Családi kedvezmény – és ahol gubanc lehet belőle

családi kedvezmény illusztráció

Érettségi után nem jár családi kedvezmény

 

A családi kedvezményről már sokan, sokszor írtak, évek óta nincs változás sem, általában a jogosult szülők tisztában vannak az alapokkal. Ha ezzel Te is így vagy, akkor nyugodtan ugord át a dőlt betűs részt és lentebb folytasd az olvasást 🙂

Legfrissebb verzió itt érhető el >>>> családi kedvezmény 2017

———————-

Mikortól jár a családi kedvezmény?
A várandósság 91. napját magába foglaló hónaptól jár. Ha év közben nem lett időben intézve, akkor sem vész el a kedvezmény, mert az adóbevallásban utólag is lehet érvényesíteni.
Hogyan érvényesítheted a családi adókedvezményt?
Érvényesítheted év közben, folyamatosan vagy akár év végén egy összegben az adóbevalláson keresztül.
Mennyi a családi adókedvezmény mértéke?
1 és 2 gyermek esetén havonta 62 500 Ft, 3 vagy több gyermek esetén 206 250 Ft adóalap-kedvezményt lehet igénybe venni GYERMEKENKÉNT. Ez adókedvezményre lefordítva 10 illetve 33 ezer forintot jelent havonta.
Megosztható-e a családi kedvezmény?
Igen, házastársak, élettársak között tetszőleges arányban megosztható. Ekkor a megosztásnak megfelelően kell kitölteni a munkáltató felé beadandó nyilatkozatot, amit előzőleg a társad munkáltatójával is le kell igazoltatni.
Meddig jár a családi adókedvezmény?
Addig a hónapig lehet figyelembe venni, amíg a gyermek után családi pótlékot (új nevén nevelési ellátás vagy iskoláztatási támogatás) kapsz. Azaz, amíg a gyermeked középiskolában tanul, de legfeljebb 20 éves koráig (SNI esetén 23 éves koráig). Egyetemista gyermek után nem jár, de a létszámban eltartottként figyelembe vehető!

Itt folytasd 🙂

 Gubanc 1) Befejezi a középiskolát a gyerek vagy 20 éves lesz.

Ha már nem jár a családi pótlék, akkor erről a Magyar Államkincstár határozatban értesít, de a munkáltatód erről nem fog tudni. Neked kell új nyilatkozat leadásával írásban jelezni, hogy már nem jár az adókedvezmény!

Káros következmény 1: ha jogalap nélkül veszel igénybe családi kedvezményt és ennek összege a 10 ezer Ft-ot meghaladja, akkor 12 % büntetéssel növelten kell azt visszafizetned az adóbevallás benyújtásával egyidejűleg.
Katt ide!
Káros következmény 2: ha büntetést kell fizetned, akkor nem választhatod a munkáltatói adómegállapítást, azaz önadózó leszel és a bevallásod beadását neked kell intézned. Jó hír, hogy ebben tudunk segíteni, katt ide 🙂

Gubanc 2) Megosztanátok a családi kedvezményt

A pároddal összedugjátok a fejeteket és kitaláljátok, hogyan is legyen. Egy konkrét példán keresztül nézve: van  két kicsi gyereketek, ekkor 2*62 500 Ft a kedvezmény, amiből te 100 000 Ft-ot vennél igénybe, (a maradék 25 ezret meg a párod) és a nyilatkozatba beírod mindkét gyermeked. Itt szokott elhasalni a dolog, ha a bérszámfejtő nem érti a megosztási szabályokat. Tipikusan a Magyar Államkincstár bérszámfejtőinél tapasztaljuk ezt. 2 gyerek = 2* 62 500 Ft, és ezt nem tudod kiverni a fejéből. Ő csak a gyerekeket tudja szétosztani, az összeget nem. Na, ekkor nagy levegőt veszel és vagy a feletteséhez fordulsz vagy hagyod a csudába és kitalálsz egy másik megoldást 🙁

A hozzászólási, kérdezési lehetőséget lezártuk, mivel a cikk régi.

A témához kapcsolódó kérdésedet felteheted és cikk frissített verzióját elolvashatod itt:  Családi kedvezmény 

 

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Kategória: Családi / gyermek Címke: , , , , ,
256 comments on “Családi kedvezmény – és ahol gubanc lehet belőle
 1. Ildikó szerint:

  Kedves Anita!

  Nemrégiben végeztem el a mérlegképes könyvelő tanfolyamot, viszont szakmai tapasztalatom sajnos nem sok van. Szívességből elvállaltam egy ismerősöm adóbevallásának elkészítését, viszont nem volt dolgom hasonló bevallással még, emiatt szeretném a segítségét kérni.
  Az eset a következő:
  A férfi ismerősömnek született tavaly nyáron egy gyermeke, a párjával a gyermek születése után házasodtak össze (de ugyanazon ideiglenes lakcímre voltak bejelentve előtte is). A nő a magzat 91. napjától még 2-3 hónapig dolgozott a munkahelyén, addig igénybe vette a magzat után járó családi adókedvezményt. Utána csak gyes-t kapott, ami után nem tudta a kedvezményt igénybe venni. Kérdés: a férfi a gyerek megszületésétől év végéig jogosult-e igénybe venni az adókedvezményt?

  Előre is köszönöm a segítséget!
  Üdv:
  Ildikó

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Az anya az adóbevallásában gond nélkül megoszthatja az élettársával a családi kedvezmény fennmaradó részét.

 2. nikolett szerint:

  Kedves Anita!

  Surgos valaszra lenne szükségem.
  Ferjemmel januar 21.en elvaltunk. 3 kislanyom van abbol2 az ové.
  Tavaji evre igenyelte a csaladi adokedvezmenyt mivel en gyesen vagyok.azt allitja hogy abbol a sulyadojat levontak.
  Elkepzelheto ez hogy vonjanak belole barmit?

  Elore is köszönöm a valaszod

  Nikolett

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Nehezen tudom elképzelni.
   A családi kedvezményt a személyi jövedelemadóból lehet figyelembe venni, az szja-t az állam (NAV) felé fizetjük.
   A súlyadó helyi adó, amit az önkormányzat felé fizetünk.
   Ez a kettő nem igazán szokott keveredni.

 3. Diána szerint:

  Tisztelt Anita!
  Kérdésem a következő: a férjem 122,000 ft minimálra van bejelentve, de fizetését készpénzben kapja, nem utalással. Az adóbevallását a munkáltató cég könyvelője készíti.2 kiskorú gyerekünk van, én jelenleg gyesen vagyok.A 2 gyerek után járó adókedvezményt a munkáltató ellophatja tőlünk?Úgy értem, hogy a férjem nevében igényelheti, hogy havonta 20,000 ft-tal kevesebb adót fizessenek utána?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Simán.
   Aki szürke foglalkoztatott (pl. minimálbérre van bejelentve, de órabérben dolgozik és ennél magasabb fizetést kap kézhez), mindenkinek azt tanácsolom, hogy januárban NE KÉRJE a családi kedvezmény érvényesítését év közben. Hiszen a papírforma szerinti bérének semmi köze a ténylegesen kifizetetthez. Ha a munkáltató értetlenkedik: “De hát úgy szoktuk…” akkor a sarkadra kell állni és nem engedni!
   Ilyen helyzetekben érdemes párezer Ft-ot rászánni egy adóbevallás elkészíttetésére, különben a munkáltató éves szinten 120 ezer Ft-odat lopja el, 2016-tól pedig már 150 ezret. Több gyermek esetén pedig még többet!

 4. Tóthné Betti szerint:

  Kedves Anita !

  Segítségét szeretném kérni.Három gyermekem van a nagyobbik tavaly töltötte a 19-et novemberben a középsö 17 a kicsi 15 mind a három középiskolában tanul a nagyobbik az idén éretségizik.Az lenne a kérdésem ,hogy a családi adó és járulékkedvezményt igénybe tudjuk e venni mind a háromra .Minden évben egyösszegben kérjük a férjemmel megoszva a gyerekeket.(Kapok családit mind a három gyerek után ) . Valaki azt mondta,hogy a járulékkedvezményt már nem tudjuk igénybe venni.Igaz ez ?
  Válaszát előre is köszönöm ! 🙂

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Betti!
   Ha a legnagyobb nappali tagozaton tanuló középiskolás, akkor jár a 3 gyerekes adókedvezmény. A nagyot annak a tanévnek a végéig lehet figyelembe venni, amelyikben betölti a 20. évét.
   A járulékkedvezményt az tudja igénybe venni, akinek a családi kedvezmény nem fér bele a személyi jövedelemadóba. A “bele nem férő” összeg átfordul járulékkedvezménnyé.

 5. Anikó szerint:

  Kedves Anita!

  Nagyon szépen köszönöm a gyors választ!

  Üdv: Anikó

 6. Deák Irén szerint:

  Sziasztok!
  Kedves Anita!
  Kérlek segítsetek:
  Családi adókedvezménnyel kapcsolatban kérdeznék, SOS:
  Három gyermekem van, élettársammal együtt élünk, de ő nem a gyerekek apja – közös gyermek nincs és neki sincs még gyermeke.
  A családi pótlékokat én kapom, de jövedelmem jelenleg nincs, mivel még gyesen vagyok a harmadik gyerkőccel, a családi adókedvezményt így én igénybe venni nem tudom, illetve nagyon minimális részben.
  – Az élettársam igénybe veheti a kedvezményt a gyermekeim után 100%-ban, most év végén, ha megosztásról nyilatkozunk?
  Tudnátok esetleg törvényi helyet is megadni, hogy egy esetleges adóellenőrzés során tudjak majd mire hivatkozni?
  Köszönöm segítségeteket előre is!!
  Üdvözlettel,
  Ircsi

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Ircsi!
   Lehetőséged van arra, hogy év végén az adóbevallásban “átadd” az élettársadnak azt az adókedvezményt, amit te nem tudtál év közben érvényesíteni.
   Törvényi hivatkozás: Szja-tv.
   29/B. §
   (1b) Ha az adott jogosultsági hónap után járó családi kedvezményre egy magánszemély jogosult, az őt megillető családi kedvezményt – adóbevallásban, munkáltatói adómegállapításban – megoszthatja a vele közös háztartásban élő, jogosultnak nem minősülő házastársával, élettársával, ideértve azt az esetet is, ha a családi kedvezményt a jogosult egyáltalán nem tudja érvényesíteni. Azon jogosultsági hónapokra eső családi kedvezményre, amelyre vonatkozóan a jogosult vagy házastársa, élettársa a gyermeket nevelő egyedülálló családi pótlékát igénybe veszi, a megosztás nem alkalmazható.
   Az adóbevallás kitöltési útmutatójában is megtalálod ezt.

   • Deák Irén szerint:

    Kedves Anita!

    Nagyon köszönöm a segítséget, a gyors választ és a számunkra is kedvező informaciókat. Köszönöm, hogy ezt a fórumot létrehoztad és hogy ilyen odaadással kezeled!
    Jó hétvégét, szép napot,
    Üdv, Ircsi

 7. Anikó szerint:

  Segítségét kérném a következő ügyben. Van egy 17 éves gyermekem. Én már különélek a volt férjemtől. 2015 szeptemberében felköltözött hozzám Pestre, ami azt jelenti, hogy itt is jár iskolába. Az ideiglenes lakcíme az nálam van, az állandó lakcíme az Apukájánál. A családi pótlékot az apukája kapja. Tavaly a volt férjem munkáltatója kitöltötte az adókedvezményes papírt, viszont az idén már nem azzal az indokkal, hogy én nem vehetem igénybe az adókedvezmény. Az édes gyermekem. Kérdezném, hogy ebben az esetben mit tudok tenni?
  Előre is köszönöm válaszát!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Anikó!
   El kell döntenetek, hogy ki neveli a gyereket. Jelen esetben már te, viszont akkor a családi pótlékot is neked kell igényelni, mert a férjed már nem jogosult rá. Ha ezt elintézitek, onnantól nyugodtan igényelheted a családi adókedvezményt is. (a volt férjed pedig ne igényelje!)

 8. Horváth Marianna szerint:

  Kedves Anita!

  Kérdésem a következő lenne. Ha négy gyermekem van akkor a családi adókedvezmény összege a 2015-ös évre 4*206.250 forint havonta? Ha most a bevallásban szeretném visszaigényelni és úgy osztottuk meg a párommal hogy ő 3 és én 1 gyermek után veszem igénybe akkor nekem az 1 gyermek után is jár a havi 206.250 forint attól hogy meg van osztva vagy csak 62.500 jár havonta?
  Köszönöm!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Mariann!
   Neked is jár a 206250 Ft egyszeresen, csak a bevallásba írd be mind a 4 gyereked, és a megosztást is jelölni kell, a férjed nevét, adóazonosítóját is bele kell írni.
   Gratulálok ehhez a szép nagy családhoz 🙂

 9. Kálmán Mónika szerint:

  Kedves Anita!

  Férjemmel elváltunk. A gyermeket én nevelem saját háztartásomban és én kapom a családi pótlékot is. Azonban a volt férjem nem hajlandó aláírni a családi adókedvezménnyel kapcsolatos nyomtatványt. Mit tehetek? Köszönöm.

  Mónika

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Mónika!
   Semmit.
   A jó hír viszont, hogy nem is kell 🙂
   Mivel elváltatok, immáron semmi közötök egymáshoz (adóügyi szempontból legalábbis…) A családi kedvezmény nyilatkozatodat nem kell aláírnia.
   A családi kedvezményre te vagy a jogosult egyedül.
   Ha a férjed ennek ellenére igénybe veszi, akkor azt ő jogtalanul teszi, ezért neki kell felelnie.

 10. Kormos Tibor szerint:

  Kedves Anita!

  Párommal egy háztartásban élünk több éve,tavaly megszületett az első gyermekünk. Házasok nem vagyunk, a gyermek születése előtt apasági nyilatkozatot tettem. Kérdésem, igénybe tudom-e venni a családi adókedvezményt?

  Köszönöm a válaszát.
  Tibor

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Tibor!
   A saját gyermek után gond nélkül igénybe veheted az adókedvezményt 🙂

 11. Mónika szerint:

  Üdvözlöm! Férjem 3 éve elhunyt, mindig ő intézte az adobevallasokat. Azóta én csinálom. Nemrég tudtam meg, hogy jart volna a 3 gyermek után a családi adókedvezmény. Visszamenőleg meg tudom igenyelni? Meddig visszamenőleg és ha bemegyek a nav-ba tudnak segíteni kitolteni a megfelelő igenylapot, mit kell vinnem? Elég az adokartya/adoszam?
  Előre is köszönöm a válaszát!
  Mónika

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Mónika!
   Ilyen esetekben önellenőrzést kell készíteni az elmúlt évek adóbevallására. Az önellenőrzés beadása után 30 napra fogja a NAV kiutalni a visszaigényelt családi kedvezmény összegét.
   Nem tartom valószínűnek, hogy a NAV-ügyintéző elkészíti, ez könyvelői feladat.

 12. Judit szerint:

  Azt szeretném kérdezni, ha a férjemnek nincs munkahelye, az ő részét teljesen üresen kell hagyni? Én veszem igénybe a 2 gyermek után, neki márciustól lesz munkahelye.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   A családi kedvezmény nyilatkozaton jelölje be a férjed, hogy nincs munkahelye és írja alá.

