Apartmankiadás: Így kell fizetni az átalányadót, ha év közben kezdtél

Apartmankiadás: Így kell fizetni az átalányadót, ha év közben kezdtél

Airbnb, Booking, Szállás.hu, szállásközvetítő portálokon kiadott lakások, fizető vendéglátás, egyéb szálláshely szolgáltatás adózása. Hogyan kell számolni és fizetni a tételes átalányadót a szálláshely szolgáltatóknak, ha év közben kezdenek? Tételes átalányadó számítása 2017-ben, példával.

Airbnb lakás, fizető vendéglátás, szálláshely szolgáltatás adózása 2017

Az adózási rendszerben 3 lehetőség között választhatsz, ha szálláshely szolgáltatást, fizető vendéglátást végzel, booking-os, airbnb-s lakás kiadója vagy.

 • Tételes költségelszámolás: Ebben az esetben az apartman kiadásból származó bevétellel szemben lehetőséged van a felmerült és számlával, bizonylattal igazolt kiadásaid elszámolására. Akkor érdemes ezt a módszert alkalmaznod, ha kevés a bevétel, illetve sok kiadás merült fel a szállásadással kapcsolatban.
 • 10%-os költséghányad alkalmazása: Ez gyakorlatilag a tételes költségelszámolás egyszerűsített verziója. Ebben az adózási módban nem kell a számlákat gyűjtögetned, egyszerűen a bevételed 90%-a lesz az adóalap. Ez az adózási mód szerintem egyetlenegy szállásadónak sem optimális, hiszen még alacsony bevétel esetén is mindenképpen kell személyi jövedelemadót és EHO-t fizetned a bevétel 90%-a után. Ha picit átgondoljuk, akkor nyilvánvaló, hogy egy lakás rezsije is több szokott lenni, mint a bevétel 10%-a, szóval ezt az adózási módot inkább ne válaszd.
 • Tételes átalányadózás: Ez az adózási mód a legnépszerűbb választás, nem véletlenül. A fizetendő adód fix összegű és nagyon alacsony, a részleteket a következő bekezdésben olvashatod el.

Kedvezményes adózás a szálláshely szolgáltatóknak

Mennyi adót kell fizetni azoknak, akik a szálláshely szolgáltatásukra az átalányadózást választják?

2017-től 38 400 Ft-ot kell egy szoba után fizetni (2016-ig 32 000 Ft/szoba volt a személyi jövedelemadó, valamint 6 400 Ft/szoba az EHO).

Ennek az adónak a megfizetéséval a teljes adókötelezettségedet rendezted az állam felé, nincs több fizetnivalód a NAV-nak. Ha egy szoba kiadásával 100 000 Ft bevételhez jutsz, akkor is 38 400 Ft-ot kell fizetned adóként. Ha egy szoba kiadásával 5 millió Ft bevételhez jutsz, akkor is csak 38 400 Ft-ot kell fizetned SZJA-ként 🙂

Mikor kell befizetni az adót?

Sokan úgy gondolják, hogy a személyi jövedelemadót az adóbevallással egyidejűleg kell befizetni. Ez nem igaz. Az állam szereti azt, ha pénzek folyamatosan érkeznek az államkasszába.

A szállásadás utáni adót negyedévente adóelőleg formájában kell befizetni. Tehát az éves adót négy egyenlő részletben befizeted év közben, így az adóbevallásoddal egyidejűleg már befizetnivalód nem lesz.

Nézzünk egy példát: Jánosnak van egy 2 szobás apartmanja, amit évek óta kiad és évek óta a tételes átalányadózást választja.

2017-re a befizetendő adója: 2 szoba * 38 400 Ft = 76 800 Ft. Ezt az összeget év közben az alábbi határidők szerint kell befizetni:

 • első negyedév: befizetési határidő 2017. április 12. összeg: 19 200 Ft
 • második negyedév: befizetési határidő 2017. július 12. összeg: 19 200 Ft.
 • harmadik negyedév: befizetési határidő 2017. október 12. összeg: 19 200 Ft.
 • negyedik negyedév: befizetési határidő 2018. január 12. összeg: 19 200 Ft.

Befizetheted-e hamarabb az adót?

Annak semmi akadálya nincs, hogy hamarabb befizesd az adót, akár egy összegben a teljes évi átalányadódat is lerendezheted.  A NAV természetesen nem fog kamatot adni rá 🙂

Év közben kezdő szálláshely, átalányadó fizetése

A tételes átalányadóról fontos tudni, hogy nem lehet arányosítani, ha nem teljes évben van kiadva a lakásod, apartmanod. Ez a kezdés évére és a befejezés évére is vonatkozik. Ez annyira szigorú szabály, hogy ha a szállásadó év közben meghal, akkor is a teljes 38 400 Ft-ot kell adóként rendezni.

