Családi kedvezményből nyaralás? Megmutatom, hogyan csináld!

család

Családi kedvezményből nyaralás?

Elvész a családi kedvezmény, ha év közben nem veszem igénybe? Egy-két hónap csúszással vette csak figyelembe a munkáltató, most mit tehetek? Minden idők legnépszerűbb kérdései ezek, most lássuk a válaszokat 🙂 A végén pedig azt is elárulom, hogy miért ezt a címet kapta a cikk.

Először nézzük meg, hogy kiknél merülhet fel ez a kérdés, aztán megnézzük, hogy tényleg elbuktad-e ezt az összeget.

Januárban késve adod le a családi kedvezmény-nyilatkozatot

Ilyenkor a könyvelő már nem tudja a januári fizetésednél figyelembe venni a családi adókedvezményt. Januárra kevesebb nettó bért kapsz, februártól majd beáll a normális rend, de a februári fizetésben nem tudják a januárit is figyelembe venni. Hopp, egy havi családi kedvezmény lóg a levegőben!

Babát vársz és a várandósság 91. napjáról szóló igazolást késve adja ki az orvosod

Katt ide!
Életszerű példa: a várandósság 91. napja július 30-ra esik. Ez szombati nap, nyilván nincs rendelés. A doki előre nem adhatja ki az igazolást. Leghamarabb augusztus 1-én, hétfőn lehet a kezedben a papír, de ez csak elméleti fikció, mert lehet, hogy pont nincs rendelés vagy előző héten voltál tanácsadáson és nem tudsz megint elkérezkedni a munkahelyedről stb. A bért meg már rég lezárták, majd csak augusztustól tudják figyelembe venni a várandósságra járó családi kedvezményedet.  Hopp, itt is egy havi családi kedvezmény lóg a levegőben!

Babát vársz, nincs jövedelmed és nem vagytok házasok

A várandósság idejére járó családi kedvezményt azért nem tudod érvényesíteni, mert nincs miből 🙁 .  Első gondolat, hogy érvényesítse akkor a leendő apuka. Ez sajna nem mindig járható út (bár alakul a helyzet, a családi kedvezmény élettársak esetén is van lehetőség már egyre több esetben). A várandósságra járó kedvezményt alapesetben legegyszerűbben az anya vagy a férj érvényesítheti. Hopp, 5-6 havi családi kedvezmény lóg a levegőben!

Nem tudsz róla, hogy jár a családi kedvezmény

Ritka, de még mindig előfordul, hogy első gyermekét váró anyukák csak hónapokkal később tudják meg, hogy a terhességükre is jár, nem csak a megszületett gyermekre az adókedvezmény.

Másik eset, amikor a várandósság később derül csak ki. Bizony nem mindenki rohan terhességi tesztért 2-3 napos csúszás esetén 🙂 Hopp, itt is   lóg a levegőben 2-3 havi családi kedvezmény!

Megosztjátok a családi kedvezményt, de elszámoljátok

Bizony, az is előfordul a nagy kalkulálások közepette, hogy mellé lőttök. Így is keletkezhet igénybe nem vett családi kedvezmény, ráadásul nem is egész hónapnyi, hanem csak valamennyi forint.

Munkahely váltás

Te veszed igénybe a családi kedvezményt, de elveszíted a munkahelyed. Amíg az adminisztrációt lerendezitek, hogy a férjed/feleséged vegye a továbbiakban igénybe, addig eltelhet egy-két hónap, megint kiesés.

Egyedülálló, aki nem dolgozik egész évben

Hasonló a helyzet, mint az előző példában, csak sajnos nincs kinek átadni a kedvezményt. Ha egy évben pl. 10 hónapot dolgoztál, akkor mi lesz a fennmaradó 2 hónappal? Lóg a levegőben!

Itt a válasz, amit keresel!

Az, amit év közben nem veszel igénybe, nem vész el. Ez független attól, hogy amunkahelyi könyvelő hibájából, a te csúszásod miatt vagy az időbeli korlátok miatt nem sikertült igénybe venni a családi kedvezményt teljes egészében.

