Hogyan kell kitölteni? Családi adókedvezmény nyilatkozat

Sokaknak gondot okoz a családi adókedvezmény nyilatkozat kitöltése, a munkahelyen pedig gyakran nem adnak megfelelő segítséget. Ott az útmutató, olvasd el! – mondják.

Te is így jártál?

Itt a lehetőség, kérdezz!

 Hogyan kérdezhetsz?

– a lenti űrlapon keresztül
– ingyenesen
2015. január 16. péntek éjfélig

Kitől és hogyan kapsz választ?

en11.jpgKeresztesné Molnár Anita családi adótanácsadó vagyok, a Tudatos Adózó weboldal szakértője

Valószínűleg többen is feltesztek hasonló kérdést, így kérdéskörönként csoportosítva, a neved nélkül fogok válaszolni a feltett kérdésekre.

A válaszokból egy rövid videókból álló sorozatot  készítek, a linket emailben kapod meg.
(ha nem akarsz nyilvánosan kérdezni és inkább személyre szabott választ szeretnél kapni, kattints ide)

Nos, melyik sornál akadtál el a családi adókedvezmény nyilatkozat kitöltésénél?

ERRŐL SAJNOS LEKÉSTÉL 🙁
LEHET, HOGY MÁR VÁLASZOLTAM IS, NÉZD MEG A VIDEÓKAT ITT A JOBB OLDALON

narancs nyil

Ha elrontottad a nyomtatvány kitöltését, innen kinyomtathatod újból:
2015. évi nyilatkozat családi kedvezmény igénybe vételéhez

Kategória: Adóbevallás, ügyintézés, Családi / gyermek
134 comments on “Hogyan kell kitölteni? Családi adókedvezmény nyilatkozat
 1. Farkas Katalin szerint:

  Kedves Anita! Érdeklődni szeretnék, mi a teendő, ha a 2017-es évben nem szeretnék igényelni családi adókedvezményt, majd az adóbevallasnál szeretném vissza igényelni. Mit kell kitöltenem a nyomtatványon? Segítségét köszönöm! Tisztelettel! Kati

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Kati!
   Ilyenkor egyszerűen nem kell beadni ezt a nyomtatványt 🙂

 2. kummer gábor szerint:

  Szeretnék érdeklődni hogy hogyan tudom beadni a családi adó kedvezményt vissza menöleg online rendelkezem ügyfél kapuval is csak nem tudom 🙁
  elöre is köszönöm

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Gábor!
   A visszamenőleges igénylést az adóbevallásban lehet kérni.

 3. Mária szerint:

  Kedves Anita!
  Érdeklődni szeretnék, ha 6 havi munkaviszonyom volt az előző évben, viszont a gyermekem után egész évben jogosult voltam családi pótlékra akkor a családi kedvezményt mennyi időre vehetem igénybe, a 6 hónapra vagy 12 hónapra?
  Válaszát köszönöm!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Teljes évre, azaz 12 hónapra lehet a családi kedvezményt igénybe venned.

 4. Horváth Elemér szerint:

  Kedves Anita!

  A párom 2. gyermekünkkel várandós és átléptük a 91. napot így szóltam a munkaadómnak, hogy a családi adókedvezmény ezúttal én szeretném igénybe venni (az első gyermekünk után a párom igényelte) A munkaadóm válasza a következő volt, igényelhetem, de ő egy ft-tal sem fog nekem többet fizetni, mert akkor neki jóval többet kell fizetnie utánam a bejelentéssel kapcsolatban. Úgy tudom ez távolról sem közelíti meg a valóságot és ez nekem alanyi jogon jár. Mi a teendőm ? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm !

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Elemér!
   Sajnos nem egyedüli a helyzeted. Ha a feleséged nem tudja teljesen igénybe venni a családi kedvezményt, akkor a fennmaradó részt majd az adóbevalláskor megkapod, nem fog elveszni ez a pénz. Fontos, hogy önadózást válaszd (ilyen munkáltatóra amúgy sem szabad adóbevallást rábízni…)

 5. AT szerint:

  Tisztelt Keresztesné Molnár Anita!

  Párom gyermeket vár, és az ő munkahelyén tisztán mennek a dolgok, viszont az enyémben nem. Nem szeretném, hogy ha lenyúlnák az adókedvezményemet havi szinten, ezért sem a párom sem én nem merjük igénybe venni a kedvezmény havi összegének érvényesítését. Az adózási év végi adóbevallásunkban vissza tudjuk igényelni a ki nem használt adókedvezmény?

  (Ennek az oka, mivel a párom Adóelőleg-nyilatkozatában a IV. pontot munkáltatómmal is alá kell íratnom, és én nem fogok nyilatkozni semmit, ezért sejteni fogják, hogy mire készülök. Ezt akarom elkerülni, hogy felejtsék el, szóba se kerüljön most)

  Ha jövőre nyilatkozatot kérnek tőlem írásban, elég, ha a 4. pontot kiikszelem, 5. a.) pontban 0 és a nyilatkozat tetejére ráírom nyomtatott nagybetűkkel, hogy év közben nem igénylem vagy a Párom munkáltatójával is alá kell irattatnom a IV. pontot?

  Segítségét előre is köszönöm!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Ati!
   Nagyon bölcsen oldottátok meg, ez az egyetlen út az önvédelemre.
   Az adóbevallásban teljes mértékben vissza tudjátok igényelni a családi kedvezményt.
   A jövő évi dolgokra majd inkább év végén térjünk vissza, elég gyorsan változik minden 🙂

 6. Júlia szerint:

  Férjem igényelte a családi adókedvezményt 2 gyerek után, én nem. Mégis egész évben nekem 1 után azt mondják érvényesítve volt, így fizettek. Azt mondták, hogy csinál ilyet a rendszer, nem vették észre, bocs. Fizessem vissza! ???????

 7. Gede Gergely szerint:

  Kedves Anita!

  2014-ben leépítés miatt megszűnt a munkahelyem, a kapott végkielégítés miatt az utolsó béremből jelentős SZJA előleget vontak le, de éves szinten teljes mértékben ki tudnám használni a családi kedvezményt. Havonta kell számolni, vagy az éves összesítettből? (gyerekek száma / családi állapot nem változott közben )

 8. Százados Béla szerint:

  Kedves Anita !

  A 2014-es adóbevallás kitöltésénél elakadtam, a Családi kedveszmény levezetése résznél.
  3 kedvezményezett gyermekünk van. A tavalyi év eleji nyilatkozatkor én 2 gyermek, a feleségem 1 gyermek után kérte a kedvezmény érvényesítését.
  Most a bevalláskor a közös érvényesítést választottam a feleségemmel.
  A 19-es sorban 7425000 Ft szerepel a 3 gyermek után.
  A 22-es sorban a még igénybe vehető családi kedvezmény összege 4M9eFt.

  Kérdés, hogy én a 23-as sorba írhatok-e nagyobb összeget, mint amekkora a 17-es sorban szerepel ?
  Azaz kérhetek-e nagyobb összeg után családi kedvezményt, mint amekkora a az éves jövedelmem?

  A feleségem bevallásában is ugyanez a kérdés.

  Köszönettel !