 13. Sz-V.Lili szerint:

  Kedves Anita!2 eltartott kiskorú gyermekünk van, akik közül a nagyobbik (8 éves) súlyosan fogyatékos. Az állapota miatt 2014 októberében arra kényszerültünk, hogy beadjuk egy fogyatékos személyek otthonába. Így ott jár iskolába, és ott él, mint egy középiskolás vagy főiskolás. 2 hetente hétvégén és szünetekben is hazahozzuk, a különböző rendezvényeken látogatjuk, ott vagyunk, rendszeres a kapcsolattartás (igazolja az otthon). A családi pótlékot átkértük az otthon részére, de az ezen felül eső összeget mi fizetjük havonta azért, hogy ott lehessen. Tehát a családi pótlék a a térítési díj részét képezi.
  Mivel a családi pótlékot nem a részemre utalják, ezért a családi adókedvezményt sem vehetjük igénybe, ugyanakkor kisebbik gyermekem családi pótlékának összegénél beleszámítják. Kérdésem tehát az lenne, hogy van-e esetleg olyan kiskapu, hivatkozás, kisbetűs rendelkezés valahol, amely lehetővé tenné a családi adókedvezmény igénybevételét. Úgy érzem elég szorult a helyzetünk, kényszerből adtuk be, rendszeresen itthon van, fizetünk az elhelyezésért, minden egyéb teher minket illet és mégis előbb vehető igénybe a kedvezmény egy meg sem született magzat után, mint egy meglévő beteg kisfiú után, aki állapota miatt nem tartható életvitelszerűen családban.Előre is köszönöm válaszát!
  Sz-V Lili

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Lili!
   Nagyon sajnálom, de nincs kiskapu.
   Őszinte elismerésem és tiszteletem a tietek.
   Anita

 14. Nevike szerint:

  Üdvözlöm!

  Segítséget szeretnék kérni a következők ügyében. Első babámat várom és a terhességem 91. napján túl vagyok. Szeretném igénybe venni a családi adókedvezményt, mint egyedülállóként. A gyermekem édesapjának van egy fia és jelenleg ott is igénybe veszik a családi adókedvezményt. Viszont az én babámnál én egyedülállóként venném igénybe és az apa semmilyen szerepet nem vállal az életünkben. Kérdésem, hogy igénybe vehetem az adókedvezményt? hogy kell kitöltenem a dokumentumot? egyszerűen csak ki kell hagynom azt a rész ami az apára vonatkozik?
  Előre is köszönöm a gyors segítséget.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Éva!
   Ha egyedülálló vagy, akkor tök mindegy, hogy az apának van-e másik gyereke. A te babádra csak te veheted igénybe a családi kedvezményt.

 15. K. Ildikó szerint:

  Kedves Anita!
  4 gyermekünk van, a férjemmel, a nyilatkozatunk alapján 2-2 arányban osztozunk.Az előző években, jelentős volt a a fel nem használt keret.Ebben az évben(december 31.-ével) sajnos megszűnik a munkahelyem, így december hónapban, több havi utalás várható.A fizetésemen felül végkielégítés, és remélhetőleg jutalom is.A havi 2x 33 ezer Ft.ot, minden bizonnyal ki fogom meríteni.Az a kérdésem, hogy a fel nem használt összeg,(éves szinten) , adóbevalláskor visszaigényelhető-e ?
  Köszönöm a válaszát.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Persze!
   A járulékkedvezményről se feledkezz meg.
   Javaslom, mint már oly sok mindenkinek, hogy a kettőtök adóbevallását ugyanaz készítse el!

 16. Szőke Petra szerint:

  Kedves Anita!
  A következőben szeretném kérni a véleményét:
  A férjemmel 2015. évre nyilatkozatot tettünk, melyben a családi kedvezményt megosztottuk 3 kedvezményezett eltartottra, ahol a 3. gyermek még magzatként lett figyelembe véve.
  Áprilisban megszületett a 3. baba.
  Eddig semmi probléma nem volt, viszont most október hónapra a férjem munkáltatója nem adta meg a családi adókedvezményt, arra hivatkozva, hogy a “magzati” adókedvezményt módosítanunk kellett volna a gyermek megszületése után.
  Valóban jogos az eljárásuk? Új nyilatkozatot kell beadni a gyermek születése után?

  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel,
  Sz. Petra

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Igen, születéskor új nyilatkozatot kell beadni, amin a baba adóazonosítója is szerepel már. Érdekes, hogy csak fél év után vették észre….
   Adjátok be az új nyilatkozatot és novembertől már rendben kell lennie. A kimaradó 1 hónapot pedig az adóbevalláskor vissza tudjátok igényelni.

 17. Kakszi Anita szerint:

  Nagyon köszönöm a választ, és a gratulációt is 🙂 Szép napot!

 18. Kakszi Anita szerint:

  Tisztelt Anita!
  Szeretném igénybe venni a családi adókedvezményt 91 napos magzatra.Az apával egy lakcím,egy tartózkodási cím, de semmilyen bejegyzett élettársi kapcsolat. Se nem házastárs. Én közalkalmazottként dolgozom.Fel kell tüntetnem ebben az esetben az nyilatkozatban az apát, ha se nem házastárs, se nem élettárs?Továbbá ha megszületik a baba automatikusan vége van a magzati családi adókedvezménynek azzal, hogy igénylem a családi pótlékot?
  Válaszát előre is köszönöm szépen!

  Anita

 19. fazekas szerint:

  Üdvözlöm!
  Adótartozás esetén az egy összegben felvenni kívánt családi kedvezményt megkapjuk vagy levonják a tartozás összegéből?

  üdv
  Kriszta

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Kriszta!
   A visszaigényelt adót nem fogja a NAV kiutalni, hanem jóváírják a tartozásnál.

 20. László szerint:

  Szia. Nekem lenne egy olyan kerdesem hogy,2 gyermekem van roluk veszem igenybe a kedvezmenyt,az anyosomek lakunk oda is vagyok jelentkezve,neki van egy 13 eves lanya akirol nem veszik igenybe a kedvezmenyt,mert nem dolgoznak. Ervenyesithetem magamnak a kedvezmenyt vagy csak a sajat gyermekeimrol? Vagy mit kene tegyek h megkapjam?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Szia! A családi kedvezmény az anyósod lánya után nemérvényesíthető, csak a saját vagy a nevelt gyermek után.

 21. Kovács Róbert szerint:

  Kedves Anita,

  először is köszönöm ezt a fórumot, ami azt gondolom, nagyon sok embernek tud segítséget adni pusztán azzal, hogy ilyen jól összefoglalja a témában a fontosabb irányelveket, és konkrét válaszokat ad a kérdésekre. Gratulálok hozzá! 🙂
  Az én kérdésem pedig:
  Feleségem a 4. gyermekünket várja, túl a 91. napon (tehát régi motoros vagyok már én is). Jelenleg GYET-et kap a Magyar Államkincstártól, de van munkahelye, csak ott passzív állományban van.
  Kérdés: az ő részéről ki igazolja le, hogy nem veszi igénybe a családi adókedvezményt? a munkáltatója, vagy az Államkincstár?
  (az egészet én veszem majd igénybe)

  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel,
  Kovács Róbert

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   A munkahely igazolja szerintem, mivel a gyet nem adóköteles ellátás.
   Köszi a dicséretet! 😀

 22. Deákné szerint:

  Kedves Anita!

  Két 15 éves gyermekem van, kedvezményezett eltartottak, akik után családi pótlékot kapok, az édesapjuk elhunyt. Az utánuk járó adókedvezményt teljes mértékben érvényesíteni tudom. 3 hete férjhez mentem, egy háztartásban élünk a férjemmel, aki elvált, egy kisfiú édesapja. A kisfiú kizárólagos felügyeleti joga az édesanyáé. Amennyiben kérnék, hogy 50-50 % legyen a felügyeleti jog, az mennyiben érintené a családi adókedvezményt? Én úgy számolom – és a kérdésem az, hogy jól gondolom-e -, hogy ha helyettem is, az én saját gyermekeim után is a férjem kérné a családi adókedvezményt, + megszületne a fele-fele felügyeleti jog a kisfia esetében, akkor 3 gyermekes családként így járhat a kedvezmény : havonta 2 * 33.000,- Ft az ikreim után, és 16.500,- Ft a sajátja után.

  Válaszát előre is köszönöm!

  Deákné

 23. Varga Zsuzsanna szerint:

  Kedves Anita!

  Jelenleg harmadik gyermekemet várom és úgy tudom hogy az apa mivel nem vagyunk összeházasodva csak utólag veheti igénybe az adókedvezményt a magzat után, de mivel jövedelme alacsony ezért megilleti őt a járulék kedvezmény is. Azt szeretném kérdezni, hogy csak az adókedvezmény vagy a járulék kedvezményt is igénybe veheti útólag? Nekem munkáltatóm nincs ezért megosztani nem tudjuk, jelenleg Gyes-en vagyok. Válaszát nagyon szépen köszönöm.
  Tisztelettel: Zsuzsa

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Zsuzsa!
   Természetesen a járulékkedvezmény is igénybe vehető utólagosan.

 24. Miklovcz Józsefné szerint:

  Kedves Anita!
  Adókedvezmény,ill.családipótlék felőlérdeklödöm.
  Férjemmel 3 gyereket nevelünk,nagyobbik 19.5 érettségizett,középsö 17.középiskolás.kicsi 11.alsos.
  Kérdésem,nagyobbik továbbtanul föiskola jogusultak vagyunk-e ado kedvezményre,családipotlékra az ö részére vagy csak a két kicsire kapunk.
  Köszönom válaszát.MJné

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Ilyen eset már van a hozzászólások között,legyen szíves visszaolvasni a korábbiakat.

 25. CsTímea szerint:

  Kedves Anita!

  A munkáltató csak 4 órára jelentett be 3.éve, és azt mondja,azért nem kapok családi adókedvezmény visszatérítést, mert abból fizetik az adómat. Ez most hogy értheti?

  Köszönettel:
  CsTímea

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Tímea!
   Gondolatolvasó még nem vagyok, ezt a munkáltatódtól kellene megkérdezni 🙂
   Mindenesetre ez nem fair válasz.
   Ha év közben igénybe veszed a családi kedvezményt, akkor adóbevalláskor már többnyire nem lesz adóvisszatérítés.

 26. Rumbold Zoltán szerint:

  Kedves Anita !
  Szeretném megtudni, hogy nagyapaként igényelhetek-e családi adókedvezményt az unokáim után. A lányom munkanélküli és egyedül neveli a gyermekeit, az én háztartásomban.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Zoltán, a családi kedvezményt az igényelheti, aki a gyermeket neveli. Adott helyzetben ez nem ruházható át.

 27. vidazs szerint:

  Kedves Anita,
  a GYED 2014.nov.15-től járt, de csak 2015.februártól vettem igénybe. A családi kedvezményt ilyenkor melyik évre kell igénybe venni? 2014 vagy 2015?
  Köszönettel,
  VZs

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   A családi kedvezményre 2014.novembertől vagy jogosult.

 28. Országh Györgyné szerint:

  Kedves Anita!

  Ha év elején úgy nyilatkoztam, hogy én veszem igénybe a gyerekek után járó adókedvezményt, de most az adóbevallásnál (mivel egyáltaán nem merítettem ki a mértékét) szeretném ha megosztva tudnánk igénybe venni, mivel még ketten sem merítjük ki a mértékét, lehetséges?
  Köszönettel: O.Eteleka

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Igen, adóbevalláskor a fel nem használt keretet nyugodtan át lehet csoportosítani megosztással a párodnak.

 29. Bakosné Edit szerint:

  Üdvözlöm!
  A férjemmel a 2. gyermekünket várjuk.Én 4. hónapos terhes vagyok,szülésig táppénzen.Az első gyermek után a férjem veszi igénybe a családi kedvezményt,a munkahelyén br. 120.000ft a fizetése.Az lenne a kérdésem,hogy ha a 2. gyermek után is ő veszi igénybe a kedvezményt vagy utólag igényeljük vissza az adóból akkor is megkapjuk a teljes összeget?Vagy ez függ a levont adóbol is?
  Amennyiben utólag igényeljük vissza akkor ő veheti fel vagy én is kérvényezhetem?Illetve mennyit számolnak el ilyen esetben?
  Előre is köszönöm a válaszát. Edit

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Edit!
   Utólag, az adóbevallásban is igényelhető, a teljes összeget meg fogjátok kapni, mert egy része átfordulhat járulékkedvezménybe.

 30. Fábián Beáta szerint:

  Üdvözlöm! Én azt szeretném kérdezni,hogy 3 gyermekünk van,apukájuk németországban dolgozik,én most helyezkedtem el itthon.Az érdekellne,hogyan járunk jobban,ha ő igényli a gyermekek után járó adókedvezményt külföldön,vagy én itthon? Előre is köszönöm válaszát! Beáta.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Beáta!
   Ehhez a pontos németországi adórendszer ismeretére van szükség, Csongrádi Esztert tudom ajánlani ez ügyben: http://nemetado.hu/

   • Sebők Soltész Mária szerint:

    Üdvözlöm.
    Az én kérdésem a következő lenne.Egyedül nevelem 2 éves kisfiamat,emelt összegű családi pótlékot kapok.Férjemmel folyamatba van a válás,külön lakcímen külön háztartásba élünk.A férjem most kitalálta szeretné a családi adókedvezményt igénybe venni.
    Jól tudom hogy ezt ő nem tudja igénybe venni?
    Előre is köszönöm

    • Keresztesné Molnár Anita szerint:

     Kedves Mária!
     A családi kedvezményt csak az tudja igénybe venni, aki a gyermeket neveli. A ti esetetekben te vagy a családi kedvezményre jogosult, a volt férjed nem igényelheti.

 31. Katalin szerint:

  Kedves Anita!
  Az a problémám,hogy 2014 július-decemberig nem igényeltem a családi adókedvezményt.Három gyermekünk van.120.750 Ft a bruttó jövedelmem, a nettó 80.237 Ft,a munkáltatói igazolás szerint a 6 hónapra 115.000 ft családi kedvezmény jár vissza.Lehetséges az,hogy ha havonta kérem,akkor csak 1811 Ft-ot vonnak le havonta és akkor ez alapján ennyivel többet kaptam volna :6 hónap X 38.702 Ft=232.212 Ft ? De ha egyben szeretném visszakapni,akkor kb.csak a fele jár?
  Köszönöm a válaszát!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Katalin!
   3 gyermek és ekkora bér esetén egyedül nem tudod maximálisan kihasználni a kedvezményt, mindenképpen ajánlom, hogy a családi kedvezményt oszd meg a férjeddel. Megosztás esetén nagyon-nagyon ajánlott, hogy a kettőtök bevallását ugyanaz készítse el, különben sok pénz bennmaradhat az államkasszában figyelmetlenség miatt. A családi kedvezmény összege nem függ attól, hogy havonta vagy egy összegben veszed igénybe.

   • Katalin szerint:

    Kedves Anita!
    Köszönöm a gyors választ!Megosztjuk a férjemmel a családi kedvezményt,ő 2 gyerekre veszi igénybe havonta,én pedig 1-re szeretném ilyenkor egyben.Pedig nekem a MÁK-nál bérszámfejtenek,hihetetlen!
    Még egyszer köszönöm a válaszát!

    • Katalin szerint:

     Tehát akkor az adóbevallásban nem csak a levont adóelőleget tudom visszaigényelni,hanem a járulékokat is,úgy mint,ha havonta kérném ?

     • Keresztesné Molnár Anita szerint:

      Persze, a járulékkedvezményt is kérheted az adóbevallásban 🙂

    • Keresztesné Molnár Anita szerint:

     A közszférában uralkodó helyzetekről nem szeretnék véleményt mondani, bár egyszer lehet, hogy megteszem….

 32. M. Tünde szerint:

  Kedves Anita!

