Pályakezdők adókedvezménye

Pályakezdők adókedvezménye

Mennyi a pályakezdők adókedvezménye? Mennyi adókedvezményt kapnak azok a pályakezdők, akik az idén fejezték be az iskolájukat? Mi is a pályakezdők adókedvezménye, mik a feltételek és ki veheti igénybe?

Nagyon sok kérdés érkezik hozzám az adókedvezményekkel kapcsolatosan: Mennyi adókedvezményt vehetnek igénybe a fiatalok? Mennyi a pályakezdők adókedvezménye?

Nagyon sokféle adókedvezmény létezik, bár az évek folyamán egyre kevesebb. Jelenleg (2017-2018-ban) ezek a leggyakoribb adókedvezmény fajták:

Az egészségpénztár, nyugdíjpénztár, nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ), nyugdíjbiztosítás után is jár kedvezmény, de ezt hivatalosan nem adókedvezménynek nevezik, hanem “rendelkezés az adóról”.

A fiatal munkavállalók támogatására jelenleg igénybe vehető adókedvezmény más formában létezik. A pályakezdők adókedvezményét ugyanis nem a munkavállaló tudja igénybe venni a személyi jövedelemadójából, hanem a munkáltatója tudja érvényesíteni. Mivel nem Te mint dolgozó érvényesíted ezt az adókedvezményt, ezért az adóbevallásodban sem kell feltüntetni.

Lássuk, hogyan működik ez?

Pályakezdők adókedvezménye

Ha pályakezdő vagy, akkor a béredből levont személyi jövedelemadóból sajnos nem tudsz adókedvezményt érvényesíteni, viszont a munkáltatód igen!

TIPP, HA ÁLLÁSKERESŐ VAGY!

Az önéletrajzodba hangsúlyozd ki, hogy utánad adókedvezmény jár a munkáltatónak. Ezzel növeled az esélyeidet a leendő munkahelyeden 🙂

A munkahelyeken sokszor nem tudják pontosan, hogy 25 évnél fiatalabb munkavállalók után adókedvezményt vehetnek igénybe. Olvasd el ezt a cikket, hogy hogyan működik ez.

A fizetésedből jelentős levonások vannak (ajánlom figyelmedbe ezt a cikket: Bruttó-nettó fizetés), de nemcsak te fizetsz az államnak a munkaviszonyod után, hanem a munkáltatód is. Amit a munkáltatód fizet, azt úgy hívják: szociális hozzájárulási adó. Ennek a mértéke 2017-ben 22%, 2018-ban várhatóan 19,5%. Ebből a szociális hozzájárulási adóból vehet igénybe adókedvezményt a munkáltatód, ha 25 évnél fiatalabb, illetve pályakezdő dolgozója van. Lássuk ennek az adókedvezménynek a mértékét és a feltételeit.

Pályakezdők, illetve 25 év alatti dolgozók utáni szochó adókedvezmény

A szociális hozzájárulási adó kedvezményét a fiatal munkavállalók két csoportja után lehet igénybe venni. A feltételek és az adókedvezmény  mértéke is eltérő a két csoportnál.

1. 25 év alatti pályakezdő utáni szociális hozzájárulási adókedvezmény

Teljesen pályakezdő után jár, illetve, ha eddig maximum 180 napig volt biztosított, akkor is igénybe vehető. Összesen kettő évig igényelheti a munkáltató, de legfeljebb addig a hónapig, amelyikben a dolgozó a 25. életévét betölti. Az adókedvezmény mértéke a bér, de maximum 100 000 Ft után fizetendő szochó.

A dolgozó korábban fennálló biztosítási jogviszonyairól igazolást kell kérni a NAV-tól, amelyre létezik egy formanyomtatvány. A NAV oldalán erről a linkről lehet letölteni. Fontos, hogy ezt az igazolást (a leendő) dolgozónak kell kikérnie a NAV-tól. 

Számoljunk!

Ha pont szakmai minimálbér a fizetésed 2017-ben, azaz 161 000 Ft.

Az igénybe vehető pályakezdő adókedvezmény: 100 000 * 22% = 22 000 Ft.

Ezt mindenképpen érdemes az önéletrajzodban, álláspályázatodban hangsúlyozni, hiszen nem kis összegről van szó!

2. 25 év alatti, de már nem pályakezdő utáni szociális hozzájárulási adókedvezmény

Ha a dolgozó 25 év alatti ugyan, de már több mint 180 napig volt biztosított, akkor az előző szochó kedvezmény már nem jár neki, de mégsem esik ki az adókedvezményre jogosultak köréből. Ebben az esetben un. félszochó kedvezmény vehető igénybe utána.

A szociális hozzájárulási adókedvezmény mértéke a bér, de max. 100 000 Ft után fizetendő szochó 11%-a lesz. Az adókedvezmény igénybevételére nincs 2 éves korlát, utoljára abban a hónapban lehet igénybe venni, amikor a dolgozó betölti a 25. életévét. A korábbi biztosítási jogviszonyokról sem szükséges igazolást kérni a NAV-tól.

Számoljunk!

Ha pont szakmai minimálbér a fizetésed 2017-ben, azaz 161 000 Ft.

Az igénybe vehető 25 év alattiakra járó adókedvezmény: 100 000 * 11% = 11 000 Ft.

Ezt ki ne hagyd az önéletrajzodból, a munkáltató számára igenis szempont lehet, ha két egyformán alkalmasnak tűnő jelölt között kell dönteni!

Baráti üdvözlettel: Keresztesné Molnár Anitaen_piros

családi adótanácsadó, az ingatlantulajdonosok adótrénere

De jó cikk! Meg is osztom az ismerőseimmel!narancs nyil

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Kategória: Alkalmazott vagyok Címke: , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*