Első házasok adókedvezményének lemondása + nyomtatvány

Első házasok adókedvezményének lemondása

Már a második házassági évfordulótokat ünneplitek? Ha az esküvő óta már eltelt 24 hónap, akkor újabb kihívás vár Rád. A 25. hónaptól nem jár az első házasok adókedvezménye. Le kell mondanod. Első házasok adókedvezményének lemondása, nyomtatvány letöltése és segítség a kitöltésben.

Az első házasok adókedvezményét kétféle módon veheted igénybe. Az egyik verzió, hogy évközben minden egyes havi bérednél figyelembe veszik. Ehhez minden év elején, illetve a házasságkötést követően meg kellett igényelni az első házasok adókedvezményét a nyomtatvány kitöltésével.

A másik verzió az, hogy év közben nem kéred, hanem majd az adóbevallásodban egy összegben.  Ha a második verziót alkalmazod, akkor most semmi teendőd nincs.

Első házasok adókedvezményének lemondása

Az első házasok adókedvezménye mint tudjuk 24 hónapig jár (ha ennél hamarabb váltok el, akkor a válás hónapjáig). Ha már nem jár számodra az első házasok adókedvezménye, akkor ezt a munkahelyeden írásban kell jelezni, lemondó nyilatkozat kitöltésével. Ugyanazt a nyomtatványt kell használni, mint amin év elején kérted az első házasok adókedvezményének igénybevételét.

Egy üres nyomtatványt innen tudsz letölteni: <Első házas adókedvezmény nyomtatvány>, de mindjárt adok egy kitöltött mintát is Neked.

Első házas adókedvezmény lemondása, nyomtatvány kitöltése

A nyomtatvány rém egyszerű.

Vagy legalábbis annak tűnik a rutinos nyomtatványkitöltők számára. Talán Te nem vagy az, ezért készítettem egy mintát, ami Neked is segíteni fog 🙂

A példában a házasságkötés időpontja 2015. 07. 25.

Meddig jár az adókedvezmény: 2015. 08. hónaptól 2017. 07. hónapig.

A férj vette igénybe az első házasok adókedvezményét, így a lemondó nyilatkozatot is az ő nevében készítettem el.

A kitöltött mintát innen tudod letölteni: <Első házasok adókedvezményének lemondása minta>

A kitöltött nyomtatványt a feleségnek is alá kell írnia, mint tudomásul vevő házastársnak. Magát a nyomtatványt két példányban kell kitölteni és leadni a férj munkahelyén. Az egyik példányt átveszik a cégnél, a másik példányt pedig leigazolva visszaadják. Ezt meg kell őrizned, ha később valami gond van, akkor ezzel igazolod, hogy Te időben jelezted az első házasok adókedvezményének lemondását.

Sok boldogságot kívánok a hátralevő 50*24 hónapra is! 😀

Baráti üdvözlettel:

Keresztesné Molnár Anita
családi adótanácsadó
Vedd a kezedbe adóügyeidet!

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Kategória: Családi / gyermek Címke: , , ,
2 comments on “Első házasok adókedvezményének lemondása + nyomtatvány
 1. Pittlik Dorottya szerint:

  Kedves Anita!
  Olyan kérdésem lenne az első házasok kedvezményével kapcsolatban, hogy tavaly az én munkahelyemen vettük igénybe a férjemmel, lehetséges-e hogy idén az ő cégénél igényeljük, és ha igen az én cégemnek kell adnom lemondó nyilatkozatot vagy bármit? Vagy ha nem igénylem ujra akkor automatikusan nem kapom? Még csak 10 honap telt el a 24-ből. Köszönettel.: Pittlik Dorottya!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Dóri!
   Nyugodtan lehet variálni.
   Te egyszerűen nem adsz le nyilatkozatot a munkahelyeden. Év elején mindig “újraindulnak” ezek a dolgok, ilyenkor nem kell lemondó nyilatkozat.
   Mivel nem igényled, ezért nem kapod 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*