Ügyfélkapu: minden szállásadónak kötelező?

ajto

Ügyfélkapu: kell vagy sem?

(Ezt a cikket 2016. január 27-én frissítettük)

2014-ben rengeteg olyan jogszabály változás történt, amelyek keményen érintik a szállásadókat (magánszállásadás, fizetővendéglátás, Airbnb, booking.com stb. szóval adószámos magánszemélyként adod ki turistáknak a lakásod, nyaralód, apartmanod). Ügyfélkapu nyitásról direktben még szó sem volt.

Az első ilyen jogszabály-módosítás február elején kezdődött; sokakhoz még most sem jutott el, hogy mit kell csinálni. Ha Te is most hallasz erről először, vagy ha nem egyértelműek az információid, akkor jó helyen jársz: elmagyarázom Neked, hogy mit kell tenned.

Először olvasd el ezt a cikket, amiben a pénztárgép, a havi/heti adatszolgáltatás, illetve a mentesség feltételeiről olvashatsz.

Röviden: Az online pénztárgép használata minden szállásadónak kötelező. Szerencsére kérhetsz mentességet, ha vállalod, hogy minden készpénzes bevételedről számlát állítasz ki.  Hangsúlyozom: nem nyugtát, hanem számlát. A számlákról viszont havi gyakorisággal összesítő jelentést kell beküldeni a NAV-nak.

Ügyfélkapu: mire kell a szállásadóknak?

A pénztárgép használata alól mentességet külön nyomtatványon lehet kérni. Ennek a nyomtatványnak a neve: PTGSZLAB, amely a NAV oldalán található. Sajnos ez a NAV nyomtatvány csak elektronikusan küldhető be, emiatt kell mindenképpen ügyfélkaput nyitni.

Hab a tortán: 2015-től minden hónapban ügyfélkapun keresztül le kell jelentenünk a bevételünket és itt már senki nem kaphat mentességet 🙁

Ha nem tudod a nyomtatványokat kitölteni, akkor ….. (görgess a cikk végéhez)

 Ügyfélkapu regisztráció intézése

1. Kérj időpontot a helyi okmányirodában.
2. A személyi irataiddal és egy e-mail címmel menj be; az e-mail címnek nem muszáj a sajátodnak lenni, használhatod a gyereked vagy unokád e-mailjét is, természetesen az ő tudtával.
3. Az ügyintéző megnyitja az ügyfélkaput, ad Neked egy felhasználói nevet, vagy Te is kitalálhatsz egyet.
4. Az e-mail címre kapni fogsz egy értesítő levélkét, amely az első belépést segíti, valamint a jelszavadat is ekkor tudod beállítani.
5. Az ügyfélkaput a www.magyarorszag.hu  oldalon keresztül tudod elérni.

Ha menet közben elakadsz, kérdezz bátran itt a hozzászólások között.

Te is szállásadó vagy? 2015-től havi jelentés!

Sajnos havonta be kell küldeni a NAV-nak egy kimutatást a bevételeidről.
Ezt rábízhatod egy könyvelőre vagy….

…. vagy Te is megtanulhatod! Miért fizetnél rendszeresen egy könyvelőnek minden hónapban egy pár perces munkáért, amit Te is meg tudsz csinálni?

 Vedd a kezedbe adóügyeidet, s szerezz biztos ismereteket a “Havi kötelező 2016” online tananyag segítségével!

A képzés hamarosan kezdődik, regisztrálj MOST!

(Enarancs nyilz még nem jelentkezés, nem megrendelés, semmiféle kötelezettséget nem jelent. Egyszerűen csak az érdeklődésedet jelzed 🙂 )Az adataiddal nem élek vissza, azokat bizalmasan kezelem, másnak nem adom ki.
Spamet soha nem küldök, csak a témába vágó információkat.

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Kategória: Szállásadóknak Címke: , , , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*