Ingatlan bérbeadás: adóelőleg negyedévente!

feszek

Ingatlan bérbeadás: adóelőleg negyedévente a NAV-nak!

Kiadó ingatlanod van? Akár albérletként, akár szálláshelyként hasznosítod,  ne feledd el, hogy adóelőleget kell fizetned! Az ingatlan bérbeadás után nem az adóbevalláskor kell az adót befizetni, hanem negyedévenként részletekben. Pontosan mikor, hogyan, hová kell fizetned? Itt jönnek a részletek!

Hangsúlyozom: az ingatlan bérbeadás alatt jogszabály szerint a hosszútávú kiadást értjük, lakás esetén tehát az albérletet. A turistáknak történő lakáskiadás (Airbnb-s lakás, szállás.hu, apartmanozás, bookingozás…) hivatalos elnevezése nemes egyszerűséggel: “Üdülési, egyéb átmeneti szálláshely-szolgáltatás”, részemről szállásadásnak nevezem.

Ha még nem döntötted el, hogy turistáknak vagy albérlőnek add ki a lakást, olvasd el ezt: “Lakáskiadás: bérlők vagy turisták?”

Negyedéves adóelőleg ingatlanbérbeadás esetén (“albérlet”)


Ha szabályosan akarsz eljárni, akkor bizony nem kevés adminisztrációval kell számolnod. Negyedévenként ki kell számolni, hogy mennyi volt a jövedelmed, pontosan úgy, mintha az évvégi adóbevallásodhoz számolnál. Ennek gyakorlati furfangjairól itt tudhatsz meg többet: ingatlanbérbeadás adózása 

Negyedéves adóelőleg szállásadás esetén (Airbnb-s lakás)

A szállásadók adózásáról ebben a cikkben adunk áttekintést:  Így adózik Zimmer Feri avagy magánszállásadók adózása

Azok a szállásadók, akik a tételes költségelszámolást választották, ugyanúgy kell eljárniuk, mint az ingatlanbérbeadóknak, azaz negyedévente ki kell számolniuk a jövedelmüket.

Ennél egyszerűbb a dolgod, ha tételes átalányadózó vagy (azok a szállásadók, akik szobánként fixen 32 ezer Ft szja és 6400 Ft EHO fizetését választották). A befizetendő szja-t és az EHO-t négy egyenlő részletben kell befizetni, azaz szobánként 8000 Ft személyi jövedelemadót és 1600 Ft EHO-t.

2017-től változás!!!

Megszüntették az EHO-t, viszont az SZJA-t fölemelték 38 400 Ft-ra. A negyedéves általányadó 9 600 Ft lett szobánként.

 

Mikor kell az ingatlan bérbeadás utáni adóelőleget befizetni?

A jogszabály úgy fogalmaz, hogy mindig “a tárgynegyedévet követő hó 12. napjáig”. Ne menekülj el, lefordítom 🙂

I. negyedév (január-február-március): az ingatlanbérbeadás adóelőleg fizetés határideje: április 12.

II. negyedév (április-május-június): az ingatlanbérbeadás adóelőleg fizetés határideje: július 12.

III. negyedév (július-augusztus-szeptember): az ingatlanbérbeadás adóelőleg fizetés határideje: október 12.

IV. negyedév (október-november-december): az ingatlanbérbeadásadóelőleg fizetés határideje: következő év január 12.

NAV-számlaszámok adóelőleg utalásához:

A NAV-hoz befizetendő szja előleget és az egészségügyi hozzájárulás előlegét ezekre a bankszámlaszámokra kell utalni:

 • Személyi jövedelemadó: 10032000-06056353-00000000
 • Egészségügyi hozzájárulás: 10032000-06056212-00000000

Fontos!
A közlemény rovatba mindenképpen írd be az adóazonosítódat/adószámodat, különben az APEH / NAV nem tudja jóváírni a nevedre a befizetett összeget!
A teljes listát itt olvashatod: számlaszámok

TIPP: az e-bankodban mentsd el állandó partnernek ezeket a számlaszámokat, így nem kell negyedévente elővarázsolnod 🙂

Csekk

Ha ragaszkodsz a hagyományos módszerhez, akkor csekket kérhetsz írásban, külön erre szolgáló nyomtatványon, de szerintem sokkal egyszerűbb, ha felhívod a 06 (40) 42-42-42-es telefonszámot és szóban igényled. Az adószámodat/adóazonosítódat készítsd elő.

lakáskiadás adózása nem annyira bonyolult, de a köré épült adminisztráció elég összetett. Azért, hogy hibátlanul tudd az ingatlan bérbeadást folytatni egész napos képzést szervezünk. Kattints erre a linkre és nézd meg a részleteket:

<Lakáskiadás képzés> 

Jól fizető és problémamentes bérlőket kívánok!

en_piros
Baráti üdvözlettel: Keresztesné Molnár Anita
családi adótanácsadó
Oszd meg másokkal, had örüljenek a többiek is a pontos  információknak! Köszönöm 🙂narancs nyil

 

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Kategória: Adóbevallás, ügyintézés, Ingatlan Címke: , , , , , , , , , , ,
95 comments on “Ingatlan bérbeadás: adóelőleg negyedévente!
 1. Szabó Péter szerint:

  Kedves Anita,

  Amennyiben tárolót adok ki 9000 Ft/hó-ért, amiben a közös költség 1000 Ft, amit én fizetek. Akkor az adót 8000 Ft után kell fizetni, vagy 8100 Ft után?

  Köszönöm
  Péter

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Péter!