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Béla!
   Számolgatós kérdések megválaszolására nincs lehetőség az ingyenes blogban. Egy villámkonzultáció keretében szívesen segítek. Részletek itt vannak: villámkonzultáció Üdvözlettel: Anita

 9. Szabó Ildikó szerint:

  Kedves Anita!
  Ha a gyermek leérettségizett 2014 májusában, tanév és bizonyítványosztás 2014 június, viszont a gyerek értettségi után már munkába állt 05.12-től, meddig vehetem figyelembe a családi adókedvezményt 2014 áprilisig? Családi pótlékot még június hónapra kifizették Köszönettel, Szabó Ildi

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Ildi!
   Alapvetően júniusig jár a családi kedvezmény.
   Ha a gyerek dolgozik, akkor addig jár a családi kedvezmény, amíg 3 egymást követő hónapban az átlagkeresete nem éri el a minimálbért.Ennek a feltételnek tuti megfelelt júniusig, tehát még júniusra is igénybe veheted a kedvezményt.

 10. Enikő szerint:

  Kedves Keresztesné Molnár Anita!

  Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy, visszamenőleg illetve most hogyan tudjuk megigényelni a Családi Adókedvezményt? Terhességem alatt nem kaptuk, pedig a páromnak volt/ van bejelentett munkaviszonya. Most 8 hónapos már a kisfiunk, pontosan tudom, hogy a fogantatástól számított 91. Nap amikortól jár, hogy az mikor volt. Hogy van ennek a menete? 1 gyermekünk van.

  Válaszát előre is köszönöm!

  Üdvözlettel: Enikő

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Enikő!
   Az adóbevallásban lehet utólagosan rendezni a családi kedvezményt.

 11. Földi-Horváth Rita szerint:

  Kedves Anita,

  Éppen készítem a 2014-es adóbevallásainkat a NAV nyomtatványkitölőjét használom. Egy olyan probléma jelentkezett, hogy a program által kiszámolt családi adókedvezmény bruttó összege jóval több, mint a munkáltató által jóváírt összeg. Kérem meg tudná mondani, hogy 2 gyermek és egy magzat (91. nap aug. 27 volt) után mennyi az a bruttó összeg, amit az A lap 18-as sorába kell írni, illetve, hogy a különbözetet hogyan tudom érvényesíteni, melyik sorba kell írnom? Továbbá azt sem értem miért nem jelentkezik a különbözet, ha a 18. sorba beírom amit a program kiadott és a 21. sor A oszlopába beírom amit a munkáltató jóváírt?
  Segítségét előre is köszönöm!
  Üdvözlettel:
  Rita

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Rita!
   Számolós kérdések megválaszolására nincs lehetőség az ingyenes blogban. Egy villámkonzultáció keretében szívesen segítek. Részletek itt vannak: villámkonzultáció Üdvözlettel: Anita

 12. Horváth Kinga szerint:

  Kedves Anita!

  2014 november 25-től tgyás-on vagyok a kisfiammal. Érdeklődni szeretnék, hogy emellett én is igénybe vehetem a családi adókedvezményt?

 13. czibula lászlóné ica szerint:

  szeretném meg kérdezni hogy 2 iker gyermekem és egyedül nevelem,családi potlékot kapok mint egyedül áló.havi 20 orát dolgozom jár-e nekem is a családi adó kedvezmény?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Ica!
   Természetesen jár a családi kedvezmény! Ha a bruttó béred nem éri el a havi 125 000 Ft-ot, akkor járulékkedvezmény formájában érvényesíthető a fennmaradó rész.

 14. Gábor szerint:

  Kedves Anita!

  Mi a teendő, ha nemleges nyilatkozatom ellenére kifizették a családi járulékkedvezményt?

  Válaszát előre köszönöm.

  Gábor

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Sürgősen korrigáltatni kell a munkáltatóval!
   Ha jogosulatlanul veszel igénybe családi kedvezményt, akkor év végén az adóbevallásban 12 %-os büntetéssel emelten kell visszafizetni 🙁

 15. Józsi szerint:

  Kedves Anita,
  2014. dec. 27-én született 2. gyermekünk.
  A munkáltató a kapott igazoláson feltüntette az elszámolt 1 gyermek után járó családi adókedvezményt, a 2. gyermekről a 2014-es évre vonatkozólag nem nyilatkoztunk, és a 91. napról sincs orvosi igazolásunk.
  Adhat az orvos utólag igazolást? Mikortól szerepeltethetem a bevallásban a 2. gyermeket? A 154. sorban milyen dátumot kell megadni tól-ig időszaknak a magzatnál?
  Nyomtatványkitöltő programot használok, de nem tiszta az A lapon hogy kell kitölteni a 19.-23. sorokat. Pl. mi az a 6,25-ös szorzó?

  Köszönöm segítségedet!
  Józsi

 16. Kovács József szerint:

  Napi 4 órában dolgozok. Jogosult vagyok a családi adókedvezményre? Egyedül nevelem gyermekem.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   A munkaviszony hossza nem befolyásolja a családi kedvezményre való jogosultságot, természetesen igénybe veheted a kedvezményt.

 17. Gábor szerint:

  Kedves Anita,

  Egyedül álló apuka vagyok, kitöltöttem a papírokat. Azonban a borítékot eltüntettem. Meg tudná mondani a pontos címet ahova küldenem kell a nyilatkozatot?

  Várom mielőbbi válaszát! Előre is köszönöm!

 18. Kese Mónika szerint:

  Kedves Anita!
  Élettársammal két kisgyermeket nevelünk, idáig én vettem igénybe a család adókedvezményt. 2014. szept-től gyes-n vagyok, akkor a családi adókedvezményt az adóbevallásban kérheti az élettársam? Ő minimálbérre van bejelentve, de a fizetését nem eszerint kapja, így az év elején nyilatkozatot sem adott le a munkáltatójánál.
  Köszönöm a válaszát, Móni

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Igen, közös gyermek esetén kérheti az élettársad.
   Azt javaslom, hogy a jövőben se adjon le nyilatkozatot év elején, ha “szürke” gazdaságban dolgozik, mert a munkáltatók előszeretettel nyúlják le az adókedvezményt!

 19. Zoltán szerint:

  Kedves Anita!
  Szeretném ha leírná, hogy a nyilatkozatot hogyan kell kitölteni, hol kell aláírni stb. ha én a kedvezményeket az adóbevallásomban szeretném egy összegben igényeln.
  Köszönöm.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Zoltán!
   Ha a családi kedvezményt csak az adóbevallásában szeretné érvényesíteni, akkor nem kell nyilatkozatot kitölteni. Előfordulhat, hogy ennek ellenére a munkahelye bekéri nemlegesen is, ekkor mindenhova írjon 0-t vagy a lap tetejére írja rá kézzel, hogy nem kéri a családi kedvezmény figyelembe vételét és írja alá.

  • hajdú lajos szerint:

   Szia Anita! Kérdezni szeretném, hogy ha a munkáltatóm nem szàmolta le havonta a családi kedvezményt, pedig van egy gyermekem ezt most tudom e kérni a bevallásban?

 20. Móni szerint:

  Kedves Anita
  2 gyermekemet egyedül nevelem, gyed-en (brutto 93.000) vagyok itthon. Az 5a pontba 125.000 írjak?
  Köszönöm a vàlaszt.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Igen, így a járulékkedvezményt is automatikusan számolni fogják.

 21. Atilla szerint:

  Kedves Anita!

  Én közalkalmazott vagyok, feleségem a közös bt-nk beltagja, a kis cég katás adózású. Most várjuk harmadik gyermekunk, a 91. nap augusztusban telt be. Érdemes-e megosztani a kedvezményt, vagy jobb, ha egyedül én igényelem? Igényelheti-e katás adózású vállakozó a kedvezményt?

