Így adózik Zimmer Feri avagy magánszállásadók adózása

magánszállásadók adózása

Magánszállásadók adózása

A kis szálláshelyek üzemeltetése cégként, egyéni vállalkozói formában vagy adószámos magánszemélyként történik. Ez utóbbiak, a magánszállásadók adózása jelen cikkünk témája.

(2016. 01. 28-án frissítve!)

Magánszállásadók adózása

Személyi jövedelemadó

Az szja rendszerében három lehetőség között választhat a szálláshely-szolgáltató:

 • Tételes átalányadózás: ebben az esetben a szoba kiadásából származó bevétel elkülönülten adózó jövedelem, a fizetendő szja szobánként és évenként 32 ezer forint. Ezt az adózási módot annak érdemes választania, akinek magas a bevétele illetve kevés költsége van. Van egy részletes cikkem is a tételes átalányadózásról.
 • Tételes költségelszámolás: ebben az esetben a szobakiadásból származó bevétellel szemben kiadások elszámolására van lehetőség. A bevételből levonható a felmerült és számlával igazolt költség, továbbá értékcsökkenés figyelembe vételére is van lehetőség. Akkor érdemes ezt a módszert alkalmazni, ha kevés a bevétel illetve relatíve sok kiadás merült fel a vendégtartással kapcsolatban.
 • 10 %-os költséghányad alkalmazása: ebben az esetben a bevétel 90 %-a után kell személyi jövedelemadót fizetni, 10 %-nyi rész számla nélkül levonható a költségekre. Nem jellemző ez az adózási mód, hiszen egy épület fenntartása és üzemeltetése során 10 %-nál több kiadás merül fel, ami számlával is igazolható.

Döntés előtt érdemes konzultálni egy szakemberrel, egy adótanácsadó hasznos tanácsai alapján tízezreket spórolhatsz meg.

Nehogy megfeledkezz arról, hogy a szállásadásból származó bevétel után negyedévente adóelőleget is fizetni kell!

Egészségügyi hozzájárulás

  • Tételes átalányadózást választók 20 % egészségügyi hozzájárulást fizetnek, aminek az alapja a tételes átalányadó összege, tehát a járulék szobánként 6400 Ft. Fontos arra figyelni, hogy az EHO-t a negyedévet követő hó 12. napjáig meg kell fizetni.
  • A tételes költségelszámolást választók esetén az egészségügyi hozzájárulás alapja a szobakiadásból származó jövedelem (kiadásokkal csökkentett bevétel), mértéke 27 %.

A szálláshely-szolgáltatás nem azonos az ingatlan bérbeadással. Ha valaki az ingatlanát nem vendégek részére adja bérbe, hanem pl. albérlője van, akkor 14 %-os EHO-t fizet a jövedelme után, feltéve, hogy az az 1 millió forintot meghaladja.Katt ide!

Még egy fontos dolog: ez az egészségügyi hozzájárulás nem az az egészségügyi hozzájárulás, ami után orvosi ellátásra leszel jogosult!

Egészségügyi szolgáltatási járulék

Ha nincs munkahelyed vagy más módon nem vagy biztosított, akkor egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetned. Ez  2016-ban 7050 Ft kiadást jelent havonta. Bevallani nem kell, de bejelentő/kijelentő nyomtatványt be kell adni az adóhivatalnak.

Általános forgalmi adó

A magánszálláshelyek bérbeadása kereskedelmi szálláshely-szolgáltatásnak minősül, így az Áfa-törvény hatálya alá tartozik. Amennyiben az éves bevétel nem haladja meg a 6 millió forintot (2012-ig 5 millió forint), alanyi mentesség választható. Aki élt ezzel a lehetőséggel, az a számla kiállításakor a számla áfa-tartalmánál AM rövidítéssel jelöli mentess státuszát és áfát értelemszerűen nem számít fel a szolgáltatás végösszegére. Ha Áfa-körös vagy, mindenképpen kérd könyvelő segítségét a bevallások elkészítéséhez.

Idegenforgalmi adó vendégéjszakák után

Az idegenforgalmi adó helyi adó, a mértékéről az önkormányzat dönt, államilag hozott jogszabályban csak a törvényi maximum került megállapításra. Az idegenforgalmi adó lehet százalékos vagy fix összegű. Az IFA Budapesten jellemzően a szállásdíj 4 %-a, de kerületenként változó, vidéken inkább a fix mérték mellett döntöttek, pl. Hajdúszoboszlón az idegenforgalmi adó összege  2016-ban 450 Ft/fő/éj.

Ezt az adót a vendég fizeti meg, a szállásadó csak “adóbehajtó”. A beszedett idegenforgalmi adót havonta be kell fizetni a helyi önkormányzat számlájára és speciális havi bevallást kell készíteni, amit a következő hónap 15-ig kell beadni.

        Bevallás és kitöltési útmutató itt (Hajdúszoboszló)

Idegenforgalmi adó építmény után (ingatlanadó)

A fizetendő adó mértéke szintén elég jelentős eltéréseket mutat önkormányzatonként.

Példaként említem Hajdúszoboszlót, ahol a kiadott ingatlan hasznos alapterülete után 500 Ft/nm/év, amennyiben külterületi ingatlanról van szó, akkor pedig 200 Ft/nm/év. Bevallást csak változás esetén kell beadni a Polgármesteri Hivatal Adócsoportjához.

      Nyomtatvány és kitöltési útmutató itt   (Hajdúszoboszló) 

*********************************************************************

Neked senki nem szól a változásokról? Szállástulajdonosként érdekelnek a legfrissebb infók? Add meg neved, emailcímed és rendszeresen tájékoztatunk a szállásadók adózását, adminisztrációját érintő változásokról!

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Kategória: Szállásadóknak Címke: , , , , , , , , , , , , , , , , ,
131 comments on “Így adózik Zimmer Feri avagy magánszállásadók adózása
 1. Éva szerint:

  Kedves Anita!

  Balatoni nyaralómat szeretném mint magánszemély kiadni, nyugdíjas vagyok.
  Ehhez milyen lépéseket kell tegyek?
  köszönöm

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   A helyi önkormányzatnál kell kezdeni az első körben. Tevékenység bejelentése, bejelentkezés az idegenforgalmi adó hatálya alá, az építményadó hatálya alá, vendégkönyv. Utána jöhet a NAV-nál az adószám kérése.

 2. Krajcsovics Márton szerint:

  Kedves Anita!
  Az lenne az egyik kérdésem, hogy lehet-e egyéni vállalkozási formában, pontosabban Katában egyéb szálláshely szolgáltatási tevékenységet végezni (90 napnál nem hosszabb időtartamról van szó)? Köszönöm válaszát.