   Ha a költségelszámolást választod, akkor 8 000 Ft után fizeted az adót, ha a 10%-os költséghányadot alkalmazod, akkor 8 100 Ft után kell adóznod. Te döntöd el, hogy melyiket szeretnéd 🙂

 2. Faragó László szerint:

  Kedves Anita!

  Külföldön élek családommal, szeretném a házunkat kiadni. Itt külföldön nekem is házat kell bérelnem, aminek a költsége kb a háromszorosa annak, amit a saját házam bérbeadásáért kapnék. Elszámolhatom-e költségként a saját bérleti díjamat, ha tételes adózást választok, és kell-e negyedévente bármit is tennem az adóhatóság felé ilyen esetben?

  Nagyon köszönöm válaszát!
  László

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves László!

   A külföldön bérelt lakóingatlan bérleti díja elszámolható költségként tételes adózás esetén. Ennek van pár apró feltétele, de ez általában teljesülni szokott. Mivel a költség meghaladja a bevételt, így jövedelmed nem keletkezik ingatlan bérbeadásból és adóelőleget sem kell fizetned negyedévente. Az éves adóbevallásodban viszont fel kell tüntetned a bevételt és a költségeket erről ne feledkezz el!

 3. Viki szerint:

  Kedves Anita!

  Előre is elnézést, ha már volt róla szó, de még “kezdő” vagyok a témában, és nem világos számomra: ha szeptembertől decemberig adom csak ki a lakásomat, melyik tárgynegyedév 12. napja vonatkozik rám, mint az adóelőleg befizetésének határideje? Mivel ez csak négy hónap, befizethetem egy összegben az egészet – sőt, az adó teljes összegét? Válaszát előre is nagyon köszönöm!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Viki!

   Nálad a szeptember esik a harmadik negyedévre. A szeptember után kell október 12-ig adóelőleget fizetni, majd október-november-december időszakra 2018. január 12-ig kell befizetni az adóelőleget. Annak semmi akadálya nincs, hogy hamarabb befizesd, a NAV nem fog kamatot adni rá és még piros pontot sem kapsz érte, de a Te dolgod egyszerűbb 🙂

 4. B. Annamária szerint:

  Kedves Anita!

  Férjemmel van egy közös lakásunk, amit bérbe adunk, 50-50% a tulajdoni hányadunk, mindketten bérbeadók vagyunk a bérleti szerződésben, viszont a férjem adózik a bérbeadás után 100%-ban. Ez úgy oldottuk meg, hogy írtunk egymás között egy megállapodást, hogy a bevétel őt illeti. Ez így rendben van, vagy lehet ebből probléma a NAV-nál?

  A közös lakáson kívül bérbe adok egy másik lakást is, aminek csak én vagyok a tulajdonosa és adózok utána. Emellett egyéni vállalkozást szeretnék indítani, KATÁ-s szeretnék lenni. A 17T101E nyomtatványon kell bejelenteni, hogy bérbeadási tevékenységet kívánok folytatni egyéni vállalkozás keretén kívül? A KATA és a bérbeadás magánszemélyként így nem zárja ki egymást? A KATA 8 millió forintos alanyi adómentesség felső értékhatárába a bérleti díj bevétel beleszámít? A bérbe adott lakás ugye nem számít telephelynek és nem kell utána IPÁ-t fizetni?

  Köszönettel: Annamária

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Annamária!

   Férjeddel kötött megállapodás teljesen korrekt. Semmi probléma nem lesz a NAV-nál.
   A bérbeadási tevékenységet magánszemélyként fogod folytatni, ez nem zárja ki a KATA-t.Ha már elindult a vállalkozásod akkor kell a 17T101E nyomtatványt használni.
   A 8 milliós alanyi adómentesség határába sajnos bele kell számítani az ingatlan bérbeadás bevételét is. Ha véletlenül átléped, akkor a KATA-s tevékenységed ÁFA körös lesz, az ingatlan bérbeadás viszont tárgyi mentesként marad ÁFA mentes. Arra figyelj, hogy aki a vállalkozást évközben indítja, annak nem 8 millió Ft az alanyi adómentesség határa, hanem arányosítani kell!

 5. Németh Ágnes szerint:

  KEdves Anita!

  Édesanyám 2016 áprilisa óta kiadja albérletként a lakását. Egy ismerős segített az adóelőleg összegének kiszámításában és az adóbevallást is ő csinálta meg. Most kezdem azt hinni, hogy félretájékoztatott és az adóbevallást sem jól csinálta meg…
  1)Megjött a NAV tájékoztató levele, miszerint elég nagy összegű túlfizetése van az SZJA számláján. Én úgy értelmeztem a levelet, hogy a NAV nem tud róla, hogy az albérletkiadás miatt van az SZJA befizetés és ezért nem vontak SZJA-t neki ezzel kapcsolatban.
  Az adóbevallásban a munkabérből származó adóelőleg levonáshoz adta hozzá az ismerős a befizetett adóelőlegeket…Semmilyen külön lap nincs, ahol negyedéves bontásban látszana az SZJA adóelőleg befizetés, albérletkiadás…Milyen lapon kellett volna ezt megtenni?
  2)Továbbá édesanyám nevén maradtak direkt a közüzemi számlák, adóelőleg befizetés a 10% alapján történt, de végül tételes elszámolás lett (ismerős szerint így járt jobban, többet kapott vissza adóbevallás után a NAV-tól)! Ha a saját nevén vannak a számlák, akkor milyen elszámolást is választhat?
  3) EHO fizetés akkor van, ha a bevétel az 1millió ft-ot meghaladja. Az ismerős úgy tájékoztatott, hogy mivel a rezsi bevétel és kiadási oldalon is jelentkezik, ezért az 0 ft, nem növeli a bevételt, tehát ha az albérlet díja nem haladja meg éves szinten ezt az összeget, elég csak adóelőleget fizetni. Ez igaz így?
  4)Számlák elszámolhatóak úgy is, ha a lakcímére és az albérlet címére vegyesen vannak kiállítva?Mert tavalyi évre csak az lett beszámítva ami az albérlet címére lett kiállítva de van több, ami a saját lakcímére lett (véletlenül).

