Erzsébet utalvány nyugdíjasoknak: 2018-ban is adómentes!

Erzsébet-utalvány nyugdíjasoknak

Erzsébet-utalvány nyugdíjasoknak

A kormány 2017. karácsonyára is küldte a nyugdíjasoknak a 10 000 Ft értékű Erzsébet-utalványt. Gyakran felmerülő kérdés, hogy ezután kell-e adót fizetni? Az Erzsébet-utalvány formájában kapott juttatást az adóbevallásban fel kell-e tüntetni? Továbbá mit tegyen az a nyugdíjas, akinek jár ugyan az Erzsébet-utalvány, de nem kapta meg? Összefoglaló, tudnivalók: Erzsébet-utalvány nyugdíjasoknak.

“A Kormány elkötelezett, hogy az idősebb nemzedék és a nyugellátásban részesülők is megbecsülést kapjanak, hiszen évtizedeken át azért dolgoztak, hogy az ország talpra álljon és gyarapodjon.”

Ez a gyönyörűséges gondolat nem az én fejemből pattant ki, hanem szó szerint idéztem abból a rendeletből, ami a nyugdíjasok számára juttatandó Erzsébet utalványról szól. A rendelet alapján brutális összegű, egyszeri juttatást kapnak a nyugdíjasok egy 10 000 Ft értékű Étkezési Erzsébet-utalvány formájában.  Az Erzsébet-utalványt 2018. december 31-ig lehet felhasználni, utána érvényét veszíti.

Minden nyugdíjas kap Erzsébet-utalványt?

A 10 000 Ft értékű Étkezési Erzsébet-utalványt, azok kapják, akik 2017. novemberében vagy decemberében öregségi nyugdíjat kapnak, illetve további 24 ellátás esetén jár ez a juttatás. A leggyakoribbak: özvegyi nyugdíj, árvaellátás, korhatár előtti ellátás, rokkantsági járadék, vakok személyi járadéka, fogyatékossági támogatás. A teljes listát a cikk végén találod meg. Azok, akiknek szünetel az ellátás folyósítása november-december hónap folyamán, azok sajnos nem jogosultak az Erzsébet utalványra.

Mikor és hogyan jár az Étkezési Erzsébet-utalvány nyugdíjasoknak?

A nyugdíjasok számára az Étkezési Erzsébet-utalványt postán küldik ki december folyamán. A posta túlterheltsége miatt késhet a kézbesítés és sokan csak 2018. januárjában kapják meg az utalványokat.

Mit tegyen az a nyugdíjas, aki nem kapta meg az utalványt?

Ha valaki nem tudja átvenni (vagy nem kapta meg, régi címre küldték stb.) akkor újra lehet kérni az ismételt kiküldést. Az ismételt kiküldést kérelem formájában kell benyújtani a nyugdíjfolyósító igazgatósághoz.

Ennek határideje 2018. február 28. Aki nem intézi eddig az időpontig a kérelmet az sajnos elveszíti ezt a juttatást, mivel ez a határidő jogvesztő.

Aki nem kapta meg reklamációval fordulhat a Nyugdíjfolyósító Intézethez:

  • telefonon: 06 80-204-884-es zöld számon vagy
  • az alábbi email címen: nyufig@onyf.hu.
  • ha levélben kéred, akkor erre a címre kell küldeni: Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóság 1820 Budapest.

Az át nem vett utalványokat ismételten postai úton fogják kiküldeni, tehát a Nyugdíjfolyósító Intézetnél történő személyes átvételre nincs lehetőség.

Kell-e adózni a nyugdíjasok Étkezési Erzsébet utalványa után?

Jó  hír, hogy ez után a 10 000 Ft értékű Erzsébet utalvány után nem kell adót fizetni és természetesen az adóbevallásban sem kell feltüntetni. Ez független az utalvány tényleges átvételének időpontjától, tehát adómentes azoknak is akik 2017-ben már megkapták és azoknak a nyugdíjasoknak is, akik csak 2018. januárjában vagy a későbbiek folyamán jutnak hozzá az utalványukhoz.

További részletkérdésekre a nyugdíjfolyósító oldalán egy nagyon részletes tájékoztató leírást olvashatsz: Étkezési Erzsébet utalvány nyugdíjasoknak

Pontosan kik jogosultak az egyszeri Erzsébet-utalványra?

Ha több ellátásban is részesülsz, akkor is csak egyszeresen jár ez a 10 000 Ft-os Étkezési Erzsébet utalvány.

1. öregségi nyugdíjat,
2. özvegyi nyugdíjat,
3. szülői nyugdíjat,
4. árvaellátást,
5. baleseti hozzátartozói nyugellátást,
6. mezőgazdasági szövetkezeti öregségi, munkaképtelenségi, özvegyi járadékot,
7. mezőgazdasági szakszövetkezeti tagok növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi, özvegyi járadékát,
8. korhatár előtti ellátást,
9. szolgálati járandóságot,
10. átmeneti bányászjáradékot,
11. táncművészeti életjáradékot,
12. rokkantsági ellátást,
13. rehabilitációs ellátást,
14. baleseti járadékot,
15. rokkantsági járadékot,
16. bányászok egészségkárosodási járadékát,
17. fogyatékossági támogatást,
18. vakok személyi járadékát,
19. a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított ellátásokról szóló kormányrendelet alapján folyósított ellátást,
20. polgármesterek közszolgálati járadékát,
21. a honvédek jogállásáról szóló törvény szerinti kiegészítő rokkantsági támogatást,
22. a honvédek jogállásáról szóló törvény szerinti, valamint a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény szerinti kiegészítő hozzátartozói támogatást,
23. a honvédek jogállásáról szóló törvény szerinti árvák kiegészítő támogatását,
24. kormányrendelet alapján a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény 62. §-ában foglaltak szerint emelendő, az egyes személyes szabadságot korlátozó intézkedésekkel vagy semmissé nyilvánított elítéléssel összefüggésben járó emelést vagy
25. nemzeti helytállásért elnevezésű pótlékot folyósítanak.

en_piros

Baráti üdvözlettel: Keresztesné Molnár Anita családi adótanácsadó

De jó cikk! Meg is osztom az ismerőseimmel!narancs nyil

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Kategória: Nyugdíjasok, betegség Címke: , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*