Családi adókedvezmény: megosztás és közös érvényesítés között mi a különbség?

A családi kedvezmény megosztása és a közös érvényesítés mit jelent?

Ki oszthatja meg a családi kedvezményt? Kikre vonatkozik a közös érvényesítés? És egyáltalán: mi a különbség a családi kedvezmény megosztás és a közös érvényesítés között? Mit válasszanak az élettársak, a házastársak és az egyedülálló szülők? Ideje rendbe tenni a fogalmakat, ígérem, érteni fogod és  többé nem téveszted el, hogy melyik mit jelent! 🙂

Egyre többen készítik el saját maguknak az adóbevallásukat. A családi kedvezmény összegenek kiszámítása nem szokott probléma lenni, viszont a megosztás és a közös érvényesítés már annál inkább. Év közben még nem is okoz akkora problémát, hogy melyik mit jelent – főleg azoknak, akik csak év végén, az adóbevallásban akarják igénybe venni a családi adókedvezményt. Az adóbevallás készítése idején viszont törheted a fejed a családi kedvezményes lap felett (adóbevallás 03-as lap, Nyilatkozat a családi adóalap- és járulékkedvezmény megosztásáról, közös érvényesítéséről)

Nyilatkozat a családi adóalap- és járulékkedvezmény megosztásáról, közös érvényesítéséről

Morfondírozhatsz, hogy melyiket is ikszeld be. Valamit jelölni kell, nincs mese, de jó lenne tudni, hogy melyik mit is jelent pontosan.
Rutinosan előkapod a kitöltési útmutatót. Na, ebben az ügyben most nem sok támpontot ad. Aki nagyon elszánt, az ilyenkor továbblép a tudás eredeti és igazi forrásához, az szja-törvényhez és elkezdi olvasgatni. Ifjú könyvelő titán (vagy inkább amazon 🙂 ) koromban én is lefutottam ezeket a köröket. Azóta sokat csiszoltak már az útmutatókon, törvényszövegen, de normálisan még mindig nem sikerült definiálni a különbséget.
Ráadásul a hétköznapokban szinonimaként használjuk a “megosztás” szót.

A gordiuszi csomót sokan úgy vágják át, hogy bejelölik mindkettőt, valamelyik csak jó lesz… a program pedig nem jelez hibát. Ennél azért cizelláltabb módszert ajánlok 🙂

Tisztázzuk, hogy mi mit jelent!

Családi kedvezmény megosztása

A családi kedvezmény megosztásáról akkor beszélünk, ha az adókedvezmény igénybevételére csak egyvalaki jogosult! Ha alacsony jövedelem miatt nem tudja kihasználni a családi adókedvezmény teljes összegét, akkor a fennmaradó részt megoszthatja valakivel.  Persze nem bárkivel!

Kivel lehet megosztani a családi adókedvezményt? A közös háztartásban élő, jogosultnak nem minősülő házastárssal vagy élettárssal. Ráadásul év közben nincs erre lehetőség, csak utólagosan év végén az adóbevallásban lehet megosztani a családi kedvezményt!

Például:

Figyelem! A családi kedvezményt nem lehet megosztani senkivel, ha az anya egyedülállóként vette igénybe a családi pótlékot!

Családi kedvezmény közös igénybevétele

A családi kedvezményt közös igénybe vétele abban a helyzetben lehetséges, amikor a gyermek utáni adókedvezményre többen jogosultak. Konkrétan ketten 🙂

Ilyenkor a szülők év közben is élhetnek az adókedvezménnyel, minden hónapban figyelembe fogja venni a munkahely a fizetésükben. Lehetőség van arra, hogy ne csak az egyik fél, hanem közösen mindkettő is beszámíttassa a családi kedvezményt, ráadásul tetszés szerinti arányban. Erről minden év elején nyilatkozatot kell leadni a munkahelyen, ez a nyilatkozat bármely hónaptól módosítható.

Például:

 • a klasszikus családban élő pároknál, akik a közös gyermeküket közös háztartásban nevelik, függetlenül attól, hogy házasok-e vagy csak élettársak.