  Köszönöm segítségét!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Ági!
   Itt nincs lehetőség ennyi kérdés megválaszolására, ráadásul egyéb körülményeket is tisztázni kellene a korrekt válaszhoz. Jó szívvel ajánlom figyelmedbe ezt a képzésünket: Itt ráadásul az adóbevallás kitöltését is megtanítom, így nem lesztek rászorulva ismerősök bizonytalan szakmaiságú segítségére 😉

 6. Sándor szerint:

  Kedves Anita!

  Szeptember 1- től kiadom a lakásomat. Előtte, még júliusban, augusztusban kicseréltem a lakásban lévő 2 db. függönyt (darabját 20 ezer Ft-ért), ezekről természetesen számlám is van.
  Ezeket a költségeket el tudom számolni hiába keletkeztek korábban, mint a kiadás időpontja? És ha igen, akkor a 3. negyedéves tételes bevallás adóelőlegénél lehet ezt figyelembe venni? Ebben az esetben adóelőleget sem kell fizetnem októberben a levont költségek miatt?

  Köszönöm válaszait!

  Üdvözlettel:
  Sándor

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Sándor!

   A tevékenység megkezdése előtt felmerült költségek elszámolására is lehetőséget nyújt az SZJA törvény az ingatlan bérbeadással foglalkozók számára.
   A harmadik negyedéves kiadásai közé beszámíthatja és ilyenkor valóban előfordulhat, hogy a kezdő költségek elszámolása miatt a harmadik negyedévben nem lesz jövedelme, így adóelőleget sem kell fizetnie az ingatlanbérbeadás tevékenység után.
   Egyébként negyedévente nem kell semmilyen bevallást beküldeni a NAV-hoz, elég az adóelőleget utalni.

   • Sándor szerint:

    Kedves Anita!

    Köszönöm válaszait!
    Még annyi lenne a kérdésem, hogy a tv- internet számla amit az albérlők fognak fizetni rajtam keresztül (mivel az én nevemen van az előfizetés) szerepelhet mindkét oldalon (bevétel, kiadás) tételes elszámolásnál minden hónapban?

    Üdvözlettel:
    Sándor

    • Keresztesné Molnár Anita szerint:

     Kedves Sándor!

     Igen, bevételként és költségként is elszámolhatod.

 7. Tamás szerint:

  Kedves Anita!

  Egy olyan kérdésem lenne, hogy tételes költségelszámolásnál van-e annak jelentősége, hogy egy számla elektronikus vagy papíralapú? Ha a közmű elektronikus számlát állít ki, az ugyanúgy elszámolható költségként, mint a papíralapú számla? Elég, ha azt a gépemen plusz egy mentésre szolgáló adathordozón az elévülési idő végéig megőrzöm?

  Válaszodat előre is köszönöm!
  Tamás

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Tamás!

   Elszámolhatóság szempontjából nincs jelentősége annak, hogy elektronikus számláról vagy papír alapú számláról van szó. A megőrzési szabályok eltérőek, a papír alapú számlát papír formájában kell őrizgetni, az elektronikus számlát pedig elektronikus formában valamilyen elektronikus adathordozón, akár a gépeden is. Az elévülési idő nagyjából hat év. A pontos számításról itt olvashatsz még: https://tudatosadozo.hu/meddig-kell-megorizni-az-adobevallast-meddig-ellenorizhet-a-nav/

 8. Bognár Emese szerint:

  Kedves Anita,

  Július 25-től adtuk ki a lakásunkat. Előtte felújítottuk. Mindenről kértem számlát. Ezt a következő 1/4 éves bevallásnál kell figyelembe venni vagy csak a teljes éves elszámolásnál amikor a bevallást csináljuk.

  Köszönöm szépen

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Emese!
   A felújítás számláit a harmadik negyedévben költségként figyelembe veheted. Így valószínűleg adóelőleget sem kell majd fizetned.
   A negyedévről nem kell bevallást küldeni, csak az adóelőleget befizetni, ha van befizetendő adóelőleg.

 9. Nagy Péter szerint:

  Kedves Anita!

  A magánszemély ingatlan bérbeadása esetén az adó megállapításhoz ki kellene számolnom az értékcsökkenés mértékét. Az a szabály, hogy ez az összeg az adás-vételben meghatározott összeg. Itt nem számítanak az évek? Nem mindegy, hogy a 20 éve vásárolt ingatlannak ma közel 8-10-szeres az értéke, lényegesen más az é.cs összege. Tisztelettel: Péter

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Péter!
   A törvények sajnos nem adnak lehetőséget arra, hogy az ingatlan értékét piaci szintre hozzuk. Ha 20 éve vettél egy lakást 2 millió Ft-ért, ami most 30 milliót ér, akkor is csak a tényleges szerzéskori értéket szabad figyelembe venni 🙁

 10. Gábor szerint:

  Kedves Anita!

  Elolvastam a hozzászólások között szereplő kérdéseket és a válaszokat. 1-2 dolog nem tiszta. Segítene kérem?

  Ha nem kérek adószámot, és kiadom a lakásomat a 10%-os költségátalánnyal, akkor ugye jól látom, hogy a NAV-nak semmit se kell bejelenteni? Csak utalni a cikkben szereplő bankszámlaszámokra negyedévente 12-éig az SZJA-t(10032000-06056353-00000000) és ha kell, az EHO-t (10032000-06056212-00000000) úgy, hogy a közleménybe beírom az adójelemet.

