Adóvisszatérítés: mikor utal a NAV?

Adóvisszatérítés: mikor utal a NAV?

Adóvisszatérítés: mikor utal a NAV?

Hurrá!! Visszajár egy kis pénz! – boldogan ülsz az adóbevallásod felett.  Az adóvisszatérítés mindig igazi örömforrás 🙂 Már csak az a kérdés, hogy mikor utal a NAV? És tényleg fog vajon utalni?? Lássuk a részleteket!

Adóvisszatérítés általában akkor keletkezik, ha jár neked valamilyen adókedvezmény, amit nem vettél év közben igénybe (családi kedvezmény, első házasok adókedvezménye, betegség után járó adókedvezmény) esetleg év közben több adót vontak le Tőled, mint amennyit valójában kellett volna. Néhány esetben nem is fogja ezt a pénzt a NAV kifizetni Neked 🙁 Nos, nézzük sorban a tudnivalókat:

Adóvisszatérítés egészségpénztár, nyugdíjpénztár, NYESZ befizetés után

A különböző pénztárakba, szerződésekbe való befizetések alapján adókedvezmény jár. Ezek:

 • önkéntes egészségpénztár,
 • önkéntes nyugdíjpénztár,
 • önsegélyező pénztár,
 • NYESZ-számla (nyugdíj-előtakarékossági számla)
 • nyugdíjbiztosítási szerződés

Az adókedvezmény mértéke 20%, de van felső határ is. Szerződés-típusonként eltérő a maximális összeg: 100 ezer, 130 ezer vagy 150 ezer Ft lehet, és összeségében maximálisan 280 ezer Ft-ot vehetsz igénybe.

Fontos! Az ilyen típusú adókedvezményt nem fogja a NAV neked kifizetni, hanem a pénztárban, az eddigi befizetéseid mellé kerül jóváírásra! Szóval ha a fenti befizetéseid vannak, akkor ne várd a postást.

Hogyan fizeti ki a NAV  az adóvisszatérítésedet?

Kérheted, hogy a bankszámládra utalja ki az adóhatóság a pénzedet, valamint választhatsz postai kifizetést is.

E kettő között szabadon dönthetsz. Arról viszont ne feledkezz meg, hogy ezt a választásodat a NAV-val is tudatnod kell 😀  Az adóbevallás első oldalán be kell jelölni a megfelelő rubrikát és megadnod a postázási címet ill. a bankszámlaszámodat, bankod nevét. Ha ezt lehagyod, akkor nem tudja az adóvisszatérítést a NAV elküldeni Neked!

Ha ez lemarad, akkor sem vész el a pénzed, nyilvántartásban marad az adófolyószámládon, később külön körben kérheted a kifizetését.

Mennyi adóvisszatérítést utal ki a NAV?

Mint tudjuk, mindennek van határa 🙂 Nem kivétel ez alól az adóvisszatérítés sem. A kifizethető összeg alsó határa 1000 Ft. Ennél kisebb összeget nem fog az adóhivatal kifizetni, hiszen nagyobb költséggel járna a pénzt Hozzád eljuttatni, mint amennyit megkapnál. Ezt a racionalizálást elfogadjuk gond nélkül 🙂

Az adóvisszatérítésnek nincs felső határa. Legfeljebb behívnak ellenőrzésre kiutalás előtt.

Mikor utalja ki a NAV az adóvisszatérítést?

Az alapszabály az adózás rendjéről szóló törvény szerint a következő: a hibátlan adóbevallás beérkezésétől számított 30 napon belül, de legkorábban március 1-jétől fizeti vissza az állami adóhatóság az adóvisszaigénylésed.

Lényeg: nem a postára adás dátuma számít, hanem az adóhivatalhoz való beérkezés időpontja. Ilyen csúszás az Ügyfélkapun történő beadás vagy személyes leadás esetén nyilván nincs.

És ha nem utal a NAV 30 napra sem?? Erről már korábban írtam, olvasd el itt: Adóvisszaigénylés: ha nem utal a NAV

Adóvisszatérítés adóbevallási tervezet esetén

Nos, ez egy külön izgalmas dolog. 2017-ben debütál az adóbevallás tervezet, majd nyár elején meglátjuk, hogy mekkora sikerrel. Idézem az adóvisszatérítésre vonatkozó varázsmondatokat:

“Ha Ön az online felületen kiegészíti az adóbevallási tervezetet az utalási adataival, akkor a tervezet elfogadásától számított 30 napon belül kerül sor a visszautalásra.

