Szálláshelyek EHO-ja: 27 %, 14 % vagy semmi?

Szálláshelyek EHO-ja

Szálláshelyek EHO-ja

2012. január 1-el változott meg a szálláshelyek besorolása és az adózása. Az eltelt közel két év után még mindig sokan a régi rutinok alapján adóznak. A szálláshelyek EHO-ja körül  is sok a félreértés.

A magánszállásadók (fizetővendéglátók, apartmantulajdonosok, szoba kiadók) adózásáról szóló cikkünkben már adtunk egy érthető, köznyelvi áttekintést. A szálláshelyek EHO-ja is leírásra került, de ezzel a témával érdemes külön kiemelten is foglalkozni.

2012-től a szálláshelykiadás besorolása megváltozott, a korábbi fizetővendéglátást hivatalosan “Egyéb szálláshelyszolgáltatás”-nak nevezi a jogszabály. Ezzel a módosítással az ingatlan bérbeadástól különválik a tevékenység, járulékfizetés szempontjából jelentős az eltérés.

Ingatlanbérbeadás EHO-ja

Az ingatlan bérbeadás kategóriájába tartozó tevékenységek: saját tulajdonú lakás vagy ház kiadása albérletbe, az üzlethelyiség kiadása, egyéb ingatlanok kiadása.

Az ingatlan bérbeadást 14 %-os EHO terheli, amit csak akkor kell fizetni, ha a jövedelem meghaladja az 1 millió Ft-ot, akkor viszont a teljes összeg után. Innen ered az a  félreértés, hogy 1 milla alatt nem kell járulékot fizetni az apartmanosoknak.

 Mennyi a szálláshelyek EHO-ja?

Hangsúlyozom: az egyéb szálláshely szolgáltatás nem egyenlő az ingatlankiadással!
Katt ide!
A szálláshelyek EHO-ja 27 %. Ez a 16 %-os személyi jövedelemadóval együtt bizony 43 %-os elvonást jelent!

Hogyan kell fizetni a szálláshelyek EHO-ját?

Az egészségügyi hozzájárulásra (és az szja-ra is igaz) negyedévente kell előleget fizetni!

Vagyis szépen háromhavonta össze kell adogatni a bevételeket, levonni a kiadásokat. A kapott jövedelem után pedig lehet fizetni a 27+16 % előleget. A számolgatásra nincs túl sok idő, a befizetés határideje ugyanis a negyedévet követő hónap 12-e (első negyedév: április 12. második negyedév: július 12 ….)

Az előleget fizetheted csekken vagy utalással, a számlaszámok itt vannak.

*********************************************************************
Nem vagy adószakértő, sem könyvelő, de szeretnél kicsit tájékozottabb lenni?

+1 tipp

Amint lesz változás a szállásadók ehoja témában, nagyon szívesen szólok Neked. Kérlek add meg, hogy hová küldjem a legfrissebb infókat:

en11Baráti üdvözlettel:

Keresztesné Molnár Anita

szja szakértő

 

Neked mi a tapasztalatod? Írd meg a hozzászólásként itt:redo-97610_150 (1)

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Kategória: Ingatlan, Szállásadóknak Címke: , , ,
24 comments on “Szálláshelyek EHO-ja: 27 %, 14 % vagy semmi?
 1. Enrődi Tamás szerint:

  Kedves Keresztesné Molnár Anita!
  2017-ben a 8. hónapban származott bevételem ingatlan bérbeadásból. Sajnos elfelejtettem az adott negyedévre megfizetni az SZJA előleget (EHO-t nem éri el).
  Kérem írja meg, hogyan tudom utólag “jóvá tenni” ezt a hiányosságot hogy egy esetleges ellenőrzésnél ne büntessen a NAV.

  Köszönettel:
  Tamás

 2. Orsolya szerint:

  Kedves Anita!

  Meg szeretném kérdezni, hogy a 450 ezer Ft-os EHO-határ két ingatlan hosszútávú kiadása esetén azonos bérbeadó magánszemélyre vonatkozik?
  A kérdésem, hogy az EHO-határ a bérbedó magánszemélyre vonatkozik, vagy lakásonként külön értendő?

