Családi adókedvezmény 2017

Családi adókedvezmény 2017

Családi adókedvezmény 2017

A családi kedvezmény összege 2017-ben

Az előző évekhez képest a családi kedvezmény összege nem változik az egy gyerekes és a 3 vagy több gyermekes családoknál, viszont a 2 gyermekesek családi kedvezménye 2017-ben növekszik kicsit.

Nézzük a konkrét összegeket 2017-ben:

 • 1 gyermek esetén havonta 66 670 forint adóalap-kedvezményt
 • 2 gyermek esetén havonta 100 000 forint adóalap-kedvezményt
 • 3 vagy több gyermek esetén 220 000 forint adóalap-kedvezményt lehet igénybe venni GYERMEKENKÉNT.

Ez adókedvezményre lefordítva ennyit jelent (ennyivel lesz magasabb a nettó béred az adókedvezmény miatt)

 • 1 gyermek esetén havonta 10 000 forint gyermekenként és havonta
 • 2 gyermek esetén havonta 15 000 forint gyermekenként és havonta
 • 3 vagy több gyermek esetén 33 000 forint gyermekenként és havonta.

+TIPP: ha megosztjátok a családi kedvezményt az adóbevallás beadásakor (főleg 3 vagy több gyermek esetén) kiemelten fontos, hogy az adóbevallásotokat ugyanaz készítse el. Így biztosítható, hogy maradéktalanul élni tudjatok a kedvezménnyel és egy forint se maradjon kihasználatlanul.

Családi kedvezmény igénybevétele: 2017-ben már kell a gyermek adóazonosítója!

A családi kedvezményt 2016-tól ahhoz kötötte a NAV, hogy a gyermekednek legyen adóazonosító jele. Aztán mégiscsak lett egy év haladék, erről itt írtam már korábban: Mégsem kell minden gyereknek adóazonosító jelet csináltatni?? 2016. folyamán elméletileg minden 25. év alatti számára elkészítette a NAV az adókártyát, rajta az adóazonosítóval (a köznyelvben tévesen adószám).

Ha év közben szeretnéd igénybe venni a családi kedvezményt 2017-ben, akkor az adóelőleg-nyilatkozaton kötelező feltüntetni – a magzat kivételével – a gyermek adóazonosító jelét. Ez az a papír, amit minden év januárjában töltetnek ki veled a munkahelyeden 🙂

Ha elfelejted beírni (vagy véletlenül mégsincs adóazonosítója a gyermekednek), akkor a fizetésednél a munkahelyed nem veheti figyelembe a családi kedvezményt.  Ilyenkor nem fogod véglegesen elveszíteni a családi kedvezményt, hanem majd év végén az adóbevallásodban tudod igénybe venni a kieső hónapokat. Addigra viszont mindenképpen legyen adóazonosítója a gyereknek!

Családi kedvezmény és adóbevallás 2017  (2016-os jövedelem után)

Most – 2017. elején – még arról is beszéljünk pár szót, hogy a családi kedvezményt hogyan lehet az adóbevallásban érvényesíteni.

Ez a “gyerek – adószám – családi kedvezmény” mizéria érinti a 2017. elején beadandó szja bevallásodat is. Új szabály 2017-től, hogy az adóbevallásba feltétlenül be kell írni a gyermek adóazonosító jelét! A korábbi években elég volt a gyermek természetes beazonosító adatait (név, születési hely, születési idő, anyja neve, lakcíme) beírni az adóbevallásba, ez mostantól szigorodott.

Családi kedvezmény: év közben nem érvényesítetted?

“Elvész a családi kedvezmény, ha év közben nem veszem igénybe?”

“Egy-két hónap csúszással vette csak figyelembe a munkáltató, most mit tehetek?” 

Minden idők legnépszerűbb kérdései ezek, olyannyira, hogy önálló cikkben foglalkoztam ezzel a kérdéssel. Röviden annyit, hogy nem kell aggódnod, nem veszíted el ezt a pénzt. Az adóbevallásodban  utólag igényelve megkapod az adóvisszatérítésedet 🙂 A részletekért katt ide: http://tudatosadozo.hu/csaladi-kedvezmenybol-nyaralas/
Gondtalan adózást kívánok Neked és az egész családodnak!