 3. Kónya Péter szerint:

  Kedves Anita

  Nagyon sok hasznos választ adtál az eddigi kérdésekre, abban reménykedem, hátha nekem is tudsz ilyennel szolgálni.
  Az lenne az egyik kérdésem, hogy ha magánszemélyként szálláshelyet üzemeltetek, és ez a bevételi forrás jelenti számomra évekig az egyetlen jövedelmet, az beszámít-e a nyugdíjazásba? Esetleg a bevétel mértéktől függ?
  A másik kérdésem pedig: adott egy nagy családi ház, melynek alsó szintjén mi élünk két szobában, felső szintje pedig további két szobából és egy fürdőszobából áll, melyet kiadnánk nyaralóknak. Tételes átalányadózás esetén hány szoba után kell fizetnem? A kettő után, melyet kiadok, vagy az egész házat nézve, négy után? Egy cím alá tartozik a két szint. Válaszodat előre is köszönöm

  Péter

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Péter!

   Ha adószámos magánszemélyként üzemeltetsz szálláshelyet, akkor az semmiképp nem fog a nyugdíjadba beleszámítani. Nem növeli se a nyugdíjalapot, se a szolgálati időt. Ha egyéni vállalkozóként üzemeltetnéd, akkor számítana csak be a nyugdíjba.
   Csak a vendégeknek kiadott szobák után kell az átalányadót fizetni.

 4. Tóth Katalin szerint:

  Kedves Anita!Ha önálló tevékenység bevételeként szeretnénk adózni és a költségeket elszámolni, akkor az eho mértéke 14% és korlát is van rá?Köszönöm: Katalin

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Kati!
   Amire te gondolsz, az az ingatlan bérbeadásra vonatkozik (albérlet!)
   A szálláshelynek kiadott lakás adózása a fenti cikkben van, EHO 2017-től 22% és nincs korlát.

  • Kalo Istvánnè szerint:

   Tisztelt Katalin! Kèrem magyarázza el , hogy a parkinson kórra, jobb oldali hangszalag ès gège bènulásra mièrt nem jár adókedvezmèny! Minden jól kezelhető betegsègre pl, cukor jár csak aparkinsonra nem amit csak húzni lehet,,,,Hol lehet szóvá tenni esetleg ahol ezt elbírálják! Felháborító nem? Köszönöm Judit

   • Keresztesné Molnár Anita szerint:

    Kedves Judit!
    Ezt én nem tudom elmagyarázni.
    Az adókedvezményre jogosító betegségek körét kormányrendelet szabályozza. A Magyar Kormány az illetékes ez ügyben :O

 5. Lajos szerint:

  Kedves Anita!
  A Booking.com-on keresztül adunk ki szállást turistáknak.
  Kérdésem lenne:ha alanyi adómentességet választottunk,az AM jelzést a számlán az ÁFA kulcs helyén kell feltüntetni?
  Ha a vendég euróban fizet,akkor a számlát is euróban kell kiállítani? Ebben az esetben fel kell e tüntetni az eurónak megfelelő forint összeget is?
  Válaszát előre is köszönöm.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Lajos!
   Szinte minden szállásadó igyekszik alanyi mentes lenni 🙂 Az AM (vagy AAM: alanyi adó mentes) jelzés az áfa-rublikába kerül.
   A szálláshelyre érkező vendégektől EURO-t is el lehet fogadni, ilyenkor a számlát is EURO-ban állítjuk ki. Az árfolyamot illetve a Ft-összeget nem kötelező feltüntetni, viszont roppant célszerű, hiszena bevételi nyilvántartásban Ft-ban kell kimutatni a bevételünket.

   • Lajos szerint:

    Köszönöm a válaszát!

   • Lajos szerint:

    Elnézést,de most jövök rá hogy nem egészen jól kérdeztem.Kézpénzfizetési számlát is ki lehet euroban állítani vagy csak normál számlát?
    Fáradozását előre is köszönöm!

 6. Németh Csaba szerint:

  Kedves Anita!

  Mintha azt olvastam volna (de most nem találom a neten), hogy 2017-től eltörlik az 1 MFt feletti albérletkiadásból származó bevétel után fizetendő EHO-t. Tényleg létezik ez, vagy csak álmodtam…? 🙂

  Üdv.
  Csaba

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Álmodtad 🙁

   • Németh Csaba szerint:

    Köszönöm a választ!

    Szép álom volt…
    A jövő évi (januári) tanfolyamok időpontja(i) nincsenek még meg?

    Addig is egy rövid kérdés:
    A tartós lakásbérlet (albérlet) esetén, a tételes elszámolásnál azt olvastam, hogy az amortizáció 2-6%? Mitől függ, hogy mennyi?

    Üdv.
    Csaba

    • Keresztesné Molnár Anita szerint:

     Kedves Csaba!
     Az értékcsökkenés mértéke az épület anyagától-szerkezetétől függ. Egy tégla- vagy betonépület 2%-os besorolású.
     2017. január 20-ára tervezzük a következő lakáskiadás tréninget, remélem találkozunk 🙂 Egyenlőre szervezési stádiumban vagyunk.
     Ha végleges lesz az időpont, hírlevélben mindenképpen küldöm majd. Ha még esetleg nem iratkoztál fel, kattints ide: http://tudatosadozo.hu/hirlevel/

 7. Szuhács László szerint:

  Kedves Anita ! Vendégház kiadása kapcsán lenne egy kérdésem:3 szobás vendégházról beszélünk arra lennék kíváncsi mi az az időkorlát ha van,amire egyszerre kiadható egy személynek vagy személyeknek egy szoba?akár hónapokig évekig is lakhat benne?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves László!
   Tételes átalányadó választása esetén van korlát, egy vendég max. 90 napot lakhat nálad. Ha tovább ott van, akkor elveszíted a tételes átalányadóra való jogot és költségelszámoló leszel.

 8. V. Zoltán szerint:

  Kedves Anita!

  2017-ben tervezem megnyitni a vendégházamat. (4 szoba/9 fő) Kérdésem, hogy ha a tételes költségelszámolást választom, akkor az induló eszközök (pl. szükséges ágyneműk, háztartási cikkek, stb…)is elszámolhatóak kiadásként, vagy csak a vendéglátás következtében (vagyis vendég utáni)szükségessé vált eszközök?
  Számomra ez azért érdekes, mert az indulási költségek miatt első évre talán jobban megérné a tételest választani átalány helyett.

  Válaszodat köszönöm!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Zoltán!
   Nagyon jó a meglátásod! Ezt a technikát szoktam javasolni az ügyfeleimnek is,persze csak kalkuláció után.
   Nagyon sok minden elszámolható, össze is gyűjtöttem, imádni fogod 🙂 innen tudod letölteni: Szállásadók elszámolható kiadásai

 9. Békefi Zoltán szerint:

  Kedves Anita!Családházuk fele megüresedett, tételes elszámolással szeretném kiadni. Nyugdíjas vagyok több krónikus betegségem van többek közt cukorbeteg is. Az a kérdésem, hogy a súlyos fogyatékossági adókedvezményt a havi 5300 ft -ot igénybe vehetem-e.Tisztelettel Zoltán

 10. Bardóczi Kornél szerint:

  Kedves Anita,

  az anyósom és a feleségem fele-fele arányban birtokolnak egy ingatlant, amit szálláshely szolgáltatásra használnak majd. Az anyósom nevén futna a dolog. Mekkora az a bevétel, tételes átalányadózás mellett, amitől az anyósom még nem veszti el a nyugdíját?

