CSED mellett lehet-e Airbnb-zni?

airbnb2Apartmanozol, airbnb-zel, szallas.hu-n vagy booking-on keresztül adod ki a lakásod évek óta. Közben babád születik. Folyósítják-e a CSED-et, ha adószámos magánszemélyként szállásadásból van jövedelmed? Vagy a kettő kizárja egymást és le kell mondani valamelyikről? Megtudod ebből a cikkből!

Közismert, hogy nem lehet dolgozni CSED folyósítása mellett. Vajon a rövidtávú lakáskiadás is tiltott-e? A kisbabás anyukák elveszítik-e a CSED-et? Vagy a lakáskiadást kell átszervezni, kiskapuk keresésével más neve alatt futtatni?

A válasz egyszerű, ám a magyarázat roppant bonyolult. Néhány meghatározáson és három törvényen kell átrágnunk magunkat, hogy tisztán lássunk mindent. Ha ehhez nincs kedved, akkor egyből kattints ide:  >>>>Teljeskörűen az apartmankiadás adózásáról

A poént előre lelövöm: lehet rövidtávú lakáskiadásból származó jövedelmed CSED mellett 🙂

Nézzük sorban:

(Közben rájössz, hogy miért nem fogsz soha az életben elboldogulni a magyar adórendszerben. Egyedül. Kell neked valaki, aki segít. Itt nyújtok neked segítő kezet: hírlevél)

A CSED mellett nem lehet kereső tevékenységet folytatni. Ezt a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvény, röviden Ebtv. 41 §. szabályozza.

Az átlag ember fejében meg sem fordul a kérdés, hogy a szállásadás, lakáskiadás, ingatlanbérbeadás keresőtevékenységnek számít-e? Hiszen pénzt keresel a lakáskiadással! Ráadásul aktívan csinálod, hiszen te szervezed az egész bizniszt, fogadod a vendéget, talán még takarítasz, mosol, vasalsz is.

Mi mindenesetre tovább keresgéljük a jogszabályban a pontos meghatározást. Azt írják nekünk, hogy keresőtevékenység egyrészt az egyszerűsített foglalkoztatás, másrészt amit egy másik törvény – konkrétan a Tbj. tv. biztosítási jogviszonynak minősít.

Kösziiiiiiiii, mindenesetre nem adjuk fel, megyünk tovább erre a bizonyos Tbj. törvényre, meg sem állunk az 5. §-ig. Itt rengeteg-rengeteg biztosítási jogviszony-fajta van felsorolva. Végtelenül hosszú mondatok, nehezen érthető nyelvtani szerkezetekkel súlyosbítva. Ha van benned némi mazochista hajlam, és imádod a jogszabályokat bogarászni, akkor nézd meg a ezt a paragrafust részletesen. 😀

Mondom a lényeget, a másik oldalról megközelítve: biztosítási jogviszony többnyire az, ahol járulékot vonnak tőled (nagyon-nagyon leegyszerűsítve!)

A leggyakoribb jövedelemtípusok a törvény szerint, amik kizárják a CSED folyósítását:

  • munkabér
  • vállalkozás (egyéni, társas)
  • őstermelés egyes esetei
  • megbízási szerződéssel végzett munka, ha a díjazásod eléri a minimálbér 30%-át.

(Konkrét esetben mindig kérdezd meg a saját adótanácsadódat. Vagy a NAV-ot. Ha a NAV-ot választod, akkor legalább két ügyintézővel beszélj….)


Summa summarum: a CSED-et kizáró tevékenységek körébe nem tartozik bele az adószámos magánszemélyként végzett ingatlanbérbeadás. Sem a rövidtávú lakáskiadás, sem a hosszútávú ingatlanbérbeadás. Az ellátásod alatt nyugodtan folytatható az ingatlan bérbeadása, anélkül, hogy bármilyen módon veszélyeztetné azt.

Ezt  Neked találtuk ki, tutira érdekelni fog, kattints!  >>>>Teljeskörűen az ingatlanbérbeadás adózásáról

Jó babázást és jövedelmező lakáskiadást kívánok!en_piros
Keresztesné Molnár Anita
családi adótanácsadó, az ingatlantulajdonosok adótrénere

narancs nyil
De jó cikk! Meg is osztom az ismerőseimmel!

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Kategória: Ingatlan, Szállásadóknak Címke: , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*