Első házasok adókedvezménye 2017

Házassági kedvezmény

Házassági kedvezmény 2017-ben ésszerűsítik végre!

Miben változik az első házasok adókedvezménye 2017-ben? A magyar adókedvezmények csúcsjuttatása már két éve bevezetésre került, 2017-től normailzálják az eddigi igazságtalanságokat. A havi 5000 Ft házassági kedvezmény szabályai ugyanis nem voltak túl korrektek eddig, lássuk mi fog változni:

Mikortól jár a házassági adókedvezmény?

Ez változatlan: csak a 2015-ben vagy azt követően kötött frigyekre jár a házasságkötést követő hónaptól. Konkrétan: ha 2015. januárban járultatok az oltár elé, akkor februártól jár, így egész évben 11 hónapra összesen 55 ezer Ft-ot tudtok érvényesíteni.

Meddig jár a házassági kedvezmény?

 • max. 24 hónapig
 • vagy amíg el nem váltok 🙁

Miben változik az első házasok adókedvezménye 2017-ben?


A korábbi években már nem járt a házassági adókedvezmény, ha a frigyedet gyermekáldás koronázta. A babaprojekt sikerességétől (pontosan a terhesség 91. napjának hónapjától) az első házasok adókedvezményét felváltotta a családi kedvezmény, a kettőt együtt már nem lehetett igénybe venni. Ezt a rendkívül igazságtalanságot korrigálják most, s a két adókedvezményt egyszerre is igénybe veheted.

Ráadásul 2 évre visszamenőleges hatállyal! Mi a teendőd, ha 2016-ban vagy 2015-ben lemondtad az első házasok adókedvezményét a baba miatt?

 • ha 2016-ban terhesség miatt lemondtad az első házasok adókedvezményét, akkor az adóbevallásodban tudod érvényesíteni az elmaradt hónapokra az első házasok adókedvezményét 2017. tavaszán
 • ha 2015-ben terhesség miatt lemondtad az első házasok adókedvezményét, akkor a 2015-ös adóbevallásod önellenőrzésével juthatsz hozzá a pénzedhez. A 2016-ra járó kedvezményt pedig az adóbevallásodban, 2017. tavaszán tudod érvényesíteni. Önellenőrzésben tudunk segíteni, kattints ide: adóbevallás készítése

Mennyi az első házasok adókedvezménye?

Az első házasok adókedvezményének összege változatlan marad. A házastársak együttesen havonta 5000 forint adókedvezményt vehettek igénybe. A kedvezmény továbbra is adóalap-kedvezményként értelmezendő, vagyis  az összevont adóalapba tartozó jövedelmedet havi 33 335 forinttal csökkentheted.

Eredmény: ha egy pár maximálisan ki tudja használni, akkor 120 ezer Ft-hoz jut 2 év alatt. Jó nagy lagzit lehet belőle csapni, ugye?

Hogyan vehető igénybe? Ez sem változott:

http://tudatosadozo.hu/szolgaltatasok/online-adobevallas/

A házassági adókedvezmény igénylése év közben:

Kérheted, hogy év közben a bérednél vegyék figyelembe: ehhez ki kell tölteni ezt a nyilatkozatot, de mielőtt leadnád a munkahelyeden, a párodnak a saját munkahelyén le kell pecsételtetnie, hogy ő nem kéri. Ha meg akarjátok osztani ezt a horrorisztikus összeget, akkor a megosztott összeget kell leigazoltatni.

Az első házasok adókedvezményének igénylése év végén:

Ennél egyszerűbb a helyzet, ha úgy döntesz, hogy év közben nem érvényesíted, csak majd a bevallásnál. Így legalább egy összegben kapod meg ezt a pénzt, igaz csak a következő évben az adóbevallás beadása után.

Gyakori kérdések az első házasok adókedvezményéről

 • Ingatlan bérbeadásából van csak jövedelmem. Ebből igénybe vehető? Igen! Nézd meg ezt is: Minden a lakáskiadás adózásáról
 • Airbnb-zek, csak ebből van jövedelmem.  Ebből igénybe vehető? Attól függ. Ha költségelszámoló vagy, akkor igen. Ha a tételes átalányadót választottad, akkor nem.
 • Először megyek férjhez, de a páromnak ez a második házassága. Jár nekünk? Igen! Nem szükséges, hogy mindkettőtöknek ez legyen az első házasság, elég, ha az egyik félnek első.
 • Először megyek férjhez, a páromnak ez a második házassága. Nincs adóköteles jövedelmem. A férjem igénybe tudja venni az adókedvezményt? Igen!
 • Én 33 éves vagyok, de a férjem elmúlt 40. Mindkettőnknek ez az első házassága. Jár nekünk a házassági adókedvezmény? Igen! Az első házasok adókedvezménye nincs életkorhoz kötve.

Nos, kedves friss házasok, jó költekezést és sok boldogságot kívánok Nektek!en_piros

Keresztesné Molnár Anita
családi adótanácsadó

De jó cikk! Meg is osztom az ismerőseimmel!narancs nyil

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Kategória: Adóbevallás, ügyintézés, Családi / gyermek Címke: , , , , , ,
154 comments on “Első házasok adókedvezménye 2017
 1. Sárai Gábor szerint:

  Kedves Anita!

  A párommal 2016 májusában házasodtunk össze, és egyedül vettem igénybe a havi 5000 forintot. A munkaviszonyom idén októberben megszűnt, a páromnak pedig időközben megváltozott a munkahelye. Szeretnénk novemberre visszamenőleg újra igénybe venni a kedvezményt úgy, hogy a párom kapja a fizetésével havonta. Hogyan lehetséges ez?

  Köszönettel:
  Sárai Gábor

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Gábor!

   A párodnak kell a munkahelyen leadni egy nyilatkozatot, amelyben kéri, hogy vegyék figyelembe az adókedvezményt. Lehetséges, hogy csak decembertől tudja majd a munkahely figyelembe venni a kérését. A novemberre járó első házasok adókedvezményét az adóbevallásban tudjátok visszaigényelni, a tiedben vagy a feleségedében.

 2. Lippa Nikolett szerint:

  Kedves Anita!

  Az lenne a kérdésem, hogy elegendő-e az adókedvezmény igényléséhez az, hogy csak a tartózkodási helyem azonos a férjem lakcímével, nem pedig maga a lakcím közös?
  Előre is nagyon köszönöm a választ!

 3. Koósné Szabó Kati szerint:

  Kedves Anita!

  Egy olyan kérdésem lenne, hogy tört hónapra is igénybe vehető az adott hónapra járó teljes összeg? Szeptemberben házasodtunk, majd mindketten felmondtunk a munkahelyünkön, így október 6-ig tartott csak a munkaviszony, a következő pedig november 20-szal kezdődik. Így októberre is és novemberre is visszaigényelhető az 5-5 ezer forint, vagy arányosítani kell?

  Köszönöm szépen!
  Kati

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Kati!

   Nem kell az adókedvezményt arányosítani. Októberre és novemberre is teljes összegében jár az első házasok adókedvezménye.