  Köszönöm!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Attila!
   A családi adókedvezmény a személyi jövedelemadóból igényelhető. A KATA nem szja! A cég jövőjéről feltétlenül beszéljen a könyvelőjével.

  • Melinda szerint:

   Kedves Anita!
   Két gyermeket egyedül nevelő anya vagyok. Bruttó bérem 118.000, nettó bérem 97.290 volt minden hónapban. Az önadózást választottam. Kérdésem az lenne, hogy ezzel a nettóval én ki tudtam-e használni minden családi kedvezményt, vagy az adóbevallásnál még van mit visszaigényelni.
   Válaszát előre is köszönöm.

   • Keresztesné Molnár Anita szerint:

    Kedves Melinda!
    Szerintem figyelembe vették a járulékkedvezményt is, így maximálisan figyelembe vették a családi adókedvezmény összegét.

 22. Túri Jánosné szerint:

  Az alábbi kérdésem lenne. A családi adókedvezményre jogosult vagyok, de a kedvezményt nem a munkáltatómnál kérem figyelembe venni, hanem majd 2015-ben az 53 bevallásakor.
  Az lenne a kérdésem nemleges nyilatkozat szükséges-e a munkáltató felé benyújtani, hogy nem kérem a családi adókedvezmény érvényesítését.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Márti!
   Alapvetően nem kell nemleges nyilatkozatot leadni a munkáltatónál. Előfordul, hogy mégis kérik, de ez nem törvényi kötelezettség, az ügyintézők csak a saját megnyugtatásukra szokták bekérni, mert így látják, hogy mindenkitől megvan a nyilatkozat 🙂

 23. Edit szerint:

  Kedves Anita,

  Jövedelmem havonta bruttó 236 000 Ft, most 1 gyermek és 1 magzat után 20 000 Ft kedvezményben részesülők. kérdésem lenne, hogy januárban kell-e új nyomtatványt leadnom a munkáltatómnál, mert a magzat miatt most adtam be.
  Olvastam, hogy 2015-től duplázódik a családi adókedvezmény, így 40000 Ft-rá lennék jogosult. A 236 000 Ft bruttó jövedelmem alapján ezt ki tudom majd maximálisan használni?
  Ha esetleg táppénzen lennék jövőre, akkor is jár a családi adókedvezmény? Ill. Tgyás és GYED után is?
  Válaszát előre is köszönöm.
  Üdvözlettel:
  Edit

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Edit! A munkahelyeken minden évben bekérik a friss, adott évre vonatkozó adónyilatkozatokat, ezt nem lehet megúszni.
   A családi adókedvezmény arra az időszakra jár, amikor családi pótlékra jogosult vagy, tehát teljesen független a munkaviszonytól: a táppénz/tgyás/gyed/gyes idejére, sőt a munkanélküli időszakokra is jár az adókedvezmény. Amikor nem tudod érvényesíteni teljes mértékben, akkor lép a képbe a járulékkedvezmény ill. kézenfekvő a férjeddel való megosztás, ne félj, nem marad az államkasszában 🙂

 24. Jakus Zsuzsanna szerint:

  Szia!
  Kismama vagyok betöltöttem a 91.napot. Érdemes decemberben leadni az adókedvezmény igénylést a magzatokra vagy az adóbevallással is megtehetem. Ha ikreket várok akkor két magzatra kell kitölteni a papírt? Előre is köszönöm.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Zsuzsanna! Le is adhatod a nyilatkozatot, de az adóbevallásban is érvényesíthető a magzatok utáni adókedvezmény, ez a te döntésed. Ikerbabák esetén egyszerűen 2 magzatot írsz be. Gratulálok a babákhoz 🙂

 25. Emma szerint:

  Tisztelt Hölgyem!

  Számomra nem egyértelmű a terheség és a fogantatás kifejezése. A nyomtatvány útmutatójában ugyanis az szerepel, hogy a fogantatás 91. napjának hónapjától vagyunk jogosultak a családi adókedvezményre. A fogantatás márpedig két héttel később kezdődik meg, mint ahogy a terhességet számítják. Ha a terhességet nézem, akkor a 91. nap (13. hét)október 23-ra esik, a fogantatás 91. napja (15. hét)pedig november 05-re esik. Akkor most melyiket vehetjük alapul a családi adókedvezmény igénylésekor? Az orvosi igazoláson az áll, hogy terhességének 91.napját betöltötte: 2014.10.23.

  Köszönöm előre is a segítségét!
  Üdvözlettel:
  Emma

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Emma!
   Egyértelműen az orvosi igazoláson szereplő dátum az irányadó, a családi kedvezmény már októberre is jár 🙂

 26. Buzás Csabáné szerint:

  Kedves Anita!
  Köszönöm a válaszát sokat segített,de még egy kérdésem lenne ezt a 206250Ft-ot kell feleznünk,vagy a háromszorosát 618750ft-ot?Tehát mit írjunk be az 5a pontba?(309375ft,vagy 103125ft)
  Amit eddig ezek szerint jogtalanul levontak a béremből azt visszaigényelhetem-e,vagy csak a cég tudja,és legkorábban mikor?Köszönöm a válaszát!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   A három gyermek után a háromszoros összeg jár, 309 375 Ft-ot írj be.
   Ha nem bízod a munkahelyedre az adóbevallás elkészítését, hanem önadózást választasz, akkor a 2014. évi adóbevallást 2015. február és május 20. között kell beadni. Az év közben igénybe nem vett családi adókedvezményt ebben lehet visszaigényelni a NAV-tól. Az adóbevallás beadása után 30 napra szokták visszautalni a pénzt, tehát érdemes mielőbb beadni a bevallást 🙂

 27. Buzás Csabáné szerint:

  Kedves Anita!
  Az lenne a kérdésem hogy Ön szerint hogyan járnánk jobban a férjemmel 3 gyermek után igényelhető adókedvezménnyel?Eddig Ő kapta 2 gyerek után én 1 gyerek után de tőlem mindig vontak járulékokat,míg tőle csak a munkaerőpiaci járulékot.Az ő brutto jövedelme 77000ft,az enyém 177000ft,Ön szerint hogyan lehetne ezt úgy igényelni hogy tőlem is csak ezt vonják?Mert a munkáltatót hiába kérdezem nincsenek tisztába vele,de nekem nem mindegy mert havi szinten 20-30ezrekről van szó.Mindhárom gyermek kedvezményezett eltartott.Vagy összegszerűen hogyan lehetne megosztani úgy hogy mindketten jól járjunk?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Ha a férjednek magasabb a jövedelme, célszerű lett volna neki 2 gyerek után igényelni a családi adókedvezményt eddig is!
   Érdemes lenne összegszerűen igényelnetek a kedvezményt, a nyilatkozat 5a pontját kitöltve.
   206250*3 a havi keretetek, ezt én két egyenlő részre osztva írnám be, az nem gond, hogy a fizetés ennél jóval kevesebb.
   Mivel év közben össze-vissza volt a kedvezmény igénybe vétele, a munkahely pedig nincs a helyzet magaslatán az adóbevallásaitokat célszerű egyvalakire bízni (még ha pénzbe kerül, akkor is), mert akkor biztosan jó lesz és nem marad az államkasszában figyelmetlenség miatt akár több 100 ezer Ft. Ha rám bízod, itt találsz majd meg: http://tudatosadozo.hu/szolgaltatasok/online-adobevallas/

 28. Bulcsu szerint:

  Kedves Anita!
  Csupán technikai kérdésem van. A 2. pontban az eltartottak felsorolását külön lapon lehet folytatni. Ennek mi a módja, van rá külön nyomtatvány?
  Köszönettel:
  Bulcsu

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Bulcsu!
   Egyszerű a dolog: a családi adókedvezmény nyilatkozat nyomtatványból egy újabb példányt kérjen/nyomtasson és azon folytassa az eltartott gyermekek felsorolását.

