Szálláshely szolgáltatás, fizetővendéglátás, Airbnb lakás adózása 2017

Szálláshely szolgáltatás, fizetővendéglátás, Airbnb lakás adózása 2017

A kis szálláshelyek üzemeltetése cégként, egyéni vállalkozói formában vagy adószámos magánszemélyként történik. Ez utóbbiak, a magánszállásadók adózása jelen cikkünk témája. 2017-ben megváltoztak az adózási szabályok! Hogyan kell a kiadó üdülő, lakás, apartman után adózni 2017-től?

 

Szálláshely szolgáltatás, fizetővendéglátás, Airbnb lakás adózása 2017

Személyi jövedelemadó

Az szja rendszerében három lehetőség között választhatsz, ha szálláshely szolgáltatást, fizetővendéglátást végzel, booking-os, Airbnb lakás kiadója vagy:

 • Tételes átalányadózás: ebben az esetben a szoba, apartman kiadásából származó bevétel elkülönülten adózó jövedelem, a fizetendő szja szobánként és évenként korábban 32 ezer forint volt, 2017-től 38 400 Ft-ra emelkedett. Ezt az adózási módot annak érdemes választania, akinek magas a bevétele illetve kevés költsége van. Van egy részletes cikkem is a tételes átalányadózásról.
 • Tételes költségelszámolás: ebben az esetben a szoba illetve apartmankiadásból származó bevétellel szemben kiadások elszámolására van lehetőség. A bevételből levonható a felmerült és számlával igazolt költség, továbbá értékcsökkenés figyelembe vételére is van lehetőség. Akkor érdemes ezt a módszert alkalmaznod, ha kevés a bevétel illetve relatíve sok kiadás merült fel a vendégtartással kapcsolatban.
 • 10 %-os költséghányad alkalmazása: ez gyakorlatilag a tételes költségelszámolás egyszerűsített verziója. Könnyebbség, hogy nem kell a számlákat gyűjtögetned – te is el szoktál felejteni a boltban számlát kérni? 😉 Ebben az esetben a bevétel 90 %-a után kell személyi jövedelemadót fizetni, 10 %-nyi rész simán, számla nélkül levonható a vélelmezett költségekre. Ezt az adózási módot nem érdemes választanod, hiszen egy lakás rezsije általában több, mint a bevétel 10 %-a, s ráadásul erről a közüzemi szolgáltatók küldik a számlát, nem kell külön figyelni a számlagyűjtögetésre.

Döntés előtt érdemes konzultálni egy szakemberrel, egy adótanácsadó hasznos tanácsai alapján tízezreket spórolhatsz meg.

Nehogy megfeledkezz arról, hogy a szállásadásból származó bevétel után negyedévente adóelőleget is fizetni kell!

Egészségügyi hozzájárulás

  • Tételes átalányadózás esetén korábban EHO-t is kellett fizetni, 6400 Ft-ot szobánként. Ezt az EHO-t 2017-től eltörölték  🙂
  • A tételes költségelszámolást választók esetén az egészségügyi hozzájárulás alapja a szobakiadásból származó jövedelem (tehát nem a bevétel, hanem a kiadásokkal csökkentett bevétel!), az EHO 2017. január 1-től 22 %-ra csökkent  (korábban  27 % EHO-t kellett fizetni).

A szálláshely-szolgáltatás nem azonos az ingatlan bérbeadással. Ha valaki az ingatlanát nem vendégek részére adja bérbe, hanem pl. albérlője van, akkor 14 %-os EHO-t fizet a jövedelme után, feltéve, hogy az az 1 millió forintot meghaladja.Katt ide!

Még egy fontos dolog: ez az egészségügyi hozzájárulás nem az az egészségügyi hozzájárulás, ami után orvosi ellátásra leszel jogosult!

Egészségügyi szolgáltatási járulék

Ha nincs munkahelyed vagy más módon nem vagy biztosított, akkor egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetned. Ez évente változó, 2017-ben 7110 Ftot kell az állam felé befizetned. Bevallani nem kell, de bejelentő/kijelentő nyomtatványt be kell adni az adóhivatalnak.

Általános forgalmi adó

A magánszálláshelyek bérbeadása kereskedelmi szálláshely-szolgáltatásnak minősül, így az Áfa-törvény hatálya alá tartozik. Amennyiben az éves bevételed (nem a jövedelem!) nem haladja meg a 8 millió forintot (2012-ig 5 millió forint, 2016-ig 6 mill Ft volt az alanyi mentesség határa), alanyi mentesség választható. Aki élt ezzel a lehetőséggel, az a számla kiállításakor a számla áfa-tartalmánál AM rövidítéssel jelöli mentess státuszát és áfát értelemszerűen nem számít fel a szállásdíj végösszegére. Ha Áfa-körös vagy, mindenképpen kérd könyvelő segítségét a bevallások elkészítéséhez.

