Adókártya igénylés 2018: 18T34 nyomtatvány pdf letöltés

Adókártya igénylés 2018

Adókártya igénylés 2018

Hogyan kell adóazonosítót igényelni? Hogyan szerezz 18T34 -es nyomtatványt? Újszülötteknek hogyan lesz adókártyája? Adókártya igénylés 2018-ban. Ha ellopták vagy elveszett az adókártya, hogyan pótold? Adókártya igénylés külföldi részére, adókártya névváltozás miatt. Itt jönnek a válaszok!

Kinek kell adókártya, adóazonosító jel?

Alapvetően mindenkinek szüksége van rá, akinek adóköteles jövedelme van, hiszen a kifizetéshez az adóazonosítódat el fogják kérni. Az adóazonosítót az adóbevallásra is rá kell írni majd.

Mennyibe kerül az adókártya?

Az adókártya hivatalos neve adóigazolvány 😉
Az adókártya ingyenes, ha:

első alkalommal történik a kiadása (pl. újszülöttnek vagy külföldi állampolgár részére)
módosított adatokkal történik a kiadása, téves vagy megváltozott adat miatt (pl. névváltozás házasságkötés vagy válás miatt). Ilyenkor a korábbi adókártyát le kell adni a NAV-nak!
sérült adókártyát kaptál,
– eltulajdonították, ellopták az adókártyádat.

Az adókártya pótlása 3000 Ft, ha az adókártyád elveszett, megrongálódott vagy megsemmisült.
A 3000 Ft-os díjat hivatalosan igazgatási szolgáltatási díjnak hívják.

Hogyan kell az új adókártya 3000 Ft-os díját befizetni?

Erre több lehetőséged van. Szerintem a banki utalás lesz a nyerő 🙂

 1. átutalással:
  Erre a számlaszámra kell utalnod:10032000-01079074
  Jogosult: NAV Adókártya kiadáshoz kapcsolódó igazgatási szolgáltatási díj
  Összeg: 3000 Ft
  Közlemény: adóazonosító <<< le ne maradjon!!!
 2. Bankkártyával: a nagyobb NAV Ügyfélszolgálatokon
 3. Csekken: csekket személyesen az Ügyfélszolgálatokon vagy levélben kérhetsz a NAV-tól

Adókártya igénylés újszülötteknek

Ezen túl adóazonosító kell azoknak a gyerekeknek is, aki után a szülő családi adókedvezményt akar igénybe venni. Az újszülötteknek az adóazonosító jelet nem kell a szülőknek igényelni, a NAV hivatalból megképzi és levélben ki fogja küldeni. Az adókártyát pedig a gyártás sebességétől függően pár hét/hónap múlva szintén postán kapják meg a baba szülei.

A gyerekek részére az első adókártya igénylése ingyenes.

Elveszített adókártya pótlása

Elveszett az adókártyád? Vagy elvitte a cica, megrágta a kutya? Akkor bizony kérni kell másikat! Hiba tudod az adóazonosítódat, sok helyen ez nem elég, látni akarják az adókártyát is!

Új adókártyát ugyanúgy a 18T34-es jelű nyomtatványon tudsz kérni, amin az első adókártyát is igényelhetjük.

Az elveszett, megrongálódott adókártya pótlása 3000 Ft-ba kerül, erről fentebb olvashattál már.

Adókártya csere névváltozás miatt

Leggyakrabban az ifjú hölgyeket érinti az adatváltozás: házasságkötéskor a legtöbben felveszik a férjük vezetéknevét valamilyen formában. A név változása miatt cseréltetni kell a személyi okmányokat, így az adókártyát is.

Adókártya igénylő nyomtatvány

Az első adókártya igénylést ugyanazon a nyomtatványon lehet beadni a NAV-hoz, mint akik az elveszett, megsérült kártyájukat szeretnék pótolni, sőt a névváltozás miatti új kártyát is azon kell kérni.

A nyomtatvány neve:  18T34

(Az ért 18-cal kezdődik, mert ezt a nyomtatványt csak 2018-ban használhatjuk. Jövőre, azaz 2019-ben értelemszerűen a 19T34 jelű nyomtatványt kell majd beadni.)

18T34 nyomtatvány letöltése pdf-ben

Ha rutinos nyomtatványkitöltő vagy és van a gépeden ÁNYK, akkor a  NAV oldaláról is letöltheted a 18T34-es nyomtatványt.

Nem szeretnél a NAV kitöltő programjával vacakolni? Feltettem pdf formában ezt az adókártya igénylés nyomtatványt, innen ki tudod nyomtatni és kézzel kitöltheted:

>>>>>18T34 nyomtatvány adókártya igényléshez 2018 (pdf)

18T34 nyomtatvány kitöltése

Maga a nyomtatvány nem hosszú és nem is túl bonyolult a kitöltése. Elég értelemszerűen lehet benne haladni. Ami nem vonatkozik rád, egyszerűen hagyd üresen.

A kitöltéshez részletes útmutató is készült. A NAV oldalára sajnos pdf-ben töltötték fel, így csak elérési utat tudok neked adni, de meg fogod találni. Kattints erre a linkre: 18T34 kitöltése,  majd a bejövő oldalon keresd meg a “18T34 kitöltési útmutató” feliratot, s onnan már közvetlenül le tudod tölteni magadnak is az útmutatót.

Adókártya igénylés: 18T34 nyomtatvány beküldése


Ha elveszett, módosulnak az adataid vagy újonnan igényelsz adóazonosítót és adókártyát, akkor háromféle út áll előtted:

 • Ügyfélkapun keresztül küldöd be: haladóknak ajánlott. Ehhez természetesen már lennie kell Ügyfélkapudnak 😀 valamint a gépedre le kell tölteni az ÁNYK keretprogramot és a nyomtatványt is. A NAV nyomtatvány tengerében nem veszel el, ha innen indulsz:  http://www.nav.gov.hu/nav/letoltesek/nyomtatvanykitolto_programok/nyomtatvanykitolto_programok_nav/adatbejelentok_adatmodositok/18T34.html
 • postán küldöd be az adókártya igénylésed: nyomtasd ki innen 18T34 nyomtatvány pdf töltsd ki 2 példányban és már postázhatod is. El ne felejtsd aláírni!
 • személyesen a NAV-nál intézed: ha nem vagy rutinos nyomtatványkitöltő, akkor érdemes személyesen intézni. Az Ügyfélszolgálatokon adnak nyomtatványt és a kitöltésben is segítenek a NAV-os hölgyek/urak, s a hét valamelyik napján van hosszított nyitva tartás a nagyobb városok Ügyfélszolgálatain.  A személyi irataidat mindenképpen vidd magaddal!

en_piros

Baráti üdvözlettel:

Keresztesné Molnár Anita
családi adótanácsadó

De jó cikk! Meg is osztom az ismerőseimmel!narancs nyil

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Kategória: Adóbevallás, ügyintézés Címke: , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*