  Jan-szept.-ig egyedülállóként kaptam a családit, novemberig nem dolgoztam, csak decemberben. Férjemmel októberig volt különélésink, de a lakcím végig közös volt, 2 közös gyerek van. Októbertől dolgozott itthon, nem kérte a családi kedvezményt. Csak azokra a hónapokra lehet kérni az adóbevallásban a kedvezményt, ( a járulékkedvezményt is), amikor dolgoztunk, vagy egész évre, a keretösszeget figyelembe véve?Köszönöm.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Tünde!
   A családi kedvezmény egész évre jár, a keretösszeg figyelembe vételével. Az egyedülállók családi pótléka miatt szeptemberrel bezárólag csak te veheted igénybe 9 hó*2gyerek*62500 Ft erejéig, a fennmaradó 3*2*62500 Ft tetszőlegesen megosztható.

 33. Roland szerint:

  Üdvözlöm!
  Egy olyan kérdéssel fordulok Önhöz,hogy élettársammal közösen neveljük 1 gyermekünket.2014 első 6 hónapjára én minden hónapban igénybe vettem a családi kedvezményt,viszont a második felében az évben a párom dolgozott,én viszont nem,és ő nem kapta minden hónapban,így most egy egyszerűsített bevallás keretében,megjelölve a második 6 hónapot,igénybe vette.Viszont hibá
  snak találták a bevallást,miután nem osztotta meg a családi kedvezményt,de ez rendezve lett.Kérdésem az lenne,hogy ameddig én nem adok be bevallást az első 6 hónapról,addig neki nem utalják ki a visszajáró összeget?Egybefügg ezáltal a két bevallás,megvárják még én is benyújtom az első 6 hónapról,vagy az ő részét külön kezelik,és visszakapja ami neki jár időben?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Roland!
   A kettőtök bevallása kiutalás szempontjából teljesen független egymástól.
   A visszaigényelt összeget a bevallás beadásától számított 30 napra utalják.
   A megosztás jelölését ne felejtsétek a párod bevallásában is feltüntetni 🙂

 34. Kinga szerint:

  Kedves Anita!
  Sajnos januarban nem adtam le idoben az idei evre vonatkozo csal.ad.kedv.papirt a munkaltatomnal, igy a februari jovedelmem ennyivel kevesebb lett. Februarban mar leadtam rendesen, es a marciusi fizetes rendben is volt, viszont a januari elmaradt kedvezmenyemet visszaigenyelhetem az idei adobevallasnal?
  Elore is koszonom!

 35. Létay Dániel szerint:

  Kedves Anita!

  Azt szeretném csak kérdezni, hogy az adóbevallásban családi kedvezmény megosztásánál a jogszerű járulékkedvezményt oda-vissza be kell-e írni mindkét szülőnek? (saját ill. házastárs járulékkedvezménye, 20 ill. 21-es sor)
  Mert akkor túllépjük a kedvezmény mértékét a gép számítása szerint.

  Családi adó és járulékkedvezményre az alábbiak szerint vagyunk jogosultak.
  3 gyerek után jár 3×206 500 tehát 618 500 Ft. Egész évre 7 425 000 Ft
  Az egyik szülő 3 741 000 , a másik 3 116 000 Ft-ot keresett. össz: 6 857 000 Ft

  Jogszerűen érvényesített járulékkedvezmény 82 500 ill. 109 000 Ft volt.

  Köszönettel: Létay Dániel

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Dániel!
   Számolgatós kérdések megválaszolására nincs lehetőség az ingyenes blogban. Egy villámkonzultáció keretében szívesen segítek. Részletek itt vannak: villámkonzultáció Üdvözlettel: Anita

 36. Hné S. Mónika szerint:

  Üdvözlöm!
  Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy mit lehet tenni abban az esetben, ha én nem igényeltem 2014-re a családi adókedvezményt, mivel a férjem vette igénybe, de a munkáltatóm valamiért 2014 májusában úgy döntött, hogy tévedésből nekem is utalta (és utána már decemberig folyamatosan kaptam én is), pedig én lemondtam róla. Tehát ez a bérszámfejtő tévedése, amit ő is beismert. Én nem vettem észre, mivel két gyermekem van és hol az egyikkel hol a másikkal vagyok táppénzen, tehát eléggé változó a fizetésem. Most viszont vissza kéne fizetni 160000 Ft-ot, mivel ennyit vettem fel jogtalanul. Próbáltuk kitölteni az adóbevallásomat, de sehol nem tudjuk beírni a családi kedvezményre felvett összeget, mivel anélkül, hogy bárhol jelölnénk azt, így is kiadja a tartozás összegét. Viszont, ha beírjuk az 1453-A lap 30. sorába a jogosulatlanul igénybe vett csal. kedv. miatt befizetendő összeg rovatba a 160000 Ft-ot, akkor az 1453-C lap 67 és 69. sorában már nem a ténylegesen felvett összeg (160000 Ft) szerepel, hanem valamiért 320000 Ft-ot ír be a rendszer. Mit csináltunk rosszul? Lehet ezt így orvosolni, vagy be kell mennem az APEH-hoz?
  Köszönettel: Móni

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Mónika!
   Annak a sornak a neve nem jogosulatlanul igénybe vett családi kedvezmény, hanem jogosulatlanul igénybe vett járulékkedvezmény! Egy ilyen félreolvasás miatt nagyon el lehet rontani a bevallást, javaslom, hogy inkább bízd egy szakemberre.

 37. Biró Zsóka szerint:

  Kedves Anita!
  A barátnőm férjének adóbevallását töltöm épp, és ehhez kérnék S. O. S segítséget.
  Eddig két gyermekük volt, 11.15.-től pedig a harmadik ( magzat) után is jár az adókedvezmény.
  Legnagyobb meglepetésemre a program a teljes évre felajánlja a 7425000 Ft keretösszeget( 3*206250*12). Változott volna a jogszabály? Szerintem 10 hónapra jár 125000 Ft, és 2 hónapra pedig 3*206250 Ft. Amikor beírom ezt a kevesebb összeget, a program figyelmeztet: “a 03. lap szerint Önnek lehetősége van a beírtnál magasabb összeget feltüntetni. “. Ön szerint mi a helyes összeg? Köszönöm előre is a válaszát!

 38. Lukács Éva szerint:

  Kedves Anita!

  2 gyermekem van, élettársi kapcsolatban élek az apjukkal(nem bejegyzett), ő igénybe veszi utánuk az adókedvezményt, én pedig mint egyedül nevelő szülő emelt összegű családi pótlékot vettem igénybe, mert egy ideig nem voltunk együtt, de már újra együtt élünk, lesz problémánk ebből? Köszönöm válaszát!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Igen! Ha az egyedülállók családi pótlékát igényelted, akkor csak te veheted igénybe a családi kedvezményt.

   • Ibolya szerint:

    Kedves Anita!

    Bocsánat, hogy itt írok, szeretném megkérdezni, hogy 2015. januárig kaptam az “SNI”-s gyerekemre az egyedülállók családi pótlékát, nekem nincs jövedelmem. Élettársammal hogyan, miként illetve mikortól tudjuk a Családi adókedvezményt igénybe venni?

    Köszönöm előre is a válaszát.
    Üdvözlettel:
    Ibolya

    • Keresztesné Molnár Anita szerint:

     Kedves Ibolya!
     Az élettársaddal utólagosan, az adóbevalláskor megosztható a családi kedvezmény. Mivel év közben egyedülállóként vetted igénybe a családi pótlékot, sajnos ebben az esetben nem alkalmazható a megosztás.
     A Te helyzetedben érdemes számolni, hogy jársz jobban: az egyedülállók magasabb családi pótlékával vagy a “normál” családi pótlék+megosztott családi kedvezmény kombinációval. Egyértelműen ez utóbbi lesz a magasabb. Javaslom, hogy 2015-től módosítsd a családi pótlékod, így év végével már megoszthatod a családi kedvezményt a pároddal.

 39. Varga Edina szerint:

  Tisztelt Anita!

  Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy 2014. januártól igénybe nem vett családi járulékkedvezményt utólag vissza lehet-e kapni? 🙂

  Köszönöm válaszát.

  Tisztelettel,
  Edina

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Igen, az adóbevallásban rendezheted az elmaradt családi kedvezményt

 40. Hegyi Tünde szerint:

  Az után a gyermek után jár -e adókedvezmény, aki csak figyelembe van véve, nappalin tanul, nem egyetemista(24 éves ) és a kisebbik gyerekem után járó családi pótlék magasabb?

  köszönöm:Tünde

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Tünde!
   A nagy után már nem jár családi kedvezmény, csak a kicsire. Az adóalap-kedvezményed havi 62500 Ft.

 41. Fazekasné szerint:

  Tisztelt Anita!

  A kérdésem az lenne, hogy a járulékkedvezmény és adókedvezmény göngyölíthető-e egész évben? A következők miatt kérdezem: 2014. januártól -júniusig 3 gyermek után járt a járulék és adóalapkedvezmény, júliustól- decemberig pedig már csak 2 gyermek után. Az éves adóalapkedvezményem (keretösszeg) összesen 4.462.500,- (6 hó x 62.500,- x 2 fő,+ 6 hó x 206.250,- x 3 fő). Az én éves jövedelmem összesen bruttó 1.852.601,-. A második félévben levont adó és járulék visszaigényelhető?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Az éves keret teljes évre vonatkozik, független a havi eloszlás. A második félévi adó és járulék visszaigényelhető az adóbevallásban.
   Adóbevallás

 42. Lili szerint:

  3 gyerekem van,1 végzett az egyetemen,1 most egyetemista,1 kiskorú,családi pótlékot 14800ft-ot kapok.Mennyi adókedvezményt vehetünk igénybe?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   A két gyermeket nevelő egyedülállók családi pótléka 14 800 Ft. Havi 62 500 Ft az adóalap-kedvezményed.

 43. Kiss Julianna szerint:

  T.Anita!
  Egy nagyon furcsa ügyben kérem a segítségét.
  Férjemmel külön mentünk,tavaly ő igényelte a 3 gyerek után az adókedvezményt.Vissza is kapta a havi 99.000-et.
  Most azt mondta,hogy igényeljem vissza a 708.000Ft.-ot,amit én tudtam volna igénybe venni,ha én kérem a kedvezményt(ennyi az adóm+járulékok)Ő pedig bevallja a bevallásában,hogy ennyivel többet vett igénybe és részletekben visszafizeti.
  Mivel nekem kell elmenni a házból,így próbál segíteni az albérletbe,kaukció+bútor.
  Ezt meg lehet így csinálni?Nem törvénytelen?
  Nagy szükségem lenne erre az összegre,de nem akarok csalni.
  Köszönöm ha segít!
  Julianna

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Julianna!
   1. Maga az eljárás alapvetően nem nevezhető törvénytelennek, de eléggé ráfizetéses, ugyanis 12%-os büntetéssel együtt kell visszafizetni. A 708 ezer Ft-ra számítva ez 85 ezer Ft!
   2. A különélés időpontjától kezdve a férjed nem veheti igénybe a családi adókedvezményt a három gyerek után, így a fenti eljárást tényleg meg kell csinálni.

 44. Réka szerint:

  Kedves Anita!

  Élettársammal 3 kiskorú gyermeket nevelünk, de egyik gyermeknek sem vér szerinti apja az élettársam. A kérdésem hogy érvényesíthet ő családi kedvezményt az adóbevallásában? A családi pótlékot én kapom a gyermekek után és egy lakcímen lakunk. Segítségedet köszönöm. Réka

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Igen, az adóbevallásban megoszthatja veled a családi kedvezményedet a 3 gyermek után.

 45. Gabriella Gomori szerint:

  Kedves Anita!

  Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy elváltan egyedül nevelek 2 gyermeket. Október végén sikerült elhelyezkednem, új munkahelyem van. Bruttó 118.000 Ft-ra vagyok bejelentve. Kb 78.000. Ft-ot kapok kézhez. Amikor felvettek a szerződés papírjai között nem volt ott a nyilatkozat, hogy igénylem e a családi adókedvezményt vagy nem. (Mindíg kaptam ilyen papírt más munkahelyen, itt furcsáltam, hogy nem) Utólag tudtam meg a cégnél, hogy mindenki önadózó.
  Kell e nyilatkozatot kérnem utólag a munkáltatómtól, hogy érvényesíteni tudjam a 2015 adóbevallásomban a kedvezményt vagy ez nem szükséges? Nem késtem el vele?

  Köszönöm előre is segítségét, válaszát!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Az adóbevallásban szereplő kedvezményekről nem kell nyilatkoznod a munkáltató felé, hiszen a bevallást nem ő készíti, tulajdonképpen semmi köze ahhoz, hogy te milyen alapon kapsz adókedvezményt. Ekkora bér mellett még járulékkedvezményre is jogosult vagy.
   Ha az év első részében nem volt munkahelyed, akkor tuti lesz visszaigénylésed 🙂

 46. Madácsi Viktória szerint:

  Kedves Anita!
  Az alábbi kérdéssel fordulnék Önhöz.
  A párommal nem vagyunk házasok de közös háztartásban élünk, egy lakásban élünk, ugyanaz az állandó lakcímünk. Első gyermekünket 2015. febr. végére várjuk.
  Ilyen esetben érvényesíthetjük-e a családi kedvezményt a párom munkahelyétől, illetve kell-e valamivel igazolni az “együttélést”?
  Nem vagyunk regisztrált élettársi kapcsolatban sem, de apasági nyilatkozattal rendelkezünk, amit 2015. jan-ban csináltunk meg.
  lletve másik kérdésem az lenne, hogy mivel a fogantatástól számított 90. nap 2014. szept közepén töltődött be, arra az évre vonatkozóan is igénybe lehet-e venni a kedvezményt, ha már a 2014. évi adóbevallás elkészült?
  Válaszát köszönöm, M. Viki

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Viki!
   2014-re 4 havi adókedvezményre vagy jogosult. Ha már beadtad az adóbevallást, akkor önellenőrzéssel lehet javítani. Érdemes, mert 40 000 Ft-ról van szó! Ebben tudok segíteni.
   Várandósság esetén év közben csak az anya vagy a férj érvényesítheti a családi kedvezményt, élettárs-apa nem. Az élettárssal viszont utólagosan, az adóbevallásban megosztható a családi kedvezmény.

 47. Zita szerint:

  Kedves Anita!

  Fiam élettársi kapcsolatban élt 2007. szeptemberétől 2014. májusáig. Ez idő alatt született két gyermekük. 2014. júniusától különélnek. A családi pótlékra a volt élettárs jogosult. Fiam igénybe veheti-e a családi adókedvezményt 5 hónapra, májusig, megosztva a volt élettárssal? A volt élettársnak csekély a jövedelme, a 2013-as bevalláskor fiammal megosztva vették igénybe az adókedvezményt.

  Köszönöm válaszát!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Zita!
   Igen, az első 5 hónapra gond nélkül és tetszőleges arányban megoszthatják az élettársak a családi kedvezményt a közös gyermekek után.
   A tetszőleges arány praktikusan azt jelenti jelen helyzetben, hogy januártól májusig a fiad, majd júniustól egyedüli jogosultként az anya veszi igénybe.

 48. Zsapeter szerint:

  Kedves Anita,

  Válás utáni családi adókedvezmény érvényesítésével kapcsolatban szeretnék állásfoglalást kérni. Biztos van a sok kérdés és válasz közt olyan ami egybe vág az én szerintem teljesen átlagos esetemmel, de úgy néz ki hogy a NAV-nál ez egy nagyon speciális eset, mert …(…)
  Sok minden miatt vagyok felháborodva az ügy kapcsán, de a legfontosabb az, hogy ha én a telefonos tanácsadás, vagy a válás előtt ügyfélszolgálaton kapott infó szerint igénylem 100%-ban a kedvezményt, majd X év múlva kiderül hogy mégsem jár, akkor kihez fordulhattam volna hogy „de hát nekem 2 helyen is ezt mondták” és ki fizetné vissza a „csalásból” származó összeget és a kamatokat? A kérdés persze költői, csak tényleg hihetetlen hogy egy ilyen egyszerű kérdés megválaszolása ennyire nehéz.