  Innen a NAV honnan fogja tudni, hogy becsületes vagyok és tényleg annyit utalok, amennyit kell?
  Azért érdekes ez, mert voltak kérdezők, akik késve utaltak a NAV felé. Azt válaszolta, hogy: “Némi késedelmi kamattal megúszod, ha gyorsan rendezed”

  Honnan tudja a NAV, hogy késedelmi kamatot kell megállapítania? És nem mondjuk az van, hogy egy ideig nem sikerült kiadni az ingatlant és azért nem utaltam az SZJA-t. Vagy az lesz nekik gyanús, hogy utána egyszerre sokat utalunk?
  A kérdésem tehát, hogy hogy állapítja meg a késedelmi kamatot és hogy értesít engem erről?

  És mi van, ha azért utalunk többet, mert a régi ingatlant eladtam, 3-4 hónapig nem volt ilyen bevételem, aztán vettem egy drágább ingatlant, azt adtam ki és kétszer annyi SZJA-t fizettem. Ez úgy tűnhet, hogy elmaradt pénz.

  És még egy kérdés. Ha befejezem a kiadást, akkor a NAV honnan tudja majd, hogy azért nem utalok mert befejeztem, vagy azért mert elfelejtettem? Azaz kell nekik jelezni, hogy na ez itt most szünetelni fog határozatlan ideig? Vagy azt, hogy ennek mostantól vége.

  Köszönöm a válaszokat,
  Gábor

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Gábor!

   Az adóbevallásba fel kell tüntetni negyedéves bontásban, hogy mikor mennyi adóelőleget kellett volna utalni. Ha ennél kevesebbet utaltál, vagy egyáltalán nem utaltál, akkor egyérteműen látszatni fog, hogy késedelmi pótlékot kell számolni rá. Időben ez a következőképpen zajlik: 2017-ben év közben utalod az adóelőlegeket. 2018. tavaszán beadod az adóbevallást. 2018. nyár végén a NAV kiszámolja, hogy kell-e késedelmi pótlékot fizetni és 2018. november 15-ig kell befizetned.

   • Gábor szerint:

    Kedves Anita!

    Köszönöm, sok minden kitisztult a fejemben.

    Erre még esetleg kaphatnék egy rövid választ:
    “Ha nem kérek adószámot, és kiadom a lakásomat a 10%-os költségátalánnyal, akkor ugye jól látom, hogy a NAV-nak semmit se kell bejelenteni? Csak utalni a cikkben szereplő bankszámlaszámokra negyedévente 12-éig az SZJA-t(10032000-06056353-00000000) és ha kell, az EHO-t (10032000-06056212-00000000) úgy, hogy a közleménybe beírom az adójelemet.”

    Nagyon köszönöm a segítséget!

 11. Kócsó Adrienn szerint:

  Kedves Anita

  Júliustól szeretném kiadni lakásomat magánszemélynek.

  15% adóelőleget negyedévenként kell befizetnem.

  Mivel csak Júliustól adom ki így mentesülök az 1-2-3 negyedévenkénti fizetéstől? Köszönöm

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Adrienn!

   Adóelőleget csak azokban a negyedévekben kell fizetni, amikor ténylegesen ki van adva a lakás.

 12. Láng Éva szerint:

  Kedves Anita!
  Magánszemélyként egy Bt-nek adom ki a lakásomat hosszú távra. Ebben az esetben milyen számlát kell kiállítanom? Kell hozzá adószámot igényelnem?
  Köszönettel: Éva

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Nem kötelező adószámot igényelni, adóazonosítóval is kiadható az ingatlan.
   Akinek nincs adószáma, az nem tud számlát kiállítani (számlatömböt sem vásárolhat a nyomtatványboltban). Ilyenkor a számla helyett egy számviteli bizonylatot kell írnod, ami gyakorlatilag ugyanazokat az adatokat tartalmazza, mint egy számla.

 13. Széplaki Rózsa szerint:

  Kedves Anita!
  Szeretném megkérdezni ha 2017. február óta adjuk ki az ingatlanunkat, de lemaradtunk az I. negyedéves április 12-i határidőről az adóelőleg befizetéséről. mit tehetünk? belehet még fizetni? vagy az 1. és 2. negyedévet egyszerre?
  Köszönettel
  Rózsa

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Rózsa!
   Be lehet fizetni most is, vagy majd a két negyedévet egyszerre.
   Annyi, hogy a késedelmes befizetés miatt a NAV egy kis késedelmi pótlékot fog felszámolni.

 14. Kincses Roland szerint:

  Kedves Anita! Sajnos rossz tanácsra hallgatva nem jelentettem be a bérletből származó jövedelmem, évekre visszamenőleg. Szeretnék a “legkisebb rossz” árán kijönni ebből a helyből. Hol kezdjem ? Mire számíthatok ?

 15. Mózsik Lászlóné szerint:

  Kedves Anita!
  Lányommal 50-50%-ban vagyunk tulajdonosai egy Bp-i lakásnak. Lányom Cipruson dolgozik, ahol lakást bérel, a Bp-i lakás ki van adva. A számlák az én nevemre vannak kiállítva.
  A kérdésem az, hogy a Cipruson megfizetett lakbérének az 50%-át el lehet-e számolni ktg-ként mivel 50%-ban tulajdonos?

