Családi kedvezményből nyaralás? Megmutatom, hogyan csináld!

család

Családi kedvezményből nyaralás?

Elvész a családi kedvezmény, ha év közben nem veszem igénybe? Egy-két hónap csúszással vette csak figyelembe a munkáltató, most mit tehetek? Minden idők legnépszerűbb kérdései ezek, most lássuk a válaszokat 🙂 A végén pedig azt is elárulom, hogy miért ezt a címet kapta a cikk.

Először nézzük meg, hogy kiknél merülhet fel ez a kérdés, aztán megnézzük, hogy tényleg elbuktad-e ezt az összeget.

Januárban késve adod le a családi kedvezmény-nyilatkozatot

Ilyenkor a könyvelő már nem tudja a januári fizetésednél figyelembe venni a családi adókedvezményt. Januárra kevesebb nettó bért kapsz, februártól majd beáll a normális rend, de a februári fizetésben nem tudják a januárit is figyelembe venni. Hopp, egy havi családi kedvezmény lóg a levegőben!

Babát vársz és a várandósság 91. napjáról szóló igazolást késve adja ki az orvosod

Katt ide!
Életszerű példa: a várandósság 91. napja július 30-ra esik. Ez szombati nap, nyilván nincs rendelés. A doki előre nem adhatja ki az igazolást. Leghamarabb augusztus 1-én, hétfőn lehet a kezedben a papír, de ez csak elméleti fikció, mert lehet, hogy pont nincs rendelés vagy előző héten voltál tanácsadáson és nem tudsz megint elkérezkedni a munkahelyedről stb. A bért meg már rég lezárták, majd csak augusztustól tudják figyelembe venni a várandósságra járó családi kedvezményedet.  Hopp, itt is egy havi családi kedvezmény lóg a levegőben!

Babát vársz, nincs jövedelmed és nem vagytok házasok

A várandósság idejére járó családi kedvezményt azért nem tudod érvényesíteni, mert nincs miből 🙁 .  Első gondolat, hogy érvényesítse akkor a leendő apuka. Ez sajna nem mindig járható út (bár alakul a helyzet, a családi kedvezmény élettársak esetén is van lehetőség már egyre több esetben). A várandósságra járó kedvezményt alapesetben legegyszerűbben az anya vagy a férj érvényesítheti. Hopp, 5-6 havi családi kedvezmény lóg a levegőben!

Nem tudsz róla, hogy jár a családi kedvezmény

Ritka, de még mindig előfordul, hogy első gyermekét váró anyukák csak hónapokkal később tudják meg, hogy a terhességükre is jár, nem csak a megszületett gyermekre az adókedvezmény.

Másik eset, amikor a várandósság később derül csak ki. Bizony nem mindenki rohan terhességi tesztért 2-3 napos csúszás esetén 🙂 Hopp, itt is   lóg a levegőben 2-3 havi családi kedvezmény!

Megosztjátok a családi kedvezményt, de elszámoljátok

Bizony, az is előfordul a nagy kalkulálások közepette, hogy mellé lőttök. Így is keletkezhet igénybe nem vett családi kedvezmény, ráadásul nem is egész hónapnyi, hanem csak valamennyi forint.

Munkahely váltás

Te veszed igénybe a családi kedvezményt, de elveszíted a munkahelyed. Amíg az adminisztrációt lerendezitek, hogy a férjed/feleséged vegye a továbbiakban igénybe, addig eltelhet egy-két hónap, megint kiesés.

Egyedülálló, aki nem dolgozik egész évben

Hasonló a helyzet, mint az előző példában, csak sajnos nincs kinek átadni a kedvezményt. Ha egy évben pl. 10 hónapot dolgoztál, akkor mi lesz a fennmaradó 2 hónappal? Lóg a levegőben!

Itt a válasz, amit keresel!

Az, amit év közben nem veszel igénybe, nem vész el. Ez független attól, hogy amunkahelyi könyvelő hibájából, a te csúszásod miatt vagy az időbeli korlátok miatt nem sikertült igénybe venni a családi kedvezményt teljes egészében.

