Személyi jövedelemadó változások 2018-ban

Ez a terve a kormánynak: személyi jövedelemadó változások 2018-ban

A munkavállalókra, lakáskiadókra vonatkozóan, hogyan változnak az aódtörvények 2018-tól? A költségvetési tervezet közel 400 oldal, de a magánszemélyekre nagyon kevés vonatkozik.  A Rád vonatkozó változásokat kibogarásztam és összegyűjtöttem most Neked egy csokorba!

Fontos, hogy ezek még csak tervek. 2018. január 1-ig még változhatnak. Lehet, hogy  még kedvezőbbek is lesznek 🙂

Emelkedik a lakhatási támogatás 2018-tól

A tervek szerint jelentősen emelkedik a munkáltatótól kapható adómentes lakhatási támogatás és jelentősen bővül azok köre, akik erre a támogatásra jogosultak lehetnek. 2017. január 1-től bevezetett mobilitási célú lakhatási támogatás népszerűségét tovább fogja emelni.

Nézzük sorban.

Adómentesen adható lakhatási támogatás mértéke

Jelentősen megemelkedik a mobilitási célú lakhatási támogatás adómentes határa. A támogatás mindig az aktuális minimálbérhez kell viszonyítani.

  • A munkaviszony első két évében a minimálbér 60%-a
  • A munkaviszony 3-4. évében a minimálbér 40%-a
  • Az ötödik évben a minimálbér 20%-a adható adómentesen.

Kik kaphatnak adómentes lakhatási támogatást a munkahelyüktől?

Adómentes lakhatási támogatást azok kaphatnak a munkahelyüktől, akik albérletben laknak és nincs és nem is volt a munkahelyük közelében saját lakásuk. A támogatás elszámolásához mindenképpen olyan lakást kell bérelned, ahol a tulajdonos legálisan adja ki a lakást.

2018-tól nemcsak azok a munkavállalók kaphatnak ilyen támogatást, akiknek határozatlan idejű a munkaviszonyuk, hanem a határozott szerződéssel foglalkoztatottak is kaphatják. Ráadásul ez nemcsak az újonnan létrejött munkaviszonyokra érvényes, hanem a már fennálló foglalkoztatásra is. Ilyen esetben a támogatás adómentességének szempontjából a foglalkoztatás első napjának 2018. január 1-ét lehet figyelembe venni.

Példa:

Ha Neked 2015 óta fennáll a munkaviszonyod, akkor nem 40%, hanem 60%-nyi támogatást kaphatsz.

2017-ben nem kaphatott ilyen mobilitási célú lakhatási támogatást, az aki a munkahelye közelében lakással rendelkezett. Ezt a szigorú feltételt jelentősen enyhítik 2018-tól. Adómentes támogatásban részesülhet az is, akinek a saját tulajdonú lakásán haszonélvezet van, vagy a tulajdoni hányada nem haladja meg az 50%-ot.

 

Szállásadás, fizető vendéglátás átalányadózás változása 2018-tól

A tételes átalányadózás egy rendkívül kedvező adózási mód, viszont szigorú feltételknek kell megfelelni, ha ezt szeretnéd választani. Hosszú évek óta feltétel, hogy a tételes átalányadózást azok a szállásadók választhatják, akik a szállásadói tevékenységet legfeljebb 1 saját tulajdonú lakásban vagy üdülőben végzik.  Olyan ingatlanra választható a tételes átalányadózás, ami a saját tulajdonod, vagy haszonélvezeti jogod van rá.

2018-tól jelentős enyhítés lesz, hogy legfeljebb három lakás vagy üdülő esetén választhatod majd ezt az adózási módot.

Ingatlan bérbeadás: 2018-tól eltörlik az EHO-t

Jelenleg az ingatlan bérbeadásból származó jövedelem után egészségügyi hozzájárulást is kell fizetni. Az EHO mértéke 14%. Az EHO-t csak akkor kell megfizetni, ha a bérbeadásból származó jövedelem (tehát nem a bevétel!) éves szinten az 1 millió forintot meghaladja. Az EHO felső határa 450 ezer forint.

2018-tól egyáltalán nem kell egészségügyi hozzájárulást fizetni az ingatlan bérbeadásából származó jövedelem után.

Ha magad fizeted a TB-det

Vannak akiknek nincs munkaviszonyuk, nem nyugdíjasok, nem nappali tagozaton tanulnak, nincsenek GYES-en, GYED-en vagyis semmilyen módon nem biztosítottak. Nekik saját maguknak kell rendezniük a TB-jüket, mert csak így lesz érvényes a TAJ kártyájuk. Ha Te is ebben a cipőben jársz, akkor havonta úgynevezett egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetned. Ennek az összege évről-évre emelkedik. Mértéke:

  • 2017-ben 7 110 Ft/hó (237 Ft/nap)
  • 2018-tól 7 320 Ft/hó (244 Ft/nap)

Figyelj!

A fenti változások egyenlőre tervek. Még egyáltalán nem biztos, hogy így is lesz. Ahhoz, hogy ezek a változások megtörténjenek a kormánynak el kell fogadnia a költségvetést. Ahhoz, hogy mindig naprakész legyél és tudd mi lesz Veled éredemes feliratkoznod a hírlevelünkre.

Katt ide: Kérem a naprakész, friss információkat!

Baráti üdvözlettel:

Keresztesné Molnár Anita
családi adótanácsadó
Vedd a kezedbe adóügyeidet!

De jó cikk! Meg is osztom az ismerőseimmel!narancs nyil

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Kategória: Adóbevallás, ügyintézés, Ingatlan, Szállásadóknak Címke: , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*