Idegenforgalmi adó vendégéjszakák után

Az idegenforgalmi adó helyi adó, a mértékéről az önkormányzat dönt, államilag hozott jogszabályban csak a törvényi maximum került megállapításra. Az idegenforgalmi adó lehet százalékos vagy fix összegű. Az IFA Budapesten jellemzően a szállásdíj 4 %-a, de kerületenként változó, vidéken inkább a fix mérték mellett döntöttek, pl. Hajdúszoboszlón az idegenforgalmi adó összege  2017-ben 500 Ft/fő/éj.

Ezt az adót a vendég fizeti meg, a szállásadó csak “adóbehajtó”. A beszedett idegenforgalmi adót havonta be kell fizetni a helyi önkormányzat számlájára és speciális havi bevallást (idegenforgalmi adó bevallás) kell készíteni, amit a következő hónap 15-ig kell beadni.

Az idegenforgalmi adóról szóló bevallást szerencsére már elektronikusan, az Ügyfélkapun keresztül is be lehet küldeni. A nyomtatványt az önkormányzatok oldaláról lehet letölteni, hasonlóan a “rendes” NAV-os bevallásokhoz a gépedre feltelepített ÁNYK-ban tudod kitölteni és beküldeni.

Éljen!

Idegenforgalmi adó építmény után (ingatlanadó)

A fizetendő adó mértéke szintén elég jelentős eltéréseket mutat önkormányzatonként.

Példaként említem Hajdúszoboszlót, ahol a kiadott ingatlan hasznos alapterülete után 500 Ft/nm/év, amennyiben külterületi ingatlanról van szó, akkor pedig 200 Ft/nm/év. Bevallást csak változás esetén kell beadni a Polgármesteri Hivatal Adócsoportjához.

      Nyomtatvány és kitöltési útmutató itt   (Hajdúszoboszló) 

*********************************************************************

Neked senki nem szól a változásokról? Szállástulajdonosként érdekelnek a legfrissebb infók? Add meg neved, emailcímed és rendszeresen tájékoztatunk a szállásadók adózását, adminisztrációját érintő változásokról!A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Kategória: Szállásadóknak Címke: , , , , , ,
33 comments on “Szálláshely szolgáltatás, fizetővendéglátás, Airbnb lakás adózása 2017
 1. Takács Luca szerint:

  Kedves Anita !

  A tételes átalányadózást csak a saját tulajdonú lakásra lehet kérni vagy hozzájárulás alapján üzemeltetett lakásra is ?
  Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.
  T.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Luca!

   Tételes átalányadózást csak olyan lakásra választhatsz, ami a saját tulajdonod, vagy haszonélvezeted van rá.

 2. Horváth Jenőné szerint:

  Kedves Anita!
  Vendégházamban le szeretném cserélni a képcsöves televíziókat, modern síkképernyős készülékekre. Csak egyszerű modellre gondoltam, az ára 50.e.Ft körül van. Egyszerre elszámolhatom, vagy értékcsökkenéssel tudom kivezetni. Most ősszel akciósak a kerti bútorok, azt is szeretnék vásárolni. Az általam kinézett garnitúra kb. 140.e.Ft, ez is elszámolható egyszeri költségként, vagy itt is az értékcsökkenési módszert kell alkalmazni. Köszönettel: Magdi

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Magdi!

   A 100 000 Ft alatti TV-vel semmi probléma egy összegben el lehet számolni költségként. A 100 000 Ft-nál többe kerülő berendezési tárgy viszont nem számolható el egy összegben, úgynevezett átalány amortizációt kell számolni. Költségként a beszerzési ár 50%-a, de legfeljebb az éves bevétel 1%-as számolható el és ez a kis összeg is sajnos csak egyszer, a beszerzés évében.

 3. Réka szerint:

  Kedves Anita!

  Szeretnénk Airbnb-n keresztül kiadni a nyaralónkat 2018-ban. Ez egy emeletes családi ház, szintenként 2-2 szobával. Terveink szerint a szinteket külön-külön adnánk ki és a házon belül le tudnánk zárni a két szintet egymástól. Különálló apartmanként hirdetnénk.
  Kérdésem az lenne, hogy így is egy kiadásnak minősül-e a ház kiadása és alkalmazhatjuk-e tételes átalányadózást?

