Családi pótlék saját jogon – kinek jár és kinek nem?

Kinek jár saját jogon családi pótlék?

Kinek jár saját jogon családi pótlék?

Többen kérdeztétek, hogy a saját esetetekben jár-e családi pótlék saját jogon. Mivel ebben a témában elég nagy a káosz a fejekben, összefoglalom, hogy kinek jár a saját jogú családi pótlék és mutatok néhány konkrét esetet, amikor nem jár.

Ki jogosult saját jogán családi pótlékra (iskoláztatási támogatásra)?

Röviden a fő szempontok:

 • már nagykorú vagy (elmúltál 18 éves)
 • középiskolában tanulsz
 • még nem múltál el 20 (néhány esetben 23) éves

Nézzük először a jogszabály szerinti felsorolást, amihez magyarázatként hozzáfűzök pár gondolatot.

Saját jogán jogosult iskoláztatási támogatásra az a közoktatási intézményben a tankötelezettsége megszűnését követően tanulmányokat folytató személy,
– kinek mindkét szülője elhunyt (Ez egyértelmű.)
Katt ide!
– kinek a vele egy háztartásban élő hajadon, nőtlen, elvált vagy házastársától különélő szülője elhunyt (Azaz ha egyedülállóként nevel  valamelyik szülőd és elveszíted őt.)

– ki kikerült az átmeneti vagy tartós nevelésből  (Ezek speciális gyámügyi helyzetek.)

– kinek a gyámsága nagykorúvá válása miatt szűnt meg,
– ki a családi pótlékra jogosult személlyel nem él egy háztartásban (Előfordulhat, hogy a 18. szülinapodat követően elköltözöl otthonról, de még középiskolába jársz. Ahhoz, hogy saját jogon megkapd, a szüleid hivatalos hozzájárulása kell ahhoz, hogy a családi pótlékot a továbbiakban neked fizessék.)

vagy
– ha az iskoláztatási támogatást – a gyámhatóságnak a szülői ház elhagyását engedélyező határozatában foglaltak szerint – a nagykorúságát megelőzően is a részére folyósították, annak a tanévnek az utolsó napjáig, amelyben a huszadik – a fogyatékossági támogatásra nem jogosult, de sajátos nevelési igényű tanuló esetében huszonharmadik – életévét betölti.
Amennyiben a fenti körülmények közül valamelyik nagykorúvá válást követően, de a tankötelezettség megszűnésének időpontját (20, illetőleg sajátos nevelési igényű tanuló esetén 23 év) megelőzően következik be, a nagykorúvá válás időpontjától lehet az iskoláztatási támogatást saját jogon megállapítani.

Nem jár családi pótlék saját jogon (csak néhány eset, amire rákérdeztetek)

fityisz

Nem jár családi pótlék saját jogon, ha…

 • ha nagykorúként tanulsz ugyan, de nem közoktatási intézményben, hanem pl. egy online tanfolyamon
 • ha még tanköteles vagy
 • ha már elmúltál 20 (SNI-sként 23) éves
 • egyetemen vagy főiskolán tanulsz (az egyetem, főiskola nem közintézmény!)
 • nagykorúként összevesztél a szüleiddel és elköltöznél vagy elmenekülnél otthonról: a szülők tudta és hozzájárulása nélkül nem jutsz családi pótlékhoz.

Családi pótlék adózása

A családi pótlék adómentes juttatás, akár szülőként a gyermekeid után, akár saját jogon kapod. Mint adómentes juttatást természetesen az adóbevallásba sem kell beírni.