Az elmaradt összeget az adóbevallásodban vissza tudod igényelni, így nem bukod el ezt a pénzt.

TIPP #1  Az adóbevallás beadásával ne várj május 20-ig, már februárban be lehet küldeni. A beküldéstől számított 30 napra számíthatsz az adóvisszatérítés kiutalására.

TIPP #2 Ha megosztjátok a családi kedvezményt, akkor fontos, hogy ugyanaz készítse el mindkettőtök adóbevallását! Volt olyan ügyfelem, akinek a korábbi évi bevallásaiban majdnem 200 ezer (!) Ft-ot találtam. Önellenőrzéssel vissza tudtuk igényelni. Ha nem jön el hozzám, sosem tudja meg, hogy ennyi pénze csücsül az államkasszában! Grrr, belegondolni is rossz.

Hogy lesz a családi kedvezményből nyaralás?

családDönthetsz úgy, hogy év közben egyáltalán nem veszed igénybe a családi kedvezményt, hanem majd csak az adóbevallásban kéred. Tavasszal így jókora összeget kaphatsz, amiből már be lehet fizetni egy jó kis nyaralásra :)! Számoljunk egy kicsit 🙂

 • egy gyerek – 10 ezer Ft/hó – éves szinten 120 ezer Ft
 • két gyerek – 15 000 Ft/hó/gyerek – éves szinten 360 ezer Ft
 • három gyerek –  na tovább már nem is számolunk, kell valami év közben is 🙂

Ennyi a nagy varázslat 🙂

Jó pihenést!

en_piros
Baráti üdvözlettel: Keresztesné Molnár Anita
családi adótanácsadó
Ez a cikk is megérdemel egy lájkot!
narancs nyil
Kategória: Adóbevallás, ügyintézés, Családi / gyermek Címke: , , , , ,
16 comments on “Családi kedvezményből nyaralás? Megmutatom, hogyan csináld!
 1. Zsolt szerint:

  Kedves Anita! Januárban nem tudtam érvényesíteni az adókrdvezményemet 3 gyerek után. Most így az év közepén igényelhetem a visszamenőlegest meg azt hogy ezután adómentesen kapjam a béremet?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Visszamenőlegesen nem, csak mostantól.
   A kimaradt hónapokra eső családi kedvezményt pedig az adóbevallásodban tudod visszakérni.

 2. Lévai Bettina szerint:

  Kedves Anita!
  Decemberben töltöttem be a 12.terhességi hetem.Február 20.ig dolgoztam,onnantól táppénzen vagyok.Fogok kapni csedet és gyedet is.A kérdésem az lenne hogy tudom én is visszaigényelni az adókedvezményt,januártól?És ha igen ,akkor mikor? Köszönöm szépen előre is a válaszát.
  Tisztelettel: Lévai Bettina

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Bettina!

   Ha januártól a munkahelyeden nem kérted, hogy vegyék figyelembe a családi kedvezményt, akkor jövő tavasszal az adóbevallásodban egy összegben igénybe veheted.

 3. Heincz Anna szerint:

  Kedves Anita!

  A 2015. évre visszamenőleg is lehet érvényesíteni a családi kedvezményt?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Anna!

   Ha 2015-re járt a családi kedvezmény, de valamilyen oknál fogva nem érvényesítetted, akkor visszamenőlegesen igénybe lehet ezt venni. A beadott adóbevallásodat korrigálni kell (ezt önellenőrzésnek hívják), aminek az elkészítésében is tudok segíteni. Ezen az emailcímen megtalálsz: iroda@tudatosadozo.hu

 4. Maczkóné Dóra szerint:

  Kedves Anita! Akinek nincs annyi jövedelme, hogy az Szja fedezze a családi kedvezményt, de mindenképpen egyösszegben szeretné igénybe venni, annak van módja a befizetett járulékokra is érvényesíteni a kedvezményt? vagy csak a befizetett Szja erejéig?