  Előre is köszönöm szíves válaszát.

  Üdvözlettel:
  Réka

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Réka!

   Ha egy helyrajzi számon van a két különálló apartman, akkor az egy ingatlannak minősül, így alkalmazhatod a tételes átalányadózást 🙂

 4. Gabriella szerint:

  Kedves Anita !

  1994 ota van Gyorben 2 lakasom, mindegyikben 2 haloszoba es 1 nappali van, amit hosszu tavra kiadok folyamatosan lakaskent vagy irodakent, es errol minden evben 10 %-os koltseghanyad alkalmazassal le is adozok.
  Valamint vasaroltam egy budapesti lakast, 1 szoba es 1 nappali, amit szeretnek jovore 2018-tol AIRBNB es Booking rendszerben turistaknak szallashelyszolgaltataskent kiadni, amiben van 2 szoba es maximum 4 vendeget tudok majd fogadni egyszerre.

  Ezek szerint en alkalmazhatom a TETELES ATALANYADOZAS-t ?
  Van adoszamom, ami 8-as szammal kezdodik, es Adoazonosito jelem, ami 7-es szammal kezdodik.
  Ezek az adoszamok megfelelnek erre a 2-fele tevekenysegre ?

  Az adozaskor a NAPPALI is SZOBANAK SZAMIT ? Akkor nekem elvileg csak a 3 + 3 es a 2 budapesti szoba utan kell fizetnem a 38.400 Ft-ot ? azaz osszesen 8 szoba utan ?
  Es az IFA csak a budapesti lakas bevetele utan kell majd kulon fizetnem ? Vagy majd a gyori lakasok fix havi berleti dija utan is ?

  Sajnos iden majusban meg nem volt meg a budapesti lakasom, tehat nem tudtam ezt elore jelezni a jovo evre….tehat akkor hogyan csinalhatom majd a 2018 eves adobevallast ?

  Kell PENZTARGEPET is tartanom, vagy hogyan kerhetem a mentesitest ?

  Koszonettel Gabriella Gyorbol

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Gabriella!

   A rövid és a hosszútávú lakáskiadás két teljesen különböző dolog, adó szempontjából is ketté kell választani. A hosszútávú kiadásra nem lehet tételes átalányadózást választani. A 10%-os költséghányad vagy a tételes költségelszámolás választható. Sokan választják a 10%-ost az egyszerűsége miatt, de adó szempontjából ritán tekinthető ez optimális megoldásnak. Írtam erről egy letölthető tanulmányt, érdemes elolvasnod: Lakáskiadók legnagyobb adózási tévhite
   A szállásadói tevékenység vonatkozik a budapesti kétszobás lakásodra. A tételes átalányadózást választhatod rá, ha a Te tuljadonodban van az ingatlan. Ezt az új tevékenységet fel kell venni az adószámodhoz. A tevékenység bejelentésével egyidejűleg választhatod a tételes átalányadózást, 2* 38 400 Ft-ot kell fizetned.Ezt a cikket ajánlom figyelmedbe: https://profiszallasado.hu/apartmankiadas-igy-kell-fizetni-az-atalanyadot-ha-ev-kozben-kezdtel/
   A teljes helyzeted áttekintésére és minden részlet átgondolására érdemes lenne egy konzultációt igénybe venned. Erről pedig itt olvashatsz részletesebben: https://tudatosadozo.hu/szolgaltatasok/online-adotanacsadas/
   Szeretettel várom a jelentkezésedet.
   Üdvözlettel: Keresztesné Anita

 5. Orient Anna szerint:

  Kedves Anita!
  Most kezdtem airbnb-zni. A vásárolt számlablokkon a vevö esetében a neve és címe mellett a bankszámlaszámát ill. az adószámát is fel kellene tüntetnem. ez komoly? mit teszek, ha nem akarja megadni?
  Hasonló kétségeim vannak a vendégkönyv vezetését illetöen. Mi van, ha nem tölti ki a vendég? Ha nem akarja a személyi igazolvány száma mellett még a születési helyét, idejét és a címét is megadni (amit mellékesen nagyon meg tudok érteni). kinek kell tulajdonképpen ez a füzetke?
  Elöre is köszönöm válaszát,
  Orient Anna

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Anna!
   A számlára nem kötelező a vendég bankszámlaszámát ill. adószámát ráírni (sok mindenkinek nincs is!)
   A vendégkönyv az önkormányzat felé kell, ebben kell kimutatni a vendégeket és a fizetendő idegenforgalmi adót. Az adatokat sajnos muszáj elkérni a vendégtól. A születési adata pl. azért kell, mert kiskorú után nem kell ifát fizetni, ez lesz az alátámasztó adat.