  Köszönettel:
  Kornél

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   A csillagos ég 🙂
   A szállásadás olyan típusú jövedelem, ami miatt nem fogják a nyugdíjat korlátozni.
   Ezt a cikket viszont mindenképpen ajánlom a fogyelmedbe:

 11. Nikolett szerint:

  Kedves Anita!
  A férjemmel közösen, 50-50%-ban vásárolunk egy ingatlant, vidéken. Kb. 3 éb múlva szeretnénk beköltözni, erre az időre kiadnánk, fizető vendéglátásként. Egy családi házról van szó, 3 szobás + konyha, fürdő. A szobák nem külön lennének kiadva, hanem egyben lehetne a házat kibérelni, így akár 6 főnek is (de pl. 2 is csak az egészet bérelheti ki). Ebben az esetben, ha az átalányadózást választom, akkor 3×32000 Ft-t kell fizetnem? Vagy mivel egyszerre csak egy pl családnak adom ki, 1×32000 Ft a fizetendő? (nekem a második lenne a logikusabb, de mivel mindenhol a szoba szó szerepel nem vagyok benne biztos)
  Köszönettel,
  Nikolett

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Niki!
   A 32 ezer Ft éves tétel, szobánként fizetendő. Erről az adózási módról itt találsz sok okosságot, olvasd el:

 12. Patakyné Halász Györgyi szerint:

  Kedves Anita!

  Fizetővendéglátásnál a tételes átalányadót egy 40 nm-es hétvégi ház esetén amiben 3 hálóhelyiség van 3×32000 Ft, vagy 1×32000 Ft? Válaszát előre köszönöm.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Györgyi!
   Az adó szobánként értendő. Érdekes, hogy 40 nm-be hogy fér el 3 szoba?
   Erről az adózási módról még ezt ajánlom a figyelmedbe:

 13. Demjén Ádám szerint:

  Kedves Anita!

  Magánszemélyként szeretném felajánlani díjmentesen az ingatlanomat kisebb egyházi csoportok részére. A dolog díjmentes, de egy egyház vagy egyesület az én beleegyezésemmel elhelyezne perselyt, önkéntes adományok céljából karitatív célra.

  Az volna a kérdésem, hogy adóügyi szempontból ez így működhet-e?

  Köszönettel,

  Ádám

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Ádám!
   Díjmentesen használatra átadott ingatlanból nem keletkezik jövedelmed, így adót sem kell fizetned. Fontos, hogy erről szerződés legyen.

 14. P.Tibor szerint:

  Kedves Anita!

  Van egy lakásunk amit bérbe adunk, most vettünk egy másik társházi lakást a Balatonnál. Szeretnénk pár hétre kiadni a nyáron, hogy a rezsit legalább visszahozza. Lehet bérleti szerződést kötni és akként kezelni vagy fizető vendéglátásnak minősül a tevékenység?

  Köszönettel:
  Tibor

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Tibor!
   Ez Tőled függ 🙂
   Ha turistáknak adod ki pár napokra, biztosítod az ágyneműt, takarítást, akkor ez egyértelműen szállásadás.
   Ha lesz egy bérlőd, aki hosszabb időre kiveszi, akkor az bérbeadás.
   Szerintem te a szállásadásra gondolsz. Ha csak kicsiben űzöd, és tényleg csak a rezsit akarod kitermelni, akkor neked a költségelszámolás megfelelő adózási mód lesz.

 15. Roland szerint:

  Kedves Anita!

  Ha egy újonnan nyíló vendégháznál a tulaj nevére lett kikérve az engedély, de a haszonélvező üzemeltetné. Tehát a haszonélvező adózna utána, akkor kell új engedélyt kikérni vagy a tulaj nevén lévő is jó?

  Előre is köszönöm válaszát.

 16. Fulop Zsolt szerint:

  Kedves Anita!

  Skociaban elek,es epp most van folyamatban egy ingatlan vasarlasom a Balatonnal.Az a tervem,hogy miutan felujitottam,szeretnem kiadni a szobakat a nyaron.8 szobas az ingatlan.Annak mar utanajartam,hogy a ejszakankent kell fizetnem adot meg akkor is,ha csak a barataimat latogatnak meg.Jovore viszont szeretnek vendegeket is fogadni.Hogyan fogjak hozza?Kell ehhez a tevekenyseghez penztargep?Eleg bejelenteni a Nav -nak es adoszamot kerni?Skociaban 11 eve elek ,itt fizetem a TB-t.Azt tervezem,hogy a kovetkezo 3 evben megfigyelnem ,mennyi bevetelt tudok ezzel a tevekenyseggel elerni,ha kielegitoen ki tudnam ezzel egesziteni a fizetesunket,akkor csaladostol hazakoltoznenk vegre…Koszonom valaszat elore is.

 17. Faragó Edit szerint:

  Kedves Anita !

  Másfél szobás nyaralómat szeretném kiadni nyaralóknak, évi 2-3 hónapra. Kérdésem, hogy lehet-e időarányosan fizetni mindkét adónemet, ha csak évi 2-3 hónapon keresztül lesz bevételem ?

  Köszönettel Edit

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Edit!
   Aki a tételes átalányadózás választja a nyaraló üzemeltetésre, annak teljes évre meg kell fizetni az EHO-t és a tételes átalányadót (személyi jövedelemadót). Nem lehet még évközi kezdés esetén sem arányosítani.
   Ez annyira szigorú szabály, hogy ha a házigazda év közben elhunyt, akkor is a teljes összeget kell megfizetni.

 18. Judit szerint:

  Kedves Anita,

  a NAV-nál a fizető-vendéglátás tevékenység adószámának kiváltása kapcsán azt a tájékoztatást kaptam, hogy csak abban az esetben pénztárgép köteles a tevékenység, ha készpénz forgalom történik. Mivel én teljes egészében az Airbnb-n keresztül intézem a kiadást és kizárólag átutalással fizet nekem az Airbnb, ebben az esetben nem pénztárgép köteles a tevékenység.
  Ez valóban helytálló?

  Köszönöm, Judit

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Judit!
   A megfogalmazást pontosítanám.
   A fizetővendéglátás minden esetben pénztárgép-használat köteles tevékenység. Aki nem akarja használni, az a PTGSZLAB nyomtatványon kérheti a mentességet. Ez csak ügyfélkapun adható be. Ha még nem küldted be, akkor gyorsan pótold, a beküldésben tudok segíteni: iroda@tudatosadozo.hu
   Emellett a készpénzes számlákról havonta jelentést kell küldeni a NAV felé. Ha csak Airbnb-s vendégeid vannak, s a szállásdíj mindig utalással történik, akkor ezt ahavi jelentést nem kell csinálnod.

 19. Cservenyi Zoltan szerint:

  Kedves Anita!

