Orvosi igazolás betegség adókedvezményhez – Hogyan kérd?

Orvosi igazolás betegség adókedvezményhez

Honnan kérj orvosi igazolást betegség adókedvezményhez?

Nagyon sok betegség, súlyos fogyatékosság után jár adókedvezmény. Kár lenne veszni hagyni ezt a pénzt, hiszen éves szinten nem kis összegről van szó! Az adókedvezmény igényléséhez viszont nem elég az ambuláns lap, külön orvosi igazolást kell kérned róla.  Melyik rendelésen, milyen orvostól kérheted? Ezt foglatam össze ebben a cikkben!

Érdemes azzal kezdened, hogy leellenőrzöd, a te betegségedre jár-e adókedvezmény? Vedd elő az ambuláns lapjaidat és keresd meg rajta a megállapított betegséged kódját.  Ez az un. BNO-kód.

Utána nézd meg, hogy a te BNO-kódod benne van-e a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségek listájában, ezt itt tudod megnézni: Milyen betegségek után jár adókedvezmény? BNO-kód lista

Ha benne van, akkor indulhatsz az orvosi igazolás beszerzéséért.

Melyik orvos adja ki az igazolást a betegség után járó adókedvezményhez?

Az igazolást Neked kell kérni, automatikusan nem fogják kiadni. Az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevételére jogosító igazolást kiadhatja

 • szakambulancia vagy kórházi osztály szakorvosa
 • a jogosultságot megállapító orvosi dokumentáció (a leleteid, ambuláns lapok) alapján a háziorvosod is.

Az ügyfeleim tapasztalata alapján kétféle orvosi hozzáállás van ehhez a témához:

 1. Ha mázlid van, akkor a orvosod képben van ezzel a témával. Kiveszi a nyomtatványt a fiókjából, kitölti és odaadja.
 2. A dokid nem érti, mit akarsz tőle és közli, hogy ő nem könyvelő vagy adótanácsadó 🙁 Ha a kezelőorvosod mereven elzárkózik az igazolás kiadása elől, akkor a háziorvosoddal beszélj. Ha a háziorvos ilyen fafejű, akkor a szakorvosodnál próbálkozz.

Ha a dokinak nincs nyomtatványa, akkor innen le tudod tölteni és felkészülten mehetsz a rendelőbe, ezt minden orvos értékelni fogja 🙂  Katt ide: orvosi_igazolas_sulyos_fogyatekossag_adokedvezmenyhez

Letöltheted a NAV oldaláról is, a 2018. évre vonatkozó személyi kedvezmény nyilatkozatot keresd ezen az oldalon: NAV

Amire viszont nagyon figyelj: a doki nem felel (pedig kellene!) azért, hogy a Te betegségedre jár-e egyáltalán adókedvezmény. Ennek Neked kell utánajárni. Néhány orvos ezt úgy fogja föl, hogy ő leigazolja, hogy Neked van X betegséged. Hogy ezután jár-e az adókedvezmény, azt ő nem feltétlenül tudja, vagy nem igazán érdekli.

Csak érdekességként jegyzem meg, hogy a kiadott orvosi igazolásokról a NAV felé elektronikus úton jelentést kell küldeni az igazolás kiállítójának. Ennek határideje mindig a következő év január 31-e, a nyomtatvány neve pedig K51. Tehát a 2017-ben kiadott igazolásokról 2018. január 31-ig tesz jelentést az egészségügyi intézmény a 17K51-es nyomtatványon. Ezzel a résszel neked semmi tennivalód nincs, nyugi 🙂

Az adókedvezmény igénybevétele a Te felelősséged! Ezért javasoltam a cikk elején, hogy kezdj a BNO-kódok bogarászásával.

Meddig érvényes a betegség adókedvezményéhez kapott orvosi igazolás?

A rendszeres felülvizsgálatot igénylő betegségek esetén csak a következő vizsgálatig szokták kiadni az igazolást. Emiatt évente újat kell kérned. Ha a betegséged gyógyíthatatlan, és végleges állapotot igazolnak, akkor erre nincs szükség.

Mit kell csinálni ezzel az igazolással?

Gondosan meg kell őrizned 🙂

Nem kell a munkahelyen leadni, még akkor sem ha év közben igénybe veszed az adókedvezményt. Helyette egy “Adóelőleg-nyilatkozatot” kell kitölteni, amiben jelölöd, hogy kéred a súlyos fogyatékosság adókedvezmény figyelembe vételét a béred számításakor.

