Családi adókedvezmény magzat után – erre figyelj, hogy ne veszíts pénzt!

Családi adókedvezmény magzat után

Családi adókedvezmény magzat után

A családi boldogság tetőfoka, amikor kiderül: úton van a picike! Szerencsére ehhez a Nagy Kalandhoz az állam is segít kicsit, többek között családi adókedvezmény formájában. Bármennyire régi adókedvezmény is ez, még mindig sok a tévhit, a félinformáció. Ezeket oszlatjuk most el, s megtudod, hogy mire figyelj, ha már neked is aktuálissá vált a családi adókedvezmény magzat után :).

Ki veheti igénybe a családi adókedvezményt magzat után?

Katt ide!
Ahelyett hogy az szja törvény vonatkozó részeit idézgetném, inkább a szülők szemszögéből nézzük meg a lehetőségeket.

1.Az apa és az anya házasok
Ebben az esetben mindkét szülő igénybe veheti a családi adókedvezményt a várandósság ideje alatt.

2. Az apa és az anya élettársak és erről papírjuk is van
2016-os újdonság! Fontos feltétel, hogy az anya és az apa  közös lakó vagy tartózkodási hellyel rendelkezik és  legalább 1 éve szerepelnek az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásában, vagy az élettársi kapcsolatot legalább egy évvel megelőzően kiállított közokirattal igazolják.  Az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásába úgy tudtok bekerülni, ha együtt elmentek egy közjegyzőhöz és kéritek a felvételeteket a “nagykönyvbe”. Ebben az esetben is mindkét szülő igénybe veheti a családi adókedvezményt a magzat után. A bejegyzett élettársi kapcsolat és a nyilvántartott élettársi kapcsolat nem ugyanaz, olvasd csak el, mi a különbség, nevetni fogsz 😉 ->Bejegyzett élettárs és a nyilvántartott élettárs miben különbözik?

3. Az apa és az anya élettársak, de nincsenek élettársként nyilvántartva
Ebben a felállásban csak az anya tudja igénybe venni az adókedvezményt a terhesség ideje alatt.

A szülés után már lehetősége van a “felhalmozott” családi kedvezményt az adóbevallásban megosztani az élettársával.

Mikortól jár a családi adókedvezmény magzat után, hogyan számolják a 91. napot?

Kicsit nyakatekerten hangzik, de hivatalosan: a várandósság 91. napjának hónapjától jár az adókedvezmény. Nem írtam el a mondatot, gyorsan meg is magyarázom egy példán keresztül:
Ha a terhesség 91. napja január 31-ére esik, akkor a várandósság 91. napjának hónapja a január. Erre a hónapra már jár a családi adókedvezmény a magzat után. Ráadásul teljes hónapra, nem csak arra az egyetlen napra, azaz nem kell arányosítani!
A terhesség 91. napjáról a terhesgondozáson kérj orvosi igazolást, ha automatikusan nem adnának (nekem nem adták, külön kérnem kellett, sőt még a 91. napot is én számoltam ki 😛 ). Ezt az igazolást nem kell leadni a munkahelyeden és nem kell a NAV-hoz sem beküldeni. A többi iratoddal és az adóbevallásoddal együtt őrizgesd otthon pár évig. Ha az igazolásod 2016-os, akkor 2021. december 31-ig.

Mennyi az adókedvezmény?

 

A családi adókedvezmény úgynevezett adóalapkedvezmény. 2016-tól az szja 16%-ról 15%-ra csökkent, így a megszokott összegek is megváltoztak, továbbá elkezdődött a kétgyermekesek adókedvezményének növekedése is.

A kedvezmény számításakor a magzat is gyermeknek számít!

 • Nézzük a konkrét összegeket 2016-ban:
  1 gyermek esetén havonta 66 670 forint adóalap-kedvezményt
  2 gyermek esetén havonta 83 330 forint adóalap-kedvezményt
  3 vagy több gyermek esetén 220 000 forint adóalap-kedvezményt lehet igénybe venni GYERMEKENKÉNT.
 • Ez adókedvezményre lefordítva ennyit jelent (ennyivel lesz magasabb a nettó béred az adókedvezmény miatt)
  1 gyermek esetén havonta 10 000 forint
  2 gyermek esetén havonta 12 500 forint
  3 vagy több gyermek esetén 33 000 forint gyermekenként és havonta.

A gyermek után járó egyéb kedvezményekkel kapcsolatban ezeket a cikkeimet ajánlom a figyelmedbe. Kiemelt témák:  gyermek utáni pótszabadság (az apának is), gyes melletti munka, végzős gyerekek utáni családi kedvezmény.

Az adóbevallásban lehetőséged van a családi kedvezmény maradéktalan érvényesítésére. Feltétlenül élj a lehetőséggel, ne hagyd úszni a pénzed! Ehhez itt találsz segítséget.

+TIPP: ha megosztjátok a családi kedvezményt az adóbevallás beadásakor (főleg 3 vagy több gyermek esetén) kiemelten fontos, hogy az adóbevallásotokat ugyanaz készítse el. Így biztosítható, hogy maradéktalanul élni tudjatok a kedvezménnyel és egy forint se maradjon kihasználatlanul.
Akár több 100 ezret is bukhatsz figyelmetlenség miatt! Ugye Te nem akarsz úgy járni, mint az az ügyfelem, akinek az elmúlt 2 évi adóbevallásaiban 200 000 Ft igénybe nem vett adókedvezményt találtam? Szerencsére ez önellenőrzéssel visszaszerezhető pénz, volt miből finanszírozni a nyaralásukat 🙂

Gondtalan babázást kívánok Neked és az egész családodnak!