Baráti üdvözlettel: Keresztesné Molnár Anitaen_piros

családi adótanácsadó, az ingatlantulajdonosok adótrénere

De jó cikk! Meg is osztom az ismerőseimmel!narancs nyil

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Kategória: Családi / gyermek Címke: , , , , , ,
43 comments on “Családi adókedvezmény 2017
 1. Kolozs András szerint:

  Kedves Anita!
  A nagyobbik fiam 4-ik hóban töltötte be a 20-ik évét. Jelenleg okj-s közép iskolában tanul. Az utolsó családi pótlékot szeptemberben kaptuk utána. Évközben nem kértem az adó jóváírást, nem tudtam meddig jár. Hányadik hóig tudom a családi adó kedvezményt vissza igényelni utána? Több helyen azt olvastam, hogy a tanév végéig, 7-ik hóig jár a családi pótlék és az adó jóváírás is. Elöre is köszönöm a választ.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   A tanév vége augusztusban van 🙂
   Kivéve a végzősöknek, akik számára a tanév júniusban ér véget.
   2017-ben augusztusig jár a családi adókedvezmény és a családi pótlék is. A családi pótlékot utólag folyósítják, tehát szeptemberben az augusztusit kaptátok.

 2. G.Anita szerint:

  Kedves Anita! Az érdekelne, hogy ha idén október 24-én töltötte a magzat a 91. napot és a munkahelyemre nem adtam le az igazolást, mert egy összegben szeretném adóbevallásnál visszaigényelni, akkor erre van lehetőség? Vagy le kell adnom a igazolást a munkahelyemen, különben elveszítem az adókedvezményt, mert magzatra nem lehet visszamenőleg visszaigényelni bevalláskor?
  köszönöm, Anita

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Anita!

   Az adókedvezmény nem fog elveszni, az adóbevallásodban igénybe tudod venni az október – november – decemberi adókedvezményt gond nélkül.

 3. Schrimpf Gábor szerint:

  Kedves Anita!

  A következőben kérném a segítségét.
  Feleségemmel 2008 óta vagyunk házasok de lakcímünk más. 2010-ben született első gyermekünk, 2015-ben a második. A családi pótlékot és a családi adókedvezményt is én szoktam igénybe venni. Lehet-e abból problémám, hogy nem oda vagyok bejelentve lakcímileg, ahova a feleségem és a gyerekek? Vagy elég, hogy házasok vagyunk?
  Köszönettel: Gábor

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Gábor!

   Nem lesz probléma, az SZJA törvény feltételként azt írja elő, hogy közös háztartásban kell élni.

 4. Ozsváth Anita szerint:

  Kedves Anita!
  Férjem alkalmazottként dolgozik, míg én KATA-s vállalkozó vagyok ebben az évben teljes egészében. Szokásunk szerint év közben nem vesszük igénybe a családi adókedvezményt, hanem bevallás után a NAV egy kisebb-nagyobb összeget utal, amit addig nem érvényesítettünk. Családi adókedvezmény szempontjából mi a helyzet ebben az esetben, csak a férjem jövedelme számít vagy az enyém is figyelembe vehető?
  Válaszodat köszönöm, Ozsváth Anita

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Anita!

   A KATA-s vállalkozó nem tudja igénybe venni a családi adókedvezményt, mivel az csak személyi jövedelemadóból vehető igénybe. A KATA pedig nem személyi jövedelemadó.
   Csak a férjed tudja igénybe venni a gyerekeitek után járó családi adókedvezményt és csak a férjed jövedelme fog számítani.

 5. Horkás Jánosné szerint:

  Kedves Anita!
  Kislányom megszületése előtt KATA-s vállalkozó voltam, jelenleg CSED-en vagyok. Annyit tudok, hogy a CSED-ből és GYED-ből érvényesíthető a családi adókedvezmény, de kérdésem az, hogy a nyilatkozatot hol nyújthatom be (én a Kormányhivatalra gondoltam)? Év közben is érvényesíthetem a kedvezményt, vagy csak az éves adóbevallásnál?
  Válaszát köszönöm.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Erzsike!