  Válaszát tisztelettel köszönöm és várom!

  Üdvözlettel:

  Orsolya

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Orsi!
   Az EHO-határ mindig adóalanyra vonatkozik, nem pedig lakásokra.

 3. Ernő szerint:

  Kedves Anita!

  Számlával cégnek adom ki az ingatlanomat, eddig az ott lakó nevére átírtam a közműveket. Mostani kiadásomnál a cég ragaszkodik ahhoz, hogy maradjon a nevemen és számlázzam tovább nekik a közműdíjakat. Ebben az esetben nem választhatom a 10% költséghányadot, így annak az adórészét elveszítem.
  Ilyen esetben hogyan célszerű nyilatkozni és hogyan van az adózás?

  Válaszát előre is köszönöm. Ernő

 4. Miklos szerint:

  Tisztelt Anita!

  Szeretném megkérdezni azt, hogy az egyéb szálláshely 27% os EHO ra vonatkozik e a 450 000ft os határ? Főállásban azt már elértem igy az egyéb szálláshely kiadás után azt nem kell megfiztenem ugye ?

  Köszönettel

  Miklos

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Miklós!
   A 450 ezer Ft-os EHO-határba sajnos a 27 %-os EHO nemtartozik bele 🙁

 5. Dérer József szerint:

  Kedves Anita!
  Egy ingatlanon belül két szobát (tervbe van véve egy harmadik is ugyanott) üzemeltetek egyéb szálláshelyként (fizetővendégeket fogadok). Minden esetben számlát írok, amit elektronikusan PTGSZLAH nyomtatványon beadok havonta a Navnak. Átalányadózást választottam (úgy tudom, szobánként 32e Ft/év az adó). A közterhek teljesítésére és lennék kíváncsi. SZJA, EHO, stb..pontosan mennyit, mikor, milyen módon kell fizetnem? Egyedül az IFA világos számomra, ami 4% a kerületünkben.
  Köszönettel:
  Dérer József

 6. Kiss Melinda szerint:

  Kedves Anita!

  Anyósom üzemeltet egy nyaralót a Balatonon, TEÁOR szerint 5520-as besorolású. Nyugdíjas, nem ért behatóan az adóügyekhez és több hivatali beszélgetés folyamán több, egymásnak ellentmondó információt kapott.
  Tavalyi évben beadtuk a PTGSZLAB nyomtatványt, mivel 2013 előtt is számlát bocsátottak ki, így csak idéntől kell majd a havi bevallást küldeniük.
  A kérdésem a következő lenne:
  Az önkormányzatnál azt mondták nekik, hogy a 10%-os költségelszámolásról válthatnak átalányadózásra, de azt már nem fejtették ki, hogy mindezt hogyan, milyen nyomtatványon és meddig tehetik meg.
  Azzal tisztában vagyunk, hogy szobánként 32.000 az SZJA, de mennyi az EHO fizetési kötelezettség?

  Ezen kívül még egy probléma állt elő: eddig a vendégek – legyenek akár magyarok, akár külföldiek – mindig forintban fizettek. Idén egy külföldi vendék euro-ban szeretne előleget utalni. Ilyen esetben az előleg számlát lehet ugyanazon a forintos számlatömbön, forintra átszámítva kiállítani az aktuális MNB árfolyamon vagy szükséges új számlatömböt venni?

  Válaszát előre is köszönöm!
  Kiss Melinda

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Melinda!
   A tételes költségelszámolásnak két fajtája van, a 10%-ost senkinek nem ajánlom, hiszen csak a rezsiből több kiadás összejön.
   Az adózásról és az EHO-ról itt írtam egy jó kis áttekintő cikket: http://tudatosadozo.hu/maganszallasadok-adozasa/
   Ha átalányadózásra szeretnél váltani, azt az adóbevallásban tudod megtenni, de mindig előre! Tehát a 2014-es jövedelmedről most beadandó bevallásban jelezheted, hogy 2015-től tételes átalányadózó szeretnél lenni.
   A számla külföldi pénznemben is kiállítható. Mivel a bevallásban úgyis át kell számolni Ft-ra, érdemes még kiállításkor ráírni az MNB árfolyamot.