Baráti üdvözlettel: Keresztesné Molnár Anitaen_piros

családi adótanácsadó, az ingatlantulajdonosok adótrénere

De jó cikk! Meg is osztom az ismerőseimmel!narancs nyil

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Kategória: Adóbevallás, ügyintézés, Alkalmazott vagyok, Családi / gyermek Címke: , , , , , , ,
92 comments on “Családi adókedvezmény magzat után – erre figyelj, hogy ne veszíts pénzt!
 1. Tímea szerint:

  Kedves Anita!

  A következő lenne a kérdésem: november 1-től 9-es kóddal vagyok táppénzen, ikreket várok. Van egy 9 éves fiam. A három gyerek után mennyi lesz a nettó összeg amit kaphatok a családi adókedvezmény igénybevételekor? Október 31.-e a 91. napom. Arra a hónapra hogy és ki fizeti ki a kedvezményt, mert már ugye a fizetésem megkaptam. A táppénzből is ki tudom maximálisan használni a kedvezményt? Amíg dolgoztam 428.000Ft volt a bruttóm.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Tímea!

   Az október hónapra járó családi adókedvezményt az adóbevallásodban fogod tudni visszaigényelni. Családi kedvezményt a táppénzből is igénybe lehet venni, de az igénybe vételhez le kell adni egy nyilatkozatot a munkahelyen. Ha a munkahelyed nem kifizetőhely, akkor a nyilatkozatod alapján a számfejtő hely felé továbbítani fogják az információt, miszerint Te szeretnél családi kedvezményt igénybe venni.
   A táppénz összegét nagyon sok tényező befolyásolja, így ennek becslésébe most nem megyünk bele. Ha a táppénzbe nem férne bele a családi kedvezmény, járulékkedvezmény formájában sem, akkor sem lesz gond, mert az adóbevallásban meg lehet igényelni és az első 9 havi fizetésed adójából visszaigényelhető.

 2. Viktória szerint:

  Tisztelt Anita,
  Mi a 3. bsbát várjuk, már betöltöttük a 91.napot. Kérdésem az lenne hogy Br.160 000re kb mennyi adókedvezményem lesz? (3 gyerekre ha jol láttam 33 000/ gyerek de nem hinném hogy 99 000 forint lenne amit kapok majd.)
  Segítő válaszát előre is köszönöm.

 3. Tóth Erika szerint:

  Kedves Anita!
  Érdeklődnék, hogy 9-es kódú táppénzzel ki tudom e maximálisan használni a 2 gyermek utáni adókedvezményt (meglévő gyermek és magzat)?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Erika!

   Ez a táppénz összegétől függ, de jó eséllyel bele fog férni és ki tudod használni maximálisan. Ami nem fér esetleg bele, azt oszd meg a pároddal.

 4. Peti szerint:

  Tisztelt Keresztesné Molnár Anita!
  Feleségem 1 hete töltötte a 91.napot. A héten fogja kapni az igazolást amit lead a nyilatkozattal együtt a munkáltatójánál. Januártól viszont táppénzen lesz (veszélyeztetett terhes)
  Érdemes nekem igénybe venni a kedvezményt vagy nyugodtan igényelje csak Ő?
  Köszönöm!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Peti!

   A táppénz is adóköteles jövedelem, igénybe vehető belőle a magzat után járó családi kedvezmény.

 5. Csák Tímea szerint:

  Tisztelt Keresztes és Molnár Anita!
  Azt szeretném kérdezni hogy márciusban voltam 91napos terhes, viszont az adó kedvezményt nem igényeltem mert egy összegben szeretném majd! Az igazolást hova kell küldenem és mikor?Egyedül nevelem a gyereket! Munkaviszonyom az megmarad! Válaszát előre is köszönöm!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Timi!

   Az orvosi igazolást sehová nem kell küldeni. Az adóbevallásoddal együtt kell megőrizned 2023. december 31-ig.

 6. Gyimesi Sàndor szerint:

  Èrdeklödès!
  Pàrom szeptemberbe fog szülni ikrekt. Kèrdèsem az hogy szülès utàn az adokedvezmènyt èn is igènybe tudom venni? Èletàrskènt èlünk nem szerepelünk elektronikus nyilvàntartàsban közjegyzö nem ingyen csinàlja meg.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Sándor!

   Élettársaknál a szülés előtt csak az anyuka veheti igénybe a családi adókedvezményt, a szülés hónapjától viszont Te is igénybe veheted.

 7. Nagy Ilona szerint:

  Tisztelt Cim /Keresztesné Molnár Anita !
  !Adójóváírást csaladi kedvezményt igényeltem munkáltatómtól a terhesség 91. napjától .(Egyidejüleg Gyed-en voltam és egy gyermekre addig is igényeltem az adójóváírást.)A terhesség a 23.héten megszakadt .A baba elvesztését követően ezt bejelentettem és a az adójóváírás családi kedvezmény leállítását kértem bejelentettem munkáltatómnak ,amit e-mail-ben visszaigazolt tudomásul vett.. A családi adókedvezményt azonban a meg nem született magzatra nem állította le a bejelentés után sem .Évközben fizetési jegyzéket nem kaptam .Az év végi adóbevallásnál vettem észre hogy egész évre a mazatra is volt családi adókedvezmény büntetésre figyelmeztet a rendszer. A NAV felé hogyan tudok eljárni hogy a büntetést ne nekem kelljen megfizetni.Hova kell a munkáltatóm által jogtalanul figyelembe vett családi adó kedvezményt vissza utalni milyen Nav számlárA ? Mit lehet teeni ilyen esetben ?.Várom válaszát
  ( A várandósság ideje alatt azokra a hónapokra jár a családi kedvezmény, amelyben a terhesség legalább egy napig fennállt. Ez így van benne az szja-törvényben is. Tehát a baba elvesztése esetére is jár az adókedvezmény a magzat után, a 91. nap hónapjától a terhesség végének a hónapjáig.)