   A nyilatkozatot mindig a folyósító szervhez kell benyújtani. Év közben is érvényesítheted az adókedvezményt. Az elmaradt hónapokra vonatkozó családi kedvezményt pedig az adóbevallásodban tudod igénybe venni.

 6. Serbán Dóra szerint:

  Kedves Anita
  2 Gyermekünk van akik után a párom érvényesíti az adókedvezményt.A harmadik gyermekünket Decemberre várjuk viszont mivel sem házasok sem pedig bejegyzett élettársak nem vagyunk ezért csak születése után tudjuk érvényesíteni a kedvezményt.Kérdésem az lenne hogy 91.napos magzati kortól egy összegben visszaigényelhető-e a következő adóbevalláskor és hogy mekkora lenne ez az összeg.A párom havi bruttó keresete:270000ft

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Dóra!
   A magzat utáni adókedvezményre csak te, mint anya vagy jogosult. Ezt az adóbevallásban átadhatod az élettársadnak, teljes összegben. Így az ő adóbevallásában vissza tudjátok igényelni.
   Jó tanácsom: mindkettőtök adóbevallását ugyanaz készítse el, így biztosan nem fog kimaradni egy fillér sem 🙂
   A fenti cikk alapján tudsz számolgatni.

 7. Balogh Lilla szerint:

  Kedves Anita.
  A munkáltatóm azt állítja h táppénz alatt nen jár a gyerekeim után a családi adókedvezményem. De mindenhol azt olvasom,hogy ez idő alatt is jár. És én meg is igényeltem. A 4éves kisfiam után már év elején,a magzatra aki most már 37hetes a 91.naptól. Az igénylést a munkáltatónák adtam le. A választ előre is köszönöm.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Lilla!

   Csak megerősíteni tudom, hogy a táppénz ideje alatt is jár a családi kedvezmény. A táppénz adóköteles jövedelem, adót vonnak le belőle, tehát az adókedvezmény érvényesítésére van mód.

 8. Jozsi szerint:

  Kedves Anita.Páromal szeretnénk megosztani az adókedvezményt 3 gyermek után.Az ő fizetését menyiben érintené ez?Mert idáig nemvontak tőle szinte semmit.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Józsi!

   Ez függ mindkettőtök jövedelmének mértékétől is. Feltételezem, hogy a párod fizetése alacsonyabb összegű és nem tudja a családi kedvezményt teljes egészében kihasználni, marad még kihasználatlan keret.
   Ha Te ezt a kihasználatlan keretet veszed csak igénybe, akkor a párod fizetése marad amennyi volt.

 9. Horváth Zoltán szerint:

  Kedves Anita!

  Azt szeretném kérdezni,hogy a családi adókedvezményt magzat kortol vissza lehet e igényelni visszamenőleg?

  Várom válaszát.

  Előreis köszönöm.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Zoltán!

   Igen van erre is lehetőség. Ha 2017-es évben járó magzati adókedvezményről van szó, akkor az erről az évről beadandó adóbevallásodban azaz 2018 tavaszán tudod visszaigényelni.
   Ha korábbi év adóbevallásából maradt ki, akkor az adóbevallást módosítani kell, ezt adóbevallás önellenőrzésének hívják, és utólagosan is vissza lehet igényelni a kimaradt családi adókedvezményt. Az önellenőrzés elkészítése könyvelői feladat. Tudok benne segíteni, kérlek írj az iroda@tudatosadozo.hu címre nekem. Jó babázást kívánok! Üdv: Anita

 10. Kovács Ildiko szerint:

  Kedves Anita!
  3 gyermekünk van. 9,21,23 évesek. Családi pótlékot a kicsi után kapunk,16000 Ft-ot, figyelembe véve hogy a két nagy egyetemista. A 21 éves szeptembertől passzív féléven lesz,utána folytatja az egyetemet. Melyik hónaptól kell kérnem a családi pótlék csökkentését( június30-tól vagy aug 31-től),és ilyenkor mennyi jár( figyelembe veszik a másik egyetemista fiamat)? Valamint a családi adókedvezmény igénybevételét idáig egy gyerek után a legnagyobb összeggel érvényesítettük. Most egy gyerek után(kedvezményezett eltartott) és egy eltartott figyelembevételével tudom érvényesíten?i és mikortól kérjem a módosítást?Köszönettel: Ildikó

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Ildikó!

