Első házasok adókedvezménye 2017

Házassági kedvezmény

Házassági kedvezmény 2017-ben ésszerűsítik végre!

Miben változik az első házasok adókedvezménye 2017-ben? A magyar adókedvezmények csúcsjuttatása már két éve bevezetésre került, 2017-től normailzálják az eddigi igazságtalanságokat. A havi 5000 Ft házassági kedvezmény szabályai ugyanis nem voltak túl korrektek eddig, lássuk mi fog változni:

Mikortól jár a házassági adókedvezmény?

Ez változatlan: csak a 2015-ben vagy azt követően kötött frigyekre jár a házasságkötést követő hónaptól. Konkrétan: ha 2015. januárban járultatok az oltár elé, akkor februártól jár, így egész évben 11 hónapra összesen 55 ezer Ft-ot tudtok érvényesíteni.

Meddig jár a házassági kedvezmény?

 • max. 24 hónapig
 • vagy amíg el nem váltok 🙁

Miben változik az első házasok adókedvezménye 2017-ben?


A korábbi években már nem járt a házassági adókedvezmény, ha a frigyedet gyermekáldás koronázta. A babaprojekt sikerességétől (pontosan a terhesség 91. napjának hónapjától) az első házasok adókedvezményét felváltotta a családi kedvezmény, a kettőt együtt már nem lehetett igénybe venni. Ezt a rendkívül igazságtalanságot korrigálják most, s a két adókedvezményt egyszerre is igénybe veheted.

Ráadásul 2 évre visszamenőleges hatállyal! Mi a teendőd, ha 2016-ban vagy 2015-ben lemondtad az első házasok adókedvezményét a baba miatt?

 • ha 2016-ban terhesség miatt lemondtad az első házasok adókedvezményét, akkor az adóbevallásodban tudod érvényesíteni az elmaradt hónapokra az első házasok adókedvezményét 2017. tavaszán
 • ha 2015-ben terhesség miatt lemondtad az első házasok adókedvezményét, akkor a 2015-ös adóbevallásod önellenőrzésével juthatsz hozzá a pénzedhez. A 2016-ra járó kedvezményt pedig az adóbevallásodban, 2017. tavaszán tudod érvényesíteni. Önellenőrzésben tudunk segíteni, kattints ide: adóbevallás készítése

Mennyi az első házasok adókedvezménye?

Az első házasok adókedvezményének összege változatlan marad. A házastársak együttesen havonta 5000 forint adókedvezményt vehettek igénybe. A kedvezmény továbbra is adóalap-kedvezményként értelmezendő, vagyis  az összevont adóalapba tartozó jövedelmedet havi 33 335 forinttal csökkentheted.

Eredmény: ha egy pár maximálisan ki tudja használni, akkor 120 ezer Ft-hoz jut 2 év alatt. Jó nagy lagzit lehet belőle csapni, ugye?

Hogyan vehető igénybe? Ez sem változott:

http://tudatosadozo.hu/szolgaltatasok/online-adobevallas/

A házassági adókedvezmény igénylése év közben:

Kérheted, hogy év közben a bérednél vegyék figyelembe: ehhez ki kell tölteni ezt a nyilatkozatot, de mielőtt leadnád a munkahelyeden, a párodnak a saját munkahelyén le kell pecsételtetnie, hogy ő nem kéri. Ha meg akarjátok osztani ezt a horrorisztikus összeget, akkor a megosztott összeget kell leigazoltatni.

Az első házasok adókedvezményének igénylése év végén:

Ennél egyszerűbb a helyzet, ha úgy döntesz, hogy év közben nem érvényesíted, csak majd a bevallásnál. Így legalább egy összegben kapod meg ezt a pénzt, igaz csak a következő évben az adóbevallás beadása után.

Gyakori kérdések az első házasok adókedvezményéről

 • Ingatlan bérbeadásából van csak jövedelmem. Ebből igénybe vehető? Igen! Nézd meg ezt is: Minden a lakáskiadás adózásáról
 • Airbnb-zek, csak ebből van jövedelmem.  Ebből igénybe vehető? Attól függ. Ha költségelszámoló vagy, akkor igen. Ha a tételes átalányadót választottad, akkor nem.
 • Először megyek férjhez, de a páromnak ez a második házassága. Jár nekünk? Igen! Nem szükséges, hogy mindkettőtöknek ez legyen az első házasság, elég, ha az egyik félnek első.
 • Először megyek férjhez, a páromnak ez a második házassága. Nincs adóköteles jövedelmem. A férjem igénybe tudja venni az adókedvezményt? Igen!
 • Én 33 éves vagyok, de a férjem elmúlt 40. Mindkettőnknek ez az első házassága. Jár nekünk a házassági adókedvezmény? Igen! Az első házasok adókedvezménye nincs életkorhoz kötve.

