Családi járulékkedvezmény: gyes, gyed, gyet, tgyás, csed esetén

anya

Családi járulékkedvezmény gyes, gyed, gyet esetén

Aki az alacsony jövedelme miatt nem tudja teljesen érvényesíteni a családi adókedvezményt a személyi jövedelemadójából, annak lehetősége van  járulékkedvezmény formájában érvényesíteni. De sajnos nem mindenki jogosult erre. Más a helyzet, ha valaki gyesen van és megint más gyed esetén. A helyzet elég igazságtalan!

A GYES-ből és a GYET-ből ugyanis nem lehet a járulékkedvezményt igénybe venni!

Ki érvényesítheti és ki nem? Erre kapsz választ ebben a cikkben.

Adóköteles vagy adómentes juttatásban részesülsz?

Katt ide!
Ez alapvető kérdés. Ettől függ ugyanis, hogy jár-e neked a járulékkedvezmény.

Egy korábbi cikkemben már felvázoltam az adómentes és az adóköteles juttatásokat, amit várandósként vagy kisgyermekles szülőként érinthetnek. Nézzük röviden, hogy milyen juttatások jöhetnek szóba:

Adóköteles juttatások – személyi jövedelemadót és járulékokat is vonnak belőle:

 • terhességi-gyermekágyi segély (TGYÁS), 2015-től új neve csecsemőgondozási díj (CSED)
 • gyermekgondozási díj (GYED)
 • táppénz – még a várandósság időszakában

Adómentesek – nem kell személyi jövedelemadót fizetni, de járulékot vonnak belőle:

 • gyermekgondozási segély (GYES)
 • gyermeknevelési támogatás (GYET)

A hivatalos választ a Tbj. tv (teljes nevén a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló törvény) 24/A § (6) bekezdése ad. Ne ijedj meg, lefordítom neked, érteni fogod 🙂

(6) A családi járulékkedvezmény nem csökkenti azt a járulékkötelezettséget, amelyet az Szja tv. szerint adómentes vagy bevételnek nem minősülő járulékalap után kell megfizetni (ide nem értve a munkavállalói érdekképviseletet ellátó szervezet részére az adóévben levont, befizetett tagdíj összegét)…

Ez azt jelenti, hogy az adómentes ellátásokból levont járulékokra a járulékkedvezményt sajnos nem lehet érvényesíteni.

Családi járulékkedvezmény: gyes, gyed, gyet esetén jár vagy sem?

A fentiek értelmében az adómentes GYES ÉS GYET esetén a járulékkedvezmény nem érvényesíthető.

Az adóköteles GYED és TGYÁS (ill. 2015-től CSED) -ből levont járulékból viszont igenis érvényesíthető a családi járulékkedvezmény!

en11.jpgRemélem, segítettem eligazodni a kismamák GY betűs világában.
Baráti üdvözlettel: Keresztesné Molnár Anita
családi adótanácsadó

Kérdésed van a témával kapcsolatban? Kérj villámtanácsadást vagy ingyenesen kérdezhetsz itt a hozzászólások között!

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Kategória: Adóbevallás, ügyintézés, Alkalmazott vagyok, Családi / gyermek Címke: , ,
72 comments on “Családi járulékkedvezmény: gyes, gyed, gyet, tgyás, csed esetén
 1. Anna szerint:

  Kedves Anita!

  Szülés előtt állok és nappalis egyetemistaként diplomás GYEDre vagyok jogosult.
  A családi adókedvezményt diplomás GYED esetén is lehet érvényesíteni?
  Ha igen, mikor, hol és milyen nyomtatvánnyal tudom ezt megigényelni?
  Vagy csak az adóbevallásomnál tudom érvényesíteni?

  Köszönettel,
  Anna

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Anna!

   A családi adókedvezményt a GYED igénylésével egyidejűleg a legegyszerűbb megigényelni, nyomtatványt is fognak adni hozzá. Arra figyelj, hogy a családi kedvezmény már a várandósság 91. napjától jár. Ha eddig nem vetted igénybe, akkor az elmúlt hónapokra járó kedvezményt, már csak az adóbevallásban tudod érvényesíteni.
   A szüléstől járó adókedvezményt választásod szerint figyelembe vetetheted a GYED folyósításánál vagy ezt is majd az adóbevallásban kéred.

 2. Maksa Bettina szerint:

  Kedves Anita!

