Első házasok adókedvezménye 2018

Első házasok adókedvezménye 2018

Kinek jár az első házasok adókedvezménye 2018-ban?  Hogyan lehet igényelni? Meddig jár a friss házasok adókedvezménye?

A jogszabályban, illetve a köznyelvben eltérő néven keressük ezt az adókedvezményt. A személyi jövedelemadó törvényben első házasok kedvezménye néven találod meg. A köznyelvben első házasok adókedvezménye, friss házasok kedvezménye, friss házasok adókedvezménye, friss házasok támogatása, ifjú házasok kedvezménye, házasságkötés adókedvezménye vagy új házasok kedvezménye néven is szoktuk emlegetni. Te hogy keresel erre a témára? Írd meg nekem hozzászólásként 🙂

Mennyi az első házasok adókedvezménye 2018-ban?

A friss házasok adókedvezményének összege a bevezetése óta változatlan. A házastársak együttesen havi 5 000 Ft adókedvezményt vehetnek igénybe. Ez a kedvezmény továbbra is adóalap kedvezményként értelmezendő, vagyis az összevont adóalapba tartozó jövedelmedet havi 33 335 Ft-al csökkentheted (33 335 * 15%= 5 000 Ft)

Tehát a nettó béred lesz 5 000 Ft-al több.

Első házasok adókedvezményének igénybevétele év közben?

Dönthettek úgy, hogy év közben a munkahelyeden vegyék figyelembe ezt az adókedvezményt. Ehhez ki kell töltened egy nyilatkozatot. A nyilatkozaton fel kell tüntetni a saját adataid mellett a házastársad nevét és adóazonosító jelét.

Meg is oszthatjátok egymás között ezt a havi 5 000 Ft-ot, de ketten együtt összesen is csak 5 000 Ft adókedvezményt vehettek igénybe (ennek szerintem nem sok értelme van, és extra figyelmet igényel részedről  az egész végigkövetése két-három éven keresztül).

Első házasok adókedvezménye utólagos érvényesítése adóbevallásban

Ez az egyszerűbb megoldás. Dönthetsz úgy, hogy év közben nem érvényesíted a Neked, mint friss házasnak járó adókedvezményt, csak majd a bevallásban. Így legalább egy összegben kapod meg ezt a pénzt, igaz csak a következő évben az adóbevallás beadása után. Ennél a verziónál értelem szerűen nem kell a munkahely felé nyilatkozatot leadni.

Az adóbevallás készítésénél arra kell figyelned, hogy mindkettőtök adóbevallásába kölcsönösen fel kell tüntetni az adataitokat. Amikor a férj veszi igénybe az első házasok adókedvezményét teljes egészében akkor tiszta sor, hogy az adóbevallásába be kell írni a feleség adatait, viszont rendszeresen kimarad a feleség adóbevallásából, aki nem vesz igénybe semmit, de az adóbevallásban ezt jelezni kell. (A NAV elméletileg  egyezteti a férj és a feleség által igénybe vett adókedvezményt és kontrollálja a túligénylést.)

Meddig jár a házassági adókedvezmény?

Az első házasok kedvezményét a házasságkötést követő hónaptól lehet igénybe venni és 24 hónapon keresztül jár.

Ha hamarabb elváltok, akkor a válástól számítva már nem lehet igénybe venni ezt az adókedvezményt 🙁

Kinek jár a friss házasok adókedvezménye?

Az első házasok kedvezményét az a házaspár érvényesítheti, amely esetében legalább az egyik házastárs első házasságát köti. Néhány gyakori kérdés ezzel kapcsolatban:

 • Először megyek férjhez, 23 éves vagyok. A férjem 62. Jár-e nekünk az első házasok adókedvezménye?

Igen jár, nincs életkori kikötés.

 • Először megyek férjhez, a férjemnek ez a harmadik házassága. GYES-en vagyok. A férjem igénybe veheti-e az adókedvezményt?

Igen.

 • A férjem külföldi. Jár-e a friss házasok kedvezménye nekünk?

Igen jár . Ebben a cikkben részletesen is olvashatsz erről: Első házasok adókedvezménye külföldi házastárs esetén

 • 2014-ben házasodtunk össze, mindkettőnknek ez az első házassága. Jár-e az adókedvezmény?

Sajnos nem. Az első házasok kedvezményét csak a 2015-ben vagy azután kötött házasságokra lehet érvényesíteni.

 • A férjem külföldön dolgozik, én itthon. Igénybe vehetem-e az adókedvezményt?

Igen.

