Kiadó lakás: bútorozott vagy bútorozatlan albérlet a nyerő? – a lakástulajdonos szempontjai

lakat

Kiadó lakás: csökkentsd a kockázatod!

Kiadó lakás? Amikor belevágsz az ingatlankiadásba, el kell döntened, hogy a lakást üresen vagy bútorozva adod ki.

Ha már eleve vannak bútorok a lakásban, akkor ez lejátszott meccs, hacsak nem akarsz még egy raktárnak is fizetni a lakberendezés tárolásáért.
Ha üres  a lakás, kezdődhet a kalkuláció. Mielőtt elkezdenél vadul számolni, nézzünk meg pár szempontot, amire nem biztos, hogy magadtól gondoltál volna!
Gondolkozz kicsit a bérlő fejével 🙂

#1. Kiadó lakás: milyen gyakran cserélődik a bérlő?

Az albérlet, mint otthon ideiglenes megoldás, ezt ingatlan tulajdonosként tudomásul kell vennünk. Nem mindegy azonban, hogy pár havonta vagy csak 4-5 évente kell új albérlő után szaladgálnod, az üresen maradó hónap(ok) miatt kieső jövedelemmel számolni.

golyacsalad

Pár hónap és huss, elköltözhet az albérlő…

Akik bútorozott albérletet keresnek, azok hamar beköltöznek, de hamar el is mehetnek. A holmijuk gyakorlatilag pár doboznyi személyes cucc, amit pár óra alatt össze lehet pakolni. Full mobil réteg. Egy bérleti díj emelést azonnal lereagál: költözik.

A bútorokkal költözők jellemzően családok. A költözés nagy macerával, sok fáradsággal és nem kevés kiadással is jár. Egy költözés akár egy havi bérleti díj összegét is elérheti! Valószínűleg hosszabb időre rendezkednek be nálad,  a bérleti díj (fokozatos) emelését jobban tűrik. Hosszabb bérleti időszakokra számíthatsz, kevesebb kieső idővel kell kalkulálnod.

#2. Kiadó lakás: mennyi kárt okozhat Neked egy (rossz) albérlő?

http://tudatosadozo.hu/rossz-berlo/
Ez elég egyértelmű 🙂 A bútorozott lakás ilyen szempontból sokkal sérülékenyebb. Ha a bérlő gondos, a sajátjaként kezeli a lakást, a bútorokat, azok akkor is kopnak, koszolódnak a mindennapi használat közben.

A gondatlan bérlőről már nem is szólva. A következő fokozat pedig a házi állatot tartó vagy a dohányzó bérlő. Tudod, hogy milyen brutálisan beszívódik a macskapisi a szőnyegbe, kanapéba?

tara

Ne csak a kutyát-macskát tiltsa meg a bérleti szerződés!

(TIPP: a bérleti szerződésben kikötheted, hogy a lakásban tilos a dohányzás, akár még az erkélyen is (!). Bármiféle háziállatot is kitilthatsz. Ne csak a kutyára-macskára gondolj. Szerinted mennyire örülnének a szomszédok, ha kiderülne, hogy a bérlőd tarantula tenyészetet tart a lakásban?!)

Az egykor szép, netán új bútorok nagyon gyorsan leamortizálódnak. A lakás színvonala pedig folyamatosan csökken. És csökken. És csökken…..

Cserébe persze magasabb bérleti díjat kérhetsz az albérlőtől, bekalkulálva a berendezés folyamatos szintentartását, a bútorok cseréjét. Az egyértelmű károkozás fedezeteként pedig ott a kaució.

Éppen ezért kösd ki a bérleti szerződésben: a kaució NEM lakható le!

A döntés a Tied, függ a lakástól, a környéktől, az egyéni kockázattűrő képességedtől…

#3. Kiadó lakás: leltár és más macerák

Heti jelentés

Kiadó lakás: a jó bérleti szerződés sok oldalas

A bérleti szerződésben (annak mellékleteként) mindenképpen sorold fel a berendezést! Minden egyes darabot minél pontosabb szöveges leírással, és fotóval!

Rossz példa: 1 db középszőnyeg

Jó példa: 1 db shaggy bézs hullámmintával, 180*220 cm méretű, egyik sarkában fél cm átmérőjű égésnyom + fotó

Brutál meló? Igen! Megéri megcsinálni? Naná! Ugye te sem szeretnél a bérlő kiköltözésekor azzal szembesülni, hogy a jó kis szőnyegedet kicserélték egy kopott vacakra?