Amennyiben az adóbevallási tervezet az Ön részére papíron került megküldésre, és a tervezet visszaigényelhető adót tartalmaz, a tervezet mellékleteként megküldött kiegészítő nyilatkozaton lehetősége van megadni az utalási adatait (utalási cím vagy bankszámlaszám), majd az így kitöltött nyomtatványt 2017. május 22-ig vissza kell küldenie az állami adó- és vámhatósághoz. Ebben az esetben a kitöltött nyomtatvány NAV-hoz történő beérkezésétől számított 30 napon belül kerül sor a visszaigényelhető adó kiutalására.

Ha Ön az utalási adataival kiegészített adóbevallási tervezetet nem hagyja jóvá, vagy a kiegészítő nyilatkozatot nem küldi vissza a NAV-hoz, a visszaigényelhető adó az adószámláján marad, és csak a ’17számú átvezetési és kiutalási kérelem benyújtásával tudja kikérni vagy átvezetni más adónemre.”

Szóval kb. ugyanaz, mint rendes adóbevallás esetén.

A fenti rész akkor vonatkozik Rád, ha jóváhagytad vagy kiegészítetted az adóbevallás tervezeted!

Ha nem csináltál semmit, akkor a NAV-os adóbevallás tervezeted 2017. május 22-én minősül át adóbevallássá, ez a nap tekintendő a beérkezés napjának, és innen indul a 30 nap számítása!

Kellemes várakozást és jó költekezést kívánok Neked!en_piros
Keresztesné Molnár Anita
családi adótanácsadó, az ingatlantulajdonosok adótrénere

De jó cikk! Meg is osztom az ismerőseimmel!narancs nyil

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Kategória: Adóbevallás, ügyintézés Címke: , , , , , , , ,
71 comments on “Adóvisszatérítés: mikor utal a NAV?
 1. Király Krisztina szerint:

  ÜDvözlöm! Nagyon hasznos az oldal, köszönöm az információkat. Laktózérzékenység esetén igénybevehető adókedvezményt szeretnék utólag 2015-2017 önellenőrzéssel visszautaltatni a NAV-val, viszont volt olyan periódus pl. 2017 év során, amikor sajnos nem volt munkám (egyszer 2 nap munkahely váltás miatt, egyszer pedig 1,5 hónapig kerestem állást). Hogyan kell kiszámolni, hogy mennyit igénylelhetek így vissza? Köszönöm!Ill. korábbi évekre kell

 2. Andi szerint:

  Kedves Anita!Várhatom még a választ?Vagy letörlik a kérdésemet?Tehát adókedvezményt 2010 óta veszem igénybe.Viszont kiderült egy veleszületett szívproblémám.erre visszamenőleg igénybe vehetem e .Nem egyszerre a kettő betegségre hiszen a másik probléma csak 2010 után lett.Tehát a 2010 előtti időszakra lehet e .Köszönöm,ha válaszol.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Andi!
   Az elévülési szabályok szerint jelenleg csak 2012-ig visszamenőleg lehet az adóbevallásokat önellenőrizni, így a 2011, ill. a megelőző évekkel már nem tudunk mit kezdeni 🙁

 3. Andi szerint:

  Tisztelt Anita!
  Még egy kérdésem lenne:
  úgy tudom 5 évre visszamenőleg lehet utólagosan igényelni az adókedvezményt.
  Én 2010 óta veszem igénybe x betegségre.Viszont 3 éve megállapítottak egy velem született problémát (amelyre ugyancsak igénybe vehető lenne a kedvezmény) ebben az esetben mi a helyzet?Igényelhetek e ezzel kapcsolatban visszatérítést és hány évre visszamenőleg.Köszönöm válaszát!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Andi!
   A betegség utáni adókedvezményt több betegség fennállása esetén is csak egyszeresen lehet igénybe venni.

 4. Dániel szerint:

  Jó napot!

  Januárban született a kislányom, és csak októbertől kaptam meg a munkahelyemtől az adókedvezményt (folyamatosan dolgoztam). Ezt hogyan, mikor, és hol tudom visszaigényelni?

  Válaszát előre is köszönöm.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Dániel!

   Az adóbevallásodban 2018 tavaszán tudod visszaigényelni az elmaradt adókedvezményedet.

 5. Csaba szerint:

  Kiderült, hogy egy minimális adótartozásom volt, rendeződött.

 6. Schmied Ferenc szerint:

  Kedves Anita.
  En 10 evet dolgoztam es fizettem adot es NI-t is Londonban. Ugyan akkor, itthon is fizetnem kellett a TB-met.
  Ugy tudom, EU-s orszagokban nem fizethetsz duplan. Vissza tudom en ezt igenyelni itthon? Es ha igen, hogyan.