 29. Tóbelné Gerényi Gyöngyi szerint:

  Tisztelt Hölgyem!

  Érdeklődnék, hogy nincs még gyerekünk, 2015. áprilisban fog megszületni az első gyermek. (91 napot betöltötte a magzat)

  A családi adókedvezményes papírnál az 5/a pontba nekem milyen összeget kell írnom! 5/b-t nem kell kitöltenem?
  Valamint az 1-es pontban a második bekezdésnél kell 1-est beírnom?

  köszönöm a segítségét!
  Üdvözlettel Gyöngyi

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Gyöngyi!
   A családi kedvezmény igénylő nyilatkozaton az 5a és 5b közül csak az egyiket kell kitölteni.
   A legegyszerűbb, ha a b pontba beírod az 1 főt.
   Az 1-es pont helyesen így néz ki:
   “1. Az eltartottak száma (a magzatot is beleértve) 1 . A kedvezményezett eltartottak száma 1, akik
   közül 0 a bíróság döntése alapján felváltva gondozott gyermek.
   Nyilatkozom, hogy a kedvezményezett eltartottak számában 90 napon túli várandósság alapján
   1 magzatot vettem figyelembe, tekintettel az erről szóló orvosi igazolásra.”

   • Tóbelné Gerényi Gyöngyi szerint:

    Kedves Anita!

    köszönöm szépen a válaszát!

    2015-ben meg kell újítanom a családi adókedvezményes papírt! Így az 5-ös pontban, melyik hónapot kell írnom, hogy igénybe veszem?
    köszönöm

    Üdvözlettel: Tóbelné Gyöngyi

 30. Kovács Mónika szerint:

  Kedves Anita! A férjem veszi igénybe a családi adókedvezményt,én gyeden vagyok,áprilisban születik a 3.gyerekünk.Olyan kérdésem van,hogy a családi adókedvezményes papírt ki kell-e töltetnem a munkáltatómmal?Előre is köszönöm a válaszát

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Ha igénybe akarjátok venni a családi adókedvezményt három gyermek után, akkor feltétlenül.

 31. Szilvia szerint:

  Kedves Anita!

  Nekem senki nem szólt arról, hogy külön orvosi igazolás kell a várandóság 91. napjáról. Azt gondoltam erre elég a gondozási könyvünk. Most így utólag hogy szerezhetem be az orvosi igazolást?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Szilvia!
   Nem vagy egyedül ezzel a problémával. Igazán egyszerű lenne, ha automatikusan kiadásra kerülne a terhesség 91. napjáról az orvosi igazolás, valamiért sajnos nem így van.
   A gondozási könyveddel együtt keresd fel a terhesgondozást végző orvost és tőle kérheted az igazolást.

 32. Andrea szerint:

  Kedves Anita!

  Most már tőled kérdezek, mert mindenki mást mond, nem tudom kinek van igaza…
  Alapfelállás: élettársi kapcsolatban élek, várandós vagyok, 91.napon már túl, van két gyermekünk (egyébként a két gyermek és a magzat is közös)
  Szerettük volna, hogy a gyermekeim apja kapja meg a 3 gyermek után járó családi kedvezményt, teljes egészében, de erre azt mondták a mh.-én, hogy ő a magzat után nem kaphatja, majd az éves adóbevallásba állíthatja be, tehát visszamenőleg érvényesítheti.
  Így most ő a 2 gyermek után kapja a családi adókedvezményt (havi kb. 20eFt körüli nettó bér növekedést okozott ez neki).
  Most arra gondoltam, hogy akkor én kérem a magzat utáni adókedvezményt (számítva arra, hogy ez a 3 gyermek után járó magasabb nettó bérnövekedéshez vezet, ami 33eFt-ot jelent majd havonta)
  Az ő munkahelyén a nyilatkozat kitöltését úgy javasolták (mivel mindkettőnknek kell nyilatkozni, hogy a munkahelyeink tudják, hogy ki milyen összegben kéri az adókedvezményt…), hogy
  – nála az I.1. pontban 2 gyermek legyen beírva, a 2. pontban az adataik felsorolva, az 5. pontban is a 2 fő megjelenítve, s ő továbbra is a havi 20eFt nettó növekményt kapja,
  – nálam az I.1.pontban 1 eltartott legyen berva, a 2. pontban semmi, az 5. pontban pedig az 1 fő(magzat) megjelölve, s ez szerintük nálam is a kevesebb, kb. 10efT nettó növekményt jelenti majd.
  Ezzel én nem értek egyet.
  Miért nem lehet azt, hogy a párom a 2 gyermek után járó kedvezményt veszi igénybe (inkább adóalap-csökkentésben számolva a havi 2*62.500.-Ft csökkentést), nálam pedig a magzatra, de a nagyobb nettó növekményt eredményező összeget veszik figyelembe (a havi 206.250.-Ft adóalap-csökkentést), hiszen nekem 3 gyermekem van, míg a páromnál majd csak a megszületés és az apasági nyilatkozat megléte után ismerik el, hogy neki is 3 gyermeke van, viszont az év végi adóbevallásban ő megkaphatná visszamenőleg a másik két gyermekre tekintettel is a magasabb adóalap-csökkentést?
  Nem jól gondolkodom?
  Elnézést kérek a hosszúságért, remélem érthető a dilemmám…
  Válaszodat előre is köszönöm!
  üdv.
  Andrea

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Andrea!
   Teljesen jól gondolkodsz. A saját adóelőleg-nyilatkozatodon tüntesd fel a két gyermeked és a magzatot. Azt javaslom, hogy az 5. pontban összegszerű megosztást kérj, az a pontba írj be 206 250 Ft-ot. Sajnos sokaknak okoz gondot a munkaügyesek értetlensége, nem vagy egyedül.
   Még egy javaslatom van: a kettőtök adóbevallásának elkészítését ugyanarra a személyre bízzátok, akkor tuti nem ragad bent az államkasszában a családi kedvezményetek :)!

 33. Era szerint:

  Tisztelt Anita!

