási módról nyilatkozni, ha meg akarod változtatni.

   • Nagy Eszter szerint:

    Kedves Anita!
    2016-ban tételesen adóztam a szálláshely kiadás(airBnB)után.
    2017-ben az átalányadót választanám, de a NAV szerint a szja bevallásban kell jelölnöm.Átalányadózás választását csal a 13/1 lapon találom, de az egyéni vállalkozókra szól.Hol kell jelölni a választásomat.
    Köszönöm segítségedet.
    Nagy Eszter

    • Keresztesné Molnár Anita szerint:

     Kedves Eszter!
     A 1653 bevallás 01. lap elején keresgélj, 107. sor-ban tudod a tételes átalányadózást bejelölni

 28. Tomi szerint:

  Kedves Anita!
  Az lenne a kérdésem hozzád, hogy több bérelt lakásnál melyik adózási forma a legideálisabb a rövid távú lakaskiadásnál?
  Ingatlan forgalmazó céggel rendelkezem.
  Válaszodat előre is köszönöm.
  Tomi

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Tomi!
   Ha a céged végzi a rövid távú lakáskiadás tevékenységet, akkor ez nem igazán opcionális. Meg kell nézni, hogy milyen adózási módja van jelenleg a cégednek. a változtatás lehetőségét a könyvelőddel tudod átbeszélni.
   Ha magánszemélyként végzel szállásadó tevékenységet bérelt lakásban, akkor sincs választási lehetőséged, hiszen átalányadózást nem lehet bérelt ingatlan esetén választani.

 29. Vendég A szerint:

  Üdvözlöm.

  Az lenne a kérdésem, hogy ha az ingatlan vásárlása során hitelt vetteünk fel, a lakás közös a feleséggel 1/2 – 1/2 arány, akkor indítható-e magánszállásadás illetve gond-e az 1/2 tulajdoni arány?
  Az ingatlanba lehet-e bejelentkezve valamelyikük? Kizáró ok-e ez?

  Mi lehet a legjobb megoldás?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves András!
   A hitel nem befolyásolja a lakáskiadást, szállásadást.
   A közös tulajdonú lakásban is lehet szálláshelyet üzemeltetni, ez nem probléma. A szállásadó csak az egyikük lehet, el kell dönteniük, hogy melyikőjük neve alatt fusson a fizetővendéglátó tevékenység. Ha valamelyikőjük be van jelentkezve a kiadásra szánt ingatlanban állandó lakcímre, semmit nem befolyásol.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*