 4. Bán András szerint:

  Kedves Anita

  Tavaly októberben házasodtunk össze a párommal, és most szeretnènk igénybe venni a kedvezményt.
  Az lenne a kérésem, hogy havi 5000 ft-ot kell-e beírni, vagy a 33 ezres tételt?
  A munkahelyemen azt mondta a könyvelő,hogy ha most igényelem akkor csak a mostani hónaptól jár a kedvezmény, és ha úgy szeretném hogy egyben megkapjam, akkor az adóbevallásban igényelhetem vissza.
  Előre is köszönöm a válaszát.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves András!

   Ha 2016 októberében házasodtál, akkor 2016. novemberétől jár az adókedvezmény.
   2016. november, december hónapokra járó első házasok adókedvezményét a 2016-os adóbevallás önellenőrzésével tudod igénybe venni.
   2017-re járó első házasok adókedvezményét igénybe veheted a béreddel együtt mostantól. Ezt a munkahely valóban csak a hátralevő időre tudja figyelembe venni a bérszámfejtésnél. Az elmúlt 10 hónapra járó kedvezményt pedig az adóbevallásodban tudod visszaigényelni.
   2017-re vonatkozóan a másik lehetőséged, hogy a hátralevő időre sem kéred a munkahelyedtől, hanem a teljes összeget az adóbevallásodban kéred vissza.

 5. Sebők Róbert szerint:

  Kedves Anita!

  Segítséget szeretnék kérni, páromnak van már az előző kapcsolatából egy 15 éves fia, nekünk pedig már van 2 közös gyermekünk, idén novemberben lesz az esküvőnk, tehát az első házasok kedvezményét decembertől vehetjük igénybe, kérdés hogy a családi kedvezményt a 3 gyerekre melyik hónaptól vehetem igénybe, jelenleg csak a kettő közösre veszem én igénybe tekintve, hogy nincs bejegyzett élettársi kapcsolatunk és még nem vagyunk házasok.
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Róbert!

   Szerintem novembertől igénybe veheted mindhárom gyerekre év közben.
   Közelítsük meg az adókedvezményetek kérdését a feleséged szemszögéből. Ő egy háromgyermekes anya, egész évben jogosult a háromgyermekes családi kedvezményre, azaz 3 gyerek * 12 hó * 220 000 Ft az éves családi kedvezmény kerete. Ebből a hatalmas összegből két gyerek utáni adókedvezményt a párja (azaz Te) igénybe vesz év közben, a fennmaradó összeget pedig az adóbevallásában (20418 tavaszán) átadhatja, (hivatalosan megosztásnak nevezik) megoszthatja a férfival azaz Veled.

 6. Csaba szerint:

  Kedves Anita!

  Én Magyarországon dolgozom, és jövedelmem is csak innen származik, de párom Szlovákiában dolgozik mint egyéni vállalkozó, és neki csak onnan van jövedelme. Ebben az esetben is jogosult vagyok a friss házasok kedvezményére? Illetve a teljes összegre?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Csaba

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Csaba!

   Szerintem nincs akadálya annak, hogy teljes összegben igénybe vedd az első házasoknak járó adókedvezményt.

 7. Végh András szerint:

  Kedves Anita!
  Érdeklődni szeretnék ha ebben az évben járt le a két év a házasság kötés óta azt az adóbevallásnál lehet még kérni?
  Ugyan is 2015.07. hóba házasodtunk viszont már akkor betöltöttük a 91.napot igy nem tudtuk igénybe venni akkor a kedvezményt!
  Köszönöm válaszát előre is!
  Tisztelettel András!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves András!

   2017.07. hóig jár Nektek az első házasoknak járó adókedvezmény.
   2017. évre járó összeget az adóbevallásban 2018. tavaszán tudod visszaigényelni.
   2015. és 2016. évekre járó adókedvezményt pedig az adóbevallás önellenőrzésével tudod visszaigényelni.

 8. Kiss Magdolna szerint:

  Kedves Anita!

  Közfoglalkoztatottként dolgozom, a 3 gyermekünk után is érvényesítjük az adókedvezményt. A bruttó bérem 81.530.- Adókedvezmény érvényesítése után 80.305.ft-ot kapok nettó bért. Erre még igénybe vehető az első házasok kedvezménye? Közösen vennénk igénybe a férjemmel. Megfelezve 2.500.-fejenként, ez az összeg még a bruttó béremhez adódik, vagy csak a különbözetre érvényesíthetem, azaz 1.225.- Ft-ra?

  Köszönöm válaszát előre is!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Magdolna!

   A három gyerek után járó adókedvezmény maximálisan kihasználásra került nálatok. Az a picike levonás a bruttó béredből a munkaerő-piaci járulék 1,5 %, mindenképpen vonni fogják. Az első házasok kedvezményét egyszerűen nincs miből igénybe venned. Viszont a férjed teljes egészében igénybe tudja venni, ha az ő fizetendő adójába belefér.

 9. Bódor-Horvát Szabina szerint:

  Üdvözlöm.

  Mi 2015.12.05-én keltünk egybe, és azt szeretném kérdezni, hogy igénybe vehetjük-e még az első házasok adókedvezményét? És ha igen akkor ez meddig járna nekünk?

  Köszönöm a választ.!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Szabina!

   A fenti cikkben megtalálod a választ a kérdéseidre.

 10. Nagy Beáta szerint:

  Azt szeretném kérdezni hogy én nem dolgozok, de a párom igen akkor csak ö veheti fel az elsö házasok kedvezményét? Ez havonta 5 000 ft vagy 10 000ft?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Beáta!

   Ha csak a párod dolgozik, akkor csak ő tudja igénybe venni ezt az adókedvezményt. Az első házasok adókedvezménye havi 5 000 Ft összesen, tehát egyedüli igénybevétel esetén is csak 5 000 Ft-ot tud igénybe venni.

 11. Horvath Gyula szerint:

  Kedves Anita,
  segítségét szeretném kérni: Kedvesemmel 2017.06.30 keltünk egybe, felvette a sajátja mellé az én vezetéknevemet is kötőjelesen. Az első házas kedvezményes igénylőpapírt munkahelyén a héten adta le , a cikkben és kommentek alapján kikövetkeztett módon úgy, hogy az igénylő az “egyedül”/”07hó”/”33.335Ft” adatokat tartalmazza. Elméletileg ezáltal helyesen

  Viszont ma felmerült, hogy a névváltozása miatt új adókártyát is készíttetni kell(?) (a sz.ig, útlevél, jogsi cseréje már megtörtént), ami lehet hogy új adószámmal rendelkezne.
  Iránymutatását szeretném kérni:
  1) valóban kell új adókártyát igényelnie?
  2) ha igen, ennek menetéről tudna írni pár szót?

  3) az új kártya új adószámot is jelent?
  4) ha új adószáma lesz akkor a most leadott kérvény elutasításra kerül majd mert még a “régit” tartalmazza?

