Adóvisszaigénylés: ha nem utal a NAV 1. rész

fityisz

Adóvisszaigénylés: ha nem utal a NAV

Hurrá!! Visszajár egy kis pénz! – boldogan vigyorogsz bevallásod felett. Az adóvisszaigénylés mindig igazi örömforrás 🙂 Beküldöd a bevallást és várod a pénzt. És csak várod, és várod, és várod….
Három oka is lehet, ha hiába várod:
 • adótartozás fejében visszatartják a pénzed: erről kapsz majd határozatot
 • önkéntes pénztárad, nyugdíjbiztosítás miatt van adókedvezményed: erről egy másik cikkben írok majd
 • emberi mulasztás: erről viszont nem fognak értesíteni 🙁 , megmondom, mit kell tenned, olvass tovább!

Mennyi az szja kiutalási határideje?


A bevallásban visszajár az szja? Ne várj május közepéig, küldd be a bevallásod minél hamarabb, mert így gyorsabban a pénzedhez jutsz.

A visszajáró adó kifizetési határideje 30 nap, ami a bevallásod beérkezésekor kezd ketyegni (nem a postára adáskor!)

Amikor nem utal a NAV

 1. Nem kapod meg a visszajáró adót, ha van tartozásod az állam felé. De legalább csökkentik vele, ez is lehet jó hír… Ebben az esetben mindenképpen fogsz értesítést kapni a NAV-tól. Megírják, hogy miért nem kapod meg a visszaigényelt adót, és mennyi tartozásod maradt még.
 2. Előfordulhat, hogy egyszerűen elkeveredik a bevallásod és nem dolgozzák fel!

Így járt Eszter is, aki megírta nekem a kálváriáját és a hozzájárulásával most közre adom. Tanulság és önvédelmi tippem a végén!

“Még február 18-án leadtam a saját és a férjem adóbevallását (a NAV helyi ügyfélszolgálatán, ügyfélfogadási időben, személyesen az ügyintézőnek).

Úgy tudom, hivatalosan 30 napon belül történik az ellenőrzés, illetve az adóvisszatérítés. Sem hiánypótlást, javításra felszólítást stb. nem kaptam – de magát az összeget sem. Pénteken letelik már a 2 x 30 nap is.

Miután a postát kizártam a késedelem okozójaként (bankszámlára kértem a visszatérítést),  ismételten kivártam a soromat a NAV (kisvárosi) ügyfélszolgálati idejében –  s jeleztem a problémámat – azaz a ‘se kép, se hang’ esetének fennforgását.

Az ügyintéző kedves volt: – Utána nézek és holnap visszajelzek – nyugtatott.

Eltelt a szerda és a csütörtök. Vártam.

Pénteken végre csörgött is a telefonom:

– Nem került rögzítésre a nyomtatványa.

Miiii?????? Nem rögzítették a bevallásomat??

Még jó, hogy személyesen adtam át a másik ügyintézőnek február 18-án és az iktató bélyegző olvasható a másodpéldányon – futott át az agyamon.

“-Mi a teendő?”

“-Írjon egy felülvizsgálati kérelmet (+férjnek is) és adja le a másodpéldány fénymásolatát!”-hangzott a válasz.

Megírtam. Fénymásoltam. Sorbanálltam.

Kissé fagyos mosollyal újfent kivártam a soromat a következő ügyfélfogadáson.
Átadtam a dokumentumokat. Iktatták.

Pár napon belül ismételten megcsörrent a telefonom, s egy ügyintéző hölgy nagyon-nagyon elnézést kérve tájékoztatott, hogy iktatta/átnézte stb. és napokon belül átutalásra kerül az összeg.

És a késedelmi kamat!? Ha mi, kisemberek tartozunk a NAV-nak akkor bezzeg azonnal fel tudják számolni a kamatot!

Pár nap múlva aztán végre megkaptam a pénzt.