Első házasok kedvezménye + családi kedvezmény

A két adókedvezmény nem zárja ki egymást, együtt is igénybe lehet venni.

Ez 2015-ben és 2016-ban sajnos nem így volt.  Az az ifjú pár, akinél 24 hónapon belül kopogtatott a gólya és a családi adókedvezményt igénybe tudták venni, elveszítették  a házassági adókedvezményt. (Azok, akiknél először jött a gyerek és utána kötöttek házasságot, ők igénybe vehették egyszerre a két kedvezményt.) Ezt csak érdekességként írtam le, hogy Te is lásd  milyen izgalmas evolúción ment át az első házasok kedvezménye 😀 😀

2018-ban az első házasok kedvezményét és a családi adókedvezményt együtt is igénybe lehet venni, a kettő nem zárja ki egymást. Egy apróságra kell csak figyelni: az adókedvezmények sorrendjére. Ha mindkettőre jogosult vagy, akkor először a házassági kedvezményt kell figyelembe venni és a fennmaradó adóból lehet a családi kedvezményt érvényesíteni.

Sok boldogságot és jó költekezést kívánok!
Keresztesné Molnár Anita
családi adótanácsadó, az ingatlantulajdonosok adótrénere
en_piros
De jó cikk! Meg is osztom az ismerőseimmel!narancs nyil

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Kategória: Családi / gyermek Címke: , , , , , ,
8 comments on “Első házasok adókedvezménye 2018
 1. Laura szerint:

  Kedves Anita!
  2017.augusztus 05-én házasodtunk össze a férjemmel. Születendő gyermekünket hivatalosan 2017.július 17-től (ami ráadásul a házasságkötés előtti időpont) számolják. Így a szülés várható időpontját 2018.április 24-re jelölték meg. Eddig azt az információt kaptuk, hogy nem igényelhetjük meg az első házassági kedvezményt és a családi pótlékot is. Olyan információt is olvastam, hogy a 91 napig igényelhető első házassági kedvezmény és utána már csak családi kedvezmény. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel, Laura

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Az első házasok adókedvezménye 2017. szeptemberétől jár nektek.
   A családi kedvezmény a várandósságra tekintettel: a várandósság 91. napját magába foglaló hónaptól, erről kell kérni igazolást a terhesgondozáson.
   A családi pótlék a gyermek megszületésétől igényelhető.
   A családi adókedvezmény és az első házasok kedvezménye egyszerre is jár, ebből már nincs gond (régen valóban váltotta egymást e két adókedvezmény)

 2. Nyíri Sándorné szerint:

  Jár-e az elsöházasoknak járó adókedvezmény azoknak akiknek már van 2 kis gyermekük?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Marika!

   Az első házasoknak járó adókedvezmény teljesen független a már meglévő gyerekektől. Nem gond, ha már van közös gyerek vagy “hozott” 🙂

 3. Kovács-Tóth Anna szerint:

  Kedves Anita!

  2016. júliusában házasodtunk a férjemmel. Úgy gondoltuk, hogy egy összegben szeretnénk a támogatást igénybe venni. A 24 hónapban még benne vagyunk, tehát akkor most még meg tudjuk igényelni, jól tudom?
  Mondjuk most ezt a cikket olvasva, jól értem, hogy majd csak 2019-ben kapjuk meg azt a pénzt?

  Előre is köszönöm a segítséget!

  Kovács-Tóth Anna

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Anna!

   Az első házasok adókedvezményének egy összegű igénybevétele nem azt jelenti, hogy a 24 hónapot kapod meg egyszerre. Minden adóbevallásban annyi hónapot lehet megigényelni, ahány hónapra abban az évben jogosultak voltatok.
   2016-ban 5 hónapra járt nektek. Ezt a 2016-os adóbevallásod önellenőrzésével tudod visszakérni.
   2017-ben 12 hónapra jár neked. Ezt a pénzt a most tavasszal beadandó adóbevallásodban tudod igényelni.
   2018-ban 7 hónapra jár nektek az első házasok adókedvezménye, amit 2019 tavaszán beadandó adóbevallásodban tudsz visszaigényelni.

   • Dia szerint:

    2016. márciusában házasodtunk mi is. Akkor az volt a jogszabályban, hogy 12 hónapig jár az adókedvezmény. Ez 2017-ben megváltozott. Így is 24 hónapig jár nekünk?

    • Keresztesné Molnár Anita szerint:

     Kedves Dia!
     Az első házasok adókedvezménye a bevezetése óta 24 hónapig jár!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*