  Tartosan kulfoldon elo Magyar allampolgarkent,magyarorszagi ingatlan
  (rovid lejaratu fizeto vendeg szolgalat) teljes uzemelteteset Magyar tulajdonu ceggel vagy magan szemelyel kotott szerzodes alapjan kifizetett osszeg levonhato-e a teteles elszamolasnal?
  Valaszod elore is koszonom.

  Udvozlettel Cservenyi Zoltan

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Zoltán!
   A szállásadói tevékenység érdekében felmerülő kiadások természetesen elszámolhatók a költségelszámolást választóknál, számlát feltétlenül kérj a nevedre.

 20. Somogyvári Bernadett szerint:

  Kedves Anita!
  Saját tulajdonú házamat szeretném az Airbnb-n keresztül külföldi turisták számára kiadni. A tevékenység megkezdése (az átalakítások miatt) még néhány hónapot várat magára. A felsorolt lehetőségek közül a tételes átalány-adózást választanám(szobánként évi 32e Ft.) Ehhez jön hozzá az EHO, ami az átalányadó 20%-a. Ez idáig jól hangzik:). Viszont nem vagyok tisztában azzal, hogy ha a bevétel meghaladja az évi 6M Ft.-ot, akkor mi a helyzet? Az e feletti részre be kell fizetnem a 18% ÁFA-t is? Kérlek, segíts eligazodnom…
  Köszönettel,

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Bernadett!
   Csinálj egy kalkulációt, számold ki, hogy kb. mennyivel haladnád meg a 6 milliós áfa-határt. Ha csak kicsivel, akkor érdemesebb 5 990 000 Ft bevételnél megállni és nem csinálni semmit!
   Arra is figyelj, hogy az indulás évében nem 6 millió Ft az áfahatárod, mert arányosítani kell. Ha pl. 07.01-én kezded a tevékenységet, akkor arányosítva 3 milió Ft-ig leszel csak áfamentes.
   Aki az áfa-határt átlépi, onnantól érdemes könyvelőhöz fordulni. Ez is plusz kiadás lesz.
   Ha a következő években alacsonyab lesz a bevételed, minimum két évig akkor is áfa körös leszel.

 21. Roland szerint:

  Kedves Anita!

  Idén nyáron szeretném megnyitni a 2 szobás falun lévő vendégházamat.
  Jelenleg van bejelentett munkahelyem, ami mellett csinálnám.
  Milyen papírokat kell beszereznem, hogy legálisan működtethessem a vendégek fogadását? Vállalkozónak kell lennem vagy elég adószámot kérnem? Esetleg egy másik családtagom tudná-e üzemeltetni helyettem ha az én nevemen van az ingatlan?
  Előre is köszönöm a válaszát.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Roland!
   Adó szempontjából optimálisabb, ha magánszeméyként fogod a vendégházat üzemeltetni.
   Az adózásról itt egy áttekintő cikk, amit jó szívvel ajánlok: vendégházak adózása
   A szállásadói tevékenység elindítása két szálon történik. Egyrészt a helyi önkormányzathoz kell menni a vendégházat bejelenteni, másrészt a NAV-hoz.
   A tevékenység indítása, folytatása, a nyilvántartások vezetése, pénztárgép, mentesség, havi jelentések témája igencsak sokrétű, hosszas, ajánlom figyelmedbe az adótanácsadásomat
   Üdvözlettel: Keresztesné Molnár Anita

 22. Toth Miklos szerint:

  Kedves Anita! A sajat hazamban evek ota nyaranta fizeto vendeglatassal foglalkozom.5 szoba utan teteles atalanyadozo vagyok.
  Most szeretnem kiberelni az ismerosom hazat szinten erre a celra.Kerdesem,hogy ilyen esetben hogy tortenik az adozas? Kulon lehet-e valasztani a kettot,a sajatomban maradhat-e a teteles atalanyadozas, a bereltben pedig a teteles koltsegelszamolas? Koszonettel Miklos

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   NEM!
   Erre nagyon kell figyelni, a tételes átalányadózást csak akkor választhatod, ha a szállásadást csak egyetlen ingatlanban folytatod. Ráadásul bérelt ingatlanra amúgy sem választható ez az adózási mód.
   Megoldás lehet, ha a bérelt ingatlanban nem te leszel a szállásadó, hanem valamelyik családtagod 😉
   Ezzel a technikával te maradhatsz tételes átalányadózó, ő pedig költségelszámoló lesz.

 23. Papp Sarolta szerint:

  Kedves Anita!

  Amennyiben az adózó a fizető-vendéglátó tevékenységét évközben kezdte meg akkor az adót egész évre vonatkozólag meg kell fizetni 32 000 + 20% EHO? Vagy csak a negyedévre vonatkozóan, utolsó negyedévben kezdte meg a tevékenységét), tehát 1 negyedévre vonatkozóan?

  Köszönöm előre is a választ

  Sarolta

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Sarolta!
   Évközben megkezdett fizetővendéglátó tevékenység esetén sem lehet arányositani a tételes átalányadó összegét. Ez évközi befejezés esetére is igaz. Ez olyannyira szigorú szabály, hogy pl. elhunyt adózó esetére is a teljes eves összeget kell megfizetni.

 24. Imre szerint:

  Kedves Anita!
  Több válaszában olvasom,hogy a pénztárgép használata kiváltható.
  Más adószakértő cikkében is olvastam, hogy lehet kérni mentességet ill. az adóhatóság célja az, hogy minden pénzmozgásról lehető leggyorsabban értesüljön. Ezért ha minden vendég részére névre szóló számlát állítok ki és az adatokat ügyfélkapun keresztül hetente közöm a NAV-felé – a pénztárgép használata ily módon kiváltható. Én ezt mind vállaltam és megkértem a mentességet egy nyomtatványon. Küldtem az adatokat pár hétig majd kaptam egy levelet melyben az adóhatóság elutasította a mentességi kérelmem. Hol a hiba?
  Köszönöm a válaszát.
  Tisztelettel: Imre

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   2015. január 1-től nem heti jelentést kell küldeni, hanem havit. Másik nyomtatványt kell használni, töltse le a NAV oldaláról a PTGSZLAH jelűt.

 25. Bernhardt Gábor szerint:

  Kedves Anita

  Férj és feleségnek van két ingatlana. (Mindkettőben 1/2 1/2 tulajdoni hányaddal) Választhatják a tételes átalányadót úgy hogy a férj az egyik ingatlant “üzemelteti” a feleség pedig a másikat?

  Köszönöm

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Gábor!
   Egyértelműen igen.
   A szállásadók tételes átalányadózásának törvényi kikötése az, hogy a szállásadói tevékenységet csak egyetlen ingatlanban folytatja. Ennek pedig megfeleltek mindketten.
   Ez nem zárja ki több ingatlan tulajdonlását.

 26. Sullayné Bod Zsuzanna szerint:

  Kedves Anita

  Nyugdíjasként a hétvégi házunkat a nyári hónapokban kiadom. Tételes átalányadózó vagyok. Más jövedelmem nincs, csak a nyugdíjam és a hétvégi ház nyári bevétele. Kell évi adóbevallást készítenem. ( Minden nyári hónapi bevételemet tételesen elküldtem az adóhatóságnak.)