  3 gyermekünk van, férjemmel megosztva (2-1 fő kedvezményezett eltartott szerint) vettük igénybe a családi kedvezményt. A nagyobbik gyermek az idén érettségizett, ezért júliusban a munkahelyünkön jeleztük, hogy ő befejezte tanulmányait, így július-augusztusban 2 gyerek után kaptuk a családi kedvezményt. A nagyobbik gyermek szeptemberben megkezdte főiskolai tanulmányait, ezért most újból benyújtjuk az igénylást 3 gyermek, akiből 2 a kedvezményezett eltartott szerint kitöltve. Kérdésem az lenne, hogy összegszerűen hogyan lehet megosztani a kedvezményt, ha mindketten minimálbér körüli összeget keresünk?
  Válaszát megköszönve, Kis Erika

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Erika!
   A családi kedvezmény összegszerű megosztása esetén teljesen tetszőlegesen lehet megosztani, szélsőségesen akár egyik szülő 9857 Ft, a fennmaradó összeg pedig a másik szülő.
   Ha hasonló összegű a béretek, akkor célszerű felezni (mindketten 206 250 Ft-ot megjelölni). Ha ennél jóval alacsonyabb a béretek, akkor is lehet magasabb összeget megadni, így egy kis jutalom fizetése esetén sem lesz levonás.
   Ha valamelyik hónapban volt adóelőleg-levonás (márpedig a nyáron biztosan volt!- ezt vissza lehet igényelni) akkor nagyon figyelni kell az adóbevallásotok elkészítésénel, érdemes mindkettőtökét ugyanarra bízni, mert úgy biztosan nem estek el egy forint adókedvezménytől sem!

 34. Petra szerint:

  Kedves Anita,

  a felmerülő kérdéseim a következők:
  – mely blokkban, s miképp látszik az, hogy ki veszi igénybe a kedvezményt?
  – mennyiben számít az, hogy fő vagy Ft után veszem igénybe? melyik jobb? rosszabb? van különbség?
  – visszamenőleg hogy tudom igényelni?
  – külföldi állampolgárok (akik Mo-n dolgoznak) is igénybe vehetik ugyanúgy, ahogy a magyar állampolgárok?

  Köszönöm szépen a segítségét!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Petra!
   A kérdéseid mennyisége meghaladja ennek a blognak az ingyenes kereteit, konzultációra itt tudsz jelentkezni: iroda@tudatosadozo.hu
   Üdvözlettel: Anita

 35. Novák Edit szerint:

  Tisztelt Keresztesné Molnár Anita!

  Első gyermekem várom, párommal mindketten fix munkahellyel rendelkezünk,de nem vagyunk házasok.
  Együtt élünk albérletben, de lakcímkártya alapján csak a tartózkodási címünk azonos. Nem tudom, mi/ki számít eltartottnak, élettársnak a nyilatkozatban, és hogy milyen pontokat kell kitöltenem, hogy visszamenőleg is megkapjam az adókedvezményt (orvosi papír szerint 2014.06.29-én töltöttem be a 3. hónapot). Hallottam már olyat is, hogy valaki egy összegben vette igénybe az adókedvezményt, de sajnos erről sem találtam információt.
  Segítségét előre is megköszönöm!
  Üdv.: N. Edit

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Edit!
   A várandósság alatt csak te vagy a férj veheti igénybe a családi adókedvezményt, élettárs nem. Eltartott a nagyobb gyermek. Visszamenőlegesen nem szokták számfejteni, a kimaradt hónapokra eső kedvezményt az adóbevallásban kérheted. Ha most egyáltalán nem veszed igénybe a kedvezményt, akkor szintén az adóbevallásodban egy összegben is igényelheted. Nagyon sokan alkalmazzák ezt a módszert, mert tavasszal egy nagyobb összeg egyben mindenkinek jól jön :), a te esetedben ez 70 000 Ft.

 36. Sándor szerint:

  Kedves Anita!

  3 gyermekem van 1 közös,2 a párom előző házasságából.Bruttó keresetem 118000 Ft/ hó,de a cég ahol dolgozom csak évente 1x fizeti ki az adómat.Az a kérdésem lenne,hogy így 2015- ben nettó mennyi adót kapok vissza.Köszönöm.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Sándor!
   A kérdése soktényezős. Függ attól, hogy a párjával házasok-e, mennyi a párja jövedelme, hogyan osztják meg, megosztják-e egyáltalán….

 37. Katalin szerint:

  Tisztelt Keresztesné Molnár Anita!
  A munkáltatóm két 4 órás munkaviszonyban fog alkalmazni,két szerződéssel.Három gyermekem van,melyből kettő után a férjem veszi igénybe a családi adókedvezményt.Azt szeretném megtudni,hogy én mind a két munkaviszonyban igénybe vehetem-e a kedvezményt vagy csak az egyiknél?
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Katalin!
   Igen. A családi kedvezményt összegszerűen is meg lehet osztani. Megteheted, hogy az egyik munkaviszonyodban pl. 40 ezer, a másikban 22 500 Ft adóalap-kedvezményt kérsz.

 38. Péter szerint:

  Kedves Anita!

  Páromnak van 2 gyermeke, és van egy fél éves közös kislányunk. Párom még GYES-en van, így az adókedvezményt én szeretném igénybe venni.
  Az a kérdésem, hogy ha megtesszük a nagy lépést, és összeházasodunk, akkor én attól a pillanattól igénybe vehetem mindhárom gyermekre a kedvezményt?

  Péter

 39. Cseriné Demeter Bernadett szerint:

  Kedves Anita!

  2012.augusztusában született Gyermekre szeretnénk visszamenőlegesen (csak a 2012-es évre vonatkozólag) a családi adókedvezményt igénybe venni. Segítséget szeretnék kérni, hogy ezt milyen nyomtatványon tehetem meg?

  Köszönettel Cseri D. Bernadett

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   A 1253-as nyomtatványon önellenőrzést kell készíteni. Ha nincs benne tapasztalatod, akkor érdemes hozzáértőre bízni, mert nagyon könnyen el lehet rontani.

 40. Réka szerint:

  Kedves Anita!

  Köszönöm szépen, ezek tényleg jó hírek 🙂
  Már csak azt nem értem, hogy tudom ezt megvalósítani? Visszamenőleg?
  Mert ugye az orvos csak akkor állíthatja ki a papírt, amikor betöltötte a 91. napot, na most ha az hónap vége, akkor hogyan tudom ezt a leggyorsabban úgy intézni, hogy már júliusra érvényes legyen? Előre kérjek papírt??? Nálunk 27 és 30 között ingadozik az időpont, hogy mikor tölti be a 91. napot, ha az orvos 30. -án adja ki az igazolást én azzal hová tudok fordulni, hogy már a július hónapra érvényesíteni tudjam?
  Ha nincs ez a fórum azt sem tudtam volna, hogy meg lehet osztani! Hol tudnék ennek az egésznek a legérthetőbb módon utánaolvasni? Már kezd érdekes lenni, hogy mennyi mindent nem tudunk 🙂

  Nagyon köszönöm a segítséget!

  Üdv. Réka

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Az orvos nem adhat ki előre papírt (ha megteszi, inkább válts orvost!) A helyzetedben a júliust csak utólag, az adóbevallásod beadásakor fogod tudni érvényesíteni.
   A legérthetőbben tudtommal itt tudsz utánaolvasni 🙂 .

 41. Móni szerint:

  Kedves Anita!

  Jelenleg Gyeden vagyok itthon ikerkislányaimmal, egyikük után a férjem, másikuk után én veszem igénybe a családi adókedvezményt. 2014.07.20-án kezdem a Gyest, így augusztus hónaptól a férjem igényelné mindkét lány után a kedvezményt. Ekkor a férjemnek új nyilatkozatot kellene leadni a munkáltatója felé, de nem tudom, hogy a IV. blokkba az én munkáltatómhoz kit kell írni? A munkáltatómtól nem kapok bért, az államkincstártól pedig csak Gyest.