Még a bútorozatlanul kiadott lakásokban is vannak leltározandó tárgyak!

Sorolom a példákat: gépek, konyhabútor, fürdőszoba tükör, szappantartó, előszobafal, karnis, konnektor, hogy az energiatakaréskos villanykörtékről ne is beszéljek… Ezeket mind-mind össze kell írni.

Bútorozott lakás = nagyobb jövedelem?

500forint_1969_VFMost jön a matekozás!

A fenti egyenlet igazságát nagyon sokan megkérdőjelezik. Egy lakás bebútorozása igencsak masszív összeg. Kérdés, hogy tudsz-e annyival magasabb bérleti díjat kérni a az ingatlanpiacon, amennyit a berendezésbe befektettél?

Kezdjük ott, hogy a bevételt és a jövedelmet ne keverd össze! Hiába tudsz 30 ezer Ft-tal többet elkérni bérleti díjként, ha előtte 700 ezret költöttél pluszban a lakás berendezésére. A megtérülés esélytelen.

Mikor érdemes bútorozottan kiadni a lakást?

 1. ha már van benne bútor 🙂
 2. ha üres lakást veszel ugyan, de rengeteg bútorod van és nem tudod hová tenni (pl. kisebb lakásba költözöl éppen)
 3. ha kettős hasznosítású a lakás: turisztikai szezonban szálláshelyként üzemelteted, a holtszeonban pedig kiadod pár hónapra. Ez a technika nem is olyan ritka, egyetemek, főiskolák közelében gyakran találkozom vele: szeptembertől júniusig diákoknak kiadó a lakás, július-augusztusban pedig turistáknak.

További hasznos információk ingyenes hírlevelemben, kérd Te is!
Baráti üdvözlettel: Keresztesné Molnár Anita

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Kategória: Ingatlan Címke: , , , , ,
4 comments on “Kiadó lakás: bútorozott vagy bútorozatlan albérlet a nyerő? – a lakástulajdonos szempontjai
 1. Pál szerint:

  Kedves Anita!
  A közel múltba egy ismerősöm azt kérdezte,hogy igaz-e,hogy ha a magánszemély bérbe adja ingatlanát nem kell a NAV felé bejelenteni az ingatlant, mint telephelyet, mivel Ő ott tevékenységet nem végez.
  Köszönettel: Pál

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Pál!
   Az indoklása sántít 🙂 Egy kicsit finomítanék a dolgon:
   – aki adószámmal végzi az ingatlanbérbeadást, annak nyilvánvalóan van a NAV felé tennivalója, hiszen adószámot kell kérnie.
   – aki csak adóazonosítóval (adószám nélkül) végzi az ingatlan bérbeadás tevékenységet, annak nincs bejelentési kötelezettsége.

 2. Schiller Zsuzsa szerint:

  Szia Anita,
  En eddig 2x adtam ki hosszutavukent a lakast es nem bantam meg, hogy bebutoroztam, megpedig ujonnan, IKEA-val.Azaz irhatnek egy negyedik pontot a Te felsorolasodhoz: ha kifejezetten KULFOLDI-t celzunk Berlokent. A kulfoldi soha nem fog ures lakast 1-2-3 evre kivenni es elkezdeni butorokba befektetni. Viszont 2, szamomra fontos dolog van veluk:
  1.) Abszolut leinformalhatoak. (Az elso berlom a sved Nagykovetsegen dolgozo fiatalember volt, a masodik az amerikai iskolaba ideszerzodo fiatal matektanar),
  2.) nem kell felni attol, hogy a vegen nem megy ki, hiszen ok hazamennek, kovetkezeskeppen nem muszaj menni veluk Kozjegyzohoz, Kiuritesi Nyilatkozatot alairatni. (ez esetenkent 20-25.000 Ft)
  Sok szeretettel:
  egy “Tanitvanyod” Schiller Zsuzsa

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Zsuzsa!
   Köszönöm az új szempontot, remek!
   Egyébként általános tendencia, hogy kis lakás üresen vagy bútorozva, nagy lakás/ház pedig üresen vagy részben bútorozva a kelendő.
   Ettől eltérőek azok a családok, akik messziről költöznek. Ők inkább bútorozottan keresnek egy nagyobb ingatlant, mert a bútorszállítás iszonyat sokba kerülhet, a bútorok sérülhetnek, nem bírják a sokadik szétszerelést-összerakást stb.
   Kinek van még saját tapasztalata? Várjuk 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*