Figyelem! A családi kedvezményt nem lehet közösen érvényesíteni senkivel, ha az anya (vagy az apa) egyedülállóként vette igénybe a családi pótlékot!
Érdemes elolvasnod ezeket a cikkeimet is az adóbevallási határidőkről ill. itt megtudhatod, hogyan fizesd be az adódat

Baráti üdvözlettel: Keresztesné Molnár Anitaen_piros

családi adótanácsadó, az ingatlantulajdonosok adótrénere

De jó cikk! Meg is osztom az ismerőseimmel!narancs nyil

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Kategória: Adóbevallás, ügyintézés, Családi / gyermek Címke: , , , , , , ,
30 comments on “Családi adókedvezmény: megosztás és közös érvényesítés között mi a különbség?
 1. Andrea szerint:

  Üdvözlöm
  Van egy gyermekem az előző házasságomból és van egy közös gyermekünk az élettársammal akivel nem bejegyzett élettársak vagyunk.
  A kérdésem a következő : mivel az én jövedelmem elég kevés 950000 Ft ezért
  szeretné megkérdezni hogy én igénybe veszem a 2 gyerek utáni szja és járulékkedvezményt az élettársammal megosztom a fennmaradó összeget az úgy jó? vagy az élettársam csak 1 gyerek után jogosult a kedvezményre?
  köszönöm a válaszát

 2. Vitányiné Deák Gyöngyi szerint:

  Tisztelt Molnár Anita!
  A férjemmel 4 gyermeket nevelünk. Két közös babánk van, ikrek,a másik két gyermek az első kapcsolatomból született.Mind a négy gyermek kiskorú még. Nyilatkoznunk kell az adóval kapcsolatban. Kérdésem a következő: a két közös gyermek kedvezményezett eltartott,a másik kettő csak eltartott? A férjem hány fő kedvezményezett eltartott után veheti igénybe az adókedvezményt? A nem közös gyermekek után csak év végén igényelhet vissza,vagy pedig havonta? Én is igényelhetem az adókedvezményt? Bár én csedet és gyedet kapok csak.
  Köszönettel: Vitányiné Gyöngyi

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Gyöngyi!
   Mind a négy gyerek kedvezményezett eltartott, és mind után igényelheti a családi kedvezményt a férjed.
   Ha nem “fér” bele a fizetésébe, akkor közösen is igénybe vehetitek, év közben is.

 3. NK.Márta szerint:

  Kedves Anita,
  Szeretném a szakmai segítségét kérni a családi adókedvezmény érvényesítésénél, hogy a maximális kedvezményt igénybe tudjuk venni.
  Jelenleg GYED mellett dolgozom 6 órás munkaviszonyban miközben második gyermekemet várom 2018.07.07-re. (a magzat 91 napos 2017.12.30-án lett).
  Az első gyermekem a 2. életévet 2018.04.07-én tölti, ez alapján májusban fogok utoljára GYED-et kapni. Szülési szabadságra június elejétől szeretnék menni.
  Bruttó bérem a 6 órára 202.051 Ft, viszont a második gyermekem után járó CSED alapja (a kedvezmény szabály alapján) a korábbi 8 órás bér lesz, ami bruttó 269.000 Ft volt.
  Kérdésem az, hogy a jövő évi adóbevallásban ezek a jövedelmek elegendőek lesznek-e ahhoz, hogy a havi 35.000 Ft-ot egy összegben vissza tudjam igényelni vagy szükséges-e a férjem jövedelme is aki KATÁ-s vállalkozó (éves bevétele cca. 5-6 millió Ft)
  Előre is köszönöm szíves visszajelzését!

 4. Brigitta szerint:

  Kedves Anita,

  ha a vér szerinti apa gyerektartást fizet, a családi pótlékot édesanya veszi igénybe. Ebben a felállásban is igénybe vehető az apa
  fizetéséből a családi kedvezmény “maradék” összege?? (2017 esetleg 2018-tól?)

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Brigi!
   Az általad vázolt helyzet a “közös felügyelet”, ami nem keverendő össze a felváltva gondozással.
   Közös felügyelet mellett az anya háztartásában kerültek elhelyezésre a gyerekek, csak ő jogosult a családi pótlékra (ráadásul egyedülállóként) és a családi adókedvezményt is csak az anya veheti igénybe. Az apa, mint volt férj nem! A maradékot sem!

 5. Éri László szerint:

  Kedves Anita!
  A családi adókedvezményt eddig feleségemmel együtt vettük igénybe, megosztva. 1-1 gyerek arányban (együtt élünk közösen neveljük a gyermekeket) Ez évben csak feleségem veszi igénybe mindkét gyerek után. Hogyan kell az év eleji adóelőleg-nyilatkozatot kitölteni, ha családi kedvezményt csak adóbevalláskor szeretnénk mindketten vagy akár egyikőnk (mintegy összegyűjtve) megkapni?
  Segítségét előre is köszönöm!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves László!
   Ebben az esetben nem kell most januárban nyilatkozatot leadni a munkahelyen. Egyikőtöknek sem.