  Válaszát és segítségét előre is köszönöm!

 49. Viktória szerint:

  Kedves Anita!

  Van egy kisfiam akit egyedül nevelek. A családi pótlékot is én kapom. A családi adókedvezmény nyilatkozattal kapcsolatban azt kérdezném, hogy kell e szerepeltetnem a volt, nem bejegyzett élettársamat az igénylésemen vagy én egyedüli igénylőként kitölthetem?
  Előre is köszönöm a választ!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Viki!
   Ha egyedül neveled a kisfiad és – feltételezem, hogy – az egyedülállók családi pótlékát kapod, akkor nem kell az apát feltüntetni a nyilatkozatban. Egyedüli igénylőként kitöltheted.

   • Péter szerint:

    Kedves Anita!

    Kérdésem a következö volna:
    Élettársi jogviszonyból született egy közös gyermekünk volt párommal,közben szétváltunk és most ő egyedülállóként igényli a családipótlékot is és egyedül az adókedvezményt is!

    Engem mint elvált férjet milyen arányban illet családi adókedvezmény,ha illet egyáltalán?

    Köszönettel: Péter

    • Keresztesné Molnár Anita szerint:

     Kedves Péter! Mivel a volt párod egyedülállóként igényli a családi pótlékot, így nincs lehetőség a megosztásra.

 50. Bettina szerint:

  Kedves Anita!

  Egyedül nevelem a 9 hónapos kislányomat, a szüleimmel élek és nincs munkahelyem sem jelenleg. Érdeklönék, hogy az anyukám igénybe veheti-e helyettem a családi adókedvezményt? Vagy csak én tudnám?
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Bettina!
   A nagyszülőre sajnos nem lehet “áttestálni” a kedvezmény igénybe vételének jogát.
   DE! Ha neked járt TGYÁS ill. gyed, abból vonnak adóelőleget, így te is igénybe tudod venni a családi kedvezményt a kislányod után.

 51. Ibolya szerint:

  Kedves Anita!
  Következő kérdésben legyen a segítségemre:
  A családi adókedvezményt szeretnék igénybe venni a férjemmel megosztva. Igazából nem tudom ,hogy lenne a jó. Én jelenleg tgys-en vagyok,után pedig Gyed-et fogom kapni. ilyen esetben én is igénybe vehetem a adókedvezményt-?
  A férjem vegye csak igénybe a három gyerekre?
  Legyen szíves tanácsot adni. Számunkra melyik megoldás lenne a jó?
  Köszönettel: Ibolya

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Ibolya! A legjobb tanácsot csak a jövedelmek pontos ismeretében tudom adni: tanácsadás családi kedvezményről
   Konkrétum nélkül: ha a férjed jövedelme eléri a családi kedvezmény mértékét, azaz legalább 3*206250 Ft a bruttója havonta, akkor ki tudja használni, nem szükséges a megosztás. Ha ennél kevesebb, akkor egy része átfordulhat járulékkedvezménybe. Ha még a járulékkedvezmény igénybevételével is marad kihasználatlan “kerete”, akkor mindenképpen ajánlott a megosztás. A tgyás, ill. a gyed adóköteles jövedelem, így meg tudja osztani veled.

 52. Sándorné Ujvári Judit szerint:

  T. Anita! Kérem segítséged a következő ügyben. Férjem 2014es bruttója 4.020.000 ft. volt, az enyém 2.120.000. 3 gyermekünk van, férjem vette igénybe az adókedvezményt én nem. Az a kérdésem, hogy ha a férjem így a járulékokat is figyelembe véve visszakapta havonta a 99.000et, de kettőnknek sincs meg a 7.400.000 adóalap csökkentő összeg, akkor én még igényelhetek vissza, vagy nem? Köszönöm szépen a válaszod

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Judit!
   Mivel a férjed a járulékkedvezménnyel kiegészítve megkapta a maximális összeget, így már te nem tudsz visszaigényelni.
   Azt azért érdemes megnézni, hogy tényleg minden hónapban megkapta-e a 99 000 Ft családi adókedvezményt. Ezt a leggyorsabban az éves jövedelemigazolásában lehet meglátni.

 53. Scheer Krisztina szerint:

  Kedves Anita!

  Szeretnék kérdezni.
  2014 Szeptember óta folyamatos táppénzen vagyok,veszélyeztetett terhesként.
  Van egy 8 éves fiam,akiről már 2014 januárban leadtam a családi adókedvezményre a nyilatkozatot.A második babáról Októberben nyilatkoztam/91 napjától/.Az októberi táppénzemet november végén kaptam meg ebben szerepelt a 2 gyerekre az adókedvezmény.A novemberi táppénzemet januárban kaptam meg ebben már nem írták jóvá.Felhívtam az oep-et ,hogy miért azt mondták,hogy mert idén januárban számolták ki és 2015- re nem adtam még nyilatkozatot.Mivel a decemberi táppénzem még csak folyamatban volt ezért gyorsan nyilatkoztam újra 2015 évre.Viszont most kaptam meg a decemberi pénzem és újra nem kaptam meg,most arra hívatkoztak,hogy hiába adtam le január elején a papírt és vitték be a rendszerbe,18 nap mire felülbirálják.Igy ezt sem kaptam meg.Nem értem igazán ha én nyilatkozatot tettem tavaly az dec.végéig szólt.ez tavalyi nov.dec táppénz hogyhogy nem kaptam meg?ez lehetséges?vagy simán elrontották?a bészámfejtőnk sem érette.nagyon köszönöm válaszát.
  Üdv.
  Krisztina

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Krisztina!
   Az OEP működésével kapcsolatban nem igazán tudok mit mondani….
   Adóval kapcsolatban viszont igen: a novemberi táppénzed már 2015-ös jövedelemnek számít, mivel januárban kaptad meg. (Ez a bérnél nem így van!) A decemberi ugyanígy 2015-ös jövedelem lesz.
   Emiatt a nov-dec. havi családi kedvezményed nincs jóváírva, az adóbevallásnál visszaigénylő leszel. Érdemes az önadózást választanod és már februárban beadni a bevallást. Ehhez ajánlom magamat 🙂 :http://tudatosadozo.hu/szolgaltatasok/online-adobevallas/

 54. Viki szerint:

  Kedves Anita,
  harmadik gyermekünkkel vagyok kismama. 2014 oktoberében töltöttem a 91. napot. A cégeknél még csak a két gyerekre vonatkozó adókedvezmények vannak feltűntetv és nem érvényesitettük a 3 gyerekes családi adókedvezményt. A kérdésem az lenne, hogy az esedékes 2015 májusi adóbevallásban hogyan tudjuk ezt érvényesiteni illetve meg is osztani, ha egyáltalán lehetséges.

  köszönöm,Viki

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Viki!
   Az adóbevallásban fel kell tüntetni a gyerekek adatait, ill. a megosztandó összeget, ennyi a módszer 🙂
   Mivel komolyabb összeget tudtok visszaigényelni, nem kell májusig várni, készíttesd el a bevallást mihamarabb, a beküldéstől számított 30. napra utalja ki a NAV a visszaigénylést. TIPP: a te és a férjed bevallását ugyanarra a szakemberre bízd, mert a megosztást akkor lehet garantáltan jól számolni!
   Nálam van házastársi kedvezmény is 🙂 http://tudatosadozo.hu/szolgaltatasok/online-adobevallas/

 55. Hódos Károlyné szerint:

  Üdvözlöm !
  3 gyermekem van (93.10.10;,2000.02.16 ikrek), a nagyobbik után 2014 júniusáig kaptam a családi pótlékot. Mennyi családi kedvezményt érvényesíthetek a bevallásomban ?
  Köszönöm

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Timi!
   Ha a nagy szeptembertől egyetemre/főiskolára ment, akkor egyszerűbb:
   Éves családi kedvezmény keret: 6hó*3 gyerek*206250 Ft + 6hó*2 gyerek*206250 Ft
   Ha a nagy nem tanul tovább (és a családi pótlékban sem “beszámítós”, akkor:
   Éves családi adókedvezmény keret: 6hó*3gyerek*206250 Ft + 6hó*2 gyerek*62500 Ft

 56. Kiss Henrietta Kinga szerint:

  Kedves Anita! Terhessègi tàppènzen vagyok ès igènybe veszem a csalàdi adókedvezmènyt havonta akkor a nettó kifizetèsem ami 2888ft /nap mennyit fog emelkedni?1 magzat utàn?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Kinga!
   A családi kedvezmény “nettója” havi 10 ezer Ft az első gyermek esetén.

 57. Richter Erika szerint:

  kedves Anita
  kérdésem az lenne hogy kisfiam 2013.11.01 született és a férjem és énis igénybe vettük a családi adó kedvezményt
  lehet e baj? ha igen mi? és mit tudok tenni? az adobevallásal lesz e gond nekem és neki is a cég csinálná a férjem dolgozik én pedig itthonvagyok a gyerekkel köszönöm a válaszod

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Ha mindketten igényeltétek a családi adóalap-kedvezményt, az elég komoly baj. Természetesen vissza kell fizetni a túligénylést, ráadásul 12 %-os büntetéssel. Emellett még a munkáltatói adómegállapítás sem választható 🙁 önadózó leszel (vagy te vagy a férjed)

 58. Sipos Éva szerint:

  Szeretném megkérdezni, hogy hogyan vehetjük igénybe a párommal az adókedvezményt. Nekem 2 gyerekem van egy 11 éves és egy 8 éves, az ő édesapjuk 5 éve meghalt. 2015.májusára várjuk a párommal közös gyerekünket. Szeretném megtudni pontosan, hogy Ő milyen feltételek megléte esetén veheti igénybe az én gyermekeim után is az adókedvezményt. Jelenleg én veszem igénybe mind a 3 gyerek után, de ha már TP-en, Gyáson, Gyeden leszek szeretnénk megosztva igénybe venni. Köszönöm válaszát.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Éva!
   Ha házasok vagytok, akkor gond nélkül megoszthatjátok mindhárom gyermek után a kedvezményt.
   Ha csak együtt éltek, akkor már kicsit rázósabb a helyzet, a szülésig semmit nem tudsz megosztani, csak te vagy a jogosult. Szülés után pedig csak a kicsi utáni kedvezmény adható át az apukának.

 59. Lizi szerint:

  Kedves Anita!
  24 hetes kismama vagyok. A jelenlegi párommal decemberben összeházasodtunk.Az előző házasságomból született két gyermekem közösen neveljük.Jól tudom,hogy a férjem igénybe veheti a 3 gyermekre járó családi adókedvezményt függetlenül attól,hogy csak a pocakomban lévő lesz közös gyermek? A munkahelyünkön teljesen mást mondanak 🙁
  Köszönöm!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Lizi!
   A házasságkötéstől számítva 3 gyermekes család vagytok, jár a magasabb családi pótlék és a 3 gyermekes családi kedvezmény is, amit a férjeddel tetszőleges arányban megoszthatsz.
   A munkahelyen dolgozó ügyintézők figyelmébe szeretettel ajánlom a családok támogatásáról szóló törvény 7 § (1) a) pontját…

 60. Csilla szerint:

  Kedves Anita!
  Családi adókedvezménnyel kapcsolatosan lenne kérdésem. Az világos, hogy a családi pótlék és családi adókedvezmény együtt mozog, azaz aki jogosult családi pótlékra az jogosult családi adókedvezményre. De a családi pótlékra való jogosultságot mi határozza meg? A konkrét példám szerint férjemnek előző házasságából van két gyermeke, akiket a volt feleséggel bírósági határozat alapján közös felügyelet szerint nevelnek. Ebben az esetben neki a családi pótlék 50%-a automatikusan jár? A volt feleség igényelte meg a Kincstárnál a családi pótlék teljes összegét, de ő családi adókedvezményt nem tud érvényesíteni. Ebben az esetben érvényesíthet a férjem 50%-ban családi adókedvezményt? A kérdésem konkrétan tehát az, hogy a családi pótlékra való jogosultságot a közös felügyelet ténye határozza-e meg, vagy az, hogy ténylegesen kinek folyósítja az összeget az Államkincstár? Válaszát előre is köszönöm

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Csilla! A családi pótlék sosem jár automatikusan. Ha valaki jogosult, akkor igényelni kell.
   Fontos: a közös felügyeletet és a felváltva gondozást nem szabad összekeverni.
   Ha ténylegesen felváltva gondozzák a volt házastársak a gyermekeket, akkor lehet a családi pótlékot ill. a családi kedvezményt megosztani.
   A ti helyzetetekben a volt feleség adjon be egy új igénylést, immár 50%-os családi pótlékra, a férjed pedig igényelje meg a másik felét, a bírósági határozat alapján.
   A családi adókedvezmény igénybevételét a családi pótlékra való jogosultság alapozza meg. Véleményem szerint ehhez nem kell feltétlenül a családi pótlékot megosztani, de miért is ne tennétek??
   Még egy fontos: ha van legalább egy közös gyermeketek is, akkor privát tanácsadás keretében még tovább számolok nektek, kérj egy villámkonzultációt, a részletek és a díjazás itt található: Villámkonzultáció

 61. zsuzsannaerika szerint:

  Kedves Anita! Férjemtől külön élek, ő igényli a nagycsaládosok után járó adókedvezményt. Van 3 közös gyermekünk. A legnagyobb az idén dec.02-án töltötte a 20. életévét, a középső jövőre, a legkisebb most két éves. A nagyobbik most egyetemista, a középső még szakközépbe jár. A nagyobbik után idén szeptembertől már nem jár családi pótlék de beszámolják mint nagycsaládos 3 gyermekes után járót. Azt a választ kaptam még erre az évre jár az adókedvezmény is. Olvasok itt olyat hogy a munkáltató felé is le kell igazolni. Jövö évtől hogyan tovább, meddig veszik figyelembe a nagy családosokat, ha a középső is jövő őszétől felsőbb iskolába vagy egyetemre jelentkezik? Milyen intézkedéseket kell tennem, hogy továbbra is járjon a 3 gyerek után adókedvezmény, amit a volt férjem vesz igénybe?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Erika!
   A családi adókedvezmény csak annak jár, aki családi pótlékra jogosult. A volt férj nem jogosult rá, csak te veheted igénybe az adókedvezményt.

  • zsuzsannaerika szerint:

   Nagyon szépen köszönöm a válaszát.

 62. Adrienn szerint:

  Kedves Anita!

  Kérdésem lenne a családi adókedvezménnyel kapcsolatban. Van két saját gyermekünk és az öcsémet gyámságunk alá helyezték, így 3 gyerekre igényeltük a családi adókedvezményt. Öcsém 18 éves lett így önálló jogon kapja a családi pótlékot, de továbbra is iskolába jár és én tartom, azaz a férjemmel tartjuk el. Ez esetben érvényesíthetjük rá a családi adókedvezményt továbbra is? Nincs önálló jövedelme, tanul.

  köszönöm

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Adrienn!
   Ha az öccsé középiskolában tanul, akkor semmi változást nem okoz a nagykorúvá válása. Annak a tanévnek a végéig számítható be a gyerekek közé, amelyikben a 20. évét betölti.

   • Adrienn szerint:

    Kedves Anita!