Nos, kedves friss házasok, jó költekezést és sok boldogságot kívánok Nektek!en_piros

Keresztesné Molnár Anita
családi adótanácsadó

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*


De jó cikk! Meg is osztom az ismerőseimmel!narancs nyil

Kategória: Adóbevallás, ügyintézés, Családi / gyermek Címke: , , , , , ,
101 comments on “Első házasok adókedvezménye 2017
 1. Kozma-Pécsi Eszter szerint:

  Kedves Anita!

  2017. május 20-án esküdtünk össze.
  A férjem veszi igénybe a nekünk járó kedvezményt, azonban a könyvelője, a nyilatkozat 4. pontjához az 5000Ft-ot íratta be.
  Ugye jól gondolom, hogy ez így nem lesz jó nekünk? Ha igen, mit kell tennünk, hogy a megfelelő összeget kapjuk meg?
  Előre is köszönöm válaszát!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Új nyilatkozatot kell beadni. A rendes összeget valószínűleg már csak a következő hónaptól tudják bérszámfejtéskor figyelembe venni. A különbözetet az adóbevallásban tudjátok visszaigényelni.

 2. Takács Anett szerint:

  Kedves Anita!
  A párommal 2017.04.22-én házasodtunk össze, és júni. 22.-én kisbabánk születik! A párom 6 orára van bejelentve én pedig jelenleg 2-re! Így is jár nekünk a házassàgi adokedvezmény? Ha igen akkor havonta milyen összegben?
  Előre is köszönöm a segítségét!
  Szép Napot kívánok!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Anett!

   Az első házasok adókedvezménye akkor is teljes összegben jár, ha részmunkaidőben vagytok bejelentve.

 3. Juhász Janka szerint:

  Kedves Anita!

  Júliusban fogunk házasodni (első házasság), én KATA-s vagyok, leendő férjem alkalmazott. A nyilatkozatot mindkét félnek külön-külön be kell adni, vagy csak a férjemnek aki igényelni fogja? A cikkben írja, hogy az én munkahelyemnek le kéne pecsételnie a nyilatkozatot, de egyéni vállalkozó esetében ez mit jelent?

  Üdvözlettel:
  Juhász Janka

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Janka!
   Ebben a helyzetben a férjed tudja csak érvényesíteni az első házasok adókedvezményét. A nyomtatványon bejelölöd, hogy “Nincs munkáltatóm”

 4. Mák Anikó szerint:

  Kedves Anita!
  Esküvőszervező vagyok. Szeretném felhívni a házasulandók figyelmét erre a nagyszerű adókedvezményre. Előre láthatólag sok kérdést fogok kapni, és ebben szeretnék Öntől segítséget kérni. Szeretném felvenni Önnel a kapcsolatot, ha megengedi.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Anikó!
   Sok weboldalra kértek már szakértői vendégcikket tőlem, szívesen írok más oldalakra is. Kérlek írj nekem az iroda@tudatosadozo.hu emailcímre, várom a leveled.

 5. Varga Andrea szerint:

  Kedves Anita!
  Mi most házasodtunk 2017.majus 6-án, Szlovákiában.Most intézem a hazassagi levél honosítást, én magyar állampolgár vagyok és KATA-s vállalkozó. Kérdezném, hogy nekünk van lehetőségünk erre a kedvezményre?
  Köszönöm
  Andi

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Andi!
   A KATA-ból nem lehet érvényesíteni az első házasok adókedvezményét, csak személyi jövedelemadóból!

 6. Berdó Erika szerint:

  Kedves Anita!
  Van egy 6 éves és egy 11 hónapos kislányunk, édesapjukkal szeptemberben fogunk összeházasodni , akik után kapjuk a családi adókedvezményt.
  Érdeklődnék, hogy szeptembert követően mi jogosultak leszünk az első házasok adókedvezményére?
  Köszönettel:
  Erika

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Erika!

   Igen. Amennyiben legalább az egyikőtöknek ez az első házassága.
   Az, hogy már vannak gyerekeitek nem zárja ki az első házasok adókedvezményének az igénybevételét.

 7. B. Eszter szerint:

  Kedves Anita!

  2016. márciusáig külföldön dolgoztam, amely után Magyarországon is kell adóznom, mivel nincs ezirányú megállapodás a két ország között.
  Más adóköteles jövedelmem nem volt 2016-ban.
  2016. augusztusában házasodtunk külföldön, amely 2017. márciusában került honosításra Magyarországon.

  Ilyen feltételekkel jogosult vagyok-e igénybe venni az első házasok adókedvezményét 2016. szeptemberétől? (Férjem külföldi állampolgár)

  Előre is nagyon köszönöm a válaszát!

  Üdvözlettel:
  B. Eszter

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Eszter!

