Lakáseladás adómentesen: az 5 évet hogyan kell pontosan számolni?

kastély

Lakáseladás adómentesen: figyelj az 5 évre!

Azt nagyon sokan tudják, hogy 5 év után adómentes lesz a ház, lakás eladása. De hogyan kell pontosan számolni ezt az 5 évet? Most megmutatom neked konkrét példán keresztül is. Szerintem neked sem mindegy, hogy párszázezret bedobsz az államkasszába vagy kicsit odafigyelve adómentesen tudod eladni a lakásod…

(Ezt a cikket 2017.11.14-én frissítettük)

Az ingatlan eladás utáni adózás szabályai elég közismertek, de az ördög mindig a részletekben bújik meg! Ahhoz, hogy az 5 évet pontosan ki tudjuk számolni, tisztázni kell, hogy adózás szempontjából mikor szerezted, illetve adtad el a lakást. Nem szabad azt gondolnod, hogy a lakást akkor vetted, amikor a szerződést aláírtad. Sőt, még nem is akkor, amikor kifizetted.

Az adótörvények felülírják a józan ész logikáját, figyelj: a lakást akkor szerezted, amelyik napon az adásvételi szerződést a földhivatalhoz beadtátok! Ajándékozás esetén szintén a földhivatalhoz való beadás dátuma számít. Öröklés esetén pedig az örökhagyó halálának a napja.

Ráadásul nem napra pontosan kell számolni, hanem csak az évet kell meghatározni. Gyakorlatilag mindegy, hogy mondjuk 2013. februárban vagy szeptemberében vetted a lakást (pontosabban akkor adtad be az adásvételi szerződést a földhivatalba), mindenképpen 2013-as lesz a lakásvásárlásod.

Az ingatlan értékesítés dátumát ugyanígy kell meghatározni.http://tudatosadozo.hu/rossz-berlo/

Adómentes lakáseladáshoz az 5 év számítása

Kovács Brünhilda 2012-ben megtalálta álmai otthonát. December 18-án aláírta az adásvételi szerződést, majd a költözés és a nagy karácsonyi készülődés miatt csak január 7-én jutott el a földhivatalba. 2017-ben szerelembe esett a Szőke Herceggel, így eladta a lakását. 2017. december 19-én nyugodt lélekkel aláírja a lakása eladásáról szóló szerződést, hiszen gondosan kiszámolta: 5 évig és még 2 napig volt az övé a lakás, így biztosan adómentes lesz. Boldog mindenki. A földhivatalhoz még aznap benyúják az iratokat.

Te már tudod, hogy mekkorát tévedett… Nézzük csak:
Szerzés: 2013
Eladás: 2017
A tulajdonában volt: 4 évig
Kopp.

De itt még nincs vége! Nézzük csak meg pontosan, mit mond az Szja-törvény ( a 62. §-t keresd):

(4)Az ingatlan, ingatlanra vonatkozó vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem, ha az átruházás a megszerzés évében vagy az azt követő öt évben történik, az (1)–(3) bekezdés szerint kiszámított összeg (e § alkalmazásában: számított összeg)

1. 100 százaléka a megszerzés évében és az azt követő évben,
2. 90 százaléka a megszerzés évét követő második évben,
3. 60 százaléka a megszerzés évét követő harmadik évben,
4. 30 százaléka a megszerzés évét követő negyedik évben,
5. 0 százaléka a megszerzés évét követő ötödik és további évben.

A fenti példára vetítve lássuk mit jelent a törvény szövege:

a megszerzés éve: 2013
a megszerzés évét követő év: 2014
a megszerzés évét követő második év: 2015
a megszerzés évét követő harmadik év: 2016
a megszerzés évét követő negyedik év: 2017
A megszerzés évét követő ötödik év 2018,  tehát ha csak 2018-ban vagy azt követő években adta volna el, akkor tutira adómentes.

A fizetendő adó kiszámolásához még pár infóra azért szükség van, de annyi már biztos, hogy az adómentességhez szükséges 5 év nincs meg 🙁

(Adómentes lehet ez a lakáseladás például abban az esetben, ha kevesebbért adta el, mint amennyiért vette)

Az eladó és a vevő érdeke

Bizony a kettő ütközik. A vevő érdeke, hogy minél hamarabb a nevére kerüljön a lakás, míg az eladó oldaláról fontos lehet egy kis késedelem. Ha a fenti példát folytatjuk, Brünhildának optimális lett volna, ha nem december 19-én adják be az iratokat, hanem két héttel később januárban. Ez bizony párszáz ezer Ft-jába is kerülhet!

De te már biztosan nem jársz így! Üdv a Tudatos Adózók táborában 🙂
en11Baráti üdvözlettel: Keresztesné Molnár Anita

családi adótanácsadó

További friss infókért itt regisztrálj!redo-97610_150 (1)<!–

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Kategória: Ingatlan Címke: , , , , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*