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Ilona!
   A családi kedvezmény túligénylését az adóbevallásban kell kimutatni. A visszautaláshoz ebben a cikkben van a számlaszám: http://tudatosadozo.hu/szamlaszamok/
   Büntetést akkor kell fizetni, ha a túligénylés az adózó hibájából történt. Ez nem az a helyzet, a vétlenségedet a kedvezmény bejelentő nyomtatvány és a munkahely visszaigazolása bizonyítja.

 8. Évi szerint:

  Tisztelt Anita! A kérdésem a következő, április 28.-án töltötte be a picurkám a 91. napot, igazolást kaptam is róla, viszont a születése várható idején megszüntetik a munkaviszonyomat, így nem tudjuk hogyan igényeljük vissza az adót, mivel parommal még csak most fogunk hazasodni, de egy összegben szeretnénk igénybe venni. Válaszàt előre is köszönöm!

 9. Ancsa szerint:

  Kedves Anita !
  Fiaméknál 2017.02.01.-től 91. napos várandóságot állapítottak meg egy
  lakcímen laknak de nem házasok és élettársi papírjuk sincs .
  Kérdésem ez esetben ki veheti igénybe a családi kedvezményt a
  magzatra és mikor (havonta, vagy csak év végén az adóbevallásban
  Köszönöm válaszát .

 10. Nóra szerint:

  Kedves Anita!
  Azt szeretném megkérdezni, hogy a jelenlegi 2017-es törvény alapján egy gyermekre mind a két szülő igényelheti az adókedvezményt? (Házasok vagyunk.) Eddig a férjem vette igénybe, most másfél éves a gyerek és új munkahelyen kezdek dolgozni. Ha csak az egyikünk veheti igénybe, akkor jobban járunk úgy, ha én igénylem meg, mert én 8 órában magasabb fizetéssel leszek bejelentve, mint a férjem?
  Előre is köszönöm a választ, Nóra.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Nóra!
   A családi adókedvezményt döntésetek alapján bármelyik szülő igénybe veheti, továbbá lehetőség van arra, hogy az összeget egymás között megosszátok, de ketten együtt is csak 10 000 Ft-ot vehettek igénybe havonta.

 11. Mònika szerint:

  Kedves Anita!
  Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy ha én màjus 8.-àn. leszek 91 napos vàrandòs és a havi bruttò jövedelmem 230.000 ft. Ìgy mennyi adòkedvezményre szàmìthatok első gyermek esetén?

 12. Horváth Tímea szerint:

  Tisztelt Keresztesné Molnár Anita!
  Jelenleg 6 hetes terhes terhes vagyok a harmadik gyermekemmel.Brutto 350.000 Ft a bérem, május 17. én töltöm a 91 napot!Az én kérdésem az lenne, hogy ha táppénzre megyek utolsó három hónapban, akkor ezen időszak alatt is tudom érvényesíteni a családi kedvezményt, illetve a CSEd alatt is jár a családi kedvezmény?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Timi!
   A csed és a táppénz is adóköteles, így annak adójából igénybe tudod venni a családi kedvezményt 2017-ben és 2018-ban.

 13. Béla szerint:

  2016 okt.11 én született kislányunk. Teljesen elfelejtkeztünk a magzat és a gyermek után járó családi adókedvezmény bejelentéséről. 91 napos igazolásunk sincs. Most készítem az adóbevallåsom és szeretném utolag a kedvezményt igénybevenni a pici gyerkőcee is. A másik gyerek után már igénybeveszem. Házasok vagyunk, folyamatos jövedelmem van (férj).
  Hogyan szerezzek 91 napos igazolást? Már 6 hónapos a pici. Csak a szülésztől lehet, ez vicc. Ott van a korhazi papiron hanyadik heten(39.) Szuletet. Az nem elgendo kimatekozashoz?

  Elore is köszönöm.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Nem 🙁
   Egyébként a terhesgondozást végző orvos fogja kiadni ezt az igazolást.
   Egyszer majd valamikor a távoli jövőben talán beépül a terhesgondozási rutinba, hogy automatikusan kiadják ezt az igazolást. Addig könyörögni kell érte………

 14. Eszti szerint:

  Tisztelt Keresztesné Molnár Anita!

  Az lenne a kérdésem, hogy házastársként a férjem is igénybe veheti a 91. napot betöltött magzat után a kedvezményt úgy is, hogy a bejelentett lakcímünk még nem ugyanaz?

  Köszönöm válaszát előre is!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Igen. A várandósság alatti adódókedvezményre a férj jogosult.

