Adóbevallás 2018: ezekre a határidőkre figyelj!

Adóbevallás 2018: határidők

Adóbevallás 2018: határidők

A személyi jövedelemadó bevallásokkal kapcsolatos határidők a jogszabályok szerint állandóak, de a munkanapok és a munkaszüneti napok változásai miatt az adóbevallás 2018. évi határidejei is módosulnak kissé.

Adóbevallás 2018

A 2017. évi jövedelmeink bevallásával kapcsolatos határidők az alábbiak szerint alakulnak 2018-ban:

 • önadózók számára a munkáltatói igazolások kiadásának határideje törvény szerint 2018. január 31. Mivel ez szerda, munkanapra esik, így  tényleg eddig kell átadják a dolgozók részére a jövedelemigazolásokat.
 • az adókedvezményre jogosító igazolásokat jogszabály alapján 2018. február 15-ig kell kiadnia az egészségpénztáraknak, nyugdíjpénztáraknak, pénzintézeteknek.
 • a 2017-es jövedelmekről szóló adóbevallás 2018 évi beadási határideje jogszabály szerint május 20., ez  vasárnapra esik, ráadásul hétfőn Pünkösd lesz, a határidő így meghosszabbodik 2 nappal és módosul 2018. május 22-re.

Legnagyobb tévhit az adóbevallás határidőről

http://tudatosadozo.hu/szolgaltatasok/online-adobevallas/

Bízd szakemberre az adóbevallásod elkészítését!

Az adóbevallás, szja bevallás határideje valóban május 20. (2018-ban május 22.) de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne hamarabb is beküldeni! Amint megérkezik az összes igazolásod, már szaladhatsz is a könyvelődhöz, adótanácsadóhoz az anyagoddal, ne hagyd az utolsó pillanatra!

TIPP: így még olcsóbban is megúszhatod! A könyvelők májusban drágábban dolgoznak, észre vetted már? 😉

Ez nálunk is így van, itt nézheted meg az adóbevallás készítés árakat, s akár otthonról intézheted is a bevallás megrendelését: adóbevallás online

Adóbevallás 2018: ezek a változások!

Fontos változás! Eltörölték az idei évtől, hogy a munkahelyed készíthesse el helyetted az adóbevallásod. Ezt hivatalosan munkáltatói adómegállapításnak hívták.

Adóbevallás lehetőségek 2018-tól:

Hogyan adható be az adóbevallás? Adóbevallási módok 2018-ban.

 1. NAV-adóbevallás tervezet:
  A NAV a rendelkezésére álló adatok alapján készít egy tervezetet, amit Neked kell átnézni, átszámolni és jóváhagyni. Ha nem hagyod jóvá, 2018. május 22-én akkor is adóbevallássá minősül át!
  Tehát Neked kell a megfelelő adózási ismeretek birtokában lenni, a TE FELELŐSSÉGED, HOGY MINDEN ADAT HELYESEN SZEREPELJEN  AZ ADÓBEVALLÁSODBAN!

  Az adókedvezmények közül csak annyi lesz benne a tervezetben, amennyit év közben igénybe is vettél! Lehet, hogy annál több jár Neked!
  Ráadásul rengeteg adat nem áll a NAV rendelkezésére! Nézzünk pár példát:

  • eladtad az ingatlanod: a bevételről, a jövedelemről (jelenleg) senki nem ad adatot az adásvételkor
  • kiadó lakásod van: akár bérbe adod, akár szálláshelyként üzemelteted a lakást, nincs semmiféle beszámolási kötelezettséged év közben. Honnan szedne számadatokat a NAV az adóbevallásodhoz?
  • kisbabát vártok és év közben nem akarod igénybe venni: a terhesség 91. napját az orvos nem jelenti be a NAV-hoz tudtommal….
  • családi kedvezményedet megosztod a pároddal: honnan tudnák, hogy ti milyen arányban akartok osztozni az adókedvezményen? Főleg, ha év közben nem is veszitek mindet igénybe!
  • leérettségizik a gyereked: ha középiskolában tanul továbbra is, akkor jár utána a családi adókedvezmény, ha egyetemre megy, akkor nem. A NAV nem tudja, hogy a Te gyereked hol tanul tovább!
  • vagy kimarad a suliból év közben a kölök: ez bármelyik hónapban történhet, onnantól nem jár rá a családi adókedvezmény
  • több munkahelyed volt: az egyiknél kérted az adókedvezményt, a másiknál nem. Szép történet ez is, az adóbevallásban Te (vagy könyvelő) tudja egyenesbe hozni
  • tartós beteg leszel: a súlyos fogyatékosságra való jogosultságodról honnan szerez a NAV infót?
  • a brutál mértékű első házasok kedvezménye is megosztható: erről sem kap az adóhivatal infót
  • önálló tevékenységből van jövedelmed: ezek többségéről aztán végképp nem sok adat megy be év közben


 2. Önadózás:
  Az adóbevallásodat Te vagy egy könyvelő készíti el, a korábbi években ez volt a leggyakoribb mód, szerintem most is ez lesz a legnépszerűbb. A nyomtatvány neve: 17SZJA
  Választhatod, hogy azt adóbevallás tervezetet javítgatod kiegészítő sorokkal. Előző év tapasztalata, hogy ha valaki egyszer már meg tudta a saját adóbevallását csinálni, akkor most is egyszerűbb dolga lesz a 17SZJA-val, mint az adóbevallástervezettel.

