Középkori MLM: István király és az adózás

10000_HUFA mai jeles nap alkalmából is adózunk természetesen. István királyunk korában kialakuló adórendszer nem volt túl bonyolult, a törvényekben pár sorban röviden, mégis egyértelűen leszabályoztatott. Mai törvényhozóinknak remek példa lehetne…

Lássuk csak, mennyi is az adó!

Szent István Király Dekrétomainak Második Könyve
“52. Fejezet a tizedről
A kinek Isten tizet ad egy évben, a tizediket adja Istennek.
1. § És ha valaki elrejti a tizedet, kilencz részt adjon érte.
2. § Valaki pedig a püspöknek osztott tizedet meglopja, mint lopót itéljék meg és az ilyennek váltsága mind a püspöké legyen.”

Ez bizony egyértelmű: a jövedelem egy tizedét, azaz 10 %-ot kellett befizetni. Érdekesség, hogy ez a pénz nem az államkasszába, hanem az egyházhoz került.

Adómentességet a nemesek sem kaptak.

A beszedett tized egyfajta MLM-rendszerben osztódott: a beszedett tizedből az egyházkerület lecsípte az őt megillető hányadot, a többit továbbította a felettes szintjre, végül a pápához.

Aki adót csalt, azt nagyon komolyan büntették: tolvajként kezelték (hiszen az egyházat lopta meg).

Más rendszeresen beszedett  adóról nem tudunk ebből a korból. Az állam szervezetét István a saját jövedelméből működtette. Ezért persze nem kell piedesztálra emelni jótékonyság miatt: ő volt az ország legnagyobb földbirtokosa, futotta neki államháztartásra 🙂

Tudunk ugyanakkor két alkalomszerűen szedett adóról.

  • A jövevények adóját a szabadok dénárjának hívták, a Magyarországra betelepedett idegenek, iparosok fizették; az adó elnevezéséből az következtethető, hogy a szolganépek (nem a rabszolgák, hanem az udvarnokok) szintén fizettek némi adót.
  • A másik adófajta az úgynevezett vásárvám volt. A vásárok helyét a király engedélyezte, és az engedélyért kellett a királynak, illetve a király hivatalnokának, az ispánnak fizetni. Az adók beszedéséért az ispánnak a beszedett összeg harmada járt, de ha valamit eltitkolt a beszedett adóból, nemcsak az ellopott pénzt kellett megtérítenie, hanem még kétszer annyit kellett fizetnie.

A természetben teljesítendő terhekről még írunk!

Kategória: Alkalmazott vagyok

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*