   A családi kedvezménynél és a családi pótléknál a tanév vége az irányadó, tehát 2017. szeptemberétől kell a családi pótlék módosítását megkérni. A másik egyetemista fiadat figyelembe fogják venni eltartottként. Adókedvezménynél 1 kedvezményezett eltartott és egy eltartottad lesz szeptembertől.Augusztus végén szeptember elején kérd a módosítást a munkahelyeden.

 11. Sáfár Györgyi szerint:

  Kedves Anita! 10 éve dolgozok a munkahelyemen de még a családi adókedvezményt nem vettem igénybe. Sem évközben sem év végén. A főnököm szerint ha ezt megteszem havi 10.000 forintot le kellvonjon a béremből mert neki ennyivel több járadékot kell fizetnie utánnam. Papiron persze ez szerepel de én nem látok ebből semmit. Ez létezhet?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Györgyi!

   A gyakorlati életben többször találkozok ezzel a problémával. A munkáltató nem hajlandó figyelembe venni azt, hogy az adókedvezmény nem őt illeti meg, hanem Téged. Egész egyszerűen ellopja az adókedvezményedet. Gondolom év elején aláíratja Veled a nyilatkozatot, hogy igénybe veszed az adókedvezményt. Ez teljesen törvénytelen eljárás, az az adókedvezmény Téged illet meg.

 12. Horváth Andrea szerint:

  Kedves Anita!

  2016-os évre május 20-ig beadásra került az szja bevallás. Viszont az egy éves gyermeknek most jött meg az adókártyája. Mi a teendő, mit tudok tenni?
  Köszönöm!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Ha kimaradt az adóbevallásból a családi kedvezmény, akkor önellenőrzést kell készíteni és pótlólag bele lehet írni. Az önellenőrzés beérkezését követő 30 napra fogja majd a NAV visszautalni a családi kedvezményt. Az önellenőrzés elkészítésében tudok segíteni, ezen az emailcímen kereshetsz meg: iroda@tudatosadozo.hu. A beadott adóbevallásodra, a jövedelemigazolásokra és a gyerek adóazonosítójára van szükség hozzá.

 13. Fehér Mariana szerint:

  A lányom 24 éves nappali tagozatos egyetemista, egy háztartásban élünk.
  Jogosultak vagyunk igénybe venni a családi kedvezményt?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Családi kedvezmény azok után a gyerekek után jár, akire tekintettel családi pótlékot folyósítanak.
   Egyetemistára nem jár családi pótlék!

 14. Cintia szerint:

  Van az előz kapcsolatomból egy kisfiam . Utána eddig én kaptam a kedvezményt , de most megszületett a férjemmel közös babánk így ő szeretné igénybe venni mivel én gyesen vagyok. Kérdésem az lenne ,hogy a férjem igényelheti a kedvezményt a nagyfiúm után ? Én kapom utána a családit is .

 15. Kispisti Csilla szerint:

  Én màrcius 28- àn adtam fel az adóbevallást,mikor utalják vissza a csalàdi adókedvezményből jàró pénzt?

 16. Kristófné R. Erzsébet szerint:

  Kedves Anita!
  Fiam betöltötte a 18 évet, most érettségizik, és egyetemre menne. Meddig jár a családi adókedvezmény és a családi pótlék? Egyetlen gyermek.
  Válaszodat előre is köszönöm!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Erzsike!

   A családi adókedvezmény addig jár, amíg a családi pótlékra jogosult vagy a gyermeked után. Az érettségizők névsorát az iskola elméletileg leadja az Állam Kincstár felé és a családi pótlék folyósítását megszüntetik, tehát nem Neked kell bejelenteni. Az ügymenetben időnként változás van, de eddig ez volt a kialakult gyakorlat.

 17. Szabó Timea szerint:

  Ha jövedelmem minimálbér nincs annyi adóm, két gyermek után,hogy tudom az a családi adó kedvezményt igénybe venni?

