Gluténérzékenység adókedvezménye

Gluténérzékenység adókedvezménye: mennyi adókedvezmény jár a lisztérzékeny betegségre?

Gluténérzékeny vagy? Sokan nem tudják, hogy adókedvezmény jár erre a betegségre! Ebben a cikkben összefoglaljuk, hogyan lehet igénybe venni az adókedvezményt, mennyi jár és hogyan igényelheted a gluténérzékenység (cöliakia) után járó adókedvezményt!

Kár lenne veszni hagyni ezt a pénzt, hiszen éves szinten nem kis összegről van szó!

A jogszabályban nagyon félelmetes neve van ennek az adókedvezménynek. Úgy hívják, hogy: súlyos fogyatékosság adókedvezménye, az szja törvényben személyi kedvezmény néven találod meg. A támogatott betegségek között megtalálható a gluténérzékenység (találkozhatsz így is vele: lisztérzékenység, glutén intolerancia, cöliákia, coeliakia, coliakia).

Kinek jár adókedvezmény a gluténérzékenység után?

Első lépésként nézd meg az orvosi papírjaidban, hogy a te betegségedet melyik BNO-kód szerint állapította meg az orvosod. Utána nézd át ezt a listát, keresd meg a saját BNO-kódodat.  Ha megtalálod, akkor neked is jár az adókedvezmény a betegségedre! Ha nincs benne, akkor sajnos nem vagy jogosult.

10. Emésztőrendszer betegségei közül:

Intestinalis malabsorptio

K90

Intestinalis malabsorptio

K900

Coeliakia

K901

Trópusi sprue

K902

Vak bélkacs (blind loop) szindróma, m.n.o.

K903

Steatorrhoea pancreatica

K904

Felszívódási zavar intolerancia miatt, m.n.o.

K908

Egyéb felszívódási zavar

(Fontos tipp! Nézd át a teljes betegség-listát. Lehet, hogy más betegséged, akár másodlagos szövődményként benne van. A betegségek teljes listáját itt találod: Milyen betegségek után jár adókedvezmény? BNO-kód lista)

Külön orvosi igazolást is kell kérned!

A gluténérzékenység adókedvezmény igényléséhez nem elég az ambuláns lap! Külön orvosi igazolást kell kérned. Ez egy formanyomtatvány, amin rajta lesznek a személyi adataid és a betegségre vonatkozó néhány információ. Az igazolást Neked kell kérni, automatikusan általában nem fogják kiadni. Az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevételére jogosító igazolást kiadhatja

 • szakambulancia vagy kórházi osztály szakorvosa – tehát a téged kezelő szakorvos
 • a jogosultságot megállapító orvosi dokumentáció (a leleteid, ambuláns lapok) alapján a háziorvosod is.

Az ügyfeleim tapasztalata alapján kétféle orvosi hozzáállás van ehhez a témához:

 1. Ha mázlid van, akkor a orvosod képben van ezzel a témával. Kiveszi a nyomtatványt a fiókjából, kitölti és odaadja.
 2. A dokid nem érti, mit akarsz tőle és közli, hogy ő nem könyvelő vagy adótanácsadó 🙁Ha a kezelőorvosod mereven elzárkózik az igazolás kiadása elől, akkor a háziorvosoddal beszélj. Ha a háziorvos ilyen fafejű, akkor a szakorvosodnál próbálkozz.

Ha a dokidnak nincs nyomtatványa, akkor innen le tudod tölteni és felkészülten mehetsz a rendelőbe, ezt minden orvos értékelni fogja 😀  Katt ide: orvosi_igazolas_minta_sulyos_fogyatekossag_adokedvezmenyhez

Az orvosi igazolás kéréséhez néhány praktikát összegyűjtöttem, ide kattints: Orvosi igazolás betegség adókedvezményhez – Hogyan kérd?

Mennyi adókedvezmény jár a lisztérzékenység után?

A betegségekre járó adókedvezmény összege évről-évre változik. Szerencsére nem csökken, hanem nő. Az adókedvezmény havi összege mindig az aktuális minimálbér 5%-a. Mivel a minimálbért emelik évről-évre, ezért az adókedvezmény is növekszik. Figyelj arra, hogy ne a szakmai garantált bérminimumot nézd, hanem a “rendes” minimálbért. Számítás alapja: a bruttó összeg, nem a nettó!

A súlyos fogyatékosság adókedvezménye 2017-ben (gluténérzékenység, lisztérzékenység esetén is):

127 500 Ft * 5 %= 6375 Ft

Tehát havonta 6375 Ft adókedvezmény jár. Ez éves szinten már 76500 Ft 2017-ben!

Nem dolgozol egész évben, csak pár hónapig?

A  glutényérzékenységre járó adókedvezményt azokra a hónapokra lehet igénybe venni, amelyik hónapokban a betegség fennáll. Tehát nem csak azokra a hónapokra, amikor dolgozol! 

Példa:

Zsuzsika 10 éve lisztérzékenységben szenved. 2016-ban csak nyáron volt munkája 3 hónapra, a fennmaradó 9 hónapra semmilyen jövedelemmel nem rendelkezett. 3 hónapig tudta évközben igénybe venni a munkahelyén az adókedvezményt, mi lesz a fennmaradó 9 hónappal?

Jó hírem van: a fennmaradó 9 hónapnyi kedvezményt az adóbevallás beadásakor  vissza lehet igényelni.  De csak a levont szja-ból! Az adóbevallás beadását követő 30 napra utal a NAV, ezért érdemes az adóbevallást már februárban beadni, így már márciusban megkapod az adóvisszatérítésedet 🙂

Hogyan igényelheted a gluténérzékenység (cöliákia) utáni adókedvezményt?