  Előre is köszönöm válaszát: üdv Ilona

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Ilona!
   Először azt kellene eldöntenetek, hogy valójában ki volt a bérbeadó!
   Egyébként ebben a felállásban azt javaslom, hogy a lányod adja ki a lakást, teljes mértékben ő adózzon. Így már a kérdésed nem is lesz kérdés, ugye? 🙂

 16. Kaszàs Anikô szerint:

  Kedves Anita!
  Most adok ki először lakàst, ès szeretnèk tanàcsot kèrni, hogy hogyan tudok utànna adózni, ès hogy be kell e valamit jelentenem e a nav felè.A lakàs bèrleti díja 60 000 ft/hó.Vàlaszàt előre is nagyon köszönöm!
  Üdvözlettel: Anikó

 17. Lehel Csabáné szerint:

  Kedves Anita!
  Egyetlen jövedelmem a lakás (Budapest, 2. kerület) bérbeadása. A kérdésem az, hogy milyen NAV számlára kell a negyedévi adóelöleget befizetni? És kell-e negyedévenként “adóelöleg-nyomtatványt” az adóelöleghez a Navnak beküldeni.Hálás köszönettel.

  Lehel Csabáné

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Ági!
   Az ingatlan bérbeadás miatt fizetendő negyedéves adóelőleg személyi jövedelemadó, a számlaszámot ebből a cikkből tudod kipuskázni: http://tudatosadozo.hu/szamlaszamok/
   Semmilyen nyomtatványt nem kell negyedévente beküldeni, a NAV-nak elég, ha csak a pénzt utalod 🙂

 18. Tamás szerint:

  Kedves Anita,

  Ha fizetem a negyedéves előleget a szálláshelyem után akkor a májusi határidőre kell rendes adóbevallást készíteni, ha nincs egyéb jövedelmem?

  Köszönöm válaszát előre is.
  Üdv,
  Tamás

 19. Béla szerint:

  Kedves Anita!
  Hosszú távra magánszemélyként, albérletként adom ki lakásom, a 10%-os költséglevonást választottam.
  Negyedévente fizetem az összes bérleti díj ( havi 30000 Ft) 90%-a után a 15% Szja.-t.
  A kérdésem az, hogy mivel a rezsi költségeket utólagos elszámolással nekem fizeti az albérlő ( az én nevemen vannak a mérőórák ), ezt bármilyen módon figyelembe kell-e venni az adóbevallásnál?
  Köszönöm ha időt szakítasz a válaszadásra!

 20. B. Veronika szerint:

  Kedves Anita!
  Mi a teendő abban az esetben, ha 2016-ban csak másfél hónapra adtuk ki a lakásunkat és a bevétel nem haladja meg a 100 ezer Ft-ot?
  Előre is köszönöm segítségét!
  B. Veronika

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Adóbevallást kell készíteni és adót is kell fizetni, ha volt jövedelem.
   A bevétel szerény mértéke nem mentesít semmi alól!

 21. Tibor szerint:

  Kedves Anita!

  Elolvastam a vonatkozó cikket, de sajnos nem találtam választ a kérdésemre.
  Van egy lakásom, amit szállásadóként, alkalmanént adok ki. Én magam egy bérelt házban lakom. Ebben az esetben is “semlegesíti” egymást a kettő?

  Az bérbeadott ingatlan forgalma változó, a ház bérlete fix. Ebben az esetben hogyan kellene számolnom a fizetendő adót?

  Szállásadóként kérhetem-e a bérleti díjat euróban?

  Válaszodat előre is köszönöm: Tibor

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Tibor!
   A köznyelvben veszedelmesen keveredik ez a kétféle lakáskiadás.
   Adó szempontjából viszont nagyon gondosan külön kell választani!
   A szálláshely szolgáltatás(fizetővendéglátás) bevételéből NEM SZABAD költségként levonni a más településen bérelt, lakhelyedül szolgáló ingatlan bérleti díját!
   A szállásdíjat kérheted euróban, s a számlát is euróban fogod majd kiállítani.

 22. Kovács Gábor szerint:

  Kedves Anita!

  Az értékcsökkeneés elszámolása 2017-ben alkalmazható a 10% költségátalány melett?
  Tehát a bérleti dijból levonom az évi 2% écs-t (a 12-ed részt) és a fennmaradó összeg 90 %-a után számítom az adót?
  üdvözlettel:

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   NEM!
   A kétféle adózási módot ne kevergesd, nagy baj lehet belőle!

 23. Zsolt szerint:

  Kedves Anita!

  Van egy lakásom, amit magánszemélyként albérletként adok ki. Viszont én magam is (másik városban) albérletben lakom. Az bérleti díj, amit én fizetek több, mint amennyiért én kiadom a saját lakásomat. Ergo a lakhatásom “mínuszos”.
  Létezhet, hogy ebben az esetben nem kell adót fizetnem?

  Köszönettel:

  Zsolt

 24. Roland szerint:

  Kedves Anita!

  Tételes költségelszámolást választottam egy újonnan nyíló vendégháznak.
  Az első negyedévben többet tudok elszámolni, mint amit be kellene fizetnem adóelőlegként. Ilyenkor mi az eljárás? Egyszerűen nem utalok semmit vagy igazolnom kell már abban a negyedévben számlákkal vagy elég csak év végén az adóbevallásnál?
  Előre is köszönöm válaszát.

  Üdv: Roland

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Roland!
   Ebben az esetben egyszerűen nem kell adóelőleget utalni a NAV-nak 🙂
   A számlákat nem kell beküldeni, viszont gondosan meg kell őrizned őket elévülésig, ez durván 6 év.

 25. Sz. Márk szerint:

  Kedves Anita!