   Igen, 2016 szeptemberétől jár Nektek az első házasok kedvezménye.
   Az adókedvezmény igénybevételét nem zárja ki, ha a férjed külföldi és az sem, hogy az esküvő külföldön volt.

 8. Sebők Krisztina szerint:

  Kedves Anita!
  2015. Májusában házasodtunk össze, viszont a páromnak nem volt munkahelye én pedig gyesen voltam. Akkor arra az időszakra nem tudom igénybe venni a kedvezményt?
  2016 decemberében volt csak munkahelyem
  Köszönöm

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Krisztina!
   Az első házasok adókedvezménye 2015. júniustól 2017. májusig jár nektek.
   2015-re nem tudod érvényesíteni, mert nem volt adóköteles jövedelmetek.
   2016-ban 12 hónapra jár. Akkor is, ha csak 1 hónapig dolgoztál. Így max. 60 ezer Ft-ot vissza tudsz most igényelni. 🙂

 9. Csacsi szerint:

  Kedves Anita!

  2016-ban január 1-től május 31-ig volt munkahelyem.
  2016 szeptemberében házasodtunk.
  2017 március 28-tól van újra munkahelyem.

  A 2016-os adóbevallásomban tudom érvényesíteni az okt-dec-nov hónapokra járó adókedvezményt, annak ellenére, hogy azokban a hónapokban nem dolgoztam, csak év elején?
  Illetve 2017 áprilistól kérem a munkáltatót, hogy havonta vegye figyelembe az adókedvezményt. A jan-febr-márc hónapokra majd igénybe vehetem 2018 májusában a 2017-es adóbevallás készítésekor, annak ellenére, hogy azokban a hónapokban nem dolgoztam?

  Válaszát előre is köszönöm!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   2016-ra 3 hónapra jár neked az első házasok adókedvezménye, 2017-ben pedig 12 hónapra.
   Az elmaradt hónapokat az adóbevallásban tudod igénybe venni, mindkét évre vonatkozóan.

 10. Arany Krisztina szerint:

  Kedves Anita!
  Azt szeretném kérdezni, hogy 2015 márciusában házasodtunk össze a férjemmel. Most csináljuk az adóbevallásunkat és igényelni szeretnénk az első házasok kedvezményét. Ilyenkor csak a 2016-os évre kapjuk meg a kedvezményt és a 2015 márciustól decemberig elveszett?
  A családi adókedvezmény is jár attól függetlenül?
  köszönöm a válaszát.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Krisztina!
   A fenti cikkben pontosan megtalálod a választ a kérdésedre 🙂

 11. Antóni Tivadar szerint:

  Kedves Anita !
  Èn egy zeneiskolában dolgozom mint óra adó tanár heti 10 órában. Nekem is jár a friss házasok kedvezménye ? 7honapja volt a nagy nap !
  Udvozlettel Tivadar

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Tivadar!
   A zenetanároknak is jár az első házasok adókedvezménye 😀
   Az óraadás utáni személyi jövedelemadóból lehet érvényesíteni.

 12. Horváth Anita szerint:

  Kedves Anita!

  Férjemmel 2016. júliusában esküdtünk meg.
  A munkáltatója felé még 2016. augusztus 03-án leadtuk a kérelmünket a kedvezmény érvényesítésére, 2016. 08 hónaptól kezdődően úgy, hogy ő kérte a jóváírást.
  Az ügyintéző tanácsai szerint a “… forint összegben kívánom igénybevenni” részhez 5.000,- forintot írtunk be.
  Észrevettünk, hogy valami nem stimmelt az első utaláskor, és rákérdeztünk, de nem tudott mit mondani.
  Teltek a napok, hetek, majd többszöri rákérdezésre utánajárt, és egy módosított kérelmet adtunk be, melyen az szerepel, hogy “33.335,- forint összegben kívánjuk igénybe venni”. A kezdő hónaphoz 2016. 10. hónapot íratott be.
  Most, az adóbevallás készítésekor felmerült bennünk, hogy ezen nyilatkozatokkal tudjuk-e érvényesíteni az 5 hónapra a havi 33.335 forintot, vagy így elestünk a 8., 9. havitól? Ott csak az a bruttó 5000 lett érvényesítve.
  Ha beírjuk az adóbevallásba, hogy 8. hótól kérjük a kedvezmény érvényesítését, az elegendő-e, és nem kell piszkálni tovább az ügyet, vagy kell egy ismételten módosított kérelmet beadni a munkáltató felé, visszamenőlegesen, 2016. 08. hótól kérve? Megoldási javaslatait előre is köszönjük!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Anita!
   Az adóbevallásban augusztustól kell beírni az adókedvezményt. A munkahelyen már nem szükséges a nyilatkozatot módosítani, nem is lehet.

 13. Sánta Norbert szerint:

  Kedves Anita!

