SZJA bevallás száma, adóbevallás nyomtatvány neve

SZJA bevallás száma

A söralátét adóbevallások korát éljük 😀 Az adóbevallás elkészítése (állítólag) roppant egyszerű, már csak azt kellene megtudnod, hogy hanyas nyomtatványt tölts le a NAV oldaláról, mi az SZJA bevallás száma. Mi az SZJA bevallás száma? Milyen jelű nyomtatványt keress a NAV oldalán? Ebből a cikkből megtudhatod!

A NAV több száz fajta nyomtatvánnyal dolgozik és ebben a nyomtatvány dzsungelben egy aprócska porszem az SZJA bevallás. Minden nyomtatványnak van egy egyedi kódja, száma, ritkán rövid neve. A számozásban egy kis logikát is felfedezhetünk, ami alapján eldönthetjük, hogy melyik év nyomtatványáról van szó.

Az adóbevallások, nyomtatványok felépítése évről-évre változik, alkalmazkodva az adótörvényekhez.  Így minden évben másik sorszámú nyomtatványt kell kitöltenünk.

SZJA bevallás száma

A személyi jövedelemadó bevallások száma éveken keresztül 53-ra végződött. Elé kerül két karakter, ami az évet jelöli. Mutatok példát:

  • 2015-ben szerzett jövedelmeidet a 1553-as adóbevallási nyomtatványon kell bevallani. Ennek a beadási határideje 2016. május 20. volt.
  • A 2014-ben szerzett jövedelmeidet a 1453-as adóbevallási nyomtatványon kell bevallani stb. Ennek a beadási határideje 2015. május 20 volt.
  • stb. stb. stb. így ment ez éveken keresztül.

Tehát fontos, hogy nem a beadás éve számít, hanem a jövedelem megszerzésének az éve.

Ezt a csodálatos logikát a NAV 2016-tól mellőzi. Ettől az évtől kezdve ugyanis az adóbevallási nyomtatványt átkeresztelték.

Az SZJA bevallás száma nem 1653, hanem 16SZJA lett. Ha a NAV oldaláról szeretnéd letölteni az adóbevallási nyomtatványt, akkor extrém kihívással kell szembenézned, mert hol 1653, hol pedig 16SZJA-t kell keresned 😀 Ha szeretnél egyedül megbirkózni az adóbevallásod elkészítésével (és már van ÁNYK a gépeden), akkor a 1653 azaz 16SZJA nyomtatványt erről az oldalról tudod letölteni: 16SZJA (1653) bevallás letöltése

További hasznos információk számodra:

 

Baráti üdvözlettel:

Keresztesné Molnár Anita
családi adótanácsadó
Vedd a kezedbe adóügyeidet!

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Kategória: Adóbevallás, ügyintézés Címke: , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*