Az elmaradt összeget az adóbevallásodban vissza tudod igényelni, így nem bukod el ezt a pénzt.

TIPP #1  Az adóbevallás beadásával ne várj május 20-ig, már februárban be lehet küldeni. A beküldéstől számított 30 napra számíthatsz az adóvisszatérítés kiutalására.

TIPP #2 Ha megosztjátok a családi kedvezményt, akkor fontos, hogy ugyanaz készítse el mindkettőtök adóbevallását! Volt olyan ügyfelem, akinek a korábbi évi bevallásaiban majdnem 200 ezer (!) Ft-ot találtam. Önellenőrzéssel vissza tudtuk igényelni. Ha nem jön el hozzám, sosem tudja meg, hogy ennyi pénze csücsül az államkasszában! Grrr, belegondolni is rossz.

Hogy lesz a családi kedvezményből nyaralás?

családDönthetsz úgy, hogy év közben egyáltalán nem veszed igénybe a családi kedvezményt, hanem majd csak az adóbevallásban kéred. Tavasszal így jókora összeget kaphatsz, amiből már be lehet fizetni egy jó kis nyaralásra :)! Számoljunk egy kicsit 🙂

 • egy gyerek – 10 ezer Ft/hó – éves szinten 120 ezer Ft
 • két gyerek – 15 000 Ft/hó/gyerek – éves szinten 360 ezer Ft
 • három gyerek –  na tovább már nem is számolunk, kell valami év közben is 🙂

Ennyi a nagy varázslat 🙂

Jó pihenést!

en_piros
Baráti üdvözlettel: Keresztesné Molnár Anita
családi adótanácsadó
Ez a cikk is megérdemel egy lájkot!
narancs nyil

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Kategória: Adóbevallás, ügyintézés, Családi / gyermek Címke: , , , , ,
24 comments on “Családi kedvezményből nyaralás? Megmutatom, hogyan csináld!
 1. B. Viki szerint:

  Kedves Anita!

  2018.január 17-én született meg a második kislányom. Amikor leadtam a családi adókedvezményre vonatkozó kérelmet, akkor a második lányom még nem szerepelt rajta. Nem rég leadtam egy módosított nyilatkozatot, amelyen már szerepel. Terhességem alatt viszont teljesen elfelejtettem, hogy a terhesség 91. napjától jár az adókedvezmény. Visszamenőleg/utólag tudom ezt kérni?

 2. Hajas József szerint:

  Kedves Anita!

  Mennyi éves korig számít gyereknek a gyerek a családi adókedvezményben?
  (van 3 fiam, 1997, 1999, és 2000-es születésűek)

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves József!

   Alapvetően addig, amíg középiskolába jár, de legfeljebb annak a tanévnek a végéig, amelyikben a 20. életévét betölti. Egyébként a legegyszerűbb családi adókedvezményes szabály ez: addig jár a családi kedvezmény, amíg a családi pótlék.
   Egyetemre járó gyerek után már nem jár a családi adókedvezmény, de a létszámba figyelembe lehet venni. Az adókedvezményre való jogosultság teljesen megegyezik a családi pótlékra való jogosultsággal, illetve a létszámba történő beszámítással.

 3. Adrienn. szerint:

  Kedves Anita!
  Párom 2017 junius 8 val kezdett el dolgozni.
  4 gyermekünk van, azt szeretnèm megtudni hogy pontosan mikor lehet igènyelni a családi adókedvezmènyt?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Adrienn!

   Az egyik verzió az hogy, a munkába álláskor a munkahelyen lehet egy nyilatkozatot kitölteni arról, hogy a családi kedvezményt szeretné igénybe venni. Ilyenkor a bérszámfejtéskor már figyelembe veszik és a nettó bére magasabb lesz. Ha ez elmaradt és a júniusi bérét nem így számfejtették, akkor a következő hónapban is meg lehet ezt a nyilatkozatot tenni és onnantól magasabb lesz a fizetése.
   A másik verzió az, hogy a családi kedvezményt majd 2018 tavaszán az adóbevallás beadásával veszi igénybe. Az adóbevallásban fogja megkapni a január-május hónapokra járó adókedvezményt. Illeve a júniusit is, ha azt most nem sikerült igénybe venni.Ez azt jelenti, hogy az adóbevallásban visszaigényelhető adója lesz, ha elég magas a bére.