Ha önadózó vagy, vagyis az adóbevallásodat könyvelő vagy te magad készíted, akkor is csak őrizned kell az orvosi igazolást (ill. a könyvelőnek odaadni), nem kell a bevallással beküldened a NAV-hoz.
Ha a betegséged már évekkel ezelőtt diagnosztizálták, de csak most értesültél az adókedvezményről, akkor a korábbi évek adóbevallásait lehet önellenőrzéssel módosítani és vissza tudod igényelni az adót.

Jelenleg a 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011. évekre lehet ezt megtenni, határidő: 2017. december 31.

Az önellenőrzés elkészítésében tudok segíteni, keress meg emailben: iroda@tudatosadozo.hu vagy kattints az alábbi képre:

Jobbulást, jó egészséget kívánokNeked!en_piros
Keresztesné Molnár Anita
családi adótanácsadó, az ingatlantulajdonosok adótrénere

De jó cikk! Meg is osztom az ismerőseimmel!narancs nyil

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Kategória: Adóbevallás, ügyintézés, Nyugdíjasok, betegség Címke: , , ,
48 comments on “Orvosi igazolás betegség adókedvezményhez – Hogyan kérd?
 1. Takácsné Boczonádi Edina szerint:

  Kedves Anita.
  Érdeklődni szeretnék, hogy von willebrand betegségem van és alfa-thalassemia. erre jár e adókedvezmény? Sajnos nem igazán akarnak nekem eben segíteni. válaszát előre is köszönöm
  Edina

 2. Ábrahám szerint:

  Kedves Anita!
  Szeretném megtudni, hogy a betegség miatt az SZJA-ból levonható összeget le lehet-e vonni tőzsdézésből származó nyereség után fizetendő SZJA-ból is, vagy csak munkaviszonyból származó SZJA után jár a kedvezmény. Ha van munkaviszonyból származó SZJA-m, és nem abból szeretném levonni a kedvezményt, megtehetem-e, hogy a tőzsdézés miatt fizetendő SZJA-ból vonom le.
  A választ előre is köszönöm.
  Üdvözlettel:
  Ábrahám

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Ábrahám!

   A tőzsdei nyereség elkülönülten adózó jövedelemnek számít, abból sajnos nem lehet igénybe venni a betegség utáni SZJA kedvezményt.
   Ha a munkahelyeden nem szeretnéd, hogy tudjanak a betegségedről, akkor az adókedvezményt az adóbevallásodba is beállíthatod. Ebben az esetben a beadást követő 30 napra fogja kiutalni a NAV az adókedvezményedet.

 3. Bencze Andrea szerint:

  Kedves Anita!
  Köszönöm, hogy ezt a hasznos oldalt létrehozta.
  Arra vonatkozóan szeretnék segítséget kérni, hogy utazási kedvezmény igénybevételéhez (MÁK állítja ki a Hatósági Bizonyítványt) a súlyosan fogyatékos személynél (nem gyermek), milyen BNO kódok alapján állapítják meg a jogosultságot? Az 1998. évi XXVI. törvény szerint keresendő. Sajnos, már 2 napja ezt keresem, hasztalan.
  Csak az kaphatja, aki fogyatékossági támogatásban részesül?
  Válaszát előre is köszönöm.
  Üdvözlettel: Bencze Andrea

 4. Szórágyné D. Gabriella szerint:

  Üdvözletem!
  Érdeklődni szeretnék hogy pajzsmirigy alulműködésem volt de gyógyszert szedek rá
  folyamatosan és ellenőrzésre is járok.Probléma nincs szerencsére! Ilyen esetben is jár adókedvezmény?
  Válaszát előre is köszönöm!!!

 5. Vass Renáta szerint:

  Kedves Anita!

  Abban az esetben is vissza lehet igényelni visszamenőleg akár 2012-ig, hogy ha a betegség nem véglegesített és évente újítani kellett?
  Válaszát előre is köszönöm.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Renáta!

   Ha folyamatosan megvannak az orvosi igazolások, akkor 2011-ig visszamenőlegesen lehet kérni az adóvisszatérítést.

 6. Eve szerint:

  Üdvözlöm!
  Ha ez év végéig szeretném beadni az öt éves adóvisszaigénylésemet, akkor miért nem számítják bele a 2016. évet?