Lehetőséged van arra, hogy év közben a fizetésednél vegyék figyelembe a súlyos fogyatékosság után járó adókedvezményt. Így a nettó béred magasabb lesz minden hónapban. Ehhez januárban egy adóelőleg-nyilatkozatot kell kitöltened a munkahelyeden. Ez a nyilatkozat év közben módosítható, hiszen lehet, hogy valaki év közben meggyógyul, ilyenkor feltétlenül jelezni kell a munkáltatónak írásban, s le kell mondani az adókedvezményt!

Dönthetsz úgy is, hogy évközben nem kéred a betegséged adókedvezményét, hanem majd az adóbevallásodban egyösszegben visszaigényled. Milyen jól esik tavasszal egyben megkapni 76 500 Ft-ot, ugye? 😀

Eddig nem vetted igénybe? Akár évek óta? Nem veszítetted el ezt a pénzt, utólag is visszakérheted! Erről részletesen itt írok: Betegség utáni adókedvezmény utólag igényelhető?

Családi adókedvezménnyel együtt igénybe vehető-e a súlyos fogyatékosság adókedvezménye?

A családi adókedvezmény és a betegségek után járó adókedvezmény nem zárja ki egymást, együtt is jár – de az adókedvezményeknek van sorrendje. Először a családi adókedvezményt kell igénybe venni, aztán – ha még marad szja-d, akkor abból levonható a lisztérzékenység adókedvezménye is.

Ingatlan bérbeadás adójából igényelhető-e a glutén intolerancia, gluténérzékenység adókedvezménye?

 

Igen, figyelemmel az előbb leírtakra. A fizetendő személyi jövedelemadóból először az első házasok adókedvezményét kell levonni (ha jár neked), aztán a családi adókedvezményt (ha jár neked) , majd a maradék adóból lehet a cölikália betegség miatt járó súlyos fogyatékosság kedvezményét érvényesíteni.

Ha év közben a munkabérednél már figyelembe vették a betegségre járó adókedvezményt, akkor az ingatlan bérbeadás adózásánál már nem lehet még egyszer igénybe venni, erre figyelj!

Jobbulást, jó egészséget kívánok  Neked!en_piros
Keresztesné Molnár Anita
családi adótanácsadó, az ingatlantulajdonosok adótrénere

De jó cikk! Meg is osztom az ismerőseimmel!narancs nyil

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Kategória: Nyugdíjasok, betegség Címke: , , ,
6 comments on “Gluténérzékenység adókedvezménye
 1. Jancsurák Tibor szerint:

  Kedves Anita.
  Más az elmélet, és más a valóság.
  Kb. 2011 óta járok diabetológiai szakrendelésre egy Budapesti kórházba.
  Ambulánslapomon Megállapított Diagnózis: E 7490, R 12H0, E 1190.
  A teljes listán megtaláltam az E 7490-eS “Szénhidrát anyagcsere rendellenesség k.m.n.-t”
  Mentem is a főorvos asszonyhoz, hogy írná meg az igazolást.
  Azt mondta, hogy erre nem jár, mivel nem olyan súlyos dolog mint a cukorbetegség, és megmutatta a 7-8 kódból álló listáját, hogy ezekre ad igazolást.
  Erre munkahelyemen kinyomtattam azt a betegségsorozatot, amit az ottani pénzügyes küldött,az adó visszatérítésben részesíthető betegségekről.

  Visszamentem a kinyomtatott listával a főorvos asszonyhoz aki akkor már azt mondta, hogy az E 7490 es fruktóz intolarenciára vonatkozik , nekem pedig glükózintoleranciám van,-/vagy fordítva nem tudom már./-Ezen mit nem tudok megérteni, nekem ez nem jár, mert nincs szövődményem örüljek neki. Ezek évekkel ezelőtt szétváltak. Ezek után megváltoztatta ezt a kódomat valamilyen “R” betűsre hogy mire, azt nem tudtam meg.
  351000 + havi 6900ft -ról van szó.
  Engedjem el?
  Tisztelettel Tibi

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Tibi!
   Szerintem fuss egy kört a háziorvosodnál, a korábbi leleteid alapján ő kiadhatja az áhított igazolást.
   Ezen a fruktóz-glükóz vonalon nem mozgok rutinosan – adótémában utazom – (bár úgy látszik, hogy a főorvos asszony is elbizonytalanodott, hiszen a leírásod alapján különösebb extra vizsgálat alapján módosította a diagnóziskódodat…vagy eredetileg nem sikerült jól meghatározni a betegségedet …. vagy megijedt egy igazolás kiadásától…)

 2. Szörényiné Kurtz Anna szerint:

  Érdeklődni szeretnék, hogy nyugdíjas miért nem kaphat semmiféle támogatást ha gluténbeteg, vagy esetleg jár valami csak én nem tudok róla?Várom megtisztelő válaszukat.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Anna!

   A gluténérzékenységre járó adókedvezményt csak azok tudják igénybe venni, akiknek van fizetendő adójuk. Ez nem segély vagy támogatás, hanem adókedvezmény.
   A dolog másik oldala, hogy a nyugdíjasok sok olyan támogatást kapnak, ami az aktív dolgozóknak, vagy éppen munka nélkül tengődőknek nem jár pl. utazási kedvezmény.
   Jó egészséget kívánok!
   Üdvözlettel: Anita

 3. Milla szerint:

  Kedves Anita!

  Azt szeretném megkérdezni, ha valakinek 2005 óta igazolhatóan fennáll Addison-kórja, viszont jobbára munkanélküli volt, akkoris lehet igényelni a kedvezmény és visszamenőleg is, és ha igen, mennyire?

  Kösöznettel, Milla

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*