 4. Kovács Imre szerint:

  Szia !

  Kérdésem a következő lenne. Eddig minden év elején szokás szerint nyilatkoztam, hogy az adóelőleg levonást a családi kedvezmény figyelembe vételével tegye meg a munkáltató.Volt amikor rendben ment, volt amikor nem, de végül is rendben lett minden. Egy kiskorú gyermekem van, és egy aki egyetemre jár.Családi pótlékot csak egyikre kapok, de picit magasabbat, mert van az egyetemista testvér. Ez év elején a szokásos módon nyilatkoztam a munkahelyen hogy egy eltartott, és egy kedvezményezett gyermekem van, és azt gondoltam rendben van hogy havi 100 000 Ft adóalap kedvezményt kapok havonta. Erre most olvasok itt egy cikket, hogy ettől az évtől az egyetemista gyermekem is eltartottnak minősül. Jól gondolom, hogy akkor nekem havi 100 000 Ft adóalap kedvezmény jár gyermekenként és havonta, beleértve az egyetemistát is? Ez esetemben konkrétan havi 200 000 Ft?
  Ha igen, akkor adjak le egy új nyilatkozatot a munkahelyen és az eddigi összegeket az ez évi adóbevalláskor érvényesíthetem majd? A családi pótlék összege miatt minden félévben le kell adnom az egyetem igazolását a hallgatói jogviszonyról. Kell a nyilatkozat miatt új igazolást kérnem, vagy rendben levő lesz az új adóelőleg levonás és majd az éves adóbevallásnál az utólagos érvényesítés is? Csak a felsőoktatási félévekre jár az egyetemista utáni kedvezmény, vagy pl a nyári szünet alatt is? Januárban, amikor nyilatkoztam még nem tudtam, hogy az egyetemista is eltartottnak minősül ettől az évtől. Az átlagember januárban nem ismeri az az évi változásokat, majd a bevalláskor nézi csak meg.Emiatt nem nyilatkozhattam megfelelően.

  Köszönettel

  Kovács Imre

 5. Zsolt szerint:

  Kedves Anita! Januárban nem tudtam érvényesíteni az adókrdvezményemet 3 gyerek után. Most így az év közepén igényelhetem a visszamenőlegest meg azt hogy ezután adómentesen kapjam a béremet?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Visszamenőlegesen nem, csak mostantól.
   A kimaradt hónapokra eső családi kedvezményt pedig az adóbevallásodban tudod visszakérni.

 6. Lévai Bettina szerint:

  Kedves Anita!
  Decemberben töltöttem be a 12.terhességi hetem.Február 20.ig dolgoztam,onnantól táppénzen vagyok.Fogok kapni csedet és gyedet is.A kérdésem az lenne hogy tudom én is visszaigényelni az adókedvezményt,januártól?És ha igen ,akkor mikor? Köszönöm szépen előre is a válaszát.
  Tisztelettel: Lévai Bettina

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Bettina!

   Ha januártól a munkahelyeden nem kérted, hogy vegyék figyelembe a családi kedvezményt, akkor jövő tavasszal az adóbevallásodban egy összegben igénybe veheted.

 7. Heincz Anna szerint:

  Kedves Anita!

  A 2015. évre visszamenőleg is lehet érvényesíteni a családi kedvezményt?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Anna!

   Ha 2015-re járt a családi kedvezmény, de valamilyen oknál fogva nem érvényesítetted, akkor visszamenőlegesen igénybe lehet ezt venni. A beadott adóbevallásodat korrigálni kell (ezt önellenőrzésnek hívják), aminek az elkészítésében is tudok segíteni. Ezen az emailcímen megtalálsz: iroda@tudatosadozo.hu

 8. Maczkóné Dóra szerint:

  Kedves Anita! Akinek nincs annyi jövedelme, hogy az Szja fedezze a családi kedvezményt, de mindenképpen egyösszegben szeretné igénybe venni, annak van módja a befizetett járulékokra is érvényesíteni a kedvezményt? vagy csak a befizetett Szja erejéig?