 5. Maros Anita szerint:

  Kedves Anita!
  Egyedülálló anyuka vagyok (enyém az egyedüli felügyeleti jog – Én kapom születésétől folyamatosan a családi pótlékot) 1 kislányom van. Tavaly júniustól dolgozom, de csak 1 órára vagyok bejelentve. Ez esetben érvényesíthető a családi adókedvezmény (visszamenőleg is)?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Anita!
   A családi adókedvezmény részmunkaidős foglalkoztatás esetén is jár!

 6. Kozmáné Orsolya szerint:

  Kedves Anita
  2016 novemberében váltott a férjem munkahelyet.Közalkalmazott
  A decemberi fizetésnél derült ki, hogy nem érvényesítették a családi adókedvezményt a 3 gyerek után. Férjem azonnal szólt és beküldte a nyomtatványt, de a következő hónapban is ugyanez volt a helyzet. Ekkor bementünk az APEH-hoz, ott azt mondták, hogy férjem az lépjen be az ügyfélkapun és mivel ők úgy is kiküldik márc. 15- ig a javasolt adótervezetét azt ne fogadja el, hanem az utolsó 2 hónapit javítsa ki- már érvényesítve a kedvezményt-. Ennek értelmében januárban nem kérte a munkahelye adóbevallását.Azóta várjuk ,hogy küldjék az adóbevallása tervét az APEH-tól mindennap nézzük az ügyfélkapun de csak az látható hogy még nincsenek feltöltve az adatok. Ráadásul a februári fizetésénél se lett érvényesítve a kedvezmény (azt már csak jövőre kapjuk vissza).
  Azóta kilépett erről a munkahelyről.
  Én Főállású anya vagyok, nincs más jövedelmem így én nem tudom érvényesíteni.
  Az a kérdésem, hogy elmulasztott-e valamit a férjem.

 7. Zsuzsa szerint:

  Kedves Anita!

  Nevelőszülő vagyok, 3 gyermeket nevelek. A családi adókedvezményt, mivel egy ismerősöm rábeszélt, hogy egy évben egyszer vegyem igénybe,mert így jobban járok, belementem. Minden hónapban tudom, hogy mennyivel kaptam kevesebb összeget a fizetésemből, a levonások miatt. Úgy voltam vele, azt az összeget majd egyben megkapom. Most viszont elbizonytalanodtam. 9 hónapja nem kértem az adókedvezmény érvényesítését. Az lenne a kérdésem, hogy megfogom kapni egyben ezt a 9 hónapnyi összeget, vagy vonnak le valamit belőle? Rosszabbul jártam így, mintha hónaponta vettem volna inkább igénybe? Válaszodat köszönöm!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Zsuzsa!
   Nem kerülsz hátrányba az egyösszegű igénylés miatt, nyugi 🙂

 8. Bodai Beatrix szerint:

  Kedves Anita!
  2015-ben két hónapot nem dolgoztam, családi pótlékot mindvégig kaptam. A május 2o-ig beadott bevallásomban erre a két hónapra nem kértem adójóváirást, mondván, hogy ha nem dolgoztam, nem jár az adókedvezmény. Ebben a cikkben viszont azt olvastam, hogy arra a két hónapra is igénybe vehettem volna a kedveményt. Egyedülálló vagyok, tehát nem tudtam átadni másnak a kedvezményt. Adjak be Önreviziót és kérjem vissza? Korábban, ha nem volt munkaviszonyban az ember, csak
  a ledolgozott időre kaphatta az adókedvezményt. Válaszát előre is köszönöm. Beatrix

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Beatrix!
   A családi kedvezmény nem a munkaviszony hosszára, hanem a gyerek(ek)re jár. Ha teljes évben jogosult volt családi pótlékra, akkor a családi adókedvezmény is 12 hónapra jár.
   Ha az önrevíziót nem tudja egyedül elkészíteni, tudok benne segíteni, megkereshet az iroda@tudatosadozo.hu email-címen.
   Üdvözlettel: Keresztesné Molnár Anita

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*