  Köszönettel

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Eve!
   A magyarázat roppant egyszerű, ezt a cikket még az adóbevallási határidő előtt írtam, amikor is 2016-ra vonatkozóan még nem önellenőrzésben, hanem normál adóbevallásban gondolkodtam. Nagyon szemfüles vagy, hogy kiszúrtad 🙂 most beleírtam a 2016-ot is.

 7. Kati szerint:

  Üdvözlöm!
  A kérdésem az lenne, hogy az egyéb feltételek megfelelése mellett, milyen mértékű bejelentett munkaviszony meglétekor érvényesíthető a kedvezmény?
  Válaszát előre is köszönöm.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Kati!
   Az adókedvezmény részmunkaidősöknek is jár, nincs napi munkaórához kötve az igénybevétel.

 8. kalász jános szerint:

  Nekem 1994-ben volt gerinctörésem de a zárójelentésen nincs kód mert akkor még nem használták ,mit tegyek?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves János!

   Ebben a kezelőorvosod vagy háziorvosod fog tudni segíteni.

 9. Gizella szerint:

  Üdvzölöm. Az èn fiam tartosan beteg. Kirmelt családit meg közgyögyót is kapok után. A párom veszi igènybe a csaladi kedvezmèny a munka helyen. De mivel èn is munkahely álltdl kappom a gyedet, akkor mindegy hogy ki veszi igènybe? Vagy egyeáltalán jár -e ez a kedvezmèny.?

 10. Juhász Katalin szerint:

  Kedves Anita!

  Megkaptam pár éve a betegségem után járó adókedvezményre jogosító dokumentumot a háziorvosomtól, az is rá van írva, hogy végleges. Az adóbevallásom tervezetéből látom, hogy a kedvezményemhez hozzájáruló szervezet a háziorvosom betéti társasága. A háziorvosom 2016. dec. 31-gyel nyugdíjba vonult. Kell-e most tennem valamit hogy a 2017-es bevallásom is majd rendben lehessen? Válaszát előre is köszönöm!
  Tisztelettel: Katalin

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Katalin!
   Szerintem ezek között nincs összefüggés 🙂

 11. kecskes ilona szerint:

  Kedves Anita szeretnék érdeklődni hogy a BNO kód F2380 ez fen áll már 10 éve ere igényelhetem,mert a betegség kódok között szerepel F 238 de az én papiromon van egy nulla a kod után válaszát köszönöm.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Semmi gond ezzel: F2380=F238

  • Rumi Tímea szerint:

   Kedves Anita!
   Most értesültem erről az adókedvezményről. 2008 óta vagyok beteg, szerepel a BNO kód-om a listában. Szeretném igénybe venni. Az adóbevallásban hol kell szerepeltetni? Az lenne még a kérdésem, ha most megigénylem, akkor nem leszek leszázalékolva? Továbbra is dolgozhatok. Köszönöm.

   • Keresztesné Molnár Anita szerint:

    Kedves Timi!

    A mostani adóbevallásban csak 2016-ra vonatkozó adókedvezményt tudod igénybe venni. A korábbi évekre korrigálni kell minden évben külön-külön az adóbevallást, ezt hivatalosan önellenőrzésnek hívják. Ennek az elkészítésére emailben tudsz árajánlatot kérni Tőlem: iroda@tudatosadozo.hu. A 2011-2015 közötti 5 évre lehet most önellenőrzést benyújtani és a visszaigényelhető adó összesen 285 300 Ft lehet.

    • Asztalos Attiláné szerint:

     Nagyon nagy segítség az ilyen információ, mert a dokinál még véletlenül sem említik meg, hogy esetleg nézzünk utána. Nekem is most derült ki, hogy amely betegséggel együtt élek már 2009-óta, az is szerepel a listán. Bár a betegségem végleges állapot, gyógyszerekkel teljes életet élhetek, dolgozhatok-így fel sem merült bennem, hogy erre létezik adókedvezmény is. Intézem az orvosi igazolást és visszamenőleg igénylem majd az adókedvezményt. Köszönet érte!

     • Keresztesné Molnár Anita szerint:

      Kedves Andrea!

      Örülök, hogy segíthettem 🙂

 12. Farkas István szerint:

  Sajnos súlyos tárgyi tévedéseket lehet itt olvasni.
  Mitrális prolapsus pl. igaz benne van a listában , DE az ebben a csoportban szereplő betegségekre van egy másik szükségesség is, AZ hogy a NYHA III-IV stádiumban legyenek, ezt pedig a kardiologus állapítja meg.