    Köszönöm válaszát. Megnyugodtam, mert azt hittem eddig jogtalanul kaptuk. Sokan félre tájékoztattak, hogy ha nem én kapom a gyámolt öcsémre a családi p.-ot akkor az adókedvezményre sem vagyok jogosult. Még annyi kérdésem lenne, hogy ha olykor olykor elmegy a suli mellett dolgozni és alkalmi munkavállalóként van bejelentve ( EZ EDDIG KÉTSZER VOLT CSAK, DE SZERETNE BESEGÍTENI A CSALÁDI KASSZÁBA) akkor nem ütközik jogszabálysértésbe , hogy igényeljük utána a családi adókedvezményt? Mert ha gond akkor inkább nem engedem alkalmanként munkát vállalni iskola mellett.

    Válaszát köszönöm
    Adrienn

    • Keresztesné Molnár Anita szerint:

     Mivel az öcséd saját jogú családi pótlékot kap, a családi adókedvezményt igénybe veheti vele egy háztartásban élő hozzátartozója is, ezt olvasd el: http://tudatosadozo.hu/csaladi-potlek-sajat-jogon/
     Dolgozhat, amíg 3 egymást követő hónapban a minimálbért el nem éri a jövedelme. A 2015-ös szabályokat még meg kell nézni.
     Arról ne felejtkezzetek meg, hogy adóbevallást is kell az öcsédnek csinálni, összegtől függően akár az alkalmi munk aután is. Erről is van egy jó cikkem, a blogban keresgélj kicsit.

 63. Nagy Brigitta szerint:

  Tisztelt Anita!

  Volt ferjemtol2014.oktobereben elváltam,de mar május óta nem éltünk kozos háztartásban.A családi pótlék iránti igenyemet,mint egyedülálló,ket gyermeket egyedül nevelő szülő szeptemberben beadtam,es a tájékoztatás alapján várhatóan augusztusig visszamenőleg kapom meg.A családi adókedvezményt viszont a volt férjem veszi igénybe.Kerdesem,hogy az általa igénybe vett családi adókedvezmény nem a gyerekeket illeti-e meg,különösen akkor,ha a gyerekekkel mar május óta nem el egy háztartásban.Illetve kérhetem-e ot arra,hogy az igénybe vett kedvezményt a gyerekekre fordítsa?
  Üdvözlettel:Brigitta

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Brigitta! Ebben a helyzetben a férjed jogtalanul veszi igénybe a családi adókedvezményt, nem jár neki.
   Augusztustól csak és kizárólag te veheted igénybe és tedd is meg.
   A férjednek a jogtalanul felvett adókedvezményt vissza kell fizetnie büntetéssel együtt az államnak. (Nem lehetséges, hogy neked adja oda ezt a pénzt) Ha nem teszi, az nem a te gondod.

 64. Kinga szerint:

  Kedves Anita!
  A kérdésem az lenne, hogy mikor megszületett a kislányom a párommal külön éltünk és a családi pótlék igénylőn is azt jelöltem be, hogy egyedül fogom nevelni…. így 13700 családit kaptam eddig. Időközben a sors úgy hozta, hogy kibékültünk és közösen neveljük tovább… Be kell e jelentenem a MÁK nak ha nem vagyunk se házastársak, bejegyzett élettársi viszonyunk sincs… Ha be kell, milyen formában?
  Köszönöm

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Kinga!
   Igen, be kell jelenteni, hiszen onnantól nem jár az egyedülállóknak járó csp, csak a normál összegű. A csp. igénylő nyomtatványt kell az új adatokkal beadni.
   Adózási szempontból viszont jó hír, hogy a pároddal innentől meg tudjátok osztani az adókedvezményt, erre egyedülállóként eddig nem volt lehetőséged.

 65. Orbán Brigitta szerint:

  Kedves Anita!
  Élettársammal most várjuk a közös gyermekünket. Nekem is és neki is van már 2 gyermeke.Ő venné igénybe az adókedvezményt.
  az enyémék után én veszem igénybe a kedvezményt.Nem teljesen. Azt tudom,hogy a maradékot akkor sem vehetné ő igénybe ha a férjem lenne,mert nem ő az apa. Így van?
  Az ő gyermekei után az anyuka veszi igénybe.
  Azt szeretném tudni,hogy a közös babánk után mennyit igényelhet vissza? 3. gyermeknek számít?

  Nagyon köszönöm a válaszát.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Brigitta!
   Ha a te nagyobb gyermekeidet együtt nevelitek, akkor a kicsi 3. gyermeknek számít, 3*206250 Ft jár utánuk. Ebből te 2*206250 Ft-ot vehetsz igénybe, a kicsi utáni 206250 Ft-ot pedig tetszőleges arányban megoszthatjátok, ha megszületett. Ha összeházasodnátok, akkor mindhárom gyermek után igényelhetné. Ha emiatt fontolgatjátok a házasságkötést, akkor érdemes megvárni a jövő évi szabályokat 🙂

 66. Dani Noémi szerint:

  Üdvözlöm.
  18 éves vagyok, okj nappali képzésen tanultam szeptember óta. Viszont most átmegyek levelezőre. Érdeklődnék, hogy jár-e családi adókedvezmény utánam, hiszen a családi pótlk is jár.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Noémi!
   Ha családi pótlék jár, akkor családi adókedvezmény is.

 67. Boda Mónika szerint:

  Kedves Anita!
  Úgy alakul, hogy gyermekeim(2) apja(nem házastárs és nincs élettársi bejegyzés)különköltözik.Igényelheti-e a családi adokedvezményt, (mert nekünk adná) így ha a bejelentett lakcím nem lesz ugyanez. Nincs új kapcsolat egyikünknek sem. Köszönom: Mónika

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Mónika!
   A családi adókedvezményt igénybe az veheti, aki a családi pótlékra jogosult. A te helyzetedben a volt párod nem jogosult rá, így a családi adókedvezményt sem veheti igénybe.

  • Betti szerint:

   Kedves Anita! Családi adókedvezményről kérdeznék…
   Egyedül nevelem hivatalosan is a 2,5 éves és 17 éves/tanuló/ gyermekeimet!A családi pótlékot én kapom egyedülállóként,jelenleg Gyes-en vagyok!Kérdésem a következő: Igénybe veheti-e a családi adókedvezményt a gyermekeim Apukája?Mivel jelenleg új munkahelye van,ott havi szinten nem veheti igénybe a kedvezményt,akkor mikor és hol lehetne visszaigényelni ha egyáltalán lehetséges Neki? Az előző munkahelyén is igénybe vehette ez évben,hónapokon keresztül,természetesen kellett hozzá az Én nyilatkozatom,hogy én nem veszem jelenleg igénybe a családi kedvezményt.Nem voltunk soha papíron házasok,sőt bejegyzett élettársak sem! Ha eddig igénybe tudta venni,akkor most miért nem? Kicsit elbizonytalanodtam,mivel itt olvastam a válaszok között,hogy csak az jogosult családi adó kedvezményre,aki a családi pótlékra jogosult?Eddig miért vehette igénybe az Apuka? Akkor is ugyanez volt a helyzet.Köszönöm szépen a válaszodat előre is!
   Üdv! Betti

   • Keresztesné Molnár Anita szerint:

    Kedves Betti!
    A válasz nagyon egyszerű: a munkahely nem vizsgálja, hogy jogosult-e a dolgozója a családi pótlékra ill. adókedvezményre, a nyilatkozaton csak a megosztásról kér be adatot. (Képzelj el egy csalót, akinek nincs gyereke, de hamis adatokkal kitölti a nyilatkozatot: a munkáltató nem tudhatja, hogy azok csak kamu gyerekek-ha kis odafigyeléssel csinálja, sosem fogja a munkahelye megtudni) Amikor valaki nyilatkozik, akkor teljes felelőssége tudatában kell, hogy nyilatkozzon. Ha valaki nincs tudatában a megosztási szabályoknak, az az ő baja és felelőssége 🙁 Az önadózás rendszere arra alapul, hogy az adózó állampolgár minden rá vonatkozó jogszabállyal tökéletesen tisztában van. Ez persze az életben nincs így, a tájékozatlanság és a kiszolgáltatottság ellen dolgozom már évek óta és ezzel a honlappal, az itteni kérdezési lehetőséggel segítek az embereknek.

 68. Péter szerint:

  Kedves Anita!
  Volt feleségemtől 5 éve elváltam, a bíróság a két közös gyermekünket neki ítélte. Közben megváltoztak az életkörülményeink és gyerekek életvitelszerűen nálam élnek. Az új páromtól is született egy gyermekem. A kérdésem a következő: Amennyiben a volt párom lemond a családi pótléklról és azt én igénylem meg, lehetőségem van-e a családi adókedvezményt érvényesíteni 3 gyermek után oly módon hogy a gyermekelhelyezés megváltoztatása céljából nem nyújtunk be keresetet a bíróság felé? Még egy kérdés: Igénybe vehetem-e a 3 gyermek utáni pótszabadságot a jelenlegi helyzetben? Válaszát előre is köszönöm!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Péter!
   Családi pótlékot arra a gyermekre kaphatunk, akit a saját háztartásunkban nevelünk. Gyermekelhelyezési ügyekben nem vagyok járatos, de szerintem papíron is le kell zongorázni ezt az ügyet, ha a családi pótlékot a volt feleséged helyett te szeretnéd igényelni. Mivel a valóságban amúgy is nálad laknak, mi akadálya lehetne??
   Amikortól a családi pótlékot te kapod, onnantól igényelheted a családi adókedvezményt is 3 gyermekes szülőként.
   A gyermekek után járó pótszabi az elvált szülőket is megilleti, tehát azzal semmi gond nincs, a 3 gyermeked után jár 7 nap, illetve a pici születését követő 2 hónapon belül 5 nap rendkivüli “kispapa-szabadság” csak a születés évében.

 69. Barbara szerint:

  Kedves Anita!

  A kérdésem az lenne,hogy a családi adókedvezmény az jövedelemnek számít-e?
  A gyermekvédelmi támogatásra hogy jogosult legyek kb.1000 Ft-at több a fejkvóta ha beleszámít. Viszont ha a rendszeres havi jövedelmemet vesszük,akkor jócskán a határ alatt vagyunk.
  Én minden hónapban igénybe veszem az adókedvezményt (muszáj….két gyerekkel egyedül minden fillér számít) így magasabb a havi összeg ami a családi kasszába kerül.
  Viszont!!!! Aki nem veszi igénybe havonta,az természetesen következő évben vissza kapja…..gyakorlatilag ő is megkapja ugyanezt a “jövedelmet” csak a kiegészítést egy összegben. Ergo…..ha jövedelemnek számít,akkor nagyon sokan nem kaphatnák meg a támogatást,mert visszamenőleg is,de akkor hozzá kellene számítani a jövedelméhez.
  Köszönöm a válaszodat előre is!
  Üdv.: Barbara

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Barbara! A jövedelem fogalmát másképp értelmezik az egyes jogszabályok. Kizártnak tartom, hogy ilyen egyszerűen ki lehessen cselezni egy szociális juttatást. A részletekről az önkormányzat szociális osztályán fognak részletes felvilágosítást adni.

 70. Németi Andrea szerint:

  Kedves Anita! 20 éves lányom és 9 éves fiam után járó családi pótlék/adókedvezmény kapcsán kérném segítségét. Lányom főiskolás, erről be is vittem az igazolást a MÁK-ba. Ha jól értelmeztem így a fiam után “emelt” családi pótlékot fogok kapni, de mi a helyzet az adókedvezménnyel? Az ügyintéző szerint az is jár… Mivel augusztusban jeleztem munkáltatómnál, már nem kapok családi pótlékot a nagyobbik gyerkőcre, leállítottuk a rá vonatkozó kedvezményt is. Kell-e ezen változtatnom most? 62500 vagy 125000 a ránk vonatkozó adóalap kedvezmény? Válaszát előre is köszönöm!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Andrea!
   A nagyobb gyermekre már nem jár az adókedvezmény, csak a kisebb gyermekre, havi 62 500 Ft összegben.
   A nagyot eltartott kedvezményezettként még beszámítják. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy kétgyermekes családnak minősültök továbbra is, de csak a kicsi után jár ellátás. A családi pótléknál ez kb. 500 Ft pluszt fog jelenteni, az adókedvezménynél pedig semmit.
   (Az adóalap-kedvezménynél akkor számítana, ha a főiskolás mellett két kicsi lenne. Háromgyerekes családoknál 206 250 Ft a kedvezmény gyermekenként, egy főiskolás és két kicsi esetén 2*206 250 Ft a családi adóalapkedvezmény.)

 71. Tímea szerint:

  Kedves Anita!
  Élettársammal az én három gyermekemet neveljük együtt. Mindketten még korábbról házasok vagyunk, azonban évek óta külön élünk házastársainktól. Élettársammal albérletben lakunk, így csak a tartózkodási helyünk azonos. Családi pótlékot 2014 januárja óta nem egyedülállóként kapom, akkor jelentettem be az államkincstárnál, hogy jelenlegi élettársammal együtt élünk. Én jelenleg nem érvényesítem a családi kedvezményt, adóbevallásomban szeretném visszaigényelni. Két kérdéssel fordulnék Önhöz: vissza tudom év végén igényelni a fizetésemből levont nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékokat is? Meg tudjuk élettársammal osztani év végén a családi adókedvezményt? Természetesen a tőlem levont adóelőleg és járulékok nem érik el a maximális adókedvezményt.
  Válaszát előre is köszönöm: Tímea

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Tímea!
   Az adóbevallásban lesz mód az év közben nem érvényesített adó- és járulékkedvezmények igénybe vételére. Élettársak esetén csak a közös háztartásban nevelt KÖZÖS gyermek esetén van lehetőség megosztásra.

 72. István szerint:

  Kedves Anita! Tudom-e érvényesíteni a családi adókedvezményt élettársam két -előző házasságából származó – gyermeke után? Bejegyzett élettársi kapcsolatban élünk közös lakcímen.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   István, élettársak esetén csak a közös háztartásban nevelt KÖZÖS gyermek esetén van lehetőség megosztásra. Az élettársi kapcsolatotokat hol jegyezték be?

 73. Szabó István szerint:

  Üdvözletem!
  18 éves koromtól rokkantsági járadékban részesültem, egészen ez év májusáig. 2004-ben megnősültem, 1 gyermekünk is született.
  Mostanában hallottam, hogy a feleségem utánam is igénybe tudja venni a családi adókedvezményt? Most már csak visszamenőleg, mert sajnos a rokkantsági járadékom folyósítása májustól megszűnt.
  Köszönöm a tájékoztatást!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves István!
   Igen, jól hallottad. Alapvetően te lennél jogosult az adókedvezmény igénybe vételére, de ha neked nincs jövedelmed, akkor a feleséged is élhet vele.
   Visszamenőlegesen 5 évre önellenőrzéssel visszaigényelhető az az összeg, amit eddig nem vettetek figyelembe.
   Érdemes megcsináltatni 🙂

   • Szabó István szerint:

    Nagyon szépen köszönöm a biztató választ! 🙂

 74. Tamás szerint:

  Üdvözlöm!
  Idén január 25.én betöltöttem a 20. életévemet, és ugye augusztus végén lejárt a családira való jogosultságom, ám van még egy évem az iskolából (nappali tagozat). Ilyenkor milyen kedvezmények vehetők igénybe?
  Felhívtuk a MÁK-ot, azt mondták, h küldjünk be egy iskolalátogatásit, és majd küldenek valamilyen papírt. Ez mit takar(hat)? Lehet még valami kedvezmény pl az étkeztetésre?
  Válaszait előre is köszönöm. T.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Tamás!
   Most szeptembertől már csak a fiatalabb tesvéreid után jár a családi adókedvezmény és a pótlék, de figyelembe vesznek még egy évig, így három gyermekes családnak minősültök.
   A családi adókedvezményt 2*206250 Ft bérre vehetik a szüleid igénybe, szerintem a tankönyvnél és az étkezésnél is kapjátok a három gyerekes kedvezményt.