Valóság: évről-évre egyre több és részletesebb adatot kell megadnunk. Például a családi kedvezményhez tavaly óta havi bontásban kell beírni a gyermekeink “minősítését”, eltartott vagy kedvezményezett eltartott-e.

A családoknak járó kedvezmény önálló fejezet lett a bevallásban, “Családi kedvezmény levezetése” címen fut.

Egy tippem mindenesetre van: ha megosztod a pároddal az adókedvezményt, zsebbevágó, hogy mindkettőtök adóbevallását ugyanaz készítse el! A járulékkedvezmény és ez a levezetés annyit bonyolított rajta, hogy nagyon észnél kell lenni!

en_piros

Baráti üdvözlettel: Keresztesné Molnár Anita családi adótanácsadó

De jó cikk! Meg is osztom az ismerőseimmel!narancs nyil

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Kategória: Adóbevallás, ügyintézés Címke: , , , , , , ,
10 comments on “Adóbevallás 2018: ezekre a határidőkre figyelj!
 1. Ági szerint:

  Üdv!
  Ha katás ev-nek volt egyéb jövedelme is, azonban ezt MAGÁNSZEMÉLYKÉNT szerezte (részvények utáni osztalék), akkor az ő szja bevallási határideje február 25 (együtt a katával) vagy pedig május 20?
  Köszönöm szépen!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   A 17KATA és a 17SZJA bevallást is most február 26-ig kell beadni.

 2. Ritlinger Erika szerint:

  Kedves Anita!

  2017.11.06-án megszületett a kisfiam.A 6.hét óta 9-es kóddal,veszélyeztetett terhesként táppénzen voltam.Kérdésem az lenne,hogy a magzati adókedvezményt visszamenőleg igényelhetem,illetve november és december hónapra visszamenőleg a családi adókedvezményt is? Előre is köszönöm a segítséget!

  Erika

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Erika!

   A táppénzes időszakra is jár a családi kedvezmény. Az adóbevallásban visszamenőlegesen igénybe tudod venni. A baba születésének a hónapjában, azaz novemberben, már nem mint magzatra, hanem mint gyermekre jár az adókedvezmény. A november, decemberi családi kedvezményt is igénybe tudod venni az adóbevallásban ugyanúgy, mint a magzat után járót.

 3. Kelemen Szilvia szerint:

  Kedves Anikó!

  A tavalyi évben is már a NAV készítette el az adóbevallásomat, idén se szeretném másként. Ezt jeleznem kell valamilyen felületen a NAV-nak, vagy abszolút ún. “önkényesen elkészítik”?
  Egyetemistaként, diákmunkákból van csak jövedelmem a 2017-es évben.

  Válaszodat és segítségedet előre is köszönöm!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Zsuzsi!

   Automatikusan elkészítik az adóbevallás tervezetedet a tavalyi évhez hasonlóan.

 4. Hipeller Ildikó szerint:

  Tisztelt Anita !kardiológián dolgozok és sok orvosi igazolást adunk ki olvastam kiadott orvosi igazolásokról a NAV felé elektronikus úton jelentést kell küldeni az igazolás kiállítójának.Ez pontosan miatt jelent? főnővére vagyok az osztálynak és az orvosok munkáját segítve kérdezném ? Tisztelettel Ildikó

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Ildikó!
   A kiadott orvosi igazolásokról a NAV felé elektronikus úton jelentést kell küldeni az igazolás kiállítójának (nem a dokinak, hanem az intézménynek 🙂 ). Ennek határideje mindig a következő év január 31-e, a nyomtatvány neve pedig K51. Tehát a 2017-ben kiadott igazolásokról 2018. január 31-ig tesz jelentést az egészségügyi intézmény a 17K51-es nyomtatványon.

 5. Sárosdi Csilla szerint:

  Szia!
  Adószámos magánszemélynek is februárban kell a bevallást megcsinálnia,vagy mivel csatolható a munkahelyivel ezért elég májusban is?Köszönöm szépen.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Csilla!
   Az összes jövedelmünket egy bevalláson kell bevallani! Az adószámos magánszemélyek is magánszemélyek :)), rájuk is a május 20-i határidő vonatkozik, 2018-ban május 22.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*