 15. Anikó szerint:

  Kedves Anita!
  Én most jelenleg Gyeden vagyok itthon kisfiammal(májusban jár le) és kiderült, augusztusban jon a kistesó. Eddig férjem vette igénybe a családi adókedvezményt, de most márciustól munkahelyet váltott, és azon gondolkodunk, hogy innentől ên venném igénybe (már a magzatra is), tehát két gyermekre.
  Többen mondták, érdemes megkérdezni egy szakembert, hogy biztosan jól járunk e így…
  Mivel én nem értek ezekhez, a segítségét szeretném kérni ezügyben.
  Én brutto 200.000-ra vagyok bejelentve, férjem minimálbérre.
  Mennyiben befolyásolja ez a kedvezmény igénybevételét 2 gyermek után? Én tudom mindkettőt gond nélkül érvényesíteni, vagy inkább megosztva vegyük igénybe?Előre is köszönöm válaszát

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Anikó!
   Bruttó 200 ezerbe simán belefér a két gyermek utáni adókedvezmény.
   Ha majd elmégy táppénzre, szülési szabadságra, csed-re, akkor is, mivel ezekből vonnak adóelőleget így az adókedvezményt is tudod érvényesíteni 🙂

 16. Szárazné Ági szerint:

  Kedves Anita!

  Most januárban töltötte be gyermekem a 91. napot. A munkahelyemen jeleztem, hogy igénybe kívánom venni az adókedvezményt, amire az a válasz érkezett (a bérszámfejtőtől), hogy le kell adnom az orvosi igazolás, ráadásul az eredeti példányt. Mindez számomra újdonság, mert tudtommal le sem kell adnom az igazolást, sőt, nekem kell 5 évig megőrizni. Követelhetik mindezt tőlem a munkahelyemen? Válaszát előre is köszönöm!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Ági!
   Az eredeti orvosi igazolást valóban neked kell őrizgetni még 6 évig, a munkahelyen csak egy nyilatkozatot kell kitölteni, megadva benne a várandósság 91. napjának dátumát.
   Ha nagyon fafejű a bérszámfejtő, akkor fénymásolja le az igazolásodat. Ha ez sem elég neki, akkor kérj egy másik példányt a dokitól. Vannak ilyen helyek/helyzetek, nem tudunk mit kezdeni velük 🙁

 17. Kovàcs Mária szerint:

  A vàrandóssàgi tàmogatås jàr e abban az esetben,ha a babàk /ikerterhesség/elvesztése betegségük miatt vàlt szükségessé.Olvastam olyat is hogy elvesztéskor is igénybe vehető,de olyat is,hogy a tàmogatàs időtartma az élveszületésig tart.Ezzel kapcsolatban sem a csalàdtàmogatàsi sem az SzJA.törvènyben nem talàltam.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Marika!
   A várandósság ideje alatt azokra a hónapokra jár a családi kedvezmény, amelyben a terhesség legalább egy napig fennállt. Ez így van benne az szja-törvényben is. Tehát a baba elvesztése esetére is jár az adókedvezmény a magzat után, a 91. nap hónapjától a terhesség végének a hónapjáig.

 18. Pap Nikolett szerint:

  Kedves Anita!

  Olyan kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy ha 2017 januárjában megigényeltem az adókedvezményt és februárban megszűnik a munkaviszonyom, viszont márciustól újra lesz munkaviszonyom ugyan azon a munkahelyen, ahol a megszűnés előtt voltam, akkor újra be kell-e adnom adókedvezmény iránti kérelmet, vagy ilyen esetben nem szükséges?

  Üdv

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Ha új munkaviszonyod keletkezett, akkor szerintem igen, de érdemesebb erről a munkahelyeden érdeklődni 🙂

 19. Cint szerint:

  szeretném kérdezni Hogy adókedvezményt igényel a párom de nincs se közös lakcímünk semmi csak itt lakik és együtt neveljük a gyermeket családi ugy van megigényelve hogy egyedülálló vagyok mivel az elején nem szeretett volna itt maradni a párom
  Lehet így igényelni, hogy nincs semmi közös csak a gyermek családi neve?!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Ha egyedülállóként igényelted a családi pótlékot, akkor az adókedvezményt nem lehet megosztani!

 20. Pataki Zsuzsa szerint:

  Kedves Anita!
  A párommal nem vagyunk házasok, csak “nem hivatalos” élettársak. Meglévő közös gyermekünk után ő veszi igénybe a családi adókedvezményt. Jelenleg 2. gyermekünket várjuk, decemberben már betöltöttem a 91. napos várandósságot. Tudom, hogy csak én vagyok jogosult a magzat után az adókedvezményre. Helyesen jártunk/járunk el, ha az ő januári nyilatkozatában csak a meglévő gyermeket tüntette fel, én az adóbevallásomban a decemberit visszaigénylem, júniusban (a pici várható születési hónapja) ő új nyilatkozattal igényli mind a két gyerekre, én pedig jövőre visszaigénylem a január-május közötti hónapokra vonatkozó kedvezményt?
  Válaszát előre köszönöm.
  Pataki Zsuzsa

 21. Dencsikné Szeltner Gyöngyi szerint:

  Kedves Anita!

  Jelenleg babát várok, a 91. napot már júliusban betöltöttük. A nagyobbik gyermekem után minden hónapban kapom az adókedvezményt. A baba után szándékosan nem igényeltem év közben, hogy az SZJA bevalláskor egy összegben kérhessem vissza. Kérdésem arra irányulna, hogy ez továbbra is megvalósítható így? Tehát csak a nagyobbik gyerek után kapnám havonta, a kisebbik gyerek után pedig egy összegben igényelném vissza SZJA bevalláskor.