 75. Ádám szerint:

  Kedves Anita!

  Barátnőm 18. születésnapján szeretne hozzám költözni, abban az évben fejezi be középiskolás tanulmányait, majd okj-s képzésre jelentkezik ami mellett jár továbbra is a családi pótlék. A kérdésem a következő: Aznap amikor elköltözik, igényelheti-e a családi pótlékot, hogy ő kapja meg, ne az anyja mert ő nem fedezné abból a továbbtanulását? Ha igen akkor ez lehetséges-e az anyja beleeggyezése nélkül hiszen már nem ott fog élni. Ha nem, akkor megoldható-e, hogy se ő se az anyja ne kapja tovább? Valamint mennyi idővel előtte kell jelezni hogy szeretné ô kapni? A választ elôre is köszönöm

 76. Törőcsik Istvánné szerint:

  Kedves Anita! A kérdésem a következő lenne.Fiam már nem él együtt unokám anyjával.A gyereket az anyuka neveli ő kapja a családi pótlékot munkahelye sajnos nincs így keresete sincs.Az lenne a kérdésem hogy az apuka igényelheti-e a gyerek után járó adókedvezményt és ha igen az anyuka arról hol kap igazolást hogy ő nem veszi igénybe.A választ előre is köszönöm.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Nagymama!
   Válás után az a fél jogosult az adókedvezmény igénybe vételére, aki a gyermeket neveli. Ha a volt menyének nincs jövedelme, akkor sincs mód a családi adókedvezmény átruházására.

 77. Zsó szerint:

  Kedves Anita!
  2014.07.09.-én elváltunk a férjemmel. Gyermekünket közös szülői felügyelet mellett, felváltva neveljük, megegyező időszakokban.
  Kérdésem a következő:
  Családi pótlék 50-50%-ban megosztható-e, illetve a családi adókedvezmény is 50-50%-ban érvényesíthető-e? Ha igen, melyik hónaptól?
  A családi adókedvezmény egy gyermekre 62 500 Ft, így Ő is és Én is ennek a felét: 31 250 Ft-ot érvényesíttethetünk a munkáltatónál, ugye?
  Köszönöm segítségét!
  Üdvözlettel:
  Zsó

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Zsó!
   A válás előtti időszakban tetszőleges arányban, a válástól 50-50 %-os arányban oszthatjátok meg a családi adókedvezményt. A július hónap a kérdéses: itt az a döntő, hogyan kaptátok a családi pótlékot. Feltételezem, hogy erre a hónapra még nem osztották meg közöttetek, ennek megfelelően a családi adókedvezményt sem kell felezni, hanem tetszőleges arányban osztozhattok a volt férjeddel.

 78. Pinkéné Kovács Ildikó szerint:

  Kedves Anita!

  Nagyfiam jövő nyáron érettségizik.Szeretne főiskolán tovább tanulni.
  Mellette nevelünk még egy ovodás korú gyermeket.
  A kérdésem:Hogyan alakul a családi pótlék,ha elkezdi a főiskolát?
  Családi adókedvezmény igénylésénél figyelembe vehető a főiskolás gyermek?
  Remélem nem igaz,amit hallottam:,,két gyerek nem gyerek!,,

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Ildikó!
   Érettségivel a fiad befejezi a középiskolát, júliustól nem jár utána családi pótlék, s így családi adókedvezmény sem.

 79. Novotny Péter szerint:

  Tisztelt Anita
  Én 21 éves múltam és megszakítottam a tanulmányaimat a 2 évből a második év felében. Sajnos elfelejtettem lemondani az államkincstárnál.(3-an voltunk testvérek, így már csak a kétgyermekes jár a családnak). Milyen úton módon lehet vagy kell ezt a pénzt visszafizetni( van rá lehetőség hogy vissza keljen fizetni?)És ha nincs akkor el lehet intézni hogy ne az édesanyámtól kérjék vissza a pénzt hanem tőlem?
  Előre is köszönöm a segítséget : Péter

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Péter! Ebben a kérdésben a Magyar Államkincstár fog neked segíteni.

 80. Ácsné Bea szerint:

  Üdvözlöm.Kérdésem az lenne,hogy fiam 2013-ban érettségizett ,de2014 márciusában volt 20 éves az érettségi után ugyanabban az iskolában tanul tovább technikusi képzésen tehát a 2013-14 es tanéveben már így folytatta és még a 2014-2015 ős tanévben is.Meddig tart ilyen esetben egy tanév és meddig vehettem rá jogosultan fel a családi pótlékot?És mivel van a családban kettő kiskorú gyermek melyik az a nyomtatvány ami után igényelhetem azt,hogy a családi pótléknál a két kiskorú után emelt családi pótlékot kaphassak?Ahol figyelembe veszik a három gyermeket,de csak kettő után jár.Köszönettel.Bea

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Bea!
   A három gyermek utáni családi adókedvezmény és a pótlék 2014. augusztusig jár, szeptemberben jelezd a munkahelyeden a változást, onnantól csak a kicsikre jár az adókedvezmény, de 2*206250 Ft havi kerettel.
   Családi pótlékkal kapcsolatos nyomtatványok a Magyar Államkincstár oldalán vagy az ügyfélszolgálatokon érhetők el.

 81. Zoli szerint:

  Kedves Anita!

  Nagyobbik fiam ez év júniusában érettségizett. Ez év januárban múlt 20 éves. Szeptembertől főiskolás. A családi kedvezményt július 01-től már csak a kissebb fiunk után veszem igénybe. Családi pótlékot viszont még mai is (szept.02.) is kaptam. Ez az augusztus hónapra járó családi pótlék. A MÁK-hoz még júniusban voltam, ahol azt mondták, hogy a családi nem szükséges lemondani, mert az iskolákkal úgyis egyeztetnek. Vissza kell-e fizetnem a családi pótkékot, vagy esetleg még a családi kedvezményt is igénybe vehetem július és augusztus hónapra. Mit tanácsolsz mit tegyek?

  Köszönettel: Zoli

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Zoli! Valószínűleg egy hivatali mulasztás áldozata vagy.
   A családi adókedvezmény júliustól már nem jár a nagyobb fiúra és a cs. pótlék sem.
   Előbb-utóbb kiderül és vissza kell majd fizetni, szóval ne költsd el 🙂 Rövidre zárhatod az ügyet, ha írsz nekik egy levelet.

 82. Péter szerint:

  Szia Anita! Azt szeretném kérdezni ha a házastársak külön élnek…az anyánál vannak a gyermekek a családipótlékot az anya kapja az adókedvezményt viszont az apa és ráadásul oda sem adja az anyának. Ilyenkor mi a teendő?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Péter!
   Ha az anya egyedülállóak családi pótlékát kapja, akkor az apa nem veheti igénybe a családi adókedvezményt!

 83. Tóth Teodóra szerint:

  Kedves Anita!
  Lányom 1994 májusában született, így év vesztesként csak 7 évesen, 2001 szeptemberében kezdte az első osztályt. 2013 júniusában érettségizett, majd egy évig egyetemre járt. Nem vált be a kiválasztott szak, ezért azt abbahagyta és most szeptembertől beiratkozott egy OKJ-s képzésre.
  Mivel idén töltötte a 20. életévét és nincs szakképesítése, ingyenes nappali képzésre fog járni.
  Az lenne a kérdésem, hogy jár-e még rá újra és meddig a családi pótlék és az adókedvezmény. Valahol azt olvastam, ilyenkor kitolódik a korhatár. Válaszát előre is köszönöm: Teodóra

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Teodóra!
   Szerintem 2014. augusztusig járt a családi adókedvezmény és a családi pótlék.
   20 helyett 23 év csak a sajátos nevelési igényű gyerekekre vonatkozik.

 84. Tanczik Éva szerint:

  Kedves Anita!

  Férjemmel évek óta külön élünk, de még a közös házunkba van bejelentve. A családi pótlékot én kapom. Jelenleg válunk.
  Lemondtam az adókedvezményről a javára, mert házunk jelzálog hitelét megállapodásunk szerint Ő törlesztette. Most értesültem a banktól, hogy azt már májusban sem fizette be. Szeretném ismételten én érvényesíteni a két gyerekre járó kedvezményt, mert e nélkül a kiadásokat egyedül fedezni máshogyan nem tudom és két gyermekem megfelelő szintű eltartása veszélybe kerül. Van-e arra mód, hogy visszavonjam a nyilatkozatomat és én vehessem igénybe mielőbb a kedvezményt?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   A családi adókedvezményt az veheti igénybe, aki a családi pótlékra jogosult és a gyermekeket neveli. A válás kimondása után egyértelműen csak te veheted igénybe. Nem lehet lemondani a volt férj javára!

 85. Balog Krisztina szerint:

  Kedves Anita!

  A fiam most érettségizett, szeptembertől technikumban tanul tovább 2 évig, idén töltötte a 19. évet.
  Nyáron elkezdett dolgozni, de mivel a technikum lehet, hogy csak esti tagozaton indul(ez szeptemberben derül majd ki), úgy gondolja, ha bírja a munkát az iskola mellett akkor szeretne dolgozni, 6 órában.
  Kérdésem, hogy így kapom-e a családi pótlékot, ill. a családi adókedvezményt? Vagy rögtön mondjam le? Nem szeretném, ha probléma adódna!
  Válaszát köszönöm!
  Tisz

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Tisz!
   A technikumi tanulmányai alatt, annak a tanévnek a végéig járnak ezek a juttatások, amelyikben a 20. életévét betölti a fiad.
   Ha 3 egymást követő hónapban eléri a jövedelme a minimálbért, akkor már nem fog járni a családi pótlék, így a családi adókedvezmény sem.
   Egyenlőre nem kell lemondanod semmit.
   Suli mellett dolgozni nagyon dícséretes, küldök a srácnak egy nagy pirospontot 🙂 🙂

 86. Anikó szerint:

  Kedves Anita!
  A gyermekünk idén érettségizett, szeptemberben kezdi az egyetemet és emellett egy középfokú OKJ-s szakképzést. A MÁK-nál érdeklődtünk, de ellentmondó válaszokat kaptunk arra, hogy jogosultak leszünk-e a családi pótlékra és az adókedvezmény igénybevételére. Az egyik ügyintéző szerint az OKJ-s képzés miatt igen, a másik szerint a felsőfokú képzés felülírja a középfokút így nem. Ön mit gondol erről, konkrétan melyik jogszabály rendelkezik erről a helyzetről?
  Tisztelettel: Anikó

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Anikó!
   Attól is függhet, hogy az OKJ-s képzést hol folytatja.
   Ha közoktatási intézményben (magyarul középiskolában) szervezik a képzést, akkor szerintem egyértelműen jár, az egyetemtől függetlenül.
   A jogszabály: http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=35344.243550
   (az egyetem nem közoktatási intézmény!)

 87. Patrícia szerint:

  Kedves Anita!
  Családi adókedvezményről szeretnék kérdezni.
  Jelenleg a 10.hetemet töltöm,de már nem dolgozom,táppénzen vagyok,veszélyeztetett terhesként (első terhesség)a párommal csak élettársak vagyunk,de nem bejegyzett élettársak. Ő is igénybe veheti majd az adókedvezményt? Mert a munkahelyén azt mondták csak akkor ha házasok vagyunk,vagy már megszületett a baba. Azt szeretnénk,hogy ő vegye igénybe. Most akkor össze kell házasodnunk vagy be kell jegyeztetni,hogy élettársak vagyunk.Viszont ismerünk olyan párt akik szintén élettársak és a férfi kapja az adókedvezményt. Én már semmit sem értek 🙂 Válaszát köszönöm! Patrícia

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Patrícia!
   Várandósság időszakára vonatkozó adókedvezményt csak a te vagy a férjed veheti igénybe, élettárs nem!
   Ha megszületik a kicsi, akkortól az élettárs-apa is kérheti. Ha ismerősöknél nem így van, akkor az törvénytelen helyzet.
   A bejegyzett élettársi viszony a magyar jogrendben a melegek házasságkötését hivatott helyettesíteni, heteroszexuális párokra nem jegyzik be 🙂 🙂 🙂

 88. Vali szerint:

  Kedves Anita!

  Fiam júniusban érettségizett és szeptemberben továbbtanul 2 éves OKJ-s iskolában nappali tagozaton.Novemberben lesz 20 éves.Meddig jár utána a családi pótlék, adókedvezmény?Erről az államkincstár értesítést küld? Mi a teendőm?

  Köszönettel: Vali

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Vali!
   Szerintem 2015. aug. 31-ig jár, hiszen az lesz a tanév vége.
   Érettségi után a MÁK jellemzően szokott kiküldeni levelet a további teendőkről, mivel az érettségizetteket az iskolák lejelentik hivatalból.

 89. Istvánné Emődi Emőke szerint:

  Lányom 22éves most fejezte be a felsőfokú szakképzését szeptembertől folytatja a tanulmányait óvodapedagógusi szakon. Másik gyermekeim 17éves szakközépiskolás és 6éves óvodás. Eddig a lányomat figyelembe vették a családi pótléknál és az adókedvezménynél. Az a kérdésem, hogy mivel továbbra is tanulni fog 23éves koráig még figyelembe vehető-e vagy ez mivel elvégzett egy iskolát már nem lehetséges.
  Köszönöm:Istvánné

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Emőke!
   A legnagyobb gyermeket a létszámba csak az első felsőfokú szakképzésben, első alapképzésben, első mesterképzésben vagy első egységes, osztatlan képzésben részt vevő hallgatóként veszik figyelembe.
   A nagylány már a második szakképzését kezdi, így őt nem lehet beszámítani, innentől kétgyermekes családnak minősültök.

 90. Sándorné Éva szerint:

  Kedves Anita!
  Nekem olyan gondom van, most vettem észre,hogy 2 éve nem kapok már családi pótlékot. Nem nagyon szoktam nézni a bankszámlakivonatomat inkább azt, hogy mik voltak a levonások. Meg sem fordult a fejemben, hogy már nem kapom.A férjem Ausztriában dolgozik és ő igényli a különbözetet.Úgy tudtam a családi pótlék 20 éves korig jár, ha a gyermek középiskolás, ezért nem is foglalkoztam vele sajnos időm sem volt.Ez évben töltötte a 20.életévét és most,hogy le kell mondjam a családi kedvezményt és elkezdtem foglalkozni a dologgal így vettem észre,hogy családi pótlékot már nem kaptam.Azt sem tudom, hogy a férjem teljes családi pótlékot kapott e így és nem gond e , hogy a családi kedvezményt igénybe vettem.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Éva!
   A gyermek Magyarországon él és itt jár iskolába? Ha Ausztriában van, akkor nem jár utána magyar családi pótlék és adókedvezmény sem! Az osztrák jogszabályokban nem vagyok járatos, ennek kint kellene utána nézni.
   Érdemes lenne a férjeddel egyeztetni 🙂

 91. Era szerint:

  Kedves Anita!
  Szeretném megkérdezni, hogy jár-e nekünk családi adókedvezmény, ha a férjem Ausztriában dolgozik, eddig nekem nem volt munkaviszonyom,itthon ezért nem is kaptunk Csp-t, kintről kapjuk a teljes összeget.
  Nekem most lett munkahelyem, szeretném igénybe venni a családi adókedvezményt, jogosult vagyok rá?
  Válaszát előre is nagyon köszönöm.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Era!
   Csak azután a gyermek után jár a családi kedvezmény, aki után családi pótlékot kapsz.

