Lehet-e CSED mellett ingatlan bérbeadásból jövedelmed?

mezeskalacshazLehet-e ingatlan bérbeadásból jövedelme annak, aki CSED-et igényel? Vagy le kell mondani valamelyikről? Megtudod ebből a cikkből!

Közismert, hogy nem lehet dolgozni CSED folyósítása mellett. Vajon az ingatlan bérbeadás is tiltott-e? A kisbabás anyukák elveszítik-e a CSED-et? Vagy az ingatlan bérbeadást kell átszervezni, kiskapuk keresésével más neve alatt futtatni?

A válasz egyszerű, ám a magyarázat roppant bonyolult. Néhány meghatározáson és három törvényen kell átrágnunk magunkat, hogy tisztán lássunk mindent. Ha ehhez nincs kedved, akkor egyből kattints ide:  >>>>Teljeskörűen az ingatlanbérbeadás adózásáról

A poént előre lelövöm: lehet ingatlan bérbeadásból származó jövedelmed CSED mellett 🙂

Nézzük sorban:

A CSED mellett nem lehet kereső tevékenységet folytatni. Ezt a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvény, röviden Ebtv. 41 §. szabályozza.

Az átlag ember fejében meg sem fordul a kérdés, hogy az ingatlan bérbeadás keresőtevékenységnek számít-e? Hiszen pénzt keresel a lakáskiadással! Mi mindenesetre tovább keresgéljük a jogszabályban a pontos meghatározást.

Azt írják nekünk, hogy keresőtevékenység egyrészt az egyszerűsített foglalkoztatás, másrészt amit egy másik törvény – konkrétan a Tbj. tv. biztosítási jogviszonynak minősít.

Kösziiiiiiiii, mindenesetre nem adjuk fel, megyünk tovább erre a bizonyos Tbj. törvényre, meg sem állunk az 5. §-ig. Itt rengeteg-rengeteg biztosítási jogviszony-fajta van felsorolva. Végtelenül hosszú mondatok, nehezen érthető nyelvtani szerkezetekkel súlyosbítva. Ha van benned némi mazochista hajlam, és imádod a jogszabályokat bogarászni, akkor nézd meg a ezt a paragrafust részletesen. 😀

Mondom a lényeget, a másik oldalról megközelítve: biztosítási jogviszony többnyire az, ahol járulékot vonnak tőled (nagyon-nagyon leegyszerűsítve!)
http://tudatosadozo.hu/rossz-berlo/

A leggyakoribb jövedelemtípusok a törvény szerint, amik kizárják a CSED folyósítását:

 • munkabér
 • vállalkozás (egyéni, társas)
 • őstermelés egyes esetei
 • megbízási szerződéssel végzett munka, ha a díjazásod eléri a minimálbér 30%-át.

(Konkrét esetben mindig kérdezd meg a saját adótanácsadódat. Vagy a NAV-ot. Ha a NAV-ot választod, akkor legalább két ügyintézővel beszélj….)


Summa summarum: a CSED-et kizáró tevékenységek körébe nem tartoznak bele az adószámos magánszemélyként végzett tevékenységek, így az ingatlanbérbeadás sem. Az ellátásod alatt nyugodtan folytatható az ingatlan bérbeadása, anélkül, hogy bármilyen módon veszélyeztetné azt.

Ezt  Neked találtuk ki, tutira érdekelni fog, kattints!  >>>>Teljeskörűen az ingatlanbérbeadás adózásáról

Jó babázást és jövedelmező lakáskiadást kívánok!en_piros
Keresztesné Molnár Anita
családi adótanácsadó, az ingatlantulajdonosok adótrénere

De jó cikk! Meg is osztom az ismerőseimmel!narancs nyil

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Kategória: Ingatlan Címke: , , , , , , , , ,
2 comments on “Lehet-e CSED mellett ingatlan bérbeadásból jövedelmed?
 1. Bettina szerint:

  Kedves Anita!

  Érdeklődni szeretnék, hogy GYES alatt, ingatlan bérbeadás után fizetendő adóból igénybe lehet venni a családi adókedvezményt? Előre is köszönöm a választ! Üdvözlettel: Bettina

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Az ingatlan bérbeadás adójából igénybe tudod venni a családi adókedvezményt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*