Ingatlan bérbeadás adószám: kötelező vagy sem?

Ingatlan bérbeadás adószám: kötelező vagy sem?

Kötelező-e az adószám ingatlan bérbeadás esetén? Mikor nem kell adószám a lakáskiadóknak? Mi a helyzet akkor, ha más tevékenység miatt már van adószámod?

Valamikor réges régen mindenkinek kötelező volt adószámot igényelni a NAV-tól, aki ingatlan bérbeadással foglalkozott. A magánszemélyként végzett ingatlan bérbeadés adószám nélkül nem volt megengedett. 2010. augusztusa óta az adószám igénylése nem kötelező az adózás rendjéről szóló törvény módosításának köszönhetően. Bizonyos esetekben el lehet tekinteni az adószám használatától.

Mikor nem kötelező az adószám lakáskiadás folytatása esetén?

Az adószám használata alóli mentesülésnek van néhány feltétele. Ettől nem kell megijedni. A legtöbb lakáskiadóra igaz 🙂

Nem kötelező ingatlan bérbeadáshoz adószámot kiváltani, ha:

 • természetes személy vagy, azaz nem vagy egyéni vállalkozó,
 • kizárólag áfamentes ingatlan bérbeadással foglalkozol (kivéve garázs!),
 • nem akarsz ÁFA körbe tartozni az ingatlan bérbeadásra vonatkozóan (ez extra lehetőség, átlag lakáskiadó nem akar áfakörös lenni 😉 )
 • nem lépsz kereskedelmi kapcsolatba az Európai Közösség másik adóalanyával (ezt csak az ingatlanbérbeadás tekintetében kell vizsgálni!).

Fontos, hogy garázs bérbeadása miatt kötelező az adószám kiváltása. Garázst nem lehet adószám nélkül kiadni, de ez nem jelenti, hogy áfát kell fizetned. Adószámmal lehetsz alanyi mentes az áfa tekintetében!

Ha a fenti feltételeknek megfelelsz és számodra nem kötelező az adószám, nem jelenti azt, hogy nem szabad kiváltanod. Például, ha a bérlőd ragaszkodik ahhoz, hogy számlát adj neki, akkor mindenképpen kell adószámot igényelned, mert másképp nem tudsz számlát kiállítani.

Gyakran előfordul, hogy a bérlő nem kér számlát, se nyugtát, semmilyen bizonylatot. Neked akkor is adnod kell valamilyen papírt, ezt “bizonylatadási kötelezettség”-nek nevezik. Mikor adj számlát, mikor nyugtát, számviteli bizonylatot vagy esetleg átvételi elismervényt? Ez sok mindentől függ, mindenesetre a papírmunkát nem úszod meg 🙁

Amikor mindenképpen kötelező az adószám ingatlan bérbeadás esetén

Sokan vagyunk, akik nemcsak ingatlan bérbeadással foglalkoznak , hanem másfajta tevékenységünk is van. Ha valamilyen oknál fogva Neked már van adószámod, akkor az ingatlan bérbeadási tevékenységet is csak adószámos magánszemélyként folytathatod! Ilyen esetek:

 • egyéni vállalkozó vagy ,
 • őstermelő vagy,
 • szállásadó, szálláskiadó vagy,
 • adószámod van bármilyen más okból, akár nagyon régről.

Előfordulhat,  hogy nem tudod van-e adószámod 🙂 Ha évtizedekkel ezelőtt kiváltottad és nem emlékszel rá, hogy töröltetted-e vagy sem, vagy a szüleid intézték és elbizonytalanodtál egy kicsit, akkor nagyon egyszerű utánajárni az adószámnak. Az Ügyfélkapuból le lehet kérdezni. Megtalálni nem egyszerű, de segítségedre lesz ez a video, amiben megmutatom, hogy hogyan lehet az Ügyfélkapuból lekérdezni a törzsadataidat: <Törzsadat lekérdezés Ügyfélkapuból>

Mi a különbség az adószámos és az adószám nélküli ingatlan bérbeadás között?

Mindkét esetben ugyanannyi adót kell fizetni, ugyanolyan nyilvántartásokat kell vezetni a bevételekről költségekről. Ugyanúgy kell adóbevallást készíteni az ingatlan bérbeadás jövedelméről.

A különbség annyi, hogy adószámos ingatlan bérbeadás esetén a bevételeidről számlát fogsz kiállítani.  Ha nincs adószámod, akkor a számla helyett egy számviteli bizonylatot kell adnod a bérlődnek. Ha nincs adószámod, akkor a nyomtatványboltban nem is tudsz számlatömböt vásárolni.

