Adóbevallás önellenőrzése betegség esetén

Régebben diagnosztizálták a betegségedet, de az adókedvezményt eddig nem vetted igénybe?

Azért mert erről Neked senki nem szólt, nem tudtál róla, még nem jelenti azt, hogy elveszítetted ezt a pénzt! Utólag is lehet adóvisszatérítést kérni 🙂

Hogyan lehet évekre visszamenőleg megigényelni az adókedvezményt?

A korábbi évek adóbevallását utólag lehet korrigálni, ezt önellenőrzésnek hívják. Önellenőrzést mindig az adott évre vonatkozóan kell készíteni, külön-külön évenként.

FONTOS! Az adókedvezményt csak az orvosi diagnózis időpontjától jár!

Az “Orvosi igazolás adókedvezmény igénybevételéhez” nevű nyomtatványodra a doki ráírja az igazolás kiadásának dátumát és a diagnózis időpontját is. A diagnózisod dátuma lehet évekkel korábbi dátum is, ez nem gond. A diagnózis dátumától jár neked az adókedvezmény.

A kész önellenőrzési bevallásokat pdf formátumban küldöm vissza Neked, amit kinyomtatás után postán vagy személyesen lehet a NAV ügyfélszolgálatokon leadni, továbbá elküldöm Ügyfélkapun beküldhető formátumban is. Ez a legkényelmesebb verzió.

Mennyi adókedvezményt lehet igényelni, mennyi pénzt lehet visszakapni?

Az elmúlt 6 évre összesen 381 600 Ft jár Neked vissza, ha a betegségedet 2012. januárjában vagy korábban diagnosztizálták ÉS minden évben volt legalább annyi fizetendő adód (ezt a bevallásodban majd ellenőrzöm).

Az elévülési szabályok alapján jelenleg (2018. dec. 31-ig) a 2012-es ill. későbbi évek adóbevallást lehet korrigálni.
2012: havonta 4 650 Ft, teljes évre összesen 55 800 Ft
2013: havonta 4 900 Ft, teljes évre összesen 58 800 Ft
2014: havonta 5 075 Ft, teljes évre összesen 60 900 Ft
2015: havonta 5 250 Ft, teljes évre összesen 63 000 Ft
2016: havonta 5 550 Ft, teljes évre összesen 66 600 Ft
2017: havonta  6375 Ft, teljes évre összesen 76 500 Ft

A 2017-re járó adókedvezményt igénybe tudod venni 2018. május 22-ig, a határidőre beadott adóbevallásodban. Ha már beadtad az adóbevallásod, akkor önellenőrzéssel korrigálható és visszakérhető az adókedvezmény összege.

A bevallás beérkezése után 30 napos határidővel fogja a NAV kiutalni a pénzed.

Gyakori kérdések – mindenképpen olvasd végig!

(kattints a kérdésre, alatta megjelenik a válasz)

A szabályozás elég bonyolult, pár példát mondok:    Fizetés: igénybe vehető.    Megbízási díj: igénybe vehető.    Lakáskiadás, ingatlan bérbeadás:igénybe vehető.    Szálláshely szolgáltatás, apartmanozás, fizetővendéglátás: költségelszámolás esetén igénybe vehető, tételes átalányadózás esetén nem vehető igénybe a súlyos fogyatékosság adókedvezménye.    Osztalék: nem vehető igénybe a súlyos fogyatékosság adókedvezménye.    Részvényeladás jövedelme: nem vehető igénybe a súlyos fogyatékosság adókedvezménye.    Ingatlan eladás: nem vehető igénybe a súlyos fogyatékosság adókedvezménye.
Sajnos nem! A súlyos fogyatékosság adókedvezményét csak a beteg veheti igénybe. Ha neki nincs adóköteles jövedelme, akkor az adókedvezmény elveszett, sajnos nem tudod ezt a lehetőséget kihasználni.
Fontos, hogy ez a juttatás nem támogatás, nem segély, hanem adókedvezmény, tehát csak a megfizetendő adóból lehet igénybe venni. Ha a gyes/gyet mellett nincs adóköteles jövedelem, akkor sajnos nem tudsz ezzel az adókedvezménnyel élni.
Fontos, hogy ez a juttatás nem támogatás, nem segély, hanem adókedvezmény, tehát csak a megfizetendő adóból lehet igénybe venni. Ha a nyugdíj mellett nincs adóköteles jövedelem, akkor sajnos nem tudsz ezzel az adókedvezménnyel élni.
Nem. Ha több, adókedvezményre jogosító betegséged van, akkor is csak egyszeresen lehet a kedvezményt igénybe venni.
Jó hírem van: a részmunkaidősöknek is teljes összegben jár az adókedvezmény! Ha a fizetésed adója eléri az adókedvezmény mértékét, akkor teljes összegben ki is tudod használni ezt a juttatást.   DE! Ha nagyon pici a fizetésed, lehet hogy annak az adója kevesebb, mint az adókedvezmény. Maximum annyi adókedvezményt tudsz igénybe venni, amennyi a fizetésed adója!
Az adókedvezményre jogosultság a betegség diagnosztizálásához van kötve, nem a munkaviszonyhoz. Ha a betegség egész évben fennállt, de csak pár hónapot dolgoztál, akkor is 12 hónapra jár az adókedvezmény 🙂
Másolatot tudsz kérni a NAV Ügyfélszolgálatán. Akár önadózó voltál, akár a munkáltatód vagy a NAV készítette el a bevallásodat, másolatot minden esetben kiadnak.