  Amennyiben valaki hosszútávú lakáskiadó, és adószámos magánszemélyként már számláznia is kell, milyen dátumokat kell az alábbi helyeken feltüntetnie?
  “Teljesítés időpontja”
  “Számla kelte”
  “Fizetési határidő”

  Lehet az első a hónap eleje, a második a konkrét fizetés/átutalás dátuma, a harmadik pedig üresen hagyva? Rezsire és bérleti díjra is értve. Kiállítható egy számlára mindkét tétel (rezsi+bérleti díj)?

  Előre is köszönöm megtisztelő válaszodat és segítségedet.

  Üdvözlettel
  Márk

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Márk!
   Ha a bérlő egy összegben fizeti meg neked a bérleti díjat és a rezsit, akkor egy számlán is fel lehet tüntetni, ennek semmi akadálya.
   A dátumok attól is függnek, hogy tárgyhavi bérleti díjat fizet, vagy a következő hónapot előre.

 26. Bakos Tibor szerint:

  Kedves Anita!

  Most szándékozom bérbe adni lakásomat. Kérdezném, ha tételes költségelszámolást választok, pl. most az első negyedéves adóelőleg megállapításánál figyelembe vehetek-e tavalyi számlákat, amelyek a lakás kiadhatóvá tétele érdekében vásárolt termékekről szólnak (bútor, függöny, hűtő, stb.)? Továbbá mi a teendő, ha az első negyedévben a költségek még meghaladják a bevételt? – Egyszerűen csúsztatom a többletköltséget a következő negyedévre, s csak akkor fizetek adóelőleget, amikor már “pozitív a mérleg”? Az EHO ettől függetlenül fizetendő?

  Előre is köszönöm a választ!

  Üdv.
  Tibor

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Tibor!
   Az ingatlan bérbeadás kiadásainak egy része természetszerűleg megelőzi a bevételeket. Ez egyszerűen az Élet rendje 🙂 Szerencsére ezt az adószabályok is tolerálják, s a tevékenység megkezdését megelőző 3 évben keletkezett számlák is elszámolhatók költségként.
   A berendezési tárgyak esetén azért annyira nem egyszerű a helyzet, értékhatárhoz kötött, hogy mit milyen mértékben számolhatunk el költségként. Jelén keretek nem elégségesek, hogy teljes egészében kifejtsem ezt, ezen a képzésen hosszasan és részletesen beszélek erről, szeretettel ajánlom figyelmébe 🙂 : http://tudatosadozo.hu/hosszutavu-lakaskiadas-adozasa-trening/

 27. Kovács Rita szerint:

  Végigolvasva a kérdéseket/válaszokat, rájöttem, hogy több hibát is elkövettem. Az egyik tévedés (1.év), hogy nem az Szja számlára utaltam az előleget, hanem a szja-előleg (dolgozóktól levont) számlára. Nekem ez volt a logikusabb, ha dolgozói szja-előleg oda megy, akkor úgy éreztem, ennek is ott a helye. Mit tehetek?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Rita!
   Nem tragikus a helyzet, a különböző adónemek (adófajták) között lehet átvezetést kérni. Ha meg tudod csinálni, akkor a NAV oldaláról töltsd le a 1617-es nyomtatványt. Ha nem megy, akkor Ügyfélszolgálaton segítenek.

 28. Guáth Csilla szerint:

  Tisztelt Anita!

  Sorházamat szeretném kiadni alkalmanként.Milyen adókat kell megfizetnem.

  Tisztelettel:Csilla

 29. Iván szerint:

  Kedves Anita!

  Elbambultam a III. negyedévi határidőt, ma, azaz egy hét késéssel fizettem be albérletre az SZJA-t és az EHO-t. Gondolom, ez nem jelent igazán komoly késedelmi kamatot, de abban tudnál segíteni, hogy nagyjából mekkora százalékokkal számoljak? Előre is köszönöm!

 30. Mátay Béláné szerint:

  Kedves Anita!

  Nyugdíjas vagyok,és szeretném otthonom egy részét kiadni.(Önálló lakás).Hogy kellene adóznom utána? Összevontan a nyugdíjjal-mert akkor nem éri meg-,vagy csak a bérleti díj után?
  A választ előre is köszönöm

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Kérdező!
   A nyugdíjjal már évek óta nem kell összevonni a jövedelmeket, az adóbevallásba sem kell beírni.
   Az ingatlan bérbeadás jövedelme önálló tevékenység, fizetéssel, más jövedelmekkel sem kell összevonni.

 31. Esztella22 szerint:

  Kedves Anita!

  ingatlan bérbeadással kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni.Németországban dolgozom. Van egy budapesti lakásom amit ki szeretnék adni, de nem szívesen fizetném be a magyarországi adóterhet, miközben Németországban lakást bérelek. Melyik a jobb megoldás, ha a németorszagi adóbevallásomba írom be a bérleti jövedelmet és itt együttesen adózom, vagy egy egyéni vállakozói kiváltásával járok jobban legköltségelve a kinti albérleti díjat, utazások, telefon ktg stb..

  Előre is köszönöm a válaszát és a segítségét! 🙂
  Üdvözlettel:
  Eszter

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Eszter!
   Ezt sajnos nem lehet opcionálisan eldönteni 🙁 Az ingatlanból származó jövedelem abban az országban adózik, ahol az ingatlan van.
   Magyarországon nem kell vállalkozóit kiváltani az ingatlan bérbeadáshoz.
   A legjobban akkor jársz, ha átbeszéljük együtt az egészet, személyre szabottan. A számok tükrében tudok véglegeset mondani, de lehet, hogy nem is kell adót fizetned itthon 🙂 Itt keress meg légy szíves: online adótanácsadás vagy iroda@tudatosadozo.hu
   Üdvözlettel: Keresztesné Anita

 32. Török Dénes szerint:

  Kedves Anita!

