Adóbevallás 2017: ezekre a határidőkre figyelj!

A személyi jövedelemadó bevallásokkal kapcsolatos határidők a jogszabályok szerint állandóak, de a munkanapok és a munkaszüneti napok változásai miatt az adóbevallás 2017 évi határidejei is módosulnak kissé.

Adóbevallás 2015: határidők

Adóbevallás 2017: határidők

Adóbevallás 2017

A 2016. évi jövedelmeink bevallásával kapcsolatos határidők az alábbiak szerint alakulnak 2017-ben:

 • január 31-ig kell nyilatkozni a munkahelyen, hogy kéred-e a munkáltatói adómegállapítást – feltéve, hogy a munkahelyed vállalja annak elkészítését!
 • önadózók számára a munkáltatói igazolások kiadásának határideje törvény szerint 2017. január 31. Mivel ez munkanapra esik, így  tényleg eddig kell átadják a dolgozók részére a jövedelemigazolásokat.
 • az adókedvezményre jogosító igazolásokat jogszabály alapján 2017. február 15-ig kell kiadnia az egészségpénztáraknak, nyugdíjpénztáraknak, pénzintézeteknek.
 • március 20-ig kell a munkáltatói adóbevalláshoz a munkahelyen leadni az adókedvezményre jogosító igazolásokat
 • a 2016-os jövedelmekről szóló adóbevallás 2017 évi beadási határideje jogszabály szerint május 20., ez egy szombati nap, a határidő így meghosszabbodik 2 nappal és módosul 2017. május 22-re.

Legnagyobb tévhit az adóbevallás határidőről

http://tudatosadozo.hu/szolgaltatasok/online-adobevallas/

Bízd szakemberre az adóbevallásod elkészítését!

Az adóbevallás, szja bevallás határideje valóban május 20 (2017-ben május 22.) de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne hamarabb is beküldeni! Amint megérkezik az összes igazolásod, már szaladhatsz is a könyvelődhöz, adótanácsadóhoz az anyagoddal, ne hagyd az utolsó pillanatra!

TIPP: így még olcsóbban is megúszhatod! A könyvelők májusban drágábban dolgoznak, észre vetted már? 😉

Ez nálunk is így van, itt nézheted meg az adóbevallás készítés árakat, s akár otthonról intézheted is a bevallás megrendelését: adóbevallás online

Változások az adóbevallásban


Egyszerűsödik. (Ez volt a mesebeli rész)

2017-tól megcsinálja a NAV az adóbevallásod (erről azért jó, ha elolvasod ezt a cikket! NAV adóbevallás 2017-től: mese vagy valóság?)

Valóság: évről-évre egyre több és részletesebb adatot kell megadnunk. Például a családi kedvezményhez tavaly óta havi bontásban kell beírni a gyermekeink “minősítését”, eltartott vagy kedvezményezett eltartott-e.

A családoknak járó kedvezmény önálló fejezet lett a bevallásban, “Családi kedvezmény levezetése” címen fut.

Egy tippem mindenesetre van: ha megosztod a pároddal az adókedvezményt, zsebbevágó, hogy mindkettőtök adóbevallását ugyanaz készítse el! A járulékkedvezmény és ez a levezetés annyit bonyolított rajta, hogy nagyon észnél kell lenni!

en_piros

Baráti üdvözlettel: Keresztesné Molnár Anita családi adótanácsadó

De jó cikk! Meg is osztom az ismerőseimmel!narancs nyil

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Kategória: Adóbevallás, ügyintézés Címke: , , , , ,
31 comments on “Adóbevallás 2017: ezekre a határidőkre figyelj!
 1. Katalin szerint:

  Tisztelt Anita.
  2016 dec.-1től kiadtuk a fiam lakását. 2017 június 1-től külföldön bérel házat 2021.-ig havi 1.555 euróért.2017 I negyedévre befizettük az SZJA előleget. 2017 II negyedévre fizessük be? mivel nem telt még el a 3 hónap bérlés. Köszönöm válaszod.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Mivel a bérleti szerződése határozottan hosszabb időre szól, mint 3 hónap 🙂 és ha a fiad maradni is fog, akkor szerintem most nyugodtan figyelembe veheted a külföldön megfizetett bérleti díjat.

 2. Edit szerint:

  Kedves Anita!
  Ha jól látom a válaszaiból, amennyiben nem volt jövedelmem 2016-ban, akkor nem kellett beadnom nullás bevallást. Jól látom?
  Köszönettel!

 3. Dávid szerint:

  Jó napot! A NAV minden esetben megcsinálja az adóbevallást?A munkahelyen arról nyilatkoztam, hogy saját könyvelőnél lesz megcsinálva az adóbevallásom. A munkahelyen érdeklődtem továbbá, és azt mondták hogy nekik már nem kell kiadnom semmiféle papírt a részemre,de nem is kaptam onnan semmilyen papírt eddig sem, de még a NAV-tól sem kaptam semmilyen papírt. Mi ilyenkor a teendőm, egyre csak közeledik a leadás határideje.

 4. Gera Klára szerint:

  Kedves Teréz

  HA a JÖVEDELMEM 10 százalékát szeretném költségként elszámolni, azt be kellett volna jelentenem vagy eldönthetem most is?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Ha nem nyilatkoztál év elején vagy év közben erről kifizetőnek (céges bérlőnek), akkor most szabadon választhatsz a kétféle módszer között.
   A kérdésed kicsit kitekert: a jövedelem az, ami a költségek elszámolása után marad. Szóval a jövedelem 10%-át már nem számoljuk.