  Szeptemberben terveink szerint megfogan a kistesó, és a terhesség megállapításától kezdve táppénzre mennék. A férjem bruttó bére 118.000 Ft, az én utolsó (2012-es) bérem 273.500 Ft volt, így “jó” táppénzre lennék jogosult.
  Hogyan lenne érdemes megosztanunk egymás között ekkor a kedvezményt, hogy a lehetőségekhez képest a legtöbbet tudjuk igénybe venni? A táppénzt kéthetente vagy havonta utalják, és a pontos összeget sem tudom előre, így csak a gyerekek száma szerint tudnánk “osztozkodni”? Az év végi adóbevallásnál mik a lehetőségek?

  Válaszát előre is köszönöm!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Móni!
   A férjed nyilatkozatának kitöltése: ha nem munkahelyről mentél szülni, akkor az adóelőleg-nyilatkozat II. pontjában jelöld be, hogy nincs munkáltatód és a IV. blokk üresen marad. A leírásod alapján úgy gondolom, hogy a munkaviszonyod jelenleg fennáll és fizetés nélküli szabadságon vagy. Ekkor beírod a munkahelyed és 0 Ft családi kedvezményt veszel igénybe.
   Ha megfogan a kistesó: ebben az esetben a várandósság 91. napjától lesztek jogosultak 3 gyerek után a nagyobb összegű családi adókedvezményre, ekkor kérned kell a terhesgondozást végző orvostól igazolást (bármilyen fura, de nem adják automatikusan). Javaslom, hogy ne gyerekszám szerint, hanem összegszerüen osszátok meg. I.5.b pont üresen maradjon, az I.5.a pontba tüntessetek fel összeget. A férjed vegye igénybe a 118 000 Ft-ot, te pedig a fennmaradó összeget. A táppénz összegéről kérj egy előzetes adatot a kifizetőtől. Ha többet írsz eb, mint amennyi a tp. lesz, abból nem lesz gond.
   A táppénz utalásának gyakorisága lényegtelen.
   Ha közben kimarad 1-2 hónap, vagy rosszul vonják az adóelőleget, akkor a bevallásban lehet rendezni. Mivel nálatok a családi kedvezmény összege többször is változott év közben (+a járulékkedvezmény is bekavarhat), mindenképpen azt javaslom, hogy az adóbevallásaitokat ugyanaz a személy készítse el, így elkerülhető, hogy az államkasszában maradjon a pénzetek. Igaz történet: nemrég néztem át egy 3 gyermekes család adóbevallásait több évre visszamenőleg és a 2012, 2011-es bevallásukban még közel 200 000 Ft-ot találtam nekik! Ha nem figyeltünk volna, sosem tudják meg, hogy ez még az ő pénzük, nehogy így járjatok!
   Sok sikert a babához 😉

 42. Réka szerint:

  Kedves Anita!

  3. gyerekünk július 27. én lesz 91 napos. Azt szeretném kérdezni, hogy ebben az esetben Augusztus 1 től vehető igénybe a 3 gyerek után járó adókedvezmény vagy már a júliusi hónapra is érvényes?
  Férjemmel közösen is igénybe vehetjük, amennyiben a fizetésünk külön-külön nem olyan magas, hogy lefedné az egész igényelhető összeget? Hogyan? Köszönettel: Réka

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Réka! Jó hírem van: már júliusra is jár a nagyobb összegű családi kedvezmény, teljes hónapra!
   A családi kedvezmény összegét összegszerűen is megoszthatjátok, erre szolgál a nyomtatvány I.5.a pontja. Olvasd el Móninak adott válaszomat is, az utolsó pár sor százezreket jelenthet neked is 😉

 43. Éva szerint:

  Tisztelt Anita!

  Az lenne a kérdésem, hogy 3 gyermeket nevelek egyedül, a nagyobbik OKJ-s iskolába jár, még van egy éve vissza, 21 éves lesz októberben / 2014 -ben 🙂 / Eddig kaptam még rá a családi pótlékot és az adókedvezményt is. Most tanév végétől már nem jár a családi pótlék, azt értem én, hogy eltartottként még számít , összegileg nem, de 3 gyerekesként leszek továbbra is nyilvántartva. Tudom, hogy a munkáltatómnak jelezni kell, h megszűnik / megszűnt a családi pótlék, viszont az nem teljesen világos, hogy az adókedvezménynél, ez összegileg mit jelent nekem? Csak a 2 másik gyerek után kapom az adókedvezményt, vagy maradok 3 gyerekes adókedvezményezett?
  Köszönöm válaszát!

  Üdv:

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Éva!
   Háromgyermekesként, de csak két gyerek után havonta 2*206 250 Ft adóalap-kedvezményre leszel jogosult.
   A bejelentéshez itt találod a nyomtatványt, útmutatóval:

 44. Kovács Tamás szerint:

  Tisztelt Anita.
  Érdeklödnék a feleségem külföldről kapja a gyest, én Magyarországon dolgozom és fizetem a tb-t jár e nekem a családi kedvezmény? És azt utólag hogy vehetem igénybe? Tomi

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Tamás! A családi kedvezmény a gyerek után annak jár, aki a neveli őt. Több kérdés is felmerül: együtt éltek? Vagy a feleséged külföldön a gyerekkel, te pedig itthobn?
   Ha együtt éltek és együtt nevelitek a gyerekeiteket Magyarországon, akkor jár a családi adókedvezmény nektek, amit tatszés szerint megoszthattok, akár úgy is, hogy teljes egészében te veszed igénybe. Utólag az adóbevallásban lehet rendezni.

 45. Erika szerint:

  Tisztelt Keresztesné Molnár Anita!

  3 gyermekünk van, akik után férjemmel megosztva vesszük igénybe a családi kedvezményt. A legnagyobb gyermekünk most érettségizik. Szeptembertől főiskolára készül, de ugye majd csak július végén derül ki, hogy felveszik-e. Kitölthetjük úgy július elején a nyilatkozatot, hogy eltartottként figyelembe vegyék?
  Eddig 2-1 arányban osztottuk meg a kedvezményt, ezentúl 1-1 arányban lesz érdemes megosztani?
  Válaszát köszönöm, Erika

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Erika!
   A családi kedvezményt bármilyen arányban megoszthatjátok. A korábbi 2-1-es megosztás idején a férjed bruttó fizetése ugye több volt, mint 412 500 Ft??
   Ha felveszik, akkor júliustól 2*206 250 Ft családi adóalapkedvezmény jár majd nektek. Ha nem veszik fel, hanem elmegy dolgozni, akkor viszont csak 2*62 500 Ft!
   A júliusi bér számfejtése aug. elején történik. Ha közszférában dolgoztok, akkor július 20. körül szokták zárni a bért. Addigra kiderül, hogy mi lett a továbbtanulással.

 46. Katika szerint:

  Kedves Anita!

  Ha a családi adókedvezményt csak a párom veszi igénybe, akkor is ki kell valamit töltenem a nyomtatványon?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Igen, arról nyilatkozik a párja nyomtatványán, hogy nem veszi igénybe a családi kedvezményt. Saját munkáltatója felé nem kell leadni, bár előfordul, hogy nemlegesen is bekérik néhány helyen.

 47. Ágita szerint:

  Kedves Anita!