 6. Sipos Krisztina szerint:

  Kedves Molnár Anita,

  Szeretném a szakmai segítségét kérni a családi adókedvezmény érvényesítésénél, hogy a maximális kedvezményt igénybe tudjuk venni.
  Jelenleg GYED-en vagyok, a családi adókedvezményt nem tudom igénybe venni a két gyermekem után. Az első gyermekem nem a jelenlegi élettársamtól van, a második viszont igen. Mindkét gyermek után járó családi adókedvezményt (2018-ban havi 35eFt) megoszthatom/közösen érvényesíthetem az élettársammal (nem bejegyzett élettársi viszony, csak azonos lakcím)?
  Válaszát köszönöm, Kriszta

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Adózási szempontból izgalmas felállás 🙂
   A közös gyerek után járó adókedvezményt közösen érvényesíthetitek, az első gyerek utáni családi kedvezményt pedig megoszthatod (év végén az adóbevallásban átadhatod) az élettársadnak.
   A gyedből is igénybe lehet venni a családi kedvezményt! Szerintem a legegyszerűbb lenne, ha az első gyerek után te, a közös gyerek után pedig az apuka venné igénybe.

 7. Csányiné Horvàth Barbara szerint:

  Kedves Anita!

  Gyed-en vagyok kisebbik fiammal 3403 forintos napi összeggel(bruttó).Év elején nyilatkoztam a családi adókedvezményről,hogy egyedül érvényesítem és nem kérem a járulékokból az érvényesítést.Novemberben férjhez mentem,így decembertől férjem venné igénybe a családi adókedvezményt.2 gyermekem nem a férjemtől van,novemberig egyedülállóként kértem a családi pótlékot.Az a kérdésem,hogy férjem az adóbevallásában vissza tudja igényelni azokat az összegeket amit nem tudtam én kihasználni?És ha nem mekkora összeget tudok visszaigényelni az adóbevalláskor?

  Köszönettel: Barbara

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Barbara!

   A férjed az adóbevallásában vissza tudja igényelni az általad igénybe nem vett családi adókedvezményt.

 8. Kovácsné Kulcsár Krisztina szerint:

  Kedves Anita!
  Új munkahelyem lett és 3 gyerekünk van, akikre megosztva vesszük igénybe a családiadókedvezményt. Én 1 után a férjem 2 után. Mindhárom gyereknután jár a családi pótlék. Az új munkahelyemen a családi adókedvezményes lapon az Eltartotti minőség kódjához 0-át íratattak velem, ahhoz a gyerekhez, akire nem én veszem igénybe a kedvezményt, akire én oda 1-est írtam. Jó az úgy? Nincs is olyan lehetőség az eltartotti minőség kódjainál, hogy 0. Köszönöm a segítségét.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Krisztina!

   Az eltartotti minőséghez is 1-es kódot kell írni és az 5/b sorban kell nyilatkozni, hogy 1 fő kedvezményezett eltartott után szeretnéd a kedvezményt igénybe venni.
   Az eltartotti minőségnél van 0-ás kód, a kedvezménybe nem számítók kódja 0.
   Ha 0-ás kóddal veszik föl a két gyereket, akkor a harmadikra, akire Te veszed igénybe a családi kedvezményt csak 66 670 Ft adóalap kedvezményt fognak számolni tévesen. Neked 220 000 Ft adóalap kedvezmény jár.

 9. Tóth Lászlóné szerint:

  Üdvözletem!Engem az érdekelne,hogy 4 gyermekünk van.A férjem is dolgozik és én is.3 gyerekre a férjem veszi igénybe az adókedvezményt a 4.dikre én.2 évig dolgoztam közmunkásként akkor teljesen adó mentes voltam énis.Most találtam egy munkahelyet ott már azt mondták hogy nem vagyok adómentes.Peddig ugyan ugy igényeltem mint előzöleg.Az előzö munkahelyemen azt mondták hogy én hiábba 1 gyermekre veszem igénybe a férjem a másik 3.ra akkor is adómentes vagyok mivel 4 gyermek van.Most ez hogy van akkor?Válaszát előre is köszönöm!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Katóka!

   Két magyarázat van.
   1. A jelenlegi munkahelyeden magas a béred.
   2. A munkahelyeden a nyilatkozat kitöltése vagy az értelmezése félrecsúszott. Lehet, hogy úgy számoltak Neked, mintha csak egy gyermeked lenne összesen és így csak 10 000 Ft-nyi adókedvezményt vettek figyelembe neked. Hangsúlyozni kell, hogy Neked 4 gyereked van, mind a négyet fel kell tüntetni 1-es kóddal a nyilatkozaton és a nyilatkozat 5/b sorába kell írni 1 főt.