  Szeretném megkérdezni, hogy ha ebben az évben januártól szeptember végéig GYED-en vagyok, októbertől pedig GYES-en, akkor jövőre a 2017-es SZJA bevallásnál a GYES alatti 3 hónapra visszaigényelhetem a 3*10 ezer ft családi adókedvezményt, ha “marad” rá adóm? Azt olvastam, hogy sajnos a GYES-ből nem lehet családi adókedvezményt érvényesíteni.

  Válaszodat előre is köszönöm!
  Üdvözlettel: Betti

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Betti!

   A GYES-ből nem vonnak személyi jövedelemadót, emiatt nem lehet adókedvezményt igénybe venni rá. 2017-re Neked 12 hónapra jár a családi kedvezmény. Ha a GYED-ed adója eléri 120 ezer forintot, akkor teljes egészében ki tudod használni a családi kedvezményt. Ha kevesebb, akkor a különbözet átfordul járulékkedvezménnyé és valószínűleg teljes egészében ki fogod tudni használni.

   • Cili szerint:

    Kedves Anita,
    En pont ugyanabban a helyzetben vagyok, mint a fenti Betti. A kerdesem az, hogy az ev vegi adokedvezmenyt ( okt-dec-ig, mert en is akkor leszek mar GYESen) csak a kovetkezo ev adobevallasanal fogom tudni visszakerni, vagy tudjak menet kozben is nekem folyositani, mint ahogy eddig tettek?
    Koszonettel,
    Cili

    • Keresztesné Molnár Anita szerint:

     Kedves Cili!

     Mivel a GYES-ből nem kell adót fizetni, ezért az adókedvezményt nem tudják miből figyelembe venni. Az október-decemberi hónapokra járó családi kedvezményt az adóbevallásodban tudod majd visszaigényelni. Érdemes már februárban beadni az adóbevallást, hogy minél hamarabb megkapd az adóvisszatérítésed.

   • Fodorné Hopka Anikó szerint:

    Kedves Anita!
    Én ez év (2018) júliusáig kapom a gyedet, addig havi szinten igényelhetem a családi adókedvezményt?
    Köszönöm

    • Keresztesné Molnár Anita szerint:

     Igen, csak ne felejtsd el januárban leadni az adóelőleg nyilatkozatot 🙂

 3. Balázs szerint:

  Kedves Anita!

  Azzal a kérdéssel fordulok hozzád, hogy a családi adókedvezmény a GYED után fizetendő SZJA és nyugdíjjárulék csökkentésére is lehet használni (vagy csak az SZJA csökkentésére)?

  Segítségedet előre is köszönöm.

  Üdvözlettel:
  Balázs

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   A gyed utáni adó és járulék is csökkenthető a családi kedvezménnyel 🙂

 4. Zsuzska szerint:

  Kedves Anita!
  Több kérdésem is lenne.Az egyik:jelenleg gyes-en vagyok 2016.novemberétől a 2.gyermekkel előtte t-gyást és gyed-et kaptam.Ekkortól a férjem veszi igénybe a 2 gyerkőc után a családi adókedvezményt,mert ugye gyes alatt én nem tudom igénybe venni.A harmadikkal vagyok várandós 2017 november 11-re vagyok kiírva.Ha a férjem veszi majd igénybe a magzat után is,igénybe tudja-e venni teljesen,ha minimálbérre van bejelentve? A másik kérdés:nekem hogyan lenne a legjobb anyagilag,folyamatos bejelentett munkahelyem van.T-gyást,gyedet hogyan kapok a legtöbbet,ha kiveszem a bennmaradt szabimat a 2.gyermek után és utána táppénzre megyek(akkor táppénz alatt nincs gyes ugye?),vagy inkább maradok gyesen és akkor is kapok gyedet stb.? Ön szerint hogy a legjobb? Válaszát előre is köszönöm!

 5. Krisztina szerint:

  Üdv!

  Az lenne a kérdésem, hogy ha gyes alatt kezdtem el dolgozni(kb. 3napja ) akkor is vonják a majd fizetésemből az egészségbíztosítási járulékot?Mivel, hogy gyesen vagyok, ergo 2014 júliusa óta biztosítottnak számítok.Köszönöm előre is a válaszát.

 6. Brigi szerint:

  Kedves Anita!