  A családi adókedvezmény szeretném igénybe venni 1 magzatra. (Más gyerekem nincs.)
  A 2013-as adóbevallásban mi ennek a menete?
  A terhességem 2013.szept.17 óta áll fenn. Orvosi igazolás szerint a 91. nap 2013.dec.17.
  A 154.(A)-NYILATKOZAT VÁRANDÓSSÁGRÓL rovatba, mit kell írnom? 2013.dec.17-től 2013.dec.31-ig 1 magzat, jogosult vagyok családi kedvezményre? Azaz 1 egész hónapot kell számolni?
  A 21. sorba – Az összevont adóalapot csökkentő családi kedvezmény összege /d/ 62.500 Ft-ot kell beírnom? Így a 70. sorba visszaigényelhetek 9.999 Ft-ot.
  Más kitölteni való nincs a bevallásban erre vonatkozólag?
  2014-re a munkáltatóm már intézi.

  Köszönöm válaszát!
  Üdv:Ágita

 48. Timi szerint:

  Üdvözlöm! Férjem minimálbéren van. 4 gyermekünk van én GYETen vagyok. Kérhetem hogy idén ne vonjanak nyugdíjjárulékot a GYETből vagy így nem vehető igénybe? Ha lehet hol igényelhetem? Köszönöm!

 49. Ancsa szerint:

  Kedves Anita!

  Szeretném megérteni a megosztott családi adókedvezményt.
  Párom és én élettársak vagyunk.
  Párom bruttó fizetése 140.000 Ft.
  Eltartott gyerekek száma 3 Fő (1 magzat)
  Kedvezményezett gyerekek száma 2 Fő.
  A nettó fizetése 111.700 Ft volt. Vagyis csak két gyereket vettek figyelembe. Mért nem vették figyelembe, hogy 3 eltartott gyerek van? Mért 10 – 10 ezer forint járt a két gyerekre és mért nem 33 – 33 ezer? (azt tudom, hogy csak annyit lehet visszakapni amennyit be is fizet, de idén már a járulékokból is kaphat vissza)

  /Nekem figyelembe vették, hogy 3 eltartott gyerek van, hisz majdnem ugyan annyi lett a nettó fizetésem, mint a bruttó/

  Válaszát előre is köszönöm.
  Ancsa

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Ancsa!
   Jogosult a várandós nő és vele közös háztartásban élő házastársa; az élettárs év közben nem veheti igénybe a családi kedvezményt a magzatra. De az adóbevallásban megosztással már igen, így vissza lehet igényelni az év közben levont adót!

   • Ancsa szerint:

    Köszönöm szépen. És ha megszületik a baba akkor már Ő is igénybe veheti, ha újból leadjuk az igénylést?

    Köszönettel: Ancsa

    • Keresztesné Molnár Anita szerint:

     Igen, onnantól ő is 3 gyermekesnek minősül.
     Van egy kis csavar az egészben: a várandósság 91. napjától te már 3 gyermekesnek minősülsz. Ha nem tudod teljesen kihasználni az adókedvezményt, akkor megosztással átadhatod az élettársadnak. Azaz az adóbevallásban tudjátok érvényesíteni az addig elmaradt családi kedvezményt.

     • Katalin szerint:

      Üdvözlöm! Férjemmel a harmadik
      gyermeket várjuk. Érdeklődnek, hogy a két gyermekre is ő veszi igénybe a családi adókedvezményt, akkor a magzat 91.napjától mindharomra igényelheti ev közben
      ? Válaszát köszönöm!

     • Keresztesné Molnár Anita szerint:

      Kedves Katalin! Év közben van lehetőség az igénylésre. Kicsit pontosítok a kérédseden: nam a várandósság 91. napjától, hanem annak hónapjától igényelhető a családi adókedvezmény emelt mértékben! Ha pl. augusztus 25-én van a 91. nap, akkor nem csak a hátralévő 6 napra, hanem egész augusztusra jár a 3 gyerekes adókedvezmény 🙂

 50. Ildikó szerint:

  Érdeklődnék a családi adókedvezmény igénybevételéről.Mégpedig egyik hó-ban érvényesíti az Államkincstár(ahonnan az illetményem-bér)jön…másik hóban pedig nem(levonja)Nyilatkozatom 2013 decemberben adtam be,akkor hóköziben kiutalta az államkincstár…most pedig a januári illetményből levonta.Ez talán valami figyelmetlenség-hanyagság lehet részükről???vagy újból nyilatkoznom kell? Esetleg minden hónapban nyilatkoznom kell?? Köszönettel!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Ildikó!
   Neeem, nem kell minden hónapban nyilatkozni, ennyire azért nem nőtt a fejünkre a bürokrácia!
   Viszont: minden évben januárban újra be kell adni. Most főleg azért, mert változtak a szabályok, új elemként jelent meg, hogy a járulékból is lehet érvényesíteni a kihasználatlan adókedvezményt.

 51. Balázs szerint:

  Tisztelt Hölgyem!
  2014 májusában fog születni első gyermekünk. A feleségem minimál bérrel van bejelentve a munkahelyén de már táppénzen van a terhesség második hónapja óta a munkaadója felajánlotta neki, hogy mindent elintéz a családi adókedvezmény igénybevételéhez így Ő odaadta a szükséges papírokat.
  Ha jól tudom a táppénzre is jár kedvezmény de honnan tudhatjuk, hogy ezt megfelelően el is intézte a munkaadó (könyvelője) vagy a fentebb leírt módon “lenyúlják” vagy le akarják nyúlni később a kedvezményünket.
  Én Ausztriában dolgozom így a megosztásnak gondolom nincs értelme mivel én nem tudnék érvényesíteni semmit vagy esetleg tévedek?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Balázs!
   Egyszerűen nézzétek meg a havonta kapott bérlapon. Keressetek “Igénybe vett családi kedvezmény” vagy hasonló nevű sort. Ha ott látsz 10 000 Ft-ot, akkor rendben van a dolog.

 52. Kata szerint:

  Szeretném megkérdezni, hogy mi van abban az esetben, ha egy gyermek a 3-ból áprilisban betölti a 18. életévét (középiskola 3.osztály), akkor az adókedvezmény (3*206.250,-) csak áprilisig jár (gondolom itt van az igazság), és utána már csak a (2*206.250,- jár májustól), vagy a tanév végéig (júniusig) ugyan ez, illetve az év végéig még jár minden hónapra?
  Az édesapa, aki jelenleg egyéni vállalkozó, de szeptembertől főállásban munkavállaló lesz, hogyan tudja igénybe venni az adó és járulékkedvezményt? Szeptemberben már csak a két gyermek után, vagy éves szinten kell nézni a dolgokat?
  Segítségüket és válaszukat előre is köszönöm!
  Üdvözlettel: Kata

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Kata!
   Nagyon jó hírem van: amennyiben a nagy gyermeked tovább folytatja a tanulmányait az iskolában, akkor egész évre jár utána a családi kedvezmény.
   (Ha most végezne és ősztől egyetemre menne, akkor valóban csak júniusig lehetne a létszámban figyelembe venni.
   A családi pótlékot is 3 gyermek után fogod kapni egész évben.
   Az adóalap-kedvezmény a következő lesz: 12*3*206 250 Ft.
   Ez az összeg az éves keret. Ebből majd vonjátok le, amit egyéni vállalkozóként már igénybe vett, s a fennmaradó összeget tudja alkalmazottként igénybe venni.
   Amikor jövőre a könyvelője készíti az adóbevallását erre kiemelten érdemes lesz figyelnie.

 53. Anita szerint:

  Tisztelt Hölgyem!