  Koszonom
  Ferenc

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Ferenc!

   Valóban így van. Két EU-s országban nem lehet egyszerre biztosítási jogviszonyod. Mivel kint dolgoztál, ezért a Magyarországon fizetett TB-t kell töröltetni. Utólagosan az Egészségbiztosítási Pénztárnál tudod a jogviszonyaidat tisztázni. Illetve a NAV felé 17T1011-es nyomtatványt kell beküldeni.

 7. Erika szerint:

  Kedves Anita!

  2014-ben méh eltávolításon estem át. A szomszédasszonyomnak is ilyen műtéte volt és szerinte nekünk jár az adókedvezmény. Ő már vissza is igényelte. Sőt több ismerősnek adott nyomtatvány és ők is visszaigényelték az adókedvezményt. Én egyenlőre vacillálok , mert nem találok a listában erre utaló kódot. Megnéztem a papírt, amit kitöltött a doktor neki azon se volt kód, csak az van ráírva ,hogy amputáció és a doki szerint ez megfelelő és elegendő. Hogy tudhatnám meg, hogy valóban jogosult vagyok a visszaigénylésre. Nem szeretnék Később büntetést fizetni jogosulatlan visszaigénylés miatt. Segítségét előre is köszönöm.

 8. Balázs Józsefné szerint:

  Üdvözlöm Anita!

  Volt egy nyugdíj megtakarításom, amire 20% adókedvezmény jár. Azonban a biztosítóm elfelejtett tájékoztatni, hogy a kiadott igazolást minden évben be kell adni az adóbevallással. Most, hogy nyugdíjas lettem, szóltak a biztosítótól, hogy az igazolásokat be kell adni, mert hozzájuk nem érkeztek meg az adójóváírások. Mit kell most tennem? Tudna erről valamilyen tájékoztatást adni, hogy milyen számú nyomtatványt kell kitölteni? Válaszát előre is köszönöm.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Margitka!

   Az adóbevallással együtt nem kell a biztosító által kiadott igazolást beküldeni. Az adóbevalláshoz soha semmilyen mellékletet nem kell csatolni.
   Azokat az adókedvezményeket, amiket szeretnénk az adóbevalláskor igénybe venni, az adóbevallásBAN kell feltüntetni, vannak erre megfelelő sorok.
   Amikor kimarad valami az adóbevallásból önellenőrzéssel lehet korrigálni. Ez könyvelői feladat, ha a bizalma megingott abban, aki az eredeti adóbevallását készítette, akkor hozzám is fordulhat. Szívesen segítek! Ezen az emailcímen tud jelentkezni. iroda@tudatosadozo.hu

 9. Gábor szerint:

  Szia. Nem kaptam vissza a visszaigényelhetó adómat, az én figyelmetlenségemből. Most ezt a 17es számú lapot töltöm ki, főlap logikus, 01-es lapom meg megállt a tudományom. Súlyos fogyatékosság miatt kapnék vissza 66600 ftot, de nem jövök rá adónemkód (a), terhelendő adónem rövidített megnevezése (b), összeg (c), adónemkód (d), jóváírandó adónem rövidített megnevezése (e), összeg (f), kiutalandó összeg (g)rubrikákba mit írjak bele.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Gábor!

   Adónem kód: 103, a rövidített megnevezést automatikusan behozza.
   Összeg: 66 600 Ft. A jóváírandó adónemhez ne írj semmit, mert nem átvezetést kérsz, hanem kiutalást. A főoldalon a bankszámlaszámodat kétszer is nézd meg, nehogy elütés legyen benne 🙂

 10. Nagy-M Zsolt szerint:

  Jó napot.
  Szeretnék érdeklődni, én SMS alapon csináltattam a NAV-val az adóbevallásom kiküldték . Ez május 22.-én hatályba lépett . Innentől kezdve 30 nap és küldik a pénzt . csak azt szeretném tudni első sorban hogy az adóbevallás melyik sorában van hogy mennyi össze jár vissza . És hogy a NAV- hova utalja a pénzt ami jár vissza ?

  Köszönöm válaszát.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Zsolt!

   A NAV adóbevallás tervezet elfogadásakor meg kell adni, hogy milyen bankszámlaszámra vagy milyen postacímre kéred a kifizetést. Ha ezt nem tetted meg, akkor bentmarad a NAV-nál a pénz, külön nyomtatvány beadásával lehet a kiutalást megkérni. Az adóbevallás 80. sorában van feltüntetve a visszajáró adó összege.