  Tegnap kértem az eszja bevallást, hogy a nav készítse el nekem. A kérdésem: tudni fogják e majd, hogy jár nekem egy gyerekre visszamenőleg az adókedvezmény? 2016.02.11-én született, először csedet, most gyedet kapok róla: előző munkahely folyósítsa. A tervezetet majd küldik. Benne lesz, majd hogy kapok e és mennyit, vagy valószínűleg javitanom kell?

 7. Sándor Ágnes szerint:

  Kedves Anita! Párommal mindketten KATA-s vállalkozók vagyunk, én október óta CSED-et kapok, a NAV felé a táppénzed/CSEDes papírt adom le minden hónapban. Mivel az egyetlen adóköteles jövedelmünk a CSED, ebből igényelnék vissza: van egészségpénztári és nyugdíjpénztári befizetésem is, illetve a családi adókedvezmény is jár gondolom. Kérdésem, hogy mit lehet ebből visszaigényelni a bevallásban? Ha jól tudom, mindent nem lehet?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Ági!
   Ha a csed-ből levont szja összegébe belefér, akkor mindhárom adókedvezmény-fajtát tudod érvényesíteni.

 8. Adrienn szerint:

  Kedves Anita! Sok helyen kerestem már a választ, de eddig sehol sem találtam, hátha Te tudsz segíteni! 🙂 Jogosult vagyok első házasok és családi adókedvezményre egyaránt. A kérdésem az, hogy az első házasok kedvezményét a CSED és GYED esetén lehet igényelni a családi adókedvezmény mellett? Segítséged előre is nagyon köszönöm!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Adrienn!
   Mivel a CSED és a GYEd adóköteles jövedelem, így annak adójából igénybe lehet venni az adókedvezményeket.
   Ráadásul mindkettőt, olvasd még el ezt is, mert vonatkozik rád: http://tudatosadozo.hu/elso-hazasok-adokedvezmenye-2017/

  • Tóth Kinga szerint:

   Kedves Anita!
   A következő kérdéssel fordulnék Önhöz.
   Jelenleg gyed-en vagyok a 2.gyermekünkkel.2016 februárjában házasságot kötöttünk, a 3.babával 2016 augusztusától kapjuk a 3 gyerekes családi adókedvezményt.Kérdésem, hogy akkor az új szabály szerint 2016 március-júliusa között érvényesíthetnénk az első házasok adókedvezményét?
   Másik kérdésem, hogy férjem nem tudta érvényesíteni a teljes 3 gyerek után járó adókedvezményt, ezt én utólag az adóbevallásomban érvényesíthetem-e gyedemből?
   Válaszát előre is köszönöm

 9. Horváth Mónika szerint:

  Kedves Anita!
  Gyeden vagyok gyermekemmel tavaly aug. óta.
  Szeretném megkérdezni, hogy ha önkéntes magánnyugdíjpénztárhoz egyénileg befizetek, akkor a 2016.évi adóbevallásnál érvényesíthetek-e a befizetés után adóvisszatérítést?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel: Mónika

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Mónika!
   A gyed-ből vonnak szja-t így abból igénybe tudod majd venni az önkéntes befizetés utáni adókedvezményt (feltételezve, hogy a családi kedvezményt a férjed veszi igénybe)

 10. Szöllősiné Harcsa Hajnalka szerint:

  Kedves Anita!

  Már korábban is segítettél most újra hozzád fordulok segítségért!

  Szeptemberben összeházasodtunk a férjemmel és már akkor kismama voltam. Magzatra visszamenőleg 2 hónapra meg lehet igényelni az adóbevallást a férjemnek?

  A Gyed Extrát a férjem meg tudja igényelni majd? Ha jól tudom a baba 6.betöltött hónapjától lehet csak? Ha igen akkor ez,hogy működik? Fizetése is jár? És mellette a családi adókedvezményt is tovább kaphatja?Sajnos én “csak” Gyes-t fogok kapni.

  Bocsánat ha butaságokat kérdeztem de nagyon nem vagyok tisztába ezekkel a dolgokkal és szeretném tudni a lehetőségeinket,hogy járunk jobban!?

  Köszönöm a válaszod!