  Szíves segítségét előre is köszönjük! Üdv: Gyula

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Gyula!

   Névváltozás miatt nem fog megváltozni a feleséged adóazonosítója.

 12. Csilla szerint:

  Kedves Anita
  A férjem külföldön dolgozik, én itthon. Így is igénybe vehetjük? Mit írjunk a férjem munkáltatójához?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Csilla!

   Az adókedvezmény igénybevételénél nem zárják ki azt, ha az egyik házastárs külföldön dolgozik. A férjed munkáltatójához beírhatod a külföldi munkahelyét 🙂

 13. Török Boglárka szerint:

  Kedves Anita!

  2016.08.06-án házasodtunk össze, ám ha a 2016. évi adóbevallásnál elfelejtettük az első házasok kedvezményét igényelni, akkor már csak 2017. januártól tudjuk kérni a kedvezményt? Vagyis a nyilatkozat 4. pontjánál azt kell beírni, h “1. hónaptól kezdődően” kívánjuk ezt igénybe venni?

  Válaszát előre is nagyon köszönöm!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Bogi!

   2016. szeptember – december közötti hónapokra utólag is meg tudod kérni az adókedvezményt, a 2016-os adóbevallásod önellenőrzésével. Ha a munkahelyeden most szeretnéd ezt a nyilatkozatot leadni, akkor nem hiszem, hogy visszamenőleg 2017. januártól fel tudják dolgozni, csak a mostani hónaptól. Az elmúlt pár hónapra az adóbevallásodban tudod majd érvényesíteni az adókedvezményt 2018. tavaszán.

 14. Gőczi Anita szerint:

  Üdvözlöm! Külföldön kötöttünk házasságot 2015.08.22-én a férjemmel… Nem vettük igénybe az első házasok adókedvezményét, mert nem értesültünk róla,hogy lehet.
  Jelenleg kisbabát várunk, táppénzen vagyok, viszont Noveber végéig van csak szerződésem a munkáltatóval(ami kifizető hely is!).
  Kérdésem az, igénybe vehetem e a kedvezményt, ha igen, hogyan? Mit kell tennem? Hisz megszűnik a szerződésem…
  Férjem sajnos nem tudja igénybe venni.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Anita!

   A legegyszerűbb, ha az adóbevallásod beadásakor veszed igénybe a 2017. évre járó adókedvezményt a házasság után. Egy összegben meg fogod kapni a 8*5 000 Ft-ot az adóbevallás beküldését követő 30. napon.
   A 2015, 2016-os évekre járó adókedvezményt az adóbevallásod önellenőrzésével tudod igényelni. Az önellenőrzés elkészítésében tudok Neked segíteni. Ezen az emailcímen tudsz jelentkezni nálam: iroda@tudatosadozo.hu

 15. Földváriné Gál Szilvia szerint:

  Mi most házasodtunk 2017 09 01 és azt szeretném kérdezni hogy ha most év közbe szeretném igénybevenni az adókedvezményt csak a nyomtatványt le kell adnom a munkahelyemen és ennyi ?vagy hol kell ezt igényelnem?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Leadod az adókedvezmény igénylő nyomtatványt a munkahelyeden és ennyi 🙂

 16. Fazakas Anna szerint:

  Kedves Anita!

  Én hagyományos munkaviszonyban dolgozok, a párom pedig egyetem mellett iskolaszövetkezeti munkaviszonyban (ami után 15%-os szja-t fizet). Ő is igényelheti az első házasok adókedvezményét, vagy ez erre nem vonatkozik?

  Köszönettel!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Anna!
   Az iskolaszövetkezetben végzett munka után fizetendő szja-ból is igénybe vehető az első házasok adókedvezménye.
   Ha neki nem folyamatos a munkavégzése, akkor egyszerűbb, ha te veszed igénybe 🙂

 17. Slánicz Zsofia szerint:

  Kedves Anita!
  Nemrég házasodtunk össze a párommal, szeretnénk igénybe venni az adókedvezményt. Mivel ő vállalkozó, én szeretném igénybe venni, de én jelenleg még Gyed-en vagyok. Akkor is érvényesíthető?
  Válaszát várom! Köszönöm!
  Zsófia

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Zsófi!
   Mivel a GYED is szja köteles jövedelem, így abból is igénybe lehet venni az első házasok adókedvezményét 😀

 18. Soussi Mária szerint:

  Kedves Anita!

  Mi a férjemmel(külföldi állampolgár) még 2013.július 15-én kötöttünk házasságot külföldön.Neki ez az első házassága,nekem a második.Ő akkoriban még nem élt az országban,azóta viszont már igen,több,mint 2 és fél éve itt él,s 2 éve itt is dolgozik.Eddig nem vettük igénybe az első házasok kedvezményét,mert nem tudtunk róla,hogy ez járhat nekünk.Nekem van egy 13 éves gyermekem is,ő utána én veszem igénybe az adókedvezményt.Arról érdeklődnék,hogy milyen időintervallumra vehetjük ezt igénybe,s hogyan igényelhetjük.Nem tudom,hogy jól gondolom-e,hogy a 2015-ös,s 2016-os évre?S ezt a munkántatónknál vagy a NAV-nál kell kérvényezzük,s melyikünknek célszerű kérnie?

  Válaszát köszönöm!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Mária!

   Az első házasok adókedvezménye csak a 2015. januárja után kötött házasságok után jár.

  • Ramóna szerint:

   Kedves Anita!
   Nekünk most volt augusztusban az esküvőnk. Egyben szeretnénk vissza igényelni az adókedvezményt. Kérdésem, hogy nekem év közbe megszakadt a munkaviszonyom alkalmi munkavállalóival dolgoztam, így is igénybe vehetem? A páromnak van munkája de hol be van jeletve hol nem. Ha egy összegben igénylem vissza akkor milyen összeget kellesz majd a pontozott részre beírni?
   Köszönöm

   • Keresztesné Molnár Anita szerint:

    Kedves Ramóna!
    Egy összegben az adóbevallásban tudod majd visszaigényelni az első házasoknak járó adókedvezményt. Nyilatkozatot ilyenkor nem kell kitölteni, az csak azoknak kell, akik év közben kérik az adókedvezmény figyelembe vételét.

 19. Kis Anita szerint:

  Üdvözlöm,

  Érdeklődnék, ha mi egyben szeretnénk az összeget igényelni adóbevallásnál, akkor adóbevallásig semmilyen papírmunkára nincs szükségünk? A formanyomtatvány jól tudom, hogy csak akkor kitöltendő, ha havonta szeretnénk igényelni? (Mi 2017. május 13-án esküdtünk.)
  Előre is köszönöm a válaszát.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Anita!

   Nektek 2017. júniusától jár az adókedvezmény. Ha az adóbevallásban szeretnéd igénybe venni az első házasok adókedvezményét, akkor év közben semmilyen tennivalód nincs.