 5. Győri Mariska szerint:

  Kedves Anita!
  Édesanyám nyugdíjas, 2016-ban kapott egy alapítványtól 117647 Ft támogatást, amelyből 17647 Ft-ot adóelőleg címén levontak, a 100 ezerről pedig küldtek egy igazolást, hogy az egyéb jogcímen kapott jövedelem. A nyugdíjat szerepeltetni kell ilyenkor az adóbevallásban? Köszönöm szépen a választ.

 6. Recsetár Viktória szerint:

  Tisztelt Anita,
  Édesanyám nyugdíja mellett értékpapírból származó bevételre tett szert. Ha az adóbevallását készítem abban elég az értékpapírból származó jövedelmet feltüntetni, vagy a nyugdíjat is szerepeltetnem kell valahol?
  Köszönettel:
  RV

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Viki!
   A nyugdíjat már évek óta nem kell az adóbevallásban feltüntetni 🙂

 7. Ledneczki. Erika szerint:

  Kedves Anita!

  Jövő évtől szeretném kiadni a nyaralónkat, magánszállásadó szeretnék lenni.
  Kérdésem, hogy be kell-e előre jelentenem és hogyan , mi módon,az ezzel kapcsolatban választott adózási formát. (Tételes költségelszámolás.)
  Köszönettel: Erika

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Erika!
   Az adószám kiváltása előtt el kell dönteni, hogy melyik adózási formát választod. Az adószám kiváltásakor, az adószám igénylő nyomtatványon: 17T101 kell jelezni, ha tételes átalányadózó szeretnél lenni. Ha pedig költségelszámoló szeretnél lenni, akkor nem kell jelölni semmit, ugyanis ez az alapértelmezett adózási mód.

 8. MENDI TIBORNÉ szerint:

  Kedves Anita ! Még nem kaptam meg a gyed igazolást meddig küldhetik ki válaszát köszönöm

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Elméletileg január 31-ig kellett kiküldeniük. Ha eddig nem kaptad meg, akkor sürgősen kérd újra!

 9. Nyitrai Éva szerint:

  Kedves Anita.
  Az iránt érdeklődnék hogy mégis mikor kapom meg a gyerekek után járó családi kedvezményt amit már február 20-án elküldtünk. Sajnos nincs ügyfélkapunk így nem tudjuk megnézni. De ez azért már bőven túl van a 30 napon szerintem. Ez csak egy megjegyzés nem önnek szól de ha nekem van tartozásom a Nav felé azt 8-15 napon belűl rendezni kell. Ez hogy is van én siessek visszafizetni de ők nem tudnak igyekezni a kifizatéssel. Elnézést kérek egy kicsit hosszú lett.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Az adóvisszatérítési időszak március 1-től indul.
   Március végén szerintem utalni fogják, mi is 31-én kaptuk meg 🙂

 10. Izabella szerint:

  2015 nyarán végeztem az egyetemen sajnos nem sikerült elhelyezkedni. 2016 nem dolgoztam szüleim tamogattak kell adóbevallást készítenem talán egy 0? Munkanélkülin álltam de nem kaptam segélyt csak továbbképzésre akartak küldeni.
  Szerencse most sikerült egy céghez elhelyezkedni 🙂

 11. C.N.Ágnes szerint:

  Tisztelt Anita. A tavalyi évben kizárólag abból volt jövedelmem,hogy bérbe adtam a lakásomat,3 hónapra, voltak vele kiadásaim előtte.Kérdésem:Kell-e 7-es adószám nekem?Milyen nyomtatványon kell ezt bevallanom?Nagyon köszönöm a választ.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   2010. augusztusa óta nem kötelező az adószám kiváltása az ingatlan bérbeadáshoz, adóazonosító is elég.
   Az adóbevallás nyomtatványa 16SZJA vagy 1653 néven fut, a NAV oldaláról letölthető.

 12. Kassai Tünde szerint:

  És ha nem kaptam meg 30napra hol lehet érdeklődni? Köszönöm!

 13. Nikolett szerint:

  Jó napot én 2017 február 6-án adtam be a bevallásom vajon mikor kapom meg az utalást?
  Köszönöm a választ

 14. Jászfi Andrea szerint:

  Szép jó napot kívánok !
  Szeretném megkérdezni, hogy az APEH meddig készíti el az adóbevallást (hónap, nap)?

  Köszönettel :

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Az adóhivatal nem adóbevallást készít, hanem adóbevallás tervezetet, amit neked kell átszámolnod.
   Elméletileg 2017. március 15-ig készítik el.

 15. Wurzingerné M. Teréz szerint:

  Tisztelt Anita! 2016-ban eladtam családi házamat, ami 1985. óta birtokomban volt, tehát nem SZJA köteles. Nyugdíjas vagyok, egyéb jövedelmem nincs, érdeklődöm, hogy kell-e nullás SZJA bevallást készítenem.Előre is köszönöm szépen a választ. Szép napot kívánok. üdv. Teréz

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Teréz!
   Ebben az esetben nem kell adóbevallást beadni 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*