Keresztesné Molnár Anita

családi adótanácsadó

Ez is érdekelhet:

Családi kedvezmény – és ahol gubanc lehet belőle

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Kategória: Családi / gyermek Címke: , , ,
18 comments on “Családi pótlék saját jogon – kinek jár és kinek nem?
 1. Erika szerint:

  Kedves Anita!
  Járatlan vagyok ebben a témában, s ezért szeretnék egy kis segítésget kérni Öntől.
  Gyermekem ez év júniusában érettségizik és már be is töltötte a 18 életévét,(most augusztusban lesz 19) tudom, hogy már júliustól ezért nem jár a családi pótlék-támogatás….. viszont hiába hívom az illetékes MÁK hivatalát nem veszik fel és már lassan kezdem feladni, viszont valahogyan ezt nekem le kellene mondani, hogy tovább ne folyósítsák, mert nem szeretnék ebből bajt.
  Válaszát előre is tisztelettel megköszönöm és üdvözlettel: Erika

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Erika!
   Az érettségizőkről az iskola listát ad le a MÁK-nak, innen tudják majd, hogy nektek nem fog járni a családi pótlék a továbbiakban. Erről fogsz is határozatot kapni.
   Ha véletlenül mégis kapsz a nyáron családi pótlékot, akkor elég lesz a MÁK-ot üldöznöd. Addig nyugi 🙂

 2. Moldován Józsefné szerint:

  Kedves Anita!
  Kérdésem a következő lenne.
  Gyermekem 2014. márciusában múlt 18 éves, 2014 szeptemberétől egyetemista. Születésétől fogva látássérült, lassan 10 éve inzulinos cukorbeteg. 18 éves koráig emelt szintű családi pótlékot kapott.
  Mivel elmúlt 18 éves, a családi pótlékot megszüntették, így jelenleg semmilyen ellátást nem kap. Kérvényeztük a fogyatékossági támogatást, de elutasították. A vizsgáló orvos szerint viszont járna neki saját jogon családi pótlék. Az igénylést 2015.01.09.-én elküldtük, de azóta semmilyen választ nem kaptunk. Kérdezném hogy valóban jár-e neki, illetve mennyi időn belül kéne elbírálniuk a jogosultságot? Köszönettel: Moldovánné Margit

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Margit! Ebben a speciális ügyben a MÁK lesz a segítségére, az ügyintézési határidő általában 30 nap. Ha eddig nem kap választ, érdemes rájuk telefonálni.

 3. Vojcsik Viktória szerint:

  Üdvözlöm!
  Segítségét szeretném kérni. A érdekelne, hogy én már 2 hónapja lassan nem lakok a szüleim házában, az ő eltartásukban, hanem a vőlegényemmel.
  Én kérhetném saját jogon a családi pótlékot? Mert iskolába járok és attól tartok hogy nem jutok hozzá.
  Kérem segítsen. Várom válaszát!
  Tisztelettel
  Viktória

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Viki, ha elköltözöl otthonról, még nem jogosít fel arra, hogy a családi pótlékot te kapd. Olvasd el a “Nem jár családi pótlék saját jogon…” című bekezdést!

 4. Timea szerint:

  Udv!
  Kerdesem a kovetkezo:tartosan beteg/cukorbeteg/ gyermekem utan,aki mar nagykoru,de meg kozepiskolaban tanul,meddig jar az emelt osszegu csaladi potlek?

 5. B. Balázs szerint:

  Üdvözlöm! Aziránt érdeklődöm, hogy jelenleg én veszem igénybe a családi adókedvezményt. November hónaptól van-e rá lehetőség, hogy a párom vegye igénybe és én nem igénylem tovább?

  Köszönettel!