 20. Külföldi feleség szerint:

  Kedves Anita! Ahogy nézem ez a kérdés még nem merült fel. HA a férjem külföldi állampolgár, egy pillanatig nem élt és nem is fog Magyarországon élni, attól én még érvényesíthetem a kedvezményt. A munkahelyem szerint, mivel a férjemnek nincs adóazonosítója, ők ezt nem tudják megtenni. Egyáltalán jogosultak vagyunk-e rá ilyen esetben? (egyébként hasonló kérdés lenne, hogy a magzati adókedvezmény esetében mi a helyzet). Köszönettel egy külföldi feleség. 🙂

 21. András szerint:

  Kedves Anita!

  Módosított nyilatkozatot szeretnék tenni a munkáltatóm felé, mivel augusztustól nem vehetem igénybe a az első házasok kedveszményét a 24 hónapos jogosultság lejárta miatt. Kérdésem arra irányulna, hogy a nyilatkozat minden pontját ki kell ismét tölteni, vagy csak a rám vonatkozó I., illetve a feleségemre vonatkozó 1.-es, valamint az 5.-ös pontot és elég aláírnom.

  Köszönettel,
  András

 22. Tamás szerint:

  Kedves Anita , kedves közösség, idén júniusban házasodtunk ,így érdeklődni szeretnék,hogy a nyilatkozat 4.pontjànàl az “X hónaptól kezdődően (e hónapra is)” résznél mit kell beírni, első hónaptól kezdődőent vagy esetünkben csak július miatt 07. hónaptól kezdődőent? Előre is köszönöm

 23. Kovács Mónika szerint:

  Jó napot!
  párommal július 15én házasodunk majd össze
  az adókedvezményt Ő veszi majd igénybe milyen iratokat kell kitölteni ehhez? illetve honnan lehet ezeket beszerezni?

 24. Kozma-Pécsi Eszter szerint:

  Kedves Anita!

  2017. május 20-án esküdtünk össze.
  A férjem veszi igénybe a nekünk járó kedvezményt, azonban a könyvelője, a nyilatkozat 4. pontjához az 5000Ft-ot íratta be.
  Ugye jól gondolom, hogy ez így nem lesz jó nekünk? Ha igen, mit kell tennünk, hogy a megfelelő összeget kapjuk meg?
  Előre is köszönöm válaszát!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Új nyilatkozatot kell beadni. A rendes összeget valószínűleg már csak a következő hónaptól tudják bérszámfejtéskor figyelembe venni. A különbözetet az adóbevallásban tudjátok visszaigényelni.

   • Petra szerint:

    Kedves Anita!

    Érdekelne, hogy ha a pár egyik tagja veszi igénybe a kedvezményt, akkor az 5000Ft-os összeg a 4. pontban miért nem jó?

    Köszönöm!

    • Keresztesné Molnár Anita szerint:

     Kedves Petra!
     Azért, mert oda 33 335 Ft-ot kell írni. Ezzel az összeggel fogják csökkenteni az adóalapot.
     Ennek a 15%-a 5000 Ft, ennyivel lesz a nettó béred több.

 25. Takács Anett szerint:

  Kedves Anita!
  A párommal 2017.04.22-én házasodtunk össze, és júni. 22.-én kisbabánk születik! A párom 6 orára van bejelentve én pedig jelenleg 2-re! Így is jár nekünk a házassàgi adokedvezmény? Ha igen akkor havonta milyen összegben?
  Előre is köszönöm a segítségét!
  Szép Napot kívánok!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Anett!

   Az első házasok adókedvezménye akkor is teljes összegben jár, ha részmunkaidőben vagytok bejelentve.

 26. Juhász Janka szerint:

  Kedves Anita!

  Júliusban fogunk házasodni (első házasság), én KATA-s vagyok, leendő férjem alkalmazott. A nyilatkozatot mindkét félnek külön-külön be kell adni, vagy csak a férjemnek aki igényelni fogja? A cikkben írja, hogy az én munkahelyemnek le kéne pecsételnie a nyilatkozatot, de egyéni vállalkozó esetében ez mit jelent?

  Üdvözlettel:
  Juhász Janka

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Janka!
   Ebben a helyzetben a férjed tudja csak érvényesíteni az első házasok adókedvezményét. A nyomtatványon bejelölöd, hogy “Nincs munkáltatóm”

 27. Mák Anikó szerint:

  Kedves Anita!
  Esküvőszervező vagyok. Szeretném felhívni a házasulandók figyelmét erre a nagyszerű adókedvezményre. Előre láthatólag sok kérdést fogok kapni, és ebben szeretnék Öntől segítséget kérni. Szeretném felvenni Önnel a kapcsolatot, ha megengedi.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Anikó!
   Sok weboldalra kértek már szakértői vendégcikket tőlem, szívesen írok más oldalakra is. Kérlek írj nekem az iroda@tudatosadozo.hu emailcímre, várom a leveled.

 28. Varga Andrea szerint:

  Kedves Anita!
  Mi most házasodtunk 2017.majus 6-án, Szlovákiában.Most intézem a hazassagi levél honosítást, én magyar állampolgár vagyok és KATA-s vállalkozó. Kérdezném, hogy nekünk van lehetőségünk erre a kedvezményre?
  Köszönöm
  Andi

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Andi!
   A KATA-ból nem lehet érvényesíteni az első házasok adókedvezményét, csak személyi jövedelemadóból!

 29. Berdó Erika szerint:

  Kedves Anita!
  Van egy 6 éves és egy 11 hónapos kislányunk, édesapjukkal szeptemberben fogunk összeházasodni , akik után kapjuk a családi adókedvezményt.
  Érdeklődnék, hogy szeptembert követően mi jogosultak leszünk az első házasok adókedvezményére?
  Köszönettel:
  Erika

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Erika!

   Igen. Amennyiben legalább az egyikőtöknek ez az első házassága.
   Az, hogy már vannak gyerekeitek nem zárja ki az első házasok adókedvezményének az igénybevételét.

 30. B. Eszter szerint:

  Kedves Anita!

  2016. márciusáig külföldön dolgoztam, amely után Magyarországon is kell adóznom, mivel nincs ezirányú megállapodás a két ország között.
  Más adóköteles jövedelmem nem volt 2016-ban.
  2016. augusztusában házasodtunk külföldön, amely 2017. márciusában került honosításra Magyarországon.

  Ilyen feltételekkel jogosult vagyok-e igénybe venni az első házasok adókedvezményét 2016. szeptemberétől? (Férjem külföldi állampolgár)

  Előre is nagyon köszönöm a válaszát!

  Üdvözlettel:
  B. Eszter

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Eszter!

   Igen, 2016 szeptemberétől jár Nektek az első házasok kedvezménye.
   Az adókedvezmény igénybevételét nem zárja ki, ha a férjed külföldi és az sem, hogy az esküvő külföldön volt.