 92. Heni szerint:

  Kedves Anita! Szeretném megkérdezni mi a helyzet abban az eseteben, ha igénybe veszem várandóság alatt az adókedvezményt és ne adj Isten nem születik meg a baba? Vissza kell fizetnem az addigi összeget, mert régebben ilyet is hallottam- ill utólag jár-e? Válaszodat előre is köszönöm!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Heni!
   A várandósság 91. napjának hónapjától a várandósság fennállásának idejéig jár a családi adókedvezmény – baj esetén is. Ha megszakad a terhesség, akkor abban a hónapban jár utoljára, amelyikben legalább 1 napig fennállt a terhesség. Ha menet közben nem igényelted, akkor utólag az adóbevallásban kérhető, néhány hónapra is.

   Ha véletlenül baj történik, keress meg emailben és segítek kitölteni a nyomtatványokat, minden tiszteletdíj nélkül.
   Jó egészséget és ne aggódj! Biztosan minden rendben lesz, én tudom! 🙂

 93. Ketrin szerint:

  Kedves Anita,

  Ha lányom szeptember 15.-én lesz 20 éves, most érettségizett és kezdi az egyetemet, akkor meddig jár nekem a családi adókedvezmény? Szeptember végéig vagy a tanév végéig, tehát 2015 június 30.-ig? Egyedülálló szülőként nevelem évek óta.

  Válaszát előre is köszönöm,
  Ketrin

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Ketrin! A lányod után 2014. június végéig jár a családi adókedvezmény, hiszen az érettségivel befejezi a középiskolai tanulmányait.
   Ha nem egyetemen, hanem továbbra is középiskolában tanulna, akkor vehetnéd igénybe a következő tanévre is.

   • Gabi szerint:

    Kedves Anita!
    Fiam 2014. februárban töltötte be a 18. életévét, és 2014. júniusban érettségizett. Én úgy tudom, rájuk még az vonatkozik (2011. évi köznevelési törvény, 97.szakasza), hogy a családi pótlék a tanév végéig jár, azaz aug. 31-ig, mert a 9. évfolyamot ő 2010-2011-es tanévben kezdte meg.
    Jól tudom? A családi adókedvezmény miatt fontos ezt tudnom, hogy mikortól kell lemondani.
    Köszönöm!

    • Keresztesné Molnár Anita szerint:

     Kedves Gabi!
     A végzősöknél nagyon figyelni kell, számukra a tanév júniusban véget ér!
     Ha 2014. őszétől még középiskolai tanulmányokat fog folytatni, akkor nincs gond, folyamatosan jár utána a családi pótlék és a kedvezmény.

 94. Czifra Mónika szerint:

  Jó napot kívanok!
  Az lenne a kérdésem hogy a 2013 as evre évre nem vettem igenybe a családi adokedvezmenyt mert a cégem nem kínáltak fel ezt a lehetőséget most hogyan es hol tudom igénybe venni esetleg igénybe vehetem e most.Egyedulalló anyaként nevelem 4 kiskorú gyermekemet ez a penz nekünk nagy segítség lenne.Tavaly augusztus óta dolgozom az idei evben viszont igényeltem a 2014 es évre.

  Mielőbbi válaszát várom, es Köszönöm hogy kerdesemmel foglalkozik.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Mónika!
   2013-as adóbevallására vonatkozóan egy önellenőrzést kell beadni, így kikérheti a bent maradt családi kedvezményt.
   Az önellenőrzéshez szükség lesz a beadott bevallására, a munkáltatói jövedelemigazolásra a tavalyi jövedelméről és a gyermekek személyi adataira. Keressen meg az anita@tudatosadozo.hu emailcímen.

 95. Dónát M. Zsuzsanna szerint:

  Üdvözlöm!
  Bonyolult kérdéssel állok Ön elé. A párom magyar állampolgár, gyermekünk születésekor az én állampolgársági ügyem még nem volt rendezett, ezért Ő kapja a családi pótlékot nálunk. Jelenleg nincs munkahelye, illetve már a gyermek születésekor sem volt. Családi okok miatt jelenleg külföldön tartózkodunk és egyik barátunk mondta, hogy nem készítettünk adóbevallást. Az Államkincstártól semmilyen kimatatást nem kaptunk, a hivatalos szervektől semmilyen felszólítást nem kaptunk és nem tudom most mi is a teendő pontosan. Most szembesültem vele, hogy az esetleges 30 napos hiánypótlási idő lassan lejár és félek, nehogy problémánk legyen ebből.
  Remélem sikerül megérteni a helyzetet, mert sokak számára nem világos, így nem is tudtam kihez fordulni.
  Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!
  Tisztelettel: Zsuzsa

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Zsuzsa! Ha 2013-ban nem volt magyarországi jövedelmetek, akkor nem kell bevallást beadni. A családipótlék nem adóköteles juttatás, ezért is nem kaptatok összesítő kimutatást róla. Ha a család tartósan külföldön van, akkor a családi pótlékra való jogosultság megkérdőjelezhető! Bevallás beadásának elmulasztása miatt nem az Államkincstár, Hanem a NAV fog megdorgálni. Az adóbevallásra a beadási határidő május 20, nincs 30 napos hiánypótlás. Ha volt tavaly magyarországi jövedelmetek, akkor késedelmesen is be lehet adni a bevallást, de nagyon gyorsan, mielőtt kimegy egy felszólítás! Ebben tudok segíteni, keress meg emailben: anita@tudatosadozo.hu

 96. Pethő Tibor szerint:

  Ja meg persze ő igényelhet maga saját maga után családi pótlékot?Mert ezeket olvastam,de megkérdezni csak itt tudom öntől

 97. Tibor szerint:

  Érdeklődnék, hogy válás esetén mi a helyzet az adókedvezménnyel, a válás kimondásáig jár, vagy előre le kell mondani, a nejemnél marad a gyermek, de én veszem igénybe az adókedvezményt.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   A családi adókedvezmény annak, akkor és addig jár, amíg családról beszélünk. Hivatalosan ez azt jelenti, hogy a válás kimondásáig a házastársak tetszőleges arányban megoszthatják, a válás után két eset lehetséges:
   1. ha a gyermek nevelését fele-fele arányban megosztják a felek és a családi pótlékot is így kapják, akkor a családi kedvezmény is megosztható.
   2. szokásos anyai elhelyezésnél már csak az anya veheti igénybe, továbbá kérheti az egyedülállóak családi pótlékát, ami egy nagyon pici családi pótlék emelést jelent.

 98. Miki szerint:

  Kedves Anita!

  Az élettársammal van két közös gyermekünk (1 és 3 évesek) és neki egy 10 éves fia.
  Ő GYES-en van én dolgozom. Az éves jövedelmem 1.200.000.- Ft volt.
  A munkáltatóm év közben érvényesítette a családi adókedvezményt, amiből én egy forintot sem kaptam. (Már jeleztem azóta felé, hogy a továbbiakban nem kívánom igénybe venni.)

  Most készíteném el a bevallásom, de elakadtam.
  A 3-as lapon elég feltüntetnem a két közös kedvezményezett eltartottat vagy a harmadik eltartottat is kell?
  A kedvezmény szempontjából elég lenne a két közös gyermek.

  Az élettársam az egyedülállók emelt összegű családi pótlékát veszi igénybe, valamint a bejelentett lakcímünk sem azonos.
  Remélem ezek miatt nem veszítem el a jogosultságomat, főleg, hogy a munkáltató lenyúlta a kedvezményt.

  Előre is köszönöm a választ!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   A leírtak alapján nem vagy jogosult a családi kedvezményre.

 99. Lucika szerint:

  Kedves Anita!
  A kérdésem az, hogy ha a gyereket más lakcímre jelentik át, mert az iskola csak saját körzeten belül vesz fel gyerekeket, akkor is jár családi kedvezmény? Egyébként a szülőkkel él tovább, csak az iskola miatt lenne az átjelentés. Családi pótlék feltétele, hogy közös háztartásban legyen a gyerek. Lakcím átjelentéskor a kedvezmény hogyan működik? Vagy a felvétel után jelentsék vissza?
  Üdv.
  Lucika

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Lucika! A családi pótlék együtt “mozog” a családi kedvezménnyel: ha jár családi pótlék, akkor adókedvezmény is, ha nem jár családi pótlék, akkor adókedvezmény sem.

 100. Heliné Téglás Beatrix szerint:

  Kedves Anita!
  Testvérem tavaly álláskeresési támogatásban részesült, felesége pont ugyanebben az időszakban /okt,nov,dec/ kapott munkát, ahol a két gyermekük után járó családi kedvezményt a három hónapra teljes összegben tudta érvényesíteni. Kérdésem, hogy testvérem igénybe vehet e ugyanerre az időszakra vonatkozó jövedelemből megosztással családi kedvezményt? Év végén éves szinten lehet e kezelni a bevallásban? /Egész évben jogosultak voltak családi pótlékra./ Köszönöm válaszát.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Beatrix!
   A két gyermek után 12*2*62500 Ft, azaz 1 500 000 Ft adóalap-kedvezmény jár, ami éves szinten kezelendő.
   Ezt a szülők tetszés szerint oszthatják meg, és év végén a bevallásban igénybe vehetik a még ki nem használt összeget. Arra figyeljenek, hogy megosztás esetén a házastárs adóazonosítóját és nevét a bevallásban fel kell tüntetni!

 101. Bartók Ferenc szerint:

  Kedves Anita! Az én esetemben nekem még mindig nem tiszta meddig vehettem igénybe a családi adókedvezményt a nagyobbik gyermekem után. 2013.júl.27-én töltötte be a 20.életévét.A középiskola elvégzése után,mivel ottmaradt 2év technikusira,amit az idén végez el,kérvényeztem az Államkincstárnál a további csp.folyósítását,amit meg is kaptam visszamenőleg is.A cégemnél viszont elfelejtettem szólni időben hogy a cs.adókedv.jogosults. meg fog szünni. Július helyett vm.okt.környékén derült ki véletlenül,én nem figyeltem,úgy gondoltam a cég ezt úgyis megszünteti ha már nem jár.Tévedtem.Így hát kiderült jogtalanul jutottam hozzá,jó pár adóforinthoz.A problémám az,hogy most úgy néz ki mint újdonsült önadózó vissza kell fizetnem egy csomó pénzt,(és még meg is büntetnek)!Csak nem mindegy mennyit!!A cégem azt állítja,júl.+aug.+szept.+okt.+12%bünti.Az Államkincstár viszont 2013.aug.31-ig bezárolag szüntette meg a csal.pótlék folyósítását.A gyermek viszont 2013.júl.27.lett 20 éves,az iskola viszont az idén ér véget,most akkor mi az igazság?? Előre is köszönöm Tisztelettel:Bartók Ferenc

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   A tanév végéig jár a családi pótlék és a családi kedvezmény. Kérdés, hogy meddig tart a tanév 😀 ?
   Amikor végzős gyermekről van szó, az ő részére a tanév júniusban véget ér, azaz a juttatások is eddig járnak.
   Mivel kvázi középiskolásként tovább folytatja a tanulmányait, így a nyári szünet is hozzáadódik, úgy mintha következő évfolyamba lépne.
   A helyes válasz tehát: önnek 2013. augusztus 31-ig jár jogosan a családi adókedvezmény. A munkáltatója nem készítheti el a bevallását az önbünti miatt.

  • Torma Péter szerint:

   Kedves Anita! Egy korábbi kérdésre: “A gyermekeimnek nincsen jövedelme, mert főiskolán egyetemen tanulnak, tehát még eltartottak, 21 évesek.Akkor ki veheti igénybe a családi kedvezményt? A válaszában ezt olvastam: “a gyermekeid vehetik igénybe a kedvezményt. Kivétel egy eset: ha még közös háztartásban éltek, úgy lehetőség van arra, hogy te vedd igénybe a kedvezményt.”
   Az én helyzetem hasonló, mert a lányom 22 éves lesz és külföldön tanul egyetemen, a fiam pedig 25 éves lesz, és júliusban fejezi be (talán) az egyetemet. Ők is közös háztartásban élnek velünk és nincs saját jövedelmük. 2013-ban a feleségem kapta utánuk a családi adókedvezményt.
   Kérdésem: jogtalanul igényelte-e és most vissza kell-e fizetnünk, vagy a fentiek alapján igénybe vehette a kedvezményt??!
   Köszönettel várva a válaszát üdvözlettel,
   Torma Péter

   • Keresztesné Molnár Anita szerint:

    Kedves Péter!
    Annak a kérdésnek volt előzménye, ott a gyerekek saját jogon voltak családi pótlékra jogosultak, tehát merőben más a helyzet.
    Adókedvezményre az alapszabály az, hogy ha a gyerek után jár családi pótlék, akkor adókedvezmény is.
    Egyetemistára nem jár családi pótlék, és adókedvezmény sem.

 102. Kis Arnold szerint:

  Üdvözlöm!
  A következő a problémám.A jelenlegi házasságomból 2 kisgyerek származik,akik után a feleségem kapja a családi pótlékot.A családi adókedvezményt Én veszem igénybe.Az Én jövedelmem (380k huf havonta a nejem minimálbéres)Május hónaptól az első házasságomból származó 17 éves fiam aki eddig Angliába élt az anyjával(5 hónapig) haza akar költözni hozzám.A továbbiakban itt fog járni iskolába itt fog élni.Mi a teendőm:Családi pótlék,gyerekkedvezmény ect??

  Köszönöm válaszát

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Attól a hónaptól, amikor a gyerek a te háztartásodba kerül harmadikként a 3 gyerekes családi pótlék fog járni, ezt a MÁK honlapjáról letölthető igénylőlapon lehet igényelni.
   A családi kedvezmény szintén ettől a hónaptól jár 3*206 250 Ft összegben. Kérheted a munkáltatódat, hogy a bérszámfejtéskot vegye figyelembe, de így is lesz még visszaigényelhetőd év végén, ezt önadózóként tudod érvényesíteni.
   Mivel a te béredből teljes egészében nem tudod igénybe venni, megosztással a feleséged is igényelheti.
   Érdemes lesz erre nagyon figyelni a 2013-as bevallás elkészítésekor, javaslom, hogy a kettőtök adóbevallását ugyanaz készítse el, ez biztosítja, hogy nem marad bent az államkasszába olyan pénz, ami nektek jár.

 103. Major Viola szerint:

  Kedves Anita!

  Olyan kérdésem volna hogy a munkáltatóm csak februárban töltette ki velem a családi adókedvezményes nyilatkozatot, és hogy januárra vissza lehet ezt igényelni?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Viola!
   Nézd meg a januári bérlapodat, hogy a fizetésednél érvényesítve van-e a kedvezmény. Ha február elején töltötted ki a nyilatkozatot, mielőtt még a januári bért zárták volna, akkor simán belefért, hogy a bérszámfejtésnél figyelembe tudják neked venni.
   Ha nincs ott, csak februártól vették figyelembe, akkor a 2014. évi adóbevallásod elkészítésekor vissza tudod igényelni az 1 havi családi kedvezményt. Érdemes lesz minél előbb beadni a bevallásodat, még február elején.

 104. Czicze Janos szerint:

  jó napot.lehet hogy nem vág egybe a két dolog,de érdeklődnék,hogy milyen betegségek diagnosztizálása után jár adókedvezmény.hol lehet megnézni a listát?ha létezik ilyen kedvezmény.köszönöm szépen.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves János!
   Külön jogszabály foglalkozik a kérdéssel, a 49/2009. (XII. 29.) EüM rendelet mellékletében találhatók az adókedvezményre jogosító betegségek. A saját leletein keresse meg az ún. BNO kódot és az alapján valószínűleg már elboldogul.

