GYES: Adóbevallásba be kell-e írni?

GYES adóbevallás: be kell-e írni?

Kisgyerekes anyukák részéről gyakran felmerülő kérdés, hogy a GYES-t be kell-e írni az adóbevallásba? Kell-e adót fizetni a GYES után? Családi adókedvezmény GYES-ből igénybe vehető-e? GYES adóbevallás tudnivalók!

A kisgyermekes anyukáknak járó ellátások között nagyon könnyű eltévedni. Van CSED (korábban THGY), GYED és GYES. Ezeknek az összege és a jogosultság időtartama változó.

Ebben a cikkben csak a GYES-sel vagyis a gyermekgondozási segéllyel kapcsolatos tudnivalókat gyűjtöttük össze.  Adózási szempontból járjuk körül a témát.

Ki jogosult GYES-re?

A GYES-t a szülő, illetve a gyám veheti igénybe. A GYES átadható nagyszülő számára is. A GYES-t a gyermek harmadik életévének betöltéséig fizetik. A korábbi munkaviszonyoktól teljesen függetlenül minden szülőnek jár a GYES. Ikergyermekek esetén nem a harmadik születésnapig, hanem a tankötelessé válás évének végéig, de maximum a 10. életév betöltéséig folyósítják. A tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek után szintén a 10. életév betöltéséig jár.

A GYES összege

A GYES összege minden hónapban megegyezik az öregségi nyugdíj legkisebb összegével, ami jelenleg bruttó 28 500 Ft.  Ebből azonban 10 % nyugdíjjárulékot is levonnak, így a GYES nettó összege 26 650 Ft.

Ikergyermekek esetén a GYES összege duplázódik bruttó 57 000 Ft, nettó 51 300 Ft GYES-t kapnak az ikres anyukák.

GYES és az adózás

A GYES összegéből 10 % nyugdíjjárulék kerül levonásra. Ennek megfelelően a GYES ideje szolgálati időnek fog számítani és nyugdíj számításkor figyelembe fogják majd venni.

A GYES-ből más levonás nem történik.

A GYES-ből nem vonnak személyi jövedelemadót, mivel a GYES adómentes.

GYES és adóbevallás

Mivel a GYES adómentes, ezért az adóbevallásba sem kell beírni. Ha a GYES-en kívül nem volt semmilyen jövedelmed, akkor még adóbevallást sem kell beadni a NAV felé.

GYES és adókedvezmények

Gyes-ben részesülő igénybe vehet-e adókedvezményt? Gondolhatunk itt a családi adókedvezményre a súlyos fogyatékosság után járó adókedvezményre a különböző betegségek után vagy akár az egészségpénztárba, önkéntes nyugdíjpénztárba befizetett összegek után járó kedvezményre.

A GYES teljesen adómentes, személyi jövedelemadót nem vonnak belőle, így adókedvezmény igénybevételére sincs lehetőség.

Baráti üdvözlettel: Keresztesné Molnár Anitaen_piros

családi adótanácsadó, az ingatlantulajdonosok adótrénere

De hasznos cikk! Meg is osztom az ismerőseimmel!narancs nyil

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Kategória: Családi / gyermek Címke: , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*