 31. Sebők Krisztina szerint:

  Kedves Anita!
  2015. Májusában házasodtunk össze, viszont a páromnak nem volt munkahelye én pedig gyesen voltam. Akkor arra az időszakra nem tudom igénybe venni a kedvezményt?
  2016 decemberében volt csak munkahelyem
  Köszönöm

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Krisztina!
   Az első házasok adókedvezménye 2015. júniustól 2017. májusig jár nektek.
   2015-re nem tudod érvényesíteni, mert nem volt adóköteles jövedelmetek.
   2016-ban 12 hónapra jár. Akkor is, ha csak 1 hónapig dolgoztál. Így max. 60 ezer Ft-ot vissza tudsz most igényelni. 🙂

 32. Csacsi szerint:

  Kedves Anita!

  2016-ban január 1-től május 31-ig volt munkahelyem.
  2016 szeptemberében házasodtunk.
  2017 március 28-tól van újra munkahelyem.

  A 2016-os adóbevallásomban tudom érvényesíteni az okt-dec-nov hónapokra járó adókedvezményt, annak ellenére, hogy azokban a hónapokban nem dolgoztam, csak év elején?
  Illetve 2017 áprilistól kérem a munkáltatót, hogy havonta vegye figyelembe az adókedvezményt. A jan-febr-márc hónapokra majd igénybe vehetem 2018 májusában a 2017-es adóbevallás készítésekor, annak ellenére, hogy azokban a hónapokban nem dolgoztam?

  Válaszát előre is köszönöm!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   2016-ra 3 hónapra jár neked az első házasok adókedvezménye, 2017-ben pedig 12 hónapra.
   Az elmaradt hónapokat az adóbevallásban tudod igénybe venni, mindkét évre vonatkozóan.

 33. Arany Krisztina szerint:

  Kedves Anita!
  Azt szeretném kérdezni, hogy 2015 márciusában házasodtunk össze a férjemmel. Most csináljuk az adóbevallásunkat és igényelni szeretnénk az első házasok kedvezményét. Ilyenkor csak a 2016-os évre kapjuk meg a kedvezményt és a 2015 márciustól decemberig elveszett?
  A családi adókedvezmény is jár attól függetlenül?
  köszönöm a válaszát.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Krisztina!
   A fenti cikkben pontosan megtalálod a választ a kérdésedre 🙂

 34. Antóni Tivadar szerint:

  Kedves Anita !
  Èn egy zeneiskolában dolgozom mint óra adó tanár heti 10 órában. Nekem is jár a friss házasok kedvezménye ? 7honapja volt a nagy nap !
  Udvozlettel Tivadar

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Tivadar!
   A zenetanároknak is jár az első házasok adókedvezménye 😀
   Az óraadás utáni személyi jövedelemadóból lehet érvényesíteni.

 35. Horváth Anita szerint:

  Kedves Anita!

  Férjemmel 2016. júliusában esküdtünk meg.
  A munkáltatója felé még 2016. augusztus 03-án leadtuk a kérelmünket a kedvezmény érvényesítésére, 2016. 08 hónaptól kezdődően úgy, hogy ő kérte a jóváírást.
  Az ügyintéző tanácsai szerint a “… forint összegben kívánom igénybevenni” részhez 5.000,- forintot írtunk be.
  Észrevettünk, hogy valami nem stimmelt az első utaláskor, és rákérdeztünk, de nem tudott mit mondani.
  Teltek a napok, hetek, majd többszöri rákérdezésre utánajárt, és egy módosított kérelmet adtunk be, melyen az szerepel, hogy “33.335,- forint összegben kívánjuk igénybe venni”. A kezdő hónaphoz 2016. 10. hónapot íratott be.
  Most, az adóbevallás készítésekor felmerült bennünk, hogy ezen nyilatkozatokkal tudjuk-e érvényesíteni az 5 hónapra a havi 33.335 forintot, vagy így elestünk a 8., 9. havitól? Ott csak az a bruttó 5000 lett érvényesítve.
  Ha beírjuk az adóbevallásba, hogy 8. hótól kérjük a kedvezmény érvényesítését, az elegendő-e, és nem kell piszkálni tovább az ügyet, vagy kell egy ismételten módosított kérelmet beadni a munkáltató felé, visszamenőlegesen, 2016. 08. hótól kérve? Megoldási javaslatait előre is köszönjük!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Anita!
   Az adóbevallásban augusztustól kell beírni az adókedvezményt. A munkahelyen már nem szükséges a nyilatkozatot módosítani, nem is lehet.

 36. Sánta Norbert szerint:

  Kedves Anita!

  2015 augusztusában házasodtunk össze a párommal, én igénybe is vettem az első házasok kedvezményét. 2016 decemberében született is egy gyermekünk, ami után szeretné a feleségem a családi támogatást visszamenőleg megkapni. A gyermek 2016 júniusba töltötte be a 90 napos magzati kort. Mivel az, hogy együtt igénybe vehető a két kedvezmény a múltévbe hozták be, így azt szeretném megtudni, hogy hány hónapra visszamenőleg lehetne ezt igényelni?
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Norbert!
   Az adóbevallásban vissza tudjátok igényelni az első házasok adókedvezményét utólagosan. 2016-ra 12 hónapra jár.

 37. Zsani szerint:

  Kedves Anita!

  Jelenleg gyed-en vagyok még szeptemberig. Így inkább a férjem vegye igénybe az első házasok adókedvezményt igaz, mert a gyes már nem adóköteles?Ez vonatkozik akkor a családi adokedvezmenyre is?
  Előre is köszönöm

 38. Lukács-Linger Cintia szerint:

  Kedves Anita.

  Ha en az adóbevallasnal szeretnem igenybe venni ezt a kedvezmenyt, milyen nyomtatványt kell kitöltenem?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Az adóbevallási nyomtatványt 😀
   Van rajta megfelelő sor, ahová be kell írni a férj nevét, adóazonosítóját, hónapok számát.
   Külön más nyomtatványra nincs szükség.

 39. M. Anikó szerint:

  Kedves Anita!

  Azt szeretném kérdezni, hogy az első házasok kedvezményét minden adóévre meg kell igényelni vagy aumatikusan jár 24 hónapig onnantól, hogy megigényeltük például mi tavaly. Előre is köszönöm.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Anikó!
   Az adóelőleg-nyilatkozatokat minden év elején bekéri a munkáltató.

 40. Csintalan Zsolt szerint:

  Kedves Anita!

  Fiamnak segítek az adóbevallásban, ehhez szeretnék segítséget kérni.
  Fiam 2015 áprilisában kötött házasságot még egyetemistaként, első hazas Ő is és a párja is. Viszont fiam csak 2016 szeptember 1-je óta dolgozik és jut rendszeres jövedelemhez (párja pedig még mindig egyetemista). Szeretnénk megtudni, hogy az első házasok adókedvezményét hány hónapra érvényasíthetik? Csak szeptembertől 4 hónapra, vagy mind a 12 hónapra 2016-ban?

  Válaszát előre is köszönjük,
  Csintalan Zsolt

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Zsolt!
   Mivel a házasság 12 hónapig állt fenn 2016-ban, ezért az első házasok adókedvezménye 2016-ban 12 hónapra jár nekik 🙂

   • Csintalan Zsolt szerint:

    Kedves Anita!