 11. Marci szerint:

  A 2014. Évre szóló adóbevallást nem adtam be. Ezt utólag még pótolhatom? Büntetésre számíthatok emiatt?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Marci!

   Igen, beadhatod még most is az adóbevallásodat. A büntetésről nem tudok nyilatkozni, ezt majd a NAV fogja eldönteni. Mindenesetre egy kis pénzt tegyél félre rá.

 12. Niki szerint:

  Kedves Anita!

  A múlt évben hat hónapot dolgoztam, úgy tudom,hogy akkor is egész évre jár a családi adókedvezmény. Ez azt jelenti hogy a másik hat hónapra is megkapom a havi 10 ezer forintot?

  Köszönettel: M. Niki

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Niki!
   Igen, 12 hónapra jár a családi kedvezmény. Megkapni akkor fogod, ha az adóbevallásodba is beírtad!

   • Niki szerint:

    Azért nem értem, mert a könyvelőirodában akik készítették azt mondták,hogy attól függ hogy mennyit dolgoztam és hogy nem 10 ezret fognak havonta számolni. Nem értem, nem vagyok annyira jártas még ebben. A barátnőm csak két hónapot dolgozott, úgy tudom neki is megjár a gyerkőcre és csak 42000 ft jött ki hogy visszaigényelhet. Én egyből havi tízesével számoltam, de mondták hogy nem, nem úgy van.

    • Keresztesné Molnár Anita szerint:

     Kedves Niki!

     Ha nagyon alacsony a bér és az adója kevesebb, mint amennyi az adókedvezmény lehetne, akkor nyilvánvalóan csak az adó mértékéig lehet az adókedvezményt visszaigényelni.

 13. Miczi Ági szerint:

  Én május 15-én adtam le személyesen akkor Mikor várható a pénz postai uton kértem köszönöm

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   A bevallás beérkezése + 30 nap.
   Pár napos csúszás előfordulhat.

 14. Böbe szerint:

  Jó napot kívánok!
  Május 11.én küldtük el az adóbevallást kb. mikorra várhatom a kifizetést?
  Válaszát előre is köszönöm

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   A bevallás beérkezése + 30 nap.
   Pár napos csúszás előfordulhat.

 15. Kettner Alexandra szerint:

  Kedves Anita!
  Màjus 15-én adtam fel az adóvisszaigénylésem,postai kifizetést kértem kb mikorra vàrhatom?Köszönöm előre is vàlaszàt.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   A bevallás beérkezése + 30 nap.
   Pár napos csúszás előfordulhat.

 16. Kalocsai Elza szerint:

  Üdvözlöm!
  Szeretném megkérdezni , hogy visszamenőleg lehet e még igényelni a
  adókedvezményt a betegségemre?

 17. H.Kata szerint:

  Szép Napot!Sajnos az adobevallas június 9.én adtam be Az adóvisszatéritést megkapom 30nap múlva?Köszönettel Kata

 18. Rácz Norbert szerint:

  üdvözlöm!ha nekünk a hivatal automatikusan megcsinálta a papirokat akkor mikor várható az utalás? várom válaszát köszönöm

 19. Kovács Kata szerint:

  Én nem tudtam, hogy jár vissza pénz, így nem töltöttem ki semmit, hogy szeretném visszakapni vagy részletben visszakapni – ugyanis azt az információt kaptam, hogyha nem jár vissza felesleges kitölteni. Mit tudok tenni ebben az esetben? Nem kevés pénz járna vissza..

 20. Lampert Hajnalka szerint:

  Kedves Anita

  Nav készítette el az adóbevallás tervezetet, kiderült, hogy kapok vissza. 04.26-án fel is adtam postán nyilatkozatot, hogy hova kérem az utalást. De semmit nem kaptam azóta sem, ellenben azt mondták a hivatalban, hogy nem is fogok, csak június 20 ig, mivel a tervezet, csak május 20- án lesz bevallás. Szóval teljesen mást mondtak, mint amit itt olvastam.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Elfogadom. A NAV a saját oldalára akkor is a fent idézett sorokat írta ki!

 21. Magyar Annamária szerint:

  Mi 04.21 ekkor adtuk be személyesen a bevalásunkat mikora várhatjuk az utalást

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Elméletileg május 20. Tapasztalatom szerint 2-3 napos csúszással utal az idén a NAV 🙁

   • Nagy Renata szerint:

    Kedves Anita!en majus 15 en adtam.le szemelyesen az adobevallasomat es bankszamlara kertem ,mikor varható az utalas?Köszi elöreis.

    • Keresztesné Molnár Anita szerint:

     A bevallás beérkezése + 30 nap.
     Pár napos csúszás előfordulhat.