  Hajni

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Hajni!
   A gyed extra lényege, hogy a fizetés mellett is igénybe lehet venni a gyedet. A baba féléves korától igényelheti az apa, a családi kedvezményt nem zárja ki. A gyed igénylésről a folyósító szervnél fognak részletes információkat adni neked.
   Az adókedvezmény utólagosan, az adóbevallásban is igényelhető és az első házasok adókedvezményével együtt is jár 🙂
   Ha további kérdésed merülne fel adózás témában, egy villámkonzultáció keretében személyre szabott segítséget tudok nyújtani: http://tudatosadozo.hu/szolgaltatasok/online-adotanacsadas/
   Gratulálok a házasságkötéshez és a babához! 🙂

 11. Nico szerint:

  Kedves Anita!

  Jelenleg GYED-en lévő anyuka vagyok. 2017. márciusától GYES-t fogok kapni. Ezután is szeretnénk a családi adókedvezményt érvényesíteni. Eddig én igényeltem. Tudom,hogy a GYES összege után nem jár adókedvezmény. A párom igényelné meg ezután. Az lenne a kérdésem, hogy a páromnak is ugyanaz a bejelentett lakcíme kell hogy legyen mint nekem és a közös gyermekünknek vagy ezt nem nézik? Nem vagyunk házasok és nem vagyunk nyilvántartásba vett élettársak se.

  Válaszát előre is köszönöm! Nico

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Nico!
   A közös lakcím kérdése soknál felmerül, ezért kértem erről egy állásfoglalást a NAV-tól pár hónapja. A válaszuk szerint a családi kedvezmény igénybe vételének nem feltétele a közös lakcím. 🙂
   Arra azért felhívnám a figyelmedet, hogy a valós tartózkodási helyünk bejelentése jogszabályban előírt állampolgári kötelesség!

 12. Diána szerint:

  Tisztelt Anita! Lejárt a 3 év gyesem. Nem volt munkahelyem amikor terhes lettem. 2013.07.03-val kaptam először gyest. A mostani cég ahova megyek dolgozni,kéri az igazolásokat a járulékokról. A 2014 és 2015.évi levont járulék a gyesből az megvan. A 2013-ast nem találom de nem vagyok benne biztos hogy kültek,mivel nem teljes évi. Keressem tovább vagy fél évnél levesebb időnél nem küldik ki az igazolást.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Dia! Biztosan küldtek, keresgélj még kicsit… Ha nincs meg, egyszerűen kérj egy másolatot a MÁK-tól 🙂

 13. Huri Zsuzsanna szerint:

  Kedves Anita!

  Kisfiam 2014.07.10-én született. 2016. július 10-ig gyeden voltam vele, amire kaptam családi adókedvezményt. Miután betöltötte a 2. évét, már a gyes-t kapom, amire sajnos nem jár a családi adókedvezmény. Év elején úgy nyilatkoztunk a párommal, hogy a családi adókedvezményt én veszem igénybe. Az lenne a kérdésem, hogy mivel a gyes-re már nem jár, ezért a jövő évi adóbevallásnál a párom igényelheti-e visszamenőleg erre az évre, a családi adókedvezménynek azt a részét, ami én a gyesre már nem kapok meg?

  Köszönettel

  Zsuzsa

 14. Tóthné Bernadett szerint:

  Kedves Anita!
  Az lenne a kérdésem, hogy jelenleg GYED-en vagyok(nem a munkáltató a kifizetőhely),kisfiam augusztus 5-én tölti a 2. életévét,onnantól kapom a GYES-t, augusztus 8-tól viszont visszaállok dolgozni. Akkor be kell jelentenem valahol a munkába állásomat, hogy ne vonják meg tőlem a GYES-t?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Betti!
   A gyes a munkabér mellett is jár! Ez a nagyhírű “gyed extra” egyik vívmánya 🙂

 15. Lívia szerint:

  Kedves Anita!
  Ha 2015-ben március 14 ig gyeden voltam és utána gyesen, akkor egész évre érvényesíthetem a családi kedvezményt ( úgy olvasom a válaszaidból.)Az lenne a kérdésem, ha 2015-ben közös őstermelői igazolvánnyal is rendelkeztem, tehát a férjem a fő őstermelő én pedig a megjelölt családtag, akkor kell-e fizetnem az egyszerűsített nyilatkozatommal élve a bevétel 5%-a utáni 15%-al, vagy a gyes miatt mentesülök alóla? Válaszodat köszönöm.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Lívia!
   A 15%-os EHO-t a biztosítási jogviszonytól függetlenül kell fizetni. Tehát az is fizeti, aki gyesen van, vagy munkaviszonya van, vagy akár nyugdíjas.

