BNO kód kereső: itt találod meg a betegségek BNO-kódját!

BNO kód kereső: itt találod meg a betegségek BNO-kódját!

Hol találod meg a betegségek kódját, besorolását? Ez a két legjobb BNO kód kereső. Megmutatom hogyan kell használni és mire figyelj!

A  betegségek kódjait leggyakrabban a súlyos fogyatékosság után járó adókedvezmény miatt szoktuk keresni. A törvényben BNO kód alapján van meghatározva, hogy mely betegségek után jár az adókedvezmény.  A betegségek után járó adókedvezményekről itt találsz nagyon sok hasznos információt: betegségek utáni adókedvezmény.

Nagyon sok BNO kód kereső található a neten. Én most kettőt szeretnék a figyelmedbe ajánlani, tapasztalataim szereint ezek a legjobbak. Az egyik az Országos Egészségbiztosítási Pénztár oldalán található.  A másik pedig az orvosok.hu weboldalon.

#1. BNO kód kereső az OEP oldalán

Ez a BNO kód kereső az OEP oldalán keresztül érhető el, ezen a linken keresztül:

http://finanszirozas.oep.hu/forum/BNO/index.asp

Az OEP-es BNO kód keresőhöz néhány hasznos tipp és egy kis segítség 🙂

Az oldalon kétféle módon kereshetsz.

 1. Ha tudod a betegség pontos kódját vagy a kódnak egy részletét, akkor megnézheted, hogy milyen betegség tartozik hozzá.
 2. Ha nem tudod a pontos kódot, csak a betegség nevét vagy annak egy részletét, akkor is meg tudod nézni a teljes hivatalos nevét és a kódot.

Ha rákattintassz a fenti linkre, akkor ez az oldal fog fogadni. Ha ismered a pontos kódot, akkor a “kódrészlet” utáni mezőbe írd be a kód nevét és nyomd meg a keresés gombot.

BNO kód kereső a betegség neve alapján

Ha a betegséged BNO kódját szeretnéd megtudni, könnyen megtalálod ezzel a kódkeresővel. Az sem probléma, ha nem tudod a betegség pontos orvosi elnevezését. Használd a “kifejezés keresése a BNO megnevezésében” funkciót. (A képen egyessel jelöltem.) Figyelj a következőkre. Ha több tagú a betegség, akkor a szavakat külön mezőbe írd, ne használj kötőjelet.

Kiválaszthatod, hogy a beírt keresőszavak mindegyikét tartalmazza vagy csak az egyiket. (A képen 2-es számmal jelöltem ennek a helyét.)

Érdemes bepipálni, hogy a betegség kód érvényessége is látszon. (A képen 3-as számmal jelöltem.)

Ha a fentieket beállítottad, akkor nyomd meg a keresés gombot. A képen 4-es számmal jelöltem.  A képen látható példában a magas+vérnyomás keresőszavakat írtam be.

A találati lista tartalmazza az összes olyan betegséget, amiben a magas és a vérnyomás szó is szerepel. Plusz információ, hogy az életkori korhatárok is megjelennek, valamint a nemenkénti elkülönítés is. Ebben a listában is láthatod, hogy vannak olyan magas vérnyomás betegségek, amik csak nőknél értelmezhetők, ilyen pl. az anyai magas vérnyomás.

 

 #2. BNO kód kereső az orvosok.hu weboldalon

Az orvosok.hu weboldalon található BNO kód kereső hasonló elvek alapján működik, mint az előző OEP-es. Itt is kereshetsz betegség alapján kódot, illetve kód alapján betegséget. A használata kicsit korlátozottabb, mert csak teljes kód alapján lehet keresni, kódrészlet alapján nem. Az oldalnak viszont komoly előnye, hogy megtalálható a betegségek fő csoportonkénti besorolása is. pl. egyben megtalálod a daganatos betegségek teljes listáját és pontos orvosi elnevezését.

http://www.orvosok.hu/bno-kod-kereso

A BNO kód keresők könnyen használhatók, de a legbiztosabb, ha előveszed a saját orvosi irataidat és megnézed, hogy milyen kóddal diagnosztizálta a kezelőorvosod a betegségedet.

Adókedvezmény milyen betegségekre jár?

Az adókedvezményre jogosító betegségeket egy külön cikkben gyűjtöttem össze Neked. Itt tudod megnézni: Melyik betegségek után jár adókedvezmény?

Ha csak most jössz rá, hogy a Te betegséged után jár adókedvezmény, akkor jó hírem van számodra. Az adókedvezményt évekre visszamenőlegesen is igénybe lehet venni. Ennek részleteiről ezen az oldalon olvashatsz hasznos információkat:

Adóbevallás önellenőrzése

Jó egészséget kívánok!

Ahhoz, hogy mindig naprakész legyél és tudd mi lesz Veled éredemes feliratkoznod a hírlevelünkre.

Katt ide: Kérem a naprakész, friss információkat!

Baráti üdvözlettel:

Keresztesné Molnár Anita
családi adótanácsadó
Vedd a kezedbe adóügyeidet!

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Kategória: Nyugdíjasok, betegség Címke: , , ,
6 comments on “BNO kód kereső: itt találod meg a betegségek BNO-kódját!
 1. Molnàr Krisztiàn szerint:

  Szia egy olyan kèrdèsem lenne hogy nekem egy olyan bnó kódom van amit így írnak M0730 (L405+) melyiket használjam esetleg írasam fel mind a 2 kódot az orvosi igazolàsra?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Amelyik benne van az adókedvezményre jogosító betegségek listájában, azt kell az orvosi igazolásra írni.

 2. Varga Judit szerint:

  Azt szeretném megkérdezni, hogy milyen igazolást kell beszereznem a betegség BNO kódjáról? Elegendő e a kezelő orvosé?

 3. Azt szeretném kérdezni hogy, régóta 2006 óta vagyok aszthmás bno kodom j459 ha nem találom a listán akkor nekem nem jár adókedvezmény?Köszi a segítséget előre is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*