  Segítségét előre is köszönöm!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Gyöngyi!
   Igen, ez járható út továbbra is. Egy lehetséges szempontot vázolok fel ebben a cikkben, érdemes elovasnod:

 22. Kőrösi Sándor szerint:

  Kedves Anita!

  Nagyon tetszik a tudatos adózó weboldala, sok hasznos információt tartalmaz.
  A családi adókedvezmény jogszabályi hátterének keresgélése miatt találtam rá a weboldalára.
  Most már, hogy elolvasgattam az ide tartozó cikkeit, világosabban látom a kedvezménnyel összefüggő lehetőségeket.
  De azért mindenben nem vagyok 100%-osan biztos. 🙂
  Leírnám az élethelyzetünket, és az általam tudni vélt lehetőségeket, és egy megerősítést szeretnék kérni, hogy jól gondolom-e a következőket:
  Élettársammal 3 éve élünk együtt “sima” élettársi kapcsolatban, nem vagyunk sehova sem bejegyezve. (A babát augusztus 9. környékére várjuk)
  Nálunk a 91. nap vagy január végén, vagy februárban lesz. Élettársam január közepétől táppénzen van, és már nem tervezi, hogy visszamegy dolgozni a baba 2 éves koráig.
  Ezért ő ha jól gondolom, a Csed-ig nem veheti igénybe a családi adókedvezményt a táppénz miatt. Előre én sem, mivel nem vagyunk bejegyezve, mint élettársak. Én majd év végén, vagyis a következő év elején az adóbevallásomban tudom visszamenőleg kérni az adókedvezményt. A kedvezményt vagy januártól, vagy februártól szeretném kérni, attól függően, hogy a nőgyógyász mikorra adja a 91. nap igazolását. A kedvezményt visszamenőleg én a csed előtti hónapig venném igénybe, utána a párom igényelné. (Nem én venném igénybe az év végéig egyéb okok miatt.)
  A páromnak az adókedvezményről való lemondó nyilatkozatát mikor, és kinek kell leadni? (Ő egy nagyvállalatnál dolgozik.) Ő lemondana júliusig a kedvezményről, de augusztustól ő venné igénybe a csedből, majd a gyedből. A lemondó nyilatkozatot a nevemre év végén is megteheti visszamenőleg a csed előtti hónapig? Vagy már a 91. nap után be kell naki adni a cégéhez lemondó nyilatkozatot? De hogy adja be, ha még ekkor nem lehet részemre lemondania erről? Gondolom addig nem mondhat le részemre, amíg a baba meg nem születik, mivel nem vagyunk bejegyzett élettársak. Ezt hogy lehetne a legegyszerűbben kivitelezni?

  Köszönettel,
  Kőrösi Sándor

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Sanyi! A táppénz adóköteles, így adókedvezményt is igénybe lehet venni erre az időszakra!

 23. Solyom Nikolett szerint:

  Kedves Anita! Olyan kerdessel fordulnek Onhoz, hogy en jelen pillanatban GYED-en vagyok meg egy evig. Tavaly megigenyeltem a csaladi adokedvezmenyt, es erdeklodnek, hogy iden ujra kell-e igenyelni? Valaszat elore is koszonom! Udv: Nikolett

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Niki!
   Igen, minden év januárjában újra be kell adni a nyilatkozatot az adókedvezményhez.

 24. Nagy Balázs szerint:

  Kedves Anita!

  Én az iránt érdeklődnék, hogy a családi adókedvezmény kettő gyermek után gyermekenként 12.500,-Ft vagy a kettő gyermek után összesen 12.500,-Ft?

  Köszönöm előre is a válaszát

  Nagy Balázs

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Gyermekenként 12500 Ft, két gyerekre összesen 25 000 Ft.
   2017-től emelkedik 15 000 Ft-ra a kétgyerekesek adókedvezménye (két gyerek után 30000 Ft lesz)

 25. balogh amanda szerint:

  Szia Anita! Nekem az lenne a kérdésem, hogy kibabát várok betöltötem a 91. napját. Dolgozok én is és a párom is, de nem vagyunk házasok nem is vagyunk nyilvántartva élettársi kapcsolatban. Ekkor nem vehetünk igénybe az adókedvezményt egyikünk sem?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Amanda!
   Dehogynem!
   A terhesség alatt a magzatra járó adókedvezményt te veheted igénybe. A baba megszületésének hónapjától pedig bármelyikőtök igénybe veheti a pici után a családi kedvezményt.

 26. Könyves-Orosz Zsuzsanna szerint:

  Tisztelt Anita!

  A 3.gyermekünkkel vagyok várandós,2017 május elején fogok szülni. Csak férjem dolgozik.Én az első gyermek előtt dolgoztam,mert aztán gyes alatt jött a második is.Kérdésem mivel egyenlőre nem szeretnék dolgozni a gyerekek mellett,mennyi brutto bér kell ahhoz,hogy a maximum körüli adókedvezményt igénybe tudja venni férjem?Jelenleg középvezetőként dolgozik családi vállalkozásnál,úgyhogy szeretnénk valamennyi emelést.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Zsuzsa!
   Ha 660 000 Ft-ot eléri a férjed bruttó keresete, akkor maximálisan ki tudja használni a családi kedvezményt szja-kedvezményként. Ha ennél kevesebbet keres, akkor a járulékból is lehet érvényesíteni az adókedvezmény fennmaradó részét. Pontos összeg híjján csak saccolni tudok, de szerintem középvezetőként kell annyinak lennie a fizetésének, hogy teljes egészében ki tudja használni a havi 99 000 Ft-os családi kedvezményt….

