Adótartozás részletfizetésre: így kaphatsz félév kamatmentes haladékot

Év közben elszámolták az adódat? Kevesebb adóelőleget fizettél be? Az idén is lehetőség van részletfizetést kérni az adóbevallásban, külön kérelem beadása nélkül. 2016-ban az adótartozás befizetés feltételei nagyon kedvezően változtak. Nézzük meg, hogy az adótartozás részletfizetésre történő kérése hogyan változott!

Magasabb adótartozásra lehet részletfizetést kérni

Az eddigi 150 000 forintos tartozási plafon 200 000 forintra emelkedett. További jó hír, hogy nemcsak a személyi jövedelemadóra, hanem az egészségügyi hozzájárulásra is lehet részletfizetést kapni. Ennek az adószámos magánszemélyek (szállásadás, ingatlan bérbeadás, stb.) örülhetnek nagyon. Arra figyelj, hogy a két fajtával nem külön-külön 200.000 forintig mehetsz el, hanem együttesen kell megnézni.

Például: ha  van 120.000 forint SZJA tarozásod, akkor kérheted a kamatmentes részletfizetést.

Ha van 120.000 forint SZJA tartozásod és 120.000 forint EHO tartozásod, akkor a kettő együtt már meghaladja a 200.000 forintos értékhatárt, így nem kérheted a részletfizetést.

Mikor kell a részleteket befizetni?

A részletfizetést maximum 6 hónapra igényelheted, nem kell külön kérvényt írni. A NAV-tól nem fogsz visszajelzést kapni, hogy rendben van a kérelmed. Csak akkor írnak vissza, ha nem vagy jogosult az adótartozás részletfizetésre (pl. aktív vállalkozók nem kérhetik az adótartozás részletre történő kamatmentes megfizetését).

Az adóbevallásban van lehetőség bejelölni azt, hogy hány hónapra szeretnéd a törlesztést. Az első részletet az adóbevallás beadásával egyidejűleg kell befizetni, a további részletek pedig 1-1 hónap múlva esedékesek. A befizetési határidők 6 hónapos adótartozás esetén így néznek ki:

 • 1. részlet: május 20.,
 • 2. részlet: június 20.,
 • 3. részlet: július 20.,
 • 4. részlet: augusztus 20.,
 • 5. részlet: szeptember 20.,
 • 6. részlet: október 20.

A részletek befizetését csekken vagy utalással is rendezheted.

Baráti üdvözlettel:
Keresztesné Molnár Anita
családi adótanácsadó

Lájkold, és oszd meg másokkal is, ennek örülni fognak!narancs nyil

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Kategória: Adóbevallás, ügyintézés, Alkalmazott vagyok Címke: , , , , , , , , , , ,
2 comments on “Adótartozás részletfizetésre: így kaphatsz félév kamatmentes haladékot
 1. Dénes Bernadett szerint:

  Kedves Anita,
  Nem biztos, hogy ez a jó kategória a kérdésre, de nem találtam jobbat, így itt próbálkozom.
  2016 március végén kiváltottam magánszemélyként az adószámot. Azóta volt összesen 16500 forint bevételem, amiből 3000 Ft költségtérítés. Az összes bevétel a második negyedévben keletkezett és ha jól értem, október 12-ig kellene ezzel kapcsolatban adóelőleget fizetnem.
  Tudni kell még azt is, hogy néhány napja megszüntettem az adószámot, tehát ez lesz az összes bevallanivalóm 2016-ra.
  Különböző fórumokon olvastam olyan infót, hogy ha a fizetendő adóelőleg nem éri el a 10 000 Ft-ot, akkor ráér a rendes éves bevalláson belül negyedévi lebontásban bevallani.
  Igaz ez?
  És ha igaz, akkor melyik “nyavalyás” nyomtatványt kellene ehhez kitöltenem az ÁNYK-val?
  Nem találtam megfelelő infót erről sehol, vagy pedig nem volt számomra értelmezhető az infó, úgyhogy előre is nagyon köszönöm a választ!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Bernadett!
   Az szja-ra vonatkozó 10 000 Ft-os limit valóban létezik, de az EHO-ra nem vonatkozik 🙁 Ráadásul a tevékenység megszüntetése után el kell számolni a NAV-val, ennek talán 30 nap a határideje. Érdemes tehát most lerendezni a fizetnivalókat.
   A nyavalyás nyomtatvány pedig a 1653-as lesz. Még nem elérhető, leghamarabb 2017. januárjában tudod majd a NAV oldaláról letölteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*