  “16. Veleszületett és szerzett szívbetegségben szenvedő a III-IV. NYHA funkcionális stádiumban”

  A laktóz intolerancia pedig a “13. Veleszületett enzimopátiák” között van.

 13. Dura Zsanett szerint:

  Kedves Keresztesné Molnár Anita,

  A héten laktóz intolleranciát állapított meg a szakorvos és kaptam adókedvezményhez szükséges igazolást is. A papíron ez szerepel: az adózó fogyatékossága: végleges, tehát nincs kezdő dátuma. Érdeklődni szeretnék, hogy ez esetben lehet 5 évre visszamenőleg igényelni adókedvezményt, vagy az orvosnak specifikálni kellett volna a betegség kezdetét ahhoz, hogy 5 évre visszamenőleg is érvényes legyen?

  válaszát előre is köszönöm!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Zsanett!
   Ha most állapították meg a diagnózist, akkor 2017. márciustól vagy jogosult a laktózintolerancia után adókedvezmény igénybe vételére.
   Évekre visszamenőleg csak azok vehetik igénybe, akiknél a diagnózis már régi, csak az orvosi igazolás friss.

   • Török László szerint:

    Üdvözlöm!
    Kiváncsi lennék erről mi a véleménye?
    Dr. Fodor Flórát a Synlab Budapest Diagnosztikai Központ vezető genetikusát kérdeztük meg:

    A CC genotípus 100%-os pozitív prediktív értéke a 12 év feletti egyénekre vonatkozik az alábbi cikk* alapján! Ezt a laktáz enzim alacsony aktivitásával (biokémiai méréssel), és nem a tünetekkel definiálták.

    Nyilvánvaló, hogy a (ún. csírasejtes) genetikai eltérés a fogamzás pillanatától jelen van, ezért a genetikai okra visszavezethető rendellenességek többsége születéstől kezdve fennáll.
    A kivételek közé tartozik azonban a felnőtt típusú laktózintolerancia, amely a fehér népességben átlagosan 5 és 10 év között kezd megnyilvánulni. A laktózérzékenységre mint “betegségre” tehát NEM mondható ki, hogy születés óta fennáll.

    Olyan szakirodalmat nem találtam, amely egy kisgyermekkorban CC genotípusúnak talált vizsgálati csoportot prospektíven követett volna, hogy meghatározzák, milyen életkorban jelennek meg a tünetek, netán a laktázaktivitást mérték volna. Így annál pontosabbat nem tudok mondani, mint hogy 12 éves korra valószínűleg minden esetben megnyilvánul a tejcukor-érzékenység.

    Az is tény, hogy adójóváírást csak felnőtt emberek tudnak kérni, tehát mindenféle korábbi vizsgálati lelet nélkül alaposan feltételezhető, hogy 5 évvel ezelőtt is és azóta folyamatosan fennáll az állapot.

    A pozitív hidrogénkilégzéses teszt önmagában, vagy TT vagy CT genotípus mellett nem jelenti feltétlenül azt, hogy – a C/T-13910 mutációtól eltérő – genetikai oka volna a gyenge tejcukorbontó képességnek, tehát nem állítható, hogy az korábban is fennállt.

    Felnőtt embernél, CC genotípus esetén tehát az alábbi irodalmi hivatkozást tudom javasolni abból a célból, hogy felhívják rá az igazolást kiállító orvos figyelmét.

    *A genetic test which can be used to diagnose adult-type hypolactasia in children H Rasinpera¨, E Savilahti, N S Enattah, M Kuokkanen, N To¨tterman, H Lindahl, I Ja¨rvela¨, K-L Kolho Gut 2004;53:1571–1576

    “The C/C-13910 genotype was associated with very low lactase activity (<10 U/g protein) in the majority of children tested at 8 years of age and in every child older than 12 years of age giving a specificity of 100% and sensitivity of 93% for the genetic test.“

    Egy másik szakértőt is megkérdeztünk, hogy genetikai szakvélemény és H2 kilégzési teszt eredmény alapján kiadná az igazolást úgy, hogy születésétől fennáll (vagy legalábbis 12 éves kora óta) és ő minden további nélkül kiállítaná saját betegének az igazolást.
    Tehát javaslatunk, hogy amennyiben CC genotípusú laktózérzékenységet állapítottak meg Önnél