   • Könyves-Orosz Zsuzsanna szerint:

    Köszönöm a gyors választ! Hát,ez elég sok!

   • Hajni szerint:

    Kedves Anita,
    Mi is májusra várjuk a harmadik babát és csak a férjem dolgozik én táppénzen vagyok.Januárban a férjem munkahelyén a bérszámfejtő azt mondta nincs semmi gond érvényesíteni tudjuk mind a három gyerek után az adókedvezményt a férjem béréből(szja+járulékok).Ehhez képest a januári bérpapírján én úgy látom nem fér bele a 99.000 ft. illetve a fenti válaszodban a 660.000 ft bérhez még közel sincs…Mi tehetek az én munkahelyemen szólhatok hogy az egyik gyerek után én szeretném igénybe venni? Táppénzen vagyok illetve gyest kapok, májustól tgyást. Köszönöm válaszod

    • Keresztesné Molnár Anita szerint:

     Kedves Hajni!
     Igen, érdemes közösen igénybe vennetek az adókedvezményt.
     Azt javaslom, hogy majd az adóbevallásotokat ugyanaz készítse el, mert így a kieső hónapokat szépen összhangba lehet hozni, és nem fog az államnál bentragadni pénzetek!

 27. Molnárné Paulheim Judit szerint:

  Köszi Anita!

  Szuper cikk, épp erre volt most szükségem! 🙂

  Baráti üdv:

  Molnárné Paulheim Judit

 28. Kapás Kata szerint:

  Kedves Anita!

  2016.10.04-én töltöttem várandósságom 91. napját, de október 01-je óta veszélyeztetett terhesként táppénzen vagyok. Párommal nem vagyunk házasok és nem tettünk élettársi nyilatkozatot sem. Az lenne a kérdésem, hogy ilyen esetben (mivel a táppénzből nem tudnám a teljes kedvezményt érvényesíteni) lehetőség van arra, hogy a 2016-os adóbevallásban utólag érvényesítsem az október-november-december hónapokra járó családi adókedvezmény összegét?
  Illetve a baba születését követően a párom is igénybe tudja már venni a családi adókedvezményt annak ellenére, hogy nem teszünk élettársi nyilatkozatot?

  Válaszát előre is köszönöm szépen!

  Üdvözlettel:
  Kapás Kata

 29. Andrea szerint:

  Kedves Anita,

  egy koránt sem egyszerű szituációban vagyok.. Van 2 gyermekem, a válóper folyamatban van és várandós vagyok pillanatnyilag 29 hetes.
  A kérdésem:
  – felváltott gondozás esetén ki hány gyermek után jogosult a családi pótlékra ill. a családi adókedvezményre és azt hogyan számolják ki?

  Válaszát előre is köszönöm!

  Andrea

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Andrea!
   Az egyenlő idejű felváltva gondozás esetén mindkét szülő 50-50%-ban jogosult az adókedvezményre. A számításhoz ebben a cikkben találsz segítséget:családi kedvezmény 2016

 30. Kormos Mercédesz szerint:

  Kedves Anita!

  Kérdésem a következő lenne. Ha párommal házasok vagyunk és épp babát várok tőle és betöltöttem a 91. napot, de nem vagyunk közös lakcímen, akkor meg tudja igényelni a babára az adókedvezményt?
  Válaszát előre is köszönöm,
  Kormos Mercédesz

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Mercédesz!
   Igen, igényelheti.
   Sok boldogságot a babával 🙂

 31. Kiss Attila szerint:

  Kedves Anita!
  A kérdésem a következő lenne.
  A kedvesem babát vár már túl vagyunk a 91 napon mind a ketten dolgozunk és én nem vagyok a férje és a hivatalos élettársa sem akkor én a kedvezményt igényelhetem a munkáltatómnál?

 32. Bata Erzsébet szerint:

  Kedves Anita!

  Jelenleg az első babánkat várjuk a párommal, akivel nem bejelentett élettársi kapcsolatban élünk, augusztus 17-én leszek 91 napos. Októberben viszont összeházasodunk a párommal. Ha jól értem, akkor augusztustól már igényelhetem az adókedvezményt és októbertől ezek szerint már a párom is?

  Válaszát előre is köszönöm!
  Erzsébet

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Erzsike!
   Anyaként már augusztustól igényelheted a családi kedvezményt a baba után. Októbertól pedig a leendő férjed is igénybe veheti, ha te nem akarod. Szerintem egyszerűbb, ha nálad marad a kedvezmény év végéig, de lehet variálni.

 33. Harcsa Hajnalka szerint:

  Kedves Anita!
  Van már két gyermekünk jelenleg 10 hetes terhes vagyok a 3.babával.Élettársi kapcsolatban élünk a párommal 10 éve de nem vagyunk bejegyezve sehova.Az én bejelentett lakcímem más mint ahol közösen élünk.Páromnak bejelentett munkahelye van ahonnan a két gyerekre havonta kapjuk a családi adókedvezményt. Nekem nincsen munkahelyem. Kérdésem az lenne,hogy a magzat után ha betöltöttem a 91.napot honnan tudnám igényelni az adókedvezményt? Vagy a párom is meg tudná igényelni? Ha nem mit tudna ajánlani, hogy igénybe tudjuk venni? Köszönöm szépen a válaszát! Üdvözlettel: Hajni

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Hajni!
   A fenti cikk 3. pontja pontosan rátok vonatkozik 🙂

 34. Marianns szerint:

  Kedves Anita!