 7. Robi szerint:

  Kedves Anita!
  Kérem szépen a segítségét!
  Van egy kis házam, amit szeretnék szálláshelyként üzemeltetni és van egy Kft-m ahol ez az ingatlan be van jelentve mint telephely a TEAOR 5520 A cégem AM-es, jelenleg nem folytat tevékenységet. Én most ott hagytam az állásom, tehát munkanélküli leszek. Teljesen bizonytalan vagyok, hogy a Kft-vel üzemeltessem a egyéb szálláshely tevékenységet, vagy mint magánszemély adószámmal? Mi a jobb, kérem segítsen tisztábban látni.
  Köszönöm!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Robi!
   Nem mindegy, hogy a kft-dben milyen jogviszonyban vagy, első sorban a járulékfizetés miatt. A kérdés elég komplex, első körben a kft-d jövőjéről kell döntést hoznod, ill. a könyvelővel kellene összedugni a fejedet.
   Általánosságban annyi elmondható, hogy adószámos magánszemélyként egyszerűbb az adminisztráció és olcsóbb az adózás. Ha a céged miatt nem leszel járulékfizetésre kötelezett, akkor célszerű magánszemélyként üzemeltetni a szálláshelyet.

 8. Zeke Sándor szerint:

  Kedves Anita!
  Lakás bérbeadása kapcsán a 100000 Ft-ot meghaladó beszerzési értékű eszköz
  /pl. egy gázkazán/ költségét, hogyan tudom elszámolni?
  A NAV- nál sem kaptam egyértelmű választ.Értékcsökkenési leírás? Melyik kulccsal?
  Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.
  Z. Sándor

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Sándor!
   Ha 100 ezer Ft feletti összegben vásárolt valamit, akkor első lépésben meg kell vizsgálni, hogy az önálló tárgyi eszköznek minősül-e vagy a lakás értékét növelő beruházás?
   A példaként hozott gázkazán egyértelműen az utóbbi kategóriába tartozik. Tárgyi eszköz lehet egy minőségi mosógép. 100 ezer Ft felett un. átalányamortizáció formájában lehet elszámolni az eszközt.
   Ennek elszámolása, nyilvántartása ill. egyéb kérdései megválaszolására javaslok egy villámkonzultációt. Kérem keressen meg az iroda@tudatosadozo.hu emailcímen.

 9. Ludmilla szerint:

  Kedves Anita!

  Adószámos magánszemélyként, 2 saját tulajdonú ingatlanban folytatok egyéb szálláshely tevékenységet. Sajnos ellentétes információkat találok az adózásra vonatkozóan mindenhol, és a NAV-nál sem győztek meg. Azt már tudom, hogy sajnos mindkét ingatlanban nem lehet átalányadózni a bevételek után. Így az egyik után átalányadózom, a másik után pedig 16% szja megfizetésére vagyok köteles. A NAV-nál is ezt mondták, bár egyáltalán nem tűntek biztosnak a dolgukban, mintha ilyenről nem is hallottak volna, de abban maradtunk, hogy a második ingatlan egyéb szálláshelyként funkcionáló bevételeiből leírom a költségeket tételesen, és negyedévente majd adóelőlegezem.

  Viszont ismételten egy ilyenbe futottam, nekem ebből az a logikus, hogy CSAK akkor átalányadózhatok, ha csak egyben folytatom az egyéb szálláshely tevékenységet, és ha több ingatlanban is folytatom, akkor egyikben sem alkalmazhatom az átalányadózást.

  Előre is köszönöm, ha tudna nekem választ adni erre.

  Íme amit erre vonatkozóan találtam:
  A fizető-vendéglátó tevékenységet folytatókra vonatkozó külön szabályok:
  A fizetővendéglátó tevékenységet folytató magánszemély adóévenként az adóév egészére az e tevékenységéből származó bevételére tételes átalányadózást választhat, ha a tevékenységet a tulajdonában vagy haszonélvezetben lévő lakásában vagy üdülőházában folytatja, ha pedig több lakástulajdonnal vagy üdülőházzal rendelkezik, akkor csak abban az esetben, ha azok közül csak egyben folytat fizető-vendéglátó tevékenységet (Szja törvény 57/A. §).