 9. Maros Anita szerint:

  Kedves Anita!
  Egyedülálló anyuka vagyok (enyém az egyedüli felügyeleti jog – Én kapom születésétől folyamatosan a családi pótlékot) 1 kislányom van. Tavaly júniustól dolgozom, de csak 1 órára vagyok bejelentve. Ez esetben érvényesíthető a családi adókedvezmény (visszamenőleg is)?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Anita!
   A családi adókedvezmény részmunkaidős foglalkoztatás esetén is jár!

 10. Kozmáné Orsolya szerint:

  Kedves Anita
  2016 novemberében váltott a férjem munkahelyet.Közalkalmazott
  A decemberi fizetésnél derült ki, hogy nem érvényesítették a családi adókedvezményt a 3 gyerek után. Férjem azonnal szólt és beküldte a nyomtatványt, de a következő hónapban is ugyanez volt a helyzet. Ekkor bementünk az APEH-hoz, ott azt mondták, hogy férjem az lépjen be az ügyfélkapun és mivel ők úgy is kiküldik márc. 15- ig a javasolt adótervezetét azt ne fogadja el, hanem az utolsó 2 hónapit javítsa ki- már érvényesítve a kedvezményt-. Ennek értelmében januárban nem kérte a munkahelye adóbevallását.Azóta várjuk ,hogy küldjék az adóbevallása tervét az APEH-tól mindennap nézzük az ügyfélkapun de csak az látható hogy még nincsenek feltöltve az adatok. Ráadásul a februári fizetésénél se lett érvényesítve a kedvezmény (azt már csak jövőre kapjuk vissza).
  Azóta kilépett erről a munkahelyről.
  Én Főállású anya vagyok, nincs más jövedelmem így én nem tudom érvényesíteni.
  Az a kérdésem, hogy elmulasztott-e valamit a férjem.

 11. Zsuzsa szerint:

  Kedves Anita!

  Nevelőszülő vagyok, 3 gyermeket nevelek. A családi adókedvezményt, mivel egy ismerősöm rábeszélt, hogy egy évben egyszer vegyem igénybe,mert így jobban járok, belementem. Minden hónapban tudom, hogy mennyivel kaptam kevesebb összeget a fizetésemből, a levonások miatt. Úgy voltam vele, azt az összeget majd egyben megkapom. Most viszont elbizonytalanodtam. 9 hónapja nem kértem az adókedvezmény érvényesítését. Az lenne a kérdésem, hogy megfogom kapni egyben ezt a 9 hónapnyi összeget, vagy vonnak le valamit belőle? Rosszabbul jártam így, mintha hónaponta vettem volna inkább igénybe? Válaszodat köszönöm!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Zsuzsa!
   Nem kerülsz hátrányba az egyösszegű igénylés miatt, nyugi 🙂

 12. Bodai Beatrix szerint:

  Kedves Anita!
  2015-ben két hónapot nem dolgoztam, családi pótlékot mindvégig kaptam. A május 2o-ig beadott bevallásomban erre a két hónapra nem kértem adójóváirást, mondván, hogy ha nem dolgoztam, nem jár az adókedvezmény. Ebben a cikkben viszont azt olvastam, hogy arra a két hónapra is igénybe vehettem volna a kedveményt. Egyedülálló vagyok, tehát nem tudtam átadni másnak a kedvezményt. Adjak be Önreviziót és kérjem vissza? Korábban, ha nem volt munkaviszonyban az ember, csak
  a ledolgozott időre kaphatta az adókedvezményt. Válaszát előre is köszönöm. Beatrix

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Beatrix!
   A családi kedvezmény nem a munkaviszony hosszára, hanem a gyerek(ek)re jár. Ha teljes évben jogosult volt családi pótlékra, akkor a családi adókedvezmény is 12 hónapra jár.
   Ha az önrevíziót nem tudja egyedül elkészíteni, tudok benne segíteni, megkereshet az iroda@tudatosadozo.hu email-címen.
   Üdvözlettel: Keresztesné Molnár Anita

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*