 105. Krisztián szerint:

  Üdvözlöm.
  Megosztva kértük a párommal a két gyermekünk után a családi adókedvezményt. Mindketten egy egy gyermek után. Mindkettőnk havi munkabére több dologtól függ ezért nem kapunk két egymást követő hónapban ugyanannyi fizetést. Sajnos nem vettük észre idejében, hogy mindketten kaptuk mind a két gyermek után a családi kedvezményt. Egyikünknek a 2013 adóévre leadott nyilatkozatát megtaláltuk, a másikunkét sajnos nem. A meglévő nyilatkozaton szerepel mindkét munkáltató eredeti aláírása, ahol tudomásul veszik, hogy a párom egy gyermek után kéri a kedvezményt. Az én munkáltatóm nem tudott adni másolatot a 2013. adóévre leadott nyilatkozatból. Kitől és hogyan, milyen formában kérhetek erről másolatot. Válaszát köszönöm.
  Tisztelettel: Krisztián

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Krisztián!
   Ezt a nyilatkozatot a munkáltatónak nem kell továbbítani sehová, a saját irattárában kell őriznie, azzal, hogy egy leigazolt példányt a dolgozónak visszaad.
   Esetleg a párja munkáltatójánál érdemes lehet megkérdezni, hogy nem másoltak-e belőle egy példányt.

 106. Róbert szerint:

  Kedves Anita!
  A helyzet a következő: elváltunk, külön élünk (a közös lakcimünk is megszünt), a volt feleségem emelt összegű (egyedülálló anya) családi pótlékot kap. Jellenlegi jövedelméből (adójából) nem tudja igénybe venni a családi adókedvezményt.
  Kérdésem: átengedheti-e nekem( pl.: valami irásos nyilatkozat )? Vagyis igénybe vehetem-e az adóbevalásomban a családi adókedvezményt?

  Üdv.: Róbert

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Róbert!
   A családi kedvezményre az jogosult, aki a családi pótlék igénybe vételére is az. Megosztani pedig csak a vele közös háztartásban élő házas- vagy élettársával lehet. Egyedülálló nem oszthatja meg a családi kedvezményt.

   • Veronika szerint:

    Kedves Anita!
    Családi adókedvezmény érvényesítésével kapcsolatban kérdeznék ismerős fiatal házaspár megbízásából.
    Két kisgyermek van, az anya igényelte és kapja a családi pótlékot. Az édesanya a két pici gyermekkel ( 5 és 2 éves) a saját édesanyjánál lakik. A szülők állandó lakcíme különbözik,a gyermekeké egy harmadik cím. A különéléstől függetlenül( házastársak) közösen nevelik gyermekeiket, bár nyilván nem olyan könnyen, mintha egy közös lakásban laknának. A 2013-as évre a családi kedvezményt megosztották, ha jól értettem őket, a szükséges nyilatkozatokat a munkáltatói adóbevalláshoz leadták.A kérdésük arra vonatkozik, hogy az apa igénybe vehette-e a családi kedvezmény rá “eső” részét? Az anya mint családi pótlékot kapó jogosult átengedhette-e a családi kedvezmény egy részét (azt hiszem megfelezték, papírokat nem mutattak)?
    Ha az apa jogtalanul vette igénybe az adóalapot csökkentő kedvezményt, mit tehet? Önrevíziózza a 2013-as évi bevallását?
    Ennek milyen következményei vannak?
    Válaszát előre is köszönöm az ő nevükben.
    Veronika

    • Keresztesné Molnár Anita szerint:

     Kedves Veronika!
     Néhány alapinfó: ha az anya egyedülálló családi pótlékot kap, akkor nem oszthatják meg a családi adókedvezményt.
     Ha elvált szülőkről van szó, akkor oszthatják meg az adókedvezményt, ha a váláskor a gyermekek közös neveléséről állapodtak meg és a családi pótlékot is 50-50 %-os arányban kapják.
     Jól értem, hogy a gyerekek lakcím szerint teljesen külön laknak a szüleiktől??
     A kérdésében elég sok a bizonytalanság, javaslom, hogy az ismerőse közvetlenül kérdezzen inkább 🙂

 107. Friedsam GYöngyi szerint:

  Kedves Anita!
  A családi adókedvezménnyel kapcsolatban lenne kérdésem.Négy gyermeket nevelünk párommal,a nagylányunk aki után én igénylem a családi adókedvezményt 20 éves lesz szeptemberben ,végzős középiskolás.A három kicsi után a párom érvényesíti a kedvezményt,de nem tudja kihasználni az egész összeget.Mivel a 20 éves után már júliustól nem érvényesíthető a kedvezmény van arra mód és lehetőség,hogy a páromnál fennmaradó összeg erejéig én vegyem igénybe?Ha újra én venném 1 gyerek után,őpedig kettő után akkor már rosszabbul járnánk.A kérdés az,hogy összegszerűen igénybe lehet e venni a fennmaradó részt??
  Válaszát előre is köszönöm.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Gyöngyi!
   A megosztás lényege pontosan ez: a családi kedvezmény alapját tetszőleges mértékben lehet megosztani.
   Megmutatom, hogyan számolj 2014-ben (mivel a kicsik hárman vannak, így mindegy, hogy a nagylány a középiskola befejezte után egyetemre megy vagy munkába áll)
   Éves családi kedvezmény: 4gyerek*6hónap*206250 Ft+3gyerek*6hónap*206250 Ft=
   Ennek kellene év végére “kifutnia”, ha nincs kettőtöknek együtt ennyi bruttó jövedelme, akkor a járulékból is igényelhető.
   Ha létszámszerűen osztjátok meg júliustól, akkor neked 1gyerek*206250 Ft, a férjednek 2gyerek*206250 Ft havonta, hiszen a megosztástól függetlenül még 3 gyermekes család vagytok!
   Szerintem a legcélszerűbb, ha nem így, hanem összegszerűen osztjátok meg: a férjed vegyen igénybe annyit, amennyi a bruttó bére, te pedig a maradékot.
   Július elején el ne felejtsetek új nyilatkozatot beadni a munkáltatóhoz!
   A nyomtatványra mindketten minden gyermeket tüntessetek fel, az 5.a ponthoz beírod a bruttó bérét, az 5.b pont üresen maradjon.
   Érdemes lesz ehhez a bejegyzéshez írt hozzászólásokat is átolvasnod, illetve itt találsz nyomtatványt is:
   http://tudatosadozo.hu/hogyan-kell-kitolteni-csaladi-adokedvezmeny-nyilatkozat/

 108. Tímea szerint:

  Kedves Anita!
  Két gyermekünk után a férjem veszi igénybe a havi 125 000 Ft adóalap kedvezményt. Ez nem meríti ki az adóalapját, így marad még fizetendő SZJA-ja. Várandós vagyok a 3. gyerkőccel, hamarosan elérjük a 91. napot és úgy tervezzük a férjemmel, hogy majd csak az adóbevallásnál fogjuk érvényesíteni a 3 gyermek után járó, összesen havi 618 750 Ft-ot. Ezt a havi adóalap kedvezményt a férjem nem tudná havi szinten érvényesíteni (nincs ennyi adóalapja). Viszont, ha az elméleti éves szintet nézzük majd 2013 év végéig, akkor összejön majd annyi adóalapja, hogy az éves szintre számolt adóalap kedvezményt ki tudja használni. A kérdésem már csak annyi, hogy van-e jogosultságunk azokra a hónapokra is “visszamenőleg” érvényesíteni a 3 gyerek után járó adóalap kedvezményt, amikor még nem voltam várandós. Vagy csak azokra a hónapokra lehet érvényesíteni, amikor már várandós vagyok? Mert akkor viszont csak a férjem adóalapjáig (plusz esetleg még az én adóalapomig) tudnánk érvényesíteni ezt a 618 750 Ft-ot. Sajnos nem tudnánk kihasználni így ezt az összeget, csak ha éves szinten vesszük alapul a férjem adóalapját.
  Szóval szabad az adóbevallásban éves szinten érvényesíteni az adókedvezményt, holott az év utolsó pár hónapjában vagyunk igazán jogosultak rá, mikortól a magzat elérte a 91. napot?
  Üdvözlettel: Tímea

  • Anita szerint:

   Kedves Tímea! A jogosultsági hónapok vizsgálatánál nem a jövedelmet, hanem a gyerekeket kell “vizsgálni”. Ha októberben eléri a 91. napot, akkor 2013-ra az adóalapkedvezmény: 9hó*2gyerek*62500Ft+3hó*3*206250Ft. Ezt a kedvezményt a bevallásban az éves jövedelemből lehet érvényesíteni. 🙂

 109. Aled szerint:

  Köszönöm a választ. A gyermekeimnek nincsen jövedelme, mert főiskolán egyetemen tanulnak, tehát még eltartottak, 21 évesek.
  Akkor ki veheti igénybe a családi kedvezményt?

  • Anita szerint:

   A jogszabály egyértelműen fogalmaz: a gyermekeid vehetik igénybe a kedvezményt. Kivétel egy eset: ha még közös háztartásban éltek, úgy lehetőség van arra, hogy te vedd igénybe a kedvezményt.

 110. Lenczne szerint:

  Nekem végzett a gyermekem egy szakképzőiskolában, már juliusban töltötte a 20.életévét, de viszont nappali tagozaton tanul még 3 évet mert érettségizni szeretne,ilyen esetben sem kérhető a családipótlék?

  • Anita szerint:

   Kedves Lenczné! A törvény szerint a családi pótlék annak a tanévnek az utolsó napjáig jár, amelyben a gyermek a huszadik, a sajátos nevelési igényű tanuló esetében huszonharmadik életévét betölti.

 111. Aled szerint:

  Nekem van 3 fogyatékossággal élő gyermekem akik saját jogon kapnak családi pótlékot és rokkantsági járadékot. Igénybe vehetem-e a családi adókedvezményt, ha már főiskolán, egyetemen tanulnak? 21 évesek, és még eltartottak.
  Üdv: Aled

  • Anita szerint:

   Kedves Aled! A családi kedvezmény érvényesítésére az jogosult,
   – aki a családok támogatásáról szóló törvény szerint gyermekre tekintettel családi pótlékra jogosult,
   – a családi pótlékra saját jogán jogosult gyermek;
   – a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély.
   Azaz a családi kedvezményt nem Te, hanem a gyermekeid érvényesíthetik, ha van jövedelmük.

 112. Lia szerint:

  Helló! Elmultam 19 de középiskolába folytatom a tanulmányaim.Saját jogomon szeretném igényelni, az lenne a kérdésem mennyit kapnék így? Előre is köszönöm(:

  • Anita szerint:

   Mit szeretnél saját jogon igényelni?
   Ha a családi pótlékra gondolsz, annak saját jogon történő igénylése feltételekhez kötött: alapvetően az árva ill. a külön háztartásban élő nagykorú és középiskolai tanulmányokat folytató személy igényelheti. Az utóbbi feltétel teljesítéséhez a szülő nyilatkozata és a lakcímkártyájának másolata is kell.
   A szülő nyilatkozata hiányában a kérheted a szülő lakcíme szerint illetékes települési önkormányzat jegyzőjétől hatósági bizonyítvány kiállítását arról, hogy életvitelszerűen nem a szülő háztartásában élsz.

 113. Edit szerint:

  Nekem megszűnt a munkaviszonyom,a családi pótlékot én kapom egy gyermek van.
  Akkor a fennmaradó időszakra a párom tudja igénybe venni?
  Mennyi is lehet ez az összeg?Mi egy összegben szeretnénk kérni jövőre?
  Üdv:Edit

  • Anita szerint:

   Kedves Edit! Mint a cikkben is olvashatod, az adóalapkedvezmény egy gyerek után 62500 Ft/hó, ami 10 000 Ft adókedvezményt jelent, vagyis ennyivel lehet több a nettó béred. A fennmaradó időre igénybe veheti a férjed, csak arra figyeljetek, hogy az adóbevallásban a megosztást jelölni kell. Jövő évre még nem mondanék semmit, elég gyakran változnak a dolgok 🙂
   Üdv: Anita

 114. Tóthné Gálos Éva szerint:

  Nálunk is volt végzős diák, az Államkincstár viszont nem küldött határozatot. A munkáltató sincs igazán tisztában, mikortól nem jár az adókedvezmény.

  • Anita szerint:

   Kedves Éva! A munkáltató nem igazán szokott ezzel foglalkozni. Egy adókedvezmény igénybevétele a munkavállaló felelőssége. Ha a gyermeke júniusban végzett, akkor már júliustól nem jár a családi pótlék és az adókedvezmény sem. Ha szeptembertől egyetemen/főiskolán továbbtanul a gyermek, akkor eltartottként még figyelembe vehető a nagy, de már nem jogosult. Ez akkor fontos, ha két kicsi van, mivel így utánuk 2*206 250 Ft adókedvezmény jár.

 115. László szerint:

  Üdvözlöm!
  Én családi adókedvezménnyel kapcsolatban szeretnék feltenni néhány kérdést.
  Párom idén márc 1. volt 91 napos terhes. 3 éve élünk Együtt,de sajnos az esküvőig még nem
  jutottunk el anyagi okok miatt. Ő egyetemre jár,ezért nincs rendszeres jövedelme. Lehetséges
  nekem igényelni a kedvezményt? Valamint visszamenőleg is kérhetem az én nevemre?
  Ha a baba születése után(19.-re vagyunk kiírva) igénylem a kedvezményt attól még a
  visszamenőleg járó részt kérhetem?
  Köszönettel: László

  • Anita szerint:

   Kedves László! A baba születése után, amint meglesz a TAJ-száma, kérheti a munkáltatótól a kedvezmény figyelembe vételét. A visszamenőleges időszakra pedig az adóbevallásában érvényesítheti. Érdemes már 2014. február elején beadni a bevallást, 30 napra utal az APEH / NAV. A 91. napról legyen meg az orvosi igazolás. Az adóbevalláshoz nem kell beküldeni, csak őrizni a többi igazolással együtt, 5 évig. Figyeljenek arra, hogy szeptemberre csak egyszer vegyék figyelembe.

 116. Bajkó Julianna szerint:

  Nekem két gyermekem van,15 éves,és 16 hónapos.Apukával nem élünk együtt,én pedig gyesen vagyok,s a nevemre jön a családi is..Kérdésem az lenne,hogy apuka igénybe veheti a családi adókedvezményt?(Ha igen,nekem adná,mert a viszonyunk jó maradt,s segít minket..s ez nagy segítség lenne nekem,ezért érdekelne)Köszönöm a választ!Apuka 98.000-el van bejelentve.

  • Anita szerint:

   Kedves Kérdező! Mivel Önök nem élnek közös háztartásban, így az apuka sajnos nem jogosult a családi kedvezmény igénybe vételére.
   Üdv: Anita

 117. németh enikő szerint:

  nagyon jo,hogy az embert ismertetik ezekkel.örülök neki ,hogy végre nem magának a szülőknek kell kitalálni hogy van ilyesmi….. 🙂 a kérdésem a következő,irja hogy a terhesség 91 napjátol már lehet kérni ezt,de engem az érdekelne még melyik évtől van ez igy,én gyermekemet 2009 ben hoztam a világra.válaszokat előre is köszönöm.fontos lenne.

  • Anita szerint:

   Kedves Enikő!
   2009-ben csak abban a hónapban vehette igénybe a kedvezményezett eltartottanként és jogosultsági hónaponként járó (akkor) 4000 forintos családi kedvezményt,ha az eltartottak száma elérte a három főt. Ha Önnek a babája harmadikként érkezett a családba, érdemes lesz egy önellenőrzést készíteni. Ebben tudunk segíteni.
   Üdv: Anita