Családi adókedvezmény 2018

Családi adókedvezmény 2018

Családi adókedvezmény 2018

Az előző évekhez képest a családi kedvezmény összege nem változik az egy gyerekes és a 3 vagy több gyermekes családoknál, viszont a 2 gyermekesek családi adókedvezménye 2018-ban tovább növekszik!

Nézzük a konkrét összegeket 2018-ban:

A családi adókedvezmény továbbra is adóalap-kedvezményként értelmezendő. Ez azt jelenti, hogy a megadott összegekre nem kell megfizetned az szja-t. Ebben a cikkben leírom az adóalap-kedvezmény mértékét, és azt is hogy pontosan mennyit jelent ez számodra, hány Ft-tal lesz magasabb a nettó béred, ha igénybe veszed a családi adókedvezményt 2018-ban.

A családi adókedvezmény összegét évekkel ezelőtt rögzítették az szja-törvényben, így már most tudok erről írni Neked 🙂

Az egy gyerekesek családi kedvezménye és a 3+ gyerekesek kedvezménye évek óta változatlan, a két gyereket nevelők családi adókedvezménye 2018-ban tovább nő: 15 000 Ft helyett már 17 500 Ft jár gyerekenként és havonta!

A családi adókedvezmény 2018-ban

  • 1 gyermek esetén havonta 66 670 forint adóalap-kedvezményt
  • 2 gyermek esetén havonta 116 670 forint adóalap-kedvezményt
  • 3 vagy több gyermek esetén 220 000 forint adóalap-kedvezményt lehet igénybe venni GYERMEKENKÉNT.

Ez adókedvezményre lefordítva ennyit jelent (ennyivel lesz magasabb a nettó béred az adókedvezmény miatt)

  • 1 gyermek esetén havonta 10 000 forint gyermekenként és havonta
  • 2 gyermek esetén havonta 17 500 forint gyermekenként és havonta
  • 3 vagy több gyermek esetén 33 000 forint gyermekenként és havonta.

Családi adókedvezmény igénybevétele: év közben vagy év végén egy összegben

Ez sem változott. Továbbra is eldöntheted, hogy év közben, havi részletekben veszed igénybe a családi adókedvezményt, vagy egy összegben kéred év vége után, az adóbevallásodban.

A kettő lehetőség akár kombinálható is: pár hónapig kéred a fizetésed számfejtésénél az adókedvezményt, aztán meggondolod magad és a többit az adóbevallásban igényled meg. Ilyenkor csak annyi a teendőd, hogy egy új nyilatkozatot adsz be a munkahelyeden, amiben jelölöd, hogy a továbbiakban nem akarod a családi kedvezmény figyelembe vételét.

A családi adókedvezmény igénylése év közben:

Kérheted, hogy év közben a bérednél vegyék figyelembe: ehhez ki kell tölteni ezt a nyilatkozatot, de mielőtt leadnád a munkahelyeden, a párodnak is alá kell írnia. Ezt az adóelőleg-nyilatkozatot januárban fogja kérni tőled a munkáltatód. Minden évben új nyilatkozatot kell leadni, akkor is, ha a tavalyi döntésed szerint szeretnéd az idén is igényelni az adókedvezményt.

Ha év közben új munkahelyed lesz, akkor kezdéskor kell ezt a nyilatkozatot kitöltened. Előfordulhat, hogy a régi helyeden kérted a családi kedvezmény igénybe vételét, az új munkahelyeden pedig nem. Mint az előbb mondtam, év közben bárhogy módosíthatsz, ez a Te döntésed!

A családi adókedvezmény igénylése év végén:

Ennél egyszerűbb a helyzet, ha úgy döntesz, hogy év közben nem érvényesíted, csak majd a bevallásnál. Így legalább egy összegben kapod meg ezt a pénzt, igaz csak a következő évben az adóbevallás beadása után.

 

 

 

 

+TIPP: ha megosztjátok a családi kedvezményt az adóbevallás beadásakor (főleg 3 vagy több gyermek esetén) kiemelten fontos, hogy az adóbevallásotokat ugyanaz készítse el. Így biztosítható, hogy maradéktalanul élni tudjatok a kedvezménnyel és egy forint se maradjon kihasználatlanul!

Alacsony a fizetésed, nem “fér” bele a családi kedvezmény

Ez leginkább a 3 gyerekes családok problémája. Előfordul, hogy a két szülő együttes fizetése sem elegendő a családi adókedvezmény igénybe vételére.

Ilyenkor nem csak a fizetendő szja-ból, személyi jövedelemadóból vehető igénybe a kedvezmény, hanem a fizetésedből levont nyugdíjjárulékból és egészségügyi járulékból is (a családi  adókedvezmény “átfordul” járulékkedvezménnyé)

Ha a járulék sem elég, akkor mentőöv lehet még a családi kedvezmény megosztása illetve a családi kedvezmény közös érvényesítése. Ezt a két kifejezést a hétköznapokban szinonimaként használjuk, pedig a kettő között markáns különbség van! Ebből a cikkből könnyen megértheted:

Családi adókedvezmény: megosztás és közös érvényesítés között mi a különbség?

Gondtalan adózást kívánok Neked és az egész családodnak!

Baráti üdvözlettel: Keresztesné Molnár Anitaen_piros

családi adótanácsadó, az ingatlantulajdonosok adótrénere

De jó cikk! Meg is osztom az ismerőseimmel!narancs nyil

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Kategória: Családi / gyermek Címke: , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*