    Fiamékkal egyetemben köszönjük szépen a válaszát!

    Üdvözlettel,
    Csintalan Zsolt

 41. Viki szerint:

  Kedves Anita!

  Mi 2016 áprilisába házasodtunk, akkor már volt egy kisfiúnk, aki Januárba született.Most áprilisba fogom betölteni a terhességem 91. napját.
  Az lenne a kérdésem, hogy akkor áprilisba nem jár már nekünk az első házasok kedvezménye, hanem csak a 2 gyerekre a családi adókedvezmény?
  Csak mert elvileg 2 évig vehető igénybe az első házasok kedvezménye.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Viki!
   A cikkben is benne van a válasz, ez változott 2017-ben a javunkra: a családi kedvezmény nem váltja fel az első házasok adókedvezményét, hanem egyszerre jár mindkettő 🙂

 42. Vaczi Zsuzsa szerint:

  Kedves Anita!
  Ez év áprilisában fogunk össze házasodni de a páromnak külföldön van bejelentett munkahelye. Kérdezném hogy ilyen feltételek mellett részemről igényelhető-e ez a kedvezmény és mik a feltételei. Hátha másokat is érdekelne a vàlasza.Köszönöm.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Zsuzsa! Ha a férjed külföldön dolgozik, az semmi bonyodalmat nem okoz.
   Az első házasok kedvezményét igénybe veheted teljes összegben a magyarországi jövedelmedből.

 43. Kende Ferenc szerint:

  Kedves Anita! 2016.11. hónapban kötöttünk házasságot a feleségemmel.Előtte 30 évig együtt éltünk.Közös családunk is van. Ő most 28 éves.Én saját jogon nyugdíjas vagyok. Feleségem KATA-s egyéni vállalkozó.Hogyan érvényesítheti az első házasok kedvezményét? Milyen számú nyomtatványt kell kitölteni? Válaszát köszönöm! Szép Napot! Tisztelettel: K. Ferenc

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Ferenc!
   Az első házasok adókedvezményét személyi jövedelemadóból lehet igénybe venni.
   Ha a KATA, illetve a nyugdíj mellett nincs más adóköteles jövedelmetek, akkor nem fogjátok tudni igénybe venni sajnos 🙁

 44. Gyenizse Zoltán szerint:

  Kedves Anita!
  Minimálbérre vagyok bejelentve akkor is jár a friss házasok adokedvezménye?
  Tavaly 2016 májusában házasodtunk és van egy 2 éves lányunk.
  Páromnak nincsen munkája.
  Köszönöm elöre is.
  Zoltán

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Zoltán!
   Ha legalább az egyikőtöknek ez az első házassága, akkor igen, igénybe tudjátok venni az első házasoknak járó adókedvezményt.
   A minimálbérbe az egy gyerekre járó családi kedvezmény mellé bele fog férni a friss házasok adókedvezménye.

 45. Enikő szerint:

  Üdvözlöm! Én azt szeretném kérdezni hogy ha van már 2 gyerek és utána házasodunk össze akkor is igénybe lehet venni az első házasok adókedvezményét a családi kedvezménnyel együtt?

 46. Brigitta szerint:

  A férjemmel 2015. május 2.-án kötöttünk házasságot.Ő veszi igénybe a családi adókedvezményt a másfél éves kislányra. Mi visszamenőlegesen igénybe vehetjük az első házasok adokedvezményét?

 47. Lengyel Viktor szerint:

  Kedves Anita!

  Kérdésem arra vonatkozna, hogy az első házasok adókedvezménye érvényesíthető-e részben (nem megosztásra gondolok), ha a bruttó bérem SZJA részéből csak “arra futja”?
  Pl. ha a bruttó bérem SZJA része 32e Ft, amiből érvényesítek 30e Ft családi adókedvezményt, a maradék 2000 Ft-ot megkaphatom-e első házasok adókedvezményeként, vagy “mindent vagy semmit” alapon működik?

  Az online nettó bér kalkulátorok sem egységesek ebből a szempontból, van amelyik így működik, van amelyik úgy.
  Esetleges válaszát előre is köszönöm.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Viktor!
   Az online kalkulátorok SOHA nem tudnak teljes körűek lenni! Háttértudás nélkül csak félre viszik az embert.
   A kérdésedre visszatérve: ha csak 2000 Ft maradt az első házasok kedvezményére, akkor csak annyit fogsz igénybe venni. Ennyi, nincs ebből semmi probléma.

 48. Pálmai Ferencnè szerint:

  Kedves Anita! Ęrdeklődöm, hogy nem teljes munkaidő esetén jár e a kedvezmény?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Katica!
   Persze, a részmunkaidősöknek ugyanakkora összegben jár az adókedvezmény.

 49. Babos Orsolya szerint:

  Jo napot kívanok! A párommal 2015. Februar 21 en esküdtünk. Junius 24 en született a lányunk. Mivel van 1 fiam így mi akkor a gyerekekre jaro kedvezmenyt vettük igenybe. Azt szeretnem megkerdezni hogy akkor mennyi kedvezmenyt tudok igenybe venni mint első házasságot kötö?
  Valaszát előre is köszönöm

 50. Csilla szerint:

  Kedves Anita!

  A segítségedet szeretném kérni.
  Februárban leszek 3 hónapos kismama, így onnantól jár részemre (és férjemnek a családi adókedvezmény), de 3 hónapig még az első házas kedvezmény is.
  A kérdésem az lenne, hogy melyik kedvezmény az elsődleges. Ez abból a szempontból lényeges, mert az első házas kedvezményt nem lehet járulékokból érvényesíteni, de a családit igen, szóval jó lenne, ha elsődleges kedvezményérvényesítés az eső házas lenne.

  Válaszod előre is köszönöm!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Csilla!
   Először az első házasoknak járó adókedvezményt kell érvényesíteni, utána jön a családi adókedvezmény.

 51. András szerint:

  Kedves Anita!

  Mi 2015. augusztusban házasodtunk, a babánk 2015. decemberben volt 91 napos magzat. Ennek megfelelőn tavaly beadott adóbevallásban visszaigényeltem 4 hónap első házas és 1 hónap családi adókedvezményt.

  Most olvasom, hogy az első házas adókedvezményre a házasságkötést követő hónaptól voltunk jogosultak (miért is lenne ugyanúgy a két adókedvezménynél?!), azaz szept. okt. nov.-re és csak a visszamenőleges módosítással decemberre is.

  Ön szerint kell beadjak önellenőrzést illetve számíthatok-e (10e Ft-ot meg nem haladó) jogosulatlan igénybevétel miatt bírságra a NAV-tól a 2015-ös adóévre tekintettel?

  Köszönöm: András 🙂

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves András!
   Zseniális helyzet 😀 😀
   Ha korrigálnád a bevallást, akkor pont ugyanannyi adókedvezmény jönne ki, mint amennyi eredetileg is benne volt 😀
   Én a részemről békén hagynám ezt az adóévet, hiszen semmi értelme nincs piszkálni.