 16. Czombos Beáta szerint:

  Kedves Anita! Előző évben GYES-en voltam, amiből nyugdíjjárulékot vontak.Az lenne a kérdésem, hogy a levont nyugdíjjárulékból érvényesíthetem-e a családi adókedvezményt! Válaszát előre is köszönöm. Beáta

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Beáta!
   Sajnos a gyes járulékából nemérvényesíthető a családi járulékkedvezmény.

 17. Papp Erika szerint:

  Kedves Anita!
  2015. augusztus 24-én igazolta az orvos a várandósság 91. napját. Múlt hónapban született kisfiam után a 2015. évre tudom-e visszamenőlegesen érvényesíteni az adóbevallásnál a várandósság idejére járó családi kedvezményt? 2015-ben a munkáltatónál nem érvényesítettem családi adókedvezményt az adóelőleg megállapításánál és levonásánál.
  Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel Erika

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Igen, az elmaradt családi kedvezményt az adóbevallásban vissza lehet igényelni. Jó hír,hogy augusztusra is teljes hónapra jár az szja-kedvezmény, így 5 hónapra (első baba esetén) 50 000 Ft-ot fogsz kapni 🙂

 18. Hatos Timea szerint:

  Kedves Anita!

  Ha én GYES mellett dolgozom, akkor a családi adókedvezmény mind a két jövedelmemből együtt vonódik vagy külön-külön. Két gyermekem van, szeretném tudni, hogy mennyi összegre számíthatok, ha év végén szeretném megkapni egyben az összeget.
  Előre is köszönöm a segítségét.Timea

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Timi!
   A gyesből nem vonnak szja-t, így ebből a családi kedvezményt sem tudod érvényesíteni.
   A két gyerek után 2016-től havi 25 000 Ft adókedvezmény jár, éves szinten ez 300 000 Ft. Ha a béredből vontak ennyi szja-t és eü, ill. nyugdíjjárulékot összesen, akkor ezt a pénzt év végén az adóbevallásban vissza tudod igényelni.

 19. Gunszt Mónika szerint:

  Üdvözlöm
  Idén szerettem volna egy összegben vissza igényelni a családi adókedvezményt de a könyvelő szerint elúszott mert nincs miből vissza igényelni. Egyik gyermekemmel gyesen voltam második gyermekem júniusban született ő utána csedet kaptam november végéig. Semmi lehetőségem nincs hogy valahogy valamit érvényesítsek?
  Válaszát köszönöm!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Mónika!
   Egyszerű megoldás, ha a családi adókedvezményt a párod veszi igénybe.

   • Mónika szerint:

    Köszönöm a gyors választ de sajnos a párommal nem egyezik a lakcímünk ezért ő nem veheti igénybe.

 20. Renáta szerint:

  Kedves Anita!

  Egy gyermekem van, akit egyedül nevelek.
  2015 augusztus közepéig GYES-en voltam, majd visszamentem a munkahelyemre dolgozni. Augusztus hónaptól igénybe is vettem a családi kedvezményt (5*62500 Ft-ot).
  Azt szeretném megkérdezni, hogy adóbevallás készítésénél a teljes keretösszeget, a bruttó 750.000 Ft-ot igénybe tudom venni, tehát vissza tudom igényelni az adót? Attól függetlenül is, hogy az első 7 hónapban csak GYES-t kaptam, ami adómentes juttatásnak számít?

  Szíves válaszodat előre is megköszönöm!
  Tisztelettel

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Renáta!
   Jó hírem van: a teljes keretösszeget igényelheted, így 70 ezer Ft fog neked visszajárni. Érdemes az adóbevallásod minél hamarabb beküldeni 🙂

 21. Kata szerint:

  Kedves Anita!

  Passzív GYED esetén a levont nyugdíjjárulékra érvényesíthetem a családi járulékkedvezményt? Valahol azt olvastam, hogy az nem számít biztosítási jogviszonynak, így nem lehet, a NAV telefonos ügyfélszolgálatán azt mondták, hogy lehet, de elé bizonytalannak tűnt a válasz…
  köszönöm!

