Súlyos fogyatékosság adókedvezménye több betegség esetén

Súlyos fogyatékosság adókedvezménye több betegség esetén

A betegségekre járó adókedvezmény, súlyos fogyatékosság utáni kedvezmény témájában az egyik leggyakrabban felmerülő kérdés, hogy több betegség esetén többszörösen igénybe vehető-e az adókedvezmény? Mennyi adókedvezmény jár  a betegségek után?

A TudatosAdozo.hu oldalon és társoldalunkon az adokedvezményekneked.hu-n sokat foglalkoztunk már a különböző betegségek után járó adókedvezményekkel.

Újra és újra visszatérő kérdés, hogy több adókedvezményre jogosító betegség fennállása esetén többszörösen jár-e az adókedvezmény? A válaszunk röviden: NEM.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény 40. § rendelkezik a betegségek után járó adókedvezményekről. Ez az adókedvezmény úgynevezett személyi kedvezmény. Ez azt jelenti, hogy ha valakinek van olyan betegsége, amely alapján ő jogosult az adókedvezményre, akkor ő mint adóalany, mint személy jogosulttá válik. Az SZJA törvény nem vizsgálja azt, hogy hány betegség áll fönt. Ez az adókedvezmény vagy jár vagy nem jár. Tehát többszörös diagnózis esetén nincs mód az adókedvezmény többszörözésére.

Mennyi adókedvezmény jár betegség után?

A betegségekre járó adókedvezmény évről-évre változik. A havi adókedvezmény összege mindig az aktuális minimálbér 5%-a. Minimálbér alatt nem a szakmai garantált bérminimumot kell érteni, tehát a minimál-minimál bért, vagyis a kétféle minimálbér közül mindig az alacsonyabb összeget.

A súlyos fogyatékosság adókedvezménye 2017-ben: 127 500 Ft * 5% = 6 375 Ft, tehát havonta ennyivel több lehet a nettó fizetésed. Ez éves szinten 76 500 Ft!

Ha a betegségedet már évekkel ezelőtt diagnosztizálták, de csak most értesülsz az adókedvezményekről, akkor a korábbi évek adóbevallásait lehet korrigálni és vissza tudod igényelni az adót önellenőrzés benyújtásával. Jelenleg, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011 évekre lehet ezt megtenni. Határidő: 2017. december 31.

Az önellenőrzés elkészítésében tudok segíteni. Kattints erre a linkre <Adóbevallás önellenőrzése>

vagy az alábbi képre:

 

Baráti üdvözlettel:

Keresztesné Molnár Anita
családi adótanácsadó
Vedd a kezedbe adóügyeidet!

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Kategória: Nyugdíjasok, betegség Címke: , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*