 6. András szerint:

  Kedves Anita!
  Idén kezdtem a kiadást és tételes költségelszámolást kell választanom, mert sajnos nem jeleztem, hogy erre az évre a tételes átalányadózást választom. A költségeknek hány %-át tudom elszámolni? Úgy tájékoztattak, hogy a bevétel csak maximum 50%-át lehet levonni költségként, de nem találtam erről semmit.
  Nagyon köszönöm előre is a segítséget!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves András!

   Nincs ilyen korlátozás, akár a teljes bevételt is lefedheted költségszámlákkal. Gyakran felmerül ez a kérdés, a közeljövőben írni fogok erről egy cikket is és hírlevélben ki fogom küldeni. A hírlevélre itt tudsz feliratkozni: https://tudatosadozo.hu/hirlevel/

 7. Fehérvári Judit szerint:

  Üdvözlöm!
  Azt szeretném kérdezni, hogy AM cégként végeznék egyéb szálláshely/ szolgáltatást. A Nav felé mi a fizetési kötelezettségem ez ügyben és elég / e bejelenteni a 17T201T lapon. Cégbíróság felé ugye nem kell jelenteni?
  Köszönettel: Judit

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Judit!
   Ebben a cikkben csak az adószámos magánszemélyek szálláshely-szolgáltatásáról írok (a http://www.TudatosAdozo.hu weboldal csak magánszemélyek, alkalmazottak adózási ügyeivel foglalkozik), tehát a fenti cikk rád egyáltalán nem vonatkozik!
   Ha cég végzi a szálláshely szolgáltatást, akkor a bevétel hozzáadódik a cég egyéb bevételeihez, s a választott adózási mód szerint fog adózni. Az egy dolog, hogy ÁFA szempontjából alanyi mentes a céged, de cég adózás szempontjából lehet katás, evás, “rendes” költségelős….., ezt a könyvelőddel kell átbeszélni.

 8. Sherry szerint:

  Kedves Anita,
  fizetővendéglátás szolgáltatást végzek és tételes átalányadózás választottam. Rövid időtartamú tartózkodás céljára nyújtott szálláshely-szolgáltatás….
  Mostanában olyan vendégek is vannak akik több mint egy hónapra akarnak foglalni szobákat.
  Szálláshely szolgáltatás, fizetővendéglátás alatt egy vendég hány napig tartózkodhat.. erről szól valami törvény ?

  Köszönöm szépen a választ !

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Sherry!

   Jogszabályban igazából nincs lekorlátozva, hogy meddig lehet egy vendég. Amire viszont figyelni kell: tételes átalányadózásra való jogát elveszíti az a házigazda, akinél 90 napot meghaladóan tartózkodik a vendég SZJA törvény 57/A §-a.

 9. Tóth Andrea szerint:

  Kedves Anita!

  Tanácsot szeretnék kérni tőled !Idén nyáron szeretném megnyitni a 2 szobás vendégházamat.
  Bejelentett munkahelyem nincs a tb én fizetem.
  Milyen papírokat kell beszereznem, hogy legálisan működtethessem a vendégek fogadását? Vállalkozónak kell lennem vagy elég az adószám ? Adózás szempontjából melyik az optimális?
  Előre is köszönöm a válaszát.

 10. Viktória szerint:

  Kedves Anita !
  Édesanyám 2017.évtől szálláshely-szolgáltatással szeretne foglalkozni a Balatonnál. Nyugdíjas egyéni vállalkozóként másik településen vegyesboltot üzemeltet. Egyéni vállalkozóként ÁFA körbe tartozik. Kérdésem, hogy a szálláshely-szolgáltatási tevékenységre választhat-e alanyi mentességet, vagy van-e rá lehetőség, hogy azt mint magánszemély végezze ?
  Köszönöm,
  Üdvözlettel: Viktória

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Viktória!

   Édesanyád szállásadói tevékenysége mindenképpen ÁFA körös lesz. Akár egyéni vállalkozóként, akár magánszemélyként szeretené folytatani ezt a tevékenységet.