Hogyan kell az adóelőleget fizetni?

Oké, értem, hogy a teljes összeget be kell fizetni az évre vonatkozóan, de milyen ütemezésben? Erre vonatkozóan a fizetési ütemezést a jogszabályokból némi odafigyeléssel lehet levezetni, egy példán keresztül mutatom meg, úgy lesz a legegyszerűbb.

Csaba május végén kezdett el szállásadással foglalkozni. Az adószám kiváltásakor tételes átalányadózást választott. Számára a fizetési határidők a következőképpen alakulnak.

 • első negyedév: befizetési határidő 2017. április 12. Itt még nem végezte a tevékenységet, nyilván adóelőleget sem kellett fizetnie.
 • második negyedév: ekkor kezdte a tevékenységet, most fizeti be  az első és a második negyedévet együttesen, befizetési határidő 2017. július 12. összeg: 38 400 Ft.
 • harmadik negyedév: befizetési határidő 2017. október 12. összeg: 19 200 Ft.
 • negyedik negyedév: befizetési határidő 2018. január 12. összeg: 19 200 Ft.

Adó utalása, számlaszám

A tételes átalányadó, amit szálláshelyszolgáltatóként kell fizetned személyi jövedelemadónak minősül és a NAV SZJA számlájára kell befizetni. A számlaszám: 10032000-06056353.

Közlemény: az adószámod.

A közlemény rovatból az adószámodat ki ne felejtsd, különben a NAV nem tudja beazonosítani, hogy ki utalta a pénzt.

Kinek a számlájáról utaljunk?

Gyakran felmerülő kérdés, hogy akinek nincs önálló bankszámlája (vagy éppen nincs elég pénz rajta) az utalhat-e házastárs, szülő vagy éppen gyerek bankszámlájáról?

Ennek semmi akadálya nincs. A pénz be fog érkezni a NAV-hoz és az adószámod alapján tudni fogják, hogy ezt a pénzt Te küldted.

Problémamentes vendégeket és jövedelmező szezont kívánok!en_piros
Keresztesné Molnár Anita
családi adótanácsadó, az ingatlantulajdonosok adótrénere

De jó cikk! Meg is osztom az ismerőseimmel!narancs nyil

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Kategória: Szállásadóknak Címke: , , , , , ,
6 comments on “Apartmankiadás: Így kell fizetni az átalányadót, ha év közben kezdtél
 1. Erika szerint:

  Kedves Anita!
  Június 29-én kaptuk meg az engedélyünket szállásadásra. Ott azt mondták majd jön csekk amin a NAV felé be kell fizetni az átalányadót. Még nem jött semmi. Utalnom kellett volna? Ilyenkor az egész évest egyben ki kell fizetni? Számíthatok valami késedelmi pótlékra? 2 szobára kértük az átalányadózást.
  Köszönöm a segítséget.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Erika!

   Az önkormányzati engedély kiadása után a NAV-nál Neked kell intézni az adószám megigénylését is. Csekket sosem küldenek automatikusan, azt Neked kell igényelni. Szerintem sokkal egyszerűbb, ha az utalást választod és nem a csekkekkel bajlódsz. A befiztés ütemezését a fenti cikkben el tudod olvasni. Késedelmi pótlékot pedig majd jövőre fogják kiszámolni, augusztus környékén érdemes megnézni az adófolyószámládat. Adófolyószámlát így kell lekérdezni az Ügyfélkapuból: https://tudatosadozo.hu/nav-adoszamla-adofolyoszamla-lekerdezes-online/

 2. Vucseta Zoltán szerint:

  Kedves Anita!

  Mi történik akkor, ha egy vendégem úgy dönt, hogy 90 napnál 10-20 nappal tovább marad? Egyszerűen áttérek tételes költségelszámolásra és fizetek aszerint vagy onnantól ez már bérbeadás és a fennmaradó napokra kötünk bérleti szerződést?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Zoli!
   Elvesztíted a tételes átalányadóra való jogodat, költségelszámoló leszel.

 3. P. Szilvia szerint:

  Kedves Anita!

  Hajdúszoboszlón örököltünk egy házat, amit szeretnénk már most év közben szálláshelyként kiadni. Az ingatlannak 3 örököse van, de a hagyatéki eljásár még nem fejeződött be.
  Érdeklődnék, hogy így, hogy még nincs a nevünkön az ingatlan, kiadható-e a ház, és ha igen, milyen adózási formában?

  Köszönetttel:
  Szilvia

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Szilvia!

   A működési engedélyt az Önkormányzat hivatott kiadni. Előfordulhat, hogy hagyatéki végzés nélkül nem fogják a működési engedélyt kiadni. Leggyorsabban az Önkormányzattól fogsz tudni választ kapni telefonon.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*