  2015 augusztusában házasodtunk össze a párommal, én igénybe is vettem az első házasok kedvezményét. 2016 decemberében született is egy gyermekünk, ami után szeretné a feleségem a családi támogatást visszamenőleg megkapni. A gyermek 2016 júniusba töltötte be a 90 napos magzati kort. Mivel az, hogy együtt igénybe vehető a két kedvezmény a múltévbe hozták be, így azt szeretném megtudni, hogy hány hónapra visszamenőleg lehetne ezt igényelni?
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Norbert!
   Az adóbevallásban vissza tudjátok igényelni az első házasok adókedvezményét utólagosan. 2016-ra 12 hónapra jár.

 14. Zsani szerint:

  Kedves Anita!

  Jelenleg gyed-en vagyok még szeptemberig. Így inkább a férjem vegye igénybe az első házasok adókedvezményt igaz, mert a gyes már nem adóköteles?Ez vonatkozik akkor a családi adokedvezmenyre is?
  Előre is köszönöm

 15. Lukács-Linger Cintia szerint:

  Kedves Anita.

  Ha en az adóbevallasnal szeretnem igenybe venni ezt a kedvezmenyt, milyen nyomtatványt kell kitöltenem?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Az adóbevallási nyomtatványt 😀
   Van rajta megfelelő sor, ahová be kell írni a férj nevét, adóazonosítóját, hónapok számát.
   Külön más nyomtatványra nincs szükség.

 16. M. Anikó szerint:

  Kedves Anita!

  Azt szeretném kérdezni, hogy az első házasok kedvezményét minden adóévre meg kell igényelni vagy aumatikusan jár 24 hónapig onnantól, hogy megigényeltük például mi tavaly. Előre is köszönöm.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Anikó!
   Az adóelőleg-nyilatkozatokat minden év elején bekéri a munkáltató.

 17. Csintalan Zsolt szerint:

  Kedves Anita!

  Fiamnak segítek az adóbevallásban, ehhez szeretnék segítséget kérni.
  Fiam 2015 áprilisában kötött házasságot még egyetemistaként, első hazas Ő is és a párja is. Viszont fiam csak 2016 szeptember 1-je óta dolgozik és jut rendszeres jövedelemhez (párja pedig még mindig egyetemista). Szeretnénk megtudni, hogy az első házasok adókedvezményét hány hónapra érvényasíthetik? Csak szeptembertől 4 hónapra, vagy mind a 12 hónapra 2016-ban?

  Válaszát előre is köszönjük,
  Csintalan Zsolt

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Zsolt!
   Mivel a házasság 12 hónapig állt fenn 2016-ban, ezért az első házasok adókedvezménye 2016-ban 12 hónapra jár nekik 🙂

   • Csintalan Zsolt szerint:

    Kedves Anita!

    Fiamékkal egyetemben köszönjük szépen a válaszát!

    Üdvözlettel,
    Csintalan Zsolt

 18. Viki szerint:

  Kedves Anita!

  Mi 2016 áprilisába házasodtunk, akkor már volt egy kisfiúnk, aki Januárba született.Most áprilisba fogom betölteni a terhességem 91. napját.
  Az lenne a kérdésem, hogy akkor áprilisba nem jár már nekünk az első házasok kedvezménye, hanem csak a 2 gyerekre a családi adókedvezmény?
  Csak mert elvileg 2 évig vehető igénybe az első házasok kedvezménye.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Viki!
   A cikkben is benne van a válasz, ez változott 2017-ben a javunkra: a családi kedvezmény nem váltja fel az első házasok adókedvezményét, hanem egyszerre jár mindkettő 🙂

 19. Vaczi Zsuzsa szerint:

  Kedves Anita!
  Ez év áprilisában fogunk össze házasodni de a páromnak külföldön van bejelentett munkahelye. Kérdezném hogy ilyen feltételek mellett részemről igényelhető-e ez a kedvezmény és mik a feltételei. Hátha másokat is érdekelne a vàlasza.Köszönöm.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Zsuzsa! Ha a férjed külföldön dolgozik, az semmi bonyodalmat nem okoz.
   Az első házasok kedvezményét igénybe veheted teljes összegben a magyarországi jövedelmedből.