 18. Máté Gábor szerint:

  Kedves Anita.

  Meg szeretném kérdezni hogy 3 gyermek után járó adó kedvezménynek van felső határa?Ha elérünk egy bízonyos összeget akkor már adó kötelessek vagyunk?mennyi az a felső határ ha van ilyen? Köszönöm a választ előre is..

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Gábor!
   Mint a cikkben is olvashattad, 3 gyermek esetén 33 000 forint gyermekenként és havonta az adókedvezmény, ennél többet nem vehetsz igénybe.
   Vagy úgy érted, hogy az adókedvezmény igénybevételéhez van-e “gazdagsági” limit, ami felett már nem lehet igénybe venni a családi kedvezményt? Nos, nincs ilyen, a magas keresettel rendelkező szülők ugyanúgy igénybe vehetik a családi adókedvezményt, mint az átlagos vagy átlag alatti jövedelműek.

 19. Horvàth Irén szerint:

  Kedves Anita!
  Érdeklődnék,hogy 4 óràs munkaviszony befolyásolja e a csalàdi adókedvezmény mértékét.Egyedül nevelem 2 gyermekeket.Egyik középiskolás a màsik egyetemista.Jól értelmezem,hogy havi 30ezer adólevonàs jàr nekem?Amennyiben ez nem levonható a személyijövedelm adóból akkor a jàrulékokbol kell levonni??

 20. Horváth Mihály szerint:

  Köszönöm.

 21. Lilla szerint:

  Kedves Anita!

  Diplomás GYED-ben részesültem az elmúlt évben (mivel a kislányunk pont karácsonyi ajándék, így egy egész adóéven keresztül).

  A férjemmel úgy gondoltuk, hogy nem foglalkozunk év közben a családi adókedvezménnyel meg az első házasok kedvezményével, egyrészt, mert jól jön az egy összegben visszakapott plusz pénz (segítenek spórolni), másrészt, mert a diplomás GYEDem “piszkálása” számunkra túl bonyolultnak tűnt, harmadrészt, mert a férjem munkáltatója átalakult év közben, és minden téren nagy volt a kavarás. Aztán kiderült, hogy annyira elcseszték a férjem munkahelyén a bérszámfejtést, hogy van olyan hónapja, amikor papíron nem kapott fizetést, máskor meg nem annyit, stb., a bérszámfejtőik meg csak vállvonogatnak és nem hajlandók vállalni semminek a javítását, semmiért a felelősséget, ez van, nyeljük be.

  A férjem adóbevallásán keresztül akartuk visszaigényelni a kedvezményeket, de ha van nullás hónapja, akkor legalább arra a hónapra muszáj lesz az enyémen keresztül csinálni, hogy legalább valami visszajöjjön.

  Azt szeretném kérdezni, hogy diplomás GYED esetében (családi pótlékot is én kapom)
  – van-e lehetőségem adóbevallásban visszaigényelni az egyébként igénybe nem vett családi adókedvezményt
  – ennek ugyanannyi lesz-e az értéke (havi nettó 10e Ft), mintha a párom fizetése után igényeltük volna
  – van-e lehetőségem adóbevallásban visszaigényelni a házasságkötés hónapjától járó első házasok kedvezményét, vagy ezt diplomás GYED-re nem lehet érvényesíteni?

  Nagyon szépen köszönök minden támpontot!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Lilla!
   A férjed “nullás” azaz fizetésnélküli hónapjai miatt nem feltétlenül kell az adókedvezményeket átcsoportosítani hozzád.
   Ha pl. 6 hónapra járt a családi kedvezmény és csak 5-öt vettek figyelembe, akkor az adóbevallásban a kimaradt egy hónapot vissza tudod igényelni.
   Figyelj, hogy az első házasok kedvezménye nem a házasságkötés hónapjától jár, hanem a következő hónaptól.

 22. Czaffer Györgyi szerint:

  azt szeretném kérdezni, hogy a férjem két gyerek után fizet tartásdíjat , igaz a családipótlékot a volt feleség kapja, de ő nem tudja érvényesíteni az adókedvezmény, lehetséges, hogy a férjem érvényesítse? Elöre is köszönöm a választ

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*