 52. A.Gergő szerint:

  Kedves Anita! Mi a harmadik babát várjuk a párommal 18 hetes,még dolgozik,de lassan táppénzre megy ,így is igénybe tudja venni az első házasok kedvezményét? Most lesz január 28.az esküvőnk!Ja és a családi adókedvezményhez elég az ideiglenes lakcím,vagy csak az állandó jó?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Az első házasok adókedvezménye 2017. februártól jár nektek.
   Nem kell a közös lakcím 🙂

 53. Vadlicsekné Fúrós Kitti Mariann szerint:

  Mi 2014.novemberében házasodtunk össze,és már félidős terhes voltam,ezért nem is néztem utána jobban a dolognak,most az lenne a kérdésem,hogy mi nem vagyunk akkor jogosultak erre a kedvezményre,csak mert ekkorra kaptunk időpontot házasságkötésre és nem januárra?köszönöm

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Kitti!
   Az első házasok adókedvezménye csak a 2015. január 1. után kötött házasságokra jár csak.

 54. Rózsás Roland szerint:

  Kedves Anita!

  Segítséget szeretnék kérni a következő kérdésben.
  Párom 2016 júliusában betöltötte a babavárás 91. napját és igénybe vette a családi adókedvezményt. Szeptemberben összeházasodtunk és decemberben megszületett a kisbabánk.

  Az lenne a kérdésem, 2017-ben igényelhetem a családi adókedvezményt és a friss házasok kedvezményét együtt?

  Köszönettel
  Roland

 55. Virágh Réka szerint:

  Lehetséges-e időközben módosítani, hogy melyikünk kapja ezt az összeget? 2015 őszétől én igényeltem, így 2017 őszéig jár nekünk az első házasok kedvezménye. Eddig minden évben új igénylő formanyomtatványt kellett kitölteni. A 2017-re vonatkozót igényelheti a férjem, vagy maradjak továbbra is én az igénylő? Időközben született egy kisbabánk, így jelenleg csed-en vagyok, nem dolgozom. Ha én igényeljem 2017-re, akkor hogyan kapom meg az összeget? Hisz a munkahelyemről nem kapok most bért. Kitől kell igényelni ilyen esetben? Köszönöm.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Réka! Évente januárban (ill. év közben bármely hónapban) lehet variálgatni. Ha te szeretnéd év közben igénybe venni az adókedvezményt, akkor a csed folyósítója felé kell ezt jelezni. Mivel elég macerás az OEP, lehet hosszú az átfutási diő, szerintem egyszerűbb, ha az első házasok adókedvezményét 2017-ben inkább a férjed veszi igénybe.

 56. Reni szerint:

  Kedves Anita!

  A párommal márciusban házasodunk össze.Utána egyből be tudjuk adni a kérelmet az adókedvezmény iránt?Mindketten első házasok leszünk.Gyermektelenek vagyunk.Esetleg a házasságból adódóan van más kedvezmény vagy támogatás is?
  Köszönöm szépen segítségét.
  Reni

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Márciusi házasságkötés esetén áprilistől jár az első házasok adókedvezménye. Április elején már jelezheted a munkahelyeden. Más kedvezményről nem tudok.

 57. István szerint:

  Kedves Anita!

  Párommal 2016 májusában házasodtunk össze, első házasság. Mivel már úton volt a baba így nem igényeltük a kedvezményt, mert csak egy hónapig járt volna az előző törvény szerint (magzatra igényeltük). Kérdésem, hogy így is megkaphatjuk visszamenőlegesen?

  Üdvözlettel:
  István

 58. Papp István szerint:

  Kedves Anita!
  Azt szeretném kérdezni ,hogy a mi esetünkben jár-e az első házasoknak járó adókedvezmény?
  2016 januárban tudtuk meg hogy babát várunk,ennek megfelelően a 91. naptól igénybe vettük a családi adókedvezményt(március vagy április).
  Viszont mi később,2016 júliusban esküdtünk.
  Ebben az esetben is járhat a kedvezmény?

  Köszönettel!

 59. Hegyvári-Szűcs Brigitta szerint:

  Kedves Anita!

  Mi a férjemmel 2013.07.28.-án házasodtunk össze. Visszamenőleg tudunk igényelni támogatást mint friss házasok?
  Köszönettel: Hegyvári-Szűcs Brigitta

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Brigi!
   Az első házasok adókedvezménye csak a 2015. január 1-e után kötött házasságokra jár, ti már sajnos “öreg” házasok vagytok ehhez az adókedvezményhez.

 60. Zsuzsanna szerint:

  Kedves Anita! Jogosult vagyok az első házasok adókedvezményére,viszont jelenleg GYED-en vagyok. Úgy olvastam, a nyilatkozatot a munkáltatónál kell leadni ami jelen esetben nálam maga a Kormányhivatal. Ott viszont csak mindig tovább irányìtanak, egymásra, NAV-ra mutogatnak, beszéljek könyvelővel stb de senki nem tud semmit. Akkor hova küldjem a nyilatkozatot? Előre is köszönöm

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Sajnos a kormányhivatal elég macerás. A legegyszerűbb lenne, ha a férjed venné igénybe. Másik verzió, hogy te veszed igénybe , de nem most, hanem év végén az adóbevallásban egy összegben.

 61. Szám Regina szerint:

  Üdvözlöm!2014.márc.28-án kötöttünk házasságot mindkettőnknek ez az első,jár az első házasok kedvezmény?Üdv;Regina

 62. D. Borbála szerint:

  Kedves Anita!
  2015. Januájában született a fiunk. Családi a.kedvezményt igénybe veszem azóta. 2016. Márciusában házasságot kötöttünk párommal. Jár nekünk az első házasok a.kedvezménye is? Visszamenőlegesen tudjuk ilyen esetben adóbevallásban önellenőrzéssel érvényesíteni?
  Köszönöm válaszát!
  Üdvözlettel: Borbála

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Igen, jár mindkettő egyszerre.
   Az első ház6asok adókedvezménye miatt nem kell önellenőrzést beadnod 2016-ra, hiszen még egyáltalán nem küldtél be adóbevallást, nincs mit önellenőrizni 🙂

 63. Kirinyi Beatrix szerint:

  Kedves Anita! 2015. Június 20án házasodtunk össze a férjemmel. Közben már első kisbabánkat vártukn, így nem az első házasok adókedvezményét hanem a gyeremek után járó adókedvezményt vettük igénybe. Így is vissza lehet igényelni visszamenőleg a házasságkötésünk dátumától az első házasok adókedvezményét?
  Köszönettel,

 64. Subonics Anita Brigitta szerint:

  Kedves Anita!

  Mindkettőnknek ez a màsodik hàzassàga.
  Kérdésem: megkapjuk-e az első hàzasoknak jàró adókedvzményt!
  Köszönettel: Anita

 65. Niki szerint:

  Kedves Anita!