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Persze! Akinek adóköteles jövedelme van, annak adóbevallást is kell készítenie.

 27. Kati szerint:

  Kedves Anita!
  Adószámos magánszemélyként végzek fizetővendéglátó tevékenységet, tételes átalányadózóként. Eddig munkaviszony mellett végeztem a tevékenységet, de márciustól megszűnt a munkahelyem és jelenleg csak a szálláskiadással foglalkozom. A havi 7050.- forintos egészségügyi szolgáltatási járulékon kívül van-e más járulékfizetési kötelezettségem, ha nincs munkaviszonyom? Válaszod előre is köszönöm. Üdvözlettel: Nagyné Kati

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Kati! Az egészségügyi járulékkal rendben lesz a TB-d.
   Ettől függetlenül a szállásadás utáni EHO-t (szobánként 6400 Ft) fizetni kell.

 28. Andrea szerint:

  Kedves Anita!

  Azt szeretném megkérdezni hogyha a párom nevén volt eddig a szálláshely kiadás 40 órás munkaviszony mellett, és én szeretném idéntől átvenni, akkor az 1553-as bevallásban neki is szerepeltetni kell hogy nem kéri a tételes átalányadózást 2016-ra, nekem pedig elég csak a 16T101 nyomtatványon bejelentkezéskor x-elni hogy kérem a tételes átalányadót? Köszönöm!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Andi!
   Igen 🙂
   Ha te most váltod ki az adószámot, akkor a 16T101-es nyomtatványon jelölöd a tételes átalányadó választását.
   Ha a férjed még 2015-ben megszüntette a szállásadói tevékenységet, akkor nincs teendő.
   Ha ez elmaradt és csak 2016-ban törölteti az adószámát (vagy legalábbis a 552006-os tevékenységet), akkor nagyon fontos, hogy a 1553-ason jelölje a tételes átalányadó megszüntetését, különben meg kell fizetnie az átalányadót 2016-ra is teljes összegben! Költségelszámolóként viszont nem lesz gond, hiszen a bevétele 0, ezután fizetendő szja+EHO is 0 🙂

 29. Györei Lászlóné szerint:

  Kedves Anita!
  Fizető-vendéglátást nyújtó, tételes átalányadózó vagyok (32e Ft).
  Kérdésem van-e felső értékhatár, hogy mekkora összegű bevételig választhatom ezt?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   A tételes átalányadózással megszerzett bevételnek nincs felső határa.
   Arra viszont figyelj, hogy az áfa-határát átlépve +18 % áfát kell felszámítanod a vendégeidnek. Az áfa alanyi mentesség határa 6 millió Ft éves szinten. Ha év közben kezd valaki,a kkor arányosítani kell!

 30. Kerék Dániel szerint:

  Kedves Anita!
  Átalányadozás eseten Airbnbs számlát ha kiállítok a vendégnek, milyen árfolyamot kell figyelembevenni, ha ő devizában fizet?
  Köszönettel és üdvözlettel,
  Dani

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Dani!
   Mindig aznapi MNB árfolyamon kell számolni, amelyik napon a pénzt megkapod ill. airbnb-s utalás esetén amikor a bankszámládra megérkezik a pénz.

 31. Szlobogyanac Eszter szerint:

  Kedves Anita Vajdasagi allampolgar vagyok, de rendezzuk a Magyar allampolgari papirokat is. Szeretnenk venni egy ingatlant Veszprem megyeben amit nyaralokent hasznalnank. 15 km re van Balatontol. Oda szeretnenk 10 fahazikot tenni amelyek 2 2 szobaval rendelkeznenek.Ezt szeretnenk nyaron kiadni turistaknak. Szeretnem Ontol megkerdezni milyen jogaim vannak es vegbeviheto e ez a terv?Van e jogom igenyelni az atalanyadozast? Elore is nagyon koszonom valaszat. Eszter

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Eszter!
   Magánszemélyként max. 8 szoba,ill. 16 férőhelyig lehet adózni.
   A 10 házas (20 szobás) “nyaralótelep” már nem fér bele ebbe a határba, egyéni vagy társas vállalkozás indítása lesz szükséges.

 32. Marietta szerint:

  Kedves Anita!
  Ha két lakásban folytatunk egyéb szálláshely szolgáltatást, külön néven és tételes átalányadózók vagyunk, de bővíteni szeretnénk januártól akkor érdemes-e egyéni vállalkozóként újrakezdeni a szolgáltatást, és a több ingatlant bevonni egységesen a vállalkozásba.
  Milyen adózási forma jöhet szóba? Lehet-e a kata, (6m alatt van a bevétel) kell-e pénztárgép? Új engedély, új adószám szükséges-e?
  Köszönöm a visszajelzést.
  Üdvözlettel:
  M

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves M!
   szállásadóknak adó szempontjából a legkedvezőbb a tételes átalányadó. Ha az új ingatlanra nem tudják választani (hiszen ezt csak a tulajdonos vagy a haszonélvező választhatja), akkor megfontolandó az “újratervezés”. Egy tanácsadás keretében konkrét számok ismeretében átszámolhatjuk együtt is. Katás egyéni vállalkozás keretében is lehet szállásadási tevékenységet folytatni. Ha már van adószám, akkor nem fog újat kapni, hanem meglévő adószáma megmarad. A tevékenység módja viszont módosul, vállalkozást kell indítani (ezt az önkormányzatnál kell intézni. Azokra a lakásokra kell új működési engedélyt kérni, ahol változik az üzemeltető személye. Pénztárgép kötelező, de lehet mentességet kérni a használat alól, ebben is tudok segíteni. Üdvözlettel: Keresztesné Anita

 33. Horváth Zoltán szerint:

  Kedves Anita!

  Nem vagyok magyar allampolgar. Van egy lakasom Budapesten amit egyeb szallashelykent szeretnek ertekesiteni. Van-e lehetosegem a tételes átalányadózást valasztani?

  Udvozlettel
  Zoltán

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Ha csak ebben az egyetlen ingatlanban folytatsz szállásadói tevékenységet, akkor választhatod a tételes átalányadót. Adószámod van már?

 34. Dr. Hoffmann Géza szerint:

  Kedves Anita!
  Szeretném megkérdezni, lakáskiadás esetén amikor a közüzemi számlák nincsenek átírva a bérlő nevére és én fizetem helyette, adóköteles-e az általam kifizetett számla, melynek szolgáltatási tartalmát nem én fogyasztottam el? Valamikor ezt olvastam, hatályban van-e ez a jogszabály? (esetleg jogszabályhely)
  Ez esetben költségként elszámolhatom-e vagy nem az adóbevallásnál?
  Szeretettel köszönöm válaszát.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Géza!
   Ha hosszú távra adja ki a lakását albérlőnek és a mérőórák az ön nevén maradnak, akkor a számlákat a bérlővel megfizetteti. Erről önnek bevételi számlát kell a bérlője felé kiállítani és bevételnek fog számítani. A másik oldalon viszont ott vannak szolgáltató által kiadott számlák, amik alapján a rezsi a kiadási oldalon is megjelenik, költségként elszámolhatók lesznek.
   Így a jövedelme csak a bérleti díj lesz, ezután fog adózni.