  Magánszemélyként hosszútávra adom ki a lakásomat 2016. szept 10-től. 3 gyermek után járó adókedvezményt veszek igénybe, ami az állandó fizetésem, ill. a lakáskiadás és egyéb jövedelmeimmel együtt is biztosítják, hogy ne kelljen szja-t fizessek.

  Kérdésem, hogy a lakáskiadásból származó bevételemből ennek ellenére be kell fizessek 15% adóelőleget negyedévenként, amit év végén visszaigényelhetek, vagy be se kell fizetni az adóelőleget?

  Előre is köszönöm válaszod!

  Üdv:

  Dénes

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Dénes!
   Az adóelőleg kalkulálásakor nyugodtan figyelembe veheted a családi kedvezményt. Ha úgy jön ki, hogy a családi kedvezmény lefedi a bér mellett az ingatlan bérbeadás adóját is, akkor nem kell befizetni adóelőleget.

 33. Zsuzsa szerint:

  Üdvözlöm!

  Én még csak most ismerkedem a témával ezért elnézést a kérdésért!Tételes elszámolást akarok választani de a számlákat a saját névre de nem a kiadott albérleti lakás címére hanem az állandó címemre állították ki.

  .Ez esetben is elszámolható?Mert igazából a személy adózik és nem a helyszín!Legalább is én így értelmezem!
  Válaszát köszönöm!
  Zsuzsa

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Zsuzsa!
   Tökéletesen látod 🙂 Az ingatlan bérbeadás kiadásszámláit a lakcímedre kell kiállíttatni.

 34. Fehér Szabolcs szerint:

  Kedves Anita!
  Tételes költségelszámolás esetén, napokra lebontva lehet a rezsiköltséget elszámolni? Pl. jún. 30-tól van kiadva az ingatlan, a fogyasztási időszakot meg mondjuk minden hó 10-ig számlázzák, akkor jún. 10-ig az első számla időarányosan (10 napra) és utána a második számla időarányosan és így tovább? Remélem érthető a kérdésem! Ha átalánydíjat fizetek rezsiként, akkor az átalány összege vehető figyelembe?
  Nagyon köszönöm előre is szíves válaszát!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Szabolcs!
   Remélem, hogy a bérlő beköltözésekor leolvastátok a mérőórákat 🙂
   Tört időszakban a legtutibb a tényleges fogyasztás alapján megbontani a számlákat.

 35. Veress Áron szerint:

  Kedves Anita!
  Ha csak szobát adok ki, nem a teljes lakást, és a 10%-os költséghányadot választom, a szerződésben az áll, hogy a bérleti díj magában foglalja a rezsiköltségeket is, nem úszhatom meg a mérőórák átiratását?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Áron!
   Ha a bérleti díj magába foglalja a rezsiköltséget, akkor nem kell átíratni a bérlő nevére a mérőórát!

 36. Zoltán szerint:

  Kedves Anita,

  ez év januárja óta van kiadva a lakásom, úgy terveztem, hogy az év végi adóbevallás során fogom kiszámolni / elszámolni a fizetendő adót. Most szembesültem az adóelőleg fizetési kötelezettséggel, így ha jól értem, már 2 negyedéves csúszásban vagyok.
  Ha a napokban befizetem az eddig elmaradt előleget, milyen büntetésre kell számítanom a hatóság részéről? Létezik ilyen esetre méltányossági eljárás, ha jóhiszeműen hibáztam és magamtól javítom a hibát?

  Köszönettel
  Zoltán

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Zoltán!
   Némi késedelmi kamattal megúszod, ha gyorsan rendezed 🙂

 37. Dóber Edina szerint:

  Kedves Anita!
  Ha a lakásomat adószám nélkül magánszemélyként adom ki,hogyan tudom ezt bejelenteni a Nav-nál?
  Másik kérdésem: elszámolható-e költségként a mosógép,íróasztal,asztali lámpa beszerzése?
  Köszönöm elöre is válaszát.
  Üdvözlettel,
  Edina

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Edina!
   Ha adószám nélkül, mindössze adóazonosítóval fog ingatlant bérbe adni, akkor azt nem kell bejelenteni a NAV-hoz.
   A kiadott lakás berendezési tárgyai elszámolhatók költségként, ha kért a nevére szóló számlát. Amennyiben a berendezési tárgyak értéke egyenként nem haladja meg a 100 ezer Ft-ot, teljes összegében levonhatja a lakáskiadás bevételével szemben.

 38. Jánosi Ágnes szerint:

  Kedves Anita,

  számomra érthetetlen dolog történt velem:
  2015 július 1-től kértem és kaptam engedélyt 2 fizetővendéglátó szoba üzemeltetésére. Az átalányadót választottam. A NAV a teljes évre fizettette meg velem az adót, tehát arra az időszakra is, amikor nem is volt tevékenységem, mondván, hogy a törvény nem írja, hogy megbontható. Szerintem azt sem, hogy nem bontható meg, de persze az ember inkább kifizet, de nagyon szeretném tudni a Te véleményedet is erről.
  Szívélyes üdvözlettel: Ágnes

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Ági! A tételes átalányadót valóban nem lehet ilyen esetben arányosítani. Ez olyan szigorú szabály, hogy ha pl. év közben elhunyt a szállásadó, akkor is a teljes évre meg kell fizetni a szobánkénti éves összeget.

 39. N. Bence szerint:

  Kedves Anita!

  Hosszú távra adtam ki a lakásomat június 1-től. A 2016-os évben elért össz. JÖVEDELMEM (magamnak írtam nagy betűvel 🙂 előreláthatóan nem fogja elérni az évi 1 millió forintot, s egyéb helyről sincs bevételem.