    Hivatkozzon a fenti tanulmányra, amely 12 éves kor felett megnyilvánulónak írja le a laktózintoleranciát

    • Keresztesné Molnár Anita szerint:

     Kedves László!
     Semmilyen véleményem nincs, nem kontárkodok bele az orvosok dolgába 😀
     Mindenesetre közzé teszem a hozzászólását, talán néhány betegtársnak segít zöldágra vergődni a dokijával!
     (jó néhány laktózos orvosi igazolást láttam már, a következő verziókban:
     – születésétől fogva
     – az első laborlelet dátumától
     – az igazolás kiadásának napjától, a doki nem fogadta el a korábbi panaszokat igazoló dokumentációt
     Ja, és tisztában vagyok azzal, hogy laktózintolerancia rengetegféle lehet, nyilván ez is befolyásolhatja az orvosi igazolás kiállítását…)

 14. Kovács Éva szerint:

  Kedves Anita!
  A visszamenőleges igénylés mikortól számolható, ha most áprilisban kérek az orvostól igazolást de a betegségem már 20 éve fennáll?2012 januártól jár a kedvezmény?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Éva!
   Jelenleg 2011,2012,2013,2014,2015. évekre lehet önellenőrzést beadni, s ezekre az évekre tudod a betegség utáni adókedvezményt visszaigényelni.
   Az önellenőrzések elkészítését ezen az emailcímen tudod megrendelni tőlem: iroda@tudatosadozo.hu

 15. Major Józsefné szerint:

  Üdv. Anita!
  Szeretném megkérdezni, ha a gyermek súlyosan fogyatékos, akkor a szülő igényelheti az adókedvezményt?
  Továbbá, ha a súlyosan fogy. beteg időközben nyugdíjba ment ( 2012) akkor már le kell mondania az elmaradt kedvezményekről?
  Köszönöm válaszát!

 16. SzJudit szerint:

  Üdv,
  Ha sikerült beszerezni az igazolást, hogyan tudom azzal visszamenőlegesen, az elmúlt évekre az adókedvezményt érvényesíteni? Lehet egyáltalán? Köszönettel.

 17. Kovács zoltán szerint:

  Üdv!2009 -töl tudom hogy policisztàs vesebeteg vagyok ,2016 09 20 tol dializisre járok ilyenkor is jár visszamenőleg 5 èvre az adókedvezmèny?

 18. István szerint:

  Kedves Anikó!
  A fiamnál 17 éves korában SM-betegséget BNO kód G35, állapítottak meg.
  Most 20 éves még tanul,de a kezelő orvos nem hajlandó kiadni az igazolást.
  Hová forduljak?Előre is köszönöm válaszát.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves István!
   Ha a fiad tanul és nincs mellette adóköteles jövedelme, akkor felesleges orvosi igazolás után szaladgálni: adó hiányában nem tudja miből érvényesíteni az adókedvezméényt.
   Üdv: AnITA

 19. Kvéder Judit szerint:

  Az volna a kérdésem,hogy vissza menőleg is lehete érvényesíteni az adókedvezményt? (2012,2013,2014,2015,2016)
  A kiáĺlítás dátuma 2017.02.21. De a betegség kezdetéhez 2003 van írva és állapota végleges. Válaszát előre is köszönöm.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Judit!
   Visszamenőlegesen önellenőrzéssel lehet az adókevezményt érvényesíteni, 2011-2015 közötti évekre. 2011-re is!
   Az önellenőrzések elkészítését ezen az emailcímen tudod megrendelni tőlem: iroda@tudatosadozo.hu

 20. Gudor Anikó szerint:

  Segítséget szeretnék kérni.Mi a teendő ha az orvos nem hajlandó kiadni az igazolást?köszönöm

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Anikó!
   Ha sem a szakorvos, sem a háziorvos nem adja ki az igazolást (pedig olyan betegséged van, amire jár az adókedvezmény) akkor én az orvos feletteséhez vagy a betegjogi képviselőhöz fordulnék panasszal.

 21. Bálint Helga szerint:

  Üdv,
  Megállapították nálam A kéthegyű billentyű prolapsusát (I341).
  A betegségem BNO kódja benne van az adókedvezmények listájában, az orvos mégsem akar igazolást adni. Mit tegyek ilyenkor?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Ha a szakorvos nem akarja kiadni az orvosi igazolást, akkor kérd a háziorvosodtól. A leleteid alapján ő is kiadhatja.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*