Használt holmik eladása és az adózás: útmutató egyszerűen, példákkal

turkálóKinőtt gyerekruhák, játékok, nem használt konyhai cuccok, olvasatlan könyvek, régi mobiltelefon, tévé, kihízott holmik vagy megunt bútorok? Olyan jó megszabadulni tőlük. Arról nem is beszélve, hogy egy kis plusz pénzt is szerezhetünk 🙂 A használt holmijaidtól megszabadulhatsz egy bizományin keresztül, eladhatod a szomszédasszonynak, de az internetet is segítségül hívhatod: számtalan portálon van lehetőséged meghirdetni a megunt cuccaidat: Jófogás,  Facebook csoportok, apróhirdető oldalak. A használt gyerekruha eladására pedig számtalan bababörzét szerveznek vagy egyszerűen egy turkálóba is beadhatod.

Naná, hogy erről is az adózás jut az eszembe 🙂

Erről bizony nem szabad elfelejtkezni, hiszen bevételed, jövedelmed keletkezik. A neten fel-felröppennek rémhírek horrorisztikus bírságokról. Most röviden összefoglalom Neked a lényeget.
Fontos a bevétel és a jövedelem közötti különbség elhatárolása. Bevétel az a pénz, amit kapsz. Jövedelem pedig a kiadások levonása után megmaradó pénz. Ez után kell majd adót fizetni. Mielőtt teljesen rosszul lennél, olvass tovább!

Adózás használt holmik eladása után

Katt ide!
Lássuk csak:
Fő szabály: nem kell adót fizetni és nem kell az adóbevallásban sem beírni, ha a bevételed nem éri el a 600 ezer Ft-ot. Ezt egy teljes évre kell nézni minden ingó értékesítést beleszámítva, nem pedig alkalmanként.

Példa: kétszer tartasz garázsvásárt, és alkalmanként 250 ezer Ft a bevételed (bútorokat is árulsz 🙂 ), akkor nem kell bevallanod, leadóznod semmit. Ha emellett még a neten keresztül is eladsz 120 ezer Ft értékű holmit, akkor már átléped az értékhatárt!

ha a jövedelem nem éri el a 200 ezer Ft-ot, akkor szintén nem kell adót fizetni.

Példa: eladod a lakásod teljes bútorzatát 1 500 000 Ft-ért. A bútorokat egykor 1 400 000 Ft-ért vásároltad, a számlák megvannak róla. Ebben az esetben a jövedelem csak 100 000 Ft, ezután nem kell adózni.

a jövedelem eléri a 200 ezer Ft-ot. Ez egy kicsit összetettebb, de azért nem annyira bonyolult. Ekkor pedig csak a 200 ezer Ft feletti rész után kell adózni, az adókulcs 15 % 2016-tól.

Példa: eladod a csodaszép étkező garnitúrádat 850 000 Ft-ért. Egykor 260 000 Ft-ért vetted, a számla megvan róla. A jövedelem ebben az esetben: 850 000 – 260 000 Ft= 590 000 Ft, ennek a 200 ezer feletti része 390 ezer Ft, aminek a 15 %-a lesz a személyi jövedelemadó: 58 500 Ft.

Más a helyzet, ha a vásárláskor kapott számla, nyugta már nincs meg. Ilyenkor az eladási ár (a bevétel) 25 %-a tekintendő jövedelemnek és ezt kell a fentiek szerint megnézned: meghaladja-e a 200 ezer Ft-ot.

Nagyon fontos megjegyezni, hogy a fentiek csak a saját megunt holmijaink alkalomszerű értékesítésére igazak! Ezt az szja-törvény ingóság értékesítésnek hívja. Ha valaki pl. mások használt holmijait megvásárolja és továbbértékesíti, vagy kézműves termékeket állít elő, az már gazdasági tevékenységnek minősül és más adózási szabályok vonatkoznak rá.

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Kategória: Adóbevallás, ügyintézés, Egyéb jövedelem Címke: , , , , ,
10 comments on “Használt holmik eladása és az adózás: útmutató egyszerűen, példákkal
 1. Murvai Brigi szerint:

  Kedves Anita!

  Én azt szeretném kérdezni, hogyha valakinek van rendes munkája, adózik is utána (cégnél), de alkalmanként ad el cuccokat, használtakat vagy saját készítésű dolgokat (pl. jofogas.hu), de pl. a használt cuccokról nincs számla, viszont egyértelműen a vásárolt ár alatt van eladva, annak is fizetnie kell adót utána? Az adóbevallási kötelezettség ezekre hogyan vonatkozik?
  Köszönettel: Murvai Brigitta

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Brigi!
   Ha éves szinten nem éri el a használt holmik eladásából befolyó bevételed a 600 ezer Ft-ot, akkor nem kell bevallani semmit!

 2. Kiss Piroska szerint:

  Kedves Anita!
  Köszönöm ezt a rendkívül informatív összefoglalót.
  Az lenne még a kérdésem, hogy ha valakinek nincs másból adóköteles jövedelme, és ebből sem éri el az adóköteles mértéket, akkor kell-e azért adóbevallást beadnia? (Nincs munkája, a 7110 forintot rendesen fizeti maga után, tényleg saját holmiktól próbál megszabadulni több-kevesebb sikerrel.) Ellenőrzéskor hogyan igazolja, hogy mekkora forgalma volt? (Füzetben házi nyilvántartás van, az elég?)
  Válaszát előre is köszönöm.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Piroska!
   Ebben az esetben nem kell adóbevallást beadni az idén a NAV-hoz 🙂
   A házilag vezetett kockás füzet tökéletes lesz.

 3. Molnár Istvánné szerint:

  Köszönettel a nagyon sokunkat érintő információkért.

 4. Tokaji Diána szerint:

  Köszönöm! Nagyon hasznos információ volt számomra. Különösen értékeltem a blog végén írt ” fontos információ” bekezdésben leírtakat, mely fogalmak tartalmának tisztázásával foglalkozva egyértelművé, közérthetővé tette mire is vonatkozik a rendelet, így a félreértésből adódó kellemetlenség elkerülhető.

 5. cato szerint:

  Hasznos infok, köszönjük.
  Mi a helyzet használt kocsi eladása esetén?

  Üdv,

  Cato

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Szia!
   A kocsi ugyanúgy használt holmi, vonatkoznak a fent leírtak.
   Viszonylag ritka eset, ha drágábban tudod eladni a kocsit, mint ahogy vetted 🙂

 6. Vörös -Nagy Beáta szerint:

  Kedves Anita!
  Bababörzén árulnám Saját kijött gyerekruháinkat,játékainkat.Ilyenkor nincs semmi bizonylatadási kötelezettség,ugye?
  Köszönöm a válaszát.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Dehogynem! Erről egy külön cikket fogok írni, mert sokan kérdeztétek. Érdemes figyelni a blogot ill. feliratkozni a hírlevélre: hírlevél

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*