Felfüggesztik a nyugdíjat ingatlan eladás miatt?

Felfüggesztik a nyugdíjat ingatlan eladás miatt?

Felfüggesztik a nyugdíjat ingatlan eladás miatt?

70 éves ügyfelünk kérdezte:

“Volt egy üzletem, ami üresen állt évek óta. Egy ismerősöm olyan ajánlatot adott, aminek nem lehetett ellenállni, eladtam neki a bolthelyiséget. Az eladási ár lényegesen magasabb, mint amennyiért vettem,  jelentős a hasznom. Felfüggesztik a nyugdíjat ingatlan eladás miatt?”

Válasz:

Bizonyos típusú nyugellátások felfüggesztését gazdaságpolitikai szempontból az indokolja, hogy amelyik nyugdíjasnak van egy szintet meghaladó jövedelme, az képes önmaga fenntartására, nem indokolt az állam hozzájárulása a személyes megélhetéséhez.

Két dolgot kell megvizsgálnunk, az egyik a nyugdíj típusa, a másik pedig, hogy a szerzett jövedelem megalapoz-e biztosítási jogviszonyt.

1. Nyugdíj típusa

Ha az irányadó nyugdíjkorhatárt betöltötte és rendes öregségi nyugdíjban részesül, akkor bármilyen jövedelme lehet, a nyugdíj folyósítását nem befolyásolja.

Mivel Ön a 70. életévét is betöltötte, így öregségi nyugdíjasként már egyértelműen zöld lámpát kap jövedelemszerzés szempontjából.  Ha az ellátása más típusú nyugdíj lenne (előrehozott, korengedményes, 40 év szolgálati idővel megszerzett), akkor meg kell nézni a jövedelmet is a következő pont szerint.

2. A jövedelem biztosítási jogviszonyt alapoz-e meg?

Szabály szerint ha a jövedelem biztosítási jogviszonyt alapoz meg, akkor figyelni kell a jövedelem nagyságát is.

Biztosítási jogviszonyt jellemzően a munkaviszony, közalkalmazotti jogviszony alapoz meg.

Amennyiben a megszerzett jövedelem eléri a minimálbér 18-szorosát, akkor az év hátralévő részére már nem jár a nyugdíj.

Felfüggesztik a nyugdíjat ingatlan eladás miatt?

A feltett kérdésre egyértelmű válasz: nem függesztik fel az Ön  nyugdíjának folyósítását.

TIPP: a szerzés évétől függően lehetséges, hogy Önnek nem kell adót fizetnie az üzlethelyiség értékesítése után. Olvassa el az Adómentes ingatlanértékesítés című cikket!

*********************************************************************

Nem vagy adószakértő, sem könyvelő, de szeretnél kicsit tájékozottabb lenni?

Iratkozz fel ingyenes havi hírlevelünkre!

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Kategória: Ingatlan, Nyugdíjasok, betegség Címke: ,
4 comments on “Felfüggesztik a nyugdíjat ingatlan eladás miatt?
 1. Biróné Skrenyó Gyöngyi szerint:

  Kedves Anita!
  Férjem 2017 júniusában kapta meg az igazolást a személyi kedvezmény igénybevételéhez. Visszamenőleg elkészítettük az önellenőrzést, az elektronikus benyújtás napján a férjem elhunyt. Örökölhető-e a férjem részére visszajáró személyi kedvezmény?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Gyöngyi!
   2017-re a férjed adóbevallását a NAV fogja elkészíteni. A visszajáró adókedvezmény nem fog elveszni, a hagyatéki eljárásba be kell vonni.

 2. Pados Attila szerint:

  Üdv!
  Hasonló a probléma, amivel nem jutunk dűlőre. A nagynéném 2012.dec. óta nyugdíjas(nők 40éves munkaviszonya), magas pozícióból. Tavaly, 2013 márc.ban kapott a volt cégtől nyereségrészesedést a 2012-es évre vonatkozóan(a kollektív szerződésre, mérlegzárás után).
  Ebből viszont a bérszámfejtés levont nyugdíjjárulékot, ami azt eredményezte, hogy a héten kapott egy levelet a nyufitól, hogy tavaly júliustól fizesse vissza a nyugdíját.
  A kérdés az, hogy jogosan vontak-e nyugdíjjárulékot, mert kell, és fizesse vissza a nyugdíjat, vagy elrontották a bérszámfejtésen, és erősen kezdjünk el reklamálni?
  Sehol sem találok erre vonatkozó információt. Annyit találtam, hogy a nyereségrészesedést mindenhol együtt említik az osztalékkal, és hogy mennyi az adója, de hogy milyen járulékokat kell utána fizetni, arról semmit.
  Válaszát előre is nagyon köszönöm, mert szorít a 15 napos fellebbezési határidő.
  Tisztelettel:
  Pados Attila

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Attila! Felelőtlenség lenne részemről bármit is mondani, konkrétan látnom kellene az iratokat.
   Tanácsadásra leghamarabb május 26-a után tudok időpontot adni. Ha ezzel még benne vagyunk a határidőben, akkor várom a jelentkezését az anita@tudatosadozo.hu emailcímen.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*