Ki készíti el az adóbevallásaid önellenőrzését?

Keresztesné Molnár Anita vagyok, közgazdász, számviteli szakértő, mérlegképes könyvelő. Hosszú évek óta írom adózási blogomat, a TudatosAdozo.hu-t, ahol Te is megtaláltál 🙂

A szakmámban mindig is a személyi jövedelemadó állt a legközelebb a szívemhez, így kifejezetten a magánszemélyek adóügyeire specializáltam magam. Skype adótanácsadással, online adóbevallás készítéssel foglalkozom valamint adózást képzéseket tartok ingatlanbérbeadóknak.

 

Mennyibe kerül az önellenőrzések elkészítése?

Minden adóévre külön-külön kell elkészíteni az adóbevallások önellenőrzését, tehát 1 év=1 db önellenőrzés.

1 db önellenőrzés: 6 ezer Ft/db, összesen 6 ezer Ft
2 db önellenőrzés: 6 ezer Ft/db, összesen 12 ezer Ft
3 db önellenőrzés: 6 ezer Ft/db, összesen 18 ezer Ft
4 db önellenőrzés: 6 ezer Ft/db, összesen 24 ezer Ft
5 db önellenőrzés: 5 ezer Ft/db, összesen 25 ezer Ft 
6 db önellenőrzés: 4 333 Ft/db, összesen 26 ezer Ft 

Garancia!

Először átnézem az irataidat és megmondom, hogy mennyi adókedvezményt tudsz visszaigényelni és hány évet érdemes egyáltalán javítani. Ezután kell csak a munkadíjamat elutalni, tehát van lehetőséged a pontos számok alapján eldönteni, hogy ténylegesen is igénybe veszed-e a szolgáltatásomat. Ez elég fair, ugye? 🙂

A munkámért természetesen felelősséget vállalok. Ha valami gond lenne, akkor külön díj nélkül korrigálok. A munkadíjról minden esetben számlát állítok ki.

Hogyan történik az önellenőrzések elkészítése?

  1. Kitöltöd az oldal alján lévő megrendelő űrlapot.
  2. Emailben visszaigazolom a megrendelésed és megadom az emailcímem.
  3. Elküldöd az orvosi igazolásodat és az adóbevallásaidat beszkennelve vagy lefotózva.
  4. Átnézem, hogy minden évre igénybe tudod-e venni az adókedvezményt.
  5. Visszajelzek, hogy melyik évekre tudod kihasználni a kedvezményt és megírom a végleges munkadíjamat. Megadom a bankszámlaszámomat.
  6. Elutalod a munkadíjat.
  7. Elkészítem az önellenőrzéseket és emailben visszaküldöm.
  8. Kinyomtatod a nyomtatványokat és beküldöd/beviszed a NAV-hoz vagy Ügyfélkapun keresztül beküldöd. Az Ügyfélkapus beküldéshez részletes leírást adok.

Kérdésed van? Hívj ezen a számon: 06 (20) 628-1084 vagy írj az iroda@tudatosadozo.hu emailcímre.

Ne habozz tovább, töltsd ki a lenti űrlapot! A megrendelésedet követően 2 munkanapon belül jelentkezem a további részletekkel, tudnivalókkal.

FONTOS! Az irataidat most még nem kell küldeni. Ha nincsenek kéznél, akkor is megrendelheted a szolgáltatást!

Neved*
Email-címed*
Hány év önellenőrzését kéred?
Telefonszámod*
Ha van még kérésed, kérdésed vagy mondanivalód, ide írhatod:


Normálbetű: Kötelezően kiírandó információ: A Megrendelem gomb megnyomásával hozzájárulsz, hogy a számlát elektronikus formában kapd meg. Ez a megrendelés elektronikus úton megkötött szerződésnek minősül, mely fizetési kötelezettséggel jár, és amelyre az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény 5. és 6. §-ában foglaltak irányadóak. A szerződés a távollevők között kötött szerződésekről szóló 45/2014. (II.26.) Kormányrendelet hatálya alá tartozik. E rendelet  29. § (1) m) alapján:  vevőként a Megrendelem gomb megnyomásával kifejezett, előzetes beleegyezésedet adod, hogy a dokumentumaid elküldésével a teljesítés megkezdődik és ezzel egyidejűleg  a 20. § szerinti jogot nem gyakorlod. A szerződést a megrendelő űrlap kitöltésével és a “Megrendelem!” gombra való kattintással Keresztesné Molnár Erzsébet Anita egyéni vállalkozóval kötöd (4200 Hajdúszoboszló, Rákóczi utca 36.).

Megrendelés előtt megnéznél más ajánlatokat is? Jól teszed! Tájékozódj más oldalakon is. Hasonlítsd össze az árakat, a minőséget és a garanciákat. Azonban mielőtt elmégy,  KATTINTS IDE és iratkozz fel a hírlevelünkre, így később is visszatalálsz a TudatosAdozo.hu oldalra 🙂