Így változik az adózásunk 2017-ben!

Változások az adózásban! Ez várható 2017-ben

Változások az adózásban! Ez várható 2017-ben

Nő a szállásadók átalányadója, változik az első házasok adókedvezménye, eltörlik az EHO-félék egy részét. Pár napja zeng a sajtó a 2017-es adózási változásoktól. Mi vonatkozik belőle a magánszemélyekre? Érthetően és röviden összefoglaltam, ami Rád is vonatkozhat!

 Fontos! Ezt a cikket a 2016. október végén benyújtott törvényjavaslat alapján írom, ami akkor válik véglegessé, ha a Parlament elfogadja! Ez várhatóan 2016. november-december folyamán fog megtörténni. A változásokról folyamatosan értesítem az olvasóimat, itt tudod Te is kérni: http://tudatosadozo.hu/hirlevel/

Maga a törvényjavaslat 204 oldalnyi tömény jogi szöveg, ha vannak mazochista hajlamaid, akkor itt tudod elolvasni: Saláta törvény 2017 Én végigbogarásztam és kiszemezgettem azokat a részeket, ami a magánszemélyekre vonatkozik és Téged is érinthet.

Friss házasok, kisbabások (2015, 2016-os esküvők is!)

A korábbi években már nem járt a házassági adókedvezmény, ha a frigyedet gyermekáldás koronázta. A babaprojekt sikerességétől (pontosan a terhesség 91. napjának hónapjától) az első házasok adókedvezményét felváltotta a családi kedvezmény, a kettőt együtt már nem lehetett igénybe venni. Ezt a rendkívül igazságtalanságot korrigálják most, s a két adókedvezmény egyszerre is járni fog.

Ráadásul 2 évre visszamenőleges hatállyal! Mi lesz a teendőd, ha a Parlament elfogadja ezt a törvénymódosítást?

 • ha 2016-ban terhesség miatt lemondtad az első házasok adókedvezményét, akkor az adóbevallásodban tudod érvényesíteni az elmaradt hónapokra az első házasok adókedvezményét
 • ha 2015-ben terhesség miatt lemondtad az első házasok adókedvezményét, akkor a 2015-ös adóbevallásod önellenőrzésével juthatsz hozzá a pénzedhez. A 2016-ra járó kedvezményt pedig az adóbevallásodban, 2017. tavaszán tudod érvényesíteni. Önellenőrzésben tudunk segíteni, kattints ide: adóbevallás készítése

Szállásadók (Airbnb, booking, fizetővendéglátás)

A tételes átalányadózást választó szobakiadókat érintik a módosítások.

A tervek szerint eltörlik a szobánkénti 6400 Ft-os EHO-t, ezzel egyidejűleg a 32 000 Ft-os szobánkénti személyi jövedelemadót megemelik 38400 Ft-ra. Most hangosan felnevettél, ugye? Hiszen pontosan annyit kell fizetni, mint eddig. A dolog lényege, hogy az EHO bonyolult rendszerét egyszerűsítik, ezzel az emeléssel viszont az államkassza bevétele nem csökken.

Számodra annyi gyakorlati haszna van ennek a rendelkezésnek, hogy jövőre már csak egy számlára kell utalnod, nem kettőre 🙂

Szintén érinthet, hogy az ÁFÁ-ban az alanyi adómentesség határát 6 millióról 8 millióra emelnék. Ez azokat a szálláshely szolgáltatókat érinti kellemesen, akiknek nagy, színvonalas apartmanjuk/ apartmanjaik vannak.

Bankban őrzöd a pénzed?

A kamatjövedelmek után eddig 6% EHO-t kellett fizetni (egész pontosan a bank levonta tőled). Ezt a 6%-os EHO-t  várhatóan el fogják törölni 2017-től. Éljenek a vaskos banki kamatok 😀

Őstermelők

Szintén az EHO-szabályok változása fogja érinteni azokat az őstermelőket, akik a tételes költségelszámolás mellett az egyszerűsített bevallási nyilatkozatot választják.  Erre annak van lehetősége, aki a 4 millió Ft-os határ alatt marad, s eddig a bevétel 5%-ának 15%-át fizette meg EHO-ként. Ez a 15%-os EHO csökken 14%-ra. 

Munkába járás

Aki kocsival jár dolgozni és a munkahelye támogatja, az eddigi 9 Ft/km-es költségátalány 15 Ft/km-re növekszik. Ennek is ideje volt már, ugye??

Nos, ennyi röviden és tömören.

Még egyszer hangsúlyozom: ez még csak törvényjavaslat, ne vedd készpénznek! Ha majd megszavazzák a honatyák, akkor válik valósággá. De még akkor is becsúszhat pár módosító indítvány (lásd fentebb: az első házasokra vonatkozó dolgok lehet, hogy 2 évre visszamenőleg fognak változni…)

en_piros

Baráti üdvözlettel: Keresztesné Molnár Anita családi adótanácsadó

De jó cikk! Meg is osztom az ismerőseimmel!narancs nyil

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Kategória: Adóbevallás, ügyintézés, Alkalmazott vagyok, Ingatlan, Szállásadóknak Címke: , , , , , , , ,
2 comments on “Így változik az adózásunk 2017-ben!
 1. Szűcs Évi szerint:

  “Számodra annyi gyakorlati haszna van ennek a rendelkezésnek, hogy jövőre már csak egy számlára kell utalnod, nem kettőre”
  + még egy apró előny: az SZJA-t vissza lehet igényelni önkéntes nyugdíjpénztári, egészségpénztári stb. kedvezményként, míg ha jól tudom az EHOt nem.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Évi!
   A tételes átalányadózó fizetővendéglátók (szállásadók) által megfizetett szja-ból nem lehet visszaigényelni, csak a költségelszámolók tehetik ezt meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*