  Jelenleg 3 gyermekemmel vagyok várandós, az eddigi hozzászólás alapján tudom hogy a családi adókedvezményt már abban a hónapban is érvényesíthetem amikor betöltöm a 91 napot ez viszont hónap végére fog esni így tuti azt fogják mondani a munkahelyemen, hogy csak a köbetkező hónaptól fogják számolni a (másodiknál is így volt) a kérdésem az, hogy mivel a másik két gyerekre havonta igénybe veszi a párom a kedvezményt így ha a köv éves adóbevallásnál meg lehet oldani hogy a teljes összeget visszatudjuk igényelni mert főre ugye kb 37000 Ft összegre meg 99000 Ft. Igaz hogy csak egy hónap de óriási a különbség vagy ebben az esetben csak az egy gyerekre járó 10000 Ft-ot tudjuk visszaigényelni?
  Válaszát köszönöm Üdv Marianna

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Marianna!
   Semmi gond nem lesz.
   Abban a hónapban is 3 gyerekesnek minősültök, ebből 2 gyerekre kapod meg, a különbözet az adóbevalláskor visszajár 🙂

 35. Edina szerint:

  Kedves Anita!Arra lennék kíváncsi, hogy a betöltött 91 napos terhesség után,ha az anyának nincs jövedelme, akkor az(apa)élettárs(nyilvántartásban nyilvántartott)nem veheti igènybe a családi adókedvezmènyt a magzat után? Csak akkor igényelhetné a párom, ha házasságban élnénk?Válaszát előre is köszönöm.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Edina!
   Magzat után csak az anya vagy a férj veheti igénybe év közben.
   Ha az anyának nincs jövedelme, akkor a családi kedvezményt az adóbevallásban megoszthatja az élettársával, így az adóbevallás beadásakor az apa megkapja majd a pénzt.

 36. Farkasné Takács Dóra szerint:

  Kedves Anita!

  Nekem 2 kérdésem is lenne a témában,idén március 16-n töltöttem a 91.napomat a terhességben,de a családi adókedvezmény igénylő lapot csak áprilisban tudtam leadni a munkáltatómnak. Az így elvesztett 1 hónapra a kedvezményt csak a jövő évi adóbevallásnál tudom igényelni?

  A másik kérdésem az lenne,hogy január 12-n mentem el táppénzre,sajnos a szülésig itthon is kell maradjak. Ha táppénzt kapok akkor is kitudom használni teljesen a családi adókedvezményt a magzat után? Ez mitől függ pontosan?

  Válaszát előre is köszönöm!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Dóra!
   A táppénz is adóköteles jövedelem, abból is lehet érvényesíteni a családi kedvezményt.
   Az “elveszett hónap” adókedvezményét az adóbevallásban vissza tudod igényelni.
   Nagyon jó egészséget kívánok neked és a babának is!

 37. Judit szerint:

  Tisztelt Keresztesné Molnár Anita!
  Első babámat várom, a terhességem elmúlt 91 napos, kaptam igazolást az orvosomtól. Novemberben fog megszületni a babó. Az lenne a kérdésem, hogy a 2016-os év adóbevallásában utólag, egy összegben is kérhetem-e a családi adókedvezményt a magzati korú babára visszamenőleg? Vagy ha nem igénylem meg, akkor elveszítem az adókedvezményt?
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Semmi gond nincs, egy összegben is igényelhető a családi kedvezmény az adóbevallásban.
   Sokan direkt így csinálják, mert olyan klassz, amikor tavasszal egyben kapnak egy nagyobb összeget 🙂

 38. Hegyesné Mercs Ágnes szerint:

  Kedves Anita! Nekem olyanban lenne szükségem segítségre,hogy Párom volt munkáltatója készítette el az adóbevallásunkat,mert párom tartozott neki és megegyeztek,hogy az adókedvezményből levonja a tartózás összegét. 3 gyermekünk van.a 2015.ös évben két gyerekre és egy magzati adókedvezményt igényelhettünk. Nos nemrég vettem észre mikor online ellenőriztem az párom adóbevallását,hogy a könyvelő nagyon is elrontotta,mert sokkal kevesebb a visszaigényelhető összeg mint amire számítottunk. ahogy láttam nem igényelte meg a magzati adókedvezményt sem. Kérdésem,hogy ilyen esetben tudunk valamit tenni,vagy buktuk volna azt az összeget?Esetleg önellenőrzésnél még vissza igényelhetjük? Válaszát előre is köszönöm.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Ági!
   Önellenőrzéssel helyre lehet hozni, nem veszett el a családi kedvezmény a könyvelő bénázása miatt.

 39. Pintér Gáborné Mariann szerint:

  Kedves Anita!

