Családi adókedvezmény 2017

Családi adókedvezmény 2017

Családi adókedvezmény 2017

A családi kedvezmény összege 2017-ben

Az előző évekhez képest a családi kedvezmény összege nem változik az egy gyerekes és a 3 vagy több gyermekes családoknál, viszont a 2 gyermekesek családi kedvezménye 2017-ben növekszik kicsit.

Nézzük a konkrét összegeket 2017-ben:

 • 1 gyermek esetén havonta 66 670 forint adóalap-kedvezményt
 • 2 gyermek esetén havonta 100 000 forint adóalap-kedvezményt
 • 3 vagy több gyermek esetén 220 000 forint adóalap-kedvezményt lehet igénybe venni GYERMEKENKÉNT.

Ez adókedvezményre lefordítva ennyit jelent (ennyivel lesz magasabb a nettó béred az adókedvezmény miatt)

 • 1 gyermek esetén havonta 10 000 forint gyermekenként és havonta
 • 2 gyermek esetén havonta 15 000 forint gyermekenként és havonta
 • 3 vagy több gyermek esetén 33 000 forint gyermekenként és havonta.

+TIPP: ha megosztjátok a családi kedvezményt az adóbevallás beadásakor (főleg 3 vagy több gyermek esetén) kiemelten fontos, hogy az adóbevallásotokat ugyanaz készítse el. Így biztosítható, hogy maradéktalanul élni tudjatok a kedvezménnyel és egy forint se maradjon kihasználatlanul.

Családi kedvezmény igénybevétele: 2017-ben már kell a gyermek adóazonosítója!

A családi kedvezményt 2016-tól ahhoz kötötte a NAV, hogy a gyermekednek legyen adóazonosító jele. Aztán mégiscsak lett egy év haladék, erről itt írtam már korábban: Mégsem kell minden gyereknek adóazonosító jelet csináltatni?? 2016. folyamán elméletileg minden 25. év alatti számára elkészítette a NAV az adókártyát, rajta az adóazonosítóval (a köznyelvben tévesen adószám).

Ha év közben szeretnéd igénybe venni a családi kedvezményt 2017-ben, akkor az adóelőleg-nyilatkozaton kötelező feltüntetni – a magzat kivételével – a gyermek adóazonosító jelét. Ez az a papír, amit minden év januárjában töltetnek ki veled a munkahelyeden 🙂

Ha elfelejted beírni (vagy véletlenül mégsincs adóazonosítója a gyermekednek), akkor a fizetésednél a munkahelyed nem veheti figyelembe a családi kedvezményt.  Ilyenkor nem fogod véglegesen elveszíteni a családi kedvezményt, hanem majd év végén az adóbevallásodban tudod igénybe venni a kieső hónapokat. Addigra viszont mindenképpen legyen adóazonosítója a gyereknek!

Családi kedvezmény és adóbevallás 2017  (2016-os jövedelem után)

Most – 2017. elején – még arról is beszéljünk pár szót, hogy a családi kedvezményt hogyan lehet az adóbevallásban érvényesíteni.

Ez a “gyerek – adószám – családi kedvezmény” mizéria érinti a 2017. elején beadandó szja bevallásodat is. Új szabály 2017-től, hogy az adóbevallásba feltétlenül be kell írni a gyermek adóazonosító jelét! A korábbi években elég volt a gyermek természetes beazonosító adatait (név, születési hely, születési idő, anyja neve, lakcíme) beírni az adóbevallásba, ez mostantól szigorodott.

Családi kedvezmény: év közben nem érvényesítetted?

“Elvész a családi kedvezmény, ha év közben nem veszem igénybe?”

“Egy-két hónap csúszással vette csak figyelembe a munkáltató, most mit tehetek?” 

Minden idők legnépszerűbb kérdései ezek, olyannyira, hogy önálló cikkben foglalkoztam ezzel a kérdéssel. Röviden annyit, hogy nem kell aggódnod, nem veszíted el ezt a pénzt. Az adóbevallásodban  utólag igényelve megkapod az adóvisszatérítésedet 🙂 A részletekért katt ide: http://tudatosadozo.hu/csaladi-kedvezmenybol-nyaralas/
Gondtalan adózást kívánok Neked és az egész családodnak!

Baráti üdvözlettel: Keresztesné Molnár Anitaen_piros

családi adótanácsadó, az ingatlantulajdonosok adótrénere

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*


De jó cikk! Meg is osztom az ismerőseimmel!narancs nyil

Kategória: Családi / gyermek Címke: , , , , , ,
21 comments on “Családi adókedvezmény 2017
 1. Horváth Andrea szerint:

  Kedves Anita!

  2016-os évre május 20-ig beadásra került az szja bevallás. Viszont az egy éves gyermeknek most jött meg az adókártyája. Mi a teendő, mit tudok tenni?
  Köszönöm!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Ha kimaradt az adóbevallásból a családi kedvezmény, akkor önellenőrzést kell készíteni és pótlólag bele lehet írni. Az önellenőrzés beérkezését követő 30 napra fogja majd a NAV visszautalni a családi kedvezményt. Az önellenőrzés elkészítésében tudok segíteni, ezen az emailcímen kereshetsz meg: iroda@tudatosadozo.hu. A beadott adóbevallásodra, a jövedelemigazolásokra és a gyerek adóazonosítójára van szükség hozzá.

 2. Fehér Mariana szerint:

  A lányom 24 éves nappali tagozatos egyetemista, egy háztartásban élünk.
  Jogosultak vagyunk igénybe venni a családi kedvezményt?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Családi kedvezmény azok után a gyerekek után jár, akire tekintettel családi pótlékot folyósítanak.
   Egyetemistára nem jár családi pótlék!