De mi történt volna, ha postán adom fel? Ha az ajánlott küldemény feladóvevényét ki tudja hová teszem el?  stb.

Nem tudom, van-e tanulság a történetben. Nekem mindenesetre az, hogy semmi sem biztos.”

Így védd meg magad!

A bevallás beküldésére 3 lehetőséged van:

 1. Olcsó, hagyományos, de nem biztonságos: a bevallási csomagban kapsz egy válaszborítékot, amiben ingyen feladhatod a bevallást. Igaz, hogy neked megmarad a postai feladóvevény (az a zöld fecni), de a NAV szerint a borítékban BÁRMI lehetett! A zöld fecni csak azt igazolja, hogy te beküldtél VALAMIT, de nem tudod bizonyítani, hogy az valóban az adóbevallásod volt! 🙁 🙁
 2. Időigényes, macerás és biztonságos: személyesen beviszed az adóhivatal valamelyik ügyfélszolgálatára. Vidd magaddal mindkét példányt, az ügyintéző összehasonlítja a kettőt, egyiket elveszi a másikat pedig visszaadja, miután érkeztető bélyegzőt nyomott rá. Teljes értékűen igazolva van, hogy tényleg azt az adóbevallást adtad be, ami nálad is megmaradt egy példányban.
 3. Gyors, kis technikai tudást igénylő és biztonságos: adóbevallás készítése elektronikusan, ügyfélkapun keresztül beküldve. Meg tudod csinálni az adóbevallásod? Akkor mindenképp így küldd be. Hajrá 🙂 !

en11.jpgVedd a kezedbe adóügyeidet!

Baráti üdvözlettel:
Keresztesné Molnár Anita
családi adótanácsadó

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Kategória: Adóbevallás, ügyintézés, Szállásadóknak Címke: , , , , , , , ,
18 comments on “Adóvisszaigénylés: ha nem utal a NAV 1. rész
 1. Tóth Laura szerint:

  Szia Anita 🙂
  kések sajnos az adóbevallásommal, mert 15nap mólva igérték a TB-ben bent a gyed illetve gyes igazolásomat 2016os évröl. postán nem tudják hol jár az igazolásom, amit 2hete várok. a TB azt mondta kiküldték. Ragszámmal sem tudta megmondani a kerületi nagypostán az ügyintézö hölgy hogy hol jár a levél. és szeretnék adóvisszatérítést kérni. két kérdésem lenne. egyik: ha késve adom le, kapok akkor is adóvisszatéritést? annyit amennyi jár?

  Válaszod, segítséged előre is köszönöm 🙂

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Laura!

   Ha nem adtad be május 22-ig az adóbevallásodat, akkor a NAV által készített adóbevallás tervezet lett a Te adóbevallásod. Ezt a NAV által készített adóbevallást az Ügyfélkapudon keresztül meg tudod nézni. Ha nincs Ügyfélkapud, akkor a NAV Ügyfélszolgálaton személyesen megmutatják Neked. Ezt a bevallást össze kell hasonlítani a jövedelemigazolásokkal, ha eltérés van, akkor önellenőrzéssel javítani kell. Ha szerettél volna adókedvezményt igénybe venni, akkor azt valószínűleg nem fogja tartalmazni, így mindenképpen szükséges lesz az önellenőrzés.

 2. Komócziné Huszti Beatrix szerint:

  Szeretném kérdezni,hogy önellenőrzés adtunk be a párommal (május 11.-én)és postára kértük a pénzt,de a mai nap változtatnunk azon,hogy bankszámlára kérjük.
  A kérdésem az lenne,hogy kapunk e erről értesítést,hogy hová küldik a pénzt?
  Köszönöm a válaszát előre is
  Beatrix

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Beatrix!

   Szerintem külön értesítés a kifizetés megváltozásáról nem lesz.