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Marcsi!
   A személyi jövedelemadóról szóló törvényből idézett soraid teljesen helytállóak, valóban így van: csak akkor lehet a tételes átalányadózást választani, ha csak egy ingatlanban fogadsz vendégeket.
   A tételes átalányadó esetén is igaz, hogy negyedévente adóelőleget ill. EHO-előleget kell fizetni.

 10. Kereszturi Judit szerint:

  Kedves Anita!
  Balaton parton a nyári időszakban adjuk ki házunkat, üdülő vendégeknek. Eddig a 10 % költségelszámolás alkalmazásával adóztunk.
  Kérdésem az EHO-val kapcsolatban, melyik vonatkozik ránk. Hogyan kell eleget tenni a kötelezettségnek.Akkor is kell fizetni, ha egyébként főállású munkahelyem is van, vagy ez nem befolyásolja. Várom válaszát. Üdvözlettel: K. Judit

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Judit!
   Az EHO mértéke az adóalap 27 %-a. A munkaiszony megléte nem befolyásolja a fizetési kötelezettséget.
   Egyáltalán nem javaslom a szállásadóknak a 10 %-os költséghányad alkalmazását, szerintem ennél lényegesen több számlát tudsz gyűjteni csupán a rezsiből is!

 11. Attila szerint:

  Kedves Anita!

  Abban az esetben ha egyéb szálláshelyet üzemeltetek,és az Szja-t valamint Eho-t tételes átalányadóval fizetem meg(adószámos magánszemélyként végzem a tevékenységet 55.90) van-e lehetőségem a klasszikus ingatlan bérbeadásra másik ingatlanban-lakás(68.20 albérlet) úgy hogy ezt az ingatlan bérbeadásból származó jövedelemként adóznám le(1 millióig 16% Szja fölötte +14%Eho)Nem szeretném elveszíteni a tételes átalányadózás lehetőségét.Érdeklődtem már az Nav zöld számon ott azt mondták,ha külön feltüntetem a számlán a Teáor számot akkor lehet.(mivel a bevallásban is külön lehet feltüntetni a jövedelmet)Válaszát előre is köszönöm:Attila.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Attila!
   A két ingatlanból származó jövedelme külön kezelendő, hiszen különböző típusú jövedelem. Vezessen lakásonként küön nyilvántartást a bevételeiről és a kiadásokról, ezzel szabályosan alá tudja támasztani egy esetleges ellenőrzéskor, hogy melyik lakásra mit, hogyan számolt és hogyan adózik utána.

 12. Júlia szerint:

  Kedves Keresztesné Molnár Anita!

  Háztartásbeli vagyok,önálló jövedelmem nincs, lakásomat szeretném kiadni magánszemélynek, érdeklődni szeretnék hogy ezt megtehetem úgy mint magánszemély adószám (bejelentési kötelezettség) nélkül,a tételes költségelszámolással vagy a 10%-os költséghányad alkalmazásával majd adóbevallásnál a megfelelő sorban feltüntetve, vagy ehhez egyéni vállalkozói vagy adószám kiváltása szükséges
  Válaszát tisztelettel köszönöm.
  Kiss Júlia

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Júlia!
   Adószám kiváltása ingatlan bérbeadáshoz nem kötelező. Amennyiben a bérlője a bérleti díjról számlát kér, mert el tudja számolni valahol, akkor viszont adószámot kell kérnie (de ettől még nem lesz egyéni vállalkozó!).
   A lakás kiadása adószámos magánszemélyként űzhető tevékenység, egyéni vállalkozói igazolvány nem kell hozzá.
   A kapcsolódó nyilvántartások vezetéséről, az elszámolható kiadások köréről, rezsi elszámolásáról, az optimális adózási mód kiválasztásáról érdemes előzetesen szakemberrel konzultálnia. Ha megtisztel bizalmával, várom jelentkezését (20) 6281084 vagy anita@tudatosadozo.hu emailcímen. Üdvözlettel: Keresztesné Molnár Anita

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*