  • Nemeth Andras szerint:

   Kedves Anita!
   Kérdésem viszonylag egyszerű, de a NAV-tol többszöri kérdezés eredményeképpen is többféle választ kaptam.
   2 lakásom van 2 különálló címen, szálláshely szolgáltatást nyújtok (rövidtávú kiadást). Választhatom mindkettőre a tételes átalányadózást (32e Ft/év)? Ha nem, akkor az egyikre igen, de a másikra csak a tételes vagy 10%-os költségelszámolást? Vagy akkor egyikre sem lehet átalányadózni?
   Köszönöm válaszát előre is.
   Üdv,
   Németh András

   • Keresztesné Molnár Anita szerint:

    Kedves András!
    Ha két lakást üzemeltet szálláshelyként, akkor egyikben sem választhatja a tételes átalányadózást!
    Ebben az esetben mindkét lakás tekintetében tételes költségelszámoló lesz.
    Szja törvény 57/A. §
    “(2) A fizetővendéglátó tevékenységet folytató magánszemély adóévenként az adóév egészére – az adózás rendjéről szóló törvény rendelkezései szerint – az e tevékenységéből származó bevételére tételes átalányadózást választhat, feltéve, hogy e tevékenységét a tulajdonában, haszonélvezetében lévő egy – nem szálláshely-szolgáltatás rendeltetésű – lakásban vagy üdülőben folytatja.”

 35. Takacs Zoltan szerint:

  Kedves Anita,

  Adott egy ketszinntes lakas (tulajdoni lap szerint 1 lakas), a lakas viszont ugy van kialakitva hogy ket kulonallo egysegkent is kiberelheto a ket szint. Ez adozas szempontjabol az egy lakas vagy a ket lakas kiadasanak szamit, azaz alkalmzahato-e az atalanyadozas ra?
  koszonom valaszat,
  Takacs Zoltan

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Zoltán!
   Mivel egy helyrajzi számon van,ezért adó szempontjából egy ingatlannak minősül, így a tételes átalányadó választható 🙂

 36. Máté Téglás szerint:

  Üdv.
  Mi cégként szeretnénk kiadni a szálláshelyünket, már jelenleg is kiadunk egyet. A könyvelőnk szerint egyedül a 10%-os társasági adót fizetni és kész, ennyi. Ez igaz, vagy van más is ezen kívül? Jelenleg (már 2 éve) így csináljuk, és a könyvelésben nem volt semmi probléma.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Fizetni kell továbbá az idegenforgalmi adót, építményadót, esetlegesen áfát, osztalékadót.

 37. Jánosi Alexandra szerint:

  Kedves Anita!

  Jelenleg is van egy adószámom, WEB árházat működtetek.
  Ez az adószám KATA-s…

  Ez esetben mi az ésszerűbb illetve mik a lehetőségeim,
  ha a nemrég általam örökölt külterületi tanyát
  szeretném egyéb szálláshelyként működtetni.

  1.
  Új ÖJVT tevékenységként felvenni az 55.20-at és maradni a KATA-s adószám alatt.

  2.
  Külön adószámot kérni és elkülönülten adózni?
  Ez lehetséges egyáltalán?

  Alex

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Alex!
   Újabb adószámot nem lehet kérni 🙂
   Két lehetősége van:
   1. katás ev.-ként csinálod a szállásadást IS, vagyis felveszed ezt a tevékenységi kört
   2. adószámos magánszemélyként leszel szállásadó (ehhez ugyanaz az adószáma marad, de a két adózási forma nem fog összemosódni)
   A döntéshez számolni kell: mennyi a bevételed a webáruházból? Mekkora bevételre számítasz a szállásadásból?

 38. Boros Tamás szerint:

  Kedves Anita!
  Bérelek egy cégtől egy nagy 3 szobás lakást most újítottam fel. Szeretnék egy-két szobát külföldi turistáknak forgalmazni, hogy csökkentsem a költségeimet. Az átalány adózás szimpatikus lenne , mi a menete, az önkormányzatnál hol kell bejelentkezni Budapest belvárosban vagyok

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Tamás!
   Bérelt ingatlan esetén nem választható az átalányadózás!

 39. Bernadett szerint:

  Kedves Anita!
  Van egy lakásom, amit ki szeretnék adni turistáknak. Megkaptam az adószámot és a tételes átalányadózást választottam, ami ugye negyedévente 8000 Ft + 1600 Ft EHO. Ami viszont nekem új volt, hogy ez valóban pénztárgép köteles tevékenység? És kiváltható a ptgszlah elektronikusan havonta beküldendő nyomtatvánnyal?
  Köszönöm válaszát előre is,
  Bernadett

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Igen, ez már 2014. márciusa óta így van. Sajnos nagyon kevesen tudják.

 40. Szabó János szerint:

  Kedves Anita,

  Ha Airbnb-n keresztül fogadok vendégeket akkor kinek kell a számlát kiállítani?

  1. Az Airbnb-nek mivel tőle jön a bevétel? (Sajnos adószámuk, címük sehol nincs feltünteve ha ez az opció a korrekt)

  2. Az aktuális vendég számára?

  Üdv,
  János

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Janos!
   Mindig a vendégnek számlázunk, hiszen ő a szolgáltatásunk igénybe vevője, az Airbnb csak közvetítő.

 41. Torma Attila szerint:

  Kedves Anita!

  Kérlek írd le nekem hogy tudok egy nyaraló megvásárlása után illetve mit kell tennem és mi a menete,hogy fizetővendéglátást folytassak, mert szeretn€nk a párommal a magunk ura lenni,csak a jogi útját nem tudom. Vend€glátózom a gyakorlati részéhez értek de a jogi útja a papírok beszerzése,a fizetési kötelezettségek stb..
  Az elindítása a kérd€s ha Balatonon szeretnénk kiadni a kis 50 négyzetméteres nyaralónkat. Az is jó ha megmondod hol kell ennek utánanéznem.

  Előre is Köszönöm válaszodat

 42. Dávid szerint:

  Kedves Anita!

  Feleségem indít a saját kis lakásában fizetővendég-szolgáltatást, de (itt nem részletezendő okok miatt) én kérnék (magánszemély-)adószámot erre a tevékenységre. Jelent-e az problémát, hogy a lakás nem az én tulajdonom, hanem a feleségemé?
  Továbbá a lakás hivatalosan egyszobás, de most úgy lett átalakítva, hogy a korábban konyhaként funkcionáló helyiségből egy kis 5nm-es hálószoba lett. Tételes átalányadózás szempontjából a lakás így 1 vagy 2 kiadott szobának számít?