 20. Kende Ferenc szerint:

  Kedves Anita! 2016.11. hónapban kötöttünk házasságot a feleségemmel.Előtte 30 évig együtt éltünk.Közös családunk is van. Ő most 28 éves.Én saját jogon nyugdíjas vagyok. Feleségem KATA-s egyéni vállalkozó.Hogyan érvényesítheti az első házasok kedvezményét? Milyen számú nyomtatványt kell kitölteni? Válaszát köszönöm! Szép Napot! Tisztelettel: K. Ferenc

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Ferenc!
   Az első házasok adókedvezményét személyi jövedelemadóból lehet igénybe venni.
   Ha a KATA, illetve a nyugdíj mellett nincs más adóköteles jövedelmetek, akkor nem fogjátok tudni igénybe venni sajnos 🙁

 21. Gyenizse Zoltán szerint:

  Kedves Anita!
  Minimálbérre vagyok bejelentve akkor is jár a friss házasok adokedvezménye?
  Tavaly 2016 májusában házasodtunk és van egy 2 éves lányunk.
  Páromnak nincsen munkája.
  Köszönöm elöre is.
  Zoltán

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Zoltán!
   Ha legalább az egyikőtöknek ez az első házassága, akkor igen, igénybe tudjátok venni az első házasoknak járó adókedvezményt.
   A minimálbérbe az egy gyerekre járó családi kedvezmény mellé bele fog férni a friss házasok adókedvezménye.

 22. Enikő szerint:

  Üdvözlöm! Én azt szeretném kérdezni hogy ha van már 2 gyerek és utána házasodunk össze akkor is igénybe lehet venni az első házasok adókedvezményét a családi kedvezménnyel együtt?

 23. Brigitta szerint:

  A férjemmel 2015. május 2.-án kötöttünk házasságot.Ő veszi igénybe a családi adókedvezményt a másfél éves kislányra. Mi visszamenőlegesen igénybe vehetjük az első házasok adokedvezményét?

 24. Lengyel Viktor szerint:

  Kedves Anita!

  Kérdésem arra vonatkozna, hogy az első házasok adókedvezménye érvényesíthető-e részben (nem megosztásra gondolok), ha a bruttó bérem SZJA részéből csak “arra futja”?
  Pl. ha a bruttó bérem SZJA része 32e Ft, amiből érvényesítek 30e Ft családi adókedvezményt, a maradék 2000 Ft-ot megkaphatom-e első házasok adókedvezményeként, vagy “mindent vagy semmit” alapon működik?

  Az online nettó bér kalkulátorok sem egységesek ebből a szempontból, van amelyik így működik, van amelyik úgy.
  Esetleges válaszát előre is köszönöm.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Viktor!
   Az online kalkulátorok SOHA nem tudnak teljes körűek lenni! Háttértudás nélkül csak félre viszik az embert.
   A kérdésedre visszatérve: ha csak 2000 Ft maradt az első házasok kedvezményére, akkor csak annyit fogsz igénybe venni. Ennyi, nincs ebből semmi probléma.

 25. Pálmai Ferencnè szerint:

  Kedves Anita! Ęrdeklődöm, hogy nem teljes munkaidő esetén jár e a kedvezmény?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Katica!
   Persze, a részmunkaidősöknek ugyanakkora összegben jár az adókedvezmény.

 26. Babos Orsolya szerint:

  Jo napot kívanok! A párommal 2015. Februar 21 en esküdtünk. Junius 24 en született a lányunk. Mivel van 1 fiam így mi akkor a gyerekekre jaro kedvezmenyt vettük igenybe. Azt szeretnem megkerdezni hogy akkor mennyi kedvezmenyt tudok igenybe venni mint első házasságot kötö?
  Valaszát előre is köszönöm

 27. Csilla szerint:

  Kedves Anita!

  A segítségedet szeretném kérni.
  Februárban leszek 3 hónapos kismama, így onnantól jár részemre (és férjemnek a családi adókedvezmény), de 3 hónapig még az első házas kedvezmény is.
  A kérdésem az lenne, hogy melyik kedvezmény az elsődleges. Ez abból a szempontból lényeges, mert az első házas kedvezményt nem lehet járulékokból érvényesíteni, de a családit igen, szóval jó lenne, ha elsődleges kedvezményérvényesítés az eső házas lenne.

  Válaszod előre is köszönöm!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Csilla!
   Először az első házasoknak járó adókedvezményt kell érvényesíteni, utána jön a családi adókedvezmény.

 28. András szerint:

  Kedves Anita!

  Mi 2015. augusztusban házasodtunk, a babánk 2015. decemberben volt 91 napos magzat. Ennek megfelelőn tavaly beadott adóbevallásban visszaigényeltem 4 hónap első házas és 1 hónap családi adókedvezményt.

  Most olvasom, hogy az első házas adókedvezményre a házasságkötést követő hónaptól voltunk jogosultak (miért is lenne ugyanúgy a két adókedvezménynél?!), azaz szept. okt. nov.-re és csak a visszamenőleges módosítással decemberre is.

  Ön szerint kell beadjak önellenőrzést illetve számíthatok-e (10e Ft-ot meg nem haladó) jogosulatlan igénybevétel miatt bírságra a NAV-tól a 2015-ös adóévre tekintettel?