  Most januártól változott a családi adókedvezmény és az első házasok kedvezménye is. Azaz, hogy egyszerre a kettőt lehet igénybe venni.
  Tavaly márciusban házasodtam, aztán év végén teherbe estem, a magzat decemberbe töltötte be a 91. napot.
  Így a decemberi hónapra a családi adókedvezmény járt, de az első házasok kedvezménye már nem.

  Ebben az évben a munkahelyemre a napokban kell leadni az adónyilatkozatokat.
  Mind két adókedvezményt én szeretném igénybe venni.
  Párom fél, hogy én nem leszek jogosult rá, mivel a gyerek születéséig (június), tartós táppénzen vagyok veszélyeztetett terhesség miatt. A bruttó bérem 200 e Ft. A munkahelyem azt mondta, hogy igénybe tudom venni mind két adókedvezményt a táppénz alatt is, illetve a gyerek születése után is.
  Ez igaz?
  Nem szeretnék pénz bukni.

  Köszönöm válaszát

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Niki!
   Szerintem simán bele fog férni mindkettő, ezt persze csak pontos számadatok tükrében lehetne kijelenteni 100%-osan.
   Ha valamilyen okból mégsem férsz bele az adókedvezményes keretbe, akkor adóbevalláskor utólag megoszthatod az adókedvezményedet a pároddal, nem fogsz pénztől elesni!
   Jó egészséget mindkettőtöknek 🙂

 66. B-B Eszter szerint:

  Kedves Anita!

  2015. júliusában házasodtunk össze a férjemmel. Idén le fog járni a kedvezményünk.
  Nem tudom kitölteni az erre az évre vonatkozó adókedvezmény nyilatkozatot.
  A 4. pontba milyen összeget kell írnom? A 33 335 Ft gondolom egész évre vonatkozik. Ha ez így van, akkor 7 hónapra 19 447 Ft? Ezt kell beírnom?
  Ha júliusban megszűnik a kedvezmény, akkor ezt nekem írásban jeleznem kell, vagy automatikusan megszüntetik (rajta van a házassági dátumunk, így ők is látják mikor szűnik meg)? Milyen nyomtatványon kell majd megszüntetni?
  Válaszát előre is köszönöm!

  Eszter

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Eszter!
   A 4. pontba havi összeget kell írni, ide jöhet a 33 335 Ft.
   Júliusban ugyanezen a nyomtatványon kell az első házasok adókedvezményének a lemondását intézni, az 5. pont kitöltésével.

 67. Viktor szerint:

  Kedves Anita!
  Párommal 2016. május 28-án házasodtunk össze. Mivel a párom ekkor már 4 hónapos terhes volt így a szülésig, vagyis októberrel bezárólag kaptuk a támogatást. Ha most újra megigényeljük az adókedvezményt, akkor értelem szerűen februártól fogjuk kapni. Az előző hozzászólás alapján visszamenőleg november-december-január hónapokra az adóbevallásban tudom majd igényelni a kifizetést. Jól gondolom?

  Köszönettel!

 68. Zsófi szerint:

  Kedves Anita!

  2016 júliusában házasodtunk, de nem vettük még igénybe a kedvezményt. Jelenleg nekem nincs munkahelyem, a férjem pedig KATÁS kisvállalkozó. A kérdésem, hogy ő igénybe veheti-e a adókedvezményt?

  Köszönettel:

  Györösi Zsófia

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Zsófi!
   Az első házasok adókedvezménye a személyi jövedelemadóból vehető igénybe. A katából sajnos nem!

 69. Anita szerint:

  Kedves Anita!

  Segítségét szeretném kérni a következő kérdésben:
  2016 júniusában házasodtunk, júliustól igénybe vesszük az első házasoknak járó kedvezményt.
  Közben kiderült, hogy kisbabát várunk, a 91. napot november 26-án töltöttük be.
  Jelenleg még nem szüntettük meg az első házasoknak járó adókedvezményt, mivel olvastuk, hogy 2017-től a kettő együtt is igénybe vehető.
  Kérdésem, hogy most mi a teendőnk?

  Köszönettel!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Anita!
   Az első házasok adókedvezményével semmi teendő, valóban nem kell lemondani. A kisbab után járó családi kedvezményt igényeljétek meg a munkahelyen. Már csak a decemberi fizetésnél tudják figyelembe venni, a novemberit az adóbevallásban igényelhetitek vissza.
   A bébihez gratulálok, Boldog Karácsonyt! <3

  • Boda Emese szerint:

   Kedves Anita!
   Továbbfeszegetném a jogszabály határait 🙂 Ön szerint középkorú első házasoknak is jár a kedvezmény, ha a közös gyermekeik már középiskolások? Vajon ezt a lehetőséget kiszűri a jogszabály?
   (Mindig is úgy adóztunk, mint a házasok -vagyis nem tettünk úgy, mintha “gyermekeiket egyedül nevelő” adózók lennénk.)
   Köszönöm a választ,
   BE

   • Keresztesné Molnár Anita szerint:

    Kedves Emese!
    A jogszabályban nincs életkori korlát. Szélsőséges példa, de igaz: akár 60 feletti pár is igényelheti az első házasok adókedvezményét, ha legalább az egyiküknek ez az első házassága 😀 Éljen a szerelem <3
    A már meglévő közös gyermek sem zárja ki az első házas adókedvezmény igénybe vételét.

  • Petrovszki László szerint:

   Kedves Anita!
   Szeretném a segítségét kérni. A helyzet a következő:
   2016.04-ban házasodtunk össze. A házasságkötéskor már meg volt a első gyermekünk(3 éves) és úton volt a második. 2016 évben nem igényeltük az első házasok kedvezményét, mert nem lehetett a családi adókedvezmény miatt, amit már kaptunk a házasságkötés előtte is.
   Ha jól értem akkor viszont, most az adóbevallásnál vissza igényelhetem visszamenőleg? Jól értettem a dolgot? Hogy kell visszaigényelni?
   Válaszát előre is köszönöm!

   • Keresztesné Molnár Anita szerint:

    Igen, jól érted.
    Az adóbevallásban lehet megigényelni, ahogy a cikkben is írtam. Aki az adóbevallásodat készíti, annak jelezd, hogy mikortól jár és ennek megfelelően be fogja írni a bevallásba.

 70. Vasi Sándorné szerint:

  Azt nem értem, hogy amikor a törvényt megalkották így, senkinek nem tűnt fel ez a megkülönböztetés!!! Azzal büntették a fiatal házasokat, hogy két éven belül gyermeket mertek vállalni az esküvő után.Ez aztán a keresztyén értékrend! Vagy nem olvasták el, hogy mit szavaznak meg!!! Egy bosszús leendő nagymama.

  • Kovácsné Csilla szerint:

   Kedves Anita!

   Igaz egyszer már olvastam, de azért szeretném ha megerősítené a dolgot. 2016 január 15-én házasodtunk össze a férjemmel (első és remélem utolsó házassága mindkettőnknek :)). Viszont a kislányunk már akkor fél éves volt. Igényelhetjük akkor is a kedvezményt, ha már a házasság előtt megszületett a pici?
   Válaszát köszönöm előre is!
   Szép napot!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*