 10. Paloczy Gyorgyi szerint:

  Kedves Anita!

  Erdeklodni szeretnek, hogy azonos cimre bejelentett, de papir nelkuli elettarskent igenybe veheti-e a parom a csaladi adokedvezmenyt. Jelenleg egy gyermekunk van es varandos vagyok a masodikkal. November vegen lesz 91 napos a magzat, igy onnan mar ket gyermek utan igenyelnenk.
  Az adokedvezmenyt nem havonta, hanem egyben, az adobevallassal igenyeltem eddig, es most is igy szeretnenk, csak az apuka venne igenybe. Ennek van akadalya?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Györgyi!

   A várandósság utáni adókedvezményt az anya vagy a férj veheti igénybe év közben. Semmi akadálya nincs annak, hogy az anya a magzat utáni adókedvezményt az adóbevallásában “átadja” (megossza) a születendő gyermek apukájával. Ebben a helyzetben semmi jelentősége nincs annak, hogy az élettársi kapcsolatot bejelentették-e valahova vagy csak simán együttélnek.

 11. H.Anna szerint:

  Tisztelt Molnár Anita! Segítségét szeretném kérni az alábbi ügyben: Ezév áprilisában elváltam férjemtől, több mint egy éve éltünk külön. 3 gyermekünk született, akik velem élnek, családi pótlékot én kapok a gyerekek után. Ez év októberben férjhez mentem, és a 3 gyermekkel élünk együtt egy háztartásban. Kérdés az lenne, hogy mivel én gyes-en vagyok, az új férjem igénybe tudja-e venni a kedvezményt? Köszönöm: Anna

 12. Kata szerint:

  Élettársak esetén, ha apának már van egy gyermeke és az élettársa várandós lesz, akkor év végén a várandóság idejére két gyermekre járó adókedvezmény, vagyis havi 30.000 ft-ot kérhet vissza?
  Válaszát előre is köszönöm.
  Üdv.: Tóthné Kata

 13. Csilla szerint:

  Ha egy házaspárnak 3 közös gyermeke van, és egy háztartásban él velük a feleség első házasságából származó gyermek, akkor megosztást vagy a közös érvényesítést kell bejelölni? Vagy mindkettőt? (Hiszen a közös gyermekeknél közös érvényesítésről van szó, a feleség gyermekénél meg megosztásról.)
  Előre is köszönöm válaszát!
  Üdvözlettel: Csilla

 14. Petra szerint:

  Tisztelt Molnár Anita!
  Tanácsát kérném azzal kapcsolatban, a bevallásban miként kell nyilatkozni, közös érvényesítésről és megosztásról(?), ha két közös gyermekünkről mint kedvezményezett eltartottakról 2016. év elején úgy nyilatkoztunk munkáltatóink fele, hogy jogosultakként közösen érvényesítjük a kedvezményt, majd én 2016. májustól katás egyéni vállalkozó lettem, így a kedvezmény általam nem érvényesített részét szeretném, ha a partnerem tudná igénybe venni.
  A 16SZJA 03 lap C 155. során közös érvényesítést jelöljem be májusig, majd a 156. soron június-december hóra megosztást ikszeljek? Bár a megosztás nem igazán megfelelő, hisz a gyermekek apjával egy háztartásban élünk, és ő is kedvezmény igénybevételére jogosult fél. Ha viszont csak a közös érvényesítést jelzem 2016. májusig bezárólag, akkor az nem válik egyértelművé a bevallásból, hogy a június-december időszakban én nem hogy kizárólagosan, de sehogy sem éltem a kedvezmény lehetőségével.
  A gyermekek apja miként nyilatkozzon a saját bevallásában?

  Válaszát köszönöm
  Petra

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Petra!
   Alapszabály: Közös gyerek -> közös érvényesítés
   Attól, hogy katás lettél, még igénybe veheted az összes családi kedvezményetek felét, ha belefér a jan-ápr. közötti béredbe!

 15. Horvath Klaudia szerint:

  Jo napot kivanok tegnap volt 30 napja hogy leadtunk az ado papirt vissza menoleg igenyeltuk a csaladi ado kedvezmenyt.szeretnek erdeklodni hogy mikor kapjuk meg bank szamlara kertuk. Koszonom Udv: Horvàrth Klaudia

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*