  Olyan kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy 36 hetes várandós kismama vagyok sajnos erről a lehetőségről most szerettem tudomást,hogy 91 napos magzat után is jár az adókedvezmény.
  A 91 napot én január 17.-én töltöttem be tehát már januártól járt volna. A babán kívül két kiskorú gyermekem van így 3 gyermek után igénybe vehettem volna.
  Most kitöltöttem a nyilatkozott ami június 01 dátummal készült.
  Arra volnék kíváncsi hogy a többi hónapot (január,február,március,április,május) hogyan tudom érvényesíteni? Válaszát előre is köszönöm.
  Tisztelettel Pintér Gáborné Mariann.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Mariann!
   2017. év elején kell majd beadni a 2016-os jövedelmeidről szóló adóbevallást, abban vissza lehet igényelni.
   Javaslom, hogy ne várj május 20-ig, érdemes már február elején beadni az adóbevallást, mert akkor már március elején megkapod a pénzt 🙂
   Itt tudod majd megrendelni: Adóbevallás készítés

 40. Turbucz Rajmond szerint:

  Tisztelt Keresztesné Molnár Anita!

  Az adóbevallásban Én, mint vérszerinti apa, nem bejegyzett élettárs szeretném igénybe venni a magzat után járó adókedvezményt (6 hónapra). A pici tavaly novemberben született.
  A kérdésem, hogy ez szabályos-e, illetve ebben az esetben az adóbevallásban, a jogosultsági jogcímek közül melyiket kell bejelölnöm?
  Én a 4-es pontot gondoltam, viszont itt házastárs szerepel nem élettárs.
  4, Várandós nő vagyok, vagy várandós nő közös háztartásában élő házastárs vagyok.

  Köszönöm a segítségét!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Rajmond!
   A várandósság időszakára járó családi kedvezményt az anyuka vagy a házastársa veheti igénybe.
   Egyébként ha az anya nem tudja igénybe venni, mert alacsony a jövedelme, akkor megosztással “átadhatja” az élettársnak is.
   Javaslom, hogy az adóbevallását inkább bízza szakemberre, mert könnyű elrontani!

 41. Kiss Viràg szerint:

  Tisztelt Keresztesné Molnár Anita!

  Szeretném megkerdezni, higy jár e nekem a csaladi adokedvezmény 91.napot betöltott magzat utáni akkor ha az apukával nem vagyunk nyilvantartott élettarsak? Egy helyen élunk, lakcimunk kozos , de nem lett az elettarsi kapcsolat “regisztralva”

  Válaszát előre is köszönöm szépen!!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Virág!
   Női szemszögből vizsgálva a dolgot: a családi kedvezményhez nem apa kell, hanem gyerek 🙂
   Te, mint várandós kismama, jogosult vagy a családi adókedvezményre.

 42. Beus szerint:

  Kedves Anita!

  2015.12.23-án töltöttem a várandóságom 91. napját, 2015-ben gyesen voltam, és vagyok jelenleg is, amiből nem tudom érvényesíteni a családi kedvezményt. Élettársammal közös a lakcímünk, viszont nem tettünk élettársi nyilatkozatot. Ilyen esetben párom tudja érvényesíteni a decemberre vonatkozó kedvezményt az adóbevallásában? (a tavalyi bevallásban, a 1453-ban ezzel nem volt gond)
  Mivel gyesen vagyok, semmilyen bevallást nem kell készíttetnem saját részre?

  Válaszát előre is köszönöm
  Beáta

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Beáta!
   A bevallásban gond nélkül megoszthatod az élettársaddal a családi kedvezményt.
   Ha nem volt más jövedelmed, akkor nem kell adóbevallást készítened.

 43. Máté Virág szerint:

  Tisztelt Keresztesné Molnár Anita!
  Jelenleg első gyermekemmel vagyok várandós, a párom veszi igénybe a családi adókedvezményt ami jelenleg 10e Ft. A következő kérdésem lenne! A profession.hu oldalon található gyed kalkulátor 2016-os programmal számítottam ki, hogy kb. mennyi csed ill. gyed-et kaphatok. Észrevettem, hogyha én venném igénybe a családi adókedvezményt akkor nem 10eFt-tal hanem 20e Ft-tal kapnék többet. Ez számokban úgy mutatkozik, hogy 2 évnél régebb óta vagyok biztosítva, 116000 Ft bruttó jövedelmem van és a kalkulátor szerint 68208 ft csed járna, de ha viszont én venném igénybe az adókedvezményt akkor 88208 Ft járna a kalkulátor szerint! Lehetséges ez vagy hibás a program? Válaszát előre is köszönöm!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Virág!
   Megnéztem a profession.hu gyed-kalkulátorát.
   Szerintem inkább az lehet a gond, hogy ha a családi kedvezmény érvényesítését és a magzat várható születési idejét is beírod, akkor az azt jelenti, hogy van egy meglévő gyerek, és mellette úton van a kisbaba is. Emiatt más 2 gyerekes családnak tekint a kalkulátor.
   Próbáld meg úgy, hogy csak a szülés várható időpontját töltöd ki.
   Gratulálok a kicsikéhez, jó babázást Nektek 🙂

   • Máté Virág szerint:

    Tisztelt Keresztesné Molnár Anita!
    Köszönjük szépen!
    Igen erre már mi is gondoltunk, de elkezdtem játszani a számokkal és azt találtam, hogy ha 190e Ft a bruttó kereset akkor még 20e Ft, de ha viszont 200e Ft bruttó bért írok be akkor meg már csak 10e Ft a különbség! Ha jól tudom a bruttó bér nem befolyásolja a családi adókedvezményt!
    Válaszát előre is köszönöm!

    • Keresztesné Molnár Anita szerint:

     Így van, a családi kedvezmény nem csökken növekvő bér esetén. Valószínűleg valami hiba van a kalkulátorban 🙁

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*