2in1 lakáskiadás: rövid és hosszútávú kiadás egy ingatlanban lehet??

2in1 lakáskiadás: rövid és hosszútávú kiadás egy ingatlanban lehet??

A nyári szezonban turistáknak adnád ki a lakásod, szeptembertől júniusig pedig egyetemista albérlőknek adnád bérbe? Kombinált lakáskiadás: lehet-e egy ingatlanban ingatlanbérbeadást és szállásadást is folytatni?  Mire kell figyelned? Hogyan működik az adózás?

Főként az egyetemi városokban merül fel a lakástulajdonosokban a gondolat: a tanévben kiadott lakás nyáron üresen áll. Olyan jó lenne kihasználni az albérleti piac holtszezonját és nyáron pár napos időszakokra rövid távra kiadni a lakást!

Fordítva is megszülethet a gondolat. Ha alapvetően a rövid távú lakáskiadásra rendezkedtél be, a nyári szezonban dübörög a biznisz. De szeptemberre elfáradsz és egy sima albérlő is fizet annyit, mint amennyi a holt szezonban becsöpöghet.

Ilyen kombinált megoldásokban, hogy működik az adózás? Összeadódik-e a bevétel vagy külön adózik? Hány százalék SZJA-t, EHO-t kell fizetni? Az albérleti számlákat is le kell jelenteni az Ügyfélkapun keresztül? Mire kell még odafigyelni? Ha benned is felmerültek ezek a kérdések, akkor olvasd tovább, mindenre választ adok.

Lehet-e egy lakásban ingatlanbérbeadás és szálláskiadás is?

Ennek a kombinált konstrukciónak az ég világon semmi akadálya nincs. Semmilyen előírás nem tiltja, hogy egy ingatlant többféle célra is hasznosíthass.  Adminisztráció és engedélyezés szempontjából az ingatlanbérbeadást és a szállásadást külön kell kezelni. Érdemes külön dossziéban, vagy akár külön fiókban tartani az ezzel kapcsolatos irataidat. A szálak majd csak év végén az adóbevallásodban fognak összeérni.

Engedélyezés

Az ingatlan bérbeadási tevékenységre (albérlet, bérbeadás) nem kell semmelyik hivataltól engedélyt kérni.  A szállásadási tevékenységhez viszont mindenképpen szükséges az Önkormányzat hozzájárulása. Az önkormányzati bejelentés elintézése az első lépés, amit meg kell tenned. Ennek a menetéről ebben a cikkben olvashatsz részletesebben: <Szálláshely szolgáltatás: engedély vagy bejelentés? >

Adószám

Az ingatlan bérbeadási tevékenységhez vagyis albérlethez nem szükséges adószámot kiváltani. Kiadhatod a lakásodat az adóazonosítód alapján is. A szállásadás folytatásához viszont mindenképpen szükséged van adószámra. A szálláshely biznisz beindításának ez lesz a második lépése.

Egy extra helyzet: előfordulhat, hogy a két fajta lakáskiadás egy ingatlanban történik, de nem ugyanaz a személy végzi. Pl. Te vagy a lakás tulajdonosa és rövid távú szállásadást végzel a nyári szezonban a lakásban. A lakás haszonélvezője az anyukád, aki diákoknak adja ki a tanév folyamán a lakásodat. Ez  a fura felállás is működhet, hogy egy lakásban két adóalany két különböző tevékenységet folytat.

Nagyon fontos! 

Ha a rövid és a hosszútávú tevékenységet is ugyanaz folytatja, akkor adószámot mindenképpen ki kell váltani a szállásadás miatt. Ez az adószám lesz érvényes a bérbeadásra is. Tehát a két tevékenységre nem kapsz két különböző adószámot. Egy embernek csak egy adószáma lehet.

Hab a tortán, hogy az albérlődnek is számlát kell adnod, mivel van érvényes adószámod. Ha a bérlő nem kér számlát, akkor is állíts ki számlát.

Adózás

Adózás szempontjából ragyogóan elkülöníthető a kétféle tevékenység.

Az ingatlan bérbeadás adózásáról itt olvashatsz: <Ingatlan bérbeadás adózása>

A szálláshely szolgáltatás adózásáról itt olvashatsz részletesebben: <Profiszallasado.hu>

Az adózási módok kiválasztásánál arra kell figyelned nagyon, hogy a különböző önálló tevékenységekre a 10%-os költséghányad módszerét, illetve a költségelszámolást nem lehet kombinálni, viszont a szállásadóként választott átalányadózás összefér a lakáskiadásra választott költségelszámolással is. Ebben a táblázatban áttekintheted, hogy a kétféle lakáskiadás adózási módjai hogyan kombinálhatók össze.

 

A két tevékenység adózását külön kezeled, külön számolod, de egy összegben összeadva is befizetheted a NAV-hoz.

Készpénzes számlák bejelentése a NAV-hoz

A turisták által megfizetett szállásdíjat megkaphatod készpénzben vagy átutalással is. A pár éve bevezetett online pénztárgépek használata a szállásadókra is érvényes, de számlaadással egyszerűen kiváltható. Így megmenekülsz a drága pénztárgép vásárlásától.  A pénztárgép használatáról és a jelentési kötelezettségről részletesebben ezekben a cikkekben olvashatsz. <Szálláshely szolgáltatás: pénztárgép kötelező 2017>

Ez a  jelentési kötelezettség csak a turistáktól kapott szállásdíjra vonatkozik. Ha az albérlőd készpénzben fizet, azt nem kell bejelenteni, mivel az ingatlan bérbeadás (albérlet) nem tartozik a pénztárgép használatára kötelezett tevékenységek köré.

Problémamentes albérlőket és jól fizető turistákat kívánok!

Baráti üdvözlettel:

Keresztesné Molnár Anita
családi adótanácsadó
Vedd a kezedbe adóügyeidet!

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Kategória: Ingatlan, Szállásadóknak Címke: , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*