  Köszönettel,
  Dávid

 43. Zsemberovszky Péter szerint:

  Kedves Anita!
  Olvasgattam a feltett kérdéseket és a rájuk adott hasznos ÉRTHETŐ válaszokat. Nekem is lenne kérdésem. Egy ideje falusi szállásadóként 7es adószámmal(Egyéb szálláshely-szolgáltató) tételes átalányadózóként fizette két szoba után SZJA-t és EHO-t. Van egy városi lakásom is amit felújítottam, szeretném most ezt is ilyen módon üzemeltetni.
  Kérdésem:
  1, Választhatom-e itt is a tételes átalányadózást (pl. szintén 2 szobára) ha igen akkor simán 4 szoba és 1 vagy két számlatömb, ha nem akkor mi a javaslat erre a szitura?
  2, A városi lakást kiadhatom-e egy éven belül szorgalmi időben diákoknak albérletbe, a fent maradó két hónapban pedig turistáknak egyéb szálláshely-szolgáltatóként, ha nem akkor itt mi a célszerű?
  Válaszodat előre is köszönöm: Zs.péter

 44. Csernák Csaba szerint:

  Kedves Anita!

  Választanom kellene, hogy az 552006-os, és az 559001-es szolgáltatási számok közül melyik alá jelentkezzek be. A profilhoz jobban illik a második,viszont a NAV-nál úgy tájékoztattak, hogy ennél a tevékenységnél nem választható az átalányadózás, csak a tételes költségelszámolás, és hogy akkor az adó mértéke a nyereség után 16% SzJA, + 27% Eü. hozzájárulás, ami összesen 43%. Az átalányadózás ényegesen kedvezőbb. Valóban nincs erre lehetőség az 559001-es esetében?

 45. Gál Andras szerint:

  Kedves Anita!

  egyéb szálláshely szolgáltatás esetében, amennyiben általány adózást választottam az EHO az általány 20%-a azaz 6,400Ft/szoba/év.

  Kérdésem az, hogyha alkalmazottként a befizetett pénz. (3%) és egészség biztosítási járulék (4%) összege meghaladja a 450ezer forintot, akkor keletkezik-e a fentebbi 6,400Ft/szoba EHO fizetési kötelezettségem?

  Köszönöm,
  Andras

 46. Gaugecz J Katalin szerint:

  Kedves Anita!
  Édesanyám 82 éves kis-nyugdíjas, aki nyugdíj mellett adószámmal rendelkező magán szállásadó és a 10%-os költséghányad alkalmazását választotta. Az EHO mértéke nyugdíjasnak ebben az esetben mekkora?
  Köszönettel,
  J Katalin

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   A szállásadás, mint önálló tevékenység után ugyanúgy 27 % EHO-t kell fizetni, mintha rendes költségelszámoló lenne.
   A szállásadóknak nem szabad a 10 %-ost választani! Gondolj bele: rezsiből simán megvan ennél több kiadás! Miért fizet totál feleslegesen az államkasszába többet, mint amennyit kellene??

 47. Erika szerint:

  Kedves Anita,

  Kérlek segíts tisztán látnom 🙂

  Adott egy adószámos magánszemély, aki nyáron a Balatonnál 3 hónapon keresztül kiadja a szobákat (nem egy embernek, több turistának) – eddig 10%-os költséghányadot választott (a jövedelem 90%-a után megfizeti a 16%-os szja-t és a 27%-os eho-t), 2015-től tér át az átalányadózásra (2*32.000 Ft + 12.400 Ft eho).

  Emellett van egy háza is, ahol 50%-ban tulajdonos és üzlethelyiségként kiadták egy cégnek.

  A kérdésem az lenne, hogy az 1 millió forintos értékhatárt együtt kell néznem, hogy az ingatlanbérbeadás után ne kelljen 14%-os eho-t fizetnie vagy külön kezelem a fizetővendéglátást és az ingatlanbérbeadást?

  Válaszodat előre is köszönöm!

  Üdvözlettel,
  Erika

 48. Pleibász Pálné szerint:

  Kedves Anita!
  Fizető-vendéglátást nyújtó szolgáltatást végzek .Eddig a 10%-os költséghányados elszámolást alkalmaztam,de most szeretnék áttérni a tételes átalányadózásra.Az adócsomagban nem találtam ilyen nyilatkozatot.Hol tehetném meg a változtatást?
  Előre is köszönöm a választ :va

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Éva!
   Az adóbevallásban van erre szolgáló nyilatkozat a bevallás 01-es lapján.

 49. Tóth Anna szerint:

  Szia Anita!
  Szeretném megkérdezni, hogy ha egy magánszemély saját lakását bérbeadja hosszútávra, nem haladja meg az 1 millió forintot az éves bevétel, és emellett majd szeretne szálláshely-szolgáltatással is foglalkozni, szja szempontból összeadódik a két tevékenység bevétele?

  Köszönöm szépen!
  Anna

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Anna!
   Az 1 millió Ft-os értékhatár csak a hosszútávú bérbeadásnál van, ebből a szempontból nem kell összeadni a kettő jövedelemtípust.

 50. K.Zoltán szerint:

  Kedves Anita!
  Az EHO fizetése minden költségelszámolási módnál 27% ?
  A 10%-os költséghányad alkalmazásánál nincs valami értékhatár?
  Én eddig úgy tudtam, hogy csak 1 millió bevétel fölött kellett megfizetni a 27%-ot. De lehet, hogy akkor valamit rosszul csináltam.
  Várom válaszod:
  Zoli

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Zoli!
   Az adószámos magánszemélyek esetén a tételes költségelszámolás esetén tényleg 27 % az EHO. Az első forint jövedelemtől megfizetendő. A 10 %-os költséghányad alkalmazása esetén is.
   Az 1 milliós értékhatár az ingatlanbérbeadókra (főbérlőkre) vonatkozik, ráadásul más EHO-kulccsal, ebben a cikkben az egyéb szálláshely-szolgáltatók adózásáról van szó. A kettő nem keverendő.
   Egyéb szálláshely-szolgáltató: fizetővendéglátó, szállásadó, falusi szállásadó stb, szóval, aki turisták elszállásolásával foglalkozik.
   Ingatlanbérbeadó: saját lakását albérletbe kiadja, más jellegű ingatlanát bérbe adja (pl. üzlethelyiség, föld).

 51. Ny.Krisztina szerint:

  Kedves Anita!
  Kiadnék egy szobát,az egyszerűség kedvéért a tételes fix összeget gondoltam fizetni,így az eho is fix,eddig értem.
  A vendégéjszakánként fizetendő idegenforgalmi adó így is fizetendő?ha én is a lakásban lakom akkor van építményadó?van más vagy ennyi??:)
  Ja és a számla!kérjek adószámot és adjak mindenkinek?és havonta bejelentsem?minél tovább olvasgatok utána,annál szövevényesebb..azt látom már hogy alanyi mentes a 6millió alatti:)
  Nagyon köszönöm előre is ha kicsit megerősít!
  üdv.:Kriszta

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Kriszta!
   Az adószám kiváltásakor kell jelezni, hogy alanyi mentességet választasz, ez ugyanis nem automatikus, csak egy lehetőség a 6 milla alattiaknak. A többi kérdésről minimum 1 órán keresztül szoktam beszélni, a teljes infóhalom lepötyögésétől most eltekintenék 🙂 Ajánlom figyelmedbe a tanácsadásomat, itt tudod a részleteket elolvasni: http://tudatosadozo.hu/szolgaltatasok/online-adotanacsadas/ Várom jelentkezésedet!