 22. Gável Tünde szerint:

  Kedves Anita!Úgy néz ki h már nem tudom elintézni az adóbevallásomban a családi adókedvezményt.Ha jól tudom utólag is lehet,sőt a tavalyi adóbevallásomban se lett igényelve , pedig azt könyvelő készítette.Mikor és hogy lehet elintézni?Köszönöm

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Tünde!

   Ha valamilyen oknál fogva kimarad az adóbevallásból a kedvezmény, akkor öt évre visszamenőleg önellenőrzéssel lehet korrigálni.

 23. Kiszely Szilvia szerint:

  Üdvözlöm
  03.30an adtuk fel elsobbsegivel az adovisszateriteses papírokat most 05.07van nem kellett volna mar megjonnie?

 24. Patatkiné Domokos Anikó szerint:

  Üdvözlöm!

  Mi a férjemmel elektronikusan adtuk be az adóbevallásunkat, a családi adókedvezményt bankszámlára kértük vissza. 2017.03.30-án le is lett könyvelve az adószámlánkon az összeg.
  Most 04.02-a van. Mikor várhatjuk a pénzt,ha elvileg 30 napos kifizetéssel kellene utalniuk? A Nav-ra miért nem vonatkozik a fizetési határidő?
  Nem kevés pénzről van szó és sajnos lesz helye!
  Köszönöm válaszát!
  Anikó

 25. Földi Dorottya szerint:

  Szép napot! Márc 27.-én adtuk be az adóbevallást! Kb mikor várhatjuk az utalást?

 26. Kovács szilvia szerint:

  Szeretném megkérdezni hogy 04.02.án adtam be a adókedvezményre az adóbevallást mikor utalják azt nekem?köszönettel

 27. Szabó Szilvia szerint:

  Jó napot kívánok!
  22.-én lett személyesen az ügyfélkapun leadva az adobevallás. Körülbelül mikorra várható a pénz ha postán kértem? Előre is köszönöm!

 28. Benke tímea szerint:

  A hétvégét beleszàmolják a 30nappba?

 29. Baráth István szerint:

  Üdvözlöm. Ha az adóbevallási tervezet ügyfélkapun nullás volt, de nekem jár vissza adó amit módosítottam is, mivel és hogyan kell igazolnom? (Már évek óta jár.) köszönöm

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves István!

   Igazolást bemutatni csak akkor kell, ha behívnak egy ellenőrzésre. Addig otthon őrizgesd gondosan a fiókodban 🙂

 30. Varró Bettina szerint:

  Szép napot párom március 18-An adta be az adóbevallását kb mikor várhatja a vissza térítést?

 31. HORVÁTH KATALIN szerint:

  Üdvözlöm 2013-ban született egy kislányom de én nem tudtam hogy a magzatra is lehet családi adókedvezményt igénybe venni. Kérdésem lenne jogosult lennék visszamenöleg érvényesiteni vagy nem a kislányom 2013 07-04-én született.TISZTELETTEL MEGKÖSZÖNNÉM VÁLASZÁT HORVÁTH KATALIN

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Katalin!
   A várandósság 91. napjának hónapjától jár az adókedvezmény. Ha kimaradt annak idején, akkor a bevallásodat lehet korrigálni önellenőrzéssel, s a NAV ki fogja fizetni az elmaradt adókedvezményedet.
   Önellenőrzés elkészítésével is foglalkozom, az iroda@tudatosadozo.hu emailcímen tudod velem felvenni a kapcsolatot ezügyben. Várom a jelentkezésedet 🙂

   • Ignácz Zsolt szerint:

    jó napot én május 20. kán adtam be a bevallásomat személyesen és ma június 15 és még mindig nem érkezett semmi az is lehet hogy a póstás később hozza ki címre?

    • Keresztesné Molnár Anita szerint:

     Drága szívem, május 20-a szombatra esett, nem hiszen, hogy akkor te tényleg személyesen beadtad az adóbevallásod… 🙂
     Egyébként május 22. + 30 nap, az junius 20. szóval nyugi, hamarosan jön a postás 😀

     • Németh Sándor szerint:

      Zsolt személyesen volt ott,csak “zárva” napon 😀 Nyugi Zsolt,folyamatosan visszük a léket,ahogy jön az nap meg is kapják a pénzeket! Én is nagyon várom,igaz Június 19.-én letelt az a +30 nap,de még magamnak nem vittem ki a visszatérítést!!!! Üdv egy postai kézbesítő

     • Keresztesné Molnár Anita szerint:

      😀 Ezúton is szeretettel üdvözlök minden kézbesítőt! 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*