  Kata

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Kata!
   Az, hogy valami biztosítási jogviszonynak számít vagy pedig adóköteles jövedelemnek, két különböző dolog, ne hagyd magad összezavarni 🙂 .
   A gyedből vont szja és eü, ill. nyugdíjjárulékból érvényesíthető a családi kedvezmény.

 22. Zsolt szerint:

  Kedves Anita, kérdésem lenne: járulékkedvezményt veszek igénybe, mivel az SZJA-m összege nem teszi lehetővé a családi adókedvezmény érvényesítését. Ebben az esetben további adókedvezmény nem vehető igénybe? Gondolok itt pl. az egészségbiztosítási pénztár 20%-os adókedvezményére.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Zsolt!
   Ha a személyi jövedelemadó “elfogyott”, akkor már nem tudsz egészségpénztári kedvezményt érvényesíteni.

 23. britaah szerint:

  Kedves Anita! Segitene abba mennyi Csed jar nekem? 1998-2009ig folyamatos munkaviszony ( es jelenleg is)
  Elso gyerek 2009.juliusban szuletett. Vele tgyas gyed gyes
  masodik a gyes alatt szuletett igy azt meg kellett szuntetni es tappenzre mentem.
  Masodik 2012.oktoberbe szuletett…vele is tgyas gyed es gyest kaptam. 2015. Majustol a gyes mellett tappenzre mentem ( a munkaltato javaslatara szabadsagot nem irtam ki hanem rogton masnap) egesz oktober 16-ig mikor is megszuletett a harmadik gyemekem.
  Csaladi adokedvezmenyt 2 gyermek utan veszem igenybe. Bruttom 2014-tol 274.000 ft.
  Kerdesem.mennyi csed jar nekem? Koszomom

 24. Mészáros Mariann szerint:

  Tisztelt Anita,
  a hozzászólások alapján az éves adóbevallással lehet érvényesíteni , ha jól értelmezem a családi adókedvezményt, ha nem vettem igénybe.
  Én 2015. év elején nyilatkoztam a munkáltató felé, hogy kérem. Júniusig érvényesítettem, de megszűnt a munkahelyem és az új munkahelyemen év közben nem nyilatkoztam, mivel lányom, akit egyedül nevelek leérettségizett, de most nappalin szakmát tanul okj-s képzésben , novemberben lesz 20 éves. Családira még ebben a tanévben jogosult vagyok, de a kérdésem az, hogy most szeptembertől újra érvényesíthetem az adókedvezményt (van iskolalátogatási), vagy ha nem az adóbevallásnál lehet a kieső időszakot kérni?
  köszönettel

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Mariann!
   Mindkét megoldás lehetséges: most a munkáltatója felé is leadhat új nyilatkozatot vagy utólagosan az adóbevallásban is igénybe veheti az elmaradt családi kedvezményt.

 25. BaMaya szerint:

  Kedves Anita!

  Sajnos nem látom tisztán a gyed, gyes szoc.ho kedvezményét. Gyermekem 2013. 12. 19-én született (ő a második), én 2015. 06. 01-től dolgozom részmunkaidőben. A 27% szochót meddig érvényesíthetem? Meddig tart a két év és meddig a harmadik év vége?

  Köszönettel: BaMaya

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Maya!
   A szochó kedvezményét nem te, hanem a munkáltató érvényesíti.
   Te a gyermekeid utáni családi kedvezményt tudod érvényesíteni, két gyermek után 2*62 500 Ft bérre, azaz havi 20ezer Ft adókedvezményt kapsz.
   Ha a részmunka miatt nincs ennyi fizetésed, akkor egy része átalakul járulékkedvezménnyé.

 26. Krisztina szerint:

  Kedves Anita!
  Olyan kérdésem lenne,hogy gyed igénylő nyomtatványon volt olyan,hogy kérem -e a családi adó kedvezményt.Nemmel válaszoltam.Akkor a jövő évi adó bevalláskor igényelhetem?
  Előre is köszönöm válaszát,Krisztina.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Krisztina!
   Igen, utólagosan a jövő évi adóbevallásban van lehetőség a családi kedvezmény érvényesítésére.

