Új szocpolból passzív jövedelem: lakás kiadása

feszek

Lakás kiadása: tehermentesítésre jó ötlet

Csúcs ötlet: új szocpol+saját megtakarítás+hitel kombinációból lakást kellene venni, kiadni albérletbe vagy turistáknak, a lakáskiadás bevételéből pedig már fedezhető a törlesztés. Ezért az ötletért már jár a vállon veregetés, egyetlen gond van vele: nem kivitelezhető.

A devizahiteles kanossza után a hitelfelvevő kedvünk lényegesen alább hagyott. Lakni viszont kell valahol és a legjobb a sajátban 🙂

Maga az alapötlet szuper:
A saját kis tőkénk és a hitel mellett az új szocpol lehet a harmadik forrás, amiből összeáll a vételár. A CSOK miatt szerintem egyetlen épeszű ember nem vállal több gyereket, de kiegészítésnek jól jön. A 2 gyerekre kapható 800 000- 1 300 000 Ft nem elhanyagolható összeg, főleg ha olcsóbb környéken tervezzük a lakásvásárlást.
Az új szocpol (új nevén CSOK, vagyis  családi otthonteremtési kedvezmény) 2015. július 1-től változó szabályai folynak a csapból is, ezen az oldalon nem terhellek a felületes infókkal, ezt meghagyom a többieknek 😉 De nézzük tovább a fenti gondolatmenetet.

Kibírjuk még az anyósnál kicsit….

Meglesz az új lakás, hurrá!

És akkor jön a para: mi lesz, ha nem tudjuk fizetni a hitelt? Talán jobb lenne az új kis lakást kiadni, a bérleti díj meg besegítene a hitelbe. Legalább az elején.

Egyetlen dologra hívom fel a figyelmedet: a szocpolos lakást csak lakhatási célra lehet használni!
Ja, ja, maga a lakás lakhatási célra van hasznosítva kiadás esetén is, csak éppen nem a Tiedre! Itt van az ördög elásva.http://tudatosadozo.hu/rossz-berlo/

A lakás kiadása jó üzlet, de nem mindenhol csinálhatod

A szocpolos rendeletben benne van a sorok között: a támogatott lakás nem hasznosítható kiadásra!

Ha mazochista vagy (esetleg álmatlanságban szenvedsz), akkor a teljes jogszabályi szöveget itt olvashatod: 256/2011. (XII. 6.) Korm. rendelet a lakásépítési támogatásról  A lényeg itt van:

2. § (6) A családok otthonteremtési kedvezménye kizárólag a támogatott személy és a (3) bekezdés szerinti gyermeke lakásigényének kielégítése céljából nyújtható.

3. § (1)  if) vállalja, hogy a családok otthonteremtési kedvezményével érintett lakásban életvitelszerűen kíván tartózkodni;

Ha mégis bevállalod a lakás kiadását, akkor vissza fogják fizettetni veled a támogatást!

Védd magad!
en11

Baráti üdvözlettel:

Keresztesné Molnár Anita
családi adótanácsadó

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Kategória: Ingatlan, Szállásadóknak Címke: , , , ,
4 comments on “Új szocpolból passzív jövedelem: lakás kiadása
 1. Flachner Erika szerint:

  A lakás hosszútávú bérbe vagy szállásként történő kiadásának a tilalma hány évig szól? Mikortól lehet kiadni a CSOK-kal vásárolt ingatlant?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Erika!
   Ez nagyon izgalmas kérdés 🙂
   A CSOK felvételével arra vállalunk kötelezettséget, hogy 10 évig ott lakunk. Tehát még elköltözni sem lehet!
   Ez a kikötés indirekt módon a 10 év utáni bérbeadást lehetővé teszi, de azért az apróbetűs részeket át kell még bogarászni.

   • Erika szerint:

    Kedves Anita! Az igénybevett csokkal vásárolt ingatlanba be cagyunk jelentkezve állandó lakcímre.Van egy kis különálló apartman a házon kívül azt sem lehet kiadni szezonálisan nyaralóknak? Az ügyintézőnk azt mondta mivel nem albérletbe adjuk ki, csak időszakosan szerinte lehet akár a házat is. Mit lehet tenni és mit nem?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*