  Mi van akkor hogyha a párom a 2 meglévő és az 1 “magzatra” (két hét múlva várható a szülés) igénybe veszi de a munkáltatója nem fizeti ki neki? ilyenkor mit lehet tenni? Én gyesen vagyok jelenleg (a gyed extra miatt már dupla gyest fogok kapni),az apehnál azt mondták én is igénybe tudom venni! Igazság szerint nem tudunk rájönni hogy hogyan járnánk jól, hogy meg is kapjuk kézhez ezt az összeget?!
  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel: M.Anita

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Anita!
   Ismert és gyakori jelenség, hogy a dolgozók bejelentett bére és a tényleges fizetésük nem egyezik. Általában ezeknél a cégeknél jellemző és sajnos az ügyfeleim között is tapasztalom, hogy a dolgozókkal úgy töltetik ki a papírokat, mintha igényelné a családi kedvezményt, de a bérében ez nem tükröződik.
   Ezzel gyakorlatilag a munkáltató ellopja a dolgozónak járó adókedvezményt!
   Ha nálatok is ez a helyzet, akkor a javaslatom a következő: a férjed NE kérje a családi kedvezmény figyelembe vételét! Továbbá ne engedje, hogy a 2014. évi jövedelméről a munkáltató készítse el a bevallását, forduljon külső szakemberhez!
   Így nem lesz módja a munkáltatójának az adókedvezményét “lenyúlni”. A titeket megillető összeget egy összegben, az adóbevallás beadását követő 30. napon kiutalja az adóhivatal.

   • Anita szerint:

    Nagyon köszönöm a válaszát! Sajnos attól tartunk hogyha nem írja meg a nyilatkozatot akkor a főnöke elbocsájtja. 🙁 Én akkor semmiképpen sem tudom igénybe venni?

    • Keresztesné Molnár Anita szerint:

     Csak annyit tudsz igénybe venni, amennyi a férjednél megmarad, de ez nem lehet több, mint a te neveden lévő jövedelem szja- és eü+nyugdíjjárulék összege.

 54. Hajni szerint:

  Ha valaki év közben nem akarja igénybevenni a 3*206.250 Ft adókedvezményt, amit nem csak az SZJA-ból, hanem a járulékokból is igénybe vehet, akkor év végén a 1453-asban tudja majd érvényesíteni a járulékkedvezményt is? Vagy az elveszik és csak az SZJA-t tudja visszaigényelni?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Hajni!
   Bár még nincs 1453-as, de kizárt, hogy elveszne a járulékkedvezmény 🙂
   Ha év közben nem veszed igénybe, akkor a bevallásban természetesen beállítható mindkét típusú kedvezmény.
   Egy dologra figyelj: először meg kell osztani az adókedvezményt a pároddal és ha még így is marad, akkor lehet járulékkedvezményként igényelni!
   Érdemes lesz a bevallásotok elkészítését ugyanarra a szakemberre bízni, mert így a legkönnyebb összehangolni.
   Üdv: Keresztesné Molnár Anita

 55. Edina szerint:

  Az én férjem külföldön dolgozik.Úgy tudom itthon nem kell adóbevallást készítenie.A kérdésem az lenne hogy ebben az esetben igényelhetem az egész összeget,vagy akkor is meg kell osztanunk egymás között?Én jelenleg GYES-en vagyok.Szükséges a férjem munkáltatójának az igazolása?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Edina!
   A megosztás sosem kötelező, csak egy lehetőség.
   A gyes adómentes juttatás, így te egyáltalán nem tudod igénybe venni a családi kedvezményt.
   Mivel a férjed külföldön dolgozik, így kicsit összetett a kérdés: a külföldről származó jövedelem adózása minden országgal külön-külön egyezmény szabályozza. Ahhoz, hogy a kérdésedre helytálló választ adjak, több információ és utánajárás szükséges.

   • Piros szerint:

    Kedves Anita!
    Az én férjem Németországban dolgozik. Jelenleg folyik a német családi kedvezmény igénylése. Egy gyermekem (16 éves) után jár itt Magyarországon családi pótlék, amit megszüntettek miután bejelentettük, hogy férjem külföldön dolgozik ( a családi pótlék az ő nevén futott, 2014.09 hó óta nem folíyósítják). Az adókedvezményt eddig én vettem igénybe. A kérdésem az, megigényeljem itthon én az adókedvezményt újra (aminek a férjem részéről a munkáltatói igazolás nem egyszerű), vagy csak a német juttatásokat vegyük igénybe? Ha igen az tartamazza- e az adókedvezényt, vagy csak a családipótlékot?Köszönöm válaszát!
    Üdvözlettel.

 56. Gábor szerint:

  5. sor, hányadik hónaptól kezdődően(1. hónap vagy január?)

  a és b sorok közül melyiket töltsem ki, ha csak én veszem igénybe?

  a) 2 gyerek után milyen összeget írok be? 62500 vagy 125000?
  b) ha csak ezt töltöm ki akkor a maximum összeget veszik figyelembe?

  Bocs, remélem nem túl zavaros….csak nekem.

  • Anita szerint:

   Kedves Gábor!
   Januárt vagy 1. hónapot írsz, ugyanazt jelenti 🙂
   Ha a béred több, mint bruttó 125 ezer Ft, akkor írj az 5b-hez 2 főt, az 5a pontot hagyd üresen, a 4. pontot pedig ikszeld be.

 57. Bernadett szerint:

  Az adókedvezményt csak az egyik szülő kérheti vagy meg is oszthatják mondjuk %-osan?

  • Anita szerint:

   Kedves Bernadett!
   A családi adókedvezmény az előző évekhez hasonlóan megosztható. (pont %-osan nem 🙂 )
   A megosztás kétféleképpen is történhet:
   1. a gyermeklétszámot osztják meg a szülők: egyik gyerek után az egyik szülő, a másik után a másik szülő veszi igénybe a kedvezményt (a nyomtatvány 5b. pontját kell kitölteni)
   2. összegszerűen osztják meg (nyomtatvány 5a. pontjában) Példa: két ovis gyermek van, utánuk 125000 Ft adóalap-kedvezmény jár. Anya 70 ezer, apa 55 ezer Ft-nyi összeget igényel.
   Üdvözlettel: Keresztesné Molnár Anita

 58. Kata!! szerint:

  Én arról érdeklődnék,hogy milyen elosztásban lehet megosztani?Három gyermek van a nagyobbikat már csak beszámítani lehet. A férjem bruttó bére egynél több de a kettőt nem takarja be.

  • Anita szerint:

   Kedves Kata!
   Tetszőleges arányban lehet megosztani. Az általad megadott adatok alapján 2*206250 ft, azaz 412500 Ft jár a gyermekeitek után.
   Megoszthatjátok úgy, hogy ebből a férjed a bruttó bérének megfelelő összeget igényli (ez kerül a nyomtatvány 5a pontjába), te pedig igénybe veszed a különbözetet (szintén a nyomtatvány 5a pontjába beírva). A nyomtatványokat mindkettőtöknek alá kell íratni a másikótok munkáltatójával.

 59. Ági szerint:

  Én a 4. sornál nem boldogulok: a járulékkedvezményt igénybe vehetem? Jelenleg részmunkaidős vagyok és két ovis gyermekem van.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Ági!
   A családi járulékkedvezménnyel azok élhetnek, akik nem tudják teljes egészében igénybe venni a családi adókedvezményt.
   Ha a bruttó béred meghaladja a 125000 Ft-ot, akkor ezt ne igényeld, azaz ikszeld be ezt a pontot.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*