  Köszönöm: András 🙂

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves András!
   Zseniális helyzet 😀 😀
   Ha korrigálnád a bevallást, akkor pont ugyanannyi adókedvezmény jönne ki, mint amennyi eredetileg is benne volt 😀
   Én a részemről békén hagynám ezt az adóévet, hiszen semmi értelme nincs piszkálni.

 29. A.Gergő szerint:

  Kedves Anita! Mi a harmadik babát várjuk a párommal 18 hetes,még dolgozik,de lassan táppénzre megy ,így is igénybe tudja venni az első házasok kedvezményét? Most lesz január 28.az esküvőnk!Ja és a családi adókedvezményhez elég az ideiglenes lakcím,vagy csak az állandó jó?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Az első házasok adókedvezménye 2017. februártól jár nektek.
   Nem kell a közös lakcím 🙂

 30. Vadlicsekné Fúrós Kitti Mariann szerint:

  Mi 2014.novemberében házasodtunk össze,és már félidős terhes voltam,ezért nem is néztem utána jobban a dolognak,most az lenne a kérdésem,hogy mi nem vagyunk akkor jogosultak erre a kedvezményre,csak mert ekkorra kaptunk időpontot házasságkötésre és nem januárra?köszönöm

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Kitti!
   Az első házasok adókedvezménye csak a 2015. január 1. után kötött házasságokra jár csak.

 31. Rózsás Roland szerint:

  Kedves Anita!

  Segítséget szeretnék kérni a következő kérdésben.
  Párom 2016 júliusában betöltötte a babavárás 91. napját és igénybe vette a családi adókedvezményt. Szeptemberben összeházasodtunk és decemberben megszületett a kisbabánk.

  Az lenne a kérdésem, 2017-ben igényelhetem a családi adókedvezményt és a friss házasok kedvezményét együtt?

  Köszönettel
  Roland

 32. Virágh Réka szerint:

  Lehetséges-e időközben módosítani, hogy melyikünk kapja ezt az összeget? 2015 őszétől én igényeltem, így 2017 őszéig jár nekünk az első házasok kedvezménye. Eddig minden évben új igénylő formanyomtatványt kellett kitölteni. A 2017-re vonatkozót igényelheti a férjem, vagy maradjak továbbra is én az igénylő? Időközben született egy kisbabánk, így jelenleg csed-en vagyok, nem dolgozom. Ha én igényeljem 2017-re, akkor hogyan kapom meg az összeget? Hisz a munkahelyemről nem kapok most bért. Kitől kell igényelni ilyen esetben? Köszönöm.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Réka! Évente januárban (ill. év közben bármely hónapban) lehet variálgatni. Ha te szeretnéd év közben igénybe venni az adókedvezményt, akkor a csed folyósítója felé kell ezt jelezni. Mivel elég macerás az OEP, lehet hosszú az átfutási diő, szerintem egyszerűbb, ha az első házasok adókedvezményét 2017-ben inkább a férjed veszi igénybe.

 33. Reni szerint:

  Kedves Anita!

  A párommal márciusban házasodunk össze.Utána egyből be tudjuk adni a kérelmet az adókedvezmény iránt?Mindketten első házasok leszünk.Gyermektelenek vagyunk.Esetleg a házasságból adódóan van más kedvezmény vagy támogatás is?
  Köszönöm szépen segítségét.
  Reni

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Márciusi házasságkötés esetén áprilistől jár az első házasok adókedvezménye. Április elején már jelezheted a munkahelyeden. Más kedvezményről nem tudok.

 34. István szerint:

  Kedves Anita!

  Párommal 2016 májusában házasodtunk össze, első házasság. Mivel már úton volt a baba így nem igényeltük a kedvezményt, mert csak egy hónapig járt volna az előző törvény szerint (magzatra igényeltük). Kérdésem, hogy így is megkaphatjuk visszamenőlegesen?

  Üdvözlettel:
  István

 35. Papp István szerint:

  Kedves Anita!
  Azt szeretném kérdezni ,hogy a mi esetünkben jár-e az első házasoknak járó adókedvezmény?
  2016 januárban tudtuk meg hogy babát várunk,ennek megfelelően a 91. naptól igénybe vettük a családi adókedvezményt(március vagy április).
  Viszont mi később,2016 júliusban esküdtünk.
  Ebben az esetben is járhat a kedvezmény?

  Köszönettel!

 36. Hegyvári-Szűcs Brigitta szerint:

  Kedves Anita!

  Mi a férjemmel 2013.07.28.-án házasodtunk össze. Visszamenőleg tudunk igényelni támogatást mint friss házasok?
  Köszönettel: Hegyvári-Szűcs Brigitta

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Brigi!
   Az első házasok adókedvezménye csak a 2015. január 1-e után kötött házasságokra jár, ti már sajnos “öreg” házasok vagytok ehhez az adókedvezményhez.

