Súlyos fogyatékosság adókedvezménye 2018

Súlyos fogyatékosság adókedvezménye 2018

Nagyon félelmetes neve van ennek az adókedvezménynek. Úgy hívják, hogy: súlyos fogyatékosság adókedvezménye, az szja törvényben személyi kedvezmény néven találod meg. A támogatott betegségek között vannak tényleg brutálisan súlyos fizikai és szellemi fogyatékosságok, és sok olyan betegség után is jár adókedvezmény, ami mellett még lehet normális életvitelt folytatni (pl. laktózérzékenység, cukorbetegség stb.)

Nagyon sok krónikus betegség, súlyos fogyatékosság után jár adókedvezmény. Kár lenne veszni hagyni ezt a pénzt, hiszen éves szinten nem kis összegről van szó!

Milyen betegségek után jár adókedvezmény 2018-ban?

A súlyos fogyatékosság utáni adókedvezmény azoknak jár, akiknek:

Melyik jogszabályokban olvashatsz a betegség utáni adókedvezményről?

A jogszabályokban és a köznyelvben nagyon változatosan nevezik ezt az adókedvezményt, de ugyanarról van szó.

Személyi kedvezmény = betegségek utáni adókedvezmény = súlyos fogyatékosság kedvezménye = fogyatékossági adókedvezmény stb.

1995. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról, itt a 40. §-t keresd

 • 335/2009. (XII. 29.) Korm. rendelet az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről
 • 49/2009. (XII. 29.) EüM rendelet a súlyos fogyatékosság minősítéséről és igazolásáról

  Mennyi a súlyos fogyatékossági kedvezmény, betegség utáni adókedvezmény 2018-ban?

  A betegségekre járó adókedvezmény összege évről-évre változik. Szerencsére nem csökken, hanem nő. Az adókedvezmény havi összege mindig az aktuális minimálbér 5%-a. Mivel a minimálbért emelik évről-évre, ezért az adókedvezmény is növekszik. Figyelj arra, hogy ne a szakmai garantált bérminimumot nézd, hanem a minimálbért. Számítás alapja: a bruttó összeg, nem a nettó!

  A súlyos fogyatékosság adókedvezménye 2018-ban:

  138 000 Ft * 5 %= 6 900 Ft

  Tehát havonta 6 900 Ft adókedvezmény jár. Ez éves szinten már 82 800 Ft!

  Nem dolgozol egész évben, csak pár hónapig?

  A betegségekre járó adókedvezményt 2018-ban is azokra a hónapokra lehet igénybe venni, amelyik hónapokban a betegség fennáll. Tehát nem csak azokra a hónapokra, amikor dolgozol! 

  Milyen nyomtatványon igényelhetem év közben a betegség után járó adókedvezményt?

  Ha szeretnéd év közben igénybe venni az adókedvezményt, akkor egy nyilatkozatot kell leadnod a munkahelyeden, amelyben kéred, hogy bérszámfejtéskor vegyék figyelembe. Így a nettó béred minden hónapban több lesz. További részleteket és nyilatkozat mintát ebben a cikkben találsz: Súlyos fogyatékosság kedvezménye nyomtatvány letöltés.

  Adókedvezmény utólagos érvényesítése adóbevallásban

  Dönthetsz úgy is, hogy év közben nem kéred a személyi kedvezményt (akár azért mert nem akarod, hogy a munkahelyeden megtudják, hogy beteg vagy). Ebben az esetben a 2018-as adóbevallásodban (azaz 2019 tavaszán) vedd igénybe a súlyos fogyatékosság adókedvezményét. Egy összegben fogod megkapni. Az adóbevallásod beérkezését követően 30 napos határidővel fogja a NAV kiutalni az adóvisszatérítésed.

   Milyen igazolás kell a betegség utáni adókedvezményhez?

  Az adókedvezmény igényléséhez nem elég a kezelőlap, ambuláns lap, külön orvosi igazolást kell kérned róla. Erről részletesen ebben a cikkben írtam neked, itt nyomtatványt is találsz, amit az orvossal kell kitöltetni: Orvosi igazolás betegség adókedvezményéhez

  Ha fogyatékossági támogatásban részesülsz, akkor nem kell orvosi igazolás után szaladgálnod, a támogatást megállapító határozat lesz a te igazolásod.

  KATA-s egyéni vállalkozó, nyugdíjas, GYES-en lévő igénybe veheti-e a súlyos fogyatékosság adókedvezményét?

  Fontos, hogy ez a juttatás nem támogatás, nem segély, hanem adókedvezmény. Tehát csak a megfizetendő személyi jövedelemadóból lehet igénybe venni. Ha nyugdíj/GYES/GYET mellett nincs adóköteles jövedelmed, akkor sajnos nem tudsz ezzel az adókedvezménnyel élni.

  A KATA-s egyéni vállalkozók KATA adót fizetnek, nem pedig személyi jövedelemadót. Mivel a személyi kedvezmény csak a személyi jövedelemadóból vehető igénybe, emiatt sajnos a KATA-s vállalkozó nem tudja a betegsége utáni adókedvezményt kihasználni.

  Ingatlan bérbeadás adójából igényelhető-e a betegség adókedvezménye?

  Igen, figyelemmel az előbb leírtakra. A fizetendő személyi jövedelemadóból először az első házasok adókedvezményét kell levonni (ha jár neked), aztán a családi adókedvezményt (ha jár neked) , majd a maradék adóból lehet a fogyatékosság adókedvezményét (személyi kedvezményt) érvényesíteni.

  Ha év közben a munkabérednél már figyelembe vették a betegségre járó adókedvezményt, akkor az ingatlan bérbeadás adójánál már nem lehet még egyszer igénybe venni, erre figyelj!

  Jobbulást, jó egészséget kívánok  Neked!en_piros
  Keresztesné Molnár Anita
  családi adótanácsadó, az ingatlantulajdonosok adótrénere

  De jó cikk! Meg is osztom az ismerőseimmel!narancs nyil

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Kategória: Nyugdíjasok, betegség Címke: , , ,
4 comments on “Súlyos fogyatékosság adókedvezménye 2018
 1. Tóth András szerint:

  Szép napot csak annyit szeretnék kérdezni, hogy visszamenőleg 2018-ban hány évre lehet igényelni és, hogy 2 megbetegedésre mennyi járna?Vagy ugyan annyi? Válaszát előre is köszönöm.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves András!

   Két megbetegedésre is csak egyszeresen lehet igénybe venni az adókedvezményt.
   Ha a korábbi években nem vetted igénybe (és a betegség is fennállt a korábbi években!), akkor 2012-ig visszamenőleg lehet igénybe venni az adókedvezményt, 2012-őt is beleértve.

 2. Sipos Anita szerint:

  Kedves Anita, a szja törvény melyik paragrafusa határozza meg hogy a személyi adókedvezmény a családi adókedvezmény után jöhet csak, hiszen a családi adókedvezmény járulékból is vonható??!!!???

  Köszönöm válaszod
  Anita

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Anita!
   Itt van jelentősége annak, hogy mi minősül adóalapkedvezménynek és mi adókedvezménynek! Ezért van a családi összege 66 670 Ft, 116670 Ft, 220 000 Ft mértékben megadva.
   Az adóalapból (kb. a bruttó jövedelem) először az adóalapkedvezményeket lehet igénybe venni (elsőházas, családi). Az így megkapott csökkentett adóalap 15%-kát kell kiszámolni.Ez lesz az összevont adóalap adója. Ebből vehető figyelembe az adókedvezmény (személyi kedvezmény = betegségek utáni adókedvezmény)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*