 3. Cintia szerint:

  Van az előz kapcsolatomból egy kisfiam . Utána eddig én kaptam a kedvezményt , de most megszületett a férjemmel közös babánk így ő szeretné igénybe venni mivel én gyesen vagyok. Kérdésem az lenne ,hogy a férjem igényelheti a kedvezményt a nagyfiúm után ? Én kapom utána a családit is .

 4. Kispisti Csilla szerint:

  Én màrcius 28- àn adtam fel az adóbevallást,mikor utalják vissza a csalàdi adókedvezményből jàró pénzt?

 5. Kristófné R. Erzsébet szerint:

  Kedves Anita!
  Fiam betöltötte a 18 évet, most érettségizik, és egyetemre menne. Meddig jár a családi adókedvezmény és a családi pótlék? Egyetlen gyermek.
  Válaszodat előre is köszönöm!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Erzsike!

   A családi adókedvezmény addig jár, amíg a családi pótlékra jogosult vagy a gyermeked után. Az érettségizők névsorát az iskola elméletileg leadja az Állam Kincstár felé és a családi pótlék folyósítását megszüntetik, tehát nem Neked kell bejelenteni. Az ügymenetben időnként változás van, de eddig ez volt a kialakult gyakorlat.

 6. Szabó Timea szerint:

  Ha jövedelmem minimálbér nincs annyi adóm, két gyermek után,hogy tudom az a családi adó kedvezményt igénybe venni?

 7. Máté Gábor szerint:

  Kedves Anita.

  Meg szeretném kérdezni hogy 3 gyermek után járó adó kedvezménynek van felső határa?Ha elérünk egy bízonyos összeget akkor már adó kötelessek vagyunk?mennyi az a felső határ ha van ilyen? Köszönöm a választ előre is..

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Gábor!
   Mint a cikkben is olvashattad, 3 gyermek esetén 33 000 forint gyermekenként és havonta az adókedvezmény, ennél többet nem vehetsz igénybe.
   Vagy úgy érted, hogy az adókedvezmény igénybevételéhez van-e “gazdagsági” limit, ami felett már nem lehet igénybe venni a családi kedvezményt? Nos, nincs ilyen, a magas keresettel rendelkező szülők ugyanúgy igénybe vehetik a családi adókedvezményt, mint az átlagos vagy átlag alatti jövedelműek.

 8. Horvàth Irén szerint:

  Kedves Anita!
  Érdeklődnék,hogy 4 óràs munkaviszony befolyásolja e a csalàdi adókedvezmény mértékét.Egyedül nevelem 2 gyermekeket.Egyik középiskolás a màsik egyetemista.Jól értelmezem,hogy havi 30ezer adólevonàs jàr nekem?Amennyiben ez nem levonható a személyijövedelm adóból akkor a jàrulékokbol kell levonni??

 9. Horváth Mihály szerint:

  Köszönöm.

 10. Lilla szerint:

  Kedves Anita!

  Diplomás GYED-ben részesültem az elmúlt évben (mivel a kislányunk pont karácsonyi ajándék, így egy egész adóéven keresztül).

  A férjemmel úgy gondoltuk, hogy nem foglalkozunk év közben a családi adókedvezménnyel meg az első házasok kedvezményével, egyrészt, mert jól jön az egy összegben visszakapott plusz pénz (segítenek spórolni), másrészt, mert a diplomás GYEDem “piszkálása” számunkra túl bonyolultnak tűnt, harmadrészt, mert a férjem munkáltatója átalakult év közben, és minden téren nagy volt a kavarás. Aztán kiderült, hogy annyira elcseszték a férjem munkahelyén a bérszámfejtést, hogy van olyan hónapja, amikor papíron nem kapott fizetést, máskor meg nem annyit, stb., a bérszámfejtőik meg csak vállvonogatnak és nem hajlandók vállalni semminek a javítását, semmiért a felelősséget, ez van, nyeljük be.

  A férjem adóbevallásán keresztül akartuk visszaigényelni a kedvezményeket, de ha van nullás hónapja, akkor legalább arra a hónapra muszáj lesz az enyémen keresztül csinálni, hogy legalább valami visszajöjjön.

  Azt szeretném kérdezni, hogy diplomás GYED esetében (családi pótlékot is én kapom)
  – van-e lehetőségem adóbevallásban visszaigényelni az egyébként igénybe nem vett családi adókedvezményt
  – ennek ugyanannyi lesz-e az értéke (havi nettó 10e Ft), mintha a párom fizetése után igényeltük volna
  – van-e lehetőségem adóbevallásban visszaigényelni a házasságkötés hónapjától járó első házasok kedvezményét, vagy ezt diplomás GYED-re nem lehet érvényesíteni?

  Nagyon szépen köszönök minden támpontot!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Lilla!
   A férjed “nullás” azaz fizetésnélküli hónapjai miatt nem feltétlenül kell az adókedvezményeket átcsoportosítani hozzád.
   Ha pl. 6 hónapra járt a családi kedvezmény és csak 5-öt vettek figyelembe, akkor az adóbevallásban a kimaradt egy hónapot vissza tudod igényelni.
   Figyelj, hogy az első házasok kedvezménye nem a házasságkötés hónapjától jár, hanem a következő hónaptól.

 11. Czaffer Györgyi szerint:

  azt szeretném kérdezni, hogy a férjem két gyerek után fizet tartásdíjat , igaz a családipótlékot a volt feleség kapja, de ő nem tudja érvényesíteni az adókedvezmény, lehetséges, hogy a férjem érvényesítse? Elöre is köszönöm a választ

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*