 37. Zsuzsanna szerint:

  Kedves Anita! Jogosult vagyok az első házasok adókedvezményére,viszont jelenleg GYED-en vagyok. Úgy olvastam, a nyilatkozatot a munkáltatónál kell leadni ami jelen esetben nálam maga a Kormányhivatal. Ott viszont csak mindig tovább irányìtanak, egymásra, NAV-ra mutogatnak, beszéljek könyvelővel stb de senki nem tud semmit. Akkor hova küldjem a nyilatkozatot? Előre is köszönöm

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Sajnos a kormányhivatal elég macerás. A legegyszerűbb lenne, ha a férjed venné igénybe. Másik verzió, hogy te veszed igénybe , de nem most, hanem év végén az adóbevallásban egy összegben.

 38. Szám Regina szerint:

  Üdvözlöm!2014.márc.28-án kötöttünk házasságot mindkettőnknek ez az első,jár az első házasok kedvezmény?Üdv;Regina

 39. D. Borbála szerint:

  Kedves Anita!
  2015. Januájában született a fiunk. Családi a.kedvezményt igénybe veszem azóta. 2016. Márciusában házasságot kötöttünk párommal. Jár nekünk az első házasok a.kedvezménye is? Visszamenőlegesen tudjuk ilyen esetben adóbevallásban önellenőrzéssel érvényesíteni?
  Köszönöm válaszát!
  Üdvözlettel: Borbála

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Igen, jár mindkettő egyszerre.
   Az első ház6asok adókedvezménye miatt nem kell önellenőrzést beadnod 2016-ra, hiszen még egyáltalán nem küldtél be adóbevallást, nincs mit önellenőrizni 🙂

 40. Kirinyi Beatrix szerint:

  Kedves Anita! 2015. Június 20án házasodtunk össze a férjemmel. Közben már első kisbabánkat vártukn, így nem az első házasok adókedvezményét hanem a gyeremek után járó adókedvezményt vettük igénybe. Így is vissza lehet igényelni visszamenőleg a házasságkötésünk dátumától az első házasok adókedvezményét?
  Köszönettel,

 41. Subonics Anita Brigitta szerint:

  Kedves Anita!

  Mindkettőnknek ez a màsodik hàzassàga.
  Kérdésem: megkapjuk-e az első hàzasoknak jàró adókedvzményt!
  Köszönettel: Anita

 42. Niki szerint:

  Kedves Anita!

  Most januártól változott a családi adókedvezmény és az első házasok kedvezménye is. Azaz, hogy egyszerre a kettőt lehet igénybe venni.
  Tavaly márciusban házasodtam, aztán év végén teherbe estem, a magzat decemberbe töltötte be a 91. napot.
  Így a decemberi hónapra a családi adókedvezmény járt, de az első házasok kedvezménye már nem.

  Ebben az évben a munkahelyemre a napokban kell leadni az adónyilatkozatokat.
  Mind két adókedvezményt én szeretném igénybe venni.
  Párom fél, hogy én nem leszek jogosult rá, mivel a gyerek születéséig (június), tartós táppénzen vagyok veszélyeztetett terhesség miatt. A bruttó bérem 200 e Ft. A munkahelyem azt mondta, hogy igénybe tudom venni mind két adókedvezményt a táppénz alatt is, illetve a gyerek születése után is.
  Ez igaz?
  Nem szeretnék pénz bukni.

  Köszönöm válaszát

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Niki!
   Szerintem simán bele fog férni mindkettő, ezt persze csak pontos számadatok tükrében lehetne kijelenteni 100%-osan.
   Ha valamilyen okból mégsem férsz bele az adókedvezményes keretbe, akkor adóbevalláskor utólag megoszthatod az adókedvezményedet a pároddal, nem fogsz pénztől elesni!
   Jó egészséget mindkettőtöknek 🙂

 43. B-B Eszter szerint:

  Kedves Anita!

  2015. júliusában házasodtunk össze a férjemmel. Idén le fog járni a kedvezményünk.
  Nem tudom kitölteni az erre az évre vonatkozó adókedvezmény nyilatkozatot.
  A 4. pontba milyen összeget kell írnom? A 33 335 Ft gondolom egész évre vonatkozik. Ha ez így van, akkor 7 hónapra 19 447 Ft? Ezt kell beírnom?
  Ha júliusban megszűnik a kedvezmény, akkor ezt nekem írásban jeleznem kell, vagy automatikusan megszüntetik (rajta van a házassági dátumunk, így ők is látják mikor szűnik meg)? Milyen nyomtatványon kell majd megszüntetni?
  Válaszát előre is köszönöm!

  Eszter

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Eszter!
   A 4. pontba havi összeget kell írni, ide jöhet a 33 335 Ft.
   Júliusban ugyanezen a nyomtatványon kell az első házasok adókedvezményének a lemondását intézni, az 5. pont kitöltésével.