  Ebben az esetben is kell negyedévente előleget fizetni?

  Válaszodat előre is köszönöm!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Bence!
   Ha a lakás bérbeadásból számított várható jövedelem nem éri el az 1 millió Ft-os határt, akkor nem kell majd EHO-t fizetned, így év közben EHO-előleget sem.
   Az szja előleget ettől függetlenül be kell fizetni.
   Üdv: Anita

 40. B. Orsi szerint:

  Kedves Anita!

  Én ezt mindig összekeverem… A jövedelem vagy a bevétel után kell adóelőleget fizetni? Mintha valahol úgy olvastam volna, hogy a bevétel után kell, és hiába ha több a költség, majd az adóbevalláskor vissza lehet igényelni, de adóelőleget akkor is kell fizetni.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Orsi!
   Adót is a jövedelem után fizetünk, az adóelőleget is a jövedelem után kell fizetni.
   Ha év közben pontosan számolsz, akkor a befizetett 4 részlet pontosan annyi, amennyi majd az adóbevallásban fizetendő adóként kijön. Így május 20-ra már nem kell fizetned, mert év közben szorgosan befizetted.
   Ha valahol azt olvasod, hogy a bevétel után kell fizetni, azt a linket légy szíves küldd el nekem, gyűjtöm a baromságokat 😀 😀 😀
   Üdv: Keresztené Molnár Anita

   • B. Orsi szerint:

    Kedves Anita!
    Nagyon szépen köszönöm a gyors választ! Ha megtalálom a linket, átküldöm. Akkor most már csak ott vagyok eltévedve, hogy a bevétel-ktsg nyilvántartásban miért van “bevételből levont adóelőleg összege” oszlop? 😀
    Üdv: Orsi

    • Keresztesné Molnár Anita szerint:

     Kedves Orsi!
     Ha céges bérlőd van, annak kutya kötelessége levonni az adóelőleget minden bérleti díj fizetéskor, hasonlóan a fizetéshez. Ez az összeg kerül a “bevételből levont adóelőleg összege” oszlopba. A levont adóelőlegről következő év január 31-ig igazolást ad ki, amit az adóbevallásba be kell állítani, mint megfizetett adó. Ha magánszemély a bérlő, akkor ez az oszlop üresen marad és te fogod az adóelőleget negyedévente befizetni.

 41. Tamás szerint:

  Kedves Anita!

  Létezik egyáltalán olyan eset, amikor jobban megéri a 10%-os költséghányadot alkalmazni?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Igen, van olyan helyzet, amikor a lakáskiadás adózásánál a 10 %-os költséghányad kevesebb adófizetést eredményez.
   Aki a bérlő nevére átíratja a mérőórákat és semmilyen költséget nem tud elszámolni, annak ez a tuti megoldás.
   Van ilyen, bár valóban ritka, mint a fehér holló 🙂

 42. Németh Gyuláné szerint:

  Kedves Anita!
  Mi épp meg szeretnénk szüntetni a szállásadási tevékenységünket,öregszünk,stb…Adószámmal rendelkező magánszemélyként adtuk ki a házat nyaranta.Mit kell tennünk? A NAV felé is nyilván le kell jelenteni….
  Válaszát előre is köszönöm: Edit

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Edit!
   A fizetővendéglátás megszüntetése hasonlóan zajlik, mint annak idején a kezdés, csak éppen visszafelé 🙂
   Az önkormányzatnál be kell jelenteni a megszűnést és leadni az engedélyt, valamint az építményadó alól is ki kell jelentkezni.
   A NAV felé pedig be kell jelenteni az adószám megszüntetését.
   Extra tennivaló, hogy a PTGSZAB nyomtatványon is be kell jelenteni a pénztárgép köteles tevékenység megszűnését – ügyfélkapun keresztül adható csak be.
   Hirtelenjében ennyi 🙂
   Jó pihenést kívánok, megérdemlik!

 43. Szatmári Ferenc szerint:

  Kedves Anita!

  Úgy értelmezem a cikkből, hogy az én esetemben, vagyis a 10 %-os költséghányad alkalmazása esetén, nem kell negyedéves előlegeket fizetni.
  Jól értem, vagy teljes tévedés részemről?

  Más: a kiadott Számlákat követő hó 10-ig továbbra is jelenteni kell ugye?

  Köszönettel:
  Ferenc

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Ferenc!
   A 10 %-os költséghányad alkalmazása a költségelszámolás egy speciális, könnyített verziója. Természetesen ekkor is kell adóelőleget fizetni.
   A számlajelentéssel kapcsolatos kérdésedből feltételezem, hogy szálláshelyet üzemeltetsz. A szállásadóknak kifejezetten NEM ajánlom a 10%-os módszer alkalmazását, hiszen a rezsikiadások általában jóval meghaladják a 10%-ot! Sokkal jobban jössz ki, ha “rendes” költségelszámolást választod (Egy-két ritka spéci helyzet van csak, amikor mégis az a jobb). Az EHO-ról sem felejtkezz meg!
   A szállásadóknak a pénztárgépet kiváltó havi jelentését 2016-ban is kell küldeni, mindig a következő hó 15-ig.

   • Szatmári Ferenc szerint:

    Kedves Anita!
    Köszönöm szakszerű válaszodat, és átgondolom a 10%-os költséghányad alkalmazását, mint adószámos magánszemély, turistáknak rövidtávú szállásadó.
    Addig is, amíg maradok a 10% költséghányadnál, ha jól értem, semmilyen mértékű EHO-t nem kell fizetnem. Igaz ez, vagy megint tévedek?
    Köszönettel: Ferenc

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*