  Balázs

 6. Betti szerint:

  Üdvözlöm!
  Én egy éve nem a családommal élek, 19 éves vagyok és középiskolában tanulok nappali tagozaton. Tavaly Saját jogon szerettem volna igényelni valami kedvezmény szerűséget a tankönyveimre, de nem jött össze, mert egyik helyen azt mondták, hogy lehetséges elküldtek a másik helyre, ott pedig néztek rám bután, hogy mégis mit képzelek ez nem így működik blablabla. Na a lényeg, hogy amikor bementem az Államkincstárba érdeklődni, hogy mit tehetnék ilyen esetben közölték, hogy miután nem anyámnak megy a családi hanem saját jogon kaptam már két éve is, kötelességem minden évben augusztusban elintézni újból, mert szeptemberi hónapra nem fogom megkapni. Ez tényleg így van? És akkor elég ehhez egy iskola látogatási igazolás? A részletesebb fajta.
  A másik kérdésem pedig az lenne, hogy ön nem tudja-e, hogy hogy tudnám elintézni, hogy a kollégiumi étkezésemre kapjak kedvezményt. A kollégium nem engedélyezi, hogy aki érettségi előtt áll dolgozzon ezért havi 30 ezer forintom van abból a kollégiumi étkezés majdnem a fele. És elég döcögősen sikerült tavaly is megoldanom. De ezzel a problémával szintén járkáltam mindenhova és nem értették, hogy miért kapnék 50%-os kedvezményt a tankönyveimre vagy az étkezésre. Nagyon nagy szükségem lenne rá…
  Köszönöm válaszát!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Betti!
   A tankönyvtámogatásra jogosult vagy.
   2013. évi CCXXIItörvény 4 § (2) d pontja alapján a saját jogon iskoláztatási támogatásra (köznevén családi pótlékra) jogosultaknak jár tk-támogatás. A suliban kérj nyomtatványt és ennek megfelelően töltsd ki, igazolásként a családi pótlék utalásáról szóló szelvényt vagy bankszámlakivonatot kell beadnod. Kérd a gyermekvédelmis vagy a tankönyvfelelős segítségét a kitöltésben. Mivel elég ritka eset a tied, ne hagyd magad, hivatkozz pontosan erre a törvényre!
   A vonatkozó jogszabályt itt olvashatod: http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1300232.TV
   Az étkezési támogatásban már nem igazán vagyok járatos, de a tk és a kaja támogatás mindig párhuzamban futott egymással, a támogatottak köre hasonló. Kérj a kollégiumi ügyintézőtől egy kedvezményigénylő nyomtatványt, azon lenni kell kitöltési útmutatónak és jogszabályi hivatkozásnak is.
   A tanácsom a reklámokból jól ismert szöveg: mindig olvasd el az apró betűs részeket. Ha az értelmezésben gondjaid vannak, akkor szkenneld be a nyomtatványt és küld el nekem emailben az anita@tudatosadozo.hu-ra és segítek kitölteni. Szinte minden hónapban van valaki, akinek ingyenesen adok szakmai segítséget a helyzetére tekintettel, augusztusban te leszel az 🙂

 7. katalin szerint:

  kedves anita!
  ez azt jelenti, ha még nem töltöttem be a 20. életévemet, de egyetemre fogok járni, nem jár a rendszeres gyermekvédelmi támogatás?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kati, azt hiszen a családi pótlékra gondolsz… Sajnos így van, egyetemista után nem jár.

 8. Varga László szerint:

  Kérdésem: Titkos-e a bérjegyzék? Kollégám /távollétemben/ illetéktelenül beletekintett a bérjegyzékembe…! Véleményem szerint súlyosan szabálytalan..! Az történt ugyanis, hogy szabadságom alatt a “gondnok úr” /nem a cég pénzkezeléssel megbízottja!/ kihozta a bérjegyzékeket egy sima A/4-es lapon /nem titkosítva, vagy nem borítékba helyezve/,majd kitette az asztalra és mindenki válogatott belőle…Én csak két hét múlva kaptam kézhez,mikor már ott hányódott és persze mindenki láthatta…! Nem szégyenlem, hogy minimálbért keresek,de szerintem csak rám tartozik és nem szabályos, hogy mindenki csemegézzen rajta..! Személyes aláírás ellenében, titkosan lehetne csak megkapni a bérjegyzéket..!Nálunk ez ismeretlen…!Véleményem szerint a személyes adataim védelme is súlyosan sérült…! Kihez fordulhatok jogorvoslatért..! Mert ez az eljárás megalázó és etikátlan is..!Kérem a fenti e-mail címemre az Önök véleményét, állásfoglalását! Tisztelettel V. László

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves László!
   Önnek igaza van, a bére nem tartozik senkire, a bérjegyzék hivatalos munkaügyi irat, a legteljesebb diszrécióval kell kezelni.
   Első körben a munkáltatója, illetve a munkaügyi csoport dolgozóinak a figyelmét hívnám fel a szabálytalan eljárásra.