 52. kertes attila szerint:

  Munkanélküli vagyok, jár-e az álláskeresési járadék, miközben tételes átalányadózóként kiadom a lakásomat?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Attila! Ebben a kérdésben a munkaügyi központ fog segíteni.

 53. Nagy Zsolt szerint:

  Tisztelt Anita!
  Szeretném megkérdezni, hogy ha én mint magánszemély vásárolok egy lakókocsit amit csak nyáron nyaralásra ki szeretnék adni bérbe, akkor milyen adózással kapcsolatos költségekre kell számítanom? Jelenleg munkavállalóként dolgozom tehát szja eho stb fizetve vannak utánam.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Zsolt!
   A munkabérétől elkülönül a szállásadással szerzett jövedelmed, a kettőt teljesen külön kell kezelni.
   A fenti cikkben leírtak a munkaviszonytól függetlenül fizetendő terhek.

 54. Fodor Ferenc szerint:

  Kedves Anita!
  Kezdő szállásadók vagyunk, lakásunkat turistáknak kívánjuk kiadni.
  Budapesten az V. kerületben az idegenforgalmi adó a bevétel 4 %-a. Kérdésem az lenne, hogy ezt ki fizeti tételes átalányadózásnál.
  Üdvözlettel:
  F. Ferenc

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Ferenc!
   Az idegenforgalmi adót mindig a vendég fizeti meg a szállásdíjon felül. Ez a pénz nálad nem számít jövedelemnek, hanem fizeted tovább az önkormányzatnak.
   Az idegenforgalmi adó egy helyi (önkormányzati) adó, teljesen független az állami adóktól, az szja rendszerétől.

 55. Dorina szerint:

  Most szembesültem a problémával, hogy nem akarja a cég kifizetni a számlámat holott tételes adózó magánszemély vagyok, mivel kifizető az szja tv 46§ /4/ bekezdése alapján nem fizethet magánszemélynek csak ha levonja az adót. Az adóhivatal ingatlan bérbeadás című jegyzete azt írja hogy nem zárja ki az átalányadózást ha nem magánszemély nevére szól a számla, de egy oldallal korábban azt írja hogy nem lehet kifizetni a számlát szja előleg levonása nélkül. Akkor most mire is fizetem az átalányadót?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Dorina!
   Nem egyértelmű, hogy te most tételes elszámolást (bevét – kiadás = jövedelem) vagy tételes átalányadózást (szobánként 32 ezer szja + 6400 Ft EHO) választottad? Tudom, hasonló elnevezések, könnyű összekeverni őket…

 56. Kedves Anita!
  A vendégházam üzemeltetése során alkalmanként igénybe veszek helybeliektől segítséget (pl.: takarítás, mosás).
  Egyikük nyugdíj mellett máshol is dolgozik (hivatalosan), másik pedig leszázalékolás alatt áll.
  Hogyan kell bejelentenem őket, és mikor mit kell fizetnem utánuk?
  Válaszodat előre is köszönöm.
  Hajnal

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Hajnal!
   A válasz hossza meghaladja ennek az ingyenes blognak a kereteit. Javaslom, hogy jelentkezz egy komlpett tanácsadásra, ahol személyre szabottan és a nyilvánosság kizárásával válaszolok az összes felmerülő kérdésedre, mindenre megtanítalak és tuti tippekkel látlak el.
   Itt várom a jelentkezésedet: iroda@tudatosadozo.hu

 57. Tóth Anna szerint:

  Kedves Anita!
  Én mint magán szállásadó a tételes elszámolást választottam, mikor elkezdtem a vállalkozást, illetve csak adószámmal rendelkező magánszemély vagyok. lehetőségem van-e ezt az adózási formát átalánydíjasra váltani?
  Előre köszönöm válaszát. Üdvözlettel: Tóth Anna

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Anna!
   Ha adózási módot szeretnél váltani, akkor ezt az adóbevallásban jelezheted a NAV-nak. Fontos, hogy ezt ELŐRE kell jelezni! Konkrétan: a 2014-es jövedelmedről 2015. május 20-ig beadandó adóbevallásban jelezheted, hogy 2015-től tételes átalányadózó szeretnél lenni.

 58. Zsuzsa szerint:

  Kedves Anita és Lóránt!
  Szeretnénk vásárolni egy jó barátommal fele-fele arányban egy horgászházat,melyet kiszeretnénk adni,mint magánszálláshely.A kérdésem az lenne,hogy én, mint gyeden lévő anyuka a nevem alatt működtetthetem-e a horgász házat(magánszálláshelyként)vagy pedig onnantól kezdve elesek a gyedtől?Persze a teljes ház az én nevem alatt futna,a tulajdon jog pedig feles.
  Válaszukat előre is köszönöm!
  Üdvözlettel:
  Zsuzsa

  • Anita&Lóránt szerint:

   Kedves Zsuzsa!
   Gyed mellett nem lehet jövedelemszerző tevékenységet folytatni, le kell mondani. Amiről kevesen tudnak, az hogy van lehetőség a felfüggesztésre is! Ekkor csak gyesre leszel jogosult. Kikerülhető ez a probléma, ha a barátod lesz a szálláshely üzemeltetője.

  • Anita&Lóránt szerint:

   Kedves Zsuzsa! A gyed melletti munkavégzéssel kapcsolatos szabályozás változás alatt van. Végleges döntés előtt érdemes megvárni az új évet, még bármi lehet 2014-ben 🙂

   • Cseh András szerint:

    Kedves Anita!Egyszerű kérdésem lenne:saját jogú öregségi nyugdíj mellett egyéb szálláshely szolgáltatás tevékenységet végzek.A tételes átalányadózást választottam.Melyik bevallási nyomtatványt kell kitöltenem,és összevonódik e a jövedelem a nyugdíjjal?Ha igen akkor mennyi??
    Köszönöm válaszát!

    • Keresztesné Molnár Anita szerint:

     Kedves András!
     A 2014-es jövedelmeinkről a 1453-as számú nyomtatványon kell számot adnunk. A nyugdíjat már évek óta nem kell beleírni.

     • Kecskés Zsuzsa szerint:

      Kedves Anita!

      Fizető-vendéglátást nyújtó, tételes átalányadózást választó magánszemély jövedelmét melyik sorban kell feltüntetni a 1453-as nyomtatványon (összevont jövedelemként nyilván nem, az elkülönülten adózó jövedelmeknél pedig nem találtam erre vonatkozó sort, ugyanakkor a tételes átalányadó összegét itt, a 174. sorban kell bevallani, tehát itt lenne a logikus)

      Köszönettel,
      Zsuzsa

     • Keresztesné Molnár Anita szerint:

      Kedves Zsuzsa!
      A jövedelem összegét nem kell a bevallásban feltüntetni, csak a tételes adót. Az EHO-ról se felejtkezz el!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*