 27. Réka szerint:

  Kedves Anita! Napok óta próbálok választ találni a kérdésemre. Látom, hogy te nagyon otthon vagy minden kérésben, de a mi esetünkre nem találtam választ. 7 hónapig voltam gyeden 2014-ben, abban az időszakban kaptam a családi adókedvezményt, augusztustól gyesen vagyok, ami után nem jár a családi adókedvezmény. Adóbevalláskor jogosult vagyok a teljes évre igénybe venni az adókedvezményt? És a járulékkedvezményt?
  Előre is köszönöm a választ, üdvözlettel: Réka

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   12 hónapra jár a családi kedvezmény. Ha nem tudod teljes egészében igénybe venni, akkor a fennmaradó rész átfordítható járulékkedvezménybe.

 28. Krisztina szerint:

  Kedves Anita!

  GYET kapok és heti 30 órát nem meghaladó munkaviszonyban állok. Az szja bevallásomban szerepeltetnem kell a kapott GYET (mint adómentes juttatás)összegét?
  Válaszodat előre is köszönettel: Krisztina

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Krisztina!
   Az adómentes juttatásként kapott gyet-et nem kell bevallani, nincs is megfelelő sor erre a bevallásban 🙂

 29. Pordán Hajnalka szerint:

  Kedves Anita!
  Szeretném a segítségét kérni. 2014. februárjában született meg a kisfiam. Férjem munkáltatójához leadtuk a nyilatkozatot májusban, de csak júniustól kaptuk a családi adókedvezményt. Most adóbevallással kérhetem februárig visszamenőleg, vagy csak a nyilatkozat beadásáig májusig? Önellenőrzéssel módosítható -e az adóbevallás a 2013-as évre a terhességem idejére? Az orvosi igazolásom megvan. Hány évre visszamenőleg lehet önellenőrzést benyújtani? Köszönöm szépen a válaszát.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Hajni!
   Önellenőrzést az adóbevallások megőrzési idejéig lehet beadni. A 2014-es bevallások megőrzési ideje 2020. dec. 31, tehát addig önellenőrízhető, javítható.
   A 2014-es bevallásában az egész évre vonatkozóan igénybe vehető a családi kedvezmény, tehát 2014. január: várandósság, 2014. februártól decemberig:”rendes” családi kedvezmény, amiből 6 hónapot már év özben érvényesítettek.

 30. Eszter szerint:

  Kedves Anita!

  Ha egy anyuka 2014 januártól szeptemberig gyesen volt, szeptembertől-decemberig dolgozott, a családi járulékkedvezménynél a jogosultsági hónapoknál mind a 12 hónapot be lehet jelölni, vagy csak 4 hónapra érvényesíthet? Családi pótlékot ő kapja egész évben.

  segítségedet köszönöm!
  Eszter

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   12 hónap 🙂
   A családi kedvezményre való jogosultság a gyerektől függ, nem a munkahelytől. Ha az anyuka egész évben anyuka volt (azaz nem év közben született a gyermek), akkor egész évre jár a családi kedvezmény.
   Visszaigénylésed lesz, egy része talán járulékkedvezménnyé is átfordul. Érdemes mihamarabb beadni a bevallást, hogy gyorsan a pénzhez juss.

 31. Eszter szerint:

  Kedves Anita!
  Ha egy Gyesen lévő anyuka 2014. szeptembertől tér vissza dolgozni, akkor a családi járulékkedvezmény számításánál a jogosultsági hónapok szeptembertől decemberig számítanak? vagy januártól decemberig jogosult családi kedvezményre?

  válaszodat köszönöm!
  Eszter

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   A családi kedvezmény nem a munkaviszony, hanem a gyerek után jár.
   A leírtak alapján 2014.01-12-ig vagy jogosult a családi kedvezményre 2014-ben.
   Ha alacsony a béred, a családi ADÓkedvezmény átfordulhat JÁRULÉKkedvezménnyé.

 32. Lona szerint:

  Kedves Anita! (remélem jó helyre irom kérdésemet)
  Ha tavaly októberben kaptam emg az orvosi igazolást hogy várandós vagyok az első gyermekemmel. Akkor az adó bevallásnál hol tudom igényelni a 3 hónapra a családi kedvezményt? mert úgye se adószámmal, sem 2014-es születési évvel nem rendelkezik a megszületendö gyermekem. Vagy akkor mégse jár a kedvezmény?
  Előre is köszönöm válaszát. További szép estét. Lona

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Lona!
   Az adóbevallás 03-as lapján kell a várandósságot feltüntetni. Ha októberben töltötted a várandósság 91. napját, akkor októberben már teljes hónapra jár a családi kedvezmény.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*