 44. Viktor szerint:

  Kedves Anita!
  Párommal 2016. május 28-án házasodtunk össze. Mivel a párom ekkor már 4 hónapos terhes volt így a szülésig, vagyis októberrel bezárólag kaptuk a támogatást. Ha most újra megigényeljük az adókedvezményt, akkor értelem szerűen februártól fogjuk kapni. Az előző hozzászólás alapján visszamenőleg november-december-január hónapokra az adóbevallásban tudom majd igényelni a kifizetést. Jól gondolom?

  Köszönettel!

 45. Zsófi szerint:

  Kedves Anita!

  2016 júliusában házasodtunk, de nem vettük még igénybe a kedvezményt. Jelenleg nekem nincs munkahelyem, a férjem pedig KATÁS kisvállalkozó. A kérdésem, hogy ő igénybe veheti-e a adókedvezményt?

  Köszönettel:

  Györösi Zsófia

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Zsófi!
   Az első házasok adókedvezménye a személyi jövedelemadóból vehető igénybe. A katából sajnos nem!

 46. Anita szerint:

  Kedves Anita!

  Segítségét szeretném kérni a következő kérdésben:
  2016 júniusában házasodtunk, júliustól igénybe vesszük az első házasoknak járó kedvezményt.
  Közben kiderült, hogy kisbabát várunk, a 91. napot november 26-án töltöttük be.
  Jelenleg még nem szüntettük meg az első házasoknak járó adókedvezményt, mivel olvastuk, hogy 2017-től a kettő együtt is igénybe vehető.
  Kérdésem, hogy most mi a teendőnk?

  Köszönettel!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Anita!
   Az első házasok adókedvezményével semmi teendő, valóban nem kell lemondani. A kisbab után járó családi kedvezményt igényeljétek meg a munkahelyen. Már csak a decemberi fizetésnél tudják figyelembe venni, a novemberit az adóbevallásban igényelhetitek vissza.
   A bébihez gratulálok, Boldog Karácsonyt! <3

  • Boda Emese szerint:

   Kedves Anita!
   Továbbfeszegetném a jogszabály határait 🙂 Ön szerint középkorú első házasoknak is jár a kedvezmény, ha a közös gyermekeik már középiskolások? Vajon ezt a lehetőséget kiszűri a jogszabály?
   (Mindig is úgy adóztunk, mint a házasok -vagyis nem tettünk úgy, mintha “gyermekeiket egyedül nevelő” adózók lennénk.)
   Köszönöm a választ,
   BE

   • Keresztesné Molnár Anita szerint:

    Kedves Emese!
    A jogszabályban nincs életkori korlát. Szélsőséges példa, de igaz: akár 60 feletti pár is igényelheti az első házasok adókedvezményét, ha legalább az egyiküknek ez az első házassága 😀 Éljen a szerelem <3
    A már meglévő közös gyermek sem zárja ki az első házas adókedvezmény igénybe vételét.

  • Petrovszki László szerint:

   Kedves Anita!
   Szeretném a segítségét kérni. A helyzet a következő:
   2016.04-ban házasodtunk össze. A házasságkötéskor már meg volt a első gyermekünk(3 éves) és úton volt a második. 2016 évben nem igényeltük az első házasok kedvezményét, mert nem lehetett a családi adókedvezmény miatt, amit már kaptunk a házasságkötés előtte is.
   Ha jól értem akkor viszont, most az adóbevallásnál vissza igényelhetem visszamenőleg? Jól értettem a dolgot? Hogy kell visszaigényelni?
   Válaszát előre is köszönöm!

   • Keresztesné Molnár Anita szerint:

    Igen, jól érted.
    Az adóbevallásban lehet megigényelni, ahogy a cikkben is írtam. Aki az adóbevallásodat készíti, annak jelezd, hogy mikortól jár és ennek megfelelően be fogja írni a bevallásba.

 47. Vasi Sándorné szerint:

  Azt nem értem, hogy amikor a törvényt megalkották így, senkinek nem tűnt fel ez a megkülönböztetés!!! Azzal büntették a fiatal házasokat, hogy két éven belül gyermeket mertek vállalni az esküvő után.Ez aztán a keresztyén értékrend! Vagy nem olvasták el, hogy mit szavaznak meg!!! Egy bosszús leendő nagymama.

  • Kovácsné Csilla szerint:

   Kedves Anita!

   Igaz egyszer már olvastam, de azért szeretném ha megerősítené a dolgot. 2016 január 15-én házasodtunk össze a férjemmel (első és remélem utolsó házassága mindkettőnknek :)). Viszont a kislányunk már akkor fél éves volt. Igényelhetjük akkor is a kedvezményt, ha már a házasság előtt megszületett a pici?
   Válaszát köszönöm előre is!
   Szép napot!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*