Van adószámod, de nem akarod használni

Ha már van adószámod, akkor azt kötelező használnod.

Ha nagyon-nagyon nem akarod az adószámodat használni, akkor megteheted azt, hogy visszaadod az adószámodat és a továbbiakban csak adóazonosító jellel adod ki a lakást.

Ennek szerintem nem sok értelme van. Egy számlát kiállítani kb. ugyanannyi macera, mint egy számviteli bizonylatot elkészíteni.

A lakáskiadás adózása nem annyira bonyolult, de a köré épült adminisztráció elég összetett. Azért, hogy hibátlanul tudd az ingatlan bérbeadást folytatni egész napos képzést szervezünk, amelynek részleteit a lenti linkre kattintva tudod megnézni:

<Lakáskiadás képzés> 

Jól fizető és problémamentes bérlőket kívánok!

Baráti üdvözlettel:

Keresztesné Molnár Anita
családi adótanácsadó
Vedd a kezedbe adóügyeidet!

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Kategória: Ingatlan Címke: , , , , , ,
6 comments on “Ingatlan bérbeadás adószám: kötelező vagy sem?
 1. Hortobágyi Mónika szerint:

  Kedves Anita,
  Először is köszönöm a hasznos cikkeket, gratulálok az oldaladhoz. 🙂
  Ha jól látom, akkor ha én KATA-s egyéni vállalkozó vagyok, akkor az ottani adószámommal adhatom ki a magánszemélyként tulajdonomban lévő lakást, számlát adva a bérleti díjról. Viszont a KATA hatályába nem vonható be az ingatlan bérbeadás -ha jól tudom-, tehát a lakáskiadásból származó jövedelem után SZJA-t fizetek magánszemélyként. Így van, vagy eltévedtem valahol?
  Nagyon köszönöm előre is a válaszodat!
  Üdv.: Hortobágyi Mónika

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Mónika!

   Köszönöm a gratulációt 🙂 Nem tévedtél el, teljesen jól gondolod. Egy adószámod van és kicsit tudathasadásos állapotként megélve a dolgot egyrészt KATA-s egyéni vállalkozó vagy, másrészt adószámos lakáskiadó magánszemély.

 2. Eszter szerint:

  Kedves Anita!
  NAV tájékoztatás:
  A kisadózó vállalkozás és az ingatlan bérbeadás
  2013.02.26.
  “Egyéni vállalkozók esetében az ingatlan bérbeadás magánszemélyként is végezhető, amennyiben erre irányuló
  szándékot az adóhatósághoz bejelentik. Esetükben a magánszemélyként végzett bérbeadás nem kizáró ok az
  adózási mód választásakor, ha a választás évében a bérbeadásból származó bevételt már magánszemélyként,
  az önálló tevékenység rendelkezései szerint veszik figyelembe.”
  E szerint, ha az egyéb (pl. cipész) tevékenységet folytató egyéni vállalkozó a bérbeadási tevékenység megkezdése előtt vagy, ha a bérbeadási tevékenységet már megelőzően is folytatta magánszemélyként az egyéni vállalkozóvá váláskor bejelenti, hogy a bérbeadási tevékenységet nem bejegyzett egyéni vállalkozóként kívánja folytatni, akkor nem kell számlát sem kiállítani, elegendő a számviteli bizonylat? Vagy ez csak a katásokra vonatkozik?
  Üdvözlettel: Eszter

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Eszter!

   Húha, kicsit összekevertél néhány dolgot. Amit idéztél, az a tevékenység bejelentésére vonatkozik. Aki egyéni vállalkozó és van adószáma az az ingatlan bérbeadást is az adószáma alatt fogja folytatni, mint adószámos magánszemély és számlát esetleg nyugtát ad a bérlőinek. Ez a KATA-tól teljesen független dolog.

 3. Zsolt szerint:

  Kedves Anita!
  A fentiek szerint ha a bérlő nem kér számlát, akkor is ki kell állítanom.
  Megtehetem, hogy csak fél- vagy negyedévente állítok ki számlát?
  (A bérlő havonta fizeti a bérleti díjat.)
  Üdvözlettel,
  Zsolt

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Zsolt!
   A számlát mindig a pénzmozgáshoz kell igazítani. Ha a bérlő havonta fizet, akkor a számlát is havonta kell megírni a bérleti díjról.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*