 3. Biró Dorina szerint:

  Kedves Anita!Szeretnék.érdeklődni.Április 25.én adtam fel az adóbevallásom.Máig nem érkezett meg az összeg.Létezhet h.csak hétfön kapom meg?Válaszát köszönöm

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Dorina!

   Minden lehetséges. Jelenlegi tapasztalatok szerint 2-5 napos csúszással utalja ki a NAV az adóvisszatérítéseket.

 4. Somogyi-Szabó Szilvia szerint:

  Kedves Anita,
  visszaigénylésnél elég a számlaszámomat megadnom, vagy ki kell tölteni az átvezetési és kiutalási kérelmet is? Remélem nem kell, mert ott határozatszámot kér, ami nekem nincs egyelőre.
  Köszönöm szépen,
  üdv: Szilvia

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Szilvia!

   Nem kell a 170-es átvezetési és kiutalási kérelmet kitölteni. Ha valaki át akarja vezettetni egyik adónemről a másikra az adóvisszatérítését, akkor sem kötelezően kitöltendő a határozatszám, mivel nincs mindenkinek.

 5. Molnar Tamás szerint:

  Kedves Anita!

  Érdeklődöm, ha önkéntes nyugdíjpénztárba és egészsgépénztárba is történt egyéni befizetés, akkor csak az egyikbe történik adóvisszaigénylés? Ma beszéltem egy NAV-os hölggyel és ő erről tájékoztatott. Azaz nem megy mindkét pénztárba visszaigényélés, hanem csak egybe mehet. Illetve nem veszítem el az összegeket, hanem a tavalyi évben történt egyéni befizetést nézik függetlenül attól, hova is lett befizetve.
  Válaszát előre is köszönöm!

  Üdv:
  Tamás

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Tamás!
   Több pénztár esetén is csak az egyiket lehet megjelölni a visszaigénylésre (oda fogják utalni az összes befizetésed utáni összeget)

 6. Nagy-Kósa Katalin szerint:

  Kedves Anita,

  önkéntes nyugdíjpénztár esetén mi is pontosan a helyzet? A befizetett összegek után 20% adó-visszatérítés jár. Ilyenkor nem a számlára kerül az utalás, hanem jóváírják az önkéntes nyugdíjpénztári számlán?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Kata!
   Igen, jól tudod: a NAV nem fogja neked kiutalni az önkéntes pénztári befizetésed utáni kedvezményt, hanem a pénztárban fogják jóváírni az eddigi befizetéseidhez.

 7. Stelkovics Ferencé szerint:

  Kedves Anita!

  Időben beküldtem az adóbevallásomat. Cukorbeteg lévén jár adó visszatérítés. A mai napig sem pénzt, sem pedig értesítést nem kaptam arról, hogy estlegesen visszatartották volna. Mi ebben az esetben a teendő?

  Köszönettel : Stelkovics Ferencné

 8. Mikliánné Németh Éva szerint:

  Jó Estét!
  A férjem adott be adóbevallàst màjus 18-án és még mindig semmi nem jött. A fizetési cédulájában nem volt benne a kedvezmény csak júniustol, de az éves elszámolásban meg benne volt.
  És igy 0 Ft-ra jött ki.
  De 5 hónapi adókedvezmény még jàrna. Ilyen esetben hová kell fordulni segítségért?
  Vàlaszát elöre is Köszönöm!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Első körben érdemes lenne a munkahelyen egyeztetni. Ha jól adták ki az éves jövedelemigazolást, akkor az összes irattal együtt érdemes egy könyvelőhöz menni, aki átnézi. Ha valóban jár még családi kedvezmény, akkor egy önellenőrzés keretében vissza lehet igényelni.

 9. Kovács Anita szerint:

  Nekünk június 20-án volt a 30 nap.Most már júli 1-ét írunk,s a számlámon semmi nincs még.most akkor ilyenkor mi van?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Anita!
   Ha még mindig nem érkezett meg a pénz, akkor a NAV-nál kell érdeklődni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*