 11. VJ szerint:

  A könyvelőm azt mondja, hogy az a bizonyos 53-as oldal nem tartalmazza a tételes átalányadózásra való átállás lehetőségét előrevetíteni az idei adóévre, így azt megtenni sem tudta. Szerinte ilyet csak az egyéni vállalkozók nyomtatványa tartalmaz. Most nem jelöltünk be így semmit a következő adóévre vonatkozólag, pedig lényegesen előnyösebb lenne, mint a 10 % levonás és 22% EHO. Akkor jövőre nem átalányadózhatok a 17-es év után ? Azt mondták az adóhivatalban, hogy adjak be módosítást az 53-asra, de a könyvelő azt mondja, nincs ilyen opció. Most mi lesz ? Mit tegyek ?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves VJ!

   A könyvelőd súlyos tévedésben él és szerintem jelentős anyagi kárt okozott most Neked!
   Az 53-as nyomtatvány 01-es lapján található az a sor, amelynek beikszelésével 2017-re a tételes átalányadózást választod.
   Ha az 53-asra önellenőrzést adsz be vagy módosítást azt nem fogják elfogadni, mert nyilatkozatot nem lehet önellenőrizni vagy önellenőrzéssel pótolni.

 12. Szili Hanna szerint:

  Kedves Anita,
  Tételes átalányadózás esetén melyik NAV számlaszámra kell befizetnem az adott negyedéves összeget? Végignéztem a táblázatot az adószámokról és adónemekről, de valószínűleg elkerülte a figyelmemet.
  Köszönöm előre is!
  Hanna

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Hanna!
   A szálláshely szolgáltatóként fizetendő negyedéves adóelőleg személyi jövedelemadó, a számlaszámot ebből a cikkből tudod kipuskázni: http://tudatosadozo.hu/szamlaszamok/
   Semmilyen nyomtatványt nem kell negyedévente beküldeni, a NAV-nak elég, ha csak a pénzt utalod 🙂

 13. Istvan szerint:

  Kedves Anita,
  Egyéb szálláshely szolgáltatást végzek(Airbnb)és tételes átalányadózás választottam.
  2017-től akkor csak a 38.400 Ft SZJA kell fizessek szobánként ?
  Az éves adóbevallásomban be kell valahova írnom a 2016-os szálláshely szolgáltatásból származó bevételemet ?
  Köszönöm szépen a választ !

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves István!
   A NAV felé valóban csak ezt a 38 400 Ft-ot kell befizetni.
   A szálláshely szolgáltatásból származó jövedelem pontos összegét nem kell a 2016-os adóbevallásban feltüntetni, csak a szobaszámot és az adót, eho-t.

 14. Takács Kati szerint:

  Kedves Anita !
  Abban szeretnék tanácsot kérni, hogy egyéni vállalkozóként vagy katásként lehet-e Airbnb-n lakást kiadni, ha biztosítási jogviszonyt is szeretne az illető ill. akkor megilleti-e a tételes átalányadózás ?
  Nagyon köszönöm.
  Kati

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Kati!
   A működési formákat és az adózási módokat nem szabad összemixelni!
   1. Egyéni vállalkozóként (akár KATÁS-ként is) lehet szálláshely szolgáltatással, szobakiadással foglalkozni.
   2. Tételes átalányadózást csak az adószámos magánszemélyek választhatnak.

 15. Bea szerint:

  Kedves Anita!

  Ez a változás a 2017-es bevallást, azaz a 2016-os évre fizetendő SZJA-t is érinti, vagy majd csak a 2017-re érvenyeset, amit 2018-ban kell bevallani/befizetni?
  Köszönöm szíves válaszát!
  Bea

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Bea!
   Ez a változás 2017. január 1-től lép hatályba, az ettől a dátumtól megszerzett jövedelmekre vonatkozik. A 1653-as adóbevallásba még a 2016-os szabályok alapján befizetett összegeket kell szerepeltetni.
   Viszont figyelj: a 2017-es jövedelmed után az év folyamán adóelőleget kell fizetni, ajánlom figyelmedbe ezt a cikket: http://tudatosadozo.hu/ingatlan-berbeadas-adoeloleg-negyedevente/

 16. Ertler Aliz szerint:

  Kedves Anita! Van-e 2017-ben változás abban, hogy tételes átalányadózást airbnb-ben csak az választhat, aki ezt a tevékenységet EGY lakásban végzi?
  Köszönöm!Aliz

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Aliz!
   A szálláshely szolgáltatók tételes átalányadózásának továbbra